CENY TRZODY

0909

Re: CENY TRZODY

Post autor: 0909 »

Tucznik będzie wtedy drogi jak nie będzie miał kto kupić prosiaka teraz to tylko do dołu będzie .
Drogi prosiak tani tucznik i odwrotnie
1963

Post autor: 1963 »

09 jest duzo prawdy w tym co piszesz ale wez poprawke na pore roku teraz nie moze byc tylko w nizej bez szlu ale i odbicie tez musi byc
SA

Post autor: SA »

0909 pisze:Tucznik będzie wtedy drogi jak nie będzie miał kto kupić prosiaka teraz to tylko do dołu będzie .
Drogi prosiak tani tucznik i odwrotnie
No i znów sobie na drapałeś
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

minus 4
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

09 gdzie ty masz rozum,10 mln swinek i ceny nie ma,nie potrzeba kupic drogiego prosiaka wystarczy importowac drogiego tucznika.Kielbasa polska 27 zl i przypomina mi to wedzona metke a pieprzu i haminy najebane tyle zeby nie czuc z czego to jest.Smacznego
1963

to sie vion[1.60] z internetowka[1.62] przebijaja kto da mniej ,podejrzewam ze wiem kto wyjdzie z tej batalii z najnizsza cena obstawiam na dude i piniego
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

A ja podejrzewam , że ci co dali za warchlaka 300 zł albo ponad , a mają tucznika w granicach 90 kilo to dosyć mocno obstawią WC :lol: :lol:
0909

teraz każdy będzie sie wstrzymywał ze sprzedażą i porosną wielkie sztuki i mięsa będzie bardzo dużo wiec cena tylko w dół
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

warchlak 310
pasza 100kgx2.8kg - 365
kosztainne 20
upadki 15
razem 710zl netto .

Po Niedzieli
130 x 5.10 - 660zl

wynik końcowy pozwala oczeliwać braku wstawien i znacznego osłabienia ceny prosiaka do poziomu nawet 220zl.
Awatar użytkownika
lukas1982

Ja wypycham w poniedziełek po 6.80 E a potem mogę czekać nawet 4 tygodnie.
jarekw

Post autor: jarekw »

Łukasz, pytanie, czy cztery tygodnie wystarczy, o tej porze roku jazda w dół, dobrze nie wróży.
ziutek

Post autor: ziutek »

Co wy tak sracie ogniem zle nie będzie 09 sie cieszy bo obniżka będzie podwyżka i 09 wcale tu sie nie pokaże
Awatar użytkownika
lukas1982

Ziutek, wiadomo że odbicie nastąpi ale kto sprzeda cały rzut teraz i umoczy sporo kasy to następnych wstawień może nie być.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Lukasz,w Twoim wyliczeniu rozumiem że liczysz 2.80 kg paszy na 100 kg tucznika,ale w cenie ten tucznik ma już 130 kg.Więc strata jest większa.
baraki

Post autor: baraki »

Ale 30 kilogramów już duńczyk "zasponsorował" więc Lukas błędu nie popełnił.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Aha,rozumiem :D
SA

Jak by nie liczyć przy tych cenach zysku niema nawet jak by wyszło na zero to i tak minus na koncie bo przecież trzeba na życie i zdarte obuwie i ubranie a raty kredytów i odsetki aby nie karne taki to ten świński biznes
baraki

Pisałem juz nie raz że na importowanym warchlaku daleko nie zajedziemy. Z górki szło nam pięknie, po równym jako tako, a pod górke już lipa...
Niestety nasz krajowy tucz otwarty nie jest tak efektywny żeby konkurować z Niemcem czy Holendrem o drogiego warchlaka, wystarczy tylko porównać infrastrukturę naszą i tamtą, porty, autostrady, itd. Jesli ograniczymy wstawienia to te nie wstawione warchlaki przejma Niemcy i przywiozą nam tucznika.
wojce

Post autor: wojce »

Skoro na tuczu jest strata to niech Niemcy ja maja i tucza lepiej dla nas my sprzedamy im drogie zboże do tych nierentownych duńczyków i zarobimy bez roboty :twisted:
Don

Post autor: Don »

W tym fachu to szczęście musi sprzyjać, szczególnie w tuczu otwartym pusto/pełno. Coś mnie ostatnio omija
Stanislaw

Kochani tu nie chodzi oto zeby Niemcy tuczyli ze strata ale zebysmy My zarabiali i mieli miejsca pracy Niemcy nie sa woluntariuszami, nie robmy z siebie idiotow i nazywajmy rzeczy po imieniu .Jesc musimy i powinnismy jako Panstwo dbac o swoje rolnictwo a nie wspierac innych .To co robi nasz rzad nazywam sabotazem.Ato ze wojce pisze ze zarobimy bez roboty to niby jak,tak jak rzad i urzednicy ,udawajac ze pracujemy.
kaciocha

Post autor: kaciocha »

wojce pisze:Skoro na tuczu jest strata to niech Niemcy ja maja i tucza lepiej dla nas my sprzedamy im drogie zboże do tych nierentownych duńczyków i zarobimy bez roboty :twisted:
ci co tucza w 90% nie posiadają własnego zboża więc co oni moga sprzedać :?: :?:
1963

rolnictwo to teraz biznes jak kazdy inny i same umiejetnosci co do hodowli juz nie wystarczaja,zwlaszcza w c.otwartym, zaistniala potrzeba umiejetnosci marketingu bo narobic w gacie to kazdy potrafi a zdazyc na kibel juz nie kazy lecz ta umiejetnosc idzie wytrenowac wystarczy odpowiednia dieta i nie ma obstrukcji albo jest znikoma
abel

Post autor: abel »

jak juz chcesz pisać takie złote myśli to sie doedukuj http://pl.wikipedia.org/wiki/Obstrukcja
1963

abel przyjacielu kto tylko troche liznal wiedzy medycznej czy weterynaryjnej wie ze zaparcia i sraczka wystepuja zazwyczaj naprzemiennie i obie te przypadlosci czesto sa spowodowane stresem i jesli chcesz cos negowac to sie troche wysil i poczyta troche wiecej w temacie bo ci sie naprawde perystaltyka jelit popier....
wojce

kaciocha pisze:
wojce pisze:Skoro na tuczu jest strata to niech Niemcy ja maja i tucza lepiej dla nas my sprzedamy im drogie zboże do tych nierentownych duńczyków i zarobimy bez roboty :twisted:
ci co tucza w 90% nie posiadają własnego zboża więc co oni moga sprzedać :?: :?:
Tuczarnie :roll:
wojce

Stanislaw pisze:Kochani tu nie chodzi oto zeby Niemcy tuczyli ze strata ale zebysmy My zarabiali i mieli miejsca pracy Niemcy nie sa woluntariuszami, nie robmy z siebie idiotow i nazywajmy rzeczy po imieniu .Jesc musimy i powinnismy jako Panstwo dbac o swoje rolnictwo a nie wspierac innych .To co robi nasz rzad nazywam sabotazem.Ato ze wojce pisze ze zarobimy bez roboty to niby jak,tak jak rzad i urzednicy ,udawajac ze pracujemy.
Skoro nie masz zysku na świniach przestaw sobie produkcje na coś co sie opłaca ,pewnie masz swoje hektary sprzedawaj z nich plony i też zarobisz
Stanislaw

Tyle ile mam bede trzymal niezaleznie od ceny bo pole trzeba nawozic a za chwile to nie bedzie oplacalnosci z upraw polowych. Sprzedajac swinki nigdy nie musze sprzedawac ziarna na szybko ,sprzedaje kiedy odpowiada cena.Na wszystkim odrazu nie zbije dobrej kasy ale stanu swinek zwiekszal nie bede ,moze troche bykow, kuku juz rosnie
mat

Post autor: mat »

cena u posrednika 4.7 i ciagle w dol a bylo powzyjej 5 zl masakra normalnie sie robi chyba niedlugo te cale 4 zl zobaczymy
0909

TAK MASZ RACJE MAT na poniedziałek 4.50 juz
po warchlaki panowie na zachód pędzić bo teraz trochę wam zmniejsza cene na 299 zł
brzydal

Post autor: brzydal »

maciory po 4.20 sprzedałem a jemu znowu sie 4,5 za tuczniki śni choć byś po 3 płacił to i tak sie nie dorobisz bo ich nie kupisz ale twój rozumek jest zakrótki żeby to wszystko ogarnąć
Awatar użytkownika
lukas1982

Niestety kupi, dużo starszych osób sprzedających od swięta nie są zorientowani w cenie i jeszcze mu będą dziękować że raczył kupić.
Ale to pokolenie skończy trzymać świnie za maks 10 lat i wtedy też skupy przestaną istnieć.
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!

W tej chwili świnie chowa 260 tys. gospodarstw (wg "Strategii..." i GUS).
Za 10 lat, może wcześniej (wg mnie raczej wcześniej), świnie w Polsce będą produkowali:
- 8.000 gospodarstw w cyklu zamkniętym (8.000 x 50 loch x 23 warchlaki/lochę/rocznie) to jest 9,2 mln warchlaków/rocznie, z czego część (powiedzmy połowa ok. 4,5 mln) będzie tuczona w tym samym gospodarstwie, a reszta sprzedana jako warchlaki,
- 5.000 gospodarstw w cyklu otwartym (5000 x 2500 tuczników/rocznie) to jest 12,5 mln tuczników/rocznie (warchlaki krajowe i z importu)
RAZEM = 17,0 mln tuczników/rocznie

Inaczej licząc:
17,0 mln tuczników to ok. 1,45 mln ton wieprzowiny (109 kg wż x 78% wybicie = 85 kg mięsa).
1,45 mln ton mięsa : 34 mln mieszkańców = 42,65 kg wieprzowiny/mieszkańca

Reszta gospodarstw będzie trzymała tylko kilka świń, głównie dla siebie (samozaopatrzenie) i może trochę dla znajomych.
Tak jak jest w tej chwili z warzywami, owocami, jajami, mlekiem i wieloma innymi produktami.
Praktycznie z tej przyzagrodowej uprawy czy chowu nikt nie sprzedaje do żadnego skupu i żaden skup tego nie skupuje.
0909

brzydal pisze:maciory po 4.20 sprzedałem a jemu znowu sie 4,5 za tuczniki śni choć byś po 3 płacił to i tak sie nie dorobisz bo ich nie kupisz ale twój rozumek jest zakrótki żeby to wszystko ogarnąć
Brzydalku az mi ciebie szkoda zycze ci wysokiej ceny ale to jest nie realne człowieku !

Cały czas zemną walke toczysz wiem ze cie boli mnie tez boli to wszystko ze czesc rolnikow nie rozumie tego burdelu co jest w polsce .
Dlaczego jak tak pisze ?
Przytaczam przykład : niemiec zarabia 2500 Euro a polak ile ?
za co on kupi ?
wiem ze mamy koszty ogromne to fakt , ale czy musimy kupowac warchlaki drogie ?
i bogacimy zachodnich farmerow
polska to biedny konsument narazie
baraki

Spokojnie, nie jest tak źle jak niektórzy piszą, Niemcy zjechali z ceną ale w Polsce tucznik jest poszukiwanym towarem i na przyszły tydzień transakcje za fermówkę na poziomie 5,30 będą normą (a co na skupach to nie wiem i mie to nie interesuje)
1963

kolega ma ustawione na poniedzialek po 5.4 a znam dobrze zaklad majacy odbierac towar i jestem pewien ze cene zaplaci ustalona
SA

Ja te opowieści o tym że ci mali producenci tuczników wypadną z produkcji słyszałem akurat będzie dziesięć lat temu i w to uwierzyłem że tak będzie i co nic mają się dobrze i żadne bankructwo im nie grozi bo niby dlaczego kredytów nie mają a ja owszem mam i u mnie jest to prawdopodobne bo posłuchałem uczonych fachowców że tak należy ale teraz jak życie pokazuje to wiem że oni to co mówią czy piszą to po to żeby być w głównym nurcie propagandy. Ale ja jestem człowiekiem zaradnym i sobie rade daje a na takie opowieści że ''MAŁE GOSPODARSTWA WYPADNĄ '' jest to nierealne w naszych polskich warunkach przy takim bezroboci i braku pieniędzy na zasilki
0909

Ja dziś usłyszałem wypowiedz hodowcy tuczników , który hoduje 5000 tys szt na jeden cyk że 10 gr cena zysku go satysfakcjonuje za kg żywca , wiec zostawiam to bez komentarza !
ja już nic nie rozumie !
bezbarwny

Post autor: bezbarwny »

SA pisze: a na takie opowieści że ''MAŁE GOSPODARSTWA WYPADNĄ '' jest to nierealne w naszych polskich warunkach przy takim bezroboci i braku pieniędzy na zasilki
Małe gospodarstwa wypadną nie z powodu małej opłacalności , a ze względu na 'starzenie się'...po prostu w tych gospodarstwach brak jest następców , którzy chcieliby kontynuować dzieło ojców swoich( również ze względów finansowych). Ile jest gospodarstw 1-10ha z 1-20 lochami w których widać następcę w postaci młodego , 20 -25 letniego rolnika czy Pani rolnik? w moim rejonie... takowych brak.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

Zapomnijcie na dobre o młodych rolnikach w wieku 20-25 lat. Za kilka lat młody rolnik będzie miał 40 lat, tak chce Tusk,PO razem z wasalem PSL-em. Jeżeli rolnicy będą pracować do 67 roku życia to kiedy młodzi przejmą gospodarstwa. Tak było dawno temu i teraz wróci stare, jak macie jeszcze ojców to się ich zapytajcie w jakim wieku przed rokiem 1970 rolnicy mieli zapisane gospodarstwa.
SA

PO-pulista pisze:Zapomnijcie na dobre o młodych rolnikach w wieku 20-25 lat. Za kilka lat młody rolnik będzie miał 40 lat, tak chce Tusk,PO razem z wasalem PSL-em. Jeżeli rolnicy będą pracować do 67 roku życia to kiedy młodzi przejmą gospodarstwa. Tak było dawno temu i teraz wróci stare, jak macie jeszcze ojców to się ich zapytajcie w jakim wieku przed rokiem 1970 rolnicy mieli zapisane gospodarstwa.
Tak masz racje rolnik który ma dziś 50 lat a jego syn 25 lat to jak mu przekaże gospodarstwo w wieku 67 lat to syn będzie miał 42 lata i to będzie młody rolnik no i pytanie cz on zechce taka jest perspektywa. Dawali renty od 55 lat zabrakło pieniędzy i teraz 67 lat a jak im się coś zmieni to może być i 70 lat i więcej czyli od ściany do ściany takie to mamy rządy dziś w naszym kraju.
0909

tych gospodarstw nie bedzie komu przejąć przyjada ludzie ze wschodu
ziutek

Chyba z zachodu i wykupią nie gospodarstwo a całą wioskę
SA

ziutek pisze:Chyba z zachodu i wykupią nie gospodarstwo a całą wioskę
Taka polityka obecnego rządu temu bardzo sprzyja i pewnie o to chodzi bo inaczej tego nie można zrozumieć co się dzieje
ziutek

Przeciez wiadom kto u nas jest w rządzie żydzi i helmuty. Kiedys ktoś powiedział ze żydzi przejmą władze i tak jest
grajdołek

Post autor: grajdołek »

Mówicie że nie będzie komu przejąć tych gospodarstw??? To powiedzcie mi kto strajkował nie tak dawno w sprawie kupna gruntów... i z tego co widziałem w tv i na strajku który jechał koło mnie to średnia wieku tych gospodarzy max 30-35 lat znajdzcie mi jakieś wolne grunty do dzierżawy lub do kupna w rozsądnych cenach (rozsądna cena jak dla mnie to 25-35tys\ha)... przeglądam nieraz różne ogłoszenia gruntów i czegoś takiego się nie znajdzie... Jednym słowem jest wielki głód na ziemię i z tego co widzę wokół siebie to komu się chce to zapierdala i jakoś nie nażeka zresztą tak samo jak na tym forum widać jedni biadolom że źle a inni mówią że całkim nieźle jest...
bezbarwny

SA pisze:
PO-pulista pisze:Zapomnijcie na dobre o młodych rolnikach w wieku 20-25 lat. Za kilka lat młody rolnik będzie miał 40 lat, tak chce Tusk,PO razem z wasalem PSL-em. Jeżeli rolnicy będą pracować do 67 roku życia to kiedy młodzi przejmą gospodarstwa. Tak było dawno temu i teraz wróci stare, jak macie jeszcze ojców to się ich zapytajcie w jakim wieku przed rokiem 1970 rolnicy mieli zapisane gospodarstwa.
Tak masz racje rolnik który ma dziś 50 lat a jego syn 25 lat to jak mu przekaże gospodarstwo w wieku 67 lat to syn będzie miał 42 lata i to będzie młody rolnik no i pytanie cz on zechce taka jest perspektywa. Dawali renty od 55 lat zabrakło pieniędzy i teraz 67 lat a jak im się coś zmieni to może być i 70 lat i więcej czyli od ściany do ściany takie to mamy rządy dziś w naszym kraju.
Jeśli gospodarstwo jest spore np 50-100 ha , nie ma problemu żeby je podzielić w ten sposób , aby 50 letni ojciec doczekał emerytury , a syn został rolnikiem w wieku 25 lat. Inaczej sprawy się mają w gospodarstwach małych , ale w nich już dzisiaj najczęściej następcy brak.
SA
Najpierw wyrzucasz , że dawali renty od 55 lat( choć znam takich , którzy na 'zasłużoną' emeryturę przeszli w wieku 40 lat) , a póżniej biadolisz , że trzeba pracować do 67 roku życia , twierdząc , że to wina rządu.
Powiedz w takim razie , co rząd powinien zrobić? skąd wziąć pieniądze na wcześniejsze emerytury? może powinien dodrukować pieniędzy - tak jak to się robiło w czasach , które niektórzy wspominają z łezką w oku. :wink:
F1

Post autor: F1 »

Nie powinni pozwolić na rozkradanie majątku narodowego ,bo jedyne zakłady co zostaną w polskich rękach to będą zakłady karne :lol:
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

bezbarwny pisze:
SA pisze:
Jeśli gospodarstwo jest spore np 50-100 ha , nie ma problemu żeby je podzielić w ten sposób , aby 50 letni ojciec doczekał emerytury , a syn został rolnikiem w wieku 25 lat. Inaczej sprawy się mają w gospodarstwach małych , ale w nich już dzisiaj najczęściej następcy brak.
SA
Najpierw wyrzucasz , że dawali renty od 55 lat( choć znam takich , którzy na 'zasłużoną' emeryturę przeszli w wieku 40 lat) , a póżniej biadolisz , że trzeba pracować do 67 roku życia , twierdząc , że to wina rządu.
Powiedz w takim razie , co rząd powinien zrobić? skąd wziąć pieniądze na wcześniejsze emerytury? może powinien dodrukować pieniędzy - tak jak to się robiło w czasach , które niektórzy wspominają z łezką w oku. :wink:
Co powinien zrobić rząd, to po pierwsze przyznać że wypłacanie rent strukturalnych rolnikom którzy przepisali gospodarstwa osobą spokrewnionym(na ogół synom lub córkom) było karygodnym błędem, obliczonym na zysk propagandowy wychwalający unie. Nie jestem przeciwnikiem strukturalnych lecz tyko dla tych którzy wyzbyli się ziemi w obce ręce. Gdyby te środki przeznaczyć na KRUS to wystarczyło by ich dla wszystkich na najbliższe dziesięciolecia. A tak powstała grupa uprzywilejowanych z dość wysokimi jak na emerytowanych rolników uposażeniami, kosztem zachwiania systemu KRUS w przyszłości. W wieku 40 lat na emeryturę nie zawsze zasłużoną po np.15 latach pracy przechodziły służby mundorowe(policja,wojsko) .
Tylko naiwni mogą sądzić iż 8 lat temu nie była znana sytuacja demograficzna kraju.
bezbarwny

PO-pulista pisze: Co powinien zrobić rząd, to po pierwsze przyznać że wypłacanie rent strukturalnych rolnikom którzy przepisali gospodarstwa osobą spokrewnionym(na ogół synom lub córkom) było karygodnym błędem, obliczonym na zysk propagandowy wychwalający unie. Nie jestem przeciwnikiem strukturalnych lecz tyko dla tych którzy wyzbyli się ziemi w obce ręce. Gdyby te środki przeznaczyć na KRUS to wystarczyło by ich dla wszystkich na najbliższe dziesięciolecia. A tak powstała grupa uprzywilejowanych z dość wysokimi jak na emerytowanych rolników uposażeniami, kosztem zachwiania systemu KRUS w przyszłości. W wieku 40 lat na emeryturę nie zawsze zasłużoną po np.15 latach pracy przechodziły służby mundorowe(policja,wojsko) .
Tylko naiwni mogą sądzić iż 8 lat temu nie była znana sytuacja demograficzna kraju.
Do trwonienia i nietrafnego wydawania unijnych funduszy , powinny się przyznać wszystkie ugrupowania polityczne , które rządziły po przystąpieniu Polski do UE - wcześniejsze też. Nie jest winą PO czy PSL (żeby było jasne ... nie jestem zwolennikiem żadnej partii politycznej - wszystkie uważam za szkodzące interesom państwa) że np. w pierwszym naborze na MR wystarczyło mieć jeden ha ziemi (więc namnożyło się jednohektarowców), żeby stać się szczęśliwym beneficjentem...mało tego , nie trzeba było rozliczać się z otrzymanych pieniędzy. Płyty obornikowe pamiętasz? Przykłady można by mnożyć ...nie tylko w odniesieniu do rolnictwa.Żaden system nie jest szczelny. Podobnie było z rentami strukturalnymi - choć masz dużo racji twierdząc , że był to chwyt obliczony na zysk propagandowy...dobra Unia dała.
Niezrozumiałe jest dla mnie stwierdzenie ''kosztem zachwiania KRUS w przyszłości''.
Przecież odchodząc na strukturalną , trzeba było przekazać ziemię następcy( nie ważne - obcy czy swój) ...więc następca płaci KRUS :wink:
ODPOWIEDZ