CENY TRZODY

baraki

Re: CENY TRZODY

Post autor: baraki »

Ceny maja to do siebie że lubia działac z zaskoczenia, 6 sie troche spóźniło to 7 dla odmiany może przyjśc przed czasem.
waldek66

Post autor: waldek66 »

mięsność mam 59% wybojowość 79 % śr.waga tucznika 110kg więc [110kg-21 %=86,9x6.9=600zł] 110kg-3%=106.7 [ 600/106.7=5.62 rzeczywiście pomyliłem się o 8gr [ale podałem około]
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

tabou pisze:
0909 pisze:http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl
w Niemczech widzę lekkie obnizki
coś ty bracie ostatnio słabowato widzisz

w tym tygodniu z moich informacji wynika że osiągnięto u nas cenę 5,95 netto na żywo. W przyszłym tygodniu 6 do chwycenia. Lukas nie dał rady, inni pomogą.
W tym miejscu zapewne agent zgodzi się ze mną że latem ceny powyżej 7 raczej nie wzrosną. No chyba że tradycyjnie we wrześniu to się może stać. Ale to się jeszcze okaże. Euro zaważy i ceny zbóż i komponentów.
na 20 załaduje 50szt myślę że nie zawidę
krzywy

Post autor: krzywy »

Muchozolali pisze:
tabou pisze:
0909 pisze:http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl
w Niemczech widzę lekkie obnizki
coś ty bracie ostatnio słabowato widzisz

w tym tygodniu z moich informacji wynika że osiągnięto u nas cenę 5,95 netto na żywo. W przyszłym tygodniu 6 do chwycenia. Lukas nie dał rady, inni pomogą.
W tym miejscu zapewne agent zgodzi się ze mną że latem ceny powyżej 7 raczej nie wzrosną. No chyba że tradycyjnie we wrześniu to się może stać. Ale to się jeszcze okaże. Euro zaważy i ceny zbóż i komponentów.
na 20 załaduje 50szt myślę że nie zawidę
Napisz jeszcze raz, o co Ci chodzi. W żaden sposób nie można tego zrozumnieć.
krzywy

Post autor: krzywy »

PO-pulista pisze:
1963 pisze:no tak 6.9 to napewno 5.7 wyjdzie a moze i 6.0
To jest bardzo hura optymistyczne wyliczenie. Znając reali cena przy 6.9 na WBC wyjdzie około 5.50 i to pod warunkiem że wszystkie sztuki będą w E i S.
Jeśli ktoś pisze cena WBC dotyczy to zarówno klasy S jak i R czy O, nie tylko S i E.
grajdołek

Post autor: grajdołek »

............. Don patrz o kim piszesz i co kto napisał!!!
tabou

Post autor: tabou »

1963 pisze:aukcja 1.735 to 5.8pln nz zywo a z transportem ponad 6
http://translate.google.pl/translate?hl ... prmd=imvns
1,74 było, czyli dokładnie 3 punkty w górę.
1963

Post autor: 1963 »

wynik byl taki jak podalem a ze niemiec zaokraglil w gore to inna sprawa . ciekaw jestem kto sobie przy konkretnej ilosci dobrej swinki pozwoli zeby mu potracono 3% na piotrkowie standartem jest 1% a czasami i bez straczki
tabou

może oni liczyli średnią ważoną.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

2 lata sprzedaję bez potrącenia na żywą . jeśli już to 1 % .
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

muchozol :) miał na myśli, ze nas (was) nie zawiedzie ze srednia..... :P
tabou

jak myślisz Monika? Towarzysze jutro nam pomogą pchać ten wózeczek, czy też na ten wózeczek nam wlezą?
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Coś mi sie wydaje, że strona kupująca przymierza się w następnym tygodniu zmienić front i wstrzymywać się z zakupem polskiego tucznika.
Niemccy marketerzy czują ssanie zarówno od swoich ubojni jak i z Polski ale odwrotnie to jak narazie niemożliwe.
Czyżby próba hamowania cen???
brzydal

Post autor: brzydal »

a mi sie wydaje że hamowanie cen to są tylko pobożne życzenia przemysłu miesnego a tak na prawdę na zachodzie robi sie coraz drożej a krajowego towaru nie ma
tabou

Taka próba hamowania cen odbywa się co tydzień na styku kupno sprzedaż. Ja cały czas hamuję ceny zakupu zboża i w końcu powiedziałem moim świniom że aby wyhamować to przez tydzień wstrzymam się z zakupami dla nich. Negocjacje trwają. Początkowo ten pomysł się im się nie spodobał. Może dzisiaj po dniu głodówki zmiękną i zaakceptują moją decyzję. Dzisiaj rano wylizały nawet korytka czego dotychczas nie robiły.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Tabou nalej im wody do tych korytek :lol: bo to nie przystoi na lejwode :oops: żeby korytka były puste :lol:

świnek w Polsce pewnie mniej , bo niektórym wylizały portfeliki :wink:
tabou

Stan
wody ci u nas dostatek w tym roku, więc i świniom nie zabraknie.
Ale po dzisiejszej porannej konferencji telefonicznej okazało się że nie musze głodzić świń aby wyhamować cen zbóż. Od dzisiaj zboża nawet u mnie plus 20 na tonie - niektóre asorytymenty. Kupujący świnki bowiem poinformował że wcale nie zamierza hamować ich ceny. Więc świnki na swoje śniadanie swoją nową przyszłotygodniową ceną zapracowały. Świnie - żyto 1 do 10 przekroczone. Zapewne i dlatego że niektórym swego czasu portfele nie tylko wyczyściły ale i zżarły.
0909

Post autor: 0909 »

Ostrożnie z tymi tylko podwyżkami,
bo może byc smutno złoty nabiera mocy !
stan1069@o2.pl

Teraz pewnie pora na lizanie portfelików zbożowcom , bo jak zboże stanieje to i Duńczyk z Holendrem się dorwią do portfelikow tym co je jeszcze mają :roll:
0909

Post autor: 0909 »

na targach zboże drozeje , co bedzie po żniwach czas pokaże a już pogoda pierniczy sie
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

baraki pisze:Ceny maja to do siebie że lubia działac z zaskoczenia, 6 sie troche spóźniło to 7 dla odmiany może przyjśc przed czasem.
Będzie 7 za dwa kilogramy, oby nie przyszło przed czasem.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Właśnie załadowane u kolegi 160 szt duna po 5.9!
tabou

0909 pisze:Ostrożnie z tymi tylko podwyżkami,
bo może byc smutno złoty nabiera mocy !
szóstka na przyszły tydzień zaliczona. A może i więcej. Zobaczysz to w moim zestawieniu sprzedaży.
To jak agent? siódemki do końca sierpnia chyba nie będzie - zgodzisz się z tym? :lol: :lol: :lol:
tabou

0909 pisze:na targach zboże drozeje , co bedzie po żniwach czas pokaże a już pogoda pierniczy sie
agent, a kto te drogie zboża kupi? Przecież ludziska pieniędzy nie mają i tylko z przecen lidlowych żyją. Ceny mąki zblokowane. Blokada popytu. Przerobu mąki brak więc otręba w cenie -dla jej wielbicieli.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Za trzy tygodnie pojawi się ofert na zborze. Teraz ludzie uwierzyli że zniw w tym roku nie będzie. Przy tej cenie tucznika to na ceny zboża narzekać nie wypada. Nie dawno się zastanawiałem kiedy pierwszy link o suszy, a tu mietek już zaczyna się martwić że padać nie będzie. U mnie dziś 18 stopni więc upału też nie widać. Jakoś to widać się unormowało i może nawet opryski w końcu w pszenicy zrobie. A latem to niby ile ma być stopni 15? Troche upału wypadałoby żeby było w naszym klimacie. Ludzie grile odpalą i świnki będą dobrą cene trzymać.
tabou

szóstka za nażarte świnie na przyszły tydzień pękła.
stan1069@o2.pl

To aż strach pomyśleć ile za nienażarte :lol: :lol: :lol: ciekawe czy u mnie 5 rozdarło ???? :lol:
jarekw

Post autor: jarekw »

stan1069@o2.pl pisze:To aż strach pomyśleć ile za nienażarte :lol: :lol: :lol: ciekawe czy u mnie 5 rozdarło ???? :lol:
Na pewno 5 pękła, nawet u Nas w tym tygodniu 5,2 na skupach, netto oczywiście.
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Niemcy 0,00
czyli miałam racje
tabou

czyli wleźli nam na wóżek. Ciężej będzie nam pchać.
stan1069@o2.pl

monikaa pisze:Niemcy 0,00
czyli miałam racje
Handel mięsem to nie handel przydrożny jagodami , z jagodami jest tak że jak zbieracz dostanie sraczki to do lasu nie pójdzie i się podaż załamuje , a z mięsem jest trochę inaczej handlarz musi wiedzieć wcześniej po ile kupi i po ile sprzeda żeby nie musiał w drodze dostać sraczki i iść do lasu
1963

ceny w niemczech od 1.63 do 1.76 euro wiec wszystko sie moze zdazyc choc glowy pelne marzen
1963

baraki i marucha nie opowiadajcie o 7 pln za zywiec bo jeste pewny ze sami w to nie wierzycie
stan1069@o2.pl

1963 pisze:baraki i marucha nie opowiadajcie o 7 pln za zywiec bo jeste pewny ze sami w to nie wierzycie
Fantazje i obiecanki tych 2 panów doprowadziły do opadnięcia spodni nie jednemu hodowcy :oops: z powodu ciężkich portfeli :lol: albo po wciągnięciu brzucha :oops:
tabou

1963 pisze:baraki i marucha nie opowiadajcie o 7 pln za zywiec bo jeste pewny ze sami w to nie wierzycie
przecież ja pisałem wyraźnie że 7 zapewne nie będzie w lipcu sierpniu i zapewne agent się ze mną zgodzi, a na cenie nam zależy bo mamy co i teraz sprzedawać a nie tylko wtedy kiedy tej siódemki latem nie będzie.
Stan, a kto nas czyta a tym bardziej słucha. Gdyby tak było to dzisiaj to Polska do Niemca świnie by woziła a nie na odwrót.
stan1069@o2.pl

Pewnie dobrze że większość Was nie słucha :lol: lejwodzie :oops: się nie dziwie , dziwi mnie natomiast postawa prezesa i czasami sobie myślę , że może i dobrze że to stowarzyszenie kona , bo ono jest w stanie rozpierdol....... polską hodowle :wink:

co to za gadanie że ja mam do sprzedania to pierdol... bajki że cena do góry , to ja tez mam dziurawe gumofilce i będę pisał że fabryka gumy się spaliła i niech ktoś ode mnie kupi i sobie poklei , bo będą braki

będzie tak jak Prosiaczek pisał[ lejwody doprowadzą do wstrzymania sprzedaży tucznika ] ZM kupią za granicą :wink: a w Polsce cena spadnie :oops:
jesteśmy w uni i o tym nie zapominać
Siwy

Post autor: Siwy »

Na przyszły tydzień cena 6,2 netto bez potrąceń
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Stachu, że Ty się dajesz handlarzowi ograć i po 5 sprzedajesz to już Twoja sprawa. Ogólnie od lutego cena rośnie z małymi przerwami. 6 miało nie być nigdy a będzie w przyszłym tygodniu. Oczywiście nie u Ciebie, bo widze że tam prawie 50 gr taniej niż na skupie u mnie. 7 lepiej żeby nie było bo się ludzie z bydła na świnie zaczną przestawiać, hodować po garażach i największemu fujarze we wsi się wtedy nawet opłaci. ^ będzie pewnie krótko, ale dobre i to.
daniel0

Post autor: daniel0 »

A u nas 7,5 netto z haka na wtorek umówione. Są i mniej znani odbiorcy którzy i więcej by płacili.
waldek66

a w 6.9 fachowcy od trzody wątpili
waldek66

a 7.5 to aby już nie jest przeszło 6.0 na żywo
tabou

Stan, a co to jest Polska hodowla. Polska hodowla to jest jak Polak ze świń się utrzymuje i dla drugiego Polaka świnie sprzedaje a nie jak o hodowli rozmawia.
A zakłady kupią za granicą zawsze kiedy będzie to dla nich opłacalne albo jak im będzie brakować. I robiąc dla nich darowizny tego nie zmienisz. Skończyły się sentymenty zaczął się rynek. Był czas że ile drożej u Niemca kupili tyle taniej nam zapłacili. Zapewne i teraz tak niedługo zrobią tylko nie wiem na co czlekają. Może to nie jest takie proste jak by się nam wydawało. Trafią niedługo do nas elementy z wyprzedaży na tanią kiełbasę. Ale dobre wyroby robić można tylko z dobrego surowca. My możemy w kraju chłam szamać, zagranica nie jest już taka łatwa. Towar ma być primasort, no gmo.
tabou

Niemcy poszukują świń na wysyłkę do Polski to znaczy że nie mogą znaleźć. I nie znajdą bo Bawaria i Badenia-Wirtembergia: 17% mniej http://translate.google.pl/translate?hl ... prmd=imvns
pan młody przyszedł z orszakiem weselnym. Jedne Panny oliwy miały więcej inne mniej. Ale to już było, tylko kto tego słuchał.
F1

Post autor: F1 »

Ta powinieneś jeszcze dodać <Zaprawdę powiadam wam że tym którzy mają , dodane będzie i będą mieć jeszcze więcej a tym co nie mają zabiorą nawet to czego nie mają> :lol: :lol: :wink:
tabou

jest to zapewne swego rodzaju niesprawiedliwość ale tak było jak widać od początku
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

Tak jak się spodziewałem - cena w Niemczech na następny tydzień spowolni wzrost cen tucznika w Polsce, oczywiście mimo jego małej podaży. W całej zachodniej Polsce zakładom bardziej się opłacić będzie DOKUPIĆ coś w Niemczech bo to i tak cena z transportem nie będzie wyższa jak od polskich producentów bez transportu. Siłą rzeczy odrzucą przynajmniej część ofert tych, którzy żądają 6,0 a może i więcej. W ubiegłym roku zakłady dość długo płacili dobrą cenę ale czy w tym to się powtórzy? Moim zdaniem 7,0 z przodu za wbc powinno utrzymać się jakiś czas. Wszystko zależy od koninktury w handlu detalicznym, a tu ostara walka o klientów i jak zwykle TYLKO cena działa na klienta (każda sieć handlowa w różny sposób wabi klienta i prześcigując się hasłami najbardziej oddziaływującym psychologicznie "tniemy ceny, że łał"). Nikogo nie interesuje koszt produkcji żywca - cena ma być taka po jakiej da się sprrzedać, jaką zaakceptuje klient, do których zaliczają się i hodowcy.
Powiem tak: im dłużej utrzymywać się będą wysokie koszty produkcji żywca, tym gorzej dla hodowców, bo przemysł mięsny jakoś sobie poradzi (słabsi tylko odpadną - co już da się odczuć), czyli per saldo nas będzie mniej i tej drugiej strony też, z ta różnicą że im mniejsze zagęszczenie zakładów ubojowych tym dla hodowców będzie gorzej. Tylko aby produkować kiełbasy niekoniecznie trzeba prowadzić ubój.
Jednym słowem Hodowco, z której byś nie popatrzył strony zawsze z przodu widzisz ... .
tabou

ktoś nam próbuje paluszkiem pogrozić i wskazać że rynek jest owszem ale tylko dla kupujących.
W całokształcie nie ma czegoś takiego jak my i wy i Polska i NIemcy. Jest tylko popyt i podaż, i nie ma zmiłuj się i że my bez was sobie damy radę bo to jest guzik prawda delikatnie mówiąc. Jak tylko Pini partyjke świń od Niemca zakupi to dokładnie tyle u Niemca zabraknie. A jak zabraknie to rynek zadziała. i wtedy my ich będziemy gonić. A to nie jest tak że to my żądamy 6 lub więcej. To kupujący takie ceny akceptują. A jak ceny za wysokie to przecież bardzo prosto warchlaczka sobie kupić i wyprodukować. My po prostu nie mamy trzy razy więcej świń w tej chwili, a trafiło się dokładnie trzech chętnych do zakupu. To jak ich zadowolić? z 300 do sprzedaży dać każdemu po 100. To i tak im będzie brakowało każdemu po 200. I te 200 każdy z nich albo sobie od Niemca kupi, albo żeberek grillowych w sklepie po 14 nie będzie. A jak kolejki po te 14 się ustawią to żeberka po 20 może kolejki rozładują. A te z kolei kurczak po 7 skutecznie rozładuje. To kolejki wskazują jaka cena jest za towar a nie koszty produkcji. Klient dzisiaj decyduje o cenie a nie jakieś sentymenty, patriotyzmy, polskie hodowle czy koszty produkcji . Mnie nie interesują czyjeś koszty produkcji, mnie interesuje po ile mogę dany towar kupić bo mnie interesują wyłącznie moje koszty produkcji. Ja kocham wszystkie firmy z którymi handluję ale jest jedna którą kocham najbardziej i jest ona najbardziej polska. To moja firma. Ale i do produkcji w określonych cenach też nikt nikogo na razie zmusić nie może.
Ostatnio zmieniony sobota 15 cze 2013, 10:13 przez tabou, łącznie zmieniany 1 raz.
baraki

Post autor: baraki »

Tak Prosiaczek, może i dokupia w Niemczech ale nie zapominaj że kazda akcja rodzi reakcje. Nie myślisz chyba ze Niemcy będą stac z założonymi rekoma i jeno patrzec jak im towar ładnie schodzi, jest przeciez internetowa a na niej rządzi prawo rynku.
Po za tym niema co się zbyt mocno zagłebiac w zawiłości rynku az do handlu detalicznego bo tam tyle ściezek że zabładzić łatwo.
Produkty mięsne są dużym % wydatków na żywnosć więc konsumenci wybierając do jakiego sklepu się udać kierują si e tym gdzie moga korzystniej to mięso kupić, wiedza o tym marketingowcy i po to robia te wszystkie promocje żeby przyciągnać klienta, wiedza że opłaca się nawet sprzedać jaką wędline po kosztach bo dzięki temu przyjda ludzie i kupia przy okazji inne towary. Można powiedziec że mieso to podstawowa broń handlowców w walce o klienta. Dlatego przytaczanie gazetek promocyjnych z lidli czy innych sieci w kontekście ceny tuczników ma się jak przysłowiowy piernik do wiatraka.
Wystarczy jak będziemy pilnowac naszego etapu tego biznesu.
Don

Post autor: Don »

Na przyszły tydzien zapowiadaja stabilizcje cen z tego , po podwyzce 15 groszowej Barakiego ceny wydaja sie nie do przeskoczenia.

Baraki a miałem Cie pytać o to forum, trochę ubarwiłes na swoja stronę ale idea wydaje się fajna- sprzedaż bezpośrednia. A ilu miastowych miesiecznie sie kusi?
http://wedlinydomowe.pl/forum/printview ... 91&start=0
stan1069@o2.pl

Był Tusko/bus , może pora na Barako / bus
ODPOWIEDZ