FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Nie wiem czy się chwalić czy smucić.
6.00 netto/kg żywa za 60 szt
6.00 netto/kg żywa za 60 szt
Wielkopolska poszła strasznie na dół, w innych regionach osiągalne są o wiele wyższe ceny...
ale swinie bardzo poszukiwane ,wczoraj sprzedalem ,warunek bez obnizki ceny bo inaczej czekamy,kupujacy" jutro rano jestem"takie to sa obnizki.Potem przyjechal przedstawiciel firmy paszowej i potwierdzil ze poglowie caly czas spada bo rolnicy maja straszny problem z rozrodem i odchowaniem prosiat a facet jest wsrod hodowcow wiec wie co mowii najlepiej niech obniza na 4zl kto ma to i tak sprzeda w dobrej cenie. Wspomne tylko o cenie wyrobow to jest dopiero cyrk jakosc coraz gorsza a ceny "do gory"
Wczoraj ostatnie 19 szt sprzedałem 5,7 netto skupnik mowi, że na ten tydzień towaru mają dużo ale tylko na ten tydzień! Generalnie cała "latowa" partia sprzedana dobrze. Teraz czekają na sprzedaż majowe świnki 
....Przy partiach powyżej 100 sztuk realne jest 6,15 netto przy 1 % potrącenia. tucznika jest na chwilę obecną jest tyle samo co kilka tygodni temu,a górkę jak już cos to możemy mieć za 2,5 miesiąca 
-
PO-pulista
Stanisław daj już spokój z tym spadającym pogłowiem, lepiej żeby to była prawda, ale fakty są inne o wiele gorsze dla hodowców. Tanie zboże zemści się na hodowcach i za rok o obecnych cenach nawet marucha będzie pisał z utęsknieniem, choć znając życie i tak napisze że mu się jeszcze opłaca.Stanislaw pisze:ale swinie bardzo poszukiwane ,wczoraj sprzedalem ,warunek bez obnizki ceny bo inaczej czekamy,kupujacy" jutro rano jestem"takie to sa obnizki.Potem przyjechal przedstawiciel firmy paszowej i potwierdzil ze poglowie caly czas spada bo rolnicy maja straszny problem z rozrodem i odchowaniem prosiat a facet jest wsrod hodowcow wiec wie co mowii najlepiej niech obniza na 4zl kto ma to i tak sprzeda w dobrej cenie. Wspomne tylko o cenie wyrobow to jest dopiero cyrk jakosc coraz gorsza a ceny "do gory"
-
stan1069@o2.pl
To pogłowie od tego spadania żeby się przypadkiem nie zabiło
przy stosunku kila żywca do kila żyta , który blisko 1 do 20 to gadanie o spadku pogłowia trochę zabawne
podobnie jak sprzedawanie świń po starych cenach 
Pogłowie spada? Może i stado podstawowe ale podejrzewam, że wieszkosć chlewni w cyklu otwartym dzięki bardzo dobrym relacją cen tucznika do cen zboża jest zapełniona
Ja moje tego tygodniowe 40 szt. sprzedałem wczoraj po 6,2 netto - 2%
przełączcie na telewizje TTV właśnie robią kolejną sensacje z mączkami w tle ,
CHore i tyle gdzie oni dzisiaj znajda krowe chora naBSE a ten nakowiec zabrac mu tytuly z ta jego szkodliwa gadka i ta czerwona rekawica przynajmniej jakby pracowal z kwasami .Niech pokaza ludzi ktorzy pracuja przy padlinie i maczce bez zadnych masek w kurzu .Bylem widzialem i niech pokaza tuskowi kamyszowi szejnfeldowi . program tendencyjny ityle w temacie .Dziki kraj.Tego redaktora dalbym do wozenia padliny tam mu smierdziec nie bedzie, ktos to robic musi .Maczka jest produktem naturalym i moze byc skarmiana krzyzowo sa to slowa ministra Sawickiego sprzed 2 lat to czego tego nie puscili albo mogli pokazac jak do kielbas dodaja zmielone kosci co jest w niemczech zabronione, a z kad oni wzieli tych ludzi publike niech by mnie poczestowal tym schabowym zaraz by zniknal.Jak ktos jest z naroduwybranego albo wegetarianinem to wiadomo ze schabowego nie ruszy nie potrzeba tego pokazywac i robic wode z mozgu
Ostatnio zmieniony środa 18 wrz 2013, 08:04 przez Stanislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
A może tej chorej krowy na BSE nie znajdą właśnie dlatego że mączek nie jedzą
a co myślisz że jak by było można mączkami żywić to by Ci w kieszeni pieniądze rosły
i bardzo dobrze niech tropią dziadów którzy nielegalnie produkują i karmią mączką , problem w tym ze jak duży hodowca karmi , a go poszukają
to nie ma możliwości przerobowych na utylizacje stada
jedynie ksiądz zarobi jak go pochowa
może być ***............. ale ma być jednakowo

a co myślisz że jak by było można mączkami żywić to by Ci w kieszeni pieniądze rosły
może być ***............. ale ma być jednakowo
stan ja wiem ze gdyby maczka byla legalna to by kosztowala z 2500 i nie byloby roznicy czym karmisz .Mnie chodzi o oblude TVN. Gdyby maczka byla legalna to bym nia karmil ale obecnie nie zaryzykuje za duze kary
-
stan1069@o2.pl
To po co piszesz że Polska to dziki kraj ???????????? i wymienisz listę PO
przecież zakaz obejmuje całą unie , a nie PO 
Jesteś pewniem ze całą unię chyba sie mylisz
Jak to bywa stan są równi i równiejsi teoretycznie zakaz obejmuje całą unie a niektóre landy [niemcy] jest dozwolona oczywiście krzyżowo.U nas teoretycznie jest całkowity zakaz stosowania ale..... u kontraktowców możesz kupić pasze na lewo za pół ceny -sprawdz ją.
-
stan1069@o2.pl
Tylko ponoć maczki się nie da rozpoznać czy z brojlera czy z barana
nie wiem czy to prawda o pozwoleniu na krzyżowe karmienie maczką u sąsiada , ale jak to prawda to wprowadzić zakaz sprowadzania mięsa i po bólu
http://www.farmer.pl/drukuj/40791.html
http://www.farmer.pl/drukuj/40791.html
moze to moje subiektywne widzenie ale jakby zaczynal sie powolny wzrost ceny
Stan przy obecnie stosowanych metodach: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 043:PL:PDF rozpoznanie z jakiego gatunku pochodzi mączka nie stanowi problemu.
Przed PCR nic sie nie ukryje, nawet wbrew temu co niektórzy sadza gotowanie nie pomoże.
Najbardziej w zakazie stosowania mączek denerwująca jest niekonsekwencja, z jednej strony u nas nakłada się blokady na stada zywione mączką i sadza włascicieli ferm do wiezienia a jednoczesnie wpuszca się na rynek UE wołowine z Argentyny gdzie brak jekiejkolwiek kontroli nad stsowaniem białka zwierzecegow paszach, to samo dotyczy możliwości sprowadzania wieprzowiny z USA, czy tam tez inspektorzy biegaja po fermach i badają pasze na obecnosc białka zwierzecego?
Inna sprawa to hydrolizaty białka zwierzecego które sa dopuszczone a przecież mogą byc skazone prionami podobnie jak mączki mięsnop kostne! Odnosze wrazenie że ten cały zakaz jest dla biednych i głupich a bogaci (np Niemcy) mają sposób jak go obejsć.
Przed PCR nic sie nie ukryje, nawet wbrew temu co niektórzy sadza gotowanie nie pomoże.
Najbardziej w zakazie stosowania mączek denerwująca jest niekonsekwencja, z jednej strony u nas nakłada się blokady na stada zywione mączką i sadza włascicieli ferm do wiezienia a jednoczesnie wpuszca się na rynek UE wołowine z Argentyny gdzie brak jekiejkolwiek kontroli nad stsowaniem białka zwierzecegow paszach, to samo dotyczy możliwości sprowadzania wieprzowiny z USA, czy tam tez inspektorzy biegaja po fermach i badają pasze na obecnosc białka zwierzecego?
Inna sprawa to hydrolizaty białka zwierzecego które sa dopuszczone a przecież mogą byc skazone prionami podobnie jak mączki mięsnop kostne! Odnosze wrazenie że ten cały zakaz jest dla biednych i głupich a bogaci (np Niemcy) mają sposób jak go obejsć.
6,1 netto za 22 szt. dziś
Jak prognozy cenowe na przyszły tydzień? Wydaje sie ze powinno być dobrze!Pini ni moze złapać 10tys! Tel. Dzwonią i towaru brak!
Bo wuchta wiary przestała do Macaroni oddawać, toż tam wałki niemożliwe się kręci.
Nie powiem że kręcą, bo nie wiem, a na pewno nie widziałem na to dowodów, ale fakt ludzie nie chętnie do nich sprzedają, u mnie w pon z grupy dzwonili i szukali chętnych bo transportu nie mogli do nich skompletować
skupnik od sokołowa dzwoni na przyszły tydzień szukają towaru, tyle że cene powie w piątek?!?! Pewnie będą zachodnich sąsiadów podglądać, jebany wartenland! Niemcy pierdną a u nas trzęsienie. Ja w każdym razie pauzuje, do końca października nic na sprzedaż się nie nada.
Bo pogłowie polskiej świnki to pewnie spada/spadło do tej pory, za to duńskiej czy tam innego holendra to chyba gwałtownie wzrosło. W zeszłym roku we wrześniu i październiku była górka tyle że cenowa, nadzieje się rozbudziły, to w tym może być też górka, ale mięsna.stan1069@o2.pl pisze:to gadanie o spadku pogłowia trochę zabawnepodobnie jak sprzedawanie świń po starych cenach
10 gr do góry cena
-
andrzej19570
Widzisz 09 zjechałeś z ceną w ciągu tygodnia o 50 gr ,nikt Ci nie przywozi i trzeba podnieść
bardzo ktos miesza w walutach czyzby wincent zeby zmniejszyc doplaty
heh, w południe sprawdzałem i byłem zdziwiony, że złoty słabnie, a tu proszę - po staremu jednak.
6,00 -2% potrącenia za 43 szt
Sprzedam 200sz duńca mięsność 58% tel 793 991 389
Niemcy na internetowej bez zmian 1,84 więc przez jakiś czas powinno być stabilnie.
Podobno za 200 szt pośrednicy do Piniego są wstanie dać 7,9 WBC
Podobno za 200 szt pośrednicy do Piniego są wstanie dać 7,9 WBC
A kto z was wybiera się w sobotę na piknik do Piniego w sobotę ?
a kto się wybiera do Biskupina
Ja będę u Piniego na Grillu zapraszam wszystkich na sobotę do Kutna
co dzisiaj przewidujecie u Niemca?
katastrofa u Nniemca
-
stan1069@o2.pl
To co znowu z 0,08 w dół ?????????????? czy żeby się nie powtarzał 0,16 
dobrze ,ale u nas Polska , a ci którzy szanują swoich dostawców płacą powyżej 6 netto.
a kto teraz szanuje rodaków
09 ja do Kutna podjadę to się może spotkamy, tylko o której godzinie ten piknik .
sprzedam 600 szt duńczyka na przyszły tydzień średnia mięsność powyżej 59% w Polskich zakładach możliwy załadunek jednego dnia oferty prosze kierować na pw
dziś sprzedane 49 szt 6 zł netto
czy w tym interesie to nie może być z miesiąc stabilności w cenach
a po co jechać do Kutna ja zapraszam na Agro-Show do Bednar tam mozna zorganizowac spotkanie forumowiczow przy piwku pod parasolem napewno jest wiecej atrakcji niz u Piniego
macie jakieś ceny na przyszły tydzień
W Bednarach browar kosztuje jakieś 5 zyli a byle kiełbasisko kilkadziesiąt złoty . Na pikniku u Piniego piwa i żarcia ile kto może dają za darmo , tylko nie wiem czy wstęp wolny , czy tylko dla pracowników .