FORUM
CENY TRZODY
-
stan1069@o2.pl
Re: CENY TRZODY
Jeżeli targowy 150 a Duńczyk 300 to nie wiem czy zysk z jednego miotu targowego nie jest większy niż z 100 duńskich albo fermowychzeus-1 pisze:Na fermowego prosiaka są kolejki i cena po 11-12 zł za kilo więc proszę nie tłumaczyć że nikt tego nie kupi. Targowy jest tani bo każdy kto go kiedyś kupił wie ile jest wart
problem jest w tym że mieszanka targowego jest wybuchowa
- mytotoksyna1
ziutek pisze:Niech nam kolega naprodukuje prosiaczka to od niego będziemy kupować
..to TY zabierasz się za chów tuczników , a nie masz swoich prosiaczków ?!
Wstyd ! liczysz na kogoś - to chora koncepcja i to jest smutne .
Kalkulacja , zysk z tego twojego tuczu to jest tylko na papierze . albo iluzoryczny.
Rozpocznij hodowlę -----od zakupu loszek i macior.
Cześć.
-
robert0169
a jak bedziesz chcial sie napic piwa to sobie browar kup
Mi wystarczy to co zarobie na kupionym a kto w tych cenach nie potrafi zarobić to sam powinien zrezygnowac. Ci co mają maciory i swojego warchlaka i mowia ze dokładają przy cenie 7.5 to cos jest z wami nie tak
Z tuczem jest podobnie, jak z produkcją pieczarek: ktoś może sobie produkować wszystko sam: poczynając od podłoża ze swojej słomy i obornika końskiego, jak go posiada, po pieczarki, które może sprzedać np. na ryneczku. Inni z kolei kupują podłoże (odpowiednik hodowców kupujących prosiaki). Są 3 rodzaje podłoża (podobnie, jak różne rodzaje prosiaka: targowy, krajowy z fermy, 21-no kilogramowy z Holandii, 30-to kilogramowy z Danii). Każdy wybiera co chce, i jeśli przy takim wyborze uda mu się zarobić, to wszyscy powinni być zadowoleni.
Panowie ten kto ma swoje prosiaki i zboże do ich utuczenia 100% swoje, mam tu na myśli maszyny do jego zasiania zbioru itd. - na świnkach zarabia zawsze mało ważne ile
ten kto kupuje prosiaki a ma swoje zboże zarabia czasami
ten kto nie ma nic tylko kredyt, nie zarabia nigdy
bo tyra na odsetki.
Panowie stosował ktoś Chloromed 150 bo mi to lek. przepisał do podawania z wodą niby sie rozpuszcza a tu lipa zostaje kupa na dnie czy to faktycznie mozna rozpuścic i podac przez dozownik czy tylko do paszy?
pitek81 pisze:Panowie stosował ktoś Chloromed 150 bo mi to lek. przepisał do podawania z wodą niby sie rozpuszcza a tu lipa zostaje kupa na dnie czy to faktycznie mozna rozpuścic i podac przez dozownik czy tylko do paszy?
spróbuj węglanem sodu lub BARACID jezeli to nie pomoze to raczej musisz do paszy.
z tego co wiem to srodek zawiera Chorotetracykline wiec mozesz miec ubytki w paszy jezeli przez dłuzszy okres bedzie nie skarmiana
sprawdz pierw w tej wodzie z weglanem lub tym prearatem co ci podałem, powinno pomoc choć chlorki ciezko sie rozpuszczaja wiec moze trzeba zastosowac do paszy,
pisz jak bys miał jeszcze problem
rozpuszczałem w wodzie z solizerem i tez niepomogło zobacze z tym węglanemChief pisze:pitek81 pisze:Panowie stosował ktoś Chloromed 150 bo mi to lek. przepisał do podawania z wodą niby sie rozpuszcza a tu lipa zostaje kupa na dnie czy to faktycznie mozna rozpuścic i podac przez dozownik czy tylko do paszy?
spróbuj węglanem sodu lub BARACID jezeli to nie pomoze to raczej musisz do paszy.
z tego co wiem to srodek zawiera Chorotetracykline wiec mozesz miec ubytki w paszy jezeli przez dłuzszy okres bedzie nie skarmiana
sprawdz pierw w tej wodzie z weglanem lub tym prearatem co ci podałem, powinno pomoc choć chlorki ciezko sie rozpuszczaja wiec moze trzeba zastosowac do paszy,
pisz jak bys miał jeszcze problem
5 zł plus vat Duży skup koło Płocka i wszystko wskazuje na to ze jeszcze w tym tygodniu bedzie 4 z przodu
u mnie tez polecieli obecnie skupniki placa od 5.40 max do 5.00 netto
ty agencie juz daj spokoj bo ciagle gadasz te swoje bzdury ze 4 z przod bedzie tobie chyba wypalilo mozg juz totalnie !!!!!!!0909 pisze:5 zł plus vat Duży skup koło Płocka i wszystko wskazuje na to ze jeszcze w tym tygodniu bedzie 4 z przodu
jak szybko staniały tak szybko cena wzrośnie
Ja w zeszłym tygodniu też byłem na skupie po trzech latach przerwy. Kiedyś skupowali tam po 100-150 sztuk-teraz mieli kupione 20 sztuk- cena 5,2. Ja nawet nie przypuszczałem, że u mnie w rejonie tak cienko ze świnkami.
Tez sądze podobnie jak 0909 że jeszcze w tym tygodniu skup będzie co najmniej 4 do przodu a sprzedaż nie mniej niż 8.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
28.10.2013 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
-
stan1069@o2.pl
Cienko to może i jest ale z hodowcami , a nie ze świniamizeus-1 pisze:Ja w zeszłym tygodniu też byłem na skupie po trzech latach przerwy. Kiedyś skupowali tam po 100-150 sztuk-teraz mieli kupione 20 sztuk- cena 5,2. Ja nawet nie przypuszczałem, że u mnie w rejonie tak cienko ze świnkami.
dalej się pocieszajcie ze ceny świń będą rosły i płaćcie po 300 za warchlaka , a mniejszy zysk ze sztuki likwidujcie większą ilością wstawień to cena na pewno wzrośnie
Tabou jak wróci z urlopu to się rozpłacze że ceny nie upilnowaliście
I stało sie!
na jutro 4.90 plus vat ciekawe czy 3 zobaczymy z przodu ?
-
Marcin1606
Ale te 4,90 to pewnie za dzika a nie za tucznika 
-
stan1069@o2.pl
Po to było 6 z przodu żeby mogło być i 3 z przodu , dla pocieszenia jak jest 3 z przodu to i jest 90 groszy z tyłu0909 pisze:I stało sie!
Ja już ze stresu pije piwo za piwem, ale nawet klatka piwa nie poprawi tak humoru, jak posty Stana hehe
5,60 netto za 20 sztuk dziś sprzedane-ogólnie słychać że tanieją ale żeby kupić to płacą jak to mówią stały dostawca TO DAM PANU.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
5.8 netto -1 % w grupie . Plotka krąży że spadnie max 30 gr do świąt . A cena skupowa typu 4.90 netto potwierdza rozbój małych producentów trzody gdzie pośrednik nie nażre się 50 groszami tylko całą złotówką , prawda agent ? . Teraz cena leci więc powinien się wysyp pojawić na rynku stu kilowców 
-
prezes 1980
Agent ale podniecony jesteś, w majdy nie zrób z tego wszystkiego.
Zignorujcie go wreszcie bo sami dajecie mu pożywkę.
- zzetor11441
U nas 20 gr w dół 
U nas podobnie wczoraj 5,09 netto pośrednicy
Niemcy licytacje na jutro obniżyli z 1,680 do 1,600 czarne chmury
niby obniżki ale ssanie na żywiec jest
teraz cena moze spasc nawet do 0,01zł/kg. Ważne żeby za 3 miesiace było 6zł znowu bo własnie prosiaki weszły na chlewnie, a tydzien temu tuczniki po 5,9 pojechały :pp
-
stan1069@o2.pl
To się nazywa jedność i miłość rolniczaUlan pisze:teraz cena moze spasc nawet do 0,01zł/kg. Ważne żeby za 3 miesiace było 6zł znowu bo własnie prosiaki weszły na chlewnie, a tydzien temu tuczniki po 5,9 pojechały :pp
po tych co pojechały pewnie został gnój , a po tych co pojadą za 3 miesiące zostanie dług i gnój
ja proponuję aby agenci wystawili cenę po 2,50 i poczekali na chętnych do sprzedaży, po co tak pstrykać po 10 gr.
-
Piotr Maciejewski
Kupie tucznik minimum 150-200szt.
gotówka.
info na priv
gotówka.
info na priv
wydaje mi sie ze jak teraz cena spadla tak szbko to i te 20-30 gr podejdzie niedlugo bo swin az tak duzo nie ma
Sprzedane w tym tygodniu 7,45 identycznie jak w ubiegłym.
Srednio za sztuke 800 z groszami
Srednio za sztuke 800 z groszami
Cena spadła ale na szczęście tylko u agentów na skupach .
Dzisiaj partyjka poszła po 5,90 i kolejna uzgodniona na poniedziałek po tej samej cenie.
Dzisiaj partyjka poszła po 5,90 i kolejna uzgodniona na poniedziałek po tej samej cenie.
-
marylakulasinska
Przed chwilą załadowana partyjka ,5,90 netto minus 1%. Wczesnym rankiem zadzwonił tel. czy są świnki ? i po ile ?, podałam cenę i bez żadnych targów cena przyjęta i odbiór tucznika wieczorem ,
Maryla ... Kto u Ciebie odbiera weprki 
Dziś sprzedane 195 szt 5,8 netto - 2%
-
marylakulasinska
tak jak od większości- ZMLoza0608 pisze:Maryla ... Kto u Ciebie odbiera weprki
-
robert0169
oj braklo mieska zapytanie o tucznika cena atrakcyjna sie porobilo
zobaczycie tydzien i znowu podwyzki juz tak nie raz bywalo w koncu za dwa miesiace swieta wiec zaotrzebowanie najwieksze w calym roku na mieso
Ja chcę w przyszłym tygodniu pogonić małą partyjkę, pośrednik do Sokołowa proponuje 5,3?!?!
Ciekawe ile dziś Niemcy obniżą cenę ?
a ja dzis mala partyjka do malego zakladu 5.30 netto tylko
Do piniego pośrednicy 5,4 za całe auto proponują. Jak macie klientów za 5,9 to sprzedawajcie bo za długo tej ceny nie będą oferować.
naczytałem się o obniżkach. i żeby nie spalić negocjacji zaproponowałem 5,7 i za tyle sprzedałem 16 szt.
ale jak bym zaproponował 5,8 też by przeszła bo podstawa tam gdzie sprzedaje jest taka jak dwa tygodnie temu czyli 5.4
09 nie wiem dlaczego tak ci zależy na obniżkach ,przecież jak się walnie rolnika na kilach to lepiej jak drożej niż taniej
ale jak bym zaproponował 5,8 też by przeszła bo podstawa tam gdzie sprzedaje jest taka jak dwa tygodnie temu czyli 5.4
09 nie wiem dlaczego tak ci zależy na obniżkach ,przecież jak się walnie rolnika na kilach to lepiej jak drożej niż taniej
noi jak po co zeby ludzi pognebic ! i zeby taniego prosiaka kupic bo tucznik tani to i prosiak tani moze zawsze byc !