CENY TRZODY

Kazik

Re: CENY TRZODY

Post autor: Kazik »

U mnie w okolicy skup 5,00 netto. +10gr w porównaniu z zeszłym tygodniem.
0909

Post autor: 0909 »

Ostrzeżenie !
Licytacja na środę obniżona o 7 centów Niemcy -było 1,60 a jest 1,53
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Z ciekawości kuknąłem na ceny warchlaków , myślałem że po 200 zł a tu widzę że niektóre ponad 300 zł :shock:
0909

Drogi Warchlak -Tani Tucznik ,jakby kupca nie było to by warchlak był taniiiiiiiii - prawo rynku
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Powtórka z soboty: 95 szt , 5,5 netto bez targowania. Ssanie jest.
PO-pulista

Post autor: PO-pulista »

brzydal pisze:jak nikt mięsa nie potrzebuje na Boże Narodzenie to dlaczego ja mam dwie strony w zeszycie zapisane od początku listopada klijentów po jednym lub po 2 tuczniki na święta znajomy rzeźnik ostatnie w następną środe bije taka kolejka
Ten co bawi się w ubój gospodarczy, robi to przez cały rok. Myślisz że ten kto zabił świnie na początku listopada to będzie miał świeże mięso na święta. Mam blisko na wiosce rzeżnika i widzę kto ciągle korzysta z jego usług. Wciąż jedne i te same osoby wożą kabany na kołówce, nawet po 2 sztuki raz na dwa miesiące. Ci osobnicy spełniają jeden zasadniczy warunek mają w domu dużą rodzinę,powyżej 10 osób. Reszta wozi przeważnie tak od święta przeważnie 2,3 razy do roku, są i tacy jak ja który ma w domu 3 osoby i nie potrzebuje jeść starego mięsa z zamrażarki. Zresztą już w życiu dość się najadłem swojskich wyrobów, więc pora na zmianę. Reasumując komu ten ubój gospodarczy się opłaca to tak robi, większość robi inaczej. Każdy ma inne wyliczenia inne potrzeby kulinarne i wymagania.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Ja biorę swinie z podziałem na 3 częsci więc się nie ostarzeje zbytnio, ale ten rzeźnik co go kumpel wymarał to mistrzostwo świata. Świnie ma swoje albo od sąsiada więc nie trzeba wieść, niektórzy rzeźnicy tak pyprają że naprawdę gra nie warta świeczki.
Skup u mnie 5 plus vat, ubiegły tydzień było 5,1.
Awatar użytkownika
Peron

Ja zawożę świnię dwa razy w roku do zaprzyjaźnionego rzeznika, podniósł się teraz, bierze za ubój, rozbiór plus wyroby z dodatkami aktualnie 200 zł. Dorzucić do tego ciężką swinkę, to wychodzi prawie 1000zł. Nie każdego na wsi teraz na to stać, był szał u mnie na świnie, jak były po 3 zł za kg. Teraz sporadycznie się chętny trafia, ale nie sprzedaję, bo nikt nie chce wierzyć, że sprzedaję drożej, niż oni proponują, a nie mam zamiaru niedowiarkom faktur pokazywać. Najlepiej to byłoby się z kimś zmówić i dzielić się świniakiem na pół albo... wycinać co lepsze mięso z poderżniętych sztuk, jak kto nie brzydliwy :D
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

09.12.2013 Ceny skupu tuczników i macior, artykuł:

http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... w-i-macior
Awatar użytkownika
Peron

0909 pisze:Drogi Warchlak -Tani Tucznik ,jakby kupca nie było to by warchlak był taniiiiiiiii - prawo rynku
Zgadza się, jest popyt, jest cena, Chyba, że niektórym kupującym zmieknie rura, to może się coś zmieni...
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

5-5.5netto lub 6.8E plus premie o 10groszy slabiej niz w ubieglym tygodniu :(
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Sprzedane
Ostatnio zmieniony wtorek 10 gru 2013, 10:56 przez Chief, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Macie takie ilości tucznika i nie macie jakiegoś dobrego stałego odbiorcy to trochę dziwne i bez sensu.Dziś nie sztuka wyprodukować czegoś dużo tylko sztuką jest dobrze to sprzedać a nie liczyć na łut szczęścia!!
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Niby u nas ssanie, niby nie ma co się oglądać na zachód, a jednak spadki cen sa wszędzie. Piszecie o polskiej świnki, która to taka smaczna, ale nawet Ci którzy mają cykl otwarty i prosięta kupuja na zachodzie, na zabicie dla siebie kupują polskiego świniaka. Nie podoba mi się tylko, że ktoś kto ma tucz zamknięty ten patryjota, a ten z otwartego, zachodniego ten zdrajca. Pieniądze każdy liczyć umie, więc niech każdy robi tak jak uważa za słuszne. Rynek i tak zrobi swoje, a im będzie gorzej, tym forum będzie aktywniejsze. Pozdrawiam
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

marcin czyzby myslenie bolalo .Polak powinien kupowac polskie produkty i prosiaka i tucznika i wszystko co tylko jest mozliwe inaczej ciemno to widze .Zaklady pracy polikwidowane szkoly zawodowe nie istnieja zyjemy za kredyty .Kryzys to dopiero przyjdzie .Winni sa politycy ale rowniez ci ktorzy sa wielkimi europejczykami i swiatowcami Pewnie wszyscy slyszeliscie jak to Polak wstaje wlacza japonski telewizor jedzie niemieckim samochodem idzie na zakupy do portugalskiego marketu i.t.d a potem narzeka i idzie do polskiego urzedu pracy .My Polacy nawet swin nie hodujemy wystarczajaco.dobrze nie bedzie.Ja robie swoje wlasnie kupilem mlodego knurka 1200 zl a moi sasiedzi tucza swinie dla kogos chociaz nie wszyscy
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Ja do swoich liczę netto a do obcych po 6zl. Zejdzie tego z 15-20szt do roku.
Teraz sporo wiary pyta się o parkę warchlaka na chów. Cena 200zl za szt 20-22kg.
Mówią że drogo ale biorą.
Ja też pszesadnie zysku z tego nie mam ale sprzedam, problemów ludziom nie robie.

Wolę jeść 3 miesięczne swoje z zamrażarki niż świerze z Tesco :)
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Czemu zaraz z tesco??Masz na wsi takie markety??W większości w małych miejscowościach są małe sklepy które towar biorą z okolicznych ubojni,masarni.Ja już parę lat nie ubijam dla siebie bo mało nas w domu a jak coś potrzebuje to właśnie kupuję z masarni do której odstawiam albo z pewnego miejsca.Nigdy nie kupuje z marketu.
Awatar użytkownika
lukas1982

Stanisław Polonez czy Audi?
Ursus czy NH?
Unia czy Lemken
Każdy kupuje to co mu odpowiada i na nic się zda patriotyzm bez odpowiedniej jakości oferowanych produktów.
Społeczeństwo Polskie staje się coraz bardziej świadome i wybredne. Nie zadowalamy się byle czym nawet jeśli klasowy produkt będzie dwa razy droższy to kusi coraz więcej potencjalnych nabywców.
I nie mieszajmy w to patriotyzmu, jeśli w swoim jakości niedostatek.
wojce

Post autor: wojce »

Poloneza przeciez już dawno sie nie produkuje i już większość rdza zjadła ,wiec z czym tu porównywać ,ursus niby się produkuje ,ale w 90 % z części z importu nakrętki może są Polskie ,ale bym taki pewien nie był :) wiec w niektórych sferach gospodarczych jakby człowiek chciał być patriota to nie da rady
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

A na Uni farba płatami odstaje i materiał no niczego i jak tu być patriotą jak wszystko jest na odwal robione. :(
Awatar użytkownika
lukas1982

Wojce to tylko takie luźne porównanie.
Ale zobacz branżę rolną, sprzęt do produkcji roślinnej, wyposażenie budynków, kupująć Polske raczej dletego iż ogranicza się kasa, czyż nie??
No bo świadomie kupując pług z Unii to nie wiem czy ten patriota to nie idiota.

Sory jeśli za ostro ale mam porównanie sprzętu krajowego i "ichniejszego" i nawet nie ma co porównywać.

Np cynkowanie beczek w cynkowni w rejonie Częstochowskim, w nawiasie cena za model podobny w wielkości i wyposażeniu
Pichon 280 jednostek (75000netto) +resorowany zaczep
Joskin 220 j (73000 netto)
Pomot 80j (64000 netto).

Jeśli podobnie jest z jakością blachy, pompy (nie mam takiej wiedzy ) to co tu porównywać??
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

wierzacy niepraktykujacy Zawsze sie jest sie katolikiem patriota polakiem Bog Honor Ojczyzna, a jak ktos jest niepraktykujacy trudno mu wytlumczyc zawsze bedzie mial jakies '''''''''''''''''ale"
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Ja mam pług z uni i chyba ja troche poprawili bo 70 ha poorane i jeszcze nawet dłut nie wymieniłem. Spalanie na usługach licze dokładnie i nie ma tragedii. Ten stary model troche niewypał, ale to był pierwszy polski pług obrotowy to trzeba wybaczyć. Rozrzutnik 2 rok na dworze i jeszcze farbe ma. Beczka joskina jest robiona w trzciance to prawie jak nasza. Jedynie traktor Polski kupić to prawie nie mozliwe.
wojce

Post autor: wojce »

dzisiaj nie ma 100 % maszyny Polskiej ,Niemieckiej ,czy francuskiej w każdej znajdziemy podzespoły chińskie czy indyjskie wszystko sie wymieszało takie czasy :)
brzydal

Post autor: brzydal »

tylko kubota jest w 100% japońska
mietko75

Post autor: mietko75 »

Oby , bo w ubiegłym tygodniu dałem zaliczkę .
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

niestety was zmartwie, ale felgi i sprezarka polskie
F1

Post autor: F1 »

lukas1982 pisze:Stanisław Polonez czy Audi?
Ursus czy NH?
Unia czy Lemken
Każdy kupuje to co mu odpowiada i na nic się zda patriotyzm bez odpowiedniej jakości oferowanych produktów.
Społeczeństwo Polskie staje się coraz bardziej świadome i wybredne. Nie zadowalamy się byle czym nawet jeśli klasowy produkt będzie dwa razy droższy to kusi coraz więcej potencjalnych nabywców.
I nie mieszajmy w to patriotyzmu, jeśli w swoim jakości niedostatek.
No teraz to pojechałeś większość firm jedzie tylko na marce a jakość made in china ja kupuję tylko polski sprzęt nawet jeśli miałby byćć trochę gorszy a plonów gorszych od tych co Fendem i Amazone sieją nie mam :wink: jeśli będziemy kupować szmelc z zachodu daleko nasza gospodarka nie zajdzie itak już większość oddali zachodowi za symboliczną złotówkę a teraz chcą rolników wpędzić w kredyty żeby im produkcję prosiaka u nas postawić a potem oni przyjdą nas wybawić widzę że Tobie ten PIC też o głowy uderzył 8)
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Stanislaw pisze:marcin czyzby myslenie bolalo .Polak powinien kupowac polskie produkty i prosiaka i tucznika i wszystko co tylko jest mozliwe inaczej ciemno to widze .Zaklady pracy polikwidowane szkoly zawodowe nie istnieja zyjemy za kredyty .Kryzys to dopiero przyjdzie .Winni sa politycy ale rowniez ci ktorzy sa wielkimi europejczykami i swiatowcami Pewnie wszyscy slyszeliscie jak to Polak wstaje wlacza japonski telewizor jedzie niemieckim samochodem idzie na zakupy do portugalskiego marketu i.t.d a potem narzeka i idzie do polskiego urzedu pracy .My Polacy nawet swin nie hodujemy wystarczajaco.dobrze nie bedzie.Ja robie swoje wlasnie kupilem mlodego knurka 1200 zl a moi sasiedzi tucza swinie dla kogos chociaz nie wszyscy

Nie musisz się martwić o mój mózg, funkcjonuje jak należy. Gratuluje patriotyzmu, ciekaw jestem tylko jak to u Ciebie wygląda w praktyce. Pewnie tak jak napisał Lukas Masz Poloneza, Ursusa i maszyny z Unii. No i jesteś taki fajny bo kupiłek knurka PBZ a nie zachodniego. Oby tak dalej, sukces murowany. :D
baraki

Post autor: baraki »

Trzeba wspierać krajową produkcje w miare możliwości ale taż niema co przesadzać i brac wszystko bezkrytycznie jak leci bo to niczemu nie służy. Są już Polskie firmy które produkują sprzęt wysokiej jakosci ale sa tez takie które chca sie szybko dorobić kosztem klijenta.
Z tym krajem pochodzenia to tez różnie bywa! Np mało kto wie że Metaltech w Ciechanowie robi kabiny do ciągników i kombajnów CLASS, elementy z blachy do kombajnów CASE, robią tez kompletne przyczepy na export do Niemiec na których już w Ciechanowie przyczepiana jest tabliczka: "made in Germany" i sprzedawane sa w niemczech pod jakąś tam ichniejsza marką :shock:
Przede wszystkim w zakupach kierujmy sie jakoscia towaru i naszymi potrzebami, jakośc za rozsądną cenę obroni sie sama, niezaleznie czy Polska czy z importu.
nemezis

Post autor: nemezis »

Wracając do tematu.Kurczak pnie się w górę i wraca do przedświątecznej łaski.Półtusza wieprzowa dzis w sklepie 9,50 na zamówienie.Przedsiebiorco-skupnicy [ZAPEWNE Z WYJĄTKIEM] brak obnizek są zainteresowani wszystkim co ma ogon i ryj. Co do ceny panie dogadamy sie ja odbiore .W firmowych sklepach zaczyna wymiatac wszystko co sie kiedys ruszało.
Awatar użytkownika
Peron

Nikt nie sprzedaje świń w tm tygodniu, ani nie zamierza sprzedać, że taka tu cisza?
dragonlux

Post autor: dragonlux »

Własnie zamierzam sprzedac 100 sztuk na piątek no i cena mnie u Piniego osłabiła 6.60 netto
mateuszkonrad
Kontakt:

Dzień dobry!

Wydaje mi się, że cena do uzyskania jest trochę wyższa niż rzeczone 6,60 zł/kg. Jeszcze wczoraj (fakt, że za całe auto 160-200 szt.) Pini płaciło 6,90 zł/kg,a za mniejsze ilości 6,80 zł/kg (pozycja nr 37 w notowaniach cen skupu tuczników na cenyrolnicze.pl). loco u nich na zakładzie, czyli z dojazdem do rolnika to pewnie z 0,10 zł mniej, czyli 6,70 zł/kg. Nie wiem czy próbował Pan zgłosić chęć sprzedaży tucznika za pośrednictwem naszego portalu. Musi się Pan tylko zarejestrować jako rolnik i wypełnić krótki formularz. Wiemy że zainteresowanie firm skupujących/ubojni jest duże i że przeważnie praktycznie od razu po otrzymaniu zgłoszenia dzwonią do hodowców. Nawet jeśli nie sprzeda Pan towaru żadnej ze zgłaszających się firm, przynajmniej będzie Pan wiedział jaką stawkę może żądać od swojego stałego odbiorcy. Polecam, szczególnie z uwagi że usługa jest bezpłatna i dość pomocna.

Pozdrawiam serdecznie!
dragonlux

Post autor: dragonlux »

Dziwi mnie tak niska cena ale Pini teoretycznie powinien ubój mieć na poziomie 16 tyś a bije 20 tyś więc nie ma problemu z zaopatrzeniem się w surowiec czyli jest zielone światło do obniżek jeżeli ma się 4 tyś swiń dziennie na górkę
Ulan

Post autor: Ulan »

ja mam talerzówke z Unii juz 10 lat i jest to maszyna nie do zdarcia. Jedyne co robie to smaruje i przez 10 lat nic innego nie trzeba było robić. Fakt że farba troche zaczyna schodzić, lakiernie mogli by mieć lepszą. jestem z niej bardzo zadowolony. Ale mam też siewnik do nawozów "Beta" - i ta maszyna jest pomyłką- niby ma zbiornik z nierdzewki, ale wałek dozujący nawóz jest normalny i po jednym sezonie zardzewiał, tak ze nastawę ilości wysiewu trzeba było dokonywać młotkiem... co w koncu skonczyło sie uszkodzeniem aparatów wysiewajacych i teraz trzeba wymienić cały aparat wysiewajacy (wałek+aparaty). No ale 3 lata pochodziło hehe masakra. Jak do nich dzwoniłem, to powiedzieli że tak już sie dzieje w tym modelu :D.
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

A kto to wie ile ona tam bije ..

Ja dziś sporo zakładów obdzwoniłem i fakt faktem że cena spadła ale jakoś nikt nie powiedział że nie chce , ten tydzień jako tako z odbiorem ale przyszły jak najbardziej...

Ja wspieram Polską produkcję bo wstawiłem teraz z polskiej fermy warchlaki :P
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Przypomnijcie sobie ile pini płacił w zeszłym roku przed świętami!-liczyliście że w tym roku będzie inaczej?
pitek81

Post autor: pitek81 »

na jutro uzgodnione 5,50 netto -2% 50szt
baraki

Co wy sie tak tego Piniego uczepili jak rzep psiego ogona?
Dajcie mu odpocząć i zgłoście chęc sprzedazy tuczników na portalu ceny rolnicze, to naprawde działa, wiem co mówię bo sam sprawdziłem i chociaz nie sprzedałem nikomu z tych co odpowiedzieli na zgłoszenie to uzyskałem dużo lepsza cenę u stałego odbiorcy, bo łatwiej sie negocjuje cenę jak pod reka sa alternatywne oferty.
Kazik

Post autor: Kazik »

Do mnie drugi dzień jak wystawiłem ofertę na stronce cenyrolnicze.pl i nikt nie dzwoni. Fakt, że tylko 20 sztuk, ale zero zainteresowania.
1963

Post autor: 1963 »

cena za 100 szt i wielokrotnosc od 3 tygodni niezmienna tzn 5.5pln
waldus11

Post autor: waldus11 »

ja też wystawiłem na ceny rolnicze... co prawda też tylko 40 szt i żadnego telefonu nie miałem....
zastanawia mnie jedno, czy jest jakiś sposób, aby przefiltrować niewypłacające firmy?
na tych cenach mogłoby być coś takiego jak wystawienie oceny kupującemu... byłby jakiś obraz na przyszłość...
tymczasem uzyskałem 5,30 za 40szt u stałego odbiorcy
arek

Post autor: arek »

a Marucha to do świąt zdąży wrocic
1963

Post autor: 1963 »

wyjechal w swiat szukac 7pln za zywa wage troche mu zejdzie czasu zanim znajdzie
brzydal

Post autor: brzydal »

mietko jaki model kuboty wybrałeś ?
mateuszkonrad
Kontakt:

waldus11 pisze:zastanawia mnie jedno, czy jest jakiś sposób, aby przefiltrować niewypłacające firmy?
na tych cenach mogłoby być coś takiego jak wystawienie oceny kupującemu... byłby jakiś obraz na przyszłość...
tymczasem uzyskałem 5,30 za 40szt u stałego odbiorcy
Witam serdecznie!

Wystawianie oceny kupującemu jest na portalu cenyrolnicze.pl możliwe. Z uwagi na coraz większe wątpliwości polskich rolników dotyczących nawiązywania współpracy z przedsiębiorstwami, z którymi wcześniej nie handlowali (szczególnie o profilu: skup zwierząt rzeźnych i hodowlanych oraz płodów rolnych) stworzyliśmy forum, mające na celu potwierdzenie wiarygodności i rzetelności firm.

Poprzez dodanie swojej opinii na temat owocnej współpracy z daną firmą pomagasz innym rolnikom w podjęciu dobrej decyzji.

W przypadku wątpliwości administratora co do prawdziwych intencji osoby wypowiadającej się na forum (komentarze pozytywne na zasadzie autoreklamy firmy), zastrzega on sobie prawo do poproszenia użytkownika o przesłanie skanu faktury potwierdzającej jego rzeczywiste związki handlowe z opisywaną firmą (tylko do wiadomości administratora). W przypadkach braku okazania się fakturą, administrator daje sobie prawo do usunięcia wpisu.

W odróżnieniu od innych systemów wystawiania opinii, dopuszczamy tylko i wyłącznie wpisywanie komentarzy przez usatysfakcjonowanych producentów rolnych. Wszystko w celu uniknięcia wulgarnych wpisów, a także wzajemnego wylewania pomyj na siebie przez konkurencyjne firmy. Komentarze o innym charakterze będą każdorazowo usuwane.

Brak wpisów pod tematem danej firmy oznaczać będzie niezadowolenie rolników ze współpracy, a tym samym znak dla innych rolników, że z daną firmą nie warto handlować.

Link do forum:

http://www.cenyrolnicze.pl/forum/ostatnie

Dlatego prosimy wszystkich użytkowników forum trzody chlewnej o każdorazowe wystawianie komentarzy po pozytywnie przeprowadzonej transakcji z firmami współpracującymi z serwisem cenyrolnicze.pl

Przypominamy też, że po każdej transakcji można pochwalić się anonimowo uzyskaną ceną sprzedaży (w zakładce 'Ceny transakcyjne') np. http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlew ... transakcje. Aby wystawić komentarz, czy też uzyskaną cenę transakcyjną trzeba się oczywiście zarejestrować/zalogować.
baraki

Kazik pisze:Do mnie drugi dzień jak wystawiłem ofertę na stronce cenyrolnicze.pl i nikt nie dzwoni. Fakt, że tylko 20 sztuk, ale zero zainteresowania.
To kwestia ilości, kazdy jak wysyła transport to nie chce żeby wrócił pełny! Jak się ma mało to trzeba łaczyć sprzedaz z sasiadami i zgłaszac minimum 100szt wtedy tel. napewno się odezwie.
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Po wystawieniu duzej partii tucznikow na cenyrolnicze.pl miałem bardzo duzo telefonów od zeszłego piatku nadal dzwonią... I każdy zakład ma za duzo tuczników a dzwonią i pytają o kolejne :roll: Moim zdaniem to jakis pretekst po obnizce musi być a widac i słychac ze co niektorym to brakuje i to sporo. Dzwoni tez zakład "Sadełko" na którego po zaciągnieciu opinii od ludzi z branzy trzeba podobno uwazac... A co do ceny to pini płaci narazie do 5,3 ale inne zakłady sa w stanie smiało 5,5 netto zapłacić
0909

Niemcy cienko szykuje sie obniżka
ODPOWIEDZ