Choroby prosiąt

arek

Post autor: arek »

tyle ze niektórzy patrzą i nic nie widzą
staś76

Post autor: staś76 »

nemezis ,zapewniam cie że świniom umie patrzeć w :) oczy

ale serio to postęp choroby piorunujący, rano dobrze za dwie spuchnięte oczy i łazi pijany,

szczerze powiedziawszy nie wiem co zrobić , bo w silosie mam tego jeszcze z 1,5 t i za trzy tygodnie odsadzam kolejne
nemezis

Post autor: nemezis »

kiedys wyczytałem w pewnej ksiązce iz obrzekówa to jest choroba nieumiejetnego hodowcy.A ta pasza w silosie to sypka????
staś76

granulat

miał być bezpieczny ,z dodatkiem Zn
nemezis

A wiesz ile wolno dodac mieszalni Zn do paszy.????TYLE CO KOT NAPŁAKAŁ.
nemezis

staś76 pisze:szczerze powiedziawszy nie wiem co zrobić , bo w silosie mam tego jeszcze z 1,5 t i za trzy tygodnie odsadzam kolejne
Moze gdyby tak dodatkowo ją natłuscic olejem to by sie tak jej nie najadały do syta?????
dani

Post autor: dani »

staś a co to za pasza z jakiej firmy
robak

Post autor: robak »

staś76 pisze:no niestety obrzekówka, nie wiem czy z dziesięć w sumie nie padnie ,zamknąłem im pasze alenie bardzo wiem co zrobić jak im jutro otworze żeby znowu im nie zaszkodziło, jadły z de hejsa prestarter 1,oznaczenie handlowe 5862
baraki

Post autor: baraki »

nemezis pisze:
staś76 pisze:szczerze powiedziawszy nie wiem co zrobić , bo w silosie mam tego jeszcze z 1,5 t i za trzy tygodnie odsadzam kolejne
Moze gdyby tak dodatkowo ją natłuscic olejem to by sie tak jej nie najadały do syta?????
Prosiak musi mieć odpowiednio wysoką temperature otoczenia po odsadzeniu między innymi po to żeby za dużo nie jadł i nie dostał obrzękuwy a wy tylko o prestarterach, tlenkach cynku i natłuszczaniu. A tym prosiakom wystarczyło zrobic zadaszenie, powiesic ze dwa promienniki i po problemie.
staś76

powiem wam tak , do tej pory odsadzałem na starterze zabezpieczonym kw. mrówkowym .
prosiaki jadły , praktycznie zero upadków , ale trochę traciły na starcie, więc postanowiłem coś z tym zrobić....

prosiaki miały ok 20 stopni przy odsadzeniu ,a zawsze było zimniej .

baraki piszesz że czym cieplej tym mniej jedzą...?
ja zauważyłem coś zupełnie innego.jak zimno to nie jedzą tylko leżą w grupach.
nemezis

baraki pisze:
nemezis pisze:
Prosiak musi mieć odpowiednio wysoką temperature otoczenia po odsadzeniu między innymi po to żeby za dużo nie jadł i nie dostał obrzękuwy a wy tylko o prestarterach, tlenkach cynku i natłuszczaniu. A tym prosiakom wystarczyło zrobic zadaszenie, powiesic ze dwa promienniki i po problemie.
Jak by zycie było tak piękne to obrzękówa pewnie by latem nie występowała.
baraki

Post autor: baraki »

staś76 pisze:powiem wam tak , do tej pory odsadzałem na starterze zabezpieczonym kw. mrówkowym .
prosiaki jadły , praktycznie zero upadków , ale trochę traciły na starcie, więc postanowiłem coś z tym zrobić....

prosiaki miały ok 20 stopni przy odsadzeniu ,a zawsze było zimniej .

baraki piszesz że czym cieplej tym mniej jedzą...?
ja zauważyłem coś zupełnie innego.jak zimno to nie jedzą tylko leżą w grupach.
Tuczniki też mniej jedza jak maja zimno? Bo ja myślałem że w czasie upałów. Prosiak jak ma zimno to potrzebuje dodatkowej energii żeby utrzymać właściwa temperature swojego ciała więc potrzebuje też dodatkowej dawki paszy. Pozatym jest to dla niego stres, tłoczy sie w kupę, dusi i tu nowy stres z braku powietrza, jak jeszcze który sie posra i włazi na inne gdy mu z tyłka cieknie to po chwili cała grupa lepi sie od gówna co potęguje stres cieplny i tworzy kolejny stres: presję mikrobów.
Piszesz że miąły 20 stopni, gdzie to mierzyłeś? Nawysokości prosiaka? Jesli nie to weź pod uwage że przy podłodze jest 2 stopnie zimniej niż na wysokości twojej głowy. Odsadzony prosiak powinien mieć 30 stopni w kojcu i od tego powinno sie tutaj zaczać a nie od grzebania w paszy.
Robek

Post autor: Robek »

Kolega Baraki ma oczywiście rację jak odsadzasz 7-8 kg to temp. 28-26 stopni tak w dzień jak i w nocy przez pierwsze 2 tygodnie, z własnego doświadczenia powiem tak -odpowiednia temperatura na warchlakarni działa lepiej niż nie jeden antybiotyk na sraczkę !
uefa

Re: Choroby prosiąt

Post autor: uefa »

witam prosieta odsadzone ok 15kg dostaja brozowe krosty na skorze wielkosci lepka od szpilki prosze o rade pozd
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

uefa

Post autor: uefa »

witam stan to chyba nie bedzie to co na zdjeciu one sa zywotne moze tzw smolen co otym myslisz
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Grześ1234

Post autor: Grześ1234 »

Koledzy może ktoś wie co to może być jeden prosiak w stadzie 2 tygodnie ma na całym ciele plamy takie ciemne z których robią się rany, coś jak by brak magnezu ale szczepione były to nie wiem co jest...
Kazik

Post autor: Kazik »

Ja mam taki problem z prosiakiem po odsadzeniu w wadze ok 18kg. Jest posępiały, i co jakiś czas się dnie, jakby nie mógł się wypróżnić. Gorączki nie ma, innych objawów też nie. Tak jest pierwszy dzień więc nie wiem czy traci na wadze czy nie. Co to może być?
staś76

nie wiem co mu jest , ale tucznika z niego się nie doczekasz , to się leczy żelazem...
Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

1 czy odbyt nie jest zarosniety lub jest zwęrzenie
2 swnia może byc zarobaczona
poz
rafall

Post autor: rafall »

Kazik pisze:Ja mam taki problem z prosiakiem po odsadzeniu w wadze ok 18kg. Jest posępiały, i co jakiś czas się dnie, jakby nie mógł się wypróżnić. Gorączki nie ma, innych objawów też nie. Tak jest pierwszy dzień więc nie wiem czy traci na wadze czy nie. Co to może być?
Tak jak wspominał kolega powyżej wariant 1 możesz zrobić samemu od zaraz. Załóż rękawiczkę jednorazową na dłoń i spróbuj palcem środkowy sprawdzić odbyt. A jak go w razie czego udrożnić to chyba będziesz wiedział.
Kazik

Po temacie. Prosiak za 3-4 dni sam się wyleczył. Nie muszę kończyć w jaki sposób.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Kazik pisze:Po temacie. Prosiak za 3-4 dni sam się wyleczył. Nie muszę kończyć w jaki sposób.
.. poszedł do dołu !
Kazik

mytotoksyna1 pisze:
Kazik pisze:Po temacie. Prosiak za 3-4 dni sam się wyleczył. Nie muszę kończyć w jaki sposób.
.. poszedł do dołu !

Dokładnie
ODPOWIEDZ