FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
niemiec tylko podniesie na otarcie łez
co proponujesz :p
Loza0608 pisze:niemiec tylko podniesie na otarcie łezco proponujesz :p
6
mytotoksyna1 pisze:..ogólnie mówiąc ,poważnie mówiąc -żyto to badziewie w karmie dla świń.pabllo222 pisze:Panowie czy stosowanie 40-50% zyta hybrydowego w paszy prowadzi do spadku mięsności u świń?
Gęsi to co innego , mogo dostać trocheee.
żytka.
mykotoksyna - ty sie weź lepiej ogarnij. Albo za dużo mokrej spleśniałej kukurydzy jesz z mykotoksynami. Widadomo że lepiej nie przesadzać, ale dawać można, tym bardziej że jest o 30-40% tansze od pszenicy Hybrydowego można dawać do 50% bez obaw. U mnie w zeszłym roku żyto hybrydowe miało więcej białka niż pszenica. A jak ktoś ma V-VI klase to za bardzo nie ma alternatywy.
Ja daje na końcu tuczu do 40% żyta, i zużycie paszy jest ok 2,7 kg, mięsność 58-59%. Może jak by była pszenica sama to by było 60% choć wątpie, a i tak gówno by mi to dało bo spzredaje na żywą, wiec liczy sie tylko zużycie paszy.
oj oj ... a jak nasza wróżka sie myli
co bedzie
Loza0608 pisze:oj oj ... a jak nasza wróżka sie mylico bedzie
a co ja się nie myli?
lepiej niech nie drożęją bo wszystko w poniedziałek sprzedałem :p i teraz jak bedzie wiecej niż +5 to będzie mi smutno 
to spełnie życzenie wróżki 
warchlak niedlugo po 400 a tucznik po 4,80 robi sie ciekawie
tyle zysku co w pysku :p
ja średnio 300 netto za sztukę płaciłem także nie ma powodów do narzekań
A kto powiedział ze po 400 będzie już plotki robicie jak babki na rencie
przepowiednia "samospelniajaca sie"
Najlepiej to nie znać własnych kosztów, a liczyć komuś. Za warchlaka koło 20 listopada płaciłem 262 netto za 30 kg, teraz cena 5 do 5,2 pewnie w przyszłym tygodniu będzie obowiązywać gdy będę sprzedawał. Czyli 120 kg da jakieś 600 do 620 zł. Pododawać vat i 350 na wychowanie zostaje. Gdzie wy tu strate widzicie?
-
robert0169
marzenie cyklu zamknietego to 250 netto na sztuce

A gdzie ten zysk i czy na buty czyli na zdarte podeszwy a budynki to od cioci z Ameryki dostałeś rozumu troszeczkę by się przydało.Pablo80 pisze:Najlepiej to nie znać własnych kosztów, a liczyć komuś. Za warchlaka koło 20 listopada płaciłem 262 netto za 30 kg, teraz cena 5 do 5,2 pewnie w przyszłym tygodniu będzie obowiązywać gdy będę sprzedawał. Czyli 120 kg da jakieś 600 do 620 zł. Pododawać vat i 350 na wychowanie zostaje. Gdzie wy tu strate widzicie?
Pablo80 pisze:Najlepiej to nie znać własnych kosztów, a liczyć komuś. Za warchlaka koło 20 listopada płaciłem 262 netto za 30 kg, teraz cena 5 do 5,2 pewnie w przyszłym tygodniu będzie obowiązywać gdy będę sprzedawał. Czyli 120 kg da jakieś 600 do 620 zł. Pododawać vat i 350 na wychowanie zostaje. Gdzie wy tu strate widzicie?
to podlicz koszt warchlaka plus te koszty co powiedziales wyjdzie okolo 620 zl czyli twoj zysk jest jaki ???? zerowy prawie
ja teraz widze strate no jak nie zarobisz to masz strate zawsze chociazby na robocie czy amortyzacji budynkow
A dlaczego nie skoro ludzie ponad 10000zł na miesiąc zgarną w białej koszuli i w krawacie a 250 netto na sztuce i to w smrodzie i brudzie .robert0169 pisze:marzenie cyklu zamknietego to 250 netto na sztuce![]()
![]()
![]()
![]()
250 kg paszy, czyli 250 zł licząc drogi wariant można za 900zł też pasze zrobić , pozostałe koszty 30 zł. U siebie masz coś policzone czy wydaje Ci się że zarabiasz? Nie mówie że mam jakieś kokosy ale zdecydowanie lepiej niz na kontrakcie , który jest dla niektórych szczytem marzeń.
w tych 30 zl masz policzone upadki koszty wody, slomy,pradu elektrycznego, zuzycie budynkow praca ,wlasna, koszty lekow, ??????? mi sie wydaje ze 30 zl to jest zdecydowanie za malo minimum to gdzies 60 zl koszt tej paszy tez bedzie troche wiekszy.Pablo80 pisze:250 kg paszy, czyli 250 zł licząc drogi wariant można za 900zł też pasze zrobić , pozostałe koszty 30 zł. U siebie masz coś policzone czy wydaje Ci się że zarabiasz? Nie mówie że mam jakieś kokosy ale zdecydowanie lepiej niz na kontrakcie , który jest dla niektórych szczytem marzeń.
pewnie zostanie ci gnoj i na lizaki
To jest te + 6 u Niemca?
czekamy do 12:30boder24 pisze:To jest te + 6 u Niemca?
Jeszcze 40 minut zaraz dostane biegunki przez to oczekiwanie ... he he i tak h..uj z tego jak u nas cena bez zmian za miesiąc echem cena drgnie.. a jak na dół to odrazu leci równo tu i tam
to sie italiano itp narobilo euro 4.21 , niemcy podnosza ,wyjscia innego jak cene do gory nie maja tak ze wiechec w d..e i czekac
Tak zostaje mi na gnój i lizaki, inwestycje robie z renty babci, a pracownik sam sobie robi wypłate. Podaj jakieś swoje koszty bo moje masz tak dokładnie pozaokrąglane w góre że w skali roku to ze 100 tys uzbieram z tych zaokrągleń.
Ceny brutto: prosiak 290, pasza 250, weterynaria + upadki20 zł,
tucznik? po 5netto 650, po 5,2 675 ile ci zostaje na pozostałe koszty bo w agri dają na nie max 40 zł
Ja obstawiam +4
Ceny brutto: prosiak 290, pasza 250, weterynaria + upadki20 zł,
tucznik? po 5netto 650, po 5,2 675 ile ci zostaje na pozostałe koszty bo w agri dają na nie max 40 zł
Ja obstawiam +4
Pare groszy na otwartym zostaje ale ci co nazekaja w cyklu zamknietym ze dokładają to chyba czas zamknąć taki interes. Bylo 4.5 to narzekali bylo 6 i też zle bylo
Jakaś nagroda za trafne typowanie jest?
to ile wkońcu kosztów liczycie na 1 szt + upadki 1%.?
u niemców podrożało +4 tak?monikaa pisze:plus 4
Witam
No to teraz czekać co skupniki z Reichsgau Wartheland zrobia, wydaje mi się, że muszą podnieść. No nic przyjdzie w sobotę umieszać paszy i jeszcze tydzień świństwo przetrzymać.
No to teraz czekać co skupniki z Reichsgau Wartheland zrobia, wydaje mi się, że muszą podnieść. No nic przyjdzie w sobotę umieszać paszy i jeszcze tydzień świństwo przetrzymać.
taklol2525 pisze:u niemców podrożało +4 tak?monikaa pisze:plus 4
Przy zamknietym to tylko na wyprodukowaniu własnego warchlaka masz +180 najmarniej na sztuce, chyba że locha ma 8 w ciagu rokuziutek pisze:Pare groszy na otwartym zostaje ale ci co nazekaja w cyklu zamknietym ze dokładają to chyba czas zamknąć taki interes. Bylo 4.5 to narzekali bylo 6 i też zle bylo
No to widzicie i narzekacie? Jak by bylo i 10zł na kilo to bedziecie narzekać
To po co w tym zamkniętym się bawisz w tucz? Prosiaka 30 kg masz za 100zł, opyl go za 280, zamiast tuczników wpuść dodatkowe lochy.
ktoś wie co polskie zakłady z cena zrobily?
Monisia pewnie do dołu ale poczekajmy na 09
wlasnie, 0909 przybywajziutek pisze:Monisia pewnie do dołu ale poczekajmy na 09
A co ma być? "Tu jest Polska panie!" Przecież wiecie, że w tą stronę to nie działa, tak jak obniżki na zachodzie....
Pewnie ma na skupie tyl świń ze przymarzl do wagi
Sokołów 10gr do góry w porównaniu z zeszłym tygodniem
To już 7 płacą
DUDA za zestaw DK 6,7E lub 6,6hak na przyszły tydzień zobaczymy co MAKARON
zachód +4 no i Euro +4 grosiki bo jest po 4,20 zł
4.80 plus vat skup tucznika zerooooo
-
kędzierzawy
fakt wózkowych ilości zerooooo ale fermówka dopisuje całe 20 gr droższa od skupu0909 pisze:4.80 plus vat skup tucznika zerooooo
wstawienia też idą w najlepsze no i na zachodzie sporo świni
Po co tucz w zamknietym? Po to zeby nie pierdzielić się z szukaniem kupca na prosiaki, nie szarpac sobie nerwów! Cała robota jest w produkcji prosiaka a utuczenie tego prosiak to mniej zachodu niz szukanie kupca na niego.Pablo80 pisze:To po co w tym zamkniętym się bawisz w tucz? Prosiaka 30 kg masz za 100zł, opyl go za 280, zamiast tuczników wpuść dodatkowe lochy.
Odnosnie kosztów: po podliczeniu faktur za ostatni rok wychodzi mi licząc na jednego tucznika w zamknietym:
-dodatki paszowe 200
-wterynaryjne 10zł
-inseminacja 4zł
- remont stada 3,3zł
-e. elektryczna 8zł
-woda 3zł
Do tego trzeba by doliczyć amortyzacje robocizne i mokra kukurydze.
remont stada 3,3
, sprzedając nawet 1000 tucznika to 3300 wystarczy góra na 4 sztuki , a pisałeś że ty jakieś podrasowane masz...?
no chyba nie powiesz że remont stada jest na poziomie mniejszym jak 10%
no chyba nie powiesz że remont stada jest na poziomie mniejszym jak 10%
Stanisław a co robisz w tum kierunku żebyśmy mieli nasze notowania? Na cenyrolnicze jest zakładka "transakcje" i tam kazdy może zamieszczać aktualne ceny transakcyjne po których sprzedaje świnki ale poki co to głównie marucha się tam produkuje a Ciebie Stanisławie tam jeszce nie widziałem. Skupujący maj całą tabelęgdzie podaje ile oferują, ale po ile faktycznie kupuja to inna sprawa, po to jest własnie zakładka transakcje żeby weryfikowac te ceny.Stanislaw pisze:.A tak swoja droga dlaczego u nas nie ma notowan gieldowych trzody czy to nie jest smieszne ze wzorujemy sie na innych.Rownie dobrze mozemy sie wzorowac na amerykanskiej cenie banana ,Polacy nie gesi i swojego nic nie maja
Apeleuję do wszystkich o zamieszczanie wpisów na transakcjach!
Staś76 sprzedałem stare lochy, kupiłem w to miejsce nowe a to ile musiałem dopłacic liczę jako koszty remontu stada.
a po co na jakiś tam cenach... toć sam założyłeś temat http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN ... 8&start=30
i jakoś twoich wpisów nie kojaże
i jakoś twoich wpisów nie kojaże