CENY TRZODY

Awatar użytkownika
Muchozolali

Re: CENY TRZODY

Post autor: Muchozolali »

tak do informacji
elektroniczne wagi ważą ponad 1% wiecej
a jak już jest mróz to dochodzi do 3%
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

ale co 3% wiecej czy mniej na tym mrozie .Z miesnoscia i wybojowoscia jak nie bedzie kontroli niezaleznej z duzymi karami za oszustwo to porzadku nie bedzie i tu szukalbym pracy dla stowarzyszenia .Chetnie oddam na to 1% obrotu bo i tak wiecej tracimy Taka kontrola musi byc krzyzowa bo z jednym moga sie dogadac a jak bedzie podwojna nikt nie zaryzykuje utraty pracy
SA

Post autor: SA »

brzydal pisze:znajomy sprzedawał ostatnio do sokołowa i twierdzi że wybojność mu wyszła 76% ? mi zawszwe wychodziła w porządku ale ostnio nawet nie ważyłem
A tak dla przykładu chcemy kupić samochód śruty sojowej bez wagi cena za % białka ile zmierzymy u nas na paszarni płatność po utuczeniu partii tuczników gdy gotówka wpłynie na nasze konto czy nie kazali by nam się puknąć w głowę więc jak my jesteśmy traktowani przez zm ???
chłop

Post autor: chłop »

Ja też chcę kupić szynkę w sklepie na 14 dniowy termin i chcę im zapłacić taką cenę ile będzie ważyć szyneczka po wyciśnięciu wody kto mi tak sprzeda ???
chłop

Post autor: chłop »

baraki pisze:Bolek bzdury piszesz, do putinowskiej uni celnej wysłaliśmy w 2013 okolo 70 tys ton mięsa a ten cały unijny eksport do rosii to będzie jakies 0,5% calej unijnej produkcji!!! Dzieląc to przez liczbe mieszkańców to wyjdzie 0,8g na kazdego europejczyka, rynek wewnętrzny ue wchłonie ten cały ruski eksport i nawet nie poczuje. Takie sa fakty!
Oczywiście juz wypełzły różne gady i robia propagande pod obnizki cen żywca (jak np pan Choiński z Polskie Mieso który wróży wielka zapaśc dla całej branży). Czy sa jakies obnizki mięsa w sklepach z powodu nadmiaru towaru? Ja nic takiego nie widze wiec niema zadnych najmniejszych podstaw do obniżek cen tucznika.

Podstaw nie ma ale obniżki są i to jest rzeczywistość !!!
farmer84

Post autor: farmer84 »

WBC to zachodni wymysł ale na zachodzie np.Dania koncern mięsny jest w pewnej mierze własnością farmerów i tam to ma sens! Na ukrainie nie ma czegoś takiego jak wbc( więcej będziemy ciąć).
Stanislaw

no ciekawy temat tylko jak to zmienic musielibysmy sie dogadac .Jeszcze 3% potracenia jak na zywa ciekawe za co ? Musimy sie dogadac i miec jednego reprezentanta ktorego bedziemy sluchac .Sa rozne pieniadze do wziecia i dodatkowo mozemy sie zdeklarowac od szt czy % ktos to musi zaczac robic inaczej beda na nas jechac jak na starej kobyle ,nie wiem czy stowarzyszenie ktore zalozyliscie jest do tego zdolne.Trzeba zatrudnic odpowiednie osoby aby sie tym zajmowaly Prosze deklarowac sie na forum czy bylibyscie w stanie sie dolozyc i ile , bo ludzie do prowadzenia sie na pewno znajda
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Tylko to musiałoby być zapewnione odpowiednimi przepisami. Sam niedawno gdy sprzedawałem do małego zakładu, to chłopaki przy kawce mówili że to urządzenie to gdzie przyłożą to inny wynik. Skoro robi to pracownik zakładu i ma wypłate z zakładu to wiadomo jak to będzie przykładał. W dużych zakładach gdzie jest to robione automatycznie jeszcze bardziej można automatyczne ramie ustawić do potrzeb zakładu, pracownikowi to jeszcze ręka sie może wysmyknąć. A do wybicia wystarczy jeden element przed wagą zdjąć typu nerka,serce i juz są braki. A poprawianie z ręki wydruków to też norma.Jeden zakład na tym przyłapałem. Sztuka w przedziale wagowym, mięsność 58 klasa R. Komputerowy program takich błędów nie robi.
Stanislaw

Mysle ze to powinno wygladac inaczej Podstawa waga zywa + premia za miesnosc ,Bo teraz za brak miesnosci kara 54,9 i po dupie a wielokrotnie tak mialem i obecnie wole na zywa bo i tak ostatecznie mam+ 20 gr i premia bez przedzialow co 5% .Za kazdy % doplata Tego chyba unia nie zabrania.Ponawiam pytanie czy SPTCH jest zdolne prowadzic nasze interesy Pochwalcie sie czy cos robicie bo ja nic nie slysze zadnych propozycji Czy to naprawde sie nie da nic zrobic Takich mozliwosci jak sa teraz teraz nigdy nie bylo "interconection network"" W czym jest problem abysmy mogli sie dogadac Forum juz jest stowarzyszenie tez,Wielkie dzieki ze ktos z was to zrobil bo potrafil i mial checi W czym problem aby to sluzylo wszystkim rolnikom Sami sie przekonacie jak sie nie porozumiemy to ZM nas zjedza .Zobaczymy co bedzie w tym tygodniu .Jestem pesymista na przyszly tydzien W czwartek dostalem 4,85 ale wszystkiego nie wzieli i na poniedzialek 4,45 w srode chca wziac ale ceny nie gwarantuja Bezposrednio do ubojni
Ostatnio zmieniony niedziela 02 lut 2014, 12:29 przez Stanislaw, łącznie zmieniany 1 raz.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Oszustwa związane z pomiarami wbc nie robi jeszcze tak dużo krzywdy , jak szprycowanie tego mięsa chemią aby więcej wody wchłonęło . Nie dość że okantują nas na wbc , to po tych "dodatkach " spożycie spada a i w konsekwencji ceny . W naszym kraju nie ma po prostu gospodarza . Nie dość że rolnik może być oszukiwany przy rozliczeniach , konsument płaci za coś co mięsem nie jest , to jeszcze jak nadarzyła się okazja odpadów z dioksynami naściągać , to nikt nie patrzył na konsekwencje . Jak Wy to sobie wyobrażacie zniesienie wbc , skoro nikt nie poniósł odpowiedzialności za sprowadzenie odpadów z dioksynami :?: :?:
Wybory się zbliżają i poparcie Donaldowi spada to i Reformę w Oświacie szykują , książki dla 1 klasistów mają nie dość że bezpłatne , to i jeszcze na kilka lat te same .
Teraz przed wyborami jednak można a wcześniej sterty książek szły na makulaturę kosztem rodziców .
Stanislaw

tojest tylko 1 klasa a dzisiaj dzieci sie ucza po 15 17 lat Ludzie patrza i widza Co zmieni tylko 1 klasa Mydlenie oczu .W latach 70 80 ksiazki byly niezmieniane nigdy i wyksztalcenie byl na wyzszym poziomie Dzisiaj mature zdaje sie wiedza na poziomie 30% Powtarzam 30% Co mozna osiagnac gdziekolwiek angazujac sie na 30% Chyba tylko urzednik moze sobie na to pozwolic. Jakie wyksztalcenie taka praca
krzywy

Post autor: krzywy »

Stanisław, weź pod uwagę, że na pisemnej maturze z polskiego wybierałeś 1 temat z 3 (33%), a na matematyce 3 zadanie z 5 (60%). Tyle wystarczyło na 5.
1963

Post autor: 1963 »

dziwi mnie to ze na wielkopolsce najmocniejszej w trzode w kraju dajecie sie robic w lewo na wbc bo te same zaklady biora na naszym terenie na zywo po cenie napewno nie gorszej niz wam wychodzi po uboju wiec to tylko kwestia tego ze nie potraficie sie przeciwstawic zm
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

ja też sprzedaję na żywo.
SA

Post autor: SA »

Ja sprzedaje na wbc bo mam od 10 szt do 35 szt tucznika jednorazowo to pomimo że ukradną na % to i tak więcej dostanę niż na skupię ale gdy bym miał więcej sztuk to tylko na żywą .
Ulan

Post autor: Ulan »

okazja czyni złodzieja = jak jak mają okazje oszukać troche na swoją korzyść to dlaczego nie?

waga żywa jest najbardziej uczciwa - bo waży sie i każdy widzi ile świnia jest warta. Rolnik tez może podrasowac tucznika pzred sprzedażą. W dawnych czasach z 10 lat temu moj ojciec jak spzredawał tuczniki (nie miał ich dużo) a do picia dawał im serwatke to 2 h przed przyazdem dawał im ta serwatke, a swinia potrafi wypic tego z 5 l na raz ;) Ale teraz tak juz nikt nie robi, bo hodowca ma swoją godność i jest uczciwy. AA zakłady miesne nie koniecznie...
Odejmują 2% ale chcieli by żeby poł dnia nic nie jadły, albo cały dzien najlepiej hehe. 2% to odejdzie im jak beda jadły do konca. Jesli -1% od żywej sie odejmuje to można zamknąć z 6 h wcześniej, a 12 h wczesniej jak by było -0%. Ja mam taką zasadę, bo ma ona odzwierciedlenie w prawdziwej masie treści w przewodzie pokarmowym.
brzydal

Post autor: brzydal »

ja też coraz bardziej staje sie zwolennikiem wagi żywej złote góry obiecuja na WBC a jak sie przeliczy kilogramy wagi żywej to juz tak różowo to nie wygląda
mat

Post autor: mat »

Gdzie jest nasz agencik 0909 ostatnio byl codziennie i cwierkal nam o podwyzkach na skupach a teraz co sie dzieje ??
Falco

Post autor: Falco »

Odnośnie cen, u mnie dziadowski skup zostawia w poniedziałek i wtorek ceny bez zmian, czyli 4,7 netto -2%
kriss8309

Post autor: kriss8309 »

ja jutro ładuje zestaw po 5,35 netto .

Ludzie nie dajcie sobie w mówić obniżek bo ich nie było w Niemczech a euro prawie 4,26

obniżki ustaliły sobie nasze zakłady na spotkaniu w sobotę - wiadomość z pierwszej ręki
Awatar użytkownika
Bugsik

Post autor: Bugsik »

jak macie takie informacje "z pierwszej reki" to dlaczego nie zglosicie ich do UOKiK, może czas najwyższy zeby sie tym ktoś zajal...
nemezis

Post autor: nemezis »

A jak udowodnisz zmowe????????
kriss8309

żeby taką informację zgłosić to trzeba mieć twarde dowody, a nie informacje.

Po za tym dlaczego nie można ustalić ceny, zm mogą to dlaczego my na forum nie ustalimy ceny minimalnej.

Dlatego że zamiast się wspierać to życzymy jeden drugiemu źle.

Moja propozycja na następny tydzień to 5,3 netto cena minimalna
mietko75

Post autor: mietko75 »

Ktoś kto zatwierdził wymianę podręczników z każdym rokiem powinien je finansować , bo to normalnie chore jest.
Odnośnie wbc do funduszu promocji należałoby dopisać z przodu -kontroli jakości i promocji mięsa .
Nadzór nad jakością tusz i produktów przetworzonych zleciłbym lekarzom którzy już tam są .
Wynagrodzenie za pracę tych lekarzy płaciło by Państwo z pieniędzy z funduszu .
Lekarze bronili Bóg wie komu potrzebnych świadectw , mieli by teraz rekompensatę w innej postaci .
Od każdego tucznika my odprowadzamy "grosik " na rzecz promocji , to ZM odprowadzałby swój " grosik" na rzecz kontroli jakości .
Za każdą wykrytą nieprawidłowość była by nagroda dla lekarza a kara dla ZM .
Za udowodnioną korupcję dożywotni zakaz wykonywania zawodu i nikt nikogo by nie kantował .
Agencja Rynku Rolnego ma istnieć nie wiadomo po co , mogła by więc wszystkim tym się zająć , albo na zieloną trawkę .
Tylko żeby to weszło w życie musicie mnie wybrać na premiera :oops:
Awatar użytkownika
Bugsik

kriss8309 pisze:żeby taką informację zgłosić to trzeba mieć twarde dowody, a nie informacje.

Po za tym dlaczego nie można ustalić ceny, zm mogą to dlaczego my na forum nie ustalimy ceny minimalnej.

Dlatego że zamiast się wspierać to życzymy jeden drugiemu źle.

Moja propozycja na następny tydzień to 5,3 netto cena minimalna
piszesz ze wiadomosc z pierwszej reki, a potem jakby to jednak nie byla prawda...
nemezis nie my mamy udowadniac zmowe...
UOKiK ma swoje sposoby i nie zajmują się tym, bo może nikt nigdy im tego nie zgłosił. jeśli dostali by ileś zgłoszeń o tego typu praktykach to by coś zrobili w tej sprawie. jak potrafia przypieprzyc kare takim podmiotom jak tp czy banki to i za zm mogliby sie zabrac...
kriss8309

moja informacja jest prawdziwa, ale nie mam dowodów na papierze albo na taśmie,
a tak w ogóle to kolego jesteś z hodowcami czy zakładami mięsnymi ?

Napisz może lepiej po ile sprzedajesz
kriss8309

cena niemiecka 1,59 x 4,27 = 6,79 netto x 0,79 = 5,36 netto oczywiście jeszcze trzeba to przywieź a to koszt 0,30 zł do kg.

Więc nie dajcie sobie w mawiać obniżek, zróbcie to sami dla siebie !!!
nemezis

Post autor: nemezis »

Baksik w normalnym demokratycznym kraju tak powinno byc, w naszym skorumpowanym kraju gdzie powstały dwa molochy z powiązaniami u polityków ......... możesz walczyć jak Donkiszot z wiatrakami.
Awatar użytkownika
Bugsik

kriss8309 pisze:moja informacja jest prawdziwa, ale nie mam dowodów na papierze albo na taśmie,
a tak w ogóle to kolego jesteś z hodowcami czy zakładami mięsnymi ?
Napisz może lepiej po ile sprzedajesz
kolego, jakbym byl z zm to bym nie mowil zebys cos zglaszal do uokik-u :)
nie mam obecnie nic do sprzedania, wiec ceny Ci nie podam, zapytaj tak za 2-3 tyg...
wiem nemezis, ze ciezko cos udowodnic, ale nie robiac nic na pewno nic nie osiagniemy...
np osoby, ktore udzielaja wam takich informacji nastepnym razem moga ze soba jakis maly dyktafon zabrac, po za tym jesli naleza do grupy, ktora bierze udzial w tego typu zmowie, to dlaczego sie wam chwala i dlaczego z nimi utrzymujecie kontakt skoro dzialaja na wasza niekorzysc?
pabllo222

Post autor: pabllo222 »

Mietko na prezydenta!!!!! :-) a swoją drogą musimy wykreować kogoś z forum na wzór lepera i głosować na niego bez obstawy w rządzie nikt nam nie pomoże.Kalemba mówi tylko ile to dopłat już wypłacono
farmer84

Jasne :) 10 grudnia decyzję dostałem a 35000 zł nie ma ,takim po 3-5 tysięcy wypłacą i skala podskakuje w ministerstwie
Loza0608

Post autor: Loza0608 »

zmowa nie zmowa . niemiec w tym tygodniu nie podniósł a napewno figle rosji miały wpływ na cene bo odrazu w srode 10 gr w dól ...
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Negocjacje na ten temat toczą się między Komisją Europejską i władzami Rosji - dodaje Jażdżewski.
Na razie Komisja Europejska zaproponowała Rosji ograniczenie eksportu mięsa tylko z Litwy zamiast z wszystkich unijnych krajów. Frederick Vincent, rzecznik KE wyjaśnił, że chodzi o wykluczenie z przyznawania certyfikatów eksportowych do Rosji tylko regionów na Litwie, bo to ten kraj został dotknięty pomorem świń.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140202/ROLNICTWO27/140209948
fix

Post autor: fix »

ewidentnie polityka cenowa ZM narusza zasady konkurencji co piątek następuje zmowa cenowa:
http://uokik.gov.pl/porozumienia_pytani ... hp#faq1626
pabllo222

Post autor: pabllo222 »

Pośrednicy szaleją od jutra 10 gr od środy kolejne 10 w dół. cena 4.40 za 3 szt sąsiad sprzedaje jutro.jak takie ceny będą pakuje walizki, niech zakłady się martwią o towar jak pogłowie znowu spadnie
TJ

Post autor: TJ »

Sami wiecie ze nie tak bardzo chodzi o pomór świń na Litwie, tylko chodzi o UKRAINE nasi politycy wielce się angażuja w sprawy Ukrainy a Putin nie lubi jak mu ktos miesza w "kieszeni" i jakby nie było teraz Olimpiady to całkiem inaczej by rozgrywał tę partję"SZACHÓW". Dlaczego jak nasz Premier lata po Europie to nie ma takiego entuzjazmu jak u nas w sprawie Ukrainy, bo dla niemców ,francuzów i angoli liczy się przedewszystkim gospodarka i rynek zbytu w Rosji. Rosja przy okazji pomoru pokaże Nam gdzie nasze MIEJSCE!!
farmer84

Jak zwykle na widzi mi się pispo-paprańców obrywają zwykli obywatele rolnicy,wstyd tam jechać i leźć ramię w ramię z banderowym pomiotem nasi bohaterzy i niewinnie wymordowani w grobach się przewracają!!!Własnej miedzy i folwarku pilnować powinni włodarze.
engie

Post autor: engie »

kriss8309 pisze:ja jutro ładuje zestaw po 5,35 netto .

Ludzie nie dajcie sobie w mówić obniżek bo ich nie było w Niemczech a euro prawie 4,26

obniżki ustaliły sobie nasze zakłady na spotkaniu w sobotę - wiadomość z pierwszej ręki
Kriss to skąd jestes, że tam tak jeszcze dobrze placa?
kriss8309

Jestem z łódzkiego i powiem wam że jak będziecie sobie dawać obniżki z dnia na dzień a co gorsza
godzić się na nie to następny tydzień was nie widze. Pozdrawiam i życzę powodzenia
robert0169

Post autor: robert0169 »

kriss8309 nie dziw się niektórym zwieracze puszczają a to co mowi posrednik to prawda najprawdziwsza amen
brzydal

Post autor: brzydal »

nie ma co panikować cena z zeszłego tygodnia jak najbardziej osiagalna :!:
1963

Post autor: 1963 »

obecnie tragedii nie ma kolega jutro sprzedaje po 5.4 pln -1% a jak to sie dalej rozwinie tego nikt z nas nie wie
baraki

Post autor: baraki »

Względem zeszłego tyg od 30 do 40 gr w góre.
Dogadałem 70szt po 5,30-1%
Nie dajcie się propagandzie i nie spuszczajcie z ceny a wszystko będzie dobrze, na nic się zdało ruskie embargo, stworów nawet na rynek wewnetrzny za mało.
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Baraki to ile miałeś za te swoje czempiony w poprzednim tygodniu ???????? mniej jak na spędzie :lol:
baraki

Post autor: baraki »

4,9 było lokalnie w cennikach a moje to żadne czempiony, kukurydza jechane do konca, słonina żółta... :D
ozone400

Post autor: ozone400 »

Witam to kto płaci po 5.3-5.4 może jakieś namiary
Kazik

Post autor: Kazik »

Okoliczny skup 4,6, bez zmian. Maciory 3,6
lol2525

Post autor: lol2525 »

to że tanieją to propaganda i nagonka, nie dac sie i nie opuszczac ceny . dzisiaj poszły po 5.30 100szt. towaru jest brak. ciezko tez podobno ze zbytem ale ubijac i funkcionowac zaklady musza cos jesc muszam i pracowac musza
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

03.02.2014 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

PKM mnie z jutra przesunąl na przyszły tydzień. Inni 6.50 E. Tak się szanuje stałego dostawce.
n
A na żywą 5.0 netto.
ODPOWIEDZ