FORUM
CENY TRZODY
- WOJCIECH1236
Re: CENY TRZODY
pini podobno 4,7-4,8 netto na przyszły tydz.... 
Ten embargo zniesie hahaha !!! dopiero dowiedział sie
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 96768.html
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 96768.html
Nie ma zdrowych, są tylko źle przebadaniF1 pisze:U nas gościu składając zawiadomienia zablokował pracę całego powiatu .A nie przyjeżdzają masz pewność ,a czy u nas jest pomór żeby granice blokować?
Embargo zostanie zniesione, pytanie tylko kiedy.
Na zywą???????monikaa pisze:6.0
minus 21%nemezis pisze:Na zywą???????monikaa pisze:6.0
Przy obecnej podaży nasze ZM pomniejsza na przyszły tydz o 0,5.Pablo80 pisze:To by było 6,3 w złotówkach czyli tyle ile u nas cały tydzień już obowiązuje w wielu zakładach.
dzis 10 sztuk po 5,8 za e do małej ubojni przez posrednika.
co zrobił Pini? hmm?monikaa pisze:o k....a
słyszeliście co zrobil pini???
tera sraka co . embargo bedzie zniesione ale nie dla POLSKI. (słaby towar)
- mytotoksyna1
.....ty tak myślisz ,bo ŚWINIE widziałeś tylko w elementarzu z 1966 roku.Loza0608 pisze:tera sraka co . embargo bedzie zniesione ale nie dla POLSKI. (słaby towar)
. ale te kiepskie polskie świnie jeszcze zabłysną w snach siąsadów!..myślę konkretnie o OSOBIE jedynej w swoim rodzaju , a mianowicie o przywódcy Rosji (obecnie) .........
BUZIAK DLLA Władka.
- mytotoksyna1
..pomyliłem imiona ,ma być WŁODKA.
Uważajcie z ta sraczka bo sie odwodnicie
No ja to jestem tak posr...ny, że zadzwoniłem dzisiaj do mojego skupnika i błagałem go o litość. Wyprosiłem u niego, żeby zechciał przyjechać i wybawić mnie od tych świń. Już ja nic za nie nie chce, niech je weźmie za darmo, mogę nawet zapłacić, żeby zechciał zabrać za darmo te darmozajady. Obiecał, że pomorze mi w kłopocie i weźmie.
Dzisiaj 'oddałem' maciory za 3.30 netto 
- mytotoksyna1
Peron pisze:No ja to jestem tak posr...ny, że zadzwoniłem dzisiaj do mojego skupnika i błagałem go o litość. Wyprosiłem u niego, żeby zechciał przyjechać i wybawić mnie od tych świń. Już ja nic za nie nie chce, niech je weźmie za darmo, mogę nawet zapłacić, żeby zechciał zabrać za darmo te darmozajady. Obiecał, że pomorze mi w kłopocie i weźmie.
Durniów nie siejo , sami się RODZO!
Dokładnie
sieją, RODZĄ, ale o tym wiedzą tylko ci, którzy do szkoły chodzili lub chodzą...
Unia Europejska to cienki bolek jest . Błaga Rosje
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 96786.html
No i po ceremonii otwarcia w Sroczi... A my nadal w ciemniej du***
- mytotoksyna1
0909 pisze:Unia Europejska to cienki bolek jest . Błaga Rosje
..unia -to zniesienie kary śmierci
- dymy cieplarniane
-dziura ozonowa
--ochrona dzików
-liczenie bocianów
-rejestracja nietoperzy
-ochrona narkomanów
-pomoc choremu rolnictwu (jeuro idzie w studnie)
-wszędobylska( BIUROKRACJA)
-LICZenie jajek i stemplowanie ich.
-czuwanie nad kuropatwami
-pomiar ogórków(8cm i proste)
-średnica pomidorów
-itp. itd.
..a Białoruś wespół z Rosją w dobrych humorach.
-
andrzej19570
Czyli dostaliśmy się z deszczu pod rynnę.Za RWPG było źle teraz jeszcze gorzej
Kazik pisze:No i po ceremonii otwarcia w Sroczi... A my nadal w ciemniej du***
vladimir prężnie stal
Kto potwierdzi że SSokołów importuje tuczniki z Litwy?
Jeśli przywiozą pomór do Polski to ja i wszyscy moi znajomi zbojkotujemy ich wyroby.
Już z "tatarem" mi podpadli.
Jeśli przywiozą pomór do Polski to ja i wszyscy moi znajomi zbojkotujemy ich wyroby.
Już z "tatarem" mi podpadli.
Jaka polska maszyna pracuje na zachodzie czy rolnik 20-sto hektarowy nie obrobił ziemi ursusem a teraz tylko zachodnie marki po co dla prestiżu , jedynie dla sąsiada utrzymujemy zachód i jego gospodarkę !!!
Dlaczego te same Banki na zachodzie mają 3% kredytu a u nas 11% o co tu chodzi ???
Dlaczego te same Banki na zachodzie mają 3% kredytu a u nas 11% o co tu chodzi ???
Miałbym apel do szanownego Maruchy , aby wyszedł z ukrycia i kilka stron podpuchy popisał . OBIECUJĘ że nie będę dokuczał . Niech naściągają prosiaka i za trzy miesiące zrobi się taka selekcja że ci kamikadze nigdy już nie wrócą do interesu .
monikaa pisze:Kazik pisze:No i po ceremonii otwarcia w Sroczi... A my nadal w ciemniej du***
vladimir prężnie stal
Może ściskał zwieracze bo podobno ma biegunkę
chlop super myslisz,tylko dlaczego innych myslenie boli .Caly czas mowie dbajmy i szanujmy swoje To co zrobiono w Polsce to schizofrenia polityczna ale politycy chorzy to nie sa oni dobrze wiedza jak to sie skonczy uwazam ze to co robia to dla judaszowych srebrnikow .Tylko politycy polscy nie maja tyle honoru co Judasz .On wiedzial co zrobil a oni jeszcze chca zagluszyc sumienie i rozciagaja na innych falszywie odpowiedzialnosc
-
stan1069@o2.pl
A jakiego warchlaka pasiesz ?????????????chłop pisze:Jaka polska maszyna pracuje na zachodzie czy rolnik 20-sto hektarowy nie obrobił ziemi ursusem a teraz tylko zachodnie marki po co dla prestiżu , jedynie dla sąsiada utrzymujemy zachód i jego gospodarkę !!!
rafall pisze:monikaa pisze:Kazik pisze:No i po ceremonii otwarcia w Sroczi... A my nadal w ciemnej du***
vladimir prężnie stal
Może ściskał zwieracze bo podobno ma biegunkę
On to raczej nie ma, ale z góry patrzył na tych co ją mają...
Może wielu teraz obrażę ale mam to w d..........
1-Ciągnik holandia, niemcy, ameryka
2- Warchlak dania ,niemcy,holandia
3-Kombain holandia , ameryka i niemcy
4- Soja argentyna
5-Samochody niemcy, ameryka i francja
6- samoloty ameryka i chyba francja
A co z Rosji ?
TUCZNIKI Chcieli byscie sprzedawac w biednym państwie w ktorym dzis jest olimpiada a nie ktorzy ludzie w rosji światła nie mają nawet nie wiedzą ze olimpiada jest
Eksport winien iść z polski nie do Rosji tylko do Niemiec Ameryki Francji Holandi i etc , jezeli kierunek eksportu nie zmieni sie udusimy sie we własnym sosie
4- Soja argentyna
A co z Rosji ?
TUCZNIKI Chcieli byscie sprzedawac w biednym państwie w ktorym dzis jest olimpiada a nie ktorzy ludzie w rosji światła nie mają nawet nie wiedzą ze olimpiada jest
Eksport winien iść z polski nie do Rosji tylko do Niemiec Ameryki Francji Holandi i etc , jezeli kierunek eksportu nie zmieni sie udusimy sie we własnym sosie
widze ze jestem w bledzie myslenie przestaje przynosic bol.Putin zaczyna robic za paracetamol
09, czy Ty jaszcze tego nie zauważyłeś, że Polska jest importerem wieprzowiny. My nie możemy wyżywić naszego narodu, a Ty ciągle piszesz o ograniczeniach w eksporcie. Jeśli zakłady przestaną przywozić tuczniki z zewnątrz, to nie będą miały problemów z nadmiarem mięsa wieprzowego.
dla czego przywozą ?krzywy pisze:09, czy Ty jaszcze tego nie zauważyłeś, że Polska jest importerem wieprzowiny. My nie możemy wyżywić naszego narodu, a Ty ciągle piszesz o ograniczeniach w eksporcie. Jeśli zakłady przestaną przywozić tuczniki z zewnątrz, to nie będą miały problemów z nadmiarem mięsa wieprzowego.
to teraz cena jak ostro spadnie to mysle ze wstrzyma sie import ?
Ostatnio zmieniony piątek 07 lut 2014, 23:01 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
Ośmielę się poinformować iż z Rosji kupujemy gaz.
i oczywiście gaz jest zakontraktowany i możemy nie brać a i tak trzeba płacićnemezis pisze:Ośmielę się poinformować iż z Rosji kupujemy gaz.
a w drugą stronę to nie działa, przestają brać a my się zapychamy i nie ma alternatywy ani kar że nie biorą
Komu jak komu, ale Tobie tego tłumaczyć chyba nie trzeba? Gdyby zakłady podwyższyły cenę do 10 PLN, to i tak tuczników z dnia na dzień nie przybędzie.0909 pisze:dla czego przywozą ?krzywy pisze:09, czy Ty jaszcze tego nie zauważyłeś, że Polska jest importerem wieprzowiny. My nie możemy wyżywić naszego narodu, a Ty ciągle piszesz o ograniczeniach w eksporcie. Jeśli zakłady przestaną przywozić tuczniki z zewnątrz, to nie będą miały problemów z nadmiarem mięsa wieprzowego.
to teraz cena jak ostro spadnie to mysle ze wstrzyma sie import ?
Żeby utrzymać, albo obniżyć cenę ZM mają parę chwytów:
-sprowadzić elementy półtusz małochodliwe w kraju pochodzenia (np. przodki w cenie żywca, cała reszta została w kraju, albo poszła na daleki wschód po dużo wyższej cenie. W sumie i tak nikt nie dołożył.)
-kupić półtusze mrożone w promocyjnej cenie np. z wymiany rezerw (potem mamy z tego wędliny takie jak mamy).
-w ostateczności dokupić np. brakujące 10% tuczników za granicą po dużo wyższej cenie, nie podwyższając ceny 90% krajowych (stąd mało kto sprzedaje tuczniki po tyle ile podają ZM do Ministerstwa Rolnictwa.
Ilość przedsiębiorco-skupników u nas rażąco podnosi koszty gotowego wyrobu oraz przejmuje zyski hodowców przeznaczone na udoskonalanie i modernizacjie produkcji przez co jestesmy niekonkurencyjni.0909 pisze:dla czego przywozą ?krzywy pisze:09, czy Ty jaszcze tego nie zauważyłeś, że Polska jest importerem wieprzowiny. My nie możemy wyżywić naszego narodu, a Ty ciągle piszesz o ograniczeniach w eksporcie. Jeśli zakłady przestaną przywozić tuczniki z zewnątrz, to nie będą miały problemów z nadmiarem mięsa wieprzowego.
Ostatnio zmieniony piątek 07 lut 2014, 23:35 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
a może trzeba wydrukować gazetkę propagandową, rozesłać do ZM i ich uświadomić co daje kupywanie polskiego tucznika a nie ściąganie całego syfu z zachodu, zresztą tak samo by trzeba było zrobić z naszymi rolnikami jeśli kupię sprzęt z firmy która znajduje się z sąsiedniej miejscowości to chyba same plusy z tego, zakład ma zlecenia czyli zatrudnia ludzi-ludzie pracują czyli mają za co kupywać-zakład płaci podatki do gminy czyli gmina ma na np. na chodniki przed naszą posesją i tak się napędza gospodarkę by najmniej tak myślę na chłopski rozum, a jak kupuje się ciągnik niemiecki to kto ma pracę, i kto ma zyski ?krzywy pisze:09, czy Ty jaszcze tego nie zauważyłeś, że Polska jest importerem wieprzowiny. My nie możemy wyżywić naszego narodu, a Ty ciągle piszesz o ograniczeniach w eksporcie. Jeśli zakłady przestaną przywozić tuczniki z zewnątrz, to nie będą miały problemów z nadmiarem mięsa wieprzowego.
I się kur...a wszyscy dziwią że bezrobocie rośnie, no ewentualnie można jechać do niemiec składać ciągnik dla głupiego polaka
jestem zszokowany coraz wiecej rolnikow zaczyna myslec
Przepraszam, jest jaszcze jedna opcja. Najpewniejsza. Wstawić warchlaki do najbardziej zdesperowanych rolników (najczęściej bez kapitału, z długami). Ci załadują tuczniki w każde święto. Sąsiad kiedyś w południe w niedzielę miał pogrzeb matki, rano ładował tuczniki.
i co z tego, polak tak ma że jak go przyciskają do muru to się jednoczy i zaczyna trzeźwo myśleć, mogę się o paznokieć założyć i to nie cały bo mi szkoda, że jak cena wzrośnie do min 6,5 netto za E to wszystko wróci do normy, znowu pojadą po duńczyka, pójdą do salonu Fendta itp.Stanislaw pisze:jestem zszokowany coraz wiecej rolnikow zaczyna myslec
przecież przed ogłoszeniem embarga to na forum pisało tylko kilka osób, przez tydzień zapisaliśmy pewnie więcej stron niż przez ostatnie pół roku ( może ktoś sprawdzi mi się nie chce
masz racje Polak zaczyna myslec jak jest pod czyims batem tylko wtedy jest za pozno
Fix, może Ty do mnie piszesz. Ostatni mało piszę, ale czytam prawie wszystko, może poza niektórymi użytkownikami. Ale na początku października sprzedałem ostatnie tuczniki (depopulacja). W grudniu przyjechały loszki i knurek, czyli ostatnio prawie nic nie kupuję i nic nie sprzedaję.
skoro tak uważaszkrzywy pisze:Fix, może Ty do mnie piszesz. Ostatni mało piszę, ale czytam prawie wszystko, może poza niektórymi użytkownikami. Ale na początku października sprzedałem ostatnie tuczniki (depopulacja). W grudniu przyjechały loszki i knurek, czyli ostatnio prawie nic nie kupuję i nic nie sprzedaję.
a tak na poważnie to nie miłem nikogo konkretnego na myśli, ale to widać gołym okiem że jest wzmożony ruch na forum, może to akurat są kierownicy skupów, bo nie wiedzieli czy można obniżyć czy nie, ale widzą panikę to obniżają
Ruskie embargo na wieprzowine nie stanowi obecnie większego problemu, cała sprawa jest niepotrzebnie dmuchana i nakrecana!
Eksport do Rosji to jest niespełna 2% unijnej produkcji wieprzowiny. Jesli wziaść pod uwage ze w 2013 produkcja w UE spadła o 3% a w tym roku jest prognozowany dalszy spadek o 1% to te 2% wiekszej podaży z powodu embarga nie jest wstanie spowodować spadku cen na taka skalę jaką próbuja forsowac nasze zakłady! U nas eksport do rosji to był 1% naszej produkcji, czyli 1% wzrostu podazy spowodował obnizki rzedu 10-20% ? To sie nie miesci w żadnym modelu ekonomicznym ani zdrowym rozsądku, cena jest sztucznie zbijana przy wykorzystaniu psychologicznej manipulacji dostawców.
Dla porównania w chinach produkcja wzrosła w 2013 o 17% i ciągle im mało.
Rzekomo przetwórcy ponosza straty, to ja sie pytam kto zarabia skoro surowiec tańszy a ceny na półkach jak na razie bez zmian...
Eksport do Rosji to jest niespełna 2% unijnej produkcji wieprzowiny. Jesli wziaść pod uwage ze w 2013 produkcja w UE spadła o 3% a w tym roku jest prognozowany dalszy spadek o 1% to te 2% wiekszej podaży z powodu embarga nie jest wstanie spowodować spadku cen na taka skalę jaką próbuja forsowac nasze zakłady! U nas eksport do rosji to był 1% naszej produkcji, czyli 1% wzrostu podazy spowodował obnizki rzedu 10-20% ? To sie nie miesci w żadnym modelu ekonomicznym ani zdrowym rozsądku, cena jest sztucznie zbijana przy wykorzystaniu psychologicznej manipulacji dostawców.
Dla porównania w chinach produkcja wzrosła w 2013 o 17% i ciągle im mało.
Rzekomo przetwórcy ponosza straty, to ja sie pytam kto zarabia skoro surowiec tańszy a ceny na półkach jak na razie bez zmian...
Ostatnio zmieniony sobota 08 lut 2014, 00:08 przez baraki, łącznie zmieniany 1 raz.
a może by trzeba te nasze forum bardziej rozreklamować, żeby więcej ludzi wiedziało że takie coś jest, że można się dowiedzieć czegoś ciekawego na temat hodowli, cen itp. chyba to żaden problem dla użytkownika wydrukować kilka ulotek na zwykłej kartce i zostawić np. w miejscu gdzie kupujemy paszę, art. rolnicze, tylko przydałby się jeden wzór do pobrania i naprzód w Polskę
dlaczego rolnik ma wyczekiwać agrobiznesu jak świnia grzomtu jak u nas są bardziej rzetelne informację, nie wiedza jest naszym wielkim przeciwnikiem we wspólnym działaniu
a tu warto jeszcze dodać, ze pieniądze które trzymasz na koncie są oprocentowane w skali roku 2-3%, a w jednym z banków popularnym zwanym spółdzi... lezą na 0% a bank obraca tym pieniądzem(moim, Twoim) pożycza go i zarabia na nimchłop pisze:Jaka polska maszyna pracuje na zachodzie czy rolnik 20-sto hektarowy nie obrobił ziemi ursusem a teraz tylko zachodnie marki po co dla prestiżu , jedynie dla sąsiada utrzymujemy zachód i jego gospodarkę !!!
-
rolnik sam w dolinie
jest na to lekarstwo EURO PO 6 ZŁOCISZY I BĘDZIE SIĘ DZIAŁO BĘDZIE ZABAWA0909 pisze:Może wielu teraz obrażę ale mam to w d..........
4- Soja argentyna
A co z Rosji ?