FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Również jestem za stosowaniem polskich produktów w życiu codziennych, ale proszę wskażcie mi polskich producentów. URSUS na ciągniki przykleja jedynie swoją naklejkę, cały ciągnik przyjeżdża w kontenerach z Turcji, samochodów również od dawna swoich nie mamy (proszę nie podciągać tutaj Opla, Fiata, VW które produkują bądź składają samochody jedynie spowodowane tanią siłą roboczą). Można część maszyn uprawowych kupić polskich, ale ich jakość z reguły mocno odbiega od jakichkolwiek standardów.
Podam Wam przykład zakupu siewnika. Mój kuzyn kupił polski siewnik, w czasie gwarancji miał 3 razy wymieniany mechanizm wysiewający spowodowany bardzo dużymi różnicami wysiewu nasion. Raz wykręcone, 3 różne wysiewu ilościowe zbóż na polu. Ja mam siewnik z Kutna zagranicznej firmy (pewnie też składany przez tanią siłę roboczą) to raz wykręcenie powoduje wysiew takiej samej ilości ziarna za każdym razem. Więc wniosek z tego jest taki, że nie mamy już polskich producentów lub Ci co produkują mają nas jako nabywców ich produktów za idiotów.
Odnośnie importu prosiąt. Teraz pewnie mocno nalało się wody do dupy tym wszystkim co kupowali "duny" i inne badziewie po 300 netto bądź wyżej. Ale cóż, podejmowali ryzyko i teraz mają efekty tego. Myślę, że prościej byłoby się dogadać z sąsiadami (tylko i wyłącznie umowa współpracy), określić im standardy i brać od kilku rolników jednakowy towar. I nie piszcie mi tutaj, że jeden kolczyk, genetyka itp. bo te argumenty o kant dupy można potrzaskać.
No i na koniec odnośnie cen. Chyba największy pośrednik w Polsce po 4.1 zł ustalił skupówkę na przyszły tydzień.
Podam Wam przykład zakupu siewnika. Mój kuzyn kupił polski siewnik, w czasie gwarancji miał 3 razy wymieniany mechanizm wysiewający spowodowany bardzo dużymi różnicami wysiewu nasion. Raz wykręcone, 3 różne wysiewu ilościowe zbóż na polu. Ja mam siewnik z Kutna zagranicznej firmy (pewnie też składany przez tanią siłę roboczą) to raz wykręcenie powoduje wysiew takiej samej ilości ziarna za każdym razem. Więc wniosek z tego jest taki, że nie mamy już polskich producentów lub Ci co produkują mają nas jako nabywców ich produktów za idiotów.
Odnośnie importu prosiąt. Teraz pewnie mocno nalało się wody do dupy tym wszystkim co kupowali "duny" i inne badziewie po 300 netto bądź wyżej. Ale cóż, podejmowali ryzyko i teraz mają efekty tego. Myślę, że prościej byłoby się dogadać z sąsiadami (tylko i wyłącznie umowa współpracy), określić im standardy i brać od kilku rolników jednakowy towar. I nie piszcie mi tutaj, że jeden kolczyk, genetyka itp. bo te argumenty o kant dupy można potrzaskać.
No i na koniec odnośnie cen. Chyba największy pośrednik w Polsce po 4.1 zł ustalił skupówkę na przyszły tydzień.
-
robert0169
jaki siewnik taki warchlak 
wiec pewnie u inncyh skupnikow bedzie ponizej 4 zl juz i 3 sie pokaze niedlugo na polskiej wsi !!!!!!!!!
Jak sie szybko pokaże tak i szybko zniknie
Na poniedziałek skup 4.80 > 4.50 maciora 3,00
ztym siewnikiem to chyba jakies baj baj w latach siedemziesiatych wyprodukowano pierwsze poznaniaki i wysiewaja zboza rzepak do dzis i to dosyc dokladnie +- 5% a i to jest glownie wina poslizgu kola A jak ktos nie potrafi liczyc to nawet warchlak po 330 bedzie jedynym rozwiazaniem A jakosc maszyn zalezy od uzytego materialu tak samo jak jakosc tucznika glownie od uzytych pasz Przyczyna zlej jakosci jednych i drugich jest brak kontroli Pasze tez sa czasem bardzo zlej jakosci Ostatnio zbadalem koncentrat bialkowy mialo byc 36 bylo 28% bialka Trzeba zmienic dostawce i sprawdzic
3.80 plus vat na poniedziałek
Teraz pewnie się takie promocje pojawią na prosiaki że lepiej niech duńczyki do nich dokładają niż nasi. W Polsce 50% małych producentów (nie mówie tu o tych na forum) to się zatrzymała w latach 80. Dlatego pogłowie spadnie jeszcze o kilka mln z czego po odjęciu zachodnich kolczyków zostanie na pewno poniżej 5. Polskie dobre kosztują nie wiele mniej niż duńskie a już napewno więcej polski rolnik kasuje za nie niz duński. A myślicie że duńczykowi polski posrednik podpisał 10 letnią umowe na odbiór? Kto chce milionerem na prosiaku zostać droga wolna, ale czy warto sobie nerwy psuć jak się takie rzeczy na świecie dzieją nie zależne od nas. Wiecie co się stanie jak jeden zdechły dzik się znajdzie po naszej stronie granicy.
09 a nie dawno mówiłes ze nikt nie chce tucznika. Daj namiary na ten skup
A ja właśnie dzisiaj walę w łepek kabana bo nie będę go sprzedawał po 4,80 a w sklepie słonina po 5,20 i będzie świeżonka i coś do świeżonki sąsiad ugotował
Stanislaw pisze:ztym siewnikiem to chyba jakies baj baj w latach siedemziesiatych wyprodukowano pierwsze poznaniaki i wysiewaja zboza rzepak do dzis i to dosyc dokladnie +- 5% a i to jest glownie wina poslizgu kola A jak ktos nie potrafi liczyc to nawet warchlak po 330 bedzie jedynym rozwiazaniem A jakosc maszyn zalezy od uzytego materialu tak samo jak jakosc tucznika glownie od uzytych pasz Przyczyna zlej jakosci jednych i drugich jest brak kontroli Pasze tez sa czasem bardzo zlej jakosci Ostatnio zbadalem koncentrat bialkowy mialo byc 36 bylo 28% bialka Trzeba zmienic dostawce i sprawdzic
Proszę Pana, nie baj baj tylko takie są fakty. Siewnik z polskiej firmy, a dokładnie z UNIA GROUP został zakupiony w 2009 r. Proszę zapoznać się z opiniami użytkowników, a potem wypowiadać się. Doskonałym miejscem na wymianę opinii są Bednary, do których Pan zapewne ma bardzo blisko. Niestety nie żyjemy już w latach siedemdziesiątych i jakoś produktów zmieniła się.
obecna sytuacja to niepotrzebna panika rolników i dobry argument dla rzeżni do obniżek(wstrzymanie wysyłki do rosji),to to samo co ubój rytualny do zbicia ceny kosztem rolnika
a sokołów koło poznania chce zwiększyć ubój pięciokrotnie
w perspektywie kilku lat
a sokołów koło poznania chce zwiększyć ubój pięciokrotnie
Chce zwiekszyc bo zapotrzebowanie na wieprzowinę szybko rosnie, a D. C. ma dostęp do rynkow na całym świecie np Chin czy Japonii. Rosyjski rynek jest tyci malutki względem azjatyckiego.
nie za bardzo wierze w kiepska jakosc polskich maszyn w stosunku do ceny ,chyba idiotami nie sa aby tracic klientow Uwazam ze ursus byl niezlym ciagnikiem i to od 330 do 1614 a wy zachlysneliscie sie zachodem Do kazdego ursusa mozna bylo zalozyc troche elektroniki nie jest problemem zalozyc turbo Garretta czy Holseta elektronicznie sterowana pompe lub comon rail elektrohydrauliczne sprzegla czy sterowanie hydraulika Wiem co mowie jestem eletrmechanikiem sam zalozylem w 912 turbine holseta z kierownica spalin 0,5 bara od 800 obr min Ale polacy dopuscili do rozwalenia tego wszystkiego Zobvaczycie zostaniemy narodem bez majatku Lasy ziemia zostaly ale rozum to juz nam zabrali
- mytotoksyna1
Jeżeli chodzi o ubój rytualny -to jak najszybciej powinien być przywrócony !
Gdyby pogłowie było niedostateczne , to żadne strachy i embarga ceny by nie zbiły .kaluś pisze:obecna sytuacja to niepotrzebna panika rolników i dobry argument dla rzeżni do obniżek(wstrzymanie wysyłki do rosji),to to samo co ubój rytualny do zbicia ceny kosztem rolnika
a sokołów koło poznania chce zwiększyć ubój pięciokrotniew perspektywie kilku lat
Po żniwach była wielka nagonka na super plony oraz na mocno spadające pogłowi .
Marucha co jakiś czas poił nas wszystkich jakoby cała Europa maciory wycinała z powodu wielkiego głodu .
Jeszcze jestem też mocno ciekaw czy podawana do publicznej wiadomości liczba świń w kraju jest prawdziwa , może ta ilość jaką podają to tylko z krajowymi numerami są .
Jeśli rzeczywiście mamy tak mało świń jak się podaje , to już po niedzieli wszystkie ponad 100 kilo będą zabite i zjedzone . W takiej sytuacji od środy tylko podwyżki
Mietko masz racje tv kłamie
Stado podstawowe jest małe tzn lochy knury to prawda , ale import warchlaków uzupełnił wszystko aż za dużo !
Gadając że w Polsce jest np 10 milinów to gadają prawdę tylko nie wspominają że to bez importu warchlaka !
A w całej Uni jest na dzień dzisiejszy 2 milony tucznika ponad norme !
Wiec niech kazdy robji jak chce ale taka jest prawda i dlatego jest zadlawienie !
Jak by było 10 milonow to by była juz reglamentacja
Prawda by wyszła jak by np Pini zamknął biznes dziś co by było ?
Kto by to kupił ?
Stado podstawowe jest małe tzn lochy knury to prawda , ale import warchlaków uzupełnił wszystko aż za dużo !
Gadając że w Polsce jest np 10 milinów to gadają prawdę tylko nie wspominają że to bez importu warchlaka !
A w całej Uni jest na dzień dzisiejszy 2 milony tucznika ponad norme !
Wiec niech kazdy robji jak chce ale taka jest prawda i dlatego jest zadlawienie !
Jak by było 10 milonow to by była juz reglamentacja
Prawda by wyszła jak by np Pini zamknął biznes dziś co by było ?
Kto by to kupił ?
10 mln to jest razem z importem. Tylko że rotacja jest o wiele większa. Na fermie duńczyka robią 4 rzuty rocznie. Czyli jedna sztuka pogłowia daje 4 tuczniki w rzeźni rocznie. 20 lat temu mało komu się udawało dwa razy w roku sprzedać tuczniki od tej samej lochy. Do tego dochodzi lepsza mięsność o jakieś 10% i mięska troche się uzbiera. Z drugiej strony ZM dodawają do wyrobów gotowych mom drobiowy, soje, emulgatory, zagęszczacze wodne. To też znacznie ogranicza popyt na wieprzowine.
4.20 brutto skup . Towaru full.
Święte słowa Pablo im wolno truć naród a nam nie dają zabić własnego wieprzka oni i cała weterynaria razem wzięci to jedna wielka mafia ustalająca prawo pod siebie wielkie lobby !!!
a leki to co nikt nie wie po ile sa faktycznie narzuty 30% 50% i w zadnej hurtowni i u producenta ci nie powiedza ile faktycznie kosztuja Prosze przez weta Mafia PSLowska Zapo mnialem jakies swiadectwa tez jeszcze wypisuja Mi ta pierdolona biurokracja to sie w glowie nie miesci
w 2009 Unia- Group o ile się nie myle produkowała juz po połączeniu z famarolem-a to by oznaczało ze nie ma mowy o niedokładności wysiewu!!!!! Cos mi sie wydaje ze przyczyną tych niedokładności to lenistwo rolnika w zapoznaniu sie z instrukcją obsługi i zgodnie z nią dokonania regulacji aparatów wysiewających przed pierwszym uruchomieniem.PL01 pisze:Stanislaw pisze:ztym siewnikiem to chyba jakies baj baj w latach siedemziesiatych wyprodukowano pierwsze poznaniaki i wysiewaja zboza rzepak do dzis i to dosyc dokladnie +- 5% a i to jest glownie wina poslizgu kola A jak ktos nie potrafi liczyc to nawet warchlak po 330 bedzie jedynym rozwiazaniem A jakosc maszyn zalezy od uzytego materialu tak samo jak jakosc tucznika glownie od uzytych pasz Przyczyna zlej jakosci jednych i drugich jest brak kontroli Pasze tez sa czasem bardzo zlej jakosci Ostatnio zbadalem koncentrat bialkowy mialo byc 36 bylo 28% bialka Trzeba zmienic dostawce i sprawdzic
Proszę Pana, nie baj baj tylko takie są fakty. Siewnik z polskiej firmy, a dokładnie z UNIA GROUP został zakupiony w 2009 r. Proszę zapoznać się z opiniami użytkowników, a potem wypowiadać się. Doskonałym miejscem na wymianę opinii są Bednary, do których Pan zapewne ma bardzo blisko. Niestety nie żyjemy już w latach siedemdziesiątych i jakoś produktów zmieniła się.
-
robert0169
mietek wes cos na sraczke i kup sobie telefon
Weterynaria jest organem wykonawczym prawa , a całe te zło to organ ustawodawczy [RZĄD,MINISTROWIE,PREMIER] a ten tworzy takowe prawo pod lobby[zachodnie firmy] no wiadomo ze nie za darmo,tu się zaczynają stołki w parlamecie UE. czy jakies inne bonifikaty w postaci dóbr materialnych,udziały w firmach,zatrudnienie dla rodziny........ itd. W złym kierunku upatrujesz winy.farmer84 pisze:Święte słowa Pablo im wolno truć naród a nam nie dają zabić własnego wieprzka oni i cała weterynaria razem wzięci to jedna wielka mafia ustalająca prawo pod siebie wielkie lobby !!!
czy zachodnim firma zalezy aby rolnicy kupowali leki z olbrzymim narzutem wetow czy zeby kupowali duzo po cenach producenta.Minister Szejnfeld tez jest wetem z Szamocina jego kariera zaczynala sie na fermie trzody ktora byla posmiewiskiem wsrod rolnikow
Kilkadziesiąt tysięcy wetków trzęsło ministerkiem jak świadectwa wycofał ,czemu ???Kaska bez roboty się urwała jak się świń ni widziało i kasę trzepało!
"e="robert0169"]mietek wes cos na sraczke i kup sobie telefon[/quote]
O moje zdrowie nikt nie musi się martwić , jestem okazem zdrowia z telefonem w kieszeni i na forum ."
O moje zdrowie nikt nie musi się martwić , jestem okazem zdrowia z telefonem w kieszeni i na forum ."
-
robert0169
100 lat CI zycze
Co Ty mówisz ?
Sto lat w takim stresie .

Sto lat w takim stresie .
Półtusze E wg rolpetrol 7,00 pln netto jak to sie ma do obecnych cen tucznika?
To po Twoich objaśnieniach wychodziłoby że nie mamy 10 , tylko 20 albo i 30 milionów .Pablo80 pisze:10 mln to jest razem z importem. Tylko że rotacja jest o wiele większa. Na fermie duńczyka robią 4 rzuty rocznie. Czyli jedna sztuka pogłowia daje 4 tuczniki w rzeźni rocznie. 20 lat temu mało komu się udawało dwa razy w roku sprzedać tuczniki od tej samej lochy. Do tego dochodzi lepsza mięsność o jakieś 10% i mięska troche się uzbiera. Z drugiej strony ZM dodawają do wyrobów gotowych mom drobiowy, soje, emulgatory, zagęszczacze wodne. To też znacznie ogranicza popyt na wieprzowine.
Kiedyś jak było liczone pogłowie , to były liczone i moje i Pabla prosięta tygodniowe i te już odsadzone po 9 kilo. Teraz przywiozą nam 30 kilowe wieprze i za kilka tygodni w ich miejsce następne i tak dookoła .
Świń nie mamy mniej , tylko o wiele więcej w roku .
Świn na chów czyli loch i loszek mamy według gus okolo 900tyś.
ma ktos maciory naima? co o nich sadzicie ?
moi sasiedzi mieli ale cos im nie szlo i zlikwidowali calkowicie hodowle.Podobno musza miec bardzo dobre warunki
Nie są polskie
ale to ni znaczy ,że są lepsze od rodzimych zdrowych pbz lub wbp podobno liczniejsze mioty, troskliwość
Baraki Ty na cenę nie powinieneś narzekać bo jeszcze miesiąc temu opłacalność miałeś z ceny 3.50 żywiec 
Poznaniak czy nowy czy stary to ma błędy w wysiewie . Zawsze trzeba narzucać więcej z tej tabelki , jak chcesz wysiać 200kg to nastawiasz na 240 i wtedy gitara . Ogólnie to dokładasz 5 tyś i masz np Gaspardoo Nina albo pottinger vitasem lub ecoline z kongskilde .nemezis pisze:w 2009 Unia- Group o ile się nie myle produkowała juz po połączeniu z famarolem-a to by oznaczało ze nie ma mowy o niedokładności wysiewu!!!!! Cos mi sie wydaje ze przyczyną tych niedokładności to lenistwo rolnika w zapoznaniu sie z instrukcją obsługi i zgodnie z nią dokonania regulacji aparatów wysiewających przed pierwszym uruchomieniem.PL01 pisze:Stanislaw pisze:ztym siewnikiem to chyba jakies baj baj w latach siedemziesiatych wyprodukowano pierwsze poznaniaki i wysiewaja zboza rzepak do dzis i to dosyc dokladnie +- 5% a i to jest glownie wina poslizgu kola A jak ktos nie potrafi liczyc to nawet warchlak po 330 bedzie jedynym rozwiazaniem A jakosc maszyn zalezy od uzytego materialu tak samo jak jakosc tucznika glownie od uzytych pasz Przyczyna zlej jakosci jednych i drugich jest brak kontroli Pasze tez sa czasem bardzo zlej jakosci Ostatnio zbadalem koncentrat bialkowy mialo byc 36 bylo 28% bialka Trzeba zmienic dostawce i sprawdzic
Baraki zawsze jest optymistą...
Ceny na cały kolejny tydzień 6 za E a mniejsze zakłady 5.6 za E
Jak dzieciaki szkoly pokonczyli a nie wiedza co to jest proba krecona z tabelki to sobie mozesz robic mnozenie .Kazdy gatunek i odmiana bedzie inaczej wychodzic chocby najlepszy siewnik Wyjatek punktowy Pablo skad ty mozesz wiedziec co bedzie caly przyszly tydzien Jasnowidz?
A tak jasnowidz... Bo mam informacje z zakładów a skąd bym wiedziałStanislaw pisze:Jak dzieciaki szkoly pokonczyli a nie wiedza co to jest proba krecona z tabelki to sobie mozesz robic mnozenie .Kazdy gatunek i odmiana bedzie inaczej wychodzic chocby najlepszy siewnik Wyjatek punktowy Pablo skad ty mozesz wiedziec co bedzie caly przyszly tydzien Jasnowidz?
Zawsze się zastanawiam jak ludzie z urzędu znajdującego się prawie w samym centrum W-wy liczą lochy i loszki na chów. Jest duża szansa, że co niektórzy z tych co wiedzą ile jest świń, nawet jednej w życiu na własne oczy z bliska nie widzieli.baraki pisze:Świn na chów czyli loch i loszek mamy według gus okolo 900tyś.
vicia1223 pisze:Poznaniak czy nowy czy stary to ma błędy w wysiewie . Zawsze trzeba narzucać więcej z tej tabelki , jak chcesz wysiać 200kg to nastawiasz na 240 i wtedy gitara . Ogólnie to dokładasz 5 tyś i masz np Gaspardoo Nina albo pottinger vitasem lub ecoline z kongskilde .nemezis pisze:w 2009 Unia- Group o ile się nie myle produkowała juz po połączeniu z famarolem-a to by oznaczało ze nie ma mowy o niedokładności wysiewu!!!!! Cos mi sie wydaje ze przyczyną tych niedokładności to lenistwo rolnika w zapoznaniu sie z instrukcją obsługi i zgodnie z nią dokonania regulacji aparatów wysiewających przed pierwszym uruchomieniem.PL01 pisze:
Pokusiłbym się o tezę, że stare Poznaniaki mogą wysiewac lepiej niż te nowsze wychodzące z Unii G. Nie będę się powtarzał, bo gdzieś już to pisałem, Kolega miał taki siewnik i następnego "dnia" po upływie zobowiązania w ARiMR sprzedał go i za gotówkę kupił zachodni.
baraki pisze:Ruskie embargo na wieprzowine nie stanowi obecnie większego problemu, cała sprawa jest niepotrzebnie dmuchana i nakrecana!
Eksport do Rosji to jest niespełna 2% unijnej produkcji wieprzowiny. Jesli wziaść pod uwage ze w 2013 produkcja w UE spadła o 3% a w tym roku jest prognozowany dalszy spadek o 1% to te 2% wiekszej podaży z powodu embarga nie jest wstanie spowodować spadku cen na taka skalę jaką próbuja forsowac nasze zakłady! U nas eksport do rosji to był 1% naszej produkcji, czyli 1% wzrostu podazy spowodował obnizki rzedu 10-20% ? To sie nie miesci w żadnym modelu ekonomicznym ani zdrowym rozsądku, cena jest sztucznie zbijana przy wykorzystaniu psychologicznej manipulacji dostawców.
Dla porównania w chinach produkcja wzrosła w 2013 o 17% i ciągle im mało.
Rzekomo przetwórcy ponosza straty, to ja sie pytam kto zarabia skoro surowiec tańszy a ceny na półkach jak na razie bez zmian...
Nie wiem skąd takie dane, ale jeśli ktoś ma dostęp do analiz robionych w BGŻ, to według nich w 2013 roku Rosja odebrała 30% unijnego mięsa kierowanego na eksport, gdzie jeśli chodzi o poszczególne kraje, kolejnośc była następująca : Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska. Niemcy wepchnęli do Rosji 25% całości wieprzowiny "unijnej" eksportowanej poza Unię, Dania 20%, Hiszpania 10%. W materiałach które mam, nie podano ile z Polski pojechało, ale na pewno poniżej 10% całego eksportu bo znaleźliśmy się na 4 miejscu.
U nas w ich imieniu wydzwania po rolnikach urzędnik gminny i przez telefon zbiera dane . W poprzednim trafił akurat jak miałem 0 na stanie , w tym jeszcze nie dzwonił , ale jeśli za parę dni zadzwoni znów będę miał 0 i niech tak trafią jeszcze w innych rejonach to przez samo to o ile zakłamuje się wynik .jarekw pisze:Zawsze się zastanawiam jak ludzie z urzędu znajdującego się prawie w samym centrum W-wy liczą lochy i loszki na chów. Jest duża szansa, że co niektórzy z tych co wiedzą ile jest świń, nawet jednej w życiu na własne oczy z bliska nie widzieli.baraki pisze:Świn na chów czyli loch i loszek mamy według gus okolo 900tyś.
Kilka osób już pisało że do skupu niedorosty wiara wywozi , jeśli tak jest i jeśli to pogłowie jest tak niskie jak nam wmawiają i na dodatek eksport do Rosji ma śladowy wpływ wymiar , to już na dniach tucznika po prostu na skupach nie będzie . Dwa tygodnie , albo i trzy muszą podorastać ta co pozostały z wagą 80 kilo .
Pod koniec lutego niech Baraki weźmie ten swój rozszerzony kalkulator i zrewiduje dane odnośnie pogłowia w kraju . Tylko wcześniej niech z Maruchą nic nie degustują , bo znów głupoty powychodzą .
W arimr mają dokładniejsze dane na temat pogłowia w Polsce bo wiedzą ile jest sztuk i z jakimi numerami.
Mietko urząd statystyczny jak dzwoni to pyta jakie byla zmiany w stadzie w okresie od do, ile kupiłeś ile sprzedałeś, ile sie urodziło, ile zdechło itd więc wyniku nic nie zakłamuje, no chyba ze ankietowani nieswiadomi odpowiedzialności karnej podają nieprawe.
Toż nie narzekam, ostatnie opyliłem po 5,00 żywiec to jeszcze 150 zeta na sztuce jestem do przoduvicia1223 pisze:Baraki Ty na cenę nie powinieneś narzekać bo jeszcze miesiąc temu opłacalność miałeś z ceny 3.50 żywiec
A dlaczego nie podpisywaliście umow z zakładami na ceny gwarantowane?
Bo 6,8- 6,9 było i jest za mało
Warchlaki z importu-niedobre a ubojnie i firmy paszowe z obcym kapitalem dobre?
Polak zawsze będzie narzekał.
Milej niedzieli.
Bo 6,8- 6,9 było i jest za mało
Warchlaki z importu-niedobre a ubojnie i firmy paszowe z obcym kapitalem dobre?
Polak zawsze będzie narzekał.
Milej niedzieli.
A dlaczego nie powiedziałaś że Rosja wprowadzi embargo ?? Może jeszcze kontrakt nam zaproponujesz?? Teraz to sobie można gadać i wymyślać . Po co wstawialiście duńczyka na początku listopada ??