FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Umowy na kwiecień i maj można jeszcze podpisywać.vicia1223 pisze:A dlaczego nie powiedziałaś że Rosja wprowadzi embargo ?? Może jeszcze kontrakt nam zaproponujesz?? Teraz to sobie można gadać i wymyślać . Po co wstawialiście duńczyka na początku listopada ??
Ale to kwota wydawala się za mala.
Każdy odpowiada za siebie- tak samo ja jeśli sprzedam komus, kto z zalozenia nie ma zamiaru zaplacic ( co zdarza się i to nie rzadko) oraz wy za hodowlę.
Monika czy Ty blondynką jesteś miałem uzgodnione ostatni po 6,60 za E ale że miałem ponad połowę w R gdzie nigdy w U nie miałem ze dwa lata więcej jak 2% to się zrobiło 5,90 no cóż taki kraj jak będą chcieli oszukaczukają i tyle umowa daje
Tak, jestem blondynka.
A to forum sluzy tylko do narzekania i użalania się nad sobą.
A to forum sluzy tylko do narzekania i użalania się nad sobą.
monika czy jak siejesz panike na forum to lepiej ci warchlak schodzi, dajcie już spokój wszyscy zpanikowali i cena poleciała na łeb teraz trzeba troche poczekac i powoli wszystko wróci do normy
Tylko ciekawe kiedy ta cena wróci do normy ,byki jak spadły po aferze końskiej to do dzisiaj nie mogą wrócić do normy ,a zm nie narzekają na zbyt wołowiny za granica
5 zł osiągalne ? bo w środę za tyle chciałbym sprzedać.
No właśnie na tym się kończą umowy. Jak jest cena to jest cacy, a jak nie ma to się parametry robi pod aktualną cene i tyle wychodzi z kontraktu. Możesz napisać gdzie miałeś ten kontrakt jeśli nie na forum to przyślij mi wiadomość.F1 pisze:Monika czy Ty blondynką jesteś miałem uzgodnione ostatni po 6,60 za E ale że miałem ponad połowę w R gdzie nigdy w U nie miałem ze dwa lata więcej jak 2% to się zrobiło 5,90 no cóż taki kraj jak będą chcieli oszukaczukają i tyle umowa daje
Napisz na forum chcemy wiedzieć na przyszłość pewnie do pini...
Wróci,wróci z tym ze ta norma to odpowiednik momentu gdzieś z 2008 r.albo i przed.Fakturki poszukajcie i przeanalizujcie.wojce pisze:Tylko ciekawe kiedy ta cena wróci do normy ,byki jak spadły po aferze końskiej to do dzisiaj nie mogą wrócić do normy ,a zm nie narzekają na zbyt wołowiny za granica
Miałem propozycje podpisania umowy kontraktacyjnej podaje warunki :
ilość nie ograniczona np 1000 szt na rok z rozłożeniem na tygodnie tzn w każdym tygodniu ileś tam sztuk np 20
Zakład z zobowiązał się odbierać co tydzien
kary ze strony zakladu 50 zl od sztuki nie kupionej przez zakład i 50 zł za niesprzedanie zakladowi przez rolnika .
wszystko niby pieknie , ale w czym problem zaklad wezmie tucznika ale ceny nie podawał
ilość nie ograniczona np 1000 szt na rok z rozłożeniem na tygodnie tzn w każdym tygodniu ileś tam sztuk np 20
kary ze strony zakladu 50 zl od sztuki nie kupionej przez zakład i 50 zł za niesprzedanie zakladowi przez rolnika .
wszystko niby pieknie , ale w czym problem zaklad wezmie tucznika ale ceny nie podawał
-
stan1069@o2.pl
Teraz fakturki za warchlaka większe jak w tamtym okresie za tucznikanemezis pisze:Wróci,wróci z tym ze ta norma to odpowiednik momentu gdzieś z 2008 r.albo i przed.Fakturki poszukajcie i przeanalizujcie.wojce pisze:Tylko ciekawe kiedy ta cena wróci do normy ,byki jak spadły po aferze końskiej to do dzisiaj nie mogą wrócić do normy ,a zm nie narzekają na zbyt wołowiny za granica
Prosiaki biorę od tego samego dostawcy co i Ty Pablo i do nie dawna tylko kastraty . Ostatnio wziąłem TOWARÓWKĘ i zapewniony wysoką mięsnością podpisałem ową umowę . Sprzedawałem w cenie niższej niż w umowie , no i tak też akurat wyszły . KASTRATY lepiej mi wychodziły bez umowy , niżeli TOWARÓWKA na umowę .Pablo80 pisze:No właśnie na tym się kończą umowy. Jak jest cena to jest cacy, a jak nie ma to się parametry robi pod aktualną cene i tyle wychodzi z kontraktu. Możesz napisać gdzie miałeś ten kontrakt jeśli nie na forum to przyślij mi wiadomość.F1 pisze:Monika czy Ty blondynką jesteś miałem uzgodnione ostatni po 6,60 za E ale że miałem ponad połowę w R gdzie nigdy w U nie miałem ze dwa lata więcej jak 2% to się zrobiło 5,90 no cóż taki kraj jak będą chcieli oszukaczukają i tyle umowa daje
Poza umową u innego odbiorcy te same świnie mają inne parametry .
Czytając Twój post to odnoszę wrażenie że niewiesz nawet co to jest umowa0909 pisze:Miałem propozycje podpisania umowy kontraktacyjnej podaje warunki :
F wyjasnij ,mysle ze w umowie cywilnej moga byc rozne warunki .Czy cena musi byc zawsze
czyli jak ktos cwany to nie umiesci ceny i jego zawsze na wierzchu "kupujacego" Polskie prawo jest tak zagmatwane aby adwokaci mogli zdzierac Dla uczciwego czlowieka wystarczyloby 10 przykazan ale za co zyliby te wszystkie nieroby.Teraz niech mi ktos powie ze muzulmanie nie maja lepszego prawa
A po kiego grzyba podpisywać umowe bez ceny gwarantowanej. Tylko ta cena jest zawsze wbc, np na maja 7 zł wbc,ale jak cena bedzie mocno przewyższać rynkową to parametry leca strasznie i wychodzi się pare groszy lepiej niż rynkowa.
umowa kupna -sprzedaży ,a umowa kontraktacji to chyba coś innego ,najczęściej ceny nie ma w umowie kontraktacji ,lub jest napisane cena z dnia dostawynemezis pisze:MASZ POCZYTAJ. http://www.infor.pl/prawo/umowy/kupno-s ... edazy.html
sami godzimy sie na WBC z mojego doswiadczenia to sa same klopoty dla nas Podstawa powinna byc za zywa a za kazdy % pow 55% premia i nie byloby problemu A tak to znowu zaklady sa na wierzch i robia co chca Do czasu az nie zalozymy zwiazku trzodziarzy to beda na nas jechac jak na garbatym koniu
a nie lepiej od razu na kontrakcie być bo do tego wniosku zaraz dojdziecie a tak nie dawno śmialiście się z kontraktowcow
Stanisław abyśmy my rolnicy się zaczęli liczyć to musi powstać coś na wzor systemu duńskiego czyli rolnik właścicielem dużego zakładu i wtedy możemy krzyczeć każda inna metoda spełznie na niczym
-
turbogrocho49
wszyscy widzą świat w czarnych barwach, wszystko się jakoś wyklaruje, prosiak tez nie bedzie drogi jak nie bedzie komu go wstawiać, zboże też się zrobi nadmiar to i stanieje, nie powiedziane ze przy 6 za E zarobimy gorzej jak po 7za E, a i w obiegu bedzie potzreba mniej pieniedzy. Narazie jest mocna nerwówka, a jak to w nerwach człowiek myśli nie za bardzo. Aby zdrowie było, to i reszta jakoś się ułoży, sam mam teraz 500 szt do sprzedania i zadowolony z tego nie jestem, raty nikt za mnie nie zapłaci, i jak brałem kredyt byłem tego świadom, teraz jakoś trzeba będzie sobie poradzić w tym czasie. Fakt ostatnie lata były niezłe bo jakoś się zarabiało, ale wcześniej to też bywało róznie
oni sa calkiem oszukiwani Po primo nie sa niezalezni ,duo sa parobkami na wlasnym gospodarstwie nie maja majatku w postaci inwentarza zywego ,Robia to dzieki budynkom ktore ktos postawil nigdy oni sami bo wtedy nie zarob iliby na splate kredytu a tak w ogole to szkoda gadac na ich temat bo rzadko grzesza mysleniem ogolnym arek jeden zaklad niczego nie zmieni a jeden zwiazek kierowany przez prawdziwego rolnika moze Jak nie ma sp.Leppera to o rolnictwie i naszych problemach nikt nie mowi i nikt nie slyszy a my nie zawsze mu ufalismy Moja wina Moja wina
''
Ostatnio zmieniony niedziela 09 lut 2014, 13:54 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.e-podatnik.pl/artykul/poradn ... tacji.html Ciekawe na dole pod wyrazeniem WAZNE.wojce pisze:umowa kupna -sprzedaży ,a umowa kontraktacji to chyba coś innego ,najczęściej ceny nie ma w umowie kontraktacji ,lub jest napisane cena z dnia dostawynemezis pisze:MASZ POCZYTAJ. http://www.infor.pl/prawo/umowy/kupno-s ... edazy.html
ja taka umowe zawarlem raz i tam tylko Farmutil byl na wierzchu Po zakonczeniu umowy sprzedaje tam gdzie placa znacznie lepiej bez umowy bo po co mam sie denerwowac ze znowu mnie przewiezli a ja musze im sprzedac.Chce chodowac prosieta i ciezko znalezc odbiorce na umowe z cena
-
stan1069@o2.pl
Na prosięta to niedługo trzeba szukać odbiorcę żeby za darmo wziął , a co dopiero podpisał umowę z ceną
-
stan1069@o2.pl
Na takie pytania jakie oni zadają to jedynie Duch Święty zna stan pogłowiabaraki pisze:Mietko urząd statystyczny jak dzwoni to pyta jakie byla zmiany w stadzie w okresie od do, ile kupiłeś ile sprzedałeś, ile sie urodziło, ile zdechło itd więc wyniku nic nie zakłamuje, no chyba ze ankietowani nieswiadomi odpowiedzialności karnej podają nieprawe.
STAN cały ubiegły rok miałem monitoring z urzędu statystycznego odnośnie świń żaden problem znać odpowiedz o ile wie się co masz w zagrodzie
-
stan1069@o2.pl
Trzeba również wiedzieć co się miało w zagrodzie i się sprzedało kilka mc. temu
pytanie jest również ile loch prośnych , a locha może być prośna 1 dzień i 114 dni i ta która jest prośna 1 dzień w następnym badaniu dalej będzie prośna
pytanie jest również ile loch prośnych , a locha może być prośna 1 dzień i 114 dni i ta która jest prośna 1 dzień w następnym badaniu dalej będzie prośna
ale jak z gusu robią wywiad to mnie pytali ile loch prośnych ile lużnych i ile loch pierwiastek w stadzie
a inny temat to czy rolnik przekaże prawde
a inny temat to czy rolnik przekaże prawde
Do mnie dzwonili w żniwa i jak mówię że nie mam czasu, to pani ze coś wpisze i się pożegnała. Co wpisała to nie wiem.
Mało kto ma czas , bo dane zbierają wtedy gdy mamy najwięcej pracy i mało kto mówi prawdę . Przeważnie aby szybko rozmowę zakończy każdy poda z łepka , tylko dla świętego spokoju i wyniki wychodzą jakie wychodzą . Teraz dopiero jak cena leci , zastanawiamy się czym to jest spowodowane ? No bo przecież pogłowie mamy niby niskie .
Z powodu bardzo niskiej liczby loch oraz tuczników , od środy ostro w górę , tak mniemam .
Z powodu bardzo niskiej liczby loch oraz tuczników , od środy ostro w górę , tak mniemam .
Ja mam informacje że od środy mają cennik zmieniać, tylko nie w góre 
A mnie wszystko jedno i tak nie mam co sprzedać mogę zająć się propagandą tak jak nasz rząd jestem za a nawet przeciw .Pablo80 pisze:Ja mam informacje że od środy mają cennik zmieniać, tylko nie w góre
podaję dalej:
https://www.youtube.com/watch?v=qn33vH4RF9I
https://www.youtube.com/watch?v=qn33vH4RF9I
na skoki teraz przed tv a nie tu się kłócić 
A co nas skoki obchodzą?Co rząd robi aby pomuc hodowcom?O zakłady już się martwią a rolnicy znowu będą pozostawieni samym sobie 
-
kędzierzawy
marne to pocieszenie ale byki też w dół podobno
jedyne wyjście to nałożyć embargo na mięso i tuczniki zza odry, mięso jedzie na potęge do nas
jedyne wyjście to nałożyć embargo na mięso i tuczniki zza odry, mięso jedzie na potęge do nas
A co tu mówić szkoda gadać i tak większość ludzi propaganda rządowa o mani i tyleF1 pisze:A co nas skoki obchodzą?Co rząd robi aby pomuc hodowcom?O zakłady już się martwią a rolnicy znowu będą pozostawieni samym sobie
sluchac Radia Maryja I TV Trwam Ojciec Tadeusz Mowi od lat co sie dzieje i to wszystko sie sprawdza .Niewielu z was to rozumie ,ale ze Rydzyk ma maybacha to uwierza
Mój kolega wozi busem ludzi do pracy i jak przełączy na radio Maryja są wiadomości słuchacze proszą o po głoszenie radia bo to co mówią w radiu jest ciekawe i słuchają z zaciekawieniem ale gdy usłyszą że to radio Maryja niesamowicie klną i takie właśnie mamy społeczeństwo wychowane w pewnej ideologi.Stanislaw pisze:sluchac Radia Maryja I TV Trwam Ojciec Tadeusz Mowi od lat co sie dzieje i to wszystko sie sprawdza .Niewielu z was to rozumie ,ale ze Rydzyk ma maybacha to uwierza
teraz pojechałeś po całości... nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc... embrago minie, ceny wroca, moze nawet szybciej niz nam sie wydaje... a ze w Polsce zle sie dzieje wiadomo od dawna, niedlugo wybory i chyba nawet nie jest za pozno aby zalozyc nowa partie, takze do urn, a moze bedzie lepiej...
No i jak bierze ktoś jeszcze Duna po 320 netto bo zadzwoniłem do jednego z pośredników od Makarono to tylko i wyłącznie 6 zł wbc a jak żywa to 4,60 za Duna ciekawe czy Makaron ma kontrakty na Ruskich czy Chiny bo Chiny embarga nam nie rypneli a bije już 16tyś na dobę czyli towar dobrze schodzi !!!
Złoty Kamil!
będzie zaraz mazurek w Rosji
będzie zaraz mazurek w Rosji
-
turbogrocho49
a po mazurku 100 g i kotlet drobiowy 
Rozumiem że już sprzedane?Pablo80 pisze:Ja mam informacje że od środy mają cennik zmieniać, tylko nie w góre
a ja nie oglądam igrzysk putin embargo to ja bojkot igrzysk w soczi 
Swoją drogą władek na wielu mało rozsądnych ludzi wylał wiadro zimnej wody
za maciory brać się panowie!
Zeby sie brac za maciory to najpierw trzeba zrobic porzadek z dzikami żeby nie przełaziły przez granice bo jak znajda u nas ognisko ASF to 1,50kg pewne.