FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
nemezis na początek można by chociaż zablokować jakaś drogę zrobić trochę szumu, telewizja sprawę nagłośniłaby i uświadomić tych konsumentów co nie wiedzą jeszcze, że tucznik kosztował 6zł kg, spadł na 4 zł kg i to nie rolnik kręci na tym interes tylko wszyscy którzy są w łańcuszku pomiędzy rolnikiem a konsumentem. Świna kosztowała 6zł schab np.18zł, świnia kosztuje 4 zł a schab nie staniał. To kto nabija kabze sobie.
Panowie co tu pierd... o strajku jak w mojej okolicy na 5 wiosek jest może z 10 krowiarzy i ja sam co mam kabany i kto tu ma strajkować
O strajku zaczynacie gadkę jak kaban spada
i otwarty zaczyna dokładać
Nikt o zdrowych zmysłach chyba nie myślał że cena za żywą 6,5 będzie wieczna
to musiało wkońcu jeb..., a za duńczyka nadal płacicie po 320 i na co wy liczycie że ja będę stał na drodze bo wy się rozkładacie, sory ale bezemnie ja jeszcze nie dokładam i jak wam się opłaca za takie pieniadze kupować duna, to mi tym bardziej bo mam swojego prosiaka, zboże i nie mam złotówki kredytu.

O strajku zaczynacie gadkę jak kaban spada
Nikt o zdrowych zmysłach chyba nie myślał że cena za żywą 6,5 będzie wieczna
Też mówilem, że dwa tygodnie cena spada to nie czas na strajk. Potrzeba z pół roku albo dłużej.
...do jakiego i czyjego eksportu będą ta dopłaty? Niby taki bystry jesteś a prostych rzeczy nie rozumiesz? jeśli zostaniemy (Polska) uznani za strefę zagrożoną to żadnego eksportu nie będzie - żadnego, bez względu na to czy kupować od nas by ktoś chciał czy też nie.stan1069@o2.pl pisze:Strajk to sobie już niektórzy pomału robią z otwartego , który miał być taki kochany i jaki problem to zrobić w zamkniętym ?????????? .Trochę cena jeszcze spadnie , prosie to co miało jechać do Polski do gazu , jak trzeba będzie to interwencja na rynku wieprzowiny i dopłaty do eksportu pod warunkiem że jeszcze ktoś będzie chciał kupować
Stan na premiera...hehe
Pozdrawiam.
No to juz kiepsko z tobą ,potrzebujesz uzdrowienia duchowego.Zgłos się do rydzyka a zostaniesz uzdrowiony poprzez oczyszczenie...........................portfela.Stanislaw pisze:a tak ogolnie to nic mi sie nie podoba .Stary zrzeda jestem
Ostatnio zmieniony niedziela 16 lut 2014, 14:19 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
też jestem za strajkiem i to trzeba by zablokować cały kraj jes to możliwe wystarczy ze każdy w swojej okolicy zablokuje droge choć by lokalna a wystarczy paru chłopa na przejściu dla pieszych ale tu potrzeba przywódcy albo paru na poszczególne rejony kraju
-
stan1069@o2.pl
Nie wiem czy chłopcze wiesz że już kilka lat jesteśmy w uni i jeżeli interwencja to w całej uni i gdzie by go nie zamrozili to będzie lepiej chociaż na chwilębezbarwny pisze:...do jakiego i czyjego eksportu będą ta dopłaty? Niby taki bystry jesteś a prostych rzeczy nie rozumiesz? jeśli zostaniemy (Polska) uznani za strefę zagrożoną to żadnego eksportu nie będzie - żadnego, bez względu na to czy kupować od nas by ktoś chciał czy też nie.stan1069@o2.pl pisze:Strajk to sobie już niektórzy pomału robią z otwartego , który miał być taki kochany i jaki problem to zrobić w zamkniętym ?????????? .Trochę cena jeszcze spadnie , prosie to co miało jechać do Polski do gazu , jak trzeba będzie to interwencja na rynku wieprzowiny i dopłaty do eksportu pod warunkiem że jeszcze ktoś będzie chciał kupować
Stan na premiera...hehe
Pozdrawiam.
Jeżeli zostaniemy uznani za strefę zagrożoną , a właściwie nawet nie musimy zostać uznani to wystarczy ze tucz otwarty nie wstawi i dla nas samych zabraknie , a to że nie wstawi to prawie pewne , bo niby za co ?????????? i po co ???? a dopłaty do eksportu mogłyby rozładować górkę którą Rosja i nie tylko zrobiła
Na strajk jest za wcześnie, najpierw trzeba by wybrać spośród nas reprezentację i próbować negocjować jakieś w miarę korzystne rozwiązanie dla nas. Wszyscy mówią że UE 25 % swojego eksportu wysyła do Rosji. Ale nadwyżka produkcyjna UE wynosi tylko 10-12 % więc przy zamknięciu się Rosji mamy zalegającego towaru o wartości 3 % naszej produkcji. Teoretycznie po pozbyciu się tej ilości mięsa wszystko powinno powrócić do normy. Może UE powinna taką wartość produkcji skupić i rozdać najbiedniejszym rodzinom w na naszym terenie. Zazwyczaj takie rodziny nie wiele spożywają mięsa więc przez to powinno się podnieść spożycie mięsa wewnątrz UE i zniknąć nadwyżka. UE by w ten sposób upiekła dwie pieczenie na jednym ogniu.
Mysle ze konsumenta ...uj interesuje po ile jest aktualnie swinia ,co najwyzej jesli jest obrotny to nie kupi w sklepie tylko gdzies na wsi.A co zobaczy w telewizji????????????? A no zobaczy Polskiego tępego w większości niedouka rolnika który to zmamiony zarobieniem wielkiego worka pieniędzy[OCZYWISCIE NIE ZAKUMAŁ ZE TEN WOREK ZAROBIONY PRZEZ NIEGO NIE BEDZIE DLA NIEGO] zwiększa produkcje zagranicznego surowca bez zadnej kontroli i na dodatek sam nie wie do kogo mieć pretensje za swoją głupote.FarmerB pisze:nemezis na początek można by chociaż zablokować jakaś drogę zrobić trochę szumu, telewizja sprawę nagłośniłaby i uświadomić tych konsumentów co nie wiedzą jeszcze, że tucznik kosztował 6zł kg, spadł na 4 zł kg i to nie rolnik kręci na tym interes tylko wszyscy którzy są w łańcuszku pomiędzy rolnikiem a konsumentem. Świna kosztowała 6zł schab np.18zł, świnia kosztuje 4 zł a schab nie staniał. To kto nabija kabze sobie.
Widzę że cykl zamknięty nie może się zdecydować czy już dopłaca do świnek czy jeszcze nie, powinny stanieć jeszcze z 1 zł to będziecie śpiewać jednym głosem
. Otwarty cykl wtedy z wami na strajk może nie wyjść bo jak mu warchlaczek stanieje to na strajk nie będziemy mieć ochoty.
Zamkniety dopłaca dopłaca. trzeba sprzeac w cenie 4.30 netto zeby nic nie zarobic i nic nie stracic 130kg swiniaka ktory rosnie od urodzenia do sprzedazy 5 miesiecy
Ostatnio zmieniony niedziela 16 lut 2014, 15:25 przez Nowy123, łącznie zmieniany 1 raz.
Również jestem zdania że za mało cena spadła powinna zleciec w okolice 2 zeta na bardzo długi okres czasu

Spadnie bez obaw, to nie koniec obniżek !
Głupoty piszesz, chyba że masz na myśli takich który mają 80-90 kg, to ci się wstrzymują. Pochwal się w końcu ile u ciebi kosztuje wyprodukowanie kg. żywca i za ile opyliłeś ostatnie?0909 pisze:W sobote troche info otrzymalem :
Bardzo dożo rolnikow wstrzymuje sie ze sprzedaża tucznika to są gospodarstwa produkujące od 500 szt do 1000 ma jeden rzut . Ciekawy jaki bedzie odzew ?
I kolejne głupoty, jeden frustrat pisze o kilku innych frustratach wściekłych bo z konkurencją duńską nie wytrzymują. Ja jestem za konkurencją, o ile to będzie konkurencja uczciwa, na równych albo w miarę równych zasadach, wiadomo, klimatu nie przeskoczysz.zeus-1 pisze:Widzę że cykl zamknięty nie może się zdecydować czy już dopłaca do świnek czy jeszcze nie, powinny stanieć jeszcze z 1 zł to będziecie śpiewać jednym głosem. Otwarty cykl wtedy z wami na strajk może nie wyjść bo jak mu warchlaczek stanieje to na strajk nie będziemy mieć ochoty.
Co wam da strajk i jakby miał wyglądać??? Drogi czy ubojnie chcecie zablokować?
Ja bym była z pikietą, tylko taką prawdziwą pod min. rolnictwa albo kanc. premiera. Tak żeby pokazać naszą sytuację, to powinna być taka pikieta żeby w wiadomościach pokazali. Już nie mówię, żeby żywe zwierzęta tam zawieść, trochę za zimno na to, ale parę smutnych świń ze styropianu by się przydało, do tego połączyć to z programem promocji wieprzowiny, w końcu też się do tego funduszu dokładamy. Może by i polsus się dołączył. Tylko potrzeba kogoś z głową na karku kto tym pokieruje i zapanuje.
jak napełnimy beczkowozy i ustawimy pod budynkiem sejmu to może nas pokażą w telewizji
Falco to TY moze z ministerstwem zdrowo konkuruj bo nie wiele rozumiesz
Albo lepiej kupą gnoju zatarasować wjazd.
Stanisław ty to tylko biadolisz, upadek, upadek, upadek, nie zapominaj że jesteś w mniejszości, tyle że niewiele z tego rozumiesz. Widać, że popierasz "wszystko mogę" Jarka, co wszystkim wszystko da, i obniży do tego podatki. Nikt nie zakazuje dorosłym wierzyć w bajki.
Stanisław ty to tylko biadolisz, upadek, upadek, upadek, nie zapominaj że jesteś w mniejszości, tyle że niewiele z tego rozumiesz. Widać, że popierasz "wszystko mogę" Jarka, co wszystkim wszystko da, i obniży do tego podatki. Nikt nie zakazuje dorosłym wierzyć w bajki.
Falco wiesz kto to jest Orban Mozna mozna| a to ze Ty nie widzisz ze Polske rozpierdolili to albo mlody albo slepy albo jestes uwlaszczony i takim to dobrze jest
Jest takie stare przysłowie, nie chwal dnia przed zachodem słońca i teściowej przed śmiercią.
A ja bym powiedział jeszcze tak, prawdziwego Orbana oceniaj nie po tym jak zaczyna, ale jak kończy.
Puki co na Węgrzech wcale aż tak słodko nie jest.
A ja bym powiedział jeszcze tak, prawdziwego Orbana oceniaj nie po tym jak zaczyna, ale jak kończy.
Puki co na Węgrzech wcale aż tak słodko nie jest.
Panie Prezesie Baraki wez sie pan na powaznie za te strajkii wciagnij pan pana prezesa Jaroslawa,organizacje rolnicze pana senatora Benedykta Pszczolkowskiego i innych opozycjonistow,wybory sie zblizaja trzeba walczyc i wciagac kogo sie da
Szanowny Panie premierze...nie odwracaj Pan kota ogonemstan1069@o2.pl pisze:Nie wiem czy chłopcze wiesz że już kilka lat jesteśmy w uni i jeżeli interwencja to w całej uni i gdzie by go nie zamrozili to będzie lepiej chociaż na chwilębezbarwny pisze:...do jakiego i czyjego eksportu będą ta dopłaty? Niby taki bystry jesteś a prostych rzeczy nie rozumiesz? jeśli zostaniemy (Polska) uznani za strefę zagrożoną to żadnego eksportu nie będzie - żadnego, bez względu na to czy kupować od nas by ktoś chciał czy też nie.stan1069@o2.pl pisze:Strajk to sobie już niektórzy pomału robią z otwartego , który miał być taki kochany i jaki problem to zrobić w zamkniętym ?????????? .Trochę cena jeszcze spadnie , prosie to co miało jechać do Polski do gazu , jak trzeba będzie to interwencja na rynku wieprzowiny i dopłaty do eksportu pod warunkiem że jeszcze ktoś będzie chciał kupować
Stan na premiera...hehe
Pozdrawiam.
Jeżeli zostaniemy uznani za strefę zagrożoną , a właściwie nawet nie musimy zostać uznani to wystarczy ze tucz otwarty nie wstawi i dla nas samych zabraknie , a to że nie wstawi to prawie pewne , bo niby za co ?????????? i po co ???? a dopłaty do eksportu mogłyby rozładować górkę którą Rosja i nie tylko zrobiła
To że cykle otwarte nie wstawią warchlaka nie uchroni nas przed importem tanich ''szlachetnych wyrębów'' których będzie pod dostatkiem.
Brak możliwości eksportu spowoduje ostrą walkę o rynek wewnętrzny...a w tej, będzie się liczyła przede wszystkim cena produktu finalnego.
Widzę że niektórym tak wyprało mózgi że uwierzyli iz mamy wolny rynek i uczciwa konkurencję
Spróbujcie zatem sprzedac tucznika albo warchlaka do Niemiec czy Holandii, czy ktos z was wysyła albo wysyłał tam swoje zwierzęta? Ten "wolny rynek" polega na tym ze tucznik ma tylko jeden słuszny kierunek...
A jak to jest na zachodzie?
Np w takiej Francji w marketach nie znajdziecie innych produktów jak tylko i wyłacznie francuskie a mięso jest wyraźnie oznaczone gdzie i wjakim kraju zostało wyprodukowane. Znajomy opowiadał jaka była afera gdy w stołówce kampusu w Tuluzie podali wieprzowinę która pochodziła z Holandii, profesorowie rozpoczynali zajęcia od przestrzegania studentów żeby nie jedli w stołówce bo mogą się zatruć Holenderskim mięsem!
Teraz juz wiecie jak wyglada ten wasz unijny "wolny rynek"? Mądrzy dbaja o własne dziedzictwo kulinarne, chronia swój rynek, nie wpuszczają byle gówna a my? Przyjmujemy wszystko z otwartymi ramionami a nasi rolnicy jeszcze to pochwalają, i się ciesza jak głupi do sera.
Spróbujcie zatem sprzedac tucznika albo warchlaka do Niemiec czy Holandii, czy ktos z was wysyła albo wysyłał tam swoje zwierzęta? Ten "wolny rynek" polega na tym ze tucznik ma tylko jeden słuszny kierunek...
Np w takiej Francji w marketach nie znajdziecie innych produktów jak tylko i wyłacznie francuskie a mięso jest wyraźnie oznaczone gdzie i wjakim kraju zostało wyprodukowane. Znajomy opowiadał jaka była afera gdy w stołówce kampusu w Tuluzie podali wieprzowinę która pochodziła z Holandii, profesorowie rozpoczynali zajęcia od przestrzegania studentów żeby nie jedli w stołówce bo mogą się zatruć Holenderskim mięsem!
Teraz juz wiecie jak wyglada ten wasz unijny "wolny rynek"? Mądrzy dbaja o własne dziedzictwo kulinarne, chronia swój rynek, nie wpuszczają byle gówna a my? Przyjmujemy wszystko z otwartymi ramionami a nasi rolnicy jeszcze to pochwalają, i się ciesza jak głupi do sera.
Dobrze że zrozumiałeś i tak dalej a będzie z ciebie człowiek jak się patrzy a nie jakiś wywrotowiec będziesz normalny człowiek polak.baraki pisze:Widzę że niektórym tak wyprało mózgi że uwierzyli iz mamy wolny rynek i uczciwa konkurencję![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Baraki, zacznij czytać ze zrozumieniem, tyczy się tej konkurencji.
Francja najlepsze czasy ma już za sobą, czasy jak pchała wszystkie swoje produkty od renówek po mirage do byłych kolonii za dobrą kasę i w zamian za tanie surowce właśnie się kończą. Jak myślisz, czemu ich Rafale goniły po libijskim niebie mirage, albo czemu interweniowali w Mali? W co jest bogata Libia to wiesz, ale zgadnij co francuski koncern wydobywa w Mali czy sąsiednim Nigrze w zamian za psie pieniądze dla tych krajów? Lepiej niech się wezmą do roboty, bo okaże się, że kłopoty Hiszpanii przy ich to pikuś.
A tak poza tym, skoro wszystkie produkty żywnościowe w marketach mają własne, a i markety to ich francuskie a nie jakieś brytyjskie, to czemu jak jest tak dobrze to ich rolnicy strajkują bodajże najczęściej w całej UE ?
Francja najlepsze czasy ma już za sobą, czasy jak pchała wszystkie swoje produkty od renówek po mirage do byłych kolonii za dobrą kasę i w zamian za tanie surowce właśnie się kończą. Jak myślisz, czemu ich Rafale goniły po libijskim niebie mirage, albo czemu interweniowali w Mali? W co jest bogata Libia to wiesz, ale zgadnij co francuski koncern wydobywa w Mali czy sąsiednim Nigrze w zamian za psie pieniądze dla tych krajów? Lepiej niech się wezmą do roboty, bo okaże się, że kłopoty Hiszpanii przy ich to pikuś.
A tak poza tym, skoro wszystkie produkty żywnościowe w marketach mają własne, a i markety to ich francuskie a nie jakieś brytyjskie, to czemu jak jest tak dobrze to ich rolnicy strajkują bodajże najczęściej w całej UE ?
panowie mi nie tyle o strajk chodzi co o stworzenie jednej silnej grupy trzodziarskiej bez podziału na co kto ile i jak hoduje tak abyśmy to my zaczęli rozdawać karty inaczej zadepczą nas jak robaki
-
stan1069@o2.pl
Taaaa mądrzy dbają o własne dziedzictwo kulinarne , a Ty co chlewni masz ?????????????? i czyim jesteś prezesem ?????????????w większościbaraki pisze:Widzę że niektórym tak wyprało mózgi że uwierzyli iz mamy wolny rynek i uczciwa konkurencję![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
0909 pisze:Spadnie bez obaw, to nie koniec obniżek !
ciekawe na ile jeszcze zjada 2 z przodu bedzie agnecie czy nie ???????
http://klubue.3lo.pl/index.php?option=c ... &Itemid=75
to jest cytat publikacji z 2006roku
Inną formą pomocy będą dopłaty bezpośrednie dla rolników, jednak niewystarczające, aby zapewnić przetrwanie rolników. Docelowo Polska liczy na 3-4 mld euro dopłat rocznie, jednak KE proponuje wprowadzać dopłaty stopniowo, tak aby polscy rolnicy otrzymali całość dopiero po 7-9 latach członkostwa. Na początku moglibyśmy liczyć na około 1/4 tej pomocy.
jak narazie to nam nie wyrównali dopłat a już obcinają
to jest cytat publikacji z 2006roku
Inną formą pomocy będą dopłaty bezpośrednie dla rolników, jednak niewystarczające, aby zapewnić przetrwanie rolników. Docelowo Polska liczy na 3-4 mld euro dopłat rocznie, jednak KE proponuje wprowadzać dopłaty stopniowo, tak aby polscy rolnicy otrzymali całość dopiero po 7-9 latach członkostwa. Na początku moglibyśmy liczyć na około 1/4 tej pomocy.
jak narazie to nam nie wyrównali dopłat a już obcinają
Nie będę strajkował tylko po to żeby duńczyk miał gdzie swoje prosiaki sprzedawać, albo żeby Pini mógł ubijać niemieckie tuczniki,
Rynek się zapchał i część musi z niego wypaść, przynajmniej na jakiś czas, normalne prawo ekonomi a kto to będzie czas pokaże
Ja póki co jutro ładuję po 4,8 + vat czego i kolegom życzę. (na obecną chwilę oczywiście)
Rynek się zapchał i część musi z niego wypaść, przynajmniej na jakiś czas, normalne prawo ekonomi a kto to będzie czas pokaże
Ja póki co jutro ładuję po 4,8 + vat czego i kolegom życzę. (na obecną chwilę oczywiście)
Jak się dajemy tak mamy jak zadawala tu co poniektórych 10 zł na sztuce w otwartym to dlaczego mają nam sprzedawać tanio a kupować od nas drogoarek pisze:panowie mi nie tyle o strajk chodzi co o stworzenie jednej silnej grupy trzodziarskiej bez podziału na co kto ile i jak hoduje tak abyśmy to my zaczęli rozdawać karty inaczej zadepczą nas jak robaki
[quote="Pablo80"]Ja tam od kilku lat mówie że kryzys to się dopiero zacznie. I to nie tylko w Polsce i nie tylko w rolnictwie, które ma się nie źle cały czas. Są kraje których rządy jeszcze bardziej olewają wszystko i jeszcze mocniej się zadłużają bezsensownie. Bo można się zadlużać ale musi mieć to długofalowy sens a ja takowego na dzień dzisiejszy w polsce nie widze. A odnośnie trzody ruskie jak się uprom o czym mówiłem 2 tygodnie temu to będzie z rok embarga,to niektórym się wydawało że z głodu umrą. Kilkadziesiąt zakładów w kalingradzkim stoi. I co z tego. Od września w Polsce po obniżeniu norm na substancje pochodzące z naturalnego wędzenia może stanąć kilkaset zakładów. Problemy to mamy my a nie rosja. Oni narazie mają wszystko pod kontrolą i zgodnie z planem. Propagande sieją że niby jakieś rozmowy prowadzą. Rozmowy w wilnie to trwały z godzine, z czego pewnie z 45 minut się witali wszyscy, potem strona rosyjska przeczytała swoje stanowisko i wyszła nie czekając nawet aż zostanie ono przetłumaczone.[/quote
To co napisałeś to jest bardzo oczywiste i logiczny , tylko trzeba mieć trochę rozumu w głowie aby to zrozumieć . Teraz dopiero jak to określiłeś , co niektórzy na oczy przeglądają .
Co będą chcieli to zrobią z takimi motłochami bez rozumu , szkoda tylko tych butów co zdarli w drodze do szkoły .
Prosiłem nie brać się za coś co z góry jest skazane na porażkę , teraz mam to w de .
Z takimi ludźmi nic mądrego nie da się zrobić .
Za pół roku przyznacie mi rację .
To co napisałeś to jest bardzo oczywiste i logiczny , tylko trzeba mieć trochę rozumu w głowie aby to zrozumieć . Teraz dopiero jak to określiłeś , co niektórzy na oczy przeglądają .
Co będą chcieli to zrobią z takimi motłochami bez rozumu , szkoda tylko tych butów co zdarli w drodze do szkoły .
Prosiłem nie brać się za coś co z góry jest skazane na porażkę , teraz mam to w de .
Z takimi ludźmi nic mądrego nie da się zrobić .
Za pół roku przyznacie mi rację .
Baraki czyżbyś sam przejrzał na oczy??? Czy nie kumam sensu twojego postu.
W dobrym kierunku myslisz - organizacja rolnicza ,a strajk szabelką nie wygramy z długopisem.arek pisze:panowie mi nie tyle o strajk chodzi co o stworzenie jednej silnej grupy trzodziarskiej bez podziału na co kto ile i jak hoduje tak abyśmy to my zaczęli rozdawać karty inaczej zadepczą nas jak robaki
A może zapytaj od innej strony: dlaczego wszystkie produkty zywnosciowe mają wlasne?Falco pisze: A tak poza tym, skoro wszystkie produkty żywnościowe w marketach mają własne, a i markety to ich francuskie a nie jakieś brytyjskie, to czemu jak jest tak dobrze to ich rolnicy strajkują bodajże najczęściej w całej UE ?
Czyżby dlatego że jak kto kolwiek spróbuje cos tam importowac to wy....dolą na ulice i poleja gnojowicą?
Świnie, Polskie na polskiej ziemi urodzone i wychowane! Polska kukurydza wykarmione.stan1069@o2.pl pisze:Taaaa mądrzy dbają o własne dziedzictwo kulinarne , a Ty co chlewni masz ??????????????
Ponieważ w przeciwieństwie do naszego kraju tam panstwo jest dla obywatala ma dbać o interesy obywatela -bo ma z tego podatki;nie na odwrót jak u nas- urzednik jest panem,a skurw..el z wiejskiej ma nietykalnosc.Tam sama tylko pruba przeforsowania jakiej kolwiek ustawy z podtekstem zysku materialnego lub dziłająca przeciw dobru narodowemu przez jakiegos ministra konczy sie taką reakcją.Jesli masz telefon z organizacji ze jutro masz być z gnojowicą pod wskazanym adresem,to albo w wiadrach tam zaniesiesz albo sąsiedzi cie w nocy podpalą.W takiej organizacji ani sąd ani minister panstwo nikt nie odwazy sie nawet ukarac rolnika za splunięcie na ulicę podczas strajku bo jak to zrobi to na drugi dzien ma pół miasta zdewastowane.Za to co u nas powyrabiali nasi politycy z naszym krajem tam juz był by powołany narodowy sąd polowy z natychmiastowym wykonywaniem wyroku,i powyznaczane nagrody za ich skalpy.Falco pisze:Baraki, zacznij czytać ze zrozumieniem, tyczy się tej konkurencji.
TVR, Blicharski i panujący nastrój w naszym interesie:
http://www.tvr24.pl/wideo-205-524.html
Piotr Ziemann - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy:
http://www.tvr24.pl/wideo-205-520.html
http://www.tvr24.pl/wideo-205-524.html
Piotr Ziemann - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy:
http://www.tvr24.pl/wideo-205-520.html
I ja własnie o tym mówię i zgadzam sie z Blicharskim że trzeba naciskać na nasz rząd żeby nie pozwolono zrobić z nas strefy buforowej oraz wymusić budowe płotu na granicy!!!

Niedługo może byc tak że będziesz ładował tyle że całe stado do utylizacji, a potem (jak dobrze pójdzie) 3 lata zakaz chowu świń! ASF to nie sa żarty, poczytajcie sobie jak łatwo szerzy sie to cholerstwo (dokładnie nie wiadomo ale niektórzy szacuja że droga kropelkową ponad 1000m) i jak długo przezywa wirus, w budynkach chlewni stwierdzano obecnośc po 18miesiącach a w krwi po 6 latachkaciocha pisze:Nie będę strajkował tylko po to żeby duńczyk miał gdzie swoje prosiaki sprzedawać, albo żeby Pini mógł ubijać niemieckie tuczniki,
Rynek się zapchał i część musi z niego wypaść, przynajmniej na jakiś czas, normalne prawo ekonomi a kto to będzie czas pokaże![]()
To są już fakty:
W chwili obecnej liczne ogniska ASF występują na terytorium Federacji Rosyjskiej.
Dodatkowo ogniska ASF wykryto w 2012r. na Ukrainie, w 2013r. na Białorusi i w 2014r. na Ukrainie i Litwie.
W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii przypomina o surowych procedurach dotyczących wprowadzenia niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego do UE.
Więcej szczegółów pod linkiem:
http://www.wetgiw.gov.pl/asf
http://www.wetgiw.gov.pl/files/aktualnosci/asf.pdf
Białoruś Ukraina Litwa.......
W chwili obecnej liczne ogniska ASF występują na terytorium Federacji Rosyjskiej.
Dodatkowo ogniska ASF wykryto w 2012r. na Ukrainie, w 2013r. na Białorusi i w 2014r. na Ukrainie i Litwie.
W związku z powyższym, Główny Lekarz Weterynarii przypomina o surowych procedurach dotyczących wprowadzenia niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego do UE.
- Załączniki
-
- no to na wschodzie pozamiatane
- granice.jpg (19.96 KiB) Przejrzano 15412 razy
Blicharski-być może nieświadomie ale właśnie pokazał nam 2 ważne rzeczy.
1.UE powiedzmy ma głeboko w d...e europę wschodnią [olała apel litwy o pomoc]- to ma być kolonia dla produktów zachodu.
2.Relacja obywatel- urzednik w naszym kraju,-to wyglądało jak prosby do min.rol. premiera aby raczyli coś zrobić w tej sprawie.Gdzie u francuza, niemca,to by wyglądało-zostałes wybrany albo bedzie załatwione a jesli sie do tego nie nadajesz dostajesz wilczy bilet i won z stanowiska.
1.UE powiedzmy ma głeboko w d...e europę wschodnią [olała apel litwy o pomoc]- to ma być kolonia dla produktów zachodu.
2.Relacja obywatel- urzednik w naszym kraju,-to wyglądało jak prosby do min.rol. premiera aby raczyli coś zrobić w tej sprawie.Gdzie u francuza, niemca,to by wyglądało-zostałes wybrany albo bedzie załatwione a jesli sie do tego nie nadajesz dostajesz wilczy bilet i won z stanowiska.
niech nie przypomina tylko zgodnie ze swoim zarządzeniem niech wprowadzi zakaz wwozu z terenów dotkniętych zarazą mięsa i jego przetworów, żywych tuczników i warchlaków. Wprowadzić i kontrolować jak w czasach ptasiej grypy zakaz wypuszczania świń na wybiegi, chowu ekologicznego, budkowego i amatorskiego pozwalającego na swobodny kontakt świń z dzikami, odpadkami czy chociażby osobami zwiedzającymi bez zabezpieczenia takie mini zoo.jarek84 pisze:To są już fakty:
Witam!
Mam takie pytanie:czy ktoś tutaj z was zabezpiecza się przed spadkiem ceny tuczników?
Jak to robi , jakie do tego wykorzystuje instrumenty finansowe?
Mam takie pytanie:czy ktoś tutaj z was zabezpiecza się przed spadkiem ceny tuczników?
-
robert0169
mietek sieje marchewke 
jest jedyny skuteczny instrument : brak tucznikówmichu2020 pisze:Witam!
michu czy ty sie dobrze czujesz Wiekszosc z nas ledwo wiaze koniec z koncem a ty tu wyjezdzasz z wyzsza ekonomia Czlowieku czy ty zyjesz w Polsce Jutro zrobie ci wyklad ,tylko szykuj pieniadze
Stanisław z takim podejściem to Ty wiecznie będziesz biedę klepał.Może już wielki czas stworzyć giełdę towarową gdzie się będzie handlować kontraktami terminowymi z wyprzedzeniem.
podstawa to płot na granicy i myślę że odstrzał dzików całej wschodniej Polsce
michu przeczytaj moje posty z stycznia ,tam otym pisalem ale taka gielde aby dzialala moze utworzyc rzad pod nadzorem weterynaryjnym
No to oswiec nas kto ma byc tym kupujacym w naszym kraju te kontrakty.michu2020 pisze:Stanisław z takim podejściem to Ty wiecznie będziesz biedę klepał.Może już wielki czas stworzyć giełdę towarową gdzie się będzie handlować kontraktami terminowymi z wyprzedzeniem.
Ostatnio zmieniony niedziela 16 lut 2014, 23:10 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.