CENY TRZODY

0909

Re: CENY TRZODY

Post autor: 0909 »

W Niemczech tak pięknie nie jest !
Tylko tam się nie nagłaśnia a tu głupi Rolnik cieszy sie jak znajdzie kawałek nogi to pedzi żeby pokazali go w TV - to jest chore . Rolnictwo polskie jest na Bardzo wysokim poziomie !
Tylko nie srać w swoje gniazdo i nie liczyć ze Rządy nam pomogą Ci co byli w warszawie to wiedzą o czy pisze !
Samemu szukać dzikow po polach i eliminować to do dołu wpierniczyc , posypać wapnem i zawalić i nikomu nie chwalić sie . Bo Dzienikarze na to tylko czekają . Jak zrobi to np z 1000 rolników będzie dobrze !
Tylko nie rozpowiadać i nie chwalić się nawet sąsiadowi . Obudźcie sie ludzie sami możemy sobie pomóc

To są mocne słowa jak zniknę z stąd to znaczy że mnie zamkli !
0909

nemezis pisze:
farmer84 pisze:Panowie więcej szacunku wobec siebie :) !!!!!!!0909 dobrze prawi zero pary z gęby w razie czego i będzie lepiej akurat w tej kwesti zgadzam się z nim inaczej hieny nam z chlewni nie wylezą!!!!!
Słuchaj bonda a daleko zajdziesz.Jesli lis się do tego dobierze a ma doskonały węch i potrafi kopać niesamowicie głęboko to tak jak byś juz miał na swoim podwórku ,przynajmiej u mnie ilosc lisów jest ogromna i przyłazą w nocy dosłownie pod same drzwi domu.Ogrodzenie siatki nie stanowi dla nich zadnego problemu!!!!!!!!!łazą po niej. To jest ten gosc co bedzie roznosił resztki padliny i zakopywał gdzie sie da.
Wapnem dobrze posypać na padlinę w dole ! i dołek nie 20 cm tylko głeboki

A jak dużo jest np lisów czy dzików w danej okolicy to podkarmić je i bedzie mniej !
Sprawy w swoje rece brać i nie biadolić !
FarmerB

Post autor: FarmerB »

http://www.kutno.net.pl/?pd=news&id=35420 Rolnicy protestowali przy ubojni Pini nikt tu na forum nie słyszał o tej pikiecie?
fix

Post autor: fix »

ktoś jeszcze mówi naszym językiem: http://www.portalspozywczy.pl/wieprzowi ... 97327.html
ziutek

Post autor: ziutek »

Sprzedam dwa dziki z asf cena wzależnosc od stada inwestycja szybko sie zwróci
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

- Sytuacja jest dramatyczna, dlatego 25 lutego zapraszamy gospodarzy do Przysieka na spotkanie z przedstawicielem ministerstwa rolnictwa - mówi Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej. - Rozpocznie się o godz. 14. Przyjedzie też szef Krajowej Rady Izb Rolniczych, bo chcielibyśmy powołać ogólnopolski sztab kryzysowy, a może nawet sztab protestacyjny.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /140229948
ACONAR
Site Admin

Post autor: ACONAR »

Witam!

UE jest drugim na świecie eksporterem wieprzowiny (pierwsze są USA, trzecim Brazylia).
W UE Polska jest trzecim eksporterem wieprzowiny (za Niemcami i Danią, Hiszpania jest na czwartej pozycji).
Jeśli rosyjskie embargo nie zostanie wkrótce zniesione, to UE udusi się od nadmiaru wieprzowiny, a razem z UE udusi się Polska. I nikt nam nie pomoże wyjść z tej zapaści!!!!!

Jeśli tak się stanie, to widzę czarny scenariusz dla polskich rolników:
utrata płynności finansowej przez producentów świń przy poważnym zadłużeniu musi doprowadzić do bankructwa ich gospodarstw. W najlepszym przypadku wystarczy zaledwie kilka miesięcy, aby zrujnować tysiące polskich gospodarstw! Jeśli ktoś chce wiedzieć, jak to wygląda w realu, to niech pojedzie na wschodnią ścianę do strefy zagrożonej i porozmawia z rolnikami, którzy mają świnie i nie mogą ich sprzedać!!! Masakra!!!!

Wiedzą o tym władza, banki, media (całkowita cisza!), firmy paszowe, handlarze świniami i mięsem. Władza wie, że biorąc kasę z UE musi wykonywać brukselskie (berlińskie) polecenia i nie może w żaden sposób pomóc polskim rolnikom. Jak to się dzieje, niech opowiedzą Wam stoczniowcy! Władza będzie się zbierać i dyskutować w swoich gabinetach, może jeździć do Brukseli pogadać z europejskimi kolegami i koleżankami, przy okazji zrobią sobie kilka fotek i jeszcze będą robić inne pozorne i nic nie znaczące ruchy. A rolników nawet nie wpuszczą do ich własnego ministerstwa... Po co kłopoty?

I dlatego nie jest to już w tej chwili problem tylko samych rolników, ale jest to problem polityczny, a dokładniej test na wiarygodność państwa i dzierżącej władzę ekipy politycznej.

Aż strach pomyśleć, co się może stać….
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

Dawać wszyscy we wtorek na Warszawę . Wschód jedzie niezłą flotą . W pobliżu MRiRW ulica Marszałkowska także trochę zamieszania będzie można robić ..

Jadą np wszyscy pracownicy jednej firmy paszowej , weterynarze.

Tak , Szefie Konarkowski , myślę , że wtorkowy protest nie będzie polegał na " staniu jak widły w gnoju" pod Ministerstwem .

Ciekawe czy znajdzie się ktoś kto pokieruje całym stadem ..
Ostatnio zmieniony sobota 22 lut 2014, 12:10 przez vicia1223, łącznie zmieniany 1 raz.
andrzej19570

I następny protest w kuj-pom .
26 lutego, o godz. 12, rozpocznie się protest rolników na drodze nr 252, w okolicach Inowrocławia.
.
W środę będzie to już protest ogólnopolski. W związku z tym, że problemy mają ostatnio także producenci trzody chlewnej, zamierzają przyłączyć się do protestujących.

Niebawem kolejne informacje na temat planowanych protestów.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140221/ROLNICTWO01/140229811
pietrek75

Post autor: pietrek75 »

Kalemba tak jak by nie był świadomy tego co się dzieje :shock: Powinien jak najszybciej podać się do dymisji
nemezis

Post autor: nemezis »

Akonar -napisałes dosłownie to samo co ja od dłuzszego czasu inaczej to formułując.
Naszym problemem JEST NASZ RZĄD na smyczy zachodu.
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

Powiadomie rolnikow, których nie ma na forum oraz kolegow z innych firm.
Czy jest jakiś telefon do organizatorow, gdzie rolnicy mogliby zaczerpnąć jakiś informacji?
Czy po prostu przekaz jest prosty: wtorek 11 przed ministerstwem?

Dziekuje za info
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

ASF pociągnie na dno całe rolnictwo

http://www.rolpetrol.com.pl/wiadomosci/ ... z-towarem/
mietko75

Post autor: mietko75 »

Poproście Mojzesowicza o to aby się zaangażował . Kiedyś był w partii która dominowała w takich akcjach . To mądry człowiek i na dodatek poseł a także i rolnik .
Awatar użytkownika
lukas1982

boczek z/ż, z/s, szeroki kl. E loco magazyn 9.30
półtusze pełne, chłodzone klasa E z dostawą 7.00
mięso drobne klasa II (50% mięsa) loco magazyn 4.50
mięso drobne kl.II 20% mięsa loco magazyn 2,20
skórki mrożone loco magazyn 2.20
łopatka 4D, schłodzona loco magazyn 10.00
półtusze pełne, chłodzone, klasa U z dostawą 6.80
Awatar użytkownika
lukas1982

mietko75 pisze:Poproście Mojzesowicza o to aby się zaangażował . Kiedyś był w partii która dominowała w takich akcjach . To mądry człowiek i na dodatek poseł a także i rolnik .

Poproście, zróbcie....... a może drogi kolego wyjść samemu z tą inicjatywą??
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

a co on zrobi jest w pis bedzie krytykowal i tyle Chlopy wszyscy na Warszawe reszta zablokowac kraj Na 100% innej mozliwosci nie ma Ministry sie teraz pochowaja i mozecie sobie pisac ile chcecie Polecenia ida z zachodu i tylko ilosc protestujacych moze ich przerazic
Awatar użytkownika
lukas1982

Za cenyrolnicze.pl

Ceny skupu zbóż z dnia 21.02.2014 zebrane z 22 firm zlokalizowanych na terenie całego kraju.
Cena pszenicy konsumpcyjnej: 680-770 zł/t;
Cena pszenicy paszowej: 670-745 zł/t;
Cena pszenżyta: 600-670 zł/t;
Cena żyta paszowego: 480-560 zł/t;
Cena żyta konsumpcyjnego: 520-630 zł/t;
Cena jęczmienia (paszowy i konsumpcyjny): 490-800 zł/t.

Ceny spadają jak widać. Nasza branża ciągnie wszystkich w dół.
Dziś to my walczymy o przetrwanie dlatego musimy się targować przy kupnie zbóż. Na tamtym rynku także zaniepokojenie bo towar nie schodzi, młyny i mieszalnie czekają.
Kazik

Post autor: Kazik »

Być może wywalczymy swoje, ale co będzie jak przyjdą dobre ceny, dużo rolników zainwestuje w "Modernizację Gospodarstw Rolnych", a za dwa czy trzy lata sytuacja się powtórzy? Trzeba by było się zabezpieczyć na przyszłość przed takimi anomaliami. Ale nie ma co ukrywać, świnie to chyba najbardziej ryzykowny biznes na wsi.
marcin80wlkp

Post autor: marcin80wlkp »

Stanislaw pisze:a co on zrobi jest w pis bedzie krytykowal i tyle Chlopy wszyscy na Warszawe reszta zablokowac kraj Na 100% innej mozliwosci nie ma Ministry sie teraz pochowaja i mozecie sobie pisac ile chcecie Polecenia ida z zachodu i tylko ilosc protestujacych moze ich przerazic

No to organizujmy się i wszyscy jazda. Póki co nie ma praco polowych więc nie ma co się oglądać, tylko walczyć o swoje
Awatar użytkownika
lukas1982

mar

Post autor: mar »

Zgadzam się Pani Moniko. Ja też zbieram ekipę na Warszawę Marcin K.
andrzej19570

mietko75 pisze:Poproście Mojzesowicza o to aby się zaangażował . Kiedyś był w partii która dominowała w takich akcjach . To mądry człowiek i na dodatek poseł a także i rolnik .
To nie takie proste Mietek bo zaraz rządzący powiedzą że chce zaistnieć znów w polityce i ugrać jakiś kapitał polityczny.Nie wiesz jak jest w Polsce??
mietko75

Ja mieszkam w powiecie w którym większych producentów trzody na jednej ręce by policzył , to i nawet ekipy nie ma z kogo skompletować . Posła , czy senatora też żadnego nie znam . Mogę tylko liczyć sam na siebie . Na przywódcę też się nie nadaję , bo jestem zbyt pyskowaty , nawet gdy to pisałem i moja cura to widziała , to poklepała mnie po głowie i powiedziała : O to prawda że pyskowaty :!: :wink:
0909

We WTelnie bedzie minister kaleba brać gwizdki i wygwizdać go
a środe ma byc spotkanie z Mojzesowiczem w ODR Przysieku godz naj prawdopodobnie 14

Osoby z okolic Przysieka ODR prosze o wiecej info
Ostatnio zmieniony sobota 22 lut 2014, 14:33 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
mietko75

andrzej19570 pisze:
To nie takie proste Mietek bo zaraz rządzący powiedzą że chce zaistnieć znów w polityce i ugrać jakiś kapitał polityczny.Nie wiesz jak jest w Polsce??
Tak to mogło być odebrane , ale warto by było aby ktoś kto wie gdzie uderzyć aby cały ten protest był wo gule dostrzeżony . Jak pojadą sami rolnicy , to będzie wszystko wyciszane .
mietko75

0909 pisze:We WTelnie bedzie minister kaleba brać gwizdki i wygwizdać go
a środe ma byc spotkanie z Mojzesowiczem w ODR Przysieku godz naj prawdopodobnie 14

Osoby z okolic Przysieka ODR prosze o wiecej info
Gwizdki i dzbuki :!:
pietrek75

W tej chwili to chyba na prawdę tylko Mojzesowicz . A ciekawe gdzie maksymiuk ??? i reaktywacja samoobrony
0909

Mój pomysł jest taki , aby szefowie stowarzyszenia ktore powstało w Witoni z kontaktowali sie z Panem Wojciechem Mojzesowiczem i uderzyć duża grupą !

Prezesie spptch Działaj !
PL01

Post autor: PL01 »

Myślę, że czas Pana Mojzesowicza już dawno minął, tak samo jak innych ze świecznika.
0909

PL01 pisze:Myślę, że czas Pana Mojzesowicza już dawno minął, tak samo jak innych ze świecznika.
Minoł nie minoł ale coś moze nas nauczyć przynajmniej jak zrobić strajk

Jak bedziecie siedziec to Rzadowi na reke bedą płacic 2 zl za kg zywca
pietrek75

0909 pisze:
PL01 pisze:Myślę, że czas Pana Mojzesowicza już dawno minął, tak samo jak innych ze świecznika.
Minoł nie minoł ale coś moze nas nauczyć przynajmniej jak zrobić strajk
dokładnie!
nemezis

Post autor: nemezis »

Mietek -pyskowaty to bardzo dobry gad takieko ciezko zakrakac byle tylko owy gad wiedział na jaki temat pyskowac nie dawał sie zbijac z tropu.W tym przypadku to moze byc wielki plus.I woli wyjasnienia nie mówie ze to masz być ty czy nie ty.
0909

nemezis pisze:Mietek -pyskowaty to bardzo dobry gad takieko ciezko zakrakac byle tylko owy gad wiedział na jaki temat pyskowac nie dawał sie zbijac z tropu.W tym przypadku to moze byc wielki plus.
W/G moich obliczeń to przy cenie 3.50 zł za kg zywca to winna być interwencja wykupu półtusz to są wyliczenia profesora Małkowskiego , a ceny są juz 3 zł i podobno niżej ja takich info nie posiadam mniej niż 3 zł . Wiec jak chcecie to siedzcie dalej. Na forum to kazdy potrafi krzyczeć i wyzywać a do zorganizowania Cieżko
Widze tu na forum osobe która nadawała by sie ale czesc nie wyrazi zgody , ja uważam , że to mądra osoba jest
pietrek75

0909 pisze:
nemezis pisze:Mietek -pyskowaty to bardzo dobry gad takieko ciezko zakrakac byle tylko owy gad wiedział na jaki temat pyskowac nie dawał sie zbijac z tropu.W tym przypadku to moze byc wielki plus.
W/G moich obliczeń to przy cenie 3.50 zł za kg zywca to winna być interwencja wykupu półtusz to są wyliczenia profesora Małkowskiego , a ceny są juz 3 zł i podobno niżej ja takich info nie posiadam mniej niż 3 zł . Wiec jak chcecie to siedzcie dalej. Na forum to kazdy potrafi krzyczeć i wyzywać a do zorganizowania Cieżko
Widze tu na forum osobe która nadawała by sie ale czesc nie wyrazi zgody , ja uważam , że to mądra osoba jest

Jak dla mnie monika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0909

pietrek75 pisze:
0909 pisze:

Popieram !
staś76

Post autor: staś76 »

pietrek75 pisze:
0909 pisze:

dobrze że twoje wyliczenia większość ma w wielkim poważaniu !!!!
przy 3.5 netto to większość z nas traci 100zł/szt
Awatar użytkownika
monikaa

Uwaga!
Informacja dla kujawsko- pomorskiego i ościennych!

Poniedziałek 11:00, rondo w Lipnicy, pow. Wabrzezno
robimy nalocik!!!!!!

Wiecej informacji pod nr 694 679 381

PROSZE PRZEKAZYWAC DALEJ!!!
0909

monikaa pisze:Uwaga!

robimy nalocik!!!!!!

Pani Moniko czy zechciała by pani poprowadzić stowarzyszenie do strajku ?
staś76

Post autor: staś76 »

09 nie wiem czy ty masz ,,nasz" mandat na takie propozycje :idea:
Awatar użytkownika
monikaa

0909 pisze:

robimy nalocik!!!!!!

Pani Moniko czy zechciała by pani poprowadzić stowarzyszenie do strajku ?
Proszę nie przesadzac :)

Skupmy się na rozsylaniu wiadomości po znajomych!
Edyta2259

Re:

Post autor: Edyta2259 »

Muchozolali pisze:
Stanislaw pisze:Trzy zyczenia Dunczyk tysic loch Niemiec trzy tysiace swin Polak niech im wszystkie wyzdychaja. Na nasz rzad to bym nie liczyl to sa gadajace glowy Zobaczcie Radek na Ukrainie ,podpisane zalatwione sukces Twiter Twiter Twiter TVP sukces sukces Ukraincy mowia Janukowycz won bo inaczej nic nie osiagna Sa madrzejsi od nas Polakow U nas tez nie bedzie dobrze jesli tej bandy nie rozgonimy Najlepszym przykladem sa Krzyzacy /Przegrali pod Grunwaldem1410 potem sie uwlaszczyli w 1525 zlozyli Hold Pruski Krolowi Polski i nadal dobrze zyli w Polsce .To samo zrobili nasze komuchy Zobaczcie ilu przygarnal nasz prezydent Innego rozwiazania nie ma Musimy sie organizowac i na wiosne ruszyc i nie wracac z Warszawy bez osiagniecia celu
Szanowny Panie
Z całym szacunkiem z Pańskiej wypowiedzi można wnioskować jedno - czy Pan jest ograniczonym Bambusem.
trochę szacunku panie sekretarzu bo mi wstyd za pana
Ostatnio zmieniony sobota 22 lut 2014, 15:52 przez Edyta2259, łącznie zmieniany 1 raz.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Agent, zapomniałeś że Monika jest po tej ciemnej stronie mocy , która handluje sprowadzanym prosiakiem, który jest często obwiniany o wszystko co nie dobre w branży.
0909

staś76 pisze:09 nie wiem czy ty masz ,,nasz" mandat na takie propozycje :idea:
Może i nie mam takiego przyzwolenie , To przepraszam !
Ale Monike widze tu . Posiada duzy zasób wiedzy i prosze nie łaczyć jej że sprzedaje Warchlaki to jest jej praca . Ale dostarcza bardzo duzo madrej wiedzy ja osobiście dziękuję jej

Prosze pokazać mi kogo MOnika zmusiła do kupna warchlaka ?
ja jest przeciwnikiem warchlakow z importu , czemu ? bo prosiak z importu jest Bardzo dobry ale za drogi na polskie stoły !
Monika może sprzedawac a czy wy musicie kupowac ?
Awatar użytkownika
monikaa

robimy nalocik!!!!!!

Będzie tv Bydgoszcz i lokalna torunska,
szukamy dojścia do TVN i Polsatu.

będę informowala dalej.
0909

monikaa pisze:

robimy nalocik!!!!!!

Będzie tv Bydgoszcz i lokalna torunska,
szukamy dojścia do TVN i Polsatu.

będę informowala dalej.
Monika dziękuję osobiście za informacje !
FarmerB

vicia1223 pisze:Dawać wszyscy we wtorek na Warszawę . Wschód jedzie niezłą flotą . W pobliżu MRiRW ulica Marszałkowska także trochę zamieszania będzie można robić ..

Jadą np wszyscy pracownicy jednej firmy paszowej , weterynarze.

Tak , Szefie Konarkowski , myślę , że wtorkowy protest nie będzie polegał na " staniu jak widły w gnoju" pod Ministerstwem .

Ciekawe czy znajdzie się ktoś kto pokieruje całym stadem ..
Vicia cieszy mnie informacja, że wybierają się też z firmy paszowej i weterynarze
podejrzewam, że w końcu dotarło do nich, że bez nas ich nie ma
tylko zm mają żniwa, ceną rżną nam du... i handlują bo skoro kupują to też gdzieś zbyt mają albo chłodnie pakują wykorzystując moment tylko żeby się nie obudzili z ręką w nocniku jak nie będą mieli skąd brać surowca i oni zaczną upadać
Monika można poszukać jakiś maili kontaktowych do tvn, polsat i zasypać im skrzynkę z info o blokadach, protestach itd
Awatar użytkownika
monikaa

dokładnie tak robie
jeszcze rmf i radio zet

kogos musi to zainteresować!
FarmerB

masz jakiś gotowy tekst maila? podeślij tez chętnie powysyłam
Awatar użytkownika
monikaa

Witam,

Od poniedziałku zaczynaja się w Polsce masowe strajki rolnikow z branzy trzody chlewnej, firm paszowych oraz importerow prosiakow.

Chce zaprosic Panstwa na pierwszy masowy strajk na poniedziałek na godzine 11:00 na rondo w miejscowoscu Lipnica, powiat Wąbrzezno.
Oczekujemy 800-1000 osob.

Strajki spowodowane sa embargiem Rosji na nasza wieprzowine oraz wykryciem u nas ognisk afrykańskiego pomoru swin
Jednak rzad w związku z powyższym nie robi nic
A ceny zywca wieprzowego w ostatnich 3 tyg spadly już o 30%.

Czy mogę liczyc na Panstwa obecność?

Pozdrawiam
Monika Antkowiak
tel 502 021 584

To wysylam wszędzie. nie ma czasu na myslenie nad trescia.
ODPOWIEDZ