FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Na Tuczniku kiedy sie zarabia ?
kiedy Prosiak jest za bescen !
a prosiak idzie jak ciepłe buleczki
cena od 300 do 400 i kupca jest dużo
kiedy Prosiak jest za bescen !
a prosiak idzie jak ciepłe buleczki
cena od 300 do 400 i kupca jest dużo
Z dani warchlak od 280 do 300 brutto .
Na targowiskach będzie tani bo tam szybko się przekłada cena z tucznika na warchlaka..
Za 300 zł taka parka po 20 kg będzie , ja tak myślę .
Na targowiskach będzie tani bo tam szybko się przekłada cena z tucznika na warchlaka..
Za 300 zł taka parka po 20 kg będzie , ja tak myślę .
juz jest taniej za 250 mozna kupic parke
Panowie w łukowie na magazynie żywca pustki 
Dziś dzwonili ze 5.50 za E dają .
Stokłosa dowiezie głęboko mrożone i zmiesza z tym co kupifarmer84 pisze:Panowie w łukowie na magazynie żywca pustki
Ja oddałem po 5,20
ale nie miałem lepszej alternatywy 25 szt dobrze , że nie więcej ich miałem
ciekawostka Stokłosa na przegląd zakładów przylatuje samolotem do gręzówki koło łukowa i czeka na hrabię limuzyna 
Na książce zarobił "W szponach..." 
miesiac temu mówili że na miesiąc mają pozapisywanego tucznika miesiąc upłynoł i skończył sie tucznik i pomór też się skończyfarmer84 pisze:Panowie w łukowie na magazynie żywca pustki
Jak by nie oszukiwali na mięsności to by mieli co kupić.brzydal pisze:miesiac temu mówili że na miesiąc mają pozapisywanego tucznika miesiąc upłynoł i skończył sie tucznik i pomór też się skończyfarmer84 pisze:Panowie w łukowie na magazynie żywca pustki
-
andrzej19570
Rolnicy mówią: Stop! W piątek ponownie zablokują rondo w Lipnicy. Tym razem legalnie.http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /140229315
Przypominam także o wtorkowym proteście w Bydgoszczy
Wczoraj zostały przygotowane postulaty, które zostaną wręczone Pani wojewodzie 
-
andrzej19570
A te postulaty są tu!!!
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140227/ROLNICTWO30/140229393
- mytotoksyna1
CZuję , że ROK 2014 w tzw. Świniach będzie POLITYCZNY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.. cieniutko będzie --------kabzy nabijo OLIGARCHY Z różnych krajów , a na czoło peletonu odskoczą nasi ziomale z DOJCZLANDEM.
Dania będzie tuczyć prosiaka ,moi współbraci tego prosiaka bedo BRAĆ ,ale mniej , bo już ni majoo wodogłowia.
..a rynek polski wewnętrzny chociaż (każdy chce żyć) będzie papierkiem lakmusowym
.. pomór zniknie jak KAMFORA .
.wróci z powrotem do Białorusi i Rosji!
.. cieniutko będzie --------kabzy nabijo OLIGARCHY Z różnych krajów , a na czoło peletonu odskoczą nasi ziomale z DOJCZLANDEM.
Dania będzie tuczyć prosiaka ,moi współbraci tego prosiaka bedo BRAĆ ,ale mniej , bo już ni majoo wodogłowia.
..a rynek polski wewnętrzny chociaż (każdy chce żyć) będzie papierkiem lakmusowym
.. pomór zniknie jak KAMFORA .
.wróci z powrotem do Białorusi i Rosji!
mam oferte 4,35 za żywca minus 1 % strączki warto czy nie? A może jeszcze poczekać z 2 tyg?
- mytotoksyna1
..chyba cię pokr ęciłojacek472 pisze:mam oferte 4,35 za żywca minus 1 % strączki warto czy nie? A może jeszcze poczekać z 2 tyg?
.sprzedawaj.
- mytotoksyna1
... za tydzień może dostaniesz 3 grosze więcej , albo i NIE.
Zawsze mówiłem ,że świnia to zwierzę POLITYCZNEEEE!!!!
Zawsze mówiłem ,że świnia to zwierzę POLITYCZNEEEE!!!!
Kojarzycie tych rolników którzy ostatnio protestowali i dostali rozprawę w sądzie za przechodzenie na czerwonym świetle? No więc dowiedziałem się że za świadków powołano chyba 6 policjantów, ale co najlepsze 2 z nich w ogóle tam nie było na tym proteście. Nic nie widzieli a zeznawali przeciwko rolnikom.
Dokładnie to byli na szkółce!
- mytotoksyna1
...gdzie ty żyjesz?/maniuch pisze:Kojarzycie tych rolników którzy ostatnio protestowali i dostali rozprawę w sądzie za przechodzenie na czerwonym świetle? No więc dowiedziałem się że za świadków powołano chyba 6 policjantów, ale co najlepsze 2 z nich w ogóle tam nie było na tym proteście. Nic nie widzieli a zeznawali przeciwko rolnikom.
...to nie wiesz ,że policja i prokuratura
=OOOOgromnnna Biurokracja.
bo mam umówione na około 10 marca na umowe 70 tuczników, a to lokalna masarnia proponuje, i nawet płatność gotówką no to jak mówicie że 4,35 to dobra cena to może puszcze im z 25 sztuk
dziś od dużego hodowcy który ma kontrakt dla DUDY usłyszłem że jest problem z importem duńczka (podobno zakaz importu) i ma puste chlewnie bo DUDA nie ma czym obsadzić, albo mu tylko tak ściemniają, czyli na to wychodzi kontrakat czy nie to i tak jest bida, a do sąsiada na przeciwko jak przywieźli warchlaka to kierowca na drodze robił dezynfekcję samochodu i siebie samego za pomocą opryskiwacza plecakowego dopiero wjechał na teren chlewni
- mytotoksyna1
.....a czy aby się przeżegnał zanim wjechał na TEREN gospodarstwa?????fix pisze:dziś od dużego hodowcy który ma kontrakt dla DUDY usłyszłem że jest problem z importem duńczka (podobno zakaz importu) i ma puste chlewnie bo DUDA nie ma czym obsadzić, albo mu tylko tak ściemniają, czyli na to wychodzi kontrakat czy nie to i tak jest bida, a do sąsiada na przeciwko jak przywieźli warchlaka to kierowca na drodze robił dezynfekcję samochodu i siebie samego za pomocą opryskiwacza plecakowego dopiero wjechał na teren chlewni
Rzeźnie też nie wstawiają drogiego warchlaka- czekają aż się sytuacja wyklarujefix pisze:dziś od dużego hodowcy który ma kontrakt dla DUDY usłyszłem że jest problem z importem duńczka (podobno zakaz importu) i ma puste chlewnie bo DUDA nie ma czym obsadzić, albo mu tylko tak ściemniają, czyli na to wychodzi kontrakat czy nie to i tak jest bida, a do sąsiada na przeciwko jak przywieźli warchlaka to kierowca na drodze robił dezynfekcję samochodu i siebie samego za pomocą opryskiwacza plecakowego dopiero wjechał na teren chlewni
Ostatnio zmieniony czwartek 27 lut 2014, 23:11 przez zeus-1, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wiem ja tego nie widzialem, a czy ktoś może potwierdzić problem z importem warchlaka ?
Warchlaka jest od za...nia ale nikt nie wstawia, bo jest za drogi. Przedzwoń do importerów to się dowiesz, czy mają problem z dostępnością warchlakafix pisze:nie wiem ja tego nie widzialem, a czy ktoś może potwierdzić problem z importem warchlaka ?
Dzwoń z zastrzeżonego bo ci spokoju nie dadzą.
ktoś wie jakie ceny w wielkopolsce?
- mytotoksyna1
..kiedyś biedne PISKLĘTA KOGUTKI BYŁY PaLONE ,TERAA przyszedł czas na ??
Witam woj. Lubelskie spendówka 3.50 + vat ale towaru mało 
czyli na to wychodzi że ZM też się boją wstawień ,żeby nie dołożyły do interesu, to ja czarno widzę rynek mięsa w Polsce, czyżby to był ten moment kiedy w Polsce znika hodowla tucznika, a niedługo padnie rynek mleka jak tylko zniosą limity i to już na tyle będzie naszej kochanej UEzeus-1 pisze:Warchlaka jest od za...nia ale nikt nie wstawia, bo jest za drogi. Przedzwoń do importerów to się dowiesz, czy mają problem z dostępnością warchlakafix pisze:nie wiem ja tego nie widzialem, a czy ktoś może potwierdzić problem z importem warchlaka ?
Nie ma zakazu importu warchlaka. Kto chce ten wstawia ale na własne ryzyko bo o gwarancjach na dziś nie ma mowy.
Jeśli piszesz kontrakt u DUDY to masz chyba na myśli PIG Farmera - a oni Ci nie wstawiają bo nie mają gwarantowanej ceny sprzedaży i nie chcą podejmować ryzyka. Brać rolnicy przykład z przedsiębiorców!
Jeśli piszesz kontrakt u DUDY to masz chyba na myśli PIG Farmera - a oni Ci nie wstawiają bo nie mają gwarantowanej ceny sprzedaży i nie chcą podejmować ryzyka. Brać rolnicy przykład z przedsiębiorców!
towaru mało a cena beznadziejna
- mytotoksyna1
..tak nie będzie ,damy radeee -po nas choćby pomór rybii , damy Rade!!!fix pisze:czyli na to wychodzi że ZM też się boją wstawień ,żeby nie dołożyły do interesu, to ja czarno widzę rynek mięsa w Polsce, czyżby to był ten moment kiedy w Polsce znika hodowla tucznika, a niedługo padnie rynek mleka jak tylko zniosą limity i to już na tyle będzie naszej kochanej UEzeus-1 pisze:Warchlaka jest od za...nia ale nikt nie wstawia, bo jest za drogi. Przedzwoń do importerów to się dowiesz, czy mają problem z dostępnością warchlakafix pisze:nie wiem ja tego nie widzialem, a czy ktoś może potwierdzić problem z importem warchlaka ?
Z poniedziałkowej sprzedaży (24 luty):
5 zł/kg WBC z haka lub 3,92 zł/kg żywca bez potrąceń (ceny netto),
wielkość odstawy 51 sztuk,
średnia mięsność 58,8%,
zakład mięsny w mazowieckim, powiat sierpecki.
5 zł/kg WBC z haka lub 3,92 zł/kg żywca bez potrąceń (ceny netto),
wielkość odstawy 51 sztuk,
średnia mięsność 58,8%,
zakład mięsny w mazowieckim, powiat sierpecki.
Chciałem jeszcze dodać, że ostatnio po tak podłych cenach sprzedałem w lutym 2008.
ciekawe czy kontrakty z niemcami podpisują na import tuczników tak jak do tej pory
jak mozesz to poczekaj- moim zdaniem teraz juz tylko do góry cena może iść !jacek472 pisze:mam oferte 4,35 za żywca minus 1 % strączki warto czy nie? A może jeszcze poczekać z 2 tyg?
choc cena jak na obecną chwile jest ok ...
... a tak dla podkreślenia atmosfery panującej na naszym rynku :
http://www.youtube.com/watch?v=QbeH1lS743Q
Gwarancj jest ale po 6.20 i mało kto chce podpisać, teraz cena do góru a nawet jak dunczyk za 300 brutto to wiele nie zostanie. W strefie buforowej mało kto wstawia bo nawet jak wstaia to poki co to stamtąd na koserwy tylko.. Nie oszukujmy się wschód jednak troche tego warchlaka tuczył a teraz tutaj najwiekszy zastój...
Są już oferty po 4.4 i 4.5 netto ..
-
LukaszBONQ
dzwonią o tucznika
Witam!
Cytat ze strony MRiRW:
Od lutego 2011 roku, Główny Lekarz Weterynarii polecił Warmińsko-Mazurskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii, aby w pasie przygranicznym o szerokości 40 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim rozpoczął prewencyjne pobieranie próbek do badań w kierunku ASF od wszystkich padłych świń oraz od padłych i odstrzelonych dzików. Dodatkowo, na początku marca 2012 roku wprowadzono analogiczny, prewencyjny monitoring w powiatach leżących w pasie przygranicznym o szerokości 40 km od granicy z Litwą, Republiką Białorusi oraz Ukrainą.
Przez dwa lata nie znaleziono wirusa ASF w Polsce!
Wreszcie akurat teraz wirus ASF znalazł się!
Ale nie u świni, tylko u dzika (zresztą – podobno! – cały dzik gdzieś się podział i nie można go znaleźć, a chłop znalazł 13 lutego tylko jego nogę).
Jeżeli przez ostatnie dwa tygodnie nie stwierdzono żadnego nowego przypadku ASF w Polsce, to znaczy, że Polska jest wolna od wirusa ASF!
W naturalny sposób nasuwają się więc pytania:
Co musi się stać, żeby GLW ogłosił, że Polska jest wolna od wirusa ASF?
Czy kiedykolwiek władza w Polsce ogłosi, że Polska jest wolna od wirusa ASF?
Cytat ze strony MRiRW:
Od lutego 2011 roku, Główny Lekarz Weterynarii polecił Warmińsko-Mazurskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii, aby w pasie przygranicznym o szerokości 40 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim rozpoczął prewencyjne pobieranie próbek do badań w kierunku ASF od wszystkich padłych świń oraz od padłych i odstrzelonych dzików. Dodatkowo, na początku marca 2012 roku wprowadzono analogiczny, prewencyjny monitoring w powiatach leżących w pasie przygranicznym o szerokości 40 km od granicy z Litwą, Republiką Białorusi oraz Ukrainą.
Przez dwa lata nie znaleziono wirusa ASF w Polsce!
Wreszcie akurat teraz wirus ASF znalazł się!
Ale nie u świni, tylko u dzika (zresztą – podobno! – cały dzik gdzieś się podział i nie można go znaleźć, a chłop znalazł 13 lutego tylko jego nogę).
Jeżeli przez ostatnie dwa tygodnie nie stwierdzono żadnego nowego przypadku ASF w Polsce, to znaczy, że Polska jest wolna od wirusa ASF!
W naturalny sposób nasuwają się więc pytania:
Co musi się stać, żeby GLW ogłosił, że Polska jest wolna od wirusa ASF?
Czy kiedykolwiek władza w Polsce ogłosi, że Polska jest wolna od wirusa ASF?
- Załączniki
-
- Witajcie w Polsce.jpg (129.38 KiB) Przejrzano 13197 razy
ale jaja faktycznie tucznika zaczęło brakować, nie oddawajcie tego co macie za bezcen! ceny pójdą do góry!
no ja też potwierdzam że jest wielkie polowanie nie na dziki ale na świnie
Sprzedane w poniedziałek 5,10 za E (tragedia)
do mnie też dzwonili z zapytaniem o tucznika a w zeszłym tygodniu nikt nie chciał
do mnie też dzwonili z zapytaniem o tucznika a w zeszłym tygodniu nikt nie chciał
W końcu coś ruszyło.
na święta zakłady nie będą miały co bić. kara za cenę 3,30 przyjdzie jednak szybko i będzie sroga.
Otwarty w większości się wystrzelał i chwilowo nie ma co sprzedawać, Niemcy swoją wartość znają 1,55 i nie ma ch..a we wsi, cena musi iść do góry. Nie mam informacji co ze wschodnią ścianą jest szansa na wypchnięcie towaru czy nie?
Zaraz w pole ruszymy to i czasu nie będzie, puki co bombardować polityków o wyjaśnienie kwestii dzika/nogi od dzika/ . Pisać do MSZ czy zamierzają zająć stanowisko w sprawie zakulisowych rozmów Francji, Holandii, Danii z Federacją. Jest okazja do zrobienia szumu wykorzystajmy ją!!!
Zaraz w pole ruszymy to i czasu nie będzie, puki co bombardować polityków o wyjaśnienie kwestii dzika/nogi od dzika/ . Pisać do MSZ czy zamierzają zająć stanowisko w sprawie zakulisowych rozmów Francji, Holandii, Danii z Federacją. Jest okazja do zrobienia szumu wykorzystajmy ją!!!