FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Narazie sciana wschodnia stoi i czeka. Moze cos od przyszlego tygodnia sie ruszy narazie zaklady niewiedza jak interpretowac rozporzadzenie niestety
Panie prezesie baraki popros instytut w Pulawach o wyjasnienie w jakiej klasyfikacji byly robione przeciwciala na ASF. Ktos kto kuma bedzie wiedzial oco biega. Dla przykladu Igg i Ige bywa czesto falszywie dodatnie . Pasowalo by je powtorzyc w jakims innym labie. Nie jestem weterynarzem,nie znam sie na tym,ale i malo ktory sie zna,nawet pan Pejsak niewiem czy wie oco chodzi? Ot take mi cos PO glowie chodzi
od poniedziałku dzwonią i kombinuja żeby nakupić taniego tucznika ale ilośc w promocji była ograniczona i skończyła sięjacekgg pisze:ale jaja faktycznie tucznika zaczęło brakować, nie oddawajcie tego co macie za bezcen! ceny pójdą do góry!
Poczekajmy do 14 na info od Niemców z tymi podwyżkami !
Spodziewam się podwyżki ale Niemcy nas chyba przygaszą. Mimo wszystko będzie trochę drożej.
niemcy nawet jak obniżą to i tak my musimy podnieśc żeby sie zrównać
Ale wtedy cena będzie na fermach zmierzać do 6,00 a nie do 6,20 jak się wydawało.
Poza tym te 6,00 to i tak poniżej kosztów produkcji prawda? Więc nie ma się co cieszyć na zapas.
Poza tym te 6,00 to i tak poniżej kosztów produkcji prawda? Więc nie ma się co cieszyć na zapas.
kurde, poczekamy ale Niemcy podobno mają dać -0,05
Dziś podwyżki są realne , ale nie zapominajmy o strefie Buforowej. Tam są tuczniki zablokowane ,mniej Tucznika i różnica Cen miedzy Niemcami i polska i wyprzedane świnie spowodowało lekkie wzrosty . Ale Niemcy przymiarka jest na minus i odblokowanie strefy Buforowej i Zwiększona dostawa Ciężkich świni może nadzieje ostudzić !
Bardzo dobrze by było aby Niemcy podnieśli cene
Bardzo dobrze by było aby Niemcy podnieśli cene
A ile juz tych swiń w tej strefie?? Znów sztuczne obniżanie bo swinie ze strefy puszczają.. Litości ludzie..
-
stan1069@o2.pl
Już tej ceny nie ma z czego obniżać
ci co zlecają kontrakt nie wstawia bo za duże ryzyko
nie wiadomo jak ten asf będzie hulał i otwarty też nie wstawi , bo na następne 200 zł. straty nie ma z czego pokryć
pozostaje cykl otwarty i tu tez problem , bo jak się strefy buforowe będą powiększać to trzeba prosięta mordować
więc wniosek z tego taki że będzie na żywił zachód albo polskie tuczniki które się jeszcze ostaną , a to żywienie może być drogie i może nawet nie potrzeba kontenerów z uszami , nogami i ogonami wysyłać bo je zjemy na miejscu
i w cenie obecnego schabowego
ci co zlecają kontrakt nie wstawia bo za duże ryzyko
nie wiadomo jak ten asf będzie hulał i otwarty też nie wstawi , bo na następne 200 zł. straty nie ma z czego pokryć
pozostaje cykl otwarty i tu tez problem , bo jak się strefy buforowe będą powiększać to trzeba prosięta mordować
więc wniosek z tego taki że będzie na żywił zachód albo polskie tuczniki które się jeszcze ostaną , a to żywienie może być drogie i może nawet nie potrzeba kontenerów z uszami , nogami i ogonami wysyłać bo je zjemy na miejscu
zachodni sąsiad minus 5
Dziękujemy za informacje MOnisiumonikaa pisze:zachodni sąsiad minus 5
Dzwonią o tucznika z odbiorem nawet na dziś!
wiec znowu klapa u nas ????????
Czarny sprawdzałem to już dawno!czarny pisze:Panie prezesie baraki popros instytut w Pulawach o wyjasnienie w jakiej klasyfikacji byly robione przeciwciala na ASF. Ktos kto kuma bedzie wiedzial oco biega. Dla przykladu Igg i Ige bywa czesto falszywie dodatnie . Pasowalo by je powtorzyc w jakims innym labie. Nie jestem weterynarzem,nie znam sie na tym,ale i malo ktory sie zna,nawet pan Pejsak niewiem czy wie oco chodzi? Ot take mi cos PO glowie chodzi
Badnia były robione na w szystkie możliwe sposoby w kilkunastu powtórzeniach w tym równiez PCR-erem, dodatkowo były badane również w Hiszpanii.
Dziwić może tylko to że nie spróbowano teh sprawy zatuszować i wyniki zachowac dla siebie, ale cóż widocznie ktos miał w tym inters i dopilnował żeby sprawa wyszła na jaw.
09 lizal dupe chłopa zeby szli na strajk a teraz jak agrobiznes powiedział ze takim pośrednikom nie beda odbierać tuczników. Znów kozaka udaje...
ziutek pisze:09 lizal dupe chłopa zeby szli na strajk a teraz jak agrobiznes powiedział ze takim pośrednikom nie beda odbierać tuczników. Znów kozaka udaje...
Było do przewidzenia.
-
marcin80wlkp
A za chwilkę napisze, że siedzi, pije piwko i ma nas w dupie. Dlatego pisałem, że Ci którzy go chwalą to są nienormalni. On nie myśli o nas, tylko o tym aby jemu było dobrze. My jesteśmy jego marionetkami, oczywiście Ci, którzy sobie na to pozwoląziutek pisze:09 lizal dupe chłopa zeby szli na strajk a teraz jak agrobiznes powiedział ze takim pośrednikom nie beda odbierać tuczników. Znów kozaka udaje...
Panie ACONAR,ACONAR pisze:Witam!
Cytat ze strony MRiRW:
Od lutego 2011 roku, Główny Lekarz Weterynarii polecił Warmińsko-Mazurskiemu Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii, aby w pasie przygranicznym o szerokości 40 km od granicy z Obwodem Kaliningradzkim rozpoczął prewencyjne pobieranie próbek do badań w kierunku ASF od wszystkich padłych świń oraz od padłych i odstrzelonych dzików. Dodatkowo, na początku marca 2012 roku wprowadzono analogiczny, prewencyjny monitoring w powiatach leżących w pasie przygranicznym o szerokości 40 km od granicy z Litwą, Republiką Białorusi oraz Ukrainą.
Przez dwa lata nie znaleziono wirusa ASF w Polsce!
Wreszcie akurat teraz wirus ASF znalazł się!
Ale nie u świni, tylko u dzika (zresztą – podobno! – cały dzik gdzieś się podział i nie można go znaleźć, a chłop znalazł 13 lutego tylko jego nogę).
Jeżeli przez ostatnie dwa tygodnie nie stwierdzono żadnego nowego przypadku ASF w Polsce, to znaczy, że Polska jest wolna od wirusa ASF!
W naturalny sposób nasuwają się więc pytania:
Co musi się stać, żeby GLW ogłosił, że Polska jest wolna od wirusa ASF?
Czy kiedykolwiek władza w Polsce ogłosi, że Polska jest wolna od wirusa ASF?
tego nie wie nikt. A widział Pan jak zmieniono rozporządzenia. Dotychczas zwalczaliśmy ASF świń
ROZPORZĄDZENIE NR 2/2014
WOJEWODY PODLASKIEGO
z dnia 20 lutego 2014 r.
w sprawie zarządzenia środków w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej oraz zagrożeniem wystąpienia afrykańskiego pomoru świń na obszarze
przekraczającym obszar jednego powiatu
a teraz ASF dzików
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1)
z dnia 26 lutego 2014 r.
w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń
a za zwalczanie ASF dzików odszkodowania dla tych co je własnymi tucznikami zwalczają odszkodowania nie przysługują
ps. jeszcze raz przeczytałem Pana maila i myślę że ja Panu odpowiem,
ogłaszam wszem i wobec że z dniem 26 lutego rozporządzeniem Ministra Rolnictwa stwierdzono przecież że Polska jest wolna od ASF świń a posiada zgodnie z prawdą ASF dzików. No tak przecież napisano,
ale to nikogo nie rusza. Nieliczni bowiem mają na razie z tym problem.
ZM MARTWIĄ SIE ILE ZAPIERDOLI POSREDNIK -.ha ha ha .Zarząd jak daleko stoi sprawa do UOKiK.ziutek pisze:09 lizal dupe chłopa zeby szli na strajk a teraz jak agrobiznes powiedział ze takim pośrednikom nie beda odbierać tuczników. Znów kozaka udaje...
Słyszał ktoś iż Polska delegacja wetów dopiero sią uczy w Portugalii na temat ASF?????Od tamtejszego pana który zajmuje się tylko ASF.
- WOJCIECH1236
dużo telefonów za tucznikiem od dzisiaj... Niemcy do dołu ale to było do przewidzenia i nie odnosi sie to w zadnym stopniu do Polski. U nas oficjalnie do góry. Co dzień to oferty wyzsze o 10-20 gr
-
robert0169
od poniedzialku umowy z cena gwarantowana 6,8 i 6,9 nie zapominajcie 
też mogę potwierdzić, że idą podwyżki
w środę rozmowa z kierownikiem ZM cena była 5 netto za E, dziś sam zadzwonił że może wziąć po 5,5 netto
w środę rozmowa z kierownikiem ZM cena była 5 netto za E, dziś sam zadzwonił że może wziąć po 5,5 netto
zaraz się będą prosić za 6 zł wbc, bądzcie twardzi.
Producenci ze stref buforowych zostali sami z problemami w dalszym ciagu zero odbioru tucznika przez zaklady
Pytanie do pośredników Piniego, czy wywiążecie się z cen zapisanych w umowach? Jest tu was paru, proszę o odpowiedź.
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 0/13939719
Czy to o was mówi pan z "Polskiego Mięsa"?
http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/a ... 0/13939719
Czy to o was mówi pan z "Polskiego Mięsa"?
naprawdę nie wiem czemu nikt nie wiwatuje. Wobec czego powiem jeszcze raz
Ja Mariusz Nackowski rolnik z podlasia ogłaszam wszem i wobec że zgodnie z
ROZPORZĄDZENIEM
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 26 lutego 2014 r.
w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzików afrykańskiego pomoru świń
AFP u świń w Polsce przestał istnieć bo jest u dzików i to tylko tych martwych i oby tak zostało. A tak na poważnie to podobno,powtarzam podobno od poniedziałku świnie zostaną ze strefy wyprowadzone do uboju na zewnątrz. To rozporządzenie tak jak gdzieś pisałem to majstersztyk. Na jego podstawie można zarówno móc sprzedawać jak i nie móc. Okazało się jednak że tym razem weci się ze sobą mają dogadać i będzie sprzedaż. Zobaczymy, na razie jeszcze wątpię bo tyle razy jaja sobie z nas robiono więc może nie tym razem.
Miałem już zakończyć być optymistą ale znowu ta chęć sprawdzenia prawdomówności wchodzę w neta a tu widzę
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... iazku.html
Więc chyba znowu jaja. To tylko wykup agencyjny zdrowych przecież ale zaaresztowanych tuczników. Ale może po wiecu w Białej jeszcze się coś wywalczy. Walczcie chłopy walczcie dalej bo wykorkujemy.
Ja Mariusz Nackowski rolnik z podlasia ogłaszam wszem i wobec że zgodnie z
ROZPORZĄDZENIEM
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 26 lutego 2014 r.
AFP u świń w Polsce przestał istnieć bo jest u dzików i to tylko tych martwych i oby tak zostało. A tak na poważnie to podobno,powtarzam podobno od poniedziałku świnie zostaną ze strefy wyprowadzone do uboju na zewnątrz. To rozporządzenie tak jak gdzieś pisałem to majstersztyk. Na jego podstawie można zarówno móc sprzedawać jak i nie móc. Okazało się jednak że tym razem weci się ze sobą mają dogadać i będzie sprzedaż. Zobaczymy, na razie jeszcze wątpię bo tyle razy jaja sobie z nas robiono więc może nie tym razem.
Miałem już zakończyć być optymistą ale znowu ta chęć sprawdzenia prawdomówności wchodzę w neta a tu widzę
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... iazku.html
Więc chyba znowu jaja. To tylko wykup agencyjny zdrowych przecież ale zaaresztowanych tuczników. Ale może po wiecu w Białej jeszcze się coś wywalczy. Walczcie chłopy walczcie dalej bo wykorkujemy.
Mozemy sprzedac ale zaden zaklad tych tucznikow niechce na chwile obecna
pomalutku, to nie będzie tak szybko. Ale nie ma co się spieszyć. Ceny idą w górę i jeszcze lepiej wyjdziemy na agencyjnych niż ci co w popłochu poniżej 4 sprzedawali. Obecnie ceny trochę w górę, Później sprzedasz więcej zarobisz. Ceny agencyjne mają być RYNKOWE. Zobaczymy.
Pozyjemy zobaczymy:) ja mam na koniec kwietnia sprzedaz wiec niemam parcia ale koledzy szkoda gadac a za dwa miesiace moze wszystko sie wydarzyc aby nie to zle tylko
Koledzy od kiedy ma być ten skup agencyjny ,bo nie czytam wszystkich postów i mi chyba coś umknęło .
Ceny z dwóch zakładów w Lubelskiem :
ZPM Matthias -3.5 netto waga żywa
zakład mięsny Wasąg 3,6 netto waga żywa .
Ceny z dwóch zakładów w Lubelskiem :
ZPM Matthias -3.5 netto waga żywa
zakład mięsny Wasąg 3,6 netto waga żywa .
chyba dziś mówili w agrobiznesie że ceny rynkowe strasznie spadają, nie zauważyli zapewne że zaczęły start w górę, już wzrosły. Nie spodziewałbym się więcej niż te ceny które podajesz. Mogę się mylić ale ostatnio udaje mi się pewne rzeczy niestety dobrze przewidywać. Też ciekawi mnie ta cena. Może będzie jednak przynajmniej taka a może wyższa bo już taka rynkowa jest http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 97712.html
Tak sobie myślę że tym większym zakładom które "rozdają karty " ,powinien się przyjrzeć UOKIK, z jednej strony wiem że jest wolny rynek i każdy może kupić za tyle za ile ktoś chce mu sprzedać ,ale z drugiej strony pogłowie jest jakie było , w sklepach ceny też nie spadły to niby w imię czego cena tuczników jest poniżej kosztów produkcji ?.
Jedyna sprawiedliwość to może być taka że za kilka miesięcy dzisiejsza cena tuczników będzie dla niektórych zakładów mięsnych gwoździem do trumny .
pamiętam jak we wrześniu właściciel masarni dzwonił do mnie w sobotę przed 22 godz z błaganiem o tuczniki ,a dzisiaj nawet nie chce odebrać komórki jak do niego próbuje dzwonić - ot zapomniał wół jak cielęciem był ...
Jedyna sprawiedliwość to może być taka że za kilka miesięcy dzisiejsza cena tuczników będzie dla niektórych zakładów mięsnych gwoździem do trumny .
pamiętam jak we wrześniu właściciel masarni dzwonił do mnie w sobotę przed 22 godz z błaganiem o tuczniki ,a dzisiaj nawet nie chce odebrać komórki jak do niego próbuje dzwonić - ot zapomniał wół jak cielęciem był ...
Panowie nie wiem jak jest z tucznikiem czy dużo czy mało dzis miałem klientów na 20 szt jechali po nie prawie 40 km, cena 5,00 bez gadania wzieli i kasa do raczki i flache zostawili za ekstra towar nie wiem co za jedni polecił im mnie kierownik skupu z ZM do którego sprzedaję 
-
PO-pulista
W agrobiznesie TV odpowiedzialność za niskie ceny żywca złożyli na kark pośredników. Mamy pierwszego kozła ofiarnego, a zakłady mięsne to są święte. Cena z klasę E w niektórych zakładach to 4.80 to ile może dać ten pośrednik, chyba nie 4 zł na żywą.. Tylko nie myście że ja jestem pośrednikiem i ich bronie.
Marucha mogą jeszcze zdrożeć ale max na chwile obecną to do 6zł za E. Ale czy do tylu dojdą to się okaże jak to będzie z tym skupem ze strefy zagrożonej. Ile zakłady zechcą płacić w tej strefie. Cena rynkowa niewiele mówi,może być 3 zł za kg albo 4.50 to i to jest cena rynkowa.
Marucha mogą jeszcze zdrożeć ale max na chwile obecną to do 6zł za E. Ale czy do tylu dojdą to się okaże jak to będzie z tym skupem ze strefy zagrożonej. Ile zakłady zechcą płacić w tej strefie. Cena rynkowa niewiele mówi,może być 3 zł za kg albo 4.50 to i to jest cena rynkowa.
robert01649 jakie zakłady oferują cene gwarantowaną 6,8 6,9 ...
wyżej Niemca podskoczysz ale czasami, teraz to on po nas idzie
dzisiaj cztery telefony za tucznikiem, a załadunek najlepiej "na wczoraj", cena 5-3-5,4 E bez negocjowania
5.6 -5.8 Za E albo 4.5 na żywą . Tylko co z tego jak wszystko stoi , Ani Nalewajk ani Kamlemba dzisiaj nic nie powiedzieli konkretnego na wizycie w strefach buforowych , ludzie ich tylko wyśmieli .. Po prostu żal.pl
A wojewoda mazowiecki to taki ch..j jakich mało
Póki co to tylko wypuszczać z chlewa na pole nam pozostaje .. Banda Skurwysynów , darmozjadów.
A wojewoda mazowiecki to taki ch..j jakich mało
Póki co to tylko wypuszczać z chlewa na pole nam pozostaje .. Banda Skurwysynów , darmozjadów.
W srode 5 za E i ani grosza wiecej bo kolejka duza dzis pani dzwoni na poniedziałek E 5,5 wyjsciowa pytam co taka podwyzka duza , mówi ze niemieckie za drogie a krajowych brak.Sami sie przyznaja do oszustwa.
jak protest w Lipnicy dzisiaj?
znalazłem relację http://www.youtube.com/watch?v=tJrgvrP8D-s Telewizja Lokalna WąbrzeźnoFarmerB pisze:jak protest w Lipnicy dzisiaj?
-
andrzej19570
Będą następne;Na godz. 14 w poniedziałek (3 marca) zapowiedzieli zablokowanie mostu nad Wisłą w Grudziądzu. We wtorek natomiast rolnicy będą protestowali w Bydgoszczy. Zapowiadają marsz na urząd wojewódzki.
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140228/GRUDZIADZ02/140229231
jakieś dziwne ożywienie zauważyłem u przedstawicieli firm paszowych dwoją się i triją żeby klijentów pozyskać prawie codziennie jakis nowy sie pojawia 
Dzisiaj kupujac koncentrat grzecznie pytam czy sprzedaz spadla Absolutnie nie .Tylko dziwnie nikogo nie bylo Przypadek .A co miala powiedziec jeszcze bym chcial jakas promocje Konkurencja juz u mnie byla 100 na tonie na dzien dobry .I co zrobic? Chyba grzecznie powiem o tym dotychczasowemu dostawcy
Stanisław chyba ma nadzieję, że ten sprzedawca czyta to forum
Nie dziwota, przez dwa tygodnie nie mogła wiele spaść, świnia rośnie 5-6 mcy, importowane warchlaki powinny się wyrobić w trzech, prośnej lochy chyba nikt na rzeź nie wywiezie?
A tu dziki, najbliżej miejsca gdzie znaleźli te martwe, Puszcza Białowieska, patrzę od kilku dni i wyglądają na zdrowe, a według prawideł przy tak zjadliwej i zakaźnej chorobie powinny już się powywracać. A nie znaleźli przy tych dzikach jakichś resztek spadochronów???
http://www.lasy.gov.pl/zubr - trzeba wcisnąć play
Nie dziwota, przez dwa tygodnie nie mogła wiele spaść, świnia rośnie 5-6 mcy, importowane warchlaki powinny się wyrobić w trzech, prośnej lochy chyba nikt na rzeź nie wywiezie?
A tu dziki, najbliżej miejsca gdzie znaleźli te martwe, Puszcza Białowieska, patrzę od kilku dni i wyglądają na zdrowe, a według prawideł przy tak zjadliwej i zakaźnej chorobie powinny już się powywracać. A nie znaleźli przy tych dzikach jakichś resztek spadochronów???
http://www.lasy.gov.pl/zubr - trzeba wcisnąć play
Dzisiaj Kalemba był w Białej Podlaskiej. Ble, ble, ble, pytań dużo, odpowiedzi nie na temat, skup ze strefy buforowej będzie jak świnie osiągną wiek emerytalny.
tak będzie, albo i nie i nie myślcie nawet że na tym się skończy. Ciemno to widzę, a zawsze jak wiecie byłem optymistą. Ale was to na razie nie obchodzi JESZCZE
http://www.youtube.com/watch?v=OB7tu4_k6YA
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stańczyk_( ... a_Matejki)
ostatni link coś coś się blokuje, jak wpiszecie to może traficie na to co ja znalazłem a jeżeli nie to tak tam napisano
Stańczyk (obraz Jana Matejki)[edytuj]
Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony wobec straconego Smoleńska
Malarz Jan Matejko
Rok wykonania 1862
Technika wykonania olej na płótnie
Rozmiar 88 x 120 cm
Muzeum Muzeum Narodowe w Warszawie
Stańczyk, właściwie Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony wobec straconego Smoleńska (Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony, kiedy wieść przychodzi o utracie Smoleńska)[1] – obraz Jana Matejki z 1862 roku. Dzięki niemu 24-letni Matejko zdobył rozgłos, sławę i uznanie.
Spis treści [ukryj]
1 Ciekawostki
2 Opis obrazu
3 Powszechne błędy – tło historyczne
4 Recepcja obrazu
5 Przypisy
Ciekawostki[edytuj | edytuj kod]
Na obrazie, na stole leży list z datą 1514 r. donoszący o utracie Smoleńska przez będące w unii z Polską Wielkie Księstwo Litewskie. Smoleńsk był ważną twierdzą, która strzegła wschodnich granic państwa polsko-litewskiego. 31 lipca 1514 został zdobyty przez wojska Wielkiego Księstwa Moskiewskiego. W historii wydarzenie to oznacza początek zdobyczy moskiewskich (i później rosyjskich) na zachodzie, kosztem ziem polsko-litewskich. Proces ten doprowadził w rezultacie do upadku Rzeczypospolitej.
Na pierwszym planie dzieła znajduje się błazen Stańczyk. Widać, że nad czymś rozmyśla. Z tytułu brzmiącego Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony wobec straconego Smoleńska można się domyślać, iż Stańczyk rozmyśla o przyszłości Polski.
Twarz błazna to autoportret samego Matejki. Stańczyka Matejko przedstawił jeszcze kilkakrotnie w swojej twórczości m.in. na obrazach Hołd pruski i Zawieszenie dzwonu Zygmunta i na wszystkich tych obrazach, konsekwentnie twarz Stańczyka to autoportret artysty.
Obraz Stańczyk został w 1944 r. wywieziony do ZSRR i odzyskany przez Polskę dopiero w 1956 r.
Opis obrazu[edytuj | edytuj kod]
Postać jest bardzo dobrze oświetlona. Znajduje się z dala od zgiełku zabawy toczącej się w królewskich komnatach. Twarz błazna to autoportret autora (Jana Matejki). Maluje się na niej niepokój, jakby Stańczyk przewidywał, co stanie się z jego Ojczyzną. Jego splecione ręce wyrażają dezaprobatę dla działalności władców. Za oknem widać wieżę oraz kometę, która symbolizuje zniszczenie Polski.
Kontrastem, a zarazem tłem ubrania, koloru gorącej czerwieni błazna są ściany pałacu zdobione tkaninami. W tym przypadku są to odcienie ciemnej zieleni.
Drugi plan to społeczność dworska zgromadzona na balu. Wnikliwy obserwator może dostrzec szczęśliwe miny gości. Obraz malowany w wąskiej, ściemnionej gamie barwnej z której odznacza się gorąca czerwień, ogólnie są to ugry, wszelkiego rodzaju brązy, ciemne zielenie oraz głównie czernie. Kompozycja na obrazie jest statyczna, postać błazna zdaje się nie poruszać, trwa w smutku i melancholii, permanentnym zamyśle. Efekt ciągłości czasowej autor uzyskał dzięki wprowadzeniu do obrazu cześć zabawy balowej.
Powszechne błędy – tło historyczne[edytuj | edytuj kod]
Przedstawione przez artystę wydarzenie dotyczy upadku Smoleńska z 30 lipca 1514, gdy z powodu braku odsieczy wojewoda smoleński Jurij Sołłohub skapitulował przed wojskami Wielkiego Księstwa Moskiewskiego dowodzonymi przez wielkiego księcia moskiewskiego Wasyla III podczas wojny litewsko-moskiewskiej 1512-1522. W tym czasie Królową Polski i Wielką Księżną Litewską była Barbara Zápolya – pierwsza żona króla Zygmunta Starego, zmarła 2 października 1515. Królowa Bona poślubiła króla Zygmunta i została koronowana na Królową Polski 18 kwietnia 1518.
http://www.youtube.com/watch?v=OB7tu4_k6YA
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stańczyk_( ... a_Matejki)
ostatni link coś coś się blokuje, jak wpiszecie to może traficie na to co ja znalazłem a jeżeli nie to tak tam napisano
Stańczyk (obraz Jana Matejki)[edytuj]
Malarz Jan Matejko
Rok wykonania 1862
Technika wykonania olej na płótnie
Rozmiar 88 x 120 cm
Muzeum Muzeum Narodowe w Warszawie
Stańczyk, właściwie Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony wobec straconego Smoleńska (Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony, kiedy wieść przychodzi o utracie Smoleńska)[1] – obraz Jana Matejki z 1862 roku. Dzięki niemu 24-letni Matejko zdobył rozgłos, sławę i uznanie.
Spis treści [ukryj]
1 Ciekawostki
2 Opis obrazu
3 Powszechne błędy – tło historyczne
4 Recepcja obrazu
5 Przypisy
Ciekawostki[edytuj | edytuj kod]
Na obrazie, na stole leży list z datą 1514 r. donoszący o utracie Smoleńska przez będące w unii z Polską Wielkie Księstwo Litewskie. Smoleńsk był ważną twierdzą, która strzegła wschodnich granic państwa polsko-litewskiego. 31 lipca 1514 został zdobyty przez wojska Wielkiego Księstwa Moskiewskiego. W historii wydarzenie to oznacza początek zdobyczy moskiewskich (i później rosyjskich) na zachodzie, kosztem ziem polsko-litewskich. Proces ten doprowadził w rezultacie do upadku Rzeczypospolitej.
Na pierwszym planie dzieła znajduje się błazen Stańczyk. Widać, że nad czymś rozmyśla. Z tytułu brzmiącego Stańczyk w czasie balu na dworze królowej Bony wobec straconego Smoleńska można się domyślać, iż Stańczyk rozmyśla o przyszłości Polski.
Twarz błazna to autoportret samego Matejki. Stańczyka Matejko przedstawił jeszcze kilkakrotnie w swojej twórczości m.in. na obrazach Hołd pruski i Zawieszenie dzwonu Zygmunta i na wszystkich tych obrazach, konsekwentnie twarz Stańczyka to autoportret artysty.
Obraz Stańczyk został w 1944 r. wywieziony do ZSRR i odzyskany przez Polskę dopiero w 1956 r.
Opis obrazu[edytuj | edytuj kod]
Postać jest bardzo dobrze oświetlona. Znajduje się z dala od zgiełku zabawy toczącej się w królewskich komnatach. Twarz błazna to autoportret autora (Jana Matejki). Maluje się na niej niepokój, jakby Stańczyk przewidywał, co stanie się z jego Ojczyzną. Jego splecione ręce wyrażają dezaprobatę dla działalności władców. Za oknem widać wieżę oraz kometę, która symbolizuje zniszczenie Polski.
Kontrastem, a zarazem tłem ubrania, koloru gorącej czerwieni błazna są ściany pałacu zdobione tkaninami. W tym przypadku są to odcienie ciemnej zieleni.
Drugi plan to społeczność dworska zgromadzona na balu. Wnikliwy obserwator może dostrzec szczęśliwe miny gości. Obraz malowany w wąskiej, ściemnionej gamie barwnej z której odznacza się gorąca czerwień, ogólnie są to ugry, wszelkiego rodzaju brązy, ciemne zielenie oraz głównie czernie. Kompozycja na obrazie jest statyczna, postać błazna zdaje się nie poruszać, trwa w smutku i melancholii, permanentnym zamyśle. Efekt ciągłości czasowej autor uzyskał dzięki wprowadzeniu do obrazu cześć zabawy balowej.
Powszechne błędy – tło historyczne[edytuj | edytuj kod]
Przedstawione przez artystę wydarzenie dotyczy upadku Smoleńska z 30 lipca 1514, gdy z powodu braku odsieczy wojewoda smoleński Jurij Sołłohub skapitulował przed wojskami Wielkiego Księstwa Moskiewskiego dowodzonymi przez wielkiego księcia moskiewskiego Wasyla III podczas wojny litewsko-moskiewskiej 1512-1522. W tym czasie Królową Polski i Wielką Księżną Litewską była Barbara Zápolya – pierwsza żona króla Zygmunta Starego, zmarła 2 października 1515. Królowa Bona poślubiła króla Zygmunta i została koronowana na Królową Polski 18 kwietnia 1518.