FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Ja wcale nie twierdzę, że ryzyko walutowe jest problemem tylko tłumaczę dlaczego zwyżka ceny u Niemca nie zawsze idzie w parze z zwyżką ceny u nas.baraki pisze:Ryzyko walutowe działa w obie strony i nie w tym jest problem. U nas jest wiele niekorzystnych czynnkow które maja niekrzystny wpływ na cene, a na pierwszym miejscu postawił bym rozdrobnienie priodukcji i skupy.
Problemem jest sposób ustalania ceny lub raczej brak sposobu.Nawet duzi gracze na rynku nie mają wpływu na jej kształtowanie tak jak to ma miejsce u Niemca.
ja dzisiaj sprzedałem po 6 netto... samemu sobie, na święta. Jak sie samemu sobie zboże liczy po cenach sprzedaży w produkcji trzody, to czemu inaczej mięso sobie inaczej liczyc? Jak myślicie, nie przepłaciłem?
Było trzeba iść do sąsiada kupić za 5 nettoPeron pisze:ja dzisiaj sprzedałem po 6 netto... samemu sobie, na święta. Jak sie samemu sobie zboże liczy po cenach sprzedaży w produkcji trzody, to czemu inaczej mięso sobie inaczej liczyc? Jak myślicie, nie przepłaciłem?
-
rolnik sam w dolinie
i tego nie rozumiem cena 5-5,3 zł a kolejki za warchlakiem po 350 , a na lipiec ,sierpień cena wbc 7-7,1
gdzie tu sens trzymania i się zarzynania
ja robię pas widzę że agent 0909 dobry analityk
gdzie tu sens trzymania i się zarzynania
ja robię pas widzę że agent 0909 dobry analityk
-
rolnik sam w dolinie
ale z drugiej z strony nie ma co się dziwić niektórzy rolnicy nie wiedzą gdzie się urodzili , a co mówić o liczeniu !!!
mówię bo byłem światkiem takiego zdarzenia
mówię bo byłem światkiem takiego zdarzenia
No tak to jest, sami sobie wystawiamy światectwo.
Ja miałem akurat odwrotna sytuacje, to ubojnia zadzwoniła do mnie.arek pisze:ja jak zadzwoniłem do lokalnej ubojni to mi zaoferował 4,30 masz BARAKI farta do tej lokalnej ubojni
chłopaki nie napinajcie się, w żartach to pisałem. Wyzerowany jestem, a 5.5 to bardzo dobra cena na ta chwilę:-)
- mytotoksyna1
http://www.wir.org.pl/kalk/mieso.htm
zgadza się !
---wniosek jeden - kto łupie i ogrywa hodowcę tucznika ?
zgadza się !
---wniosek jeden - kto łupie i ogrywa hodowcę tucznika ?
-
andrzej19570
Wkleiliście analizę z ub roku co nie zmienia faktu że nas łupią
Detaliczna wartość nieprzetworzonego mięsa
pochodzącego z jednego tucznika
Luty 2013
Nikt nikogo nie łupie , po prostu tamci umieją liczyć wszystkie wydatki i dla tego takie są ceny . Liczą nie tylko koszt zakupu tucznika i przypraw , ale i koszty utrzymania pracowników , aut , budynków , no i niewielką marżę każdy dolicza . Wielu z Was w koszty wrzuca tylko wyprodukowanie prosiaka i ccm , bo pełnoporcjowa źle by wypadła .
-
turbogrocho49
zgłaszałem dzisiaj 50 szt na nastepny tydzien, podobno od nastepnego tyg do dołu, pini juz 15 gr opuscił, to wszystko idzie w złym kierunku
Mietko75.Ot cala filozofia. Tak jak w najstarszym zawodzie swiata,czym drozsza tym lepiej sie
szanuje.
szanuje.
Niemcy minus 5
czyli 1,58
czyli 1,58
Ale euro
Sprzedane wczoraj 8 szt.4,60+vat
Pszenica 850 plus vat cały czas na plusie
Tucznik dołuje , prosiaki ceny plusowe 350 do 450 para
Tucznik dołuje , prosiaki ceny plusowe 350 do 450 para
tak sie zaczyna taniec pingwina na szklemonikaa pisze:Niemcy minus 5
czyli 1,58
U Niemca nie powinno zbyt długo tanieć . Ruskie wymuszą badania padłych dzików i będzie pozamiatane . Przed wyborami wszystko się tuszuje , bo wiadomo jak nas będą kiwać . Dopiero co z hali wróciłem , to wiem jak to wygląda .
-
stan1069@o2.pl
Mietek ruskie sobie mogą wymusić badanie u siebie
wprowadzili embargo i to im powinno wystarczyć 
Mietko - bo zacznę podejrzewać że ruskie ci płacą za pisanie tych "sensacji"
A tak na poważnie to mi się wydaje że jak car Putin opanuje Wschodnia Ukrainę (tak pewnie z tydzień jeszcze mu to zajmie) to zacznie wszystko od nowa kupować z unii aby trochę poprawić swoje notowania na zachodzie
0909 to ma naprawde we łbie nasrane..
jak bedzie 3 z przodu jak płacą powyżej 5 za dobry towar...
...nie wiem po co ludziom podnosi ciśnienie...
jak bedzie 3 z przodu jak płacą powyżej 5 za dobry towar...
...nie wiem po co ludziom podnosi ciśnienie...
Jak zachód zacznie słać wieprzowinę do federacji a nam z powodu braku badań nie pozwoli , to sami szybko będziemy je skrupulatnie wykonywać . Gdyby te padnięte dziki miały wirusa to poinformują dopiero w tygodniu przed wyborami , tak aby chłop się wystraszył że nikt tak sprawy nie wyciszy jak PSL .
Tylko że wtedy to już cały kraj będzie zarażony , od tak moje myśli . 
co by nie mowic to od 2 miesiecy europa eksportuje znikome ilosci wieprzowiny i towar nie sprzedany poza ue jest magazynowany a w pewnym czasie zostanie uwolniony na rynek wewnetrzny ue a ze my jestesmy najslabszym jego ogniwem to najbardziej to odczujemy i to sa fakty a nie wrozby
O jakim ty zapasie mowisz? Przeciez w chłodniach to pustki świecą towar schodzi na bierzac a zakłady już mają braki do uboju
staraj sie zrozumiec to co czytasz i wtedy kometarz wstawiaj bo walka naszych zakladow o tucznika na krajowym podworku to byla jest i bedzie gdyz przewaznie jest tanszy niz zachodni a jest go na potrzeby naszych zakladow o wiele za malo
Wczorajsza sprzedaż 25szt po 6,5 E.
Na wtorek umowione 6.55 hak za 80szt
Podzielam Twoją opinie w tym roku wiosna przyszła szybko , wrzesien dla nas tez przyjdzie prędko z bardzo przykrą pogodą.1963 pisze:co by nie mowic to od 2 miesiecy europa eksportuje znikome ilosci wieprzowiny i towar nie sprzedany poza ue jest magazynowany a w pewnym czasie zostanie uwolniony na rynek wewnetrzny ue a ze my jestesmy najslabszym jego ogniwem to najbardziej to odczujemy i to sa fakty a nie wrozby
Wszystko powoli schodzi, gdyby wszystko zostawało to mroźni by w europie zabrakło... Jakos pogłowie nigdzie nie zostało zredukowane, prosięta też schodzą jak ciepłe bułeczki... Jest wiele dróg przez które mięso idzie tam gdzie mamy embargo...
Rytel cały czas pcha na wschód nie wiem jak on to robi ale takie sa fakty....Bobo pisze:Wszystko powoli schodzi, gdyby wszystko zostawało to mroźni by w europie zabrakło... Jakos pogłowie nigdzie nie zostało zredukowane, prosięta też schodzą jak ciepłe bułeczki... Jest wiele dróg przez które mięso idzie tam gdzie mamy embargo...
i chwała mu za to.
Im mniej na polskim rynku tym cena lepsza. I niech sąsiedzi też wysyłają gdzie mogą to nas swoim męczyć nie będą. Bo to u nas katastrofalna produkcja własna jest a nie u nich. Im więcej z Europy tym drożej w Europie.
Ceny w kraju od 5 do 5,9.
Im mniej na polskim rynku tym cena lepsza. I niech sąsiedzi też wysyłają gdzie mogą to nas swoim męczyć nie będą. Bo to u nas katastrofalna produkcja własna jest a nie u nich. Im więcej z Europy tym drożej w Europie.
Ceny w kraju od 5 do 5,9.
na środę umówione po 6,6 na haku 100 szt
Ja nie wiem już czy jest dobrze czy źle ale chlewnię nowe nadal są dostawiane biorą kredyty i walą. To jak nadal takie tempo budowy będzie to tucznik ma zdrożeć ??? !!!
Nowe budują a stare mają puste bo kolejki za warchlakiem !
Nowe budują a stare mają puste bo kolejki za warchlakiem !
Może w tych nowych będa warchlak produkowac zeby zapełnic te stare.
- mytotoksyna1
..brak słów, co ten Putin wyprawia -to ekonomista CAŁĄ GĘBINĄ!!!!!!!!!!!!
,słuchałem jego konferencjee , zuch!
,słuchałem jego konferencjee , zuch!
Z tego co ostatnio obiło mi się o uszy to niektórzy zamiast następnych tuczarni budują chlewnie na maciory a dwie fermyt produkujące prosiaka z którymi mam kontakt powiększają skale produkcji- przez wysoką cenę warchlaka u nas coś się w końcu ruszyłobaraki pisze:Może w tych nowych będa warchlak produkowac zeby zapełnic te stare.
Jeszcze PROW nie ruszył a ludziska już się budują....Co to będzie się działo za rok, półtora... 
pozyjemy zobaczymy co bedzie bardzo latwo jest przeinwestowac a pozniej jak przyjda niskie ceny swinek a wysokie kosztow. to znow bedzie placz i lament ze sie nie oplaca. zysk z tucznika jest chyba najbardziej rozchwiany cenowo dwa razy zarobisz dwa razy stracisz dwa razy wyjdziesz na zero.
Zgadza się, ale jak już się siedzi w tym interesie tyle lat, to co zrobisz... Na krowy się przerzucisz? Za rok kwoty zniosą, cena spadnie poniżesz 1zł/kg i z deszczu pod rynnę..
Bardzo dużo budują pod tucz kontraktowy.
-
turbogrocho49
nie wiem jak można wybudować nowy budynek pod kontrakt, przecież to na odsetki nie zostanie, a co mówić o spłacie kapitału
Zdrowych i wesołych Świąt wszystkim życzę 
-
andrzej-guzik
To trzeba budować ekonomicznie a nie z najdroższych dostępnych materiałów i wyposażenia, wtedy może na wszystko starczy, pewnie prędzej niż przy budowaniu dla hodowli na własną rękę.turbogrocho49 pisze:nie wiem jak można wybudować nowy budynek pod kontrakt, przecież to na odsetki nie zostanie, a co mówić o spłacie kapitału
U Niemca od paru lat są potężne inwestycje w branże mleczną ,Merklowa swietnie przygotowała sie do zniesienia limitów,nowo powstałe obory to juz fabryki a nie hodowla.Kazik pisze:Zgadza się, ale jak już się siedzi w tym interesie tyle lat, to co zrobisz... Na krowy się przerzucisz? Za rok kwoty zniosą, cena spadnie poniżesz 1zł/kg i z deszczu pod rynnę..
Budynki nawet 200m długości- u nas kurni karze nie mają takich obiektów.Oj zapłaczą nasi krów-karze.
Oj zdziwiłbyś się... U mnie z krów i świń przechodzą na kurniki... I to budują nie po jednym tylko po 4-6 naraz.... Z obsadą po 40-50tys szt/kurnik..nemezis pisze: Budynki nawet 200m długości- u nas kurni karze nie mają takich obiektów.
Po prostu jesteśmy za uczciwi ,ci inwestorzy to specyficzna grupa.-albo ma dochodowego tatusia,albo posiada zółty dowód,albo ma taki ogon ze juz nie ma znaczenia dla niego ile zer w którą strone.turbogrocho49 pisze:nie wiem jak można wybudować nowy budynek pod kontrakt, przecież to na odsetki nie zostanie, a co mówić o spłacie kapitału