opłaty za korzystanie ze środowiska

sebsik1

opłaty za korzystanie ze środowiska

Post autor: sebsik1 »

witam. muszę uiścić opłatę za emisję gazów i pyłów od świnek. znacie jakieś normy ile tuczniki i warchlaki wytwarzają na szt na rok.w urzędzie wojewódzkim powiedzieli mi że są różne opracowania takiej emisji i jeśli znajdę najkorzystniejsze dla mnie to mogę na jego podstawie wyliczyć opłatę. dziękuje za odpowiedź.
mietko75

Re: opłaty za korzystanie ze środowiska

Post autor: mietko75 »

Czyli teraz do kosztów paszy i innych można jeszcze gazy i pyły dorzucić . Ciekaw jestem czy gdy świnia po wybiegu chodzi , mogą pobierać opłaty zdrowotne :?:
nemezis

Post autor: nemezis »

sebsik1 pisze:witam. muszę uiścić opłatę za emisję gazów i pyłów od świnek. znacie jakieś normy ile tuczniki i warchlaki wytwarzają na szt na rok.w urzędzie wojewódzkim powiedzieli mi że są różne opracowania takiej emisji i jeśli znajdę najkorzystniejsze dla mnie to mogę na jego podstawie wyliczyć opłatę. dziękuje za odpowiedź.
Amógł byś coś wieej zdradzić na ten temat z kąd te opłaty budujesz coś czy to jakies wymysły lokalnych urzedasów???????????????????
Kazik

Post autor: Kazik »

Pierwsze słyszę o takich opłatach...
Kasia i Paweł

Post autor: Kasia i Paweł »

sebsik1 pisze:witam. muszę uiścić opłatę za emisję gazów i pyłów od świnek. znacie jakieś normy ile tuczniki i warchlaki wytwarzają na szt na rok.w urzędzie wojewódzkim powiedzieli mi że są różne opracowania takiej emisji i jeśli znajdę najkorzystniejsze dla mnie to mogę na jego podstawie wyliczyć opłatę. dziękuje za odpowiedź.
Coś mi się wydaję, że ktoś chce Ciebie naciągnąć - masz sam wyliczyć opłatę? Znajdź takie opracowanie, aby wyszło ci 0, ciekawe co wtedy na to urząd wojewódzki?
sebsik1

witam. jeżeli posiadacie hodowle o wielkości pow 210 djp gdzie jest wentylacja mechaniczna to jesteście zobowiązani do uzyskania pozwolenia na emisje gazów i pyłow z tej hodowli od marszałka województwa. w moim przypadku życzliwy sąsiad zgłosił że wylewam gnojowicę do rowu. nic takiego oczywiście nie miało miejsca ale załtwił mi kontrlę na fermie. i podczas kontroli stwierdzono że posiadam wentylacje mechaniczną co zobowiązuje mnie przy mojej wielkości produkcji do uiszczania opłat za emisję.
nemezis

Post autor: nemezis »

Masz to na piśmie?????????? zgodnie z jakim artykułem?????
sebsik1

oczywiście wezwanie z urzędu marszałkowskiego dostałem na pismie gdzie podane są ustawy i rozporządzenia. więcej na ten temat w skrócie jest np. na http://eko-akademia.pl/2012/07/oplata-z ... e-z-fermy/ i http://www.wrotapodlasia.pl/pl/ochrona_ ... rodowiska/
krzywy

Post autor: krzywy »

Kilka lat temu na jakimś szkoleniu o tym mówili. Można to obejść. Wystarczy podzielić hodowlę na klika osób. Kurnikarze przepisują trochę na syna, córkę, zięcia lub matkę i nie przekraczają normy DJP.
ODPOWIEDZ