CENY TRZODY

ROLAS 222

Re: CENY TRZODY

Post autor: ROLAS 222 »

tyle ze skup 4.50
boder24

Post autor: boder24 »

Jak podajecie na dok. do ZM ze ile godzin świnie ostatnio jadly przed zaladunkiem?
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Ja wcale tego nie podaję ,nie mam takiej rubryki !!
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Ja w kluczu żywnościowym wpisuję "ciągle" :-)

Co do cen na dziś 4,7 a na jutro to się dowiem jak przyjadą :shock: W każdym bądź razie nie będzie niżej /podobno/ (cena za 35 szt)
boder24

Post autor: boder24 »

Sokolöw tego wymaga!
0909

Post autor: 0909 »

składka na Biedaków to juz jest Choreeeeeeeeeeeeeeeeee
http://finanse.wp.pl/kat,1013819,title, ... omosc.html
Maniu

Post autor: Maniu »

0909 pisze:Giełda poniedziałkowa licytacja minus 3 centy Niemcy
A jednak +1 !
http://www.isn-schweineboerse.de/Portal ... eldung.pdf
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

02.06.2014 Ceny skupu tuczników i macior, artykuł:

http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... w-i-macior
0909

Niemcy mały plusik
chłop

Post autor: chłop »

No Niemcy plusik a euro minusik byłem na trzech masarniach w tamtym tygodniu tak trafłem że na każdej stały samochody z Niemiec i Holandii ale nie po towar tylko na rozładunek czekały. Pewnie tania mrożonka na kiełbaski grilowe po 9 zł za kilo i co by nie było ludzie nadal to kupują NIESTETY
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

..bo bida jest i ludziska żrą trawe z HOLAND I NRF.
nemezis

Post autor: nemezis »

wycofywane zwroty przeznaczone do utylizacji przez polskie żołądki, 8) 8)
andrzej19570

Wczoraj wywołałem wilka z lasu pisząc o krusie,podatkach i dziś już można poczytać na ten temat co unia zaleca rządowi.
http://biznes.interia.pl/raport/emerytury/news/to-bedzie-cios-w-polskich-rolnikow-koniec-krus-u,2022346,1021
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

andrzej19570 pisze:Wczoraj wywołałem wilka z lasu pisząc o krusie,podatkach i dziś już można poczytać na ten temat co unia zaleca rządowi.
http://biznes.interia.pl/raport/emerytury/news/to-bedzie-cios-w-polskich-rolnikow-koniec-krus-u,2022346,1021
...Korwin to poprze ,a wtedy ?!!!
polska zdechnie tak jak onegdaj -za szlachty polskiej GŁUPIEJ DO POTĘGI NNNTEJ.
..ale to taka już przypadłość głupiego polaka.
.szlachcica z drabiną w łapieee.
mat

Post autor: mat »

andrzej19570 pisze:Wczoraj wywołałem wilka z lasu pisząc o krusie,podatkach i dziś już można poczytać na ten temat co unia zaleca rządowi.
zus ok ale tylko dla bogatych rolnikow ci ktorzy maja powyzej 50 ha !!! ci ponizej to krus !!!
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

A czym się różni rolnik mający 50 ha od tego co ma dwa mniej? Albo 50ha bez produkcji zwierzięcej od tego co ma 40ha i 50 krów?
A znając życie przy limicie ha obdarowana na papierze byłaby cała rodzina O:-).
mat

Post autor: mat »

lukas1982 pisze:A czym się różni rolnik mający 50 ha od tego co ma dwa mniej? Albo 50ha bez produkcji zwierzięcej od tego co ma 40ha i 50 krów?
A znając życie przy limicie ha obdarowana na papierze byłaby cała rodzina O:-).

a tym sie rozni ze to jego wybor czy ma krowy czy swinie czy sama ziemie
0909

skup 4.80 plus vat mało tucznika !
baraki

Post autor: baraki »

Ech.. ciągle ten krus i krus, chyba tylko po to go utrzymuja żeby szczuc miasto przeciwko wsi. Niech tam bedzie zus dla wszystkich chocby od dziś, ale zus to nie tylko większe skladki ale i przywileje. Wszystkie aktualnie wypłacane emerytury i renty rolnicze zrównac do poziomu zusowskich stosownie do lat pracy, zwolnienia, urlopy macierzyńskie itd i wtedy możemy płacić normalną składke zusowska jak kazdy. Tyle ze nikt tego nie wprowadzi bo by się okazało że taniej wychodzi utrzymywac tych rolników w krusie więc tylko na straszeniu i podsycaniu antagonizmóów miejsko wiejskich się skończy jak zwykle.
Maniu

Post autor: Maniu »

baraki jestem tego samego zdania niech będzie płacony zus od dochodu, jak chodziłem do szkoły średniej to większość uczni miało stypendia tylko nie te ze wsi bo do jego wyliczania brano jakieś dziwne przeliczniki opierające się na posiadanych przez rodziców hektarach . Po wprowadzeniu jednego systemu nagle okazało by się, że wypłacanie wszystkich przywilejów kosztuje znacznie więcej niż dopłacanie do krusu.
kuzaj63

Post autor: kuzaj63 »

Podobnie było z podatkiem dochodowym w rolnictwie w 2013 maił już być na 100 % ale chyba jednak ktoś policzył i okazało się że dla budżetu to będzie więcej strat niż zysków i jak na razie ucichło.
A wracając jeszcze do KRUS proponuję poczytać o systemach emerytalnych dla rolników w innych krajach europy- tego komisja się już nie czepia?
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

Dobrze baraki mówi

Ale chcą grzebać przy KRUS-ie to nie go całkowicie zlikwidują
A nie przeprowadzają pseudoreformę

Żeby znowu się nie okazalo że powprowadzają jakieś przeliczniki dochodu. Płacić od tego ile się zarabia

A po drugie skończy się KRUS skończy się szara strefa ubezpieuczeń dla pseudofirm i tych którzy pracują za granicą
pabllo222

Post autor: pabllo222 »

Z tego co wiem zus przynosi więkrze straty niż krus.dlaczego nikt o tym nie mówi.?
Ulan

Post autor: Ulan »

a mnie zastanawia czemu Wy sami gadacie o zlikwidowaniu KRUSu?? Źle Wam jest w KRUSie, Dordzy Koledzy? chyba nie, wiec po co kasować coś z czego ludzie są szczęśliwi? a kto jest zadowolony z ZUSu?? NIKT. Jaki z tego morał? to zus powinno sie skasowac i wszystkich wciągnąć do KRUSu. Mało płacisz, mało dostajesz a jak chcesz lepiej to sam sobie odkładasz i idziesz. A teraz i tak większosc woli isc prywatnie do lekarza bo czekać rok czy dwa to już zdążysz odkorkowac i tak. Ten system jest bardzo dobry i de facto tanszy dla panstwa. A to co tu widze to podcinanie gałęzi na której wszyscy siedzimy. Chyba tak mówicie dlatego że tak gadają ludzie z zusu, i porywa was main stream. A Ci są w zusie wiedzą zę sami mają ch..jowo, i chcą żeby wszyscy tak mieli, zamiast domagać się wyrówania w drugą strone. Dla mnie to tak jak by ktoś szedł w czasie wojny do gazu i sie domagał od niemca czemu tylko on, lepiej niech wezmą całą wieś, będzie mi raźniej...
1963

Post autor: 1963 »

to mamy 5.6 pln
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

nemezis

Post autor: nemezis »

pabllo222 pisze:Z tego co wiem zus przynosi więkrze straty niż krus.dlaczego nikt o tym nie mówi.?
Bo tak naprawdę nie biega o KRUS czy ZUS, tylko jak tylnymi drzwiami wyciągnąć kasę od obywatela nie ważne czy rolnik czy robol, nie dając nic w zamian a skoro rolnik ma dopłaty[pewny dochód] to malutkimi kroczkami się podwyższa składaczkę.Najpierw wielkie halo i parę zeta do góry.Te dopłaty to tak naprawdę samo zło dla prawdziwego rolnika.
kaBAD

Post autor: kaBAD »

to ile wołać w czwartek za całe auto ?
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

absolutnie sie z Toba zgadzam Traktor przed doplatami kosztowal 150 tys swinki okolo 4 zl czyli 400 szt i byl traktor dzisiaj taki sam 300 tys czyli 600 szt nie starczy .http://www.youtube.com/watch?v=TJvOUZv8F3Y Unia jest tylko dla niektorych cwaniakow z kasa i hektarami A to PROW a to mlody rolnik a to grupa producencka a to kilkaset tys doplat a to roznicowanie To jest przyklad z jednego gospodarstwa .ojciec i czworka doroslych dzieci okolo 300 ha
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

popieram, to jest patologia, w której uczestniczymy. Tylko ku czemu to zmierza? Nie ma szans na rozwój przez zidiociałe przepisy...
robert0169

Post autor: robert0169 »

Genia M jak miłość

Post autor: Genia M jak miłość »

jak to jest z tym embargiem jest czy go nie ma dziś 2 lodówki przyjechały na RUS blachach po mrożonki do chłodni składowej nieopodal mnie,nawet rope chlopaki chcieli mi sprzedac po dobrej cenie :) pytam sie co bierzecie za mrożonki a oni miecho bo u nich niema co jesć :!:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Genia M jak miłość pisze:jak to jest z tym embargiem jest czy go nie ma dziś 2 lodówki przyjechały na RUS blachach po mrożonki do chłodni składowej nieopodal mnie,nawet rope chlopaki chcieli mi sprzedac po dobrej cenie :) pytam sie co bierzecie za mrożonki a oni miecho bo u nich niema co jesć :!:
..wędzoną słoninę to zapragną w listopadzie 2014.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Genia M jak miłość pisze:jak to jest z tym embargiem jest czy go nie ma dziś 2 lodówki przyjechały na RUS blachach po mrożonki do chłodni składowej nieopodal mnie,nawet rope chlopaki chcieli mi sprzedac po dobrej cenie :) pytam sie co bierzecie za mrożonki a oni miecho bo u nich niema co jesć :!:
Uważam, że innymi kanałami to płynie na wschód. Kraj to duży swoich świń za mało te co są mają chore /pryszczyca, pomór i wiele innych o których nikt nie mówi/ a zachód coś bardzo cicho siedzi za cicho!
Awatar użytkownika
lukas1982

Stasiu ciągnik x o mocy 130km kosztował w 2002r 130netto a dziś 220netto.
Tyle że wtedy nikogo nie było stać na niego i nikt w okolicy go nie kupił a dziś w gminie każdy powyżej 30ha taki posiada. (Suche fakty)
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

dobrze że Lukas napisałeś "Posiada", a nie ma, 80 % tych maszyn wzięta jest na kredyt a nie za swoją gotówkę, dlatego dziś większość rolników sprzęt bierze a nie kupuje. To są suche fakty, wiekszość także bierze swinie i bierze pasze, a Nie kupuje
chłop

Post autor: chłop »

TURBO łot i bardzo mądre stwierdzenie !!! Brać a kupić to wielka różnica !!!

Znam takich chlewnia kredyt, świnie kredyt, pasza kredyt !
Awatar użytkownika
lukas1982

Turbo oczywiście że tak ale czy w latach dziewięćdziesiątych brał się za gotówkę odkąd ja byłem małym chłopcem to zawsze pamiętam że maszyny czy ziemię braliśmy na kredyt.
Wiadomo nie zawsze jest różowo raz lepiej jest a raz gorzej.
Mój kolega fakt że ma 80 ha ale on wszystkie maszyny stoprocent spłata z unii, 50 procent z modernizacji, 50 procent z dopłat. Choć dobrze mu się żyje dopiero od 5 lat.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

lukas w latach dziewiedziesiatych ojciec brał kredyt jak mu na coś za brakło, dzisiaj ja biore kredyt jak mam 20% wkładu własnego i na tym polega dobrodziejstwo uni, niby człowiek się rozwija a i tak jest w czarnej pizdzie
Awatar użytkownika
lukas1982

W nowym programie unijnym będzie rekompensata pieniężna w dosyć dużej kwocie na zaniechanie produkcji to znaczy likwidacja produkcji zwierzęcej i sprzedaż lub długotrwałe wydzierżawienie ziemi. Podejrzewam że szczególnie u nas w wielkopolsce jak i w innych częściach kraju małe gospodarstwa bez następcy będą chciały tego programu skorzystać a z tego co się mówi to mają być dosyć że pieniążki w ramach rekompensaty. W przeciągu kilku lat liczba gospodarstw w Polsce może się zmniejszyć nawet o połowę.
Awatar użytkownika
lukas1982

Zostały także podzielone pieniądze w kwocie ponad 700 milionów złotych na inwestycje w rolnictwie to znaczy metody uprawy gleby nie dewastując jej, metody uprawy roślin jak najmniejszym użyciem środków chemicznych i tak dalej, ogólnie eko, testy maszyn i ziemi w uprawie Bezorkowej.
Na zaproszenie zjechali się profesorowie z akademii rolniczych z całego kraju i ten tort został podzielony. Niektórzy profesorowie nie chcieli podchodzić ale na siłe dostawali po 30 40 milionów i teraz nie wiedza co z tym zrobić duża pula pieniędzy skapnie się tym co robię maszyny na tak zwane projekty i tak to wszystko działa
321

Post autor: 321 »

lukas1982 pisze:Stasiu ciągnik x o mocy 130km kosztował w 2002r 130netto a dziś 220netto.
Tyle że wtedy nikogo nie było stać na niego i nikt w okolicy go nie kupił a dziś w gminie każdy powyżej 30ha taki posiada. (Suche fakty)

Taki szczegół że fakt ciągnik zdrożałby ale napewno nie o taką kwotę 50% podwyzki jest wynikiem dotacji ( modernizacja i takie tam)
popatrz na rozwój dilerów i lament pomiędzy poszczególnymi rozdaniami. A natrętów typu coś Pan potrzebuję kiedy i co to z jakich pieniędzy się opłaca.
0909

Traktor , który kosztuje 300 tys jest sprytnie to skonstruowane .
Kiedyś taki traktor kosztował 100 tys i Nikt go nie kupował , dzis kosztuje 300 tys.Diler niby obniża cena żeby ogłupić kupującego zadaje pytanie czy pan jest vatowcem ?
Jak vatowcem to minus 70 tys i jak pan złozy wniosek do agencji to otrzyma pan zwrot połowy tej ceny .300000 - 70000 =230000 i połowa do zwrotu to jest cena taniutka !
hahaha
Jak chłopy nie bedą kupowac ?
przecież to okazja !!!
HIHIHI
Ale Vatowiec jest nie kumaty i nie wie ze co roku musi kupować sprzet , wyjscie z Vatu chyba 3 lata ?
To są czary mary dobrze ktos pomyslał z tym !
hihi
andrzej19570

Baraki jeżeli chcesz płacić składki na zus po ok 700 zł miesięcznie za siebie,żonę plus ewentualnie jakieś dziecko to gratuluje zasobności finansowej,żadne rekompensaty w formie urlopu macierzyńskiego czy jakiś innych ci tego nie zrekompensuje.Zobacz ile przez wysoki zus upadło małych sklepów,firm.Zus to moloch by co tam załatwić to trzeba cierpliwości,z krusem tez mam często do czynienia ale jednak bardziej ludzkie jest tam podejście,krótsze terminy do sanatorium np.Lukas jeśli to co piszesz to prawda
W nowym programie unijnym będzie rekompensata pieniężna w dosyć dużej kwocie na zaniechanie produkcji to znaczy likwidacja produkcji zwierzęcej i sprzedaż lub długotrwałe wydzierżawienie ziemi.
to ja się na to piszę.Ale nie słyszałem o tym .
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

09 dopiero po upływie trzech lat ale jak ktoś tylko warchlak tucznik pasza śr ochrony i części do bodajże 5 tyś netto to po wcześniejszym wyjsciu z vatu nie zwraca kwoty podatku tak jak w przypadku maszyny którą musisz 5 lat posiadać zeby cały vat ci z niej został ..
0909

Ciągnik - Samochód to są pojazdy
ciągnik strasznie podrożał po to aby ogłupić ludzi że ktoś im daje upusty !
a samochody podrozały ?
ja uwazam ze samochody po taniały
A może bedzie taniej kupić jakiś samochod i przerobic go na ciągnik bedzie taniej niż kupno traktora ?
pietrek75

Post autor: pietrek75 »

Jak tam Niemcy?
0909

Niemcy Do góry
Bobo

Post autor: Bobo »

To jeszce pewnie i u nas w górę może pojdzie od następnego tygodnia co??
jacekgg

Post autor: jacekgg »

może i tak
ODPOWIEDZ