FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Przeciez dają kase na budowę chlewni, połowę zwrócą, taniego prosiaka masz, zysk niezły to po co wiecej?
)
tyle ze przy mlecznej dopłacie nie masz ile sztuk masz mieć a przy trzodzie musisz inwestycje robić za parędziesiąt setek tysięcy
Do opszarówek świń nie wliczają żeby program odbudowy się powiódł . Gdyby dali , to by pewności taniego prosiaka i tucznika nie mieli . Przy programie odbudowy stada zwiążemy się mocnym sznurem na wiele lat , bez odwrotu .
a jaki duzy kredyt trzeba wziac 1 mln to najmniej .Na pierwszy rok musisz miec 100 na odsetki i prowizje najmniej .Przy tej cenie co jest u mnie 5,3 to pewnie zrezygnuje z swinek ,nikt mi nie musi mowic jaki to jest zysk Jebanie od rana do nocy a i w nocy trzeba zajrzec ,a to upadki ato choroby ,a to kontrole .A jak w3ezmiesz te pieniazki z agencji to juz cie maja.Ta agencja to gorzej jak towarzyska bo wiazesz sie na zawsze a najmniej na 6lat bez mozliwosci kiwniecia palcem w bucie.To juz nie dla mnie
-
stan1069@o2.pl
To że trzodziarzy pomijają z wszelkimi dopłatami jest dla nich potężnym wsparciem
najbardziej bogatym i leniwym się nie pomaga w UE 
Być może masz racje Stanisław, ale zobaczysz jak ogłoszą listy rankingowe na modernizację... Na pierwszu rzut podejrzewam co dziesiąty będzie na zielonej liście.. Oczywiście z czasem te proporcje się zmniejszą, bo sporo ludzi odpadnie, ale tak będzie! I nie mówię, że sami trzodziarze będą się starać o dofinansowanie, bo bydło mleczne i mięsne też ma dodatkowe punkty na dostanie kasy.. A jak trzodziarze nie będą chcieli wziąść dofinansowania, to tylko im w to graj! I będzie znów powtórka z ostatniego naboru 2007-2013, że tylko kasa na krowy była! A teraz są wyjątkowo korzystne warunki, bo możliwa jest zasada podwójnego finansowania, czy łączenie PROWu z np. kredytem preferencyjnym (jak KE to zatwierdzi), także warto 5 razy to przemyśleć, czy warto ryzykować czy nie...Stanislaw pisze:a jaki duzy kredyt trzeba wziac 1 mln to najmniej .Na pierwszy rok musisz miec 100 na odsetki i prowizje najmniej .Przy tej cenie co jest u mnie 5,3 to pewnie zrezygnuje z swinek ,nikt mi nie musi mowic jaki to jest zysk Jebanie od rana do nocy a i w nocy trzeba zajrzec ,a to upadki ato choroby ,a to kontrole .A jak w3ezmiesz te pieniazki z agencji to juz cie maja.Ta agencja to gorzej jak towarzyska bo wiazesz sie na zawsze a najmniej na 6lat bez mozliwosci kiwniecia palcem w bucie.To juz nie dla mnie
Kazik nie plec bzdor! Podwojne finansowanie zachodzi w sytuacji kiedy np na zakup danej maszyny wzial bys kredyt preferencyjny i dotacje z prowu, nie bylo nigdy takiej mozliwosci i nigdy nie bedzie chyba ze w wyniku jakiegos przekretu. Jesli miales na mysli sytuacje kiedy traktor kupujeszna prow a ladowacz do niego z kredytu preferencyjnego to zawsze bylo cos takiego mozliwe ale tu niema zadnego podwojnego finansowania.
Baraki to jak to rozumiesz:
"Powiązania z innymi aktami prawnymi
Przepisy, z których wynika, iż istnieje możliwość podwójnego finansowania operacji kwalifikującej się do wsparcia w ramach tego poddziałania (m.in. kredyty preferencyjne, ulga inwestycyjna)"
Strona 111 PROWU na lata 2014-2020 z 7 kwietnia 2014r.
"Powiązania z innymi aktami prawnymi
Przepisy, z których wynika, iż istnieje możliwość podwójnego finansowania operacji kwalifikującej się do wsparcia w ramach tego poddziałania (m.in. kredyty preferencyjne, ulga inwestycyjna)"
Strona 111 PROWU na lata 2014-2020 z 7 kwietnia 2014r.
kredytu preferencyjnego już nie ma jedynie ulga inwestycyjna w postaci nie płacenia podatku gruntowego ja tak to rozumiem
ulga w podatku jak robisz za swoje a jesli dotacja zapomnij o uldze w podatku
ustawa o sprzedazy bezposredniej istnieje juz kilka lat ,brakuje tylko przepisow wykonawczych .Minister mowi o tym od kilku lat ale taka sprzedaz nie jest w interesie ZM i ten minister palcem nie kiwnie zeby na to pozwolic ,a jak mowi to tylko mowi
Jakie ceny na dziś? Poniedziałek?
Jakie ceny na dziś? Poniedziałek?
u mnie mala ubojnia 6-3% zamawia towar na kolejne 2 tyg bo sa braki
Dziś ładuję po 5,8 - 2 %
nie wiadomo na jaki okres czasu ale cena w dol
cena z 5.20 na 5.00 u posrednika
nie każdy z trzodziarzy będzie budował chlewnie, !!!!! również musi dbać o dobrostan i zapewnienie odpowiedniej ilości jakościowo dobrej paszy - świnie powietrzem nie żyją/ a to niestety kosztuje , w proponowanym programie z budowy również mogą korzystać krowiarze jak korzystali dotąd /modrnizacja,budowa i dopłata zwierzęca/ i uważacie że to jest ok. ,ale zaraz co nie którzy będą ironizować ze im zazdroszczę jak to czynili wcześniej , Niechcę ich kasy na budowę chlewni ,chcę równego sprawiedliwego traktowania każdego rolnika.I dopłat do produkcji roślinnej i zwierzęcejBobo pisze:Przeciez dają kase na budowę chlewni, połowę zwrócą, taniego prosiaka masz, zysk niezły to po co wiecej?)
No i wsumie nie wiadomo dla czego cena spada! Jak zwykle zakłady i pośrednicy chcą wykorzystać sytuacje! Przecież tak ciepłego weekendu dawno już nie było! A w okolicznych biedronkach i innych marketach na grilla został tylko węgiel i podpalka!
zawsze o tej porze jest delikatny spadek, a potem do końca wakacji już tylko w górę.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
07.07.2014 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Lokalny skup niezmiennie od trzech tygodni płaci 5,00 netto.
Niemcy ostro w dół giełda
Ha Ha Ha słyszeliście jak Ukraina zniosła embargo ?
Embargo znieśli ale podwyższyli Cło tylko dla polski i nie opłaca się do nich sprzedawać !
Gdzie my som ???
Embargo znieśli ale podwyższyli Cło tylko dla polski i nie opłaca się do nich sprzedawać !
Gdzie my som ???
Pani Moniko jak tam giełda niemiecka i prognozy ? 09 jak zwykle panikę sieje! Ukraińskie embargo i clo oraz spraw dzikow na podlasou i reszcie kraju pokazuje tylko jakiego mamy ministra i cały rząd!
Podajcie link do niemieckiej giełdy!
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... shaus.aspxboder24 pisze:Podajcie link do niemieckiej giełdy!
aukcja trwa
W Niemczech nikt nie chce jeść wieprzowiny i Ukraina też brzydzi sie !
może Sawicki kupi ?
może Sawicki kupi ?
krach
Niemcy nie chcą wieprzowiny ? Każdy ma swój punkt widzenia Zasadą giełdy jest licytacja kto da więcej ale sprzedającyma prawo oreślić cene poniżej której nie sprzeda . Dobry towar ma odpowiednią cenę, dziś i jutro napewno wzrośnie zapotrzebowanie oby Niemcy awansowali do finału to mięso będzie potrzebne.
Aby i unas nie było obniżek proponuje odpalić grile, koniecznie w cieniu bo unas obecnie 34 stopnie
ps. jeżeli ktoś pojedzie po mięsko do naszych niemieckich kolegów niech przygotuje się na płatne wszystkie drogi.
Aby i unas nie było obniżek proponuje odpalić grile, koniecznie w cieniu bo unas obecnie 34 stopnie
ps. jeżeli ktoś pojedzie po mięsko do naszych niemieckich kolegów niech przygotuje się na płatne wszystkie drogi.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
07.07.2014 Ceny skupu tuczników i macior: żywiec spadek o - 0,06 zł/kg, E klasa o - 0,12 zł/kg.
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... 0-12-zl-kg
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... 0-12-zl-kg
a ja zaryzykuje twierdzenie ze te 5.9 - 6.0 pln to bylo tegoroczne apogeum i obym sie myliljacekgg pisze:zawsze o tej porze jest delikatny spadek, a potem do końca wakacji już tylko w górę.
Masz racje cena najwyższa to już była teraz tylko w dół , ale tucznik bedzie opłacalny bo zboże stanieje i ostro1963 pisze:a ja zaryzykuje twierdzenie ze te 5.9 - 6.0 pln to bylo tegoroczne apogeum i obym sie myliljacekgg pisze:zawsze o tej porze jest delikatny spadek, a potem do końca wakacji już tylko w górę.
-
stan1069@o2.pl
Takie krótkie to apogeum by było ?????????
nie wiem czy jak zboże stanieje to więcej na tuczniku zostanie , więcej to może zostać ale gnoju bo go można dłużej trzymać
co do tych rekordowych zbiorów i niskich cen zbóż też pomału mam wątpliwości , z tego co widzę to otrąb może być sporo
nie wiem czy jak zboże stanieje to więcej na tuczniku zostanie , więcej to może zostać ale gnoju bo go można dłużej trzymać
co do tych rekordowych zbiorów i niskich cen zbóż też pomału mam wątpliwości , z tego co widzę to otrąb może być sporo
Stan zgadzam się z tabą przy obecnej temperaturze na polach robi się biało , wczesne odmiany pszenżyta i pszenicy ziarka mają jeszcze jako takie ale te nieco późniejsze to strasznie drobne, podobno Ukraina ma tanie ziarko ale czy ono przyjedzie to wielka niewiadoma, wszelkiej maści eksperci mogą zachwile ogłosić że tam sucho i niema co zbierać.
Od dziś niektóre skupy obniżyły o 10 groszy ale niektóre nic nie zmieniły. Dzisiejsza giełda nie wyjaśnia czy to jedynie korekta czy trwała zmiana, na 20 pozycji sprzedano jedynie 6 i to tylko te o słabej mięsności , poczekajmy jeszcze około 3 tygodni i spraw sama się wyjaśni obecnie wszelkie prognozy to wróżenie z fusów ( dziś to chyba z zimnej puszki po piwie
).
Od dziś niektóre skupy obniżyły o 10 groszy ale niektóre nic nie zmieniły. Dzisiejsza giełda nie wyjaśnia czy to jedynie korekta czy trwała zmiana, na 20 pozycji sprzedano jedynie 6 i to tylko te o słabej mięsności , poczekajmy jeszcze około 3 tygodni i spraw sama się wyjaśni obecnie wszelkie prognozy to wróżenie z fusów ( dziś to chyba z zimnej puszki po piwie
staram sie nie gdybac bez podstaw i analizy a tez bym chcial dobrej ceny na koniec sierpnia bo niedawno wstawilem ale wszystkie czynniki sa na nie ale odstepstwa od wytycznych sie czesto trafiaja , oby i w tym roku bylyManiu pisze:Stan zgadzam się z tabą przy obecnej temperaturze na polach robi się biało , wczesne odmiany pszenżyta i pszenicy ziarka mają jeszcze jako takie ale te nieco późniejsze to strasznie drobne, podobno Ukraina ma tanie ziarko ale czy ono przyjedzie to wielka niewiadoma, wszelkiej maści eksperci mogą zachwile ogłosić że tam sucho i niema co zbierać.
Od dziś niektóre skupy obniżyły o 10 groszy ale niektóre nic nie zmieniły. Dzisiejsza giełda nie wyjaśnia czy to jedynie korekta czy trwała zmiana, na 20 pozycji sprzedano jedynie 6 i to tylko te o słabej mięsności , poczekajmy jeszcze około 3 tygodni i spraw sama się wyjaśni obecnie wszelkie prognozy to wróżenie z fusów ( dziś to chyba z zimnej puszki po piwie).
- mytotoksyna1
....na tuczniki nie będzie zzzadnej DOBREJ ceny w najbliższych latach!!
..wybijttta to SOBIE Z GŁOWY!
..mafia mięsna ządzii
..nawet jak ROSJANIE ZGŁODNIEJĄ zgodnie z przysłowiem -jak rusek GŁODNY to zły!
..to też u nas w Polsce nie wpłynie na wzrost znaczący ceny tuczników.
..gdzie wy żyjeta !!---w Polsce hiba.
..tu so układy ,układziki .poklepywanie po plecach ,gatki szmatki ,a cwaniacki majo się dobrze.
..może kiedyś -jak demokracja w POLSCE okrzepnie to doczekamy się ładu i składu!!!
..ale to dłługa perspektywa !!!!
..wybijttta to SOBIE Z GŁOWY!
..mafia mięsna ządzii
..nawet jak ROSJANIE ZGŁODNIEJĄ zgodnie z przysłowiem -jak rusek GŁODNY to zły!
..to też u nas w Polsce nie wpłynie na wzrost znaczący ceny tuczników.
..gdzie wy żyjeta !!---w Polsce hiba.
..tu so układy ,układziki .poklepywanie po plecach ,gatki szmatki ,a cwaniacki majo się dobrze.
..może kiedyś -jak demokracja w POLSCE okrzepnie to doczekamy się ładu i składu!!!
..ale to dłługa perspektywa !!!!
jak cena wzrośnie to wy siedzicie i czekacie aż spadnie potem czyta to forum jakiś rzeźnik i powie świnie tanieją bo na forum rolnicy na to czekają spokojnie bez paniki to napewno nie była jeszcze najwyższa cena tego lata
ja też obstawiam że w żniwa znowu się zrobi szaleństwo cenowe
Ot przeciaganie liny jak zwykle, przydalo by sie wiecej optymizmu, bo biadolicie jak stare baby a stare baby do przeciagania liny to faktycznie dobrze nie wrozy!
nikt tu marku nie biadoli kazdy ma swoje zdanie i dziwna to by byla dla mnie jednomyslnosc bo by to swiadczylo o sciemnianiu a cena max z 6.00 na 5.80baraki pisze:Ot przeciaganie liny jak zwykle, przydalo by sie wiecej optymizmu, bo biadolicie jak stare baby a stare baby do przeciagania liny to faktycznie dobrze nie wrozy!
-
stan1069@o2.pl
Przeciąganie liny http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 51756.html 
Jak już po kilka zakażonych sztuk znajdują , to do jesieni i do mnie to dotrze .
Obym wcześniej moje darmozjady zdążył sprzedać .
A prawda jest taka że na tym forum żaden świniopas nie potrafi określić ceny na przyszły tydzień , rozmaitej maści pośrednicy , importerzy i wyzyskiwacze wiedzą tyle co wyczytają na niemieckiej stronie . Ot cała polityka.
Zboże tanieje, truskawki rozdają już darmo ,cukier po 1.70 ziemniaki 0.60 zł . Ciekawe kiedy tucznika będą dawać darmo ? 
-
stan1069@o2.pl
C o się chłopczyku ciskaszvicia1223 pisze:A prawda jest taka że na tym forum żaden świniopas nie potrafi określić ceny na przyszły tydzień , rozmaitej maści pośrednicy , importerzy i wyzyskiwacze wiedzą tyle co wyczytają na niemieckiej stronie . Ot cała polityka.