FORUM
CENY TRZODY
-
andrzej19570
Re: CENY TRZODY
To Ci współczuję!!

Polecam STOPERAN! I to 2 tabletki naraz. Jeżeli nie ustąpi, wziąść trzecią.0909 pisze: będzie biegunka
Pewnie przetwórcy już myślą jak zdobyć tanią wieprzowinę na święta. Agrobiznes to bardzo dobre źródło informacji tam tylko ciągle pierniczą o obniżkach i górach mięsa. Import rośnie bo w kraju coraz mniejsza produkcja . Świnie są poszukiwane a nawet maciory pewna firma spod Gniezna szuka ich coraz dalej nawet nie wiem czy sam transport nie jest więcej wart niż ta maciora.
;
Ostatnio zmieniony środa 01 kwie 2015, 21:11 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
stan1069@o2.pl
Pewnie znowu przybędzie ludzi którzy powiedzą że się czepiam ale przeżyjęStanislaw pisze:to barak masz tam 5o szt czy glupa walisz obejrzec to potrzebuje godz sprawdzic poidla karmniki narobic paszy dowiezc zboza cos tam trzeba czasem naprawic obornika nie licze bo mozesz miec na rusztach .Zaplace ci 3,5 kola za zarzadzanie po ktorym 1 godz wystarczy na 500 szt
Baraki Ty już chyba nawet nie wiesz sam co ty piszesz
nie wiem ile tych świń masz ale sam koszt pracownika [ przy 1 200 sztukach w roku przykładowo ] wynosi 50 zł.
nie wiem jeszcze jak się ma wypłata kosmiczna pracownika do opryskiwacza 300 litrów na 60 hektarów i klimatyzacja w chlewni zatykaną deską
Stan zapomniałeś o oknach z workach po nawozach ,bo na prawdziwe okna szkoda kasy
,a ten pracownik jak robi 1 godzinę dzienne to stawke godzinową ma jak nasze posły prawie 
płaciłem 100 zł za dniówke średnio pracy 6 godzin +sniadanie +obiab +traktor na każde życzenie z moim paliwem + simson do dojeżdżania do pracy + pieniądze na zaś na miesiąc, a jego wyjazd za pieniędzmi skończył się tylko większym długiem bo musiał od kogoś pożyczyć pieniądze żeby jego żona z bratem mieli za co do polski wrócić. Poszedł odemnie nie z powodu zarobków tylko z powodu swej drugiej (nie koniecznie mądrej) drugiej połowy. Na zdrowy rozsądek to jak komuś jest mało to pierwsze stara się o podwyżke.
Skoro jak liczycie że mi tylko smród został to wychodzi na to że zysk który mam jest zrobiony z pola, ponieważ zboża kupiłem ok 30 ton, a problem w dokładnym rachunku jest taki że nie mam wagi zboża zebranego z pól, więc nie wiem ile miałem swojego zboża i jakie zużycie paszy bo jeśli miałem dużo ton i zużycie było na poziomie powyżej 300/tucznika to wychodzi że ze swiń smród został a zysk ze zboża, a jeśli dużo mniej nzjadły, to znaczy ze ze zboża nie wyżyje.
Skoro jak liczycie że mi tylko smród został to wychodzi na to że zysk który mam jest zrobiony z pola, ponieważ zboża kupiłem ok 30 ton, a problem w dokładnym rachunku jest taki że nie mam wagi zboża zebranego z pól, więc nie wiem ile miałem swojego zboża i jakie zużycie paszy bo jeśli miałem dużo ton i zużycie było na poziomie powyżej 300/tucznika to wychodzi że ze swiń smród został a zysk ze zboża, a jeśli dużo mniej nzjadły, to znaczy ze ze zboża nie wyżyje.
dziwicie się ze gostek tylko godzinę w chlewni siedzi ciekawe czy wy siedzicie 8 godzin bo tak zastanawiam się ile trzeba mieć aby 8 godzin w chlewni siedzieć
wojce świniakowi bez różnicy czy patrzy na worek od nawozu czy na rame okenna ze złotym szprosem, od tego szybciej nie urośnie, ale kompetentna obsługa chlewni to podstawa sukcesu w chowie trzody.
Stan mój opryskiwacz miesci nie 300 a 400l z tym ze tych ha to już ma 80 do obsłużenia ale biorąc pod uwagę że robie tylko 1 zabieg na chwasty to na co mi większy sprzęt? 4setką 2-3 dni i po zabiegu, większym pewnie by zrobił przez 1 dzień czyli przez 364dni w roku stał by bez użyteczny, to na h... mi tak inwestycja.
Stan mój opryskiwacz miesci nie 300 a 400l z tym ze tych ha to już ma 80 do obsłużenia ale biorąc pod uwagę że robie tylko 1 zabieg na chwasty to na co mi większy sprzęt? 4setką 2-3 dni i po zabiegu, większym pewnie by zrobił przez 1 dzień czyli przez 364dni w roku stał by bez użyteczny, to na h... mi tak inwestycja.
żeby mieć większy jak sąsiad hehe
A robienia paszy to do pracy w chlewni nie zaliczacie?
Ja w samej paszarni z rozwózką to ok 3h dziennie +
oprzęt LK 2x20m +
oprzęt LP 2x25m +
obchód po warchlakach i tuczarni+szczepienia ok 45m +
zabiegi przy prosiakach średnio licząc 14m/dzień
sprzedaż,mycie,przeganianie 30m
To daje średnio dziennie 6 ha w chlewni.
Tyle ode mnie
oprzęt LK 2x20m +
oprzęt LP 2x25m +
Tyle ode mnie
Robienie paszy mam zautomatyzowane, kolejne porcje dozują sie i mieszają w czasie opróżniania taczki do karmików, jak wracam pasza czeka gotowa, rozwózka paszy to zarazem i obchód, podczas napełniania luka sie na zwierze ta czy wszystko ok i to wystarczy, stado mam stabilne pod wzgledem zdrowotnym więc poza rutynową profilaktyka niema potrzeby wyszukiwac jakichs chorych sztuk i leczyc bo ich poprostu niema! Ale tak jak wspomiałem w czasie porodów odsadzania pracuje sie w chlewni cały dzień.
A robienia paszy to do pracy w chlewni nie zaliczacie?
oprzęt LK 2x20m +
oprzęt LP 2x25m +
Tyle ode mnie
to 6 hektarów obchodzisz dziennie?
oprzęt LK 2x20m +
oprzęt LP 2x25m +
Tyle ode mnie
to 6 hektarów obchodzisz dziennie?
Skrócony filmik z opróżniania big bega z kiszoną kuku trwa kilka minut a w rzeczywistości kilkanaście , bądź kilka dziesiąt minut . Ta automatyka w zadawaniu paszy wygląda zapewne , jak i ten siewnik Amazona do siewu zboża z niesłychaną precyzją po której to kuku można siać i nieprzeciętnym zbiornikiem na materiał siewny w ilości 100 kg .
Franek jak to czytał , to się ze śmiechu prawie posikał .
Franek jak to czytał , to się ze śmiechu prawie posikał .
-
stan1069@o2.pl
Dobrze że nie dałeś mu poczytać o suszeniu kukurydzy suszarką do włosów bo by się pewnie usra......... 
a wymiana worków po nawozie w oknach i naprawa pompy przy pilmecie 
A podobno przy krowach jest wiecej roboty niz przy swiniach. 
Baraki 80 ha i 400 litrów opryskiwacz ?? to nie po chrześcijańsku
Ja przynajmniej sobie nie wyobrażam na takiej pow jeździć trzydziestką . Dajmy taki większy kawałek z 10 ha i jak tu pryskać.
Zna ktoś ceny na ten tydzień ?
Zna ktoś ceny na ten tydzień ?
baraki nie chce się czepiać ,ale pisałeś ze w tym roku nie miałeś młocki u ciebie,na takim areale jakim cudem?
trochę sie czepiacie tego opryskiwacza ja mam 300l i ponad 60ha zbóż nim pryskam i dodam że conajmiej 2 zabiegi fungicydem robie a nieraz 3, 2 razy skracanie i herbicydy tez stosuje maszyna jest nie do zajechania 
To jeśli jest taki niezawodny , to zdradź Brzydalu markę tego opryskiwacza .
-
stan1069@o2.pl
Są 2 możliwościstaś76 pisze:baraki nie chce się czepiać ,ale pisałeś ze w tym roku nie miałeś młocki u ciebie,na takim areale jakim cudem?
1 całość to kukurydzą
2 zapomniał sobie zasiać
-
stan1069@o2.pl
To na to wychodzi że hodowcy świń są największymi bidokamibrzydal pisze:trochę sie czepiacie tego opryskiwacza ja mam 300l i ponad 60ha zbóż nim pryskam i dodam że conajmiej 2 zabiegi fungicydem robie a nieraz 3, 2 razy skracanie i herbicydy tez stosuje maszyna jest nie do zajechania
60 hektarów i chłopie pryskasz jeszcze kilka razy przecież Ci się wątroba rozpierdo....
wszystko gra z tym opryskiwaczem jak masz wszystkie pola które widzisz z okna chaty bo nie wyobrażam sobie oby dojeżdżać kilka km z 400 litrowym opryskiwaczem przerabiałem to na własnej skórze niby wodę można wziąć z sobą albo gdzieś bliżej pola tankować ale wiecie jak to jest a to kury potrujesz a to waz cienki ze 400 litrów leci cały dzień nie mowie ze jest to nie możliwe ale upierdliwy taki zabieg zdaje sobie sprawę ze w uprawie QQ jest tych zabiegów niewiele ale mając trochę rzepaku to już oprysk staje się problemem
Pola mam porozrzucane w 5 wsiach ale unia wyszla naprzeciw moim potrzebom i do kazdego pola wode podciagnela
, a napelnia sie tak ze trzeba uwazac coby ze szlaufem nie odleciec. 
Pilmetmietko75 pisze:To jeśli jest taki niezawodny , to zdradź Brzydalu markę tego opryskiwacza .
Stan jesteś wielki ,Ciebie z poczuciem humoru chyba nikt nie przebije ,tak trzymajstan1069@o2.pl pisze:To na to wychodzi że hodowcy świń są największymi bidokamibrzydal pisze:trochę sie czepiacie tego opryskiwacza ja mam 300l i ponad 60ha zbóż nim pryskam i dodam że conajmiej 2 zabiegi fungicydem robie a nieraz 3, 2 razy skracanie i herbicydy tez stosuje maszyna jest nie do zajechaniajeszcze się dziwię że się tu taki biznesmen w branży świńskiej nie znalazł co 100 hektarów pryska plecakowym
![]()
![]()
60 hektarów i chłopie pryskasz jeszcze kilka razy przecież Ci się wątroba rozpierdo....
- Muchozolali
- Muchozolali
4.70 skup
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
01.09.2014 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Cena próbuje spaść od środy
Kazik kiepski masz ten skup, chocby taki lenarcik da 5,20 i bynajmiej nie za fermowe ilosci, inna mala ubojnia to samo juz od 1 sztuki, posrednicy co zbieraja po wsiach- od 5zl.
Ja tam nie sprzedaję, podaję cenę orientacyjnie w każdy poniedziałek. Do tego na tym spędzie dochodzi jeszcze 4% potrącenia
Ale okoliczni rolnicy sprzedają tam po kilka sztuk..
Baraki nie kłam ,dzwoniłembaraki pisze:Kazik kiepski masz ten skup, chocby taki lenarcik da 5,20 i bynajmiej nie za fermowe ilosci, inna mala ubojnia to samo juz od 1 sztuki, posrednicy co zbieraja po wsiach- od 5zl.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
01.09.2014 Ceny skupu tuczników i macior - w Polsce minimalne w dół, w Niemczech do góry.
http://cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/111- ... ch-do-gory
http://cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/111- ... ch-do-gory
6.7za e osiągalne takze nie skraj się agent ze są spadki i potrzebny nawet łuczników dzis
mój telefon za tucznikiem 2 razy dzisiaj dzwonił
a ja sie pytam - czemu skoro jesteśmy imprterem netto, ceny mamy nizsze niż u tego od ktorego ściągamy mięsa najwiecej? co to za logika? u nich jest 6,95, a u nas 6,6 ciężko wydolić. Powinno byc tyle co u nich+koszt transportu, czyli 7,2 na teraz.
20 szt poszło po 5,20 zł - 1%
Ulan ja osobiście uważam , że skoro importujemy mięso to nie możemy mieć gór mięsa w magazynach ( podobno to jest powód do spadków ) . Jeżeli zakłady kupią tam mięso które jest droższe to oby średnie cena mięsa była na niskim poziomie muszą gdzieś kupić taniej. A poza tym rolnicy mają dopłaty to można ich okradać.
Zapominacie że świnia to nie jest cała całość. Kupią sobie tanie przodki, półtusze lekko długo mrożone i cena nie jest wcale wyższa niż u nas.
z cena robi sie ch.....
Wie ktoś kiedy odblokują możliwość sprzedaży żywych świń na zachód?
-
stan1069@o2.pl
Ch .............. to się dopiero zrobi1963 pisze:z cena robi sie ch.....
Tucznik nie będzie drogi wybić sobie z głowy !
tak tak oczywiście 
Nie musi być wcale drogi byle wystarczyło na pokrycie kosztów i mały zysk.0909 pisze:Tucznik nie będzie drogi wybić sobie z głowy !
Zaczyna robić się ciekawie; Niemcy dziś znowu +1, euro około 4,21.
No właśnie: świnie mają być opłacalne to niekoniecznie znaczy drogie