FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
kabad ale dlaczego mamy bankrutowac .Czy to ma byc nowa norma ,a przepraszam Ty nie jestes rolnikiem ze mowisz w drugiej osobie
Stanislaw mowisz moim jezykiem , chyba tylko narodowcy nam zostali albo nie poprawny korwin
-
Genia M jak miłość
pan Stasiek mówi jak jest a jest żle jak żyć godnie w tym kraju czy jest to możliwe bez układów
jest zle tusk zaliczyl bruksele a bohaterowie tasm zasiadac beda wnowym rzadzie a ten od laski bedzie marszalkiem , no brawo
- mytotoksyna1
witek ty nie politykuj tylko wlej świniom żarciee.Witek71 pisze:jest zle tusk zaliczyl bruksele a bohaterowie tasm zasiadac beda wnowym rzadzie a ten od laski bedzie marszalkiem , no brawo
juz wlalem
- mytotoksyna1
...........fajnie --lubieee CIE.Witek71 pisze:juz wlalem
- mytotoksyna1
WIELKOPOLSKA MNIE POWALA.mytotoksyna1 pisze:...........fajnie --lubieee CIE.Witek71 pisze:juz wlalem
Nie wystarczy narzekać? Stanisław - hehe - w Twoich ustach brzmi to jak żart - przecież Ty na tym forum raczej nic innego nie robisz tylko ciągle biadolisz...no dobrze dobrze - nie tylko - prócz narzekania bełkoczesz coś o jakichś ''chrześcijańskich narodowcach'' - a kimżeż oni są?Stanislaw pisze:Nie wystarczy narzekac ,jaki madry narod taki wybor .Nie mozna wybierac kogos kto po kilku latach malzenstwa bierze slub koscielny na pokaz i kto oszukiwal w rzeczach malych bo gdy tylko nadarzy sie okazja to nakradnie i oklamie ile tylko sie da.Zawsze stawialem na chrzescijanskich narodowcow , nie mylic z klerem.Nigdy na farbowanych lisow, chociaz nigdy nie ma pewnosci kto jest kim
Po raz kolejny masz na myśli pOsła Bosaka? Bosse - tylko nie on i jemu podobne nieobliczalne, dwulicowe oszołomstwo. Najciekawsze w Twojej wypowiedzi jest to co piszesz po ''zawsze stawiałem na chrz. narodowców'' a mianowicie ''...chociaż nigdy nie ma pewności kto jest kim'' - hehe - dobre...rzec można ''koledzy - stawiam/stawiajcie na tego konia bo jest najlepszy i wygrać musi - choć sam tego pewien nie jestem'' - zajefajne
Pozdrawiam.
ps.
bez obrazy Panie Staszku
Orban tez byl podobny do Bosaka a jednak Wegrzy mu zaufali .Bezbarwny nie wystarczy negowac kogos przed ,trzeba mu dac szanse .Tuskowi udalo sie oszukac Polakow dwa razy ,o czym to swiadczy?Jesli uwazasz ze mowienie prawdy jest narzekaniem to sobie chwal polska terazniejszosc. Nikt Ci nie zabroni.
Do tych cen wracamy
http://www.pkmduda.pl/?pid=228
po tych obnizkach już agent spać nie moze
-
andrzej-guzik
U mnie w poniedziałek było 6 za E0909 pisze:Do tych cen wracamy
Ziutek spać to ty zaraz nie będziesz mógł po niedzieli z wrażenia cena 3.90 plus VAT
z czego sie cieszysz przeciez to nie jest normalne,przeciez ja tych pieniedzy nie przepijam tylko cos za nie kupuje, a moze i masz racje jakis wlasciciel ZM kupi sobie nowego Mercedesa .Ktos te pieniadze wyda tylko w ktorym kraju UE
-
PO-pulista
Niestety Stanisławie obecna sytuacja na rynku trzody oraz innych rynkach rolnych jest bardzo normalna. Od tej normalności bronią jeszcze kwoty mleczne na rynku mleka, ale to już niedługo i nastąpi tam normalność czyli niskie ceny. Mieliśmy trochę spokoju i my trzodziarze, choć co niektórym na tym forum było żle, bo nieszło zboża kupić poniżej 700zł za tonę, a po co bogacić producentów zbóż jak mogą produkować za grosze. No więc mamy tanie zboże, a co za tym idzie tanie świnie. Ci co domagali się na forum taniego zboża mają teraz z tego satysfakcje a czy mają te swoje korzyści tego ja nie wiem i jakoś nie mogę ich wyliczyć. Przykład zboże w ubiegłe żniwa ok 600zł tona spadek cen świń w tym roku o 1 zł z ok 6 zł na ok 5zł . Korzyść na jednej sztuce świń ok 30zł tańsze zboże o 100zł na tonie, strata z powodu niższej ceny trzody o 1 zł na kg wynosi 120 zł na sztuce. Rachunek prosty hodowca kupujący wszystko zboże traci na 1 sztuce trzody 90zł.
Obecny rok ceny zboża ok 500zł tona adekwatna cena świń do ceny zboża wyniesie 4 zł za kg żywca. I znowu kupujący zboże hodowca zaoszczędzi 30zł na sztuce z powodu tańszego zboża straci 120zł na sztuce z powodu spadku ceny trzody . Suma sumarum wyjdzie kolejne 90zł na sztuce do tyłu.
Takie są prawa ekonomi oraz mentalność rolników.
Obecny rok ceny zboża ok 500zł tona adekwatna cena świń do ceny zboża wyniesie 4 zł za kg żywca. I znowu kupujący zboże hodowca zaoszczędzi 30zł na sztuce z powodu tańszego zboża straci 120zł na sztuce z powodu spadku ceny trzody . Suma sumarum wyjdzie kolejne 90zł na sztuce do tyłu.
-
robert0169
jak sprzedam po 3,9 to mi kaktus na f----e wyrosnie

Obyś się nie zdziwił 
-
robert0169
zdziwie sie jak zobacze babe z broda nie zarostem

-
robert0169
Robert ten filmik powinien być w temacie : Kupię - sprzedam , zamienię . Byś widział ilu by było chętnych na zamianę

-
stan1069@o2.pl
Populista weź się chłopie ogarnij
świnie staniały dlatego że zboże tańsze 2 tygodnie ????
z mlekiem podobnie jest jak ze świniami i ani kwoty mleczne nie pomogą , a wszystkiemu winne są bardzo dotkliwe sankcje

Moniko chyba wychodzisz za maz
zobaczcie co to jest normalnosc i gdzie my zyjemy http://www.youtube.com/watch?v=ME2wpZJ3H_0
- mytotoksyna1
PO-pulista pisze:Niestety Stanisławie obecna sytuacja na rynku trzody oraz innych rynkach rolnych jest bardzo normalna. Od tej normalności bronią jeszcze kwoty mleczne na rynku mleka, ale to już niedługo i nastąpi tam normalność czyli niskie ceny. Mieliśmy trochę spokoju i my trzodziarze, choć co niektórym na tym forum było żle, bo nieszło zboża kupić poniżej 700zł za tonę, a po co bogacić producentów zbóż jak mogą produkować za grosze. No więc mamy tanie zboże, a co za tym idzie tanie świnie. Ci co domagali się na forum taniego zboża mają teraz z tego satysfakcje a czy mają te swoje korzyści tego ja nie wiem i jakoś nie mogę ich wyliczyć. Przykład zboże w ubiegłe żniwa ok 600zł tona spadek cen świń w tym roku o 1 zł z ok 6 zł na ok 5zł . Korzyść na jednej sztuce świń ok 30zł tańsze zboże o 100zł na tonie, strata z powodu niższej ceny trzody o 1 zł na kg wynosi 120 zł na sztuce. Rachunek prosty hodowca kupujący wszystko zboże traci na 1 sztuce trzody 90zł.
..normalnie intelektualny SAMOUK!!
.a ty WIDZIAŁ NA oczy swinke??
Jakoś cisza na forum o naszych siatkarzach.
Ja już któryś dzień przeglądam forum, słucham trójki radiowej i śledzę wyniki meczów w onecie i tvnsport. Gno.jom z Polsatu nie dam zarobić.
Ja już któryś dzień przeglądam forum, słucham trójki radiowej i śledzę wyniki meczów w onecie i tvnsport. Gno.jom z Polsatu nie dam zarobić.
Też nie zapłaciłem.
Zreszta dziś gra mój Lech i siatka zeszła trochę na drugi plan.
Zreszta dziś gra mój Lech i siatka zeszła trochę na drugi plan.
mam!
za 19,99 z vectry
za 19,99 z vectry
jutro final za darmoche 
Solorz obiecał za darmo.
dzisiaj idziemy na 3:0 
to wcale nie jest najwazniejsza impreza w Polsce ,chociaz mozecie tak uwazac http://www.youtube.com/watch?v=X7dN58lkbnI
Mecz leci na Polsacie kanał 444
może nie jest najwazniejsza, ale jakiś sukces już mamy 
gramy czwartego 
mamy (odkodowany) FINAŁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

populista mialem nie komentowac Twoich bzdur .Normalnosc to ceny nie pokrywajace kosztow produkcji mentalnosc rolnikow to 10 mln swin w kraju w ktorym zjada sie 20 mln. Ty z rolnictwem to masz niewiele wspolnego a zyjesz z opowiadania glupot o tej niby normalnosci.Daruj sobie dalsze wypociny w tym stylu ,bo nie masz pojecia ile pieniedzy potrzeba dzis w rolnictwie abys mial co jesc .Ja Stanislaw nigdy oszustwa zlodziejstwa ,wyzysku,nadmiernego bogactwa i biedy w ktorej dzieci nie maja co jesc nie nazwe normalnoscia w Polsce,kraju mlekiem i miodem plynacym
Populista mądrze prawi jeżeli chodzi o ceny zboża i larum z tym związane to jesteśmy w plecy więcej na tuczniku niż oszczędności na zbożu!Ja jestem za tym żeby każdy zarobił i trzodziarz i krowiarz i zbożowiec etc...nie znoszę uprzywilejowania- wolny rynek= równe szanse
-
robert0169
http://youtu.be/ueS_FMxE2Eo to dla podniesienia ducha walki ERNESTO WIELKI
-
PO-pulista
Stanisław bez urazy, wiem, iż jesteś prawym człowiekiem i w większości zgadzam się z Twoimi poglądami na świat, gospodarkę,polskie rolnictwo. Może moja wypowiedz była zbyt przewrotna i opacznie przyczepiła mi się do Twojej zacnej osoby. Chciałem w ten sposób zasygnalizować pewien problem istniejący w mentalności wielkopolskiego rolnika. Choć uważam iż należy na rynki rolne patrzeć realistycznie, to co się dzieje dla przykładu na rynku mleka, musi w obliczu zniesienia kwot mlecznych doprowadzić do zapaści cenowej. Całe to embargo przyspieszyło tylko ten efekt.
Musze jeszcze coś dodać, nie wież w ten stan pogłowia trzody na poziomie 10 milionów sztuk, takie dane są wodą na młyn dla importerów warchlaków.
Musze jeszcze coś dodać, nie wież w ten stan pogłowia trzody na poziomie 10 milionów sztuk, takie dane są wodą na młyn dla importerów warchlaków.
Ostatnio zmieniony niedziela 21 wrz 2014, 16:34 przez PO-pulista, łącznie zmieniany 1 raz.
-
PO-pulista
Odezwał się rolnik uprawiający swój areał ziemi w doniczce. Pochwal się ile masz więcej zysku na sztuce z tego taniego zboża które tak nagminnie kupujesz. Przecież to tobie działa się tu największa krzywda na forum jak zboże było drogie. Na pewno lepiej policzysz ode mnie przecież Ty widzisz świnki w autopsja a ja tylko w teorii.mytotoksyna1 pisze:PO-pulista pisze:Niestety Stanisławie obecna sytuacja na rynku trzody oraz innych rynkach rolnych jest bardzo normalna. Od tej normalności bronią jeszcze kwoty mleczne na rynku mleka, ale to już niedługo i nastąpi tam normalność czyli niskie ceny. Mieliśmy trochę spokoju i my trzodziarze, choć co niektórym na tym forum było żle, bo nieszło zboża kupić poniżej 700zł za tonę, a po co bogacić producentów zbóż jak mogą produkować za grosze. No więc mamy tanie zboże, a co za tym idzie tanie świnie. Ci co domagali się na forum taniego zboża mają teraz z tego satysfakcje a czy mają te swoje korzyści tego ja nie wiem i jakoś nie mogę ich wyliczyć. Przykład zboże w ubiegłe żniwa ok 600zł tona spadek cen świń w tym roku o 1 zł z ok 6 zł na ok 5zł . Korzyść na jednej sztuce świń ok 30zł tańsze zboże o 100zł na tonie, strata z powodu niższej ceny trzody o 1 zł na kg wynosi 120 zł na sztuce. Rachunek prosty hodowca kupujący wszystko zboże traci na 1 sztuce trzody 90zł.
- mytotoksyna1
...sam sobie odpowiedziałeś!!PO-pulista pisze:Odezwał się rolnik uprawiający swój areał ziemi w doniczce. Pochwal się ile masz więcej zysku na sztuce z tego taniego zboża które tak nagminnie kupujesz. Przecież to tobie działa się tu największa krzywda na forum jak zboże było drogie. Na pewno lepiej policzysz ode mnie przecież Ty widzisz świnki w autopsja a ja tylko w teorii.mytotoksyna1 pisze:PO-pulista pisze:Niestety Stanisławie obecna sytuacja na rynku trzody oraz innych rynkach rolnych jest bardzo normalna. Od tej normalności bronią jeszcze kwoty mleczne na rynku mleka, ale to już niedługo i nastąpi tam normalność czyli niskie ceny. Mieliśmy trochę spokoju i my trzodziarze, choć co niektórym na tym forum było żle, bo nieszło zboża kupić poniżej 700zł za tonę, a po co bogacić producentów zbóż jak mogą produkować za grosze. No więc mamy tanie zboże, a co za tym idzie tanie świnie. Ci co domagali się na forum taniego zboża mają teraz z tego satysfakcje a czy mają te swoje korzyści tego ja nie wiem i jakoś nie mogę ich wyliczyć. Przykład zboże w ubiegłe żniwa ok 600zł tona spadek cen świń w tym roku o 1 zł z ok 6 zł na ok 5zł . Korzyść na jednej sztuce świń ok 30zł tańsze zboże o 100zł na tonie, strata z powodu niższej ceny trzody o 1 zł na kg wynosi 120 zł na sztuce. Rachunek prosty hodowca kupujący wszystko zboże traci na 1 sztuce trzody 90zł.
" a ja tylko w teorii"
-
hodowca150
5 : 0 A co do ceny ponieważ temat dotyczy cen, to umówione na jutro 100 szt. po 6.35 zł netto z haka.
prawda jest taka że hodowca, czy rolnik są na poczatku lancucha pokarmowego i pzrez to są wysyskiwani na maxa. Tym bardziej że mamy narzędzi do tego aby uzyskać zadowalającą cene za nasz towar. Bo dzwoni sie do zakladu lub pośrednika i on mowi jaka jest cena. Sytuacja byla by inna gdyby była jedna grupa producentów np. z całej polski- miala by 100% udzialu w obrocie miesem i wtedy markety dostwały by taką propozycje- półtusza cena 9zł/kg bo tyle wyliczylismy koszt wyprodukowania i nie bedzie niższa, w koncu musimy zarobić (tak jak gadają zaklady i pośrednicy). a jak nie to poczeka w mroźni a ty nic nie spzredasz.. ewentualnie kupi konkurencja. No ale to tylko gdybanie oczywiscie 
4,00zl skupy w mojej okolicy 
ŁÓDZKIE 4,70 zł - dla większych ilości
drobnica 4,20 zł
drobnica 4,20 zł
Na srode umowione 15szt po 5,20.
-
mateuszkonrad
- Kontakt: