FORUM
CENY TRZODY
-
stan1069@o2.pl
Re: CENY TRZODY
Dopóki kontraktowców nie wykończą i cykl otwarty z importowanym warchlakiem to chodzenie przy świniach nie ma sensu
tak mi się wydaje
kontrakty wykończy ASF
a ci drudzy już są prawie wykończeni , nasz Pablo jeszcze udaje ze jest dzielny ale jeszcze 2 rzuty i mu dupcia zmięknie
były wcześniej i dołki i górki , ale po marnych zarobkach był czas żeby odpocząć i nabrać sił a teraz jedyne wyjście na to żeby dobrze zarobić to czekać aż w połowie świata zboże uschnie i to dopiero świnia droga za 2 lata
ale co to za pocieszenie jak można wtedy dobrze sprzedać zboże o ile nie uschło
może być problem ze zbożem jak świń zabraknie ,ale jest tez wyjście nie trzeba siać
kontrakty wykończy ASF
a ci drudzy już są prawie wykończeni , nasz Pablo jeszcze udaje ze jest dzielny ale jeszcze 2 rzuty i mu dupcia zmięknie
były wcześniej i dołki i górki , ale po marnych zarobkach był czas żeby odpocząć i nabrać sił a teraz jedyne wyjście na to żeby dobrze zarobić to czekać aż w połowie świata zboże uschnie i to dopiero świnia droga za 2 lata
może być problem ze zbożem jak świń zabraknie ,ale jest tez wyjście nie trzeba siać
Normalnie nóż w kieszeni mi się otwiera !!! http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 07657.html on mniejsze zyski o 8% a rolnicy o około 20%. Czy to mięso importowane jest takie super ?
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 07654.html . Pamiętajmy o tym kupując mięso ja staram się kupować z małych ubojni ale przyznam że nie jest to łatwe.Na koniec nieco lepsza wiadomość http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 07706.html
Giełda Niemiecka początek dobry
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 07709.html następny co zyski zwiększył, pozyskują tani surowiec od nas za grosze, a jak przejdzie przez ubojnie to cena rośnie z każdym kto przerzuci to mięcho o kilka procent,
przykład z około 2 tyg wstecz, kolega kupił półtusze w klasie E pytam ile dałeś po 7,5kg z ubojni, ja w tym czasie odstawiałem tuczniki po 5,8 za E, jaka przebitka
przykład z około 2 tyg wstecz, kolega kupił półtusze w klasie E pytam ile dałeś po 7,5kg z ubojni, ja w tym czasie odstawiałem tuczniki po 5,8 za E, jaka przebitka
W tej branży jak miał ktoś miękką dupę to go nie ma dawno. Dioksyny przeżyłem,porhandel mnie nie złamał, pierwsza fala asf także więc nie tak szybko Stan. A kontraktowcy śnią po nocach o budowie następnych chlewni, zajrzyj do Top agrar, albo na Agrofoto, na kontraktach uważają że są kokosy bez pieniędzy i ryzyka.stan1069@o2.pl pisze:Dopóki kontraktowców nie wykończą i cykl otwarty z importowanym warchlakiem to chodzenie przy świniach nie ma sensutak mi się wydaje
![]()
kontrakty wykończy ASF
a ci drudzy już są prawie wykończeni , nasz Pablo jeszcze udaje ze jest dzielny ale jeszcze 2 rzuty i mu dupcia zmięknie![]()
![]()
były wcześniej i dołki i górki , ale po marnych zarobkach był czas żeby odpocząć i nabrać sił a teraz jedyne wyjście na to żeby dobrze zarobić to czekać aż w połowie świata zboże uschnie i to dopiero świnia droga za 2 lata![]()
ale co to za pocieszenie jak można wtedy dobrze sprzedać zboże o ile nie uschło
![]()
-
stan1069@o2.pl
Czasem czytam wykłady o kontraktach na agrofoto
i nawet domyslam się kto ich tam tak atakuje
a ten to dopiero ma dylemat Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jak jest z opłacalnością hodowania prosiaków na warchlaki, a potem je sprzedawać. Prosiaki bym miał swoje załóżmy 20 na początek. Czy to jest opłacalne? Jak u Was ceny warchlaków?
no jak jeszcze koledzy z gimnazjum zabawia się w farmerow na kontrakcie to wcale się nie zdziwie jak kolejna tuczarnie dostawia z klockow

a ten to dopiero ma dylemat Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jak jest z opłacalnością hodowania prosiaków na warchlaki, a potem je sprzedawać. Prosiaki bym miał swoje załóżmy 20 na początek. Czy to jest opłacalne? Jak u Was ceny warchlaków?
no jak jeszcze koledzy z gimnazjum zabawia się w farmerow na kontrakcie to wcale się nie zdziwie jak kolejna tuczarnie dostawia z klockow
Kilometr od mojego gospodarstwa stawia gościu tuczarnie na 1000 sztuk na kontrakt i bynajmniej nie jest z klocków tylko z plandeki 
Ale w top agrar i tygodniku rolniczym też często jakieś artykuły pochwalne. A tematem tucz kontraktowegy i budowa tanich tuczarni z grawitacyjną wentylacją, bo by więcej zarobiła elektrownia na sztuce niż dumny albo durny hodowca 5 tys szt dla agri.
-
turbogrocho49
a mi sie podoba koncepcja tej wentylacji, mysle ze bedzie sie sprawdzac w 100 %, i o ile mniejsze koszty montażu i utrzymania
maja mlode zdrowe kosci i pokonczone szkoly niech robia .Wczoraj poprosilem dwoch MLODYCH ROLNIKOW po technikum w Golanczy {super oceny na swiadectwie} aby kupili mi jakis koncentrat odsadzeniowy i zrobili pasze,zrobili tylko ze nie z koncentratu lecz kupili prestarter i nie widzieli roznicy ,bo pani sprzedajaca powiedziala ze tak bedzie dobrze .Te szkoly to tak samo jak wycieczki naszych poslow Przepraszam PRACA
turbo a nie lepiej wypasac jak to drzewiej bywalo Koszty beda naprawde nie tak duze?
-
turbogrocho49
Stasiu można wybudować pałac dla świń, tylko kiedy to się zwróci
A co was tak bardzo głowa boli o tych co stawiają pod tucz kontraktowy cz jakiś inny,jak im taki się opłaca to co im tak bardzo zazdrościcie, jest wolny rynek i kazdy robi jak mu pasi. Przecież nikt z Was jego dlugu spłacał nie będzie. Skąd się wzieław Was taka Nadopiekuńczość. Raczeij to wyrazy zazdrości niż opiekuńczości. Tak każdy robi jak mu pasuje.
-
stan1069@o2.pl
To nie jest nadopiekuńczość a tylko i wyłącznie zazdrość , bo zarobić na tuczniku 15 groszy i mieć jeszcze gnojowicę gratis to nie lada wyczyn 
Stan - A może ktoś lubi chodować dla idei a nie zysku ,a Ty sobie jego zyskiem głowe zawracasz.
-
stan1069@o2.pl
Jak nie potrzebuje zarabiać na świniach , tylko mu się bez nich nudzi to niech się pobawi w hodowcę
http://grajnik.pl/gry/gra-zlap-swinie,4565.html

http://grajnik.pl/gry/gra-zlap-swinie,4565.html
Pini 5,6 E
Marcinkowsy 5,5 E
a koledzy jakie propozycje następny tydzień?
Marcinkowsy 5,5 E
a koledzy jakie propozycje następny tydzień?
W bogatych panstwach troche inaczej podchodza do takich spraw. Chlopak z mojej rodziny pracowal w polskij firmie w Szwajcarii, zaczeli normalnie jak to w polsce, praca po 12 godzin i wiecej, pienuedzy do reki polowa tego co na papierze itd. Firma dostala ostrzezenie od tamtejszych zwiazkow zawodowych ze maja robic max 8 godzin. Ostrzezenie olali i robili swoje. Uplynelo ze 2 tygodnie i juz mieli na karku tamtejsza inspekcje pracy, firma dostala zakaz prowadzenia dzialalnisci na terenie Szwajcari oraz wysokie grzywny do zaplacenia za naruszenie praw pracownikow. A co ciekawsze tamtejsze zwiazki zajely sie polskimi robolami, kazdy dostal mozliwosc zatrudnienia w tamtejszych firmach, pogonili tylko szefostwo.Chief pisze:A co was tak bardzo głowa boli o tych co stawiają pod tucz kontraktowy cz jakiś inny,jak im taki się opłaca to co im tak bardzo zazdrościcie, jest wolny rynek i kazdy robi jak mu pasi. Przecież nikt z Was jego dlugu spłacał nie będzie. Skąd się wzieław Was taka Nadopiekuńczość. Raczeij to wyrazy zazdrości niż opiekuńczości. Tak każdy robi jak mu pasuje.
i u nas tak by mozna tylko to dziki kraj kiedys sie a Dzrewieckiego obrazalem jak on mowi o Moim kraju dzis mu przyznam racje A MY JESTESMY NIEWOLNIKAMI i FRAJERAMI .Normalni ludzie juz dawno by to jebneli a u nas niektorzy sobie robia nadzieje i jeszcze chwala jak to beda chowac po 4zl i spasa grzejace sie zboze Juz widze ta pasze z mykotoksynami
Stasiu ty tylko narzekasz jak twoja żona to ogarnia
zapewniam Cie ze jestem bardzo pogodnym czlowiekiem,optymistycznie nastawionym do zycia,robie swoje i nie lubie jak ktos z madrych ludzi robi idiotow i jeszcze twierdzi ze to normalne
Stanisław bo to Polska.
warzywa i owoce za grosze,
mleko olbrzymie kary w skali kraju za nadprodukcje( we Francji farmerzy już by wylali tysiące litrów i zrobili ogromne zamieszanie)
byki i ubój rytualny zabroniony kolejny minus
trzodę chlewna dołek od dłuższego czasu i odbicia nie widać(oby dno się nie urwało i poleci niżej)
czy naprawdę jest tak dobrze? dlaczego rolnicy nie protestują? nie ma jedności? każda z gałęzi rolnictwa ciężko przędzie,
a protesty? ja nie idę na kontrakcie mam tucz swoje mam i cena mnie za bardzo nie interesuje, albo gro rolników już nie ma świń,ale opłacalności ogólnie nie ma w branży rolniczej
a gdzie organizacje rolnicze, związki, izby rolnicze? brak jedności i działania do zaprotestowania
warzywa i owoce za grosze,
mleko olbrzymie kary w skali kraju za nadprodukcje( we Francji farmerzy już by wylali tysiące litrów i zrobili ogromne zamieszanie)
byki i ubój rytualny zabroniony kolejny minus
trzodę chlewna dołek od dłuższego czasu i odbicia nie widać(oby dno się nie urwało i poleci niżej)
czy naprawdę jest tak dobrze? dlaczego rolnicy nie protestują? nie ma jedności? każda z gałęzi rolnictwa ciężko przędzie,
a protesty? ja nie idę na kontrakcie mam tucz swoje mam i cena mnie za bardzo nie interesuje, albo gro rolników już nie ma świń,ale opłacalności ogólnie nie ma w branży rolniczej
a gdzie organizacje rolnicze, związki, izby rolnicze? brak jedności i działania do zaprotestowania
Jak za grosze? Byłem dzis w Biedronce jabłka między 2-3 zł ziemniaki najtańsze 60 gr kg ale były i po 1,5 zł ale czy klient zastanawia się ile z tego dostaje rolnik ? Jak 18 lat temu kupiłem nowego URSUSA to zatankowałem do pełna i ze 100 zł jeszcze resztę dostałem dziś na zatankowanie potrzebuję ok 500 zeta ale kogo to obchodzi przecież Unia kasę za fre daje
-
-
zgadza się za grosze ale rolnikowi, nie pisze tu o cenach w sklepach bo każdy ma oczy i widzi jakie są narzuty cebula po 30gr od rolnika a w sklepie 1,5zł
sprzedawał ktoś do http://www.agriserwis.pl/ tuczniki? proponują 4,4zł na żywa ale minimum 150 sztuk
sprzedawał ktoś do http://www.agriserwis.pl/ tuczniki? proponują 4,4zł na żywa ale minimum 150 sztuk
jak miasto nie ruszy to wies wytrzyma ,dno swinskie wlasnie sie obrywa chociaz rdza jeszcze trzyma Tusk gornikom naobiecywal Kalemba obiecywal Sawicki obiecuje i za nasze wszyscy oni dobrze sobie zyja i wycieczkuja Gdzie jest fundusz promocyjny i odpowiedzialnosc za niego Mowie Wam od jakiegos czasu ze gadaniem sie niczego u nas nie zmieni Zobaczymy co powie teraz slask druga zima ciepla Oni beda pierwsi.W Polsce aby cos zmienic to trzeba najpierw postawic sie brukseli a na razie to wszyscy politycy na tym korzystaja i galezi podcinac nie beda ,ani kasac reki ktora im ptasie mleczko daje.Jedyna mozliwosc to ich wszystkich wypierdolic ,tylko lepiej natychmiast od tego nie bedzie ,Patrz UKRAINA Sytuacja jest patowa i dopuki daja kase to nie my najbardziej cierpimy!!!!!
To ja może wrócę na chwile
do cen ,dziś poszły po 4,7 netto
chlopie gdzie?wez sie opanuj Dzis obdzwonilem troche firm i max 4,3 przy 56% i min 80% wyboj WSZYSTKIE co jest nierealne Odbior w srode i cena rowniez srodowa
-
stan1069@o2.pl
Trochę to embargo narobiło zamieszania a dodatkowo ASF w wieprzowinie ale 80 % zamieszania to wina właśnie braku rozumu u rolników
mleko
było drogie i pomimo kwot takie sobie głąby zrobili przekroczenia kwot że niektórzy po 100 000 kary zapłacili mało tego w tym roku nie dosyć że mleko staniało to jeszcze bardziej kwotę mają zamiar przekroczyć i niektórzy już kupują kwotę za pół ceny mleka , a żeby było śmieszniej to większość moce produkcyjne zwiększa dosyć mocno po zniesieniu kwot
oni się potopią w tym mleku
świnie
od zimy było wiadomo że ASF i embargo do tego po żniwach nie złe ceny na zboże i dobry urodzaj i ci co warchlaki kupują importy jak nie musza mieć na stanie to zboze mogli sprzedać i leżeć do góry dup..
zboże
było drogi przez 2 lata to takie zaczęliście czynsze płacić że pomału braknie na nie za plony
warzywa
jabłek jest w Polsce tyle że na każdą rodzinę przypada 2 tony
a przez wcześniejsze lata co roku strajki bo za spady mało płacą
ziemniaki
tak qwa ładujecie nawóz że powinny być przez 10 lat po 1 zł za tonę , w tamtym roku co kupiłem worek to czarne od saletrzaku w tym roku sobie zasadziłem i mam w dupie wasze
jajko jak kupisz to się rzygać chce po rozbiciu a co dopiero jak go zjeść trzeba
mleko
było drogie i pomimo kwot takie sobie głąby zrobili przekroczenia kwot że niektórzy po 100 000 kary zapłacili mało tego w tym roku nie dosyć że mleko staniało to jeszcze bardziej kwotę mają zamiar przekroczyć i niektórzy już kupują kwotę za pół ceny mleka , a żeby było śmieszniej to większość moce produkcyjne zwiększa dosyć mocno po zniesieniu kwot
świnie
od zimy było wiadomo że ASF i embargo do tego po żniwach nie złe ceny na zboże i dobry urodzaj i ci co warchlaki kupują importy jak nie musza mieć na stanie to zboze mogli sprzedać i leżeć do góry dup..
zboże
było drogi przez 2 lata to takie zaczęliście czynsze płacić że pomału braknie na nie za plony
warzywa
jabłek jest w Polsce tyle że na każdą rodzinę przypada 2 tony
ziemniaki
tak qwa ładujecie nawóz że powinny być przez 10 lat po 1 zł za tonę , w tamtym roku co kupiłem worek to czarne od saletrzaku w tym roku sobie zasadziłem i mam w dupie wasze
jajko jak kupisz to się rzygać chce po rozbiciu a co dopiero jak go zjeść trzeba
-
robert0169
stan daj se na luz http://youtu.be/KcPdA-Xpsus 
Stan...jeśli do tak interesujących wniosków doszedłeś leżąc pod przyczepą, to mogę powiedzieć tylko jedno - wszyscyśmy powinni od czasu do czasu pod przyczepą poleżećstan1069@o2.pl pisze:Trochę to embargo narobiło zamieszania a dodatkowo ASF w wieprzowinie ale 80 % zamieszania to wina właśnie braku rozumu u rolników
mleko
było drogie i pomimo kwot takie sobie głąby zrobili przekroczenia kwot że niektórzy po 100 000 kary zapłacili mało tego w tym roku nie dosyć że mleko staniało to jeszcze bardziej kwotę mają zamiar przekroczyć i niektórzy już kupują kwotę za pół ceny mleka , a żeby było śmieszniej to większość moce produkcyjne zwiększa dosyć mocno po zniesieniu kwot![]()
![]()
świnie
od zimy było wiadomo że ASF i embargo do tego po żniwach nie złe ceny na zboże i dobry urodzaj i ci co warchlaki kupują importy jak nie musza mieć na stanie to zboze mogli sprzedać i leżeć do góry dup..![]()
zboże
było drogi przez 2 lata to takie zaczęliście czynsze płacić że pomału braknie na nie za plony![]()
warzywa
jabłek jest w Polsce tyle że na każdą rodzinę przypada 2 tony![]()
ziemniaki
tak qwa ładujecie nawóz że powinny być przez 10 lat po 1 zł za tonę , w tamtym roku co kupiłem worek to czarne od saletrzaku w tym roku sobie zasadziłem i mam w dupie wasze![]()
co nie zmienia faktu, że znajdą się pewnie tacy którzy powiedzą, że i tak wszystkiemu winien jest rząd
u nas tez taka cena jest osiagalnaandre pisze:To ja może wrócę na chwiledo cen ,dziś poszły po 4,7 netto
Ludzie -Młodzi niech hodują świnki my będziemy jeść tani schab jak oni głupcy czemu im tego zabraniać ?
Olejmy tuczniki piłka górą 4 :0 dla polaków
A niech niewolnicy hodują tucznika na kontraktach i szukają żon
Olejmy tuczniki piłka górą 4 :0 dla polaków
A niech niewolnicy hodują tucznika na kontraktach i szukają żon
-
robert0169
a tecza splonie
-
robert0169
Ostatnio zmieniony piątek 14 lis 2014, 21:44 przez robert0169, łącznie zmieniany 1 raz.
to wszystko wina Tuska 
Chłop jest stworzony tylko do obory
on innego nic nie potrafi
on innego nic nie potrafi
-
robert0169
glupi mysli ze wysko wie

-
kędzierzawy
tanie przody z zachodu bardzo jadą
to ja też coś na poprawe nastroju
https://www.youtube.com/watch?v=X4jjdghk0VA
to ja też coś na poprawe nastroju
https://www.youtube.com/watch?v=X4jjdghk0VA
robercie sa trzy prawdy ostatnia jest sensowna Twoja prawda moja prawda i iiiii gowno prawda
-
robert0169
jestem za a nawet przeciw 
nie wiem Stanisławie co Cie tak zdziwiło ,przecież ta cena to daleka jest od marzen ,a czytając choćby te forum sam widzisz że nie wszyscy sprzedają w tych cenach co chociażby Ty. Handluje już kilka lat ze stałym odbiorcą który umie docenić nie tylko ilośc ale i jakość . Normalny człowiek wie że dołując cene odbije sie to z biegiem czasu na jakości ,podkreślam normalny, których naprawde ciezko znależć.Stanislaw pisze:chlopie gdzie?wez sie opanuj Dzis obdzwonilem troche firm i max 4,3 przy 56% i min 80% wyboj WSZYSTKIE co jest nierealne Odbior w srode i cena rowniez srodowa
-
robert0169
w hodowli czy to w tuczu trza sie starac jak te siostrzyczki dobrze grac i spiewac i dobrze sie ruszac

ja jestem za polskim"sprzetem" https://www.youtube.com/watch?v=0trwO1xbv6E oraz reklama http://www.youtube.com/watch?v=fgQVyc8xObQ
-
robert0169
zaje zdrowe sisters

co to znajdź różnice
Przyjedź do mnie dostaniesz worek pyrów gratis, dowolnej odmiany którą mam. Jak któraś po ugotowaniu będzie czarna osobiście dostarczę nowąstan1069@o2.pl pisze:Trochę to embargo narobiło zamieszania a dodatkowo ASF w wieprzowinie ale 80 % zamieszania to wina właśnie braku rozumu u rolników
mleko
było drogie i pomimo kwot takie sobie głąby zrobili przekroczenia kwot że niektórzy po 100 000 kary zapłacili mało tego w tym roku nie dosyć że mleko staniało to jeszcze bardziej kwotę mają zamiar przekroczyć i niektórzy już kupują kwotę za pół ceny mleka , a żeby było śmieszniej to większość moce produkcyjne zwiększa dosyć mocno po zniesieniu kwot![]()
![]()
świnie
od zimy było wiadomo że ASF i embargo do tego po żniwach nie złe ceny na zboże i dobry urodzaj i ci co warchlaki kupują importy jak nie musza mieć na stanie to zboze mogli sprzedać i leżeć do góry dup..![]()
zboże
było drogi przez 2 lata to takie zaczęliście czynsze płacić że pomału braknie na nie za plony![]()
warzywa
jabłek jest w Polsce tyle że na każdą rodzinę przypada 2 tony![]()
ziemniaki
tak qwa ładujecie nawóz że powinny być przez 10 lat po 1 zł za tonę , w tamtym roku co kupiłem worek to czarne od saletrzaku w tym roku sobie zasadziłem i mam w dupie wasze![]()
Co do mleka to gadałem w październiku z dwoma krowiarzami z sąsiednich wiosek, jeden mówi, tragedia, leci cena na łeb na szyję, kary jeszcze będzie musiał płacić. Gadam z drugim, do tej samej mleczarni sprzedaje, zaczęło się od cen świń, potem pytam jak się mleko trzyma. On mówi, że staniało 5gr. Potem o karach, mówię, że pierwszy mówił, że podobno będzie musiał sporo zapłacić, i mówię, że w sumie bezsensu te kary, skoro mleka brakuje, może je zniosą. A on mi mówi, takiego wała, powinni zapłacić i koniec. On ma minimalne przekroczenie, bo wydzierżawił dodatkową kwotę i nie zwiększał nadmiernie produkcji, a ten pierwszy to zapłacił albo i nie rok wcześniej kilka symbolicznych groszy i się śmiał z innych. Jak dla mnie to i kar mogło by nie być, ale zapytajcie tych co nie mieli przekroczeń co sądzą na ten temat.
Co do czynszów z kosmosu, bardzo dobrze, niech płacą.
A sprzedałeś swoje zborze?
A trafiła się sztuka, chyba na hodowlę zostawięarek pisze:co to znajdź różnice