FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Moje Gratulacje i życzę państwu dalszego sukcesu w tej spółce jesteście dla mnie wzoremchłop pisze:Jak jestem rolnikiem 35 lat nawet jednej sztuki z zachodu za bramę nie wpuściłem. Mam jednego producenta od wielu lat tak się dogadujemy że i on ma i ja i jeszcze krzywdy sobie nigdy nie zrobiliśmy razem we dwóch tworzymy cykl zamknięty i się wspieramy a nie wyrywamy sobie !!!
I na spokojne życie nam wystarcza bo wtedy kiedy jest bardzo dobrze nie stawiamy kolejnych chlewni tylko zbieramy na ewentualny kryzys który co kilka lat występuje w każdej branży. Mi biznesmenem nie potrzeba być i Mercedesem jeździć nie muszę, butów za 800 zł nie noszę czy kurtki za 1500 na pokaz a gospodarstwo powiększyłem przez 20 lat ze 150 do 600 szt i z tego fajnie sobie żyję. Nie mam żadnych kredytów, na wczasy co roku jadę i to samo kolega który produkuje dla mnie. Ciągnik 1224 za 40tyś bo po co mi za 250 tyś zł na 22ha.
Nie tylko w Łódzkim powstały wielkie chlewnie pojeździjcie po całej Polsce to kurników i chlewni nowych zatrzęsienie a Mazury to 70% na kntrakty Wipaszu.
Wytlumaczcie mi jak to jest U niemca pracuje sasiad zarabia 20 eur na godz ,mowi ze wszystko tam jest drogie materialy robocizna ,wykonczenie, to jak temu helmutowi oplaca sie do nas exportowac taniej jak u nas wychodowac.Gdzie tu logiczne wytlumaczenie? Sasiad buduje im budynki i mowi ze wszystko robia z najlepszych i najdrozszych materialow,za swinie po 1ojro?
Ciekawe jaką mają drogą gotową pasze ?Stanislaw pisze:Wytlumaczcie mi jak to jest U niemca pracuje sasiad zarabia 20 eur na godz ,mowi ze wszystko tam jest drogie materialy robocizna ,wykonczenie, to jak temu helmutowi oplaca sie do nas exportowac taniej jak u nas wychodowac.Gdzie tu logiczne wytlumaczenie? Sasiad buduje im budynki i mowi ze wszystko robia z najlepszych i najdrozszych materialow,za swinie po 1ojro?
Pszenica matif 190 szok
-
zenekzkition
to była ironia?? bo już nie ogarniampabllo222 pisze:Ceny w górę! PLUS 20 GR przyszły tydzień.agent jak Ty to robisz
.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 19:01 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
co prawda sprzedane w piatek ale dopiero dzis po fakturke byłem ,wiec wyszły po 4,49 netto
-
andrzej19570
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20141202/ROLNICTWO27/141209804Sytuacja producentów trzody chlewnej jest dramatyczna! - mówi Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko-Pomorskiej Izby Rolniczej. - Dlatego napisaliśmy do ministra rolnictwa.
Popieram. Sam zawiązałem taką spółkę z kuzynemchłop pisze:Jak jestem rolnikiem 35 lat nawet jednej sztuki z zachodu za bramę nie wpuściłem. Mam jednego producenta od wielu lat tak się dogadujemy że i on ma i ja i jeszcze krzywdy sobie nigdy nie zrobiliśmy razem we dwóch tworzymy cykl zamknięty i się wspieramy a nie wyrywamy sobie !!!
I na spokojne życie nam wystarcza bo wtedy kiedy jest bardzo dobrze nie stawiamy kolejnych chlewni tylko zbieramy na ewentualny kryzys który co kilka lat występuje w każdej branży. Mi biznesmenem nie potrzeba być i Mercedesem jeździć nie muszę, butów za 800 zł nie noszę czy kurtki za 1500 na pokaz a gospodarstwo powiększyłem przez 20 lat ze 150 do 600 szt i z tego fajnie sobie żyję. Nie mam żadnych kredytów, na wczasy co roku jadę i to samo kolega który produkuje dla mnie. Ciągnik 1224 za 40tyś bo po co mi za 250 tyś zł na 22ha.
Nie tylko w Łódzkim powstały wielkie chlewnie pojeździjcie po całej Polsce to kurników i chlewni nowych zatrzęsienie a Mazury to 70% na kntrakty Wipaszu.
ja na wiosnę zatrzęsę rynkiem prosiąt albo na jesieni tuczników :D ,16 loszek F1 zainseminowanych , kredytu brak ,zboże własne,budynek chlewni po dziadku ale kilka lat temu przerobiony na ruszt ,dziś rozwaliłbym jedną ścianę i poszerzył bo sklepienia wtedy nie było ale polak mądry po.....,inwestycje ograniczam do wymiany świetlówek ,smoczków itp :D nie robię setek na dunie ale 300 w zamkniętym i pewni więcej czasami zostanie z rzutu jak niektórym przy dunie z kilku rzutów :) każdy robi jak uważa.
Prosiak powoli jedzie po kosztach więc nie widze powodów do martwienia się o tuczących duńczyka.
Ogarnia mnie zdziwienie. Im cena spada niżej, tym zadowolenie (z siebie?) niektórych producentów trzody rośnie... Dziwna sprawa. Ja dzisiaj liczyłem i też mi wyszło, że zostaje mi 120 zł na tuczniku. Sam w to nie wierzyłem, ale taki kalkulator dał wynik. Co prawda, leżał dobę w samochodzie pod domem i mróz mu trochę zrył beret, ale kalkulator to kalkulator. Aż z ciekawości muszę sprawdzić, czy w domu też tak będzie liczył? A może i Wasze kalkulatory zamarzły? Fajne podejście, z takim podejściem to można nawet z 1000zł zrobić 2000zł, Wystarczy przy liczeniu złożyć złożyć banknoty na pół....
Jak Ci jeszcze raz tak wyjdzie to mi go pożycz 
nie znam się ale chyba duńczykom też prosiaki przestały iść
patrząc na ogłoszenia :http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/warchlaki-importowane
jakimś dziwnym trafem prawie we wszystkich są oferowane warchlaki 30 kg
ale to tylko moje spostrzeżenia
patrząc na ogłoszenia :http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/warchlaki-importowane
jakimś dziwnym trafem prawie we wszystkich są oferowane warchlaki 30 kg
ale to tylko moje spostrzeżenia
peron pewnie zapomniałeś kosztów paszy dodać kalkulator jest w pożądku
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 19:01 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
musze przeprosić polskich hodowców warchlaka.. ale.. jak patrze na ceny rolnicze.pl i widze Wrachlaka duńskiego 30kg za 210zł, kastrat nawet 180 (za 30kg!) a za polskiego 20kg trzeba zapłącić 200 zł... to sorrry... oferta niekonkurencyjna zupełnie w tej chwili.. Wiadomo żę każdy chciałby coś zarobić.. ale .. to tylko handel .. i polski powinien być tańszy niestety żęby ludzie chcieli go kupować w obecnej sytuacji..
Ulan pisze:musze przeprosić polskich hodowców warchlaka.. ale.. jak patrze na ceny rolnicze.pl i widze Wrachlaka duńskiego 30kg za 210zł, kastrat nawet 180 (za 30kg!) a za polskiego 20kg trzeba zapłącić 200 zł... to sorrry... oferta niekonkurencyjna zupełnie w tej chwili.. Wiadomo żę każdy chciałby coś zarobić.. ale .. to tylko handel .. i polski powinien być tańszy niestety żęby ludzie chcieli go kupować w obecnej sytuacji..
osobiście nie chciałbym 10kg za fri chować jeszcze przy tych cenach
No jak by go nie chcieli kupowac to by był tańszy a że chca to nie jestUlan pisze: polski powinien być tańszy niestety żęby ludzie chcieli go kupować w obecnej sytuacji..
-
stan1069@o2.pl
Za fri to dzisiaj trzeba chować 120 kilo a nie 10ozone400 pisze:osobiście nie chciałbym 10kg za fri chować jeszcze przy tych cenach
a tu się w 100% zgodzę
chylę czoła i tu mnie masz stan
Własne zborze ma za 0zł bo nawozi je g.... które jest darmowym odpadembrzydal pisze:peron pewnie zapomniałeś kosztów paszy dodać kalkulator jest w pożądku
nemezis pisze:20 OJRO NA GODZ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
POLACZKOWI
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zgadza się, helmuty to tyle by chciały zapłacić na rękę za dzień pracy i to na czarno.
Miałem ofertę z Belgii, żeby kogoś polecić, praca na fermie loch, 10-12 euro na godzinę na rękę, pierwszy miesiąc na czarno, wymagana komunikatywna znajomość angielskiego lub francuskiego. 20 to helmut musiałby minimum zaoferować, żeby znaleźć innego helmuta chętnego do takiej pracy i to raczej w rejonie o wyższym bezrobociu.
W zeszłym tygodniu w poniedziałek późnym popołudniem zgłosiłem chęć sprzedaży lochy, we wtorek w południe telefon, że do mnie jadą. Na pokładzie mieli oprócz mojej trzy sztuki, a po zabraniu mojej jechali do rzeźni. Jakie wnioski? Skoro byli już następnego dnia i postanowili jechać z tylko czterema sztukami, znaczy to, że towar jednak potrzebny. Przyjrzałem się ttamtym, i żadna nie wyglądała na taką która była odsadzona od prosiąt, zasuszona i do rzeźni. Wszystkie, łącznie z moją wyglądały na takie u których nie powiodły się dwa krycia. Na oko wyglądały na kryte w październiku, potem po odpowiednim czasie powtórka. Czyli jak ktoś policzy, ja nie odkryję ameryki, prawdziwe są dane o lepszych cenach w lipcu przyszłego roku.
Ciekaw czy dopiero w lipcu i o ile lepsze?
Locha 3,0 netto -4%
Ciekaw czy dopiero w lipcu i o ile lepsze?
Locha 3,0 netto -4%
Realne na dziś to jest 5,5E za całe auta (i też nie koniecznie, firma S odbierze i pół auta w tej cenie), 5,4 przez grupy, firma D jak będzie w potrzebie da i więcej, więc jak ktoś wiezie dobry towar na skup za 3,5-3,6 to jest f.
falko podrzuć jakieś namiary na pw
czyli jednak jest sporo patriotów.. a gadacie że nie ma i wszyscy zachodnie wszystko tylko chcą... Stan powinieneś sie podniecić teraz.. bo to Ty o tym pisałeś przed chwilą .. :pbaraki pisze: No jak by go nie chcieli kupowac to by był tańszy a że chca to nie jest
Na cenach rolniczych to sobie mogą po 300 napisać. /nie wiem czy te patrioty po 150 na dziś zapłacą.
kalkulator odtajał... Te 120 to po przecinku za zerem pokazuje...
Jak minusa nie pokazuje to źle nie jest. Za wiele prosiak kupiony a za wiele tucznik sprzedany?
-
turbogrocho49
ale czasy radosc z tego ze sie nie dołozyło
I jeszcze nikt Ci nie chce uwierzyć że nie dołożyłeś 
-
stan1069@o2.pl
Ten kalkulator dostał szoku termicznegoPeron pisze:kalkulator odtajał... Te 120 to po przecinku za zerem pokazuje...
takie zyski to trzeba liczyć ołówkiem i w razie nie takiego wyniku jak by się oczekiwało zawsze można niepotrzebne liczby wymazać
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwie 2015, 19:00 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
zestaw po 4.5 pln pojechal
pewnie brutto ten zestaw skupnicy 3.5-3.6 netto i jeszcze maja obnizac wydaje mi ssie ze cena zejdzie do 3 zl do swiat
z pis-u jestes co oszustwo podejzewasz ,czy ktos mi dolozy albo ujmie z ceny jesli podam nieprawdziwa a zapomnialem 4.49 bo 1 grosz grupa wezmie ps;stawiam kazda kwote ze po tyle poszlymat pisze:pewnie brutto ten zestaw skupnicy 3.5-3.6 netto i jeszcze maja obnizac wydaje mi ssie ze cena zejdzie do 3 zl do swiat
wyluzuj nie pisalo czy brutto czy netto.
ci co wstawili duna po 300 zl za szt maja teraz sraczke !
A skąd wiesz? podcierasz Im ??mat pisze:wyluzuj nie pisalo czy brutto czy netto.
-
turbogrocho49
teraz nie schodzi dun po 300 zł, teraz schodzi tucznik z juz tanszego warchlaka, a u kogo schodzi z tego po 300, to tak czy siak musi zakonczyc chodowlemat pisze:wyluzuj nie pisalo czy brutto czy netto.
ci c teraz sprzedaja duna to go kupili na poczatku wrzesnia a wtedy cena aka byla 280 za szt ?turbogrocho49 pisze:teraz nie schodzi dun po 300 zł, teraz schodzi tucznik z juz tanszego warchlaka, a u kogo schodzi z tego po 300, to tak czy siak musi zakonczyc chodowlemat pisze:wyluzuj nie pisalo czy brutto czy netto.
Stary, gratuluję takiej ceny. A kiedy pieniążki dostaniesz..za pół roku?1963 pisze:zestaw po 4.5 pln pojechal
-
stan1069@o2.pl
Ci co muszą albo bez świń nie mogą żyć to pewnie o kontrakcikach myślą
Tych co będą protestować , to powinni zimną wodą potraktować .FarmerB pisze:http://www.portalkujawski.pl/index.php/region/item/5506-rolnicy-rozwajaza-masowe-protesty-wszystko-z-powodu-kryzysu-wieprzowego
Mietek sorry że tak brzydko powiem ale w tym roku Ciebie wydymali z dwóch stron na ściankach i warzywkach