CENY TRZODY

mar

Re: CENY TRZODY

Post autor: mar »

no to u nas czas na kolejne promocje będzie
0909

Post autor: 0909 »

3.30 plus vat
Piter112

Post autor: Piter112 »

wie może ktoś ile na tą chwile płaci zakład zbyszko bedoń na żywą
mat

Post autor: mat »

3.3 netto totalna sraka dla tych co maja duny niedlugo beda sprzedawac tucznika za tyle ile kupili warchlaka
Ostatnio zmieniony środa 03 gru 2014, 17:54 przez mat, łącznie zmieniany 1 raz.
0909

W Niemczech 16 % spadł eksport tucznika duszą się od mięsa , a co bezie w styczniu ? jak będą puste portfele !
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

to.. pi..da . Agri sie cieszy
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

mat pisze:3.3 netto totalna srakadla tych co maja duzy niedlugo beda sprzedawac tucznika za tyle ile kupili warchlaka
No i dobrze.Ryzyko handlowe!! :D :D
robert0169

Post autor: robert0169 »

jak z otwartego po 3,3 kupisz to sie dwie palmowe do kupy zejda :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
grajdołek

Post autor: grajdołek »

Dziś się dowiedziałem że Niemcy po niedzieli -6 centów i podobno mają dla nas (naszych zakładów) oferty sprzedaży po 5.4E z transportem gratis!!! Jak dla mnie jest to już akt rozpaczy skoro sami chcą przytachać do nas... :roll:
0909

To 2 z przodu aby patrzeć
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

U nas po 5.4 to już od tamtego tygodnia płacą więc Niemcy z tą promocją to chyba dane z ministerstwa śledzą ceny a tam cena po dwoch pośrednikach
mat

0909 pisze:To 2 z przodu aby patrzeć

moze i takiej ceny sie doczekamy sa juz oferty prosiakow po 200 zl za parke i panie przyjedz tylko wez
0909

Cukier 1.67
Benzyna 4.70
OC opłata od samochodów mam 90 zl taniej w tym roku
Nie wszystko staniało jeszcze , ale i na resztę przyjdzie czas Obniżek

wszystko tanieje wiec i tucznik musi w d.........e dostać
Teraz jest deflacja a myślę że będzie jeszcze gorzej
Eldorado skończyło się
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Deflacja to bardzo złe zjawisko. Niedługo się okaże, że pozyskany ( a właściwie oszczędzony) z jej powodu kapitał zostanie rzucony na rynek w celu pomnożenia. Tyczy się to też budowy nowych ferm. A że rynek jest już nasycony i konkurencji pełno, to marże będą minimalne. Z tego też powodu wielu przedsiębiorców zostanie wykończonych i zwinie manatki. Prognozuję natomiast wzrost sprzedaży nowych samochodów osobowych.
robert0169

Eldorado – legendarna kraina w Ameryce Południowej pełna złota. Słowo to pochodzi od skróconego hiszpańskiego określenia "el hombre dorado" czyli "człowiek olśniony złotem" :shock:
robert0169

http://youtu.be/ZLENF1dIeNE przepowiadani przyslosci nie jest takie proste :D
andrzej19570

Nie wszystko tanieje.Np wędliny z tych naszych tańszych świń nadal są drogie.Mięso trochę staniało ale wędliny nie.Zboże drożeje,dziś dostałem smsa z elewatora Koronowo,pszenica kons.-720,paszowa-580.jęczmień-550,rzepak-1350
0909

masz racje zboże drozeje
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

Piter112 pisze:wie może ktoś ile na tą chwile płaci zakład zbyszko bedoń na żywą
podobno do góry 3,8 wyjściowa
andrzej19570

Awatar użytkownika
Muchozolali

Post autor: Muchozolali »

artykuł powstał po moich informacjach i ustaleniach

problem jest w tym że:
- rynek - markety wymagają taniego towaru
- hurtownie i i większe zm bez uboju kupują tani towar
za granicą no jest tani ale to tani jest pod znakiem zapytania.
- a żeby ubojnie mogły konkurować to muszą kupować taniej
albo zmniejszać uboje
zjawisko kwadratury koła

poz
Maniu

Post autor: Maniu »

Andrzej i to właśnie najbardziej boli bo jak świnie drożeją to mięso w górę. Kupując wieprzowinę w Lidlu, Aldim lub Kauflandzie od stycznia będziemy finansować premie za dobrostan zwierząt w wysokości od 3 do 9 centów do sztuki lub premie roczną 500 euro. UWAGA dotyczy to tylko Niemieckiej świni http://www.agrarheute.com/tierwohl-init ... t-pro-kilo a u nas tylko potrafi się nakładać kary !!!. Kupując mięso musimy patrzeć gdzie wyprodukowano świnie ale i w jakim sklepie. Ciekawe ile wydał minister z naszego funduszu na promocję mięsa w Emiratach ?. I kolejny nius http://www.agrarheute.com/russland-lock ... htschweine ,opcje są dwie albo Russland myśli poważnie na zwiększeniu swojej produkcji więc potrzebują świnie hodowlane (może Duńskie prosięta ) albo co wydaje mi się bardziej prawdopodobne przerobią je na kiełbasę, zluzowanie zasad może nastąpić jeszcze w tym roku czyli idealnie na prawosławne święta

Przepraszam za mój poemat ale warto być świadomym co dzieje się w świecie
Simon33
Kontakt:

Post autor: Simon33 »

Witam. Ostatnio na tym forum byłem w zeszłym roku, a dzisiaj wszedłem ze zwykłej nudy. Jak pracowałem zawodowo w branży mięsnej to forum TCH było dla mnie narzędziem pracy ale skończyła się praca skończyło się forum i może dobrze bo jak nie kiedy czytałem Wasze wpisy a szczególnie nie których to miałem wrażenie że oni wręcz urodzili się na tym forum, a co najmniej spędzili tu dzieciństwo bo informacje jakie tu zawierali z jakimi szczegółami i z jaką częstotliwością na wszelakie tematy to można by stwierdzić że to zbiorowisko samych profesorów amatorsko zajmującymi się przepowiadaniem przyszłości ze szczególnym naciskiem na produkcje trzody!!!
Panowie naukowcy powiedzcie skąd braliście tą wiedzę, skoro dzisiaj mamy kibel? Kto z was wycofał się w porę a z produkcji, kogo ostrzegliście przed załamaniem rynku? Wiem dzisiaj jedno, branie przykładu z waszych rad było błędem- nikt mi tego nie kazał robić to fakt dlatego nie mam żalu do nikogo. Jedno mnie tylko śmieszy: Pan o pseudonimie artystycznym 0909 dzisiaj dla mnie okazał się jako jedyny ze wszystkich kompetentną osobą dlatego że jak mówił to mówił konkretnie! wiele osób go poniżało, wyśmiewało z różnych przyczyn bo przecież cała reszta superfarmerów była w koalicji a on był sam i podawał rzetelne informacje na temat cen skupu, a my chcieliśmy przebić głową mur i jak te barany brnęliśmy w to ślepo! Teraz będziemy przebijać mur
ale w innym celu. Szacunek 0909. Muszę kończyć bo mnie krew zalewa jak czytam to wszystko. Wszelkie komentarze na temat tej wypowiedzi mam w głębokim poszanowaniu.
Byk

Post autor: Byk »

0909 pisze:Minus 4
Czy możesz podać link do strony na której podawana jest cena znp ?
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Mówiłem , że 009 to jest STAŃCZYK NA OBRAZIE MATEJKI!!
Rzeczywistość życia to tylko i wyłącznie gra rynku itylko rynku.
....no chyba że ktoś wuje z zachwytu do oszołoma GIERKA i Stalina, Breżniewa ,albo BIERUTA!!
tomek 1975

Post autor: tomek 1975 »

specjalnie się zarejestrowałem tu bo czytam wasze komentarze i nie wiem czy się śmiać czy płakać z was. Na studiach kilkanaście lat temu jeden profesor mądry mówił nam że wyprodukować każdy potrafi i sprzedać mało kto i miał racje. Trzeba się dostosowywać do rynku, a nie narzekacie i wylewacie żale na forum. Raz sprzedacie świnie z zyskiem i już nie myślicie o 3 czy 6 miesięcy do przodu, tylko kupić warchlaka i liczyć na szczęście Cały czas jestem związany z jednym ZM umową i mam gwarancje ceny i nie chodzi mi o żaden tucz nakładczy i nie muszę się żalić na forum. Nie będę się chwalił cenami ale powiem Wam że rok zamknę z przyzwoitym wynikiem i da się? da się :D
ps. nie wiem czego chcecie od 0909 mądrze gada
Maniu

Byk pisze:
0909 pisze:Minus 4
Czy możesz podać link do strony na której podawana jest cena znp ?
np. tutaj http://www.schweine.net/marktticker/ind ... A=1&SUB0=1 ( możesz porównać sobie cenę z kilku lat )
Pod spodem krótki komentarz do tego co aktualnie się dzieje
Pablo80

tomek 1975 pisze:specjalnie się zarejestrowałem tu bo czytam wasze komentarze i nie wiem czy się śmiać czy płakać z was. Na studiach kilkanaście lat temu jeden profesor mądry mówił nam że wyprodukować każdy potrafi i sprzedać mało kto i miał racje. Trzeba się dostosowywać do rynku, a nie narzekacie i wylewacie żale na forum. Raz sprzedacie świnie z zyskiem i już nie myślicie o 3 czy 6 miesięcy do przodu, tylko kupić warchlaka i liczyć na szczęście Cały czas jestem związany z jednym ZM umową i mam gwarancje ceny i nie chodzi mi o żaden tucz nakładczy i nie muszę się żalić na forum. Nie będę się chwalił cenami ale powiem Wam że rok zamknę z przyzwoitym wynikiem i da się? da się :D
ps. nie wiem czego chcecie od 0909 mądrze gada
No 09 bardzo mądrze gada wkółko o obniżkach. Nie słyszałem żeby któryś zakład w Polsce proponował jakieś sensowne umowy więc ta Twoja baśniowa opowieść się troche kupy nie trzyma. Ale w wirtualnym świecie każdy może być piękny, mądry i bogaty. Potem trzeba wrócić do szarej codzienności.
LukaszBONQ

Post autor: LukaszBONQ »

do ferii jeszcze daleko a już dzieciaki szaleją;D
mietko75

Post autor: mietko75 »

Zapewne Maniu od Włocha ma gwarancie cenowe , tylko zapomniał dopisać że te gwarancie to tylko towar zakładowi gwarantują :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: W komitywie z 09 to ja tu żyję i z chłopakami co go krytykują też do wspólnego stołu zasiadam . :lol:
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

poczytajcie pierwsze w temacie ceny
włos sie jeży na jajkach normalnie :evil:
tomek 1975

mietko75 pisze:Zapewne Maniu od Włocha ma gwarancie cenowe , tylko zapomniał dopisać że te gwarancie to tylko towar zakładowi gwarantują :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: W komitywie z 09 to ja tu żyję i z chłopakami co go krytykują też do wspólnego stołu zasiadam . :lol:

z Włochem nigdy nie handlowałem i nigdy nie będę bo nie znam ani jednego uczciwego Włocha
pitek81

Post autor: pitek81 »

tomek 1975 pisze:
mietko75 pisze:Zapewne Maniu od Włocha ma gwarancie cenowe , tylko zapomniał dopisać że te gwarancie to tylko towar zakładowi gwarantują :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: W komitywie z 09 to ja tu żyję i z chłopakami co go krytykują też do wspólnego stołu zasiadam . :lol:

z Włochem nigdy nie handlowałem i nigdy nie będę bo nie znam ani jednego uczciwego Włocha
kolego a z jakiego regionu jestes jesli można zapytac?
Byk

Post autor: Byk »

Jedynym zakładem wywiązującym się z umów jest Animex, więc obstawiam że tam, co są warte kontrakty zawierane przez pośredników do Kutna to wszyscy wiedzą, może niech się wypowiedzą pośrednicy obecni na forum.
tomek 1975

Byk pisze:Jedynym zakładem wywiązującym się z umów jest Animex, więc obstawiam że tam, co są warte kontrakty zawierane przez pośredników do Kutna to wszyscy wiedzą, może niech się wypowiedzą pośrednicy obecni na forum.
nie trudno było się domyślić kto płaci gwarancje, a włoch jest bystry bo nikomu nie gwarantuje ceny tylko wszystko gwarantują pośrednicy, są słupami. Już sam fakt takiej gwarancji jest dla mnie podejzany
Maniu

Ty do mnie to mówisz ? bo się trochę pogubiłem. :shock:
09 po prostu analizuje raz lepiej raz gorzej wszystkie wiadomości z europejskiego rynku W dzisiejszych czasach najlepszą bronią jest wiedza
09 widzę, że masz podobne źródła do moich. Czyli to Niemcy zmniejszając o 16% ( tylko jak wytłumaczyć spadek dostaw do Polski ? i dlaczego nie wysyłają więcej do Danii ) psują cały europejski rynek bo jako całość export zmniejszył się o 7%
Falco

Post autor: Falco »

09 to analizuje jak mu pasuje, jak blisko sprzedaż to cena wzrośnie, jak dale, to ceny polecą. Czasem odwrotnie w zależności od celu, np wq... innych. Spytaj to wytłumaczy że Janek Jeleń był polakiem więc to jakby nasze maszyny;-)
wojce

Post autor: wojce »

Od 0909 to sie trzeba uczyć jak tanio tuczyć i być bardziej konkurencyjnym od Niemca , i przy 3,3 mieć zysk ,jeszcze twierdzi ,że za drogi tucznik jest w stosunku do cukru może jeszcze cena spaść ,na to wychodzi ,że mu wszystko jedno po ile sprzeda te świnie co to niby ma i teraz dochodzą do wagi ubojowej
Falco

Post autor: Falco »

Nikomu kto teraz sprzedaje nie jest wszystko jedno, jemu na pewno też.
magier

Post autor: magier »

Jak tam Panie od animexu ceny z kontraktu na nowy rok? Cos mi sie wydaje ze u nich juz kontraktow nie bedzie:) ale tylko mi sie wydaje;)
Simon jakbys byl taki madry i umial przepowiadac przyszlosc to bys wiedzial ze putin wejdzie do ukrainy, podrzuci nam asf i embargo europie. No to jak znasz ow przyszlosc to pewnie jestes miliarderem bo przewidziales zjazd cenowy ropy i zagrales na spadki co nie? To jaka bedzie przyszlosc wrozbito "macieju"?;)
danielski813

Post autor: danielski813 »

ale niektorzy maja problem jak staniało to i podrożeje ale napewno wolniej bedzie szlo do gory niz w dol jak kacapy nie zglodnieją mysle ze w rok niewiele sie zmieni w tej sytuacji jaka jest teraz podejrzewam poprawe okolo zniw 2016 cena jak cena na kredyt starcza na papu tez mieso swoje damy rade:)
ale jak ktoś ma z 50 zeta na sztuke na rok w banku to nie zazdroszcze a nam takich co mają wiecej u nas jeszcze dla pocieszenia piw za mączke łapie więc ciekawie jest
1963

Post autor: 1963 »

ewidentnie idzie w kierunku spadku ceny za fermowke ponizej 4.00 pln bedzie ciezko ale trzeba starac sie przez to przejsc jak najmniej tracac
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

przez TO juz sie nie przejdzie bez strat .Kazdy normalny widzi ze trzeba ograniczyc skale.Optymistom zycze powodzenia, a raczej naiwnym ktorzy mysla ze sie cos zmieni
Pablo80

Ruszył drugi etap programu odbudowy pogłowia trzody. Cel na jego koniec pogłowie 5 mln. Jak się ktoś na te maciory teraz zdecyduje to ciężko mu będzie nie popłynąć. W takim kiblu rozkręcać produkcje to nie zazdroszcze nikomu tych nerwów i nieprzespanych nocy.
mat

niektorzy juz sie naucz a zeby warchlaka dunskiego nie kupowac o 200 czy 300 zl zasztuke bo moga zbanczyc !!!! za 100 zl kupowac ten szmelc trzeba niech sami sie udusza od nadmiaru warchlaka !!!
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Ja to już nawet sobie nie zazdroszczę bo przez kredyty już poślizgi się zdarzają :-)
Idzie ciężka zima i tylko dziękuję że mam tą qq bo jakbym miał tą zimę na kupnym zbożu przetrzymać to byłoby strasznie ciężko.
Mam apel do tych co chcą stawiać nowe chlewnie i obory, wstrzymajcie się choć do maja i zobaczycie jak to się ułoży, możecie oszczędzic nerwów.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

tu zostalo tylko polskie rolnictwo Reszta juz sprzedana .Zobaczcie do kogo sprzedajecie swoje produkty
Chinczyk

Post autor: Chinczyk »

nie jest jeszcze tak zle pamietam ze sprzedawalem niedlugo po wejsciu do uni po 4.3E a prosiak byl po120 za parke
0909

Powiedzcie jak tu kogoś w d......e nie kopnąć przetrzymali tuczniki na 145 kg i dzs sprzedają po 2.90 plus vat . Jeszcze jedno dziwne że bylo w tym 30 Duna . Osadźcie sami
Ta cena jest z dzisiaj
jarekw

Post autor: jarekw »

U mnie na tą chwilę za 40 szt. nikt nie chce dać więcej jak 3,8 netto żywa. Jeszcze wczoraj za tą ilość było 4,0 netto.
ODPOWIEDZ