FORUM
CENY TRZODY
- WOJCIECH1236
Re: CENY TRZODY
bardzo skromnie licząc 1,31 x 4,2 = 5,50....
a u nas ile??
a u nas ile??
D
Ostatnio zmieniony sobota 28 mar 2015, 12:16 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Niemcy cienko maja ochotę obniżyć i sprzedać Polsce
-
stan1069@o2.pl
Dobrze że z PROWU nie korzystał bo by Mu się śpiewać nie chciało tylko by do pośrednika dzwonił po ile dunmonikaa pisze:https://www.youtube.com/watch?v=Xsdf_AUjfA4#t=54
-
turbogrocho49
Adaś miał sztukę na widelcu, i nie skorzystał, pewnie nie zagrał mu sprzęt
to teraz sobie gra na innym sprzęcie. Tak swoją drogą to tego się za bardzo słuchać nie da
Andrzeju nie długo ty też pójdziesz moim śladem, dla Polskiego hodowcy stawia się wysokie wymagania, dostosowania swoich gospodarstw do wymagań UE w zakresie ochrony środowiska,higieny i dobrostanu zwierząt, i 1 raz w miesiącu obowiązkowo kontrola PIW ,a rząd daje przyzwolenie na import chłamu z dioksynami , z gronkowcem złocistym itp.Gdzie jest nadzór weterynaryjny ? pytam! ,Pogłowie świń w Polsce zmalało o kilka milionów szt.więc trudno mi zrozumieć tak niekorzystnej koniunktury dla nas hodowców,andrzej19570 pisze:Jak już nasza Edyta wygasza produkcje to koniec świata!!!![]()
ale nie dopowiedzieli że z piaseczkiem,Raptus pisze:Już nawet w agrobiznesie pokazali jak to zakład z Biskupca ciągnie na mazury półtusze z Belgii, bo jak to się tłumaczyli tańsze, lepsze, bez tłuszczyku...........samo zdrowie, nie to co polskie bezmięsne słoninowce
-
kędzierzawy
pozdrawiam p.Marylke
kiedyś też znalazłem sie w podbramkowej sytuacji w produkcji trzody
zrezygnowałem ale kontaktu nie straciłem, teraz ciągne do Polski półtusze z zachodu i ciągle powtarzam- idzie tego do nas mnóstwo
ostatnio rzeczywiście wyjątkowo dużo z Belgii
kiedyś też znalazłem sie w podbramkowej sytuacji w produkcji trzody
zrezygnowałem ale kontaktu nie straciłem, teraz ciągne do Polski półtusze z zachodu i ciągle powtarzam- idzie tego do nas mnóstwo
ostatnio rzeczywiście wyjątkowo dużo z Belgii
-
turbogrocho49
Ale nasz agencik przystojny 
Niestety spadek ceny jest realny , jak nie ten tydzień to następne napewno
Obstawiam 1.23 zmp
Obstawiam 1.23 zmp
-
maciej.wlkp
Wczoraj maciory 2,10
-
andrzej19570
Rolnicy grożą protestem w Świeciu. Reakcja na sytuację na rynku trzody http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /150119708
A co robi Tusk......... siedzi w Brukseli a z Belgii wieprzowinę do nas ładują na potęgę......... to jest normalne
to on jako przewodniczący powinien dupe ruszyć......... Sawicki jak zwykle jakies pismo wystosuje po miesiącu odpowiedź a na dwa będzie u nas góra mięsa mimo że pogłowie takie niskie, jak Belgia taka bogata to niech do Afryki głodującym dzieciom trochę wyśle, nigdy nie będzie dobrze jak brukselskie pieski dla Polski nic nie robią
2 Z przodu bo jest sporo przerośniętych tuczników . maciory 2 zł
Właśnie wróciłem ze sklepu Stokrotka.........nogi świńskie 5.4zł
bez komentarza .........warmińsko-mazurskie
Dobrze że browar był w promocji .......... tylko się napić 
Nie pisz bajeczek. Wczoraj pojechało 15 sztuk po 4,20 zł netto. Waga żywa oczywiście, więc 2 jest, ale z tyłu!0909 pisze:2 Z przodu bo jest sporo przerośniętych tuczników . maciory 2 zł
- WOJCIECH1236
Obniżek cen mięsa z przed czasów jak tucznik potaniał o 25% praktycznie w zadnym sklepie nie widać... wszystko ile kosztowało przed obnizkami tyle kosztuje i to jest smutne....Raptus pisze:Właśnie wróciłem ze sklepu Stokrotka.........nogi świńskie 5.4złbez komentarza .........warmińsko-mazurskie
-
andrzej19570
No właśnie piszesz że tucznik potaniał o 25 % a w agrobiznesie chyba w poniedziałek mówili że w Polsce staniał o 10.5 %!!!

Ciekawe po ile były by wędliny jak tucznik był od nas w gratisie i o ile by staniało w sklepie??? A w 1993r była cena 32000zł za kg żywca na dziś to 3,20 czyli 22 lat temu a pasza była kilka razy tańsza za 2 tuczniki kupiłem krowę premierem był Jan Olszewski a ministrem rolnictwa Gabriel Janowski to był czasy
I po co ci była ta krowa???
Na mleko dla dzieci ale było sporo roboty i póżniej ją sprzedałem
Ja tam krowę mam do dziś przynajmniej kosiarki nie potrzebuję żeby trawę w sadzie skosić i lubię sobie popatrzeć jak skubie to koi nerwy
ojciec tak miał dziadek a co to u mnie by miało krowy nie być
a swojąą drogą krowy z mojej wioski to niedługo będą do Zooo oglądać bo gdzie starsze pokolenie się wykrusza to młodzi już tylko UHT kupują bo smaczniejsze zresztą kto dziś mleko pije są ciekawsze smakowo napoje
Odnośnie cen to bez zmian 5,,10 za E
jak tam niemcy ??
u mnie, w osiedlowym sklepie mięsnym (dużej polskiej firmy mięsnej) dzisiaj schab bez kości 17,99.......Raptus pisze:Właśnie wróciłem ze sklepu Stokrotka.........nogi świńskie 5.4złbez komentarza .........warmińsko-mazurskie
W tym samym sklepie kurczak 7,49
Niemcy zero,pietrek75 pisze:jak tam niemcy ??
Makaron minus 10 gr
To jest draństwo tylko jak to długo ludzie będą znosić.monikaa pisze:u mnie, w osiedlowym sklepie mięsnym (dużej polskiej firmy mięsnej) dzisiaj schab bez kości 17,99.......Raptus pisze:Właśnie wróciłem ze sklepu Stokrotka.........nogi świńskie 5.4złbez komentarza .........warmińsko-mazurskie
W tym samym sklepie kurczak 7,49
http://www.farmer.pl/finanse/podatki-ra ... 55028.html
chyba powoli się miarka przebiera, górnicy potrafią walczyć o swoje a my kiedy ???
chyba powoli się miarka przebiera, górnicy potrafią walczyć o swoje a my kiedy ???
O TO PYTANIE kiedy się ruszymy???fix pisze:http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/jak-pomoc-rolnikom,55028.html
Doczekaliśmy czasów,niby nie było wojny a uzależnieni jesteśmy od Włocha i Niemca

Pierwsi ruszyć powinni tuczący zachodniego warchlaka w imieniu swoim i zachodnich przyjaciół oraz ich pośrednicy i dostawcy od których kupują- cykl zamknięty oparty na polskich "komponentach" powinien dołączyć po tygodniu...SA pisze:O TO PYTANIE kiedy się ruszymy???fix pisze:http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/jak-pomoc-rolnikom,55028.html
Już dawno powinniśmy ruszyć!
Z jednej strony gola nas rowno bo świnie po3,5-4zł, a z drugiej strony golą konsumenta drogim mięsem i wyrobami wędlino mięsno podobnymi.
Jak świnia dochodziła do 6 zł to cena w sklepie wysoka i nie zjechała za bardzo. Czasem chłam rzucą jakiś na markety z importu co to niemcy czy duńczycy w usta by nie wzięli.
Jak my nie będziemy mieli minimalnego zysku chociażby to jak mamy inwestować, ile czasu musi minąć żeby zrozumieć, nie mam kasy nie kupie sobie drugich butów bo te jeszcze pociągną, maszyne naprawię pojadę itd. A ten co tego buta robi nie będzie miał zysku, od maszyn interesu itd. kolo się zamyka. Nie mam ja nie inwestuje, a następny co produkuje nie ma zbytu.
Z jednej strony gola nas rowno bo świnie po3,5-4zł, a z drugiej strony golą konsumenta drogim mięsem i wyrobami wędlino mięsno podobnymi.
Jak świnia dochodziła do 6 zł to cena w sklepie wysoka i nie zjechała za bardzo. Czasem chłam rzucą jakiś na markety z importu co to niemcy czy duńczycy w usta by nie wzięli.
Jak my nie będziemy mieli minimalnego zysku chociażby to jak mamy inwestować, ile czasu musi minąć żeby zrozumieć, nie mam kasy nie kupie sobie drugich butów bo te jeszcze pociągną, maszyne naprawię pojadę itd. A ten co tego buta robi nie będzie miał zysku, od maszyn interesu itd. kolo się zamyka. Nie mam ja nie inwestuje, a następny co produkuje nie ma zbytu.
Ja proponuje jechać do warszawy w dzień kiedy taka Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi się zbierze. Jeżeli się zbierze.
- mytotoksyna1
---------------------------------------------------=====================================================kaciocha pisze:Pierwsi ruszyć powinni tuczący zachodniego warchlaka w imieniu swoim i zachodnich przyjaciół oraz ich pośrednicy i dostawcy od których kupują- cykl zamknięty oparty na polskich "komponentach" powinien dołączyć po tygodniu...SA pisze:O TO PYTANIE kiedy się ruszymy???fix pisze:http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/jak-pomoc-rolnikom,55028.html
...............................................................................................................................
WIELKI UKŁON Z mojej strony W TWOIM KIERUNKU!!
...Polska nie zginie jak ma TAKICH POLAKÓW JAK TY !!
..wielki szacun za trzeźwe podejście do Ważnej sprawy!!
-
Przemek111
FarmerB pisze:Już dawno powinniśmy ruszyć!
Niestety myślę że nigdy nie wyjdziecie na drogi , środowisko jest zbyt rozbite , górnicy to jest co innego , jak rozmawiam z rolnikami co dostają 3,60 za kg i mówią że im się opłaca , to nie wiem albo zemną jest coś nie tak , albo z nimi
No właśnie Panowie! Zróbmy ten strajk!!!
A moze inaczej postawione pytanie? Kto z forumowiczow jest za strajkiem? A dalej zobaczymy!
http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wa ... ?wlid=2430
teraz dopiero bedą obnizki
Strajkować o podwyżkę ceny możemy jedynie przed zakładami bo rząd przecież jest nasz bo tam rządzi PSL który jest partią rolniczą i on najlepiej wie co jest dla nas najlepsze. Jak by mógł hodowcą świń pomóc to już by to dawno zrobił. Zamiast strajkować za robotę się weźmy i przy następnych wyborach PSL znowu skreślmy
aby zorganizowac strajk to trzeba byc zorganizowanym ZWIAZKI ZAWODOWE SKLADKI musza byc wybrani przedstawiciele Pytam sie kto z was jest czynnie w jakiej organizacji rolniczej i placi solidne skladki Nie ma o czym gadac jestesmy banda glupcow a niektorym nawet sie oplaca po 3,45 [cena na dzis] Dzis zlikwidowalem stado .zostawilem sobie jedna szt rocznik 2006 najstarsza w moim stadzie ,bede ja trzymal az sama nie padnie ,tak kolekcjonersko cobym rano musial wstac W ubieglym roku sprzedalem kolo 600 szt i 300 w tym stracilem na tym okolo 150 tys gdybym sprzedal po 5,3 a to wedlug mnie jest granica oplacalnosci i zwrotu inwestycji Rolnicy sie nie zorganizuja bo wiekszosc calkiem zglupiala i tylko zabranie doplat postawi ich do pionu a raczej sprrowadzi do parteru.
obnizki juz były teraz powoli zbliżają się podwyżki
A pracownicy polskich zakładów np Ursus powinni strajkować przed domami rolników którzy kupili zachodni sprzęt
Ciekawe jak będzie wyglądało wsparcie sprzedaży bezpośredniej w nowym PROWie, bo co chwilę o tym się słyszy nawet Sawicki ostatnio mówił że to wielka szansa dla polskich rolników, z pewnością z kiełbaski i salcesonu z własnego sklepu więcej by zostawało niż z tych wyrównanych partii towaru o wysokiej mięsności które miały niby być gwarancją zysku......jak to się wmawiało tępym chłopom a zm się cieszyły
-
Marcin1606
0909
Ursus z Polską nic nie ma związane oprócz pracowników jest to składak nie produkowanych Polskich części na dodatek nie jest tani jak by kosztował tyle co Białorus to na pewno u nie jednego by stał nowy ciągnik tej firmy na podwórku.
Ursus z Polską nic nie ma związane oprócz pracowników jest to składak nie produkowanych Polskich części na dodatek nie jest tani jak by kosztował tyle co Białorus to na pewno u nie jednego by stał nowy ciągnik tej firmy na podwórku.
Ale jak euro rosło to były jakieś podwyżki bo jakoś nie zauważyłem ?. Byłeś pewny , że Niemcy obniżą a tu klops, przynajmniej na ten tydzień jak będzie za tydzień to się okaże.0909 pisze:http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on/szcz?wlid=2430
Tylko co obecny Ursus ma do zaoferowania ?. Mogli by konkurować ceną ale cennik mają prawie taki sam jak np. Zetor ale ilość modeli i rodzaj wyposażenia zwłaszcza skrzyni biegów mają jednak gorszy. Sam planowałem zakup Ursusa z serii h ale jednak kupiłem używanego pronara trochę wyremontowałem i jak na razie nie narzekam a co zostało to mam na piwo -- dlaczego tak to chyba jasne
Stanisławie ale ty sprzedając tyle sztuk to miałeś chyba lepszą cenę ?(przynajmniej 20-30 groszy niż podstawa)