CENY TRZODY

Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Re: CENY TRZODY

Post autor: WOJCIECH1236 »

bardzo skromnie licząc 1,31 x 4,2 = 5,50....
a u nas ile?? :shock:
nemezis

Post autor: nemezis »

D
Ostatnio zmieniony sobota 28 mar 2015, 12:16 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
0909

Post autor: 0909 »

Niemcy cienko maja ochotę obniżyć i sprzedać Polsce
Awatar użytkownika
monikaa

Post autor: monikaa »

stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

monikaa pisze:https://www.youtube.com/watch?v=Xsdf_AUjfA4#t=54
Dobrze że z PROWU nie korzystał bo by Mu się śpiewać nie chciało tylko by do pośrednika dzwonił po ile dun :mrgreen:
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Adaś miał sztukę na widelcu, i nie skorzystał, pewnie nie zagrał mu sprzęt :D :D to teraz sobie gra na innym sprzęcie. Tak swoją drogą to tego się za bardzo słuchać nie da
Edyta2259

Post autor: Edyta2259 »

andrzej19570 pisze:Jak już nasza Edyta wygasza produkcje to koniec świata!!! :D :D
Andrzeju nie długo ty też pójdziesz moim śladem, dla Polskiego hodowcy stawia się wysokie wymagania, dostosowania swoich gospodarstw do wymagań UE w zakresie ochrony środowiska,higieny i dobrostanu zwierząt, i 1 raz w miesiącu obowiązkowo kontrola PIW ,a rząd daje przyzwolenie na import chłamu z dioksynami , z gronkowcem złocistym itp.Gdzie jest nadzór weterynaryjny ? pytam! ,Pogłowie świń w Polsce zmalało o kilka milionów szt.więc trudno mi zrozumieć tak niekorzystnej koniunktury dla nas hodowców,
Edyta2259

Raptus pisze:Już nawet w agrobiznesie pokazali jak to zakład z Biskupca ciągnie na mazury półtusze z Belgii, bo jak to się tłumaczyli tańsze, lepsze, bez tłuszczyku...........samo zdrowie, nie to co polskie bezmięsne słoninowce :D
ale nie dopowiedzieli że z piaseczkiem,
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

pozdrawiam p.Marylke
kiedyś też znalazłem sie w podbramkowej sytuacji w produkcji trzody
zrezygnowałem ale kontaktu nie straciłem, teraz ciągne do Polski półtusze z zachodu i ciągle powtarzam- idzie tego do nas mnóstwo
ostatnio rzeczywiście wyjątkowo dużo z Belgii
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Edyta2259

Ale nasz agencik przystojny :D
Ulan

Post autor: Ulan »

hit !! :lol: :lol: :lol:
chrumi

Post autor: chrumi »

Niestety spadek ceny jest realny , jak nie ten tydzień to następne napewno

Obstawiam 1.23 zmp
maciej.wlkp

Post autor: maciej.wlkp »

Wczoraj maciory 2,10
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Rolnicy grożą protestem w Świeciu. Reakcja na sytuację na rynku trzody http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /150119708
Raptus

Post autor: Raptus »

A co robi Tusk......... siedzi w Brukseli a z Belgii wieprzowinę do nas ładują na potęgę......... to jest normalne :evil: to on jako przewodniczący powinien dupe ruszyć......... Sawicki jak zwykle jakies pismo wystosuje po miesiącu odpowiedź a na dwa będzie u nas góra mięsa mimo że pogłowie takie niskie, jak Belgia taka bogata to niech do Afryki głodującym dzieciom trochę wyśle, nigdy nie będzie dobrze jak brukselskie pieski dla Polski nic nie robią
0909

2 Z przodu bo jest sporo przerośniętych tuczników . maciory 2 zł
Raptus

Właśnie wróciłem ze sklepu Stokrotka.........nogi świńskie 5.4zł :D bez komentarza .........warmińsko-mazurskie
Raptus

Dobrze że browar był w promocji .......... tylko się napić :evil:
Kazik

Post autor: Kazik »

0909 pisze:2 Z przodu bo jest sporo przerośniętych tuczników . maciory 2 zł
Nie pisz bajeczek. Wczoraj pojechało 15 sztuk po 4,20 zł netto. Waga żywa oczywiście, więc 2 jest, ale z tyłu!
Awatar użytkownika
WOJCIECH1236

Post autor: WOJCIECH1236 »

Raptus pisze:Właśnie wróciłem ze sklepu Stokrotka.........nogi świńskie 5.4zł :D bez komentarza .........warmińsko-mazurskie
Obniżek cen mięsa z przed czasów jak tucznik potaniał o 25% praktycznie w zadnym sklepie nie widać... wszystko ile kosztowało przed obnizkami tyle kosztuje i to jest smutne....
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

No właśnie piszesz że tucznik potaniał o 25 % a w agrobiznesie chyba w poniedziałek mówili że w Polsce staniał o 10.5 %!!! :D :D
SA

Post autor: SA »

Ciekawe po ile były by wędliny jak tucznik był od nas w gratisie i o ile by staniało w sklepie??? A w 1993r była cena 32000zł za kg żywca na dziś to 3,20 czyli 22 lat temu a pasza była kilka razy tańsza za 2 tuczniki kupiłem krowę premierem był Jan Olszewski a ministrem rolnictwa Gabriel Janowski to był czasy
Awatar użytkownika
czesio

Post autor: czesio »

I po co ci była ta krowa???
SA

Na mleko dla dzieci ale było sporo roboty i póżniej ją sprzedałem
F1

Post autor: F1 »

Ja tam krowę mam do dziś przynajmniej kosiarki nie potrzebuję żeby trawę w sadzie skosić i lubię sobie popatrzeć jak skubie to koi nerwy :wink: ojciec tak miał dziadek a co to u mnie by miało krowy nie być :lol: :lol: a swojąą drogą krowy z mojej wioski to niedługo będą do Zooo oglądać bo gdzie starsze pokolenie się wykrusza to młodzi już tylko UHT kupują bo smaczniejsze zresztą kto dziś mleko pije są ciekawsze smakowo napoje 8) Odnośnie cen to bez zmian 5,,10 za E
pietrek75

Post autor: pietrek75 »

jak tam niemcy ??
Awatar użytkownika
monikaa

Raptus pisze:Właśnie wróciłem ze sklepu Stokrotka.........nogi świńskie 5.4zł :D bez komentarza .........warmińsko-mazurskie
u mnie, w osiedlowym sklepie mięsnym (dużej polskiej firmy mięsnej) dzisiaj schab bez kości 17,99.......
W tym samym sklepie kurczak 7,49
Awatar użytkownika
monikaa

pietrek75 pisze:jak tam niemcy ??
Niemcy zero,
Makaron minus 10 gr
SA

monikaa pisze:
u mnie, w osiedlowym sklepie mięsnym (dużej polskiej firmy mięsnej) dzisiaj schab bez kości 17,99.......
W tym samym sklepie kurczak 7,49
To jest draństwo tylko jak to długo ludzie będą znosić.
fix

Post autor: fix »

http://www.farmer.pl/finanse/podatki-ra ... 55028.html

chyba powoli się miarka przebiera, górnicy potrafią walczyć o swoje a my kiedy ???
SA

fix pisze:http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/jak-pomoc-rolnikom,55028.html

chyba powoli się miarka przebiera, górnicy potrafią walczyć o swoje a my kiedy ???
O TO PYTANIE kiedy się ruszymy???
Awatar użytkownika
czesio

Post autor: czesio »

Doczekaliśmy czasów,niby nie było wojny a uzależnieni jesteśmy od Włocha i Niemca :x :x
kaciocha

Post autor: kaciocha »

SA pisze:
fix pisze:http://www.farmer.pl/finanse/podatki-rachunkowosc/jak-pomoc-rolnikom,55028.html

Pierwsi ruszyć powinni tuczący zachodniego warchlaka w imieniu swoim i zachodnich przyjaciół oraz ich pośrednicy i dostawcy od których kupują- cykl zamknięty oparty na polskich "komponentach" powinien dołączyć po tygodniu... :?
FarmerB

Post autor: FarmerB »

Już dawno powinniśmy ruszyć!
Z jednej strony gola nas rowno bo świnie po3,5-4zł, a z drugiej strony golą konsumenta drogim mięsem i wyrobami wędlino mięsno podobnymi.
Jak świnia dochodziła do 6 zł to cena w sklepie wysoka i nie zjechała za bardzo. Czasem chłam rzucą jakiś na markety z importu co to niemcy czy duńczycy w usta by nie wzięli.
Jak my nie będziemy mieli minimalnego zysku chociażby to jak mamy inwestować, ile czasu musi minąć żeby zrozumieć, nie mam kasy nie kupie sobie drugich butów bo te jeszcze pociągną, maszyne naprawię pojadę itd. A ten co tego buta robi nie będzie miał zysku, od maszyn interesu itd. kolo się zamyka. Nie mam ja nie inwestuje, a następny co produkuje nie ma zbytu.
siwy28

Post autor: siwy28 »

Ja proponuje jechać do warszawy w dzień kiedy taka Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi się zbierze. Jeżeli się zbierze.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

kaciocha pisze:
SA pisze:

Pierwsi ruszyć powinni tuczący zachodniego warchlaka w imieniu swoim i zachodnich przyjaciół oraz ich pośrednicy i dostawcy od których kupują- cykl zamknięty oparty na polskich "komponentach" powinien dołączyć po tygodniu... :?
---------------------------------------------------=====================================================
...............................................................................................................................
WIELKI UKŁON Z mojej strony W TWOIM KIERUNKU!!
...Polska nie zginie jak ma TAKICH POLAKÓW JAK TY !!
..wielki szacun za trzeźwe podejście do Ważnej sprawy!!
Przemek111

Post autor: Przemek111 »

FarmerB pisze:Już dawno powinniśmy ruszyć!
Z jednej strony gola nas rowno bo świnie po3,5-4zł, a z drugiej strony golą konsumenta drogim mięsem i wyrobami wędlino mięsno podobnymi.
Jak świnia dochodziła do 6 zł to cena w sklepie wysoka i nie zjechała za bardzo. Czasem chłam rzucą jakiś na markety z importu co to niemcy czy duńczycy w usta by nie wzięli.
Jak my nie będziemy mieli minimalnego zysku chociażby to jak mamy inwestować, ile czasu musi minąć żeby zrozumieć, nie mam kasy nie kupie sobie drugich butów bo te jeszcze pociągną, maszyne naprawię pojadę itd. A ten co tego buta robi nie będzie miał zysku, od maszyn interesu itd. kolo się zamyka. Nie mam ja nie inwestuje, a następny co produkuje nie ma zbytu.
hodowca78

Post autor: hodowca78 »

Niestety myślę że nigdy nie wyjdziecie na drogi , środowisko jest zbyt rozbite , górnicy to jest co innego , jak rozmawiam z rolnikami co dostają 3,60 za kg i mówią że im się opłaca , to nie wiem albo zemną jest coś nie tak , albo z nimi
boder24

Post autor: boder24 »

No właśnie Panowie! Zróbmy ten strajk!!!
boder24

Post autor: boder24 »

A moze inaczej postawione pytanie? Kto z forumowiczow jest za strajkiem? A dalej zobaczymy!
0909

zeus-1

Post autor: zeus-1 »

Strajkować o podwyżkę ceny możemy jedynie przed zakładami bo rząd przecież jest nasz bo tam rządzi PSL który jest partią rolniczą i on najlepiej wie co jest dla nas najlepsze. Jak by mógł hodowcą świń pomóc to już by to dawno zrobił. Zamiast strajkować za robotę się weźmy i przy następnych wyborach PSL znowu skreślmy
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

aby zorganizowac strajk to trzeba byc zorganizowanym ZWIAZKI ZAWODOWE SKLADKI musza byc wybrani przedstawiciele Pytam sie kto z was jest czynnie w jakiej organizacji rolniczej i placi solidne skladki Nie ma o czym gadac jestesmy banda glupcow a niektorym nawet sie oplaca po 3,45 [cena na dzis] Dzis zlikwidowalem stado .zostawilem sobie jedna szt rocznik 2006 najstarsza w moim stadzie ,bede ja trzymal az sama nie padnie ,tak kolekcjonersko cobym rano musial wstac W ubieglym roku sprzedalem kolo 600 szt i 300 w tym stracilem na tym okolo 150 tys gdybym sprzedal po 5,3 a to wedlug mnie jest granica oplacalnosci i zwrotu inwestycji Rolnicy sie nie zorganizuja bo wiekszosc calkiem zglupiala i tylko zabranie doplat postawi ich do pionu a raczej sprrowadzi do parteru.
brzydal

Post autor: brzydal »

obnizki juz były teraz powoli zbliżają się podwyżki
0909

A pracownicy polskich zakładów np Ursus powinni strajkować przed domami rolników którzy kupili zachodni sprzęt
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Raptus

Ciekawe jak będzie wyglądało wsparcie sprzedaży bezpośredniej w nowym PROWie, bo co chwilę o tym się słyszy nawet Sawicki ostatnio mówił że to wielka szansa dla polskich rolników, z pewnością z kiełbaski i salcesonu z własnego sklepu więcej by zostawało niż z tych wyrównanych partii towaru o wysokiej mięsności które miały niby być gwarancją zysku......jak to się wmawiało tępym chłopom a zm się cieszyły
Marcin1606

Post autor: Marcin1606 »

0909
Ursus z Polską nic nie ma związane oprócz pracowników jest to składak nie produkowanych Polskich części na dodatek nie jest tani jak by kosztował tyle co Białorus to na pewno u nie jednego by stał nowy ciągnik tej firmy na podwórku.
Maniu

Post autor: Maniu »

0909 pisze:http://mojeinwestycje.interia.pl/wal/wal_on/szcz?wlid=2430
teraz dopiero bedą obnizki
Ale jak euro rosło to były jakieś podwyżki bo jakoś nie zauważyłem ?. Byłeś pewny , że Niemcy obniżą a tu klops, przynajmniej na ten tydzień jak będzie za tydzień to się okaże.
Tylko co obecny Ursus ma do zaoferowania ?. Mogli by konkurować ceną ale cennik mają prawie taki sam jak np. Zetor ale ilość modeli i rodzaj wyposażenia zwłaszcza skrzyni biegów mają jednak gorszy. Sam planowałem zakup Ursusa z serii h ale jednak kupiłem używanego pronara trochę wyremontowałem i jak na razie nie narzekam a co zostało to mam na piwo -- dlaczego tak to chyba jasne
Stanisławie ale ty sprzedając tyle sztuk to miałeś chyba lepszą cenę ?(przynajmniej 20-30 groszy niż podstawa)
ODPOWIEDZ