FORUM
CENY TRZODY
- mytotoksyna1
Re: CENY TRZODY
Ja wam powiem TAK -------ze świniami to jest tak -- dopóki ROSNĄ ZDROWO -niech tam będzie!!
..ale może być zupełnie INACZEJ !!
..I CO ??
WŁADEK PUTIN PRZYKLĘKNIE !!
..ale może być zupełnie INACZEJ !!
..I CO ??
WŁADEK PUTIN PRZYKLĘKNIE !!
"Koledzy rolnicy!!!
W dniu 13.02.2015 tj. w piatek o godz.10 odbeda sie zjazdy ciagnikòw rolniczych
w celu powolnego przejazdu w kierunku Piotrkowa Trybunalskiego
by okazac nasze niezadowolenie co do polityki wladz wzgledem Polskiego Rolnictwa.
Zbiorka od strony Lodzi w Srocku pod kosciolem.
Zbiorka od strony Sulejowa na placu strazy w Sulejowie.
Numery kontaktowe: 502 060 522 oraz 698 659 157.
Prosimy o przeslanie wiadomosci dalej."
W dniu 13.02.2015 tj. w piatek o godz.10 odbeda sie zjazdy ciagnikòw rolniczych
w celu powolnego przejazdu w kierunku Piotrkowa Trybunalskiego
by okazac nasze niezadowolenie co do polityki wladz wzgledem Polskiego Rolnictwa.
Zbiorka od strony Lodzi w Srocku pod kosciolem.
Zbiorka od strony Sulejowa na placu strazy w Sulejowie.
Numery kontaktowe: 502 060 522 oraz 698 659 157.
Prosimy o przeslanie wiadomosci dalej."
Cos mi sie wydaje ze Chinczyk bedzie kupowal a niech Wladziu jeszcze sie dogada z Niemcem i Francuzem to cena szybko do 8.5 wroci .Myslicie ze Pini wystraszyl sie chlopkow i podnosi cene?.Moje zdanie jest inne.
mytotoksyna weź jaśniej napisz! Ty mądrze gadasz ale za wcześnie dla mnie abym to rozkminił 
Cena na skupach w mojej gminie ruszyła w górę 3.7 - 3.8 i niby nadal do góry.
Cena na skupach w mojej gminie ruszyła w górę 3.7 - 3.8 i niby nadal do góry.
animex na jutro 6hak za 2 auta. kolega Loza za 40szt 5netto zywa. warchlak jutro dostawa 230netto
U mnie 4,7 na razie ale pracuje nad 4,8
Pablo a tak z innej beczki jak Ci wyszła ta qq po jęczmieniu siana ?
Wie ktoś jak dzisiaj Dania.
za wcześnie około 13:30 będzie wiadomoChief pisze:Wie ktoś jak dzisiaj Dania.
stoi na polu, susza w sierpniu jej zaszkodziłaMekkaB pisze:Pablo a tak z innej beczki jak Ci wyszła ta qq po jęczmieniu siana ?
Dania do góry i cała Europa podnosi ceny tucznika
Na wiosne mogę Ci mulczerem wjechaćPablo80 pisze:stoi na polu, susza w sierpniu jej zaszkodziłaMekkaB pisze:Pablo a tak z innej beczki jak Ci wyszła ta qq po jęczmieniu siana ?
u mnie jeszcze pszenżyto czeka na zbiór...
Duńczyki najwyższy status od 255 netto.. 4 euro w górę od zeszłego tygodnia..
do gory to ty se gacie podnies bo zesrales sie z wrazenia juz !!!!0909 pisze:Dania do góry i cała Europa podnosi ceny tucznika
Mat zapodaj se baranka, ze trzy razy przynajmniej.
na naszym podwórku co się dzieje z cenami? ile Pini podniósł?
pini 5.70 -5.80 na zywa 4.50-4.60
-
marcin80wlkp
Ja za 40 szt od pośrednika do Pini dostałem 4,2 netto. Chyba się trochę dałem oszukać.
wczoraj sprzedałem 200 szt. po 4,50. też mam wyrzuty....
Krychu pisze:Duńczyki najwyższy status od 255 netto.. 4 euro w górę od zeszłego tygodnia..
Po co importować po takiej cenie, jak krajowy Danbred kilkadziesiąt złotych taniej można kupić. Nie dorabiajcie Duńczyków!
Lukas to trochę na tej umowie z pini utopisz kasy
A gdzie te tanie danbredy z Polski, bo ja za bardzo o tanich krajowych nie słyszałem?Kazik pisze:Krychu pisze:Duńczyki najwyższy status od 255 netto.. 4 euro w górę od zeszłego tygodnia..
Po co importować po takiej cenie, jak krajowy Danbred kilkadziesiąt złotych taniej można kupić. Nie dorabiajcie Duńczyków!
Na jutro 4,7 i troszke bo 4,8 nie chciał się nikt zdecydować.
na Piotrowie 4.75 żywa netto podobno?????
tańsze nie znaczy odrazu za darmo
-
prosiaczek
Coś mi się wydaje, że Duńczycy z Niemcami znowu nas rozgrywają. Rzeczywiście może się wydawać, ze są braki tucznika, choć po wagach tego nie widać. Zaryzykuję tezę, że więcej w tym polityki niż autentycznych przesłanek za takimi ruchami cen. Duńczycy, cytuję ich słowa: "skoro mamy tyle zapytań o prosiaka to czemu nie podnosić ceny - polscy hodowcy nie mają raczej większego wyboru, zapłacą ile zażądamy." Tak nawiasem to na targach nawet wprost się dziwili jak to nam się opłaci kupować tak drogiego warchlaka. Kiedyś Duńczycy żyli z eksportu mięsa wieprzowego a dzisiaj główny dochód jest ze sprzedaży żywych zwierząt.
Mam rażenie, że tym razem już na przednówku zaczną spadać ceny tucznika. Dzisiaj garstka się cieszy a za 3 miechy będzie larum, jak to daliśmy się zapędzić w kozi róg. Chodzimy jak nam zagrają.
Mam rażenie, że tym razem już na przednówku zaczną spadać ceny tucznika. Dzisiaj garstka się cieszy a za 3 miechy będzie larum, jak to daliśmy się zapędzić w kozi róg. Chodzimy jak nam zagrają.
Też mi się wydaje że te podwyżki tucznika służą pozbyciu się warchlaka( dość mocno się z nim już dusili) i przy okazji wywindowaniu jego ceny 
a) Tani warchlak=> spadek jego produkcji=>spadek podaży tuczników=>wzrost cen tucznika
b) Drogi .warchlak=>wzrost jego produkcji=>wzrost podaży tuczników=>spadek cen tuczników
Czy będzie (a) czy (b) zdecyduje cykl otwarty, jesli podbije cenę i nakreci produkcje warchlaka to za jakis czas znowu wszyscy umoczymy. Takie prawo rynku i ekonomi!
b) Drogi .warchlak=>wzrost jego produkcji=>wzrost podaży tuczników=>spadek cen tuczników
Czy będzie (a) czy (b) zdecyduje cykl otwarty, jesli podbije cenę i nakreci produkcje warchlaka to za jakis czas znowu wszyscy umoczymy. Takie prawo rynku i ekonomi!
Te teorie spiskowe na forum jak to duńczycy i inni nas robią. W dani zostało niecałe 3 tys gospodarstw zajmujących się hodowlą. Z czego przewidują że w ciągu 5 lat ich liczba spadnie poniżej 2 tys. Ilu nas zostanie za 5 lat?
po dużej części sie tutaj zgodzę soko łow należy do Duńczyków oni i podgadaniu z reszta podbija cenę tucznika która ożywia apetyt na wstawienie warchlaka w Dani warchlak zostaje sprzedany i jedziemy w Polsce pomału z powrotem z cena tucznika w dółzeus-1 pisze:Też mi się wydaje że te podwyżki tucznika służą pozbyciu się warchlaka( dość mocno się z nim już dusili) i przy okazji wywindowaniu jego ceny
Czyli tucznik znów będzie taniał póki duńczykom następna partia warchlak nie dorośnie, wie ktoś w jakim cyklu duńskie fermy dzilają? Bo zdania sa podzielone na ten temat, jedni mówią że trzytygodniówce, inni że w tygodniówce a iini że jeszce cos pomiędzy. Jak by wiedział dokładnie co ile duńczycy odsadzaja to można by przewidzieć te podwyżki w Sokołowie co nie?
Pablo80 pisze:A gdzie te tanie danbredy z Polski, bo ja za bardzo o tanich krajowych nie słyszałem?Kazik pisze:Krychu pisze:Duńczyki najwyższy status od 255 netto.. 4 euro w górę od zeszłego tygodnia..
Na jutro 4,7 i troszke bo 4,8 nie chciał się nikt zdecydować.
A tu na przykład:
http://olx.pl/oferta/warchlak-dunski-pr ... 5;promoted
30 kg 220 zł dodać do tego transort. A co z tego wyrośnie za danbred nie wiadomo. Ja już jeden patriotyczny zryw z Mietkiem i Rafałem miałem i troche nas ta nauka pieniędzy kosztowała. Niech teraz inni próbują.
-
stan1069@o2.pl
A co zryw na duńskiego warchlaka Was mniej kosztował ???????????? coś ostatnio nie widze wyników finansowych ani bilingów z mięsności tych duńskich maszynek do zarabianiaPablo80 pisze:30 kg 220 zł dodać do tego transort. A co z tego wyrośnie za danbred nie wiadomo. Ja już jeden patriotyczny zryw z Mietkiem i Rafałem miałem i troche nas ta nauka pieniędzy kosztowała. Niech teraz inni próbują.
-
stan1069@o2.pl
Przesłanek do wielkich podwyżek ani podwyżek nie widze , trochę Izdebski podniósł cene tymi obiecankami i świnie czekają na podwyżki , pewnie pójdą w cenie macior , bo na to się zanosi ale niektórzy wykorzystali okazje i sprzedali drożejbaraki pisze:Czyli tucznik znów będzie taniał póki duńczykom następna partia warchlak nie dorośnie, wie ktoś w jakim cyklu duńskie fermy dzilają? Bo zdania sa podzielone na ten temat, jedni mówią że trzytygodniówce, inni że w tygodniówce a iini że jeszce cos pomiędzy. Jak by wiedział dokładnie co ile duńczycy odsadzaja to można by przewidzieć te podwyżki w Sokołowie co nie?
-
prosiaczek
Czy ktoś może potwierdzić zmowę dużych zakładów o zamknięciu uboju na tydzień?
Niemcy giełdę plus 3 centy
Transport w cenie. Ceny brutto. Czy warto bylo, powiem Wam za 3-4 miesiace.Pablo80 pisze:30 kg 220 zł dodać do tego transort. A co z tego wyrośnie za danbred nie wiadomo. Ja już jeden patriotyczny zryw z Mietkiem i Rafałem miałem i troche nas ta nauka pieniędzy kosztowała. Niech teraz inni próbują.
A kiedy zakupiłeś i w jakiej wadze?
Ty się Stasiu o mnie nie martw. Dzisiaj pojechała reszta po 4,72 netto przy prosiaku 179 netto. Przyrosty nie za ciekawe, ale koszty i zysk ok. Na strajki się żadne nie wybieram, choć pewnie będą mnie namawiać bo organizator przez płot mieszka.stan1069@o2.pl pisze:A co zryw na duńskiego warchlaka Was mniej kosztował ???????????? coś ostatnio nie widze wyników finansowych ani bilingów z mięsności tych duńskich maszynek do zarabianiaPablo80 pisze:30 kg 220 zł dodać do tego transort. A co z tego wyrośnie za danbred nie wiadomo. Ja już jeden patriotyczny zryw z Mietkiem i Rafałem miałem i troche nas ta nauka pieniędzy kosztowała. Niech teraz inni próbują.![]()
Mówisz i masz Stan:stan1069@o2.pl pisze:A co zryw na duńskiego warchlaka Was mniej kosztował ???????????? coś ostatnio nie widze wyników finansowych ani bilingów z mięsności tych duńskich maszynek do zarabiania![]()
http://chomikuj.pl/baraki1/Xerox WorkCe ... 958369.pdf
Co prawda to nie duńczyk tylko nasz krajowy, na polskiej kukurydzy upasiony
Zamówiłem 30-stki na koniec lutego.Pablo80 pisze:A kiedy zakupiłeś i w jakiej wadze?
Raczej bym sie nie spodziewał że za taką cenę kupisz na koniec lutego. Daj znać jak przyjadą co jak i za ile.
zamknięcie nieprosiaczek pisze:Czy ktoś może potwierdzić zmowę dużych zakładów o zamknięciu uboju na tydzień?
ale ograniczenia w uboju są
żeby nie pompować ceny
Ładne wyniki, pogratulować. Ile dajesz kukurydzy na ostatnim etapie tuczu jeśli można spytać?baraki pisze:Mówisz i masz Stan:stan1069@o2.pl pisze:A co zryw na duńskiego warchlaka Was mniej kosztował ???????????? coś ostatnio nie widze wyników finansowych ani bilingów z mięsności tych duńskich maszynek do zarabiania![]()
http://chomikuj.pl/baraki1/Xerox WorkCe ... 958369.pdf
Co prawda to nie duńczyk tylko nasz krajowy, na polskiej kukurydzy upasiony
gdyby zamknęli ubój na tydzień to wtedy trzeba ich zablokować żeby wyrobów i mięsa nie mogli wywozić z zakładów i ciekawe kto bardziej by to odczuł my czy zm?Iwan pisze:zamknięcie nieprosiaczek pisze:Czy ktoś może potwierdzić zmowę dużych zakładów o zamknięciu uboju na tydzień?
ale ograniczenia w uboju są
żeby nie pompować ceny
Osciłek daje tylko kukurydzę + dodatki białkowe od urodzenia do sprzedaży.
Dajcie spokój z tą zmowa na ograniczenie ubojów bo to jest grubymi jak lina okretowa nicmi szyte. Skupniki jakies ploty rozpuszczają żeby chłopów przestraszyć i świnki wyciągnąć bo z umowy wywiązać się trza a towaru maało!
Dajcie spokój z tą zmowa na ograniczenie ubojów bo to jest grubymi jak lina okretowa nicmi szyte. Skupniki jakies ploty rozpuszczają żeby chłopów przestraszyć i świnki wyciągnąć bo z umowy wywiązać się trza a towaru maało!
5.82 E na dziś.arek pisze:Lukas to trochę na tej umowie z pini utopisz kasy
Niemcy 1.5 szok tucznik zaraz 5 zł ale żywiec
Ostatnio zmieniony piątek 13 lut 2015, 12:05 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaczyna się robić ciekawie u Niemca pierwsza partia sprzedana po 1.50 było aż 18 ofert chęci kupna