FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Skup 3,90 netto.
ta program udany i tekst prowadzącego "niektóre zakłady muszą przepłacać" no śmiech na saliczesio pisze:W naszej południowej audycji tv,ziarko w dół tucznik do góry zapowiadane duże zbiory więć o co chodzi więcej optymizmu![]()
![]()
![]()
kolejny plus w środę się zapowiada 
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
16.02.2015 Ceny skupu tuczników i macior - E klasa ociera się o 6,00 zł/kg.
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... 6-00-zl-kg
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... 6-00-zl-kg
chcialbym aby tak Niemcy nie mieli co sprzedac naszym ZM bo inaczej te ku.....y nie zmadrzeja a mysle ze tak sie stanie kwestia czasu KIEDY .A jeszcze zeby w Polsce tak zaostrzyc przepisy dotyczace tuczu nakladczego i przemyslowego
Pospieszyliście się ze sprzedażą tucznika można było większe pieniądze wziąć w Niemczech braki
0909 pisze:Pospieszyliście się ze sprzedażą tucznika można było większe pieniądze wziąć w Niemczech braki
Chyba można będzie wziąć większe pieniądze... Bo to chyba nie koniec podwyżek.
Spokojnie, to tylko spekulacja. Przed świętami spadnie.
nie wierze w te braki tucznika to jest smieszne. jak cena poszla w gore tak szybko i pewnie spadnie jak zwykle
Jeszcze szybciej duny pójdą do góry poczekajcie do czwartku bo już wstrzymują warchlaka bo wiedzą że podniosą !!!
W gospodarce jaką mamy teoretycznie cenami steruje niewidzialna ręka rynku ale raczej nie dotyczy to trzody, tutaj jak wcześniej już było pisane cenami sterują spekulanci, mamy kilku dużych graczy w tej branży i to oni mają zarabiać a nie my rolnicy, co pewien czas trzeba ruszyć cenę aby warchlak z zachodu miał branie i co by optymizm u hodowców się pojawił 
ooo tak się ustala ceny trzody:
- Załączniki
-
- Sztos_5874432.jpg (48.29 KiB) Przejrzano 14743 razy
a pini to który pan
Pini zdjęcie robił:D
Widze, że niektórzy narzekają bardziej na podwyżki niż na obniżki.
Teraz jest nie realny przywóz tucznika z Niemiec tam drogo jak cena przekroczy 5 zł żywiec to może wtedy przyjadą jak nie zdrożeją tam
Pewnie ZM z polski dzwonią do szkopów z zapytanie czy nie mają coś taniego może jakieś zapasy 2, 3 letnie !!!
Wozić napewno wożą bo mają kontrakty z Niemcami podpisane !
Wozić napewno wożą bo mają kontrakty z Niemcami podpisane !
-
stan1069@o2.pl
Tak się ustala cene na warchlaki i sposób i sprzedażyPeron pisze:ooo tak się ustala ceny trzody:
podczas gdy polski hodowca się szwęda po drogach to niemiecki zarabia
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 55588.html
ci też się przejęli embargiem
nie wstrzymuję warchlaka tylko są jak co roku o tej porze problemy z jego zakupem za granicą. na bieżąco wchodzą tylko zwierzęta z kontraktów, bardzo ciężko jest dokupić coś z wolnego rynku. szał będzie jak co roku co najmniej do końca marca, aż w pewnym syopniu zaspokoi się rynek m.in. włoski.chłop pisze:Jeszcze szybciej duny pójdą do góry poczekajcie do czwartku bo już wstrzymują warchlaka bo wiedzą że podniosą !!!
Monika ile tucznik może zdrożeć jutro ?
ja stawiam około 5
ja stawiam około 5
5-60909 pisze:Monika ile tucznik może zdrożeć jutro ?
ja stawiam około 5
Dziękuje pozdrawiammonikaa pisze:5-60909 pisze:Monika ile tucznik może zdrożeć jutro ?
ja stawiam około 5
gielda dzis juz 5 centow do góry
Nie sprzedawać tanio tucznika bo tylko podwyżki widać żadnych obniżek
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
ostatni start był 135 a jest 140
Nie sprzedawać tanio tucznika bo tylko podwyżki widać żadnych obniżek
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
ostatni start był 135 a jest 140
-
andrzej19570
Weź się ogarnij 09,najpierw tylko obniżki wieściłeś a teraz wszedłeś w buty Maruchy i tylko podwyżki.Codziennie piszesz kilka postów jakie to duże te podwyżki a w rzeczywistości parę groszy podnoszą.Wczoraj sprzedałem po 4,20 przed podwyżkami było 4.00.Pamiętaj,krowa co dużo ryczy mało mleka daje!!!
Łatwo powiedzieć nie sprzedawać tanio tylko kto zapłaci dużo więcej od ceny jaką proponują skupujący ? Nie sprzedać tucznika , to będzie za ciężki ( nie tak dawno pisałeś że sprzedają się bardzo duże sztuki i nie rozumiesz czemu takie rolnicy sprzedają ) . Prosiłem, błagałem moje świnie aby nie jadły i nie rosły ale nie posłuchały i musiały pojechać na początku zeszłego tygodnia.
PS kurde właśnie w tv jest reklama ( trochę badziewna) promująca jedzenie wieprzowiny.
PS kurde właśnie w tv jest reklama ( trochę badziewna) promująca jedzenie wieprzowiny.
Nic nie pisze juz tak nie dobrze i tak wam nie dobrzeManiu pisze:Łatwo powiedzieć nie sprzedawać tanio tylko kto zapłaci dużo więcej od ceny jaką proponują skupujący ? Nie sprzedać tucznika , to będzie za ciężki ( nie tak dawno pisałeś że sprzedają się bardzo duże sztuki i nie rozumiesz czemu takie rolnicy sprzedają ) . Prosiłem, błagałem moje świnie aby nie jadły i nie rosły ale nie posłuchały i musiały pojechać na początku zeszłego tygodnia.
Z wagami tucznika to wszędzie poschodzili nawet moje skupniki zaczęli bręczeć, że za duże, że za ciężkie... generalnie mogą mnie cmoknąć w pisiora. 43 szt poszły po 4,2 netto.
A warchlaczek po ile obecnie chodzi?
Akurat agent teraz się nie powtarza tylko daje linka do następnej aukcji. Tucznik przez miesiąc podrożał o 80 groszy
skup 3.3 > 4.1
towarowka 3.9> 4.7...4.8
skup 3.3 > 4.1
towarowka 3.9> 4.7...4.8
225 zł brutto za 30kgMekkaB pisze:
Ale to miejscowy, czy obcy?Kazik pisze:225 zł brutto za 30kgMekkaB pisze:
Miejscowy duńczyk
Ostatnio zmieniony wtorek 17 lut 2015, 13:00 przez Kazik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pisze Wam o obniżkach źle, pisze o podwyżkach źle...
Duńczyk 265 netto..
Duńczyk 265 netto..
czyli plus minus 300 zł wyjdzie średnio na podwórku??
-
stan1069@o2.pl
To razem z wyjazdem do Warszawy w maju wyjdzie minus 150 zł / sztukeczesio pisze:czyli plus minus 300 zł wyjdzie średnio na podwórku??
A moze 150 na plus, gadasz też gorzej czasami jak 0909...
optymizm jest dobry na wszelkie biedy
Czyli obecna zwyżka tucznika pójdzie do kieszeni rolnika ,ale nie polskiego

-
andrzej19570
Bo Ty jesteś agent i prowokator na tym forum a my tu chcemy opinie rolników i hodowców0909 pisze:Nic nie pisze juz tak nie dobrze i tak wam nie dobrzeManiu pisze:Łatwo powiedzieć nie sprzedawać tanio tylko kto zapłaci dużo więcej od ceny jaką proponują skupujący ? Nie sprzedać tucznika , to będzie za ciężki ( nie tak dawno pisałeś że sprzedają się bardzo duże sztuki i nie rozumiesz czemu takie rolnicy sprzedają ) . Prosiłem, błagałem moje świnie aby nie jadły i nie rosły ale nie posłuchały i musiały pojechać na początku zeszłego tygodnia.
Niemcy +1 cent w górę na 1,51 euro
http://www.isn-schweineboerse.de/Portal ... eldung.pdf
http://www.isn-schweineboerse.de/Portal ... eldung.pdf
no to już się nacieszyli rolnicy z uboju rytualnego:
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... 94991,4199
no k... hu... ja... pie....
czy to przypadek ??????????????????????????????????????????????
chyba trafi jednak wyjść na te ulice
tak się rozpier... polskie rolnictwo od środka
http://biznes.interia.pl/wiadomosci/new ... 94991,4199
no k... hu... ja... pie....
czy to przypadek ??????????????????????????????????????????????
chyba trafi jednak wyjść na te ulice
tak się rozpier... polskie rolnictwo od środka
Niecałe 3 tygodnie temu sprzedawałem po 5,2-5,3. Wczoraj pojechały po 6,0. Ełk. Myślę, że niektórzy mogą przelicytować. Pod koniec tygodnia wszyscy będą chcieli sprzedawać, a cena oczywiście w dół. Takie moje zdanie. Część ludzi blokowała drogi, a reszta (z tych co mogli) się wstrzymywała ze sprzedażą przy rosnących cenach. Teraz czas wrócić na rynek.lukas1982 pisze:Akurat agent teraz się nie powtarza tylko daje linka do następnej aukcji. Tucznik przez miesiąc podrożał o 80 groszy
skup 3.3 > 4.1
towarowka 3.9> 4.7...4.8
krzywy ile sztuk oddawałeś, że taką cenę dostałeś?
Ponad 150. Ale nie będę się zdradzał. Już przed niedzielą były transakcje po 6,0. A Łuków propozycja po 5,4 podstawa. Znajomy proponował zejść na ziemię.
Z czym wrócic na ten rynek?
Polski cykl zamkniety głowny odbiorca duńskich warchlaków zajechał swoich dostawców
Zawsze obawialiśmy się ze duńczyki wykończą polskich rolników a tu chyba szala przechyliła się w druga stronę i polski rolnik (cykl otwarty) wykonczył duńskich producentów prosiaka, dlatego teraz tucznik ma tylko jeden kurs: w góre!
Szkoda tylko ze znów się zaczyna pogoń za warchlakiem bo jak by jeszcze ze 2-3 miesiące duńczyków poddusić... to byliby na parę lat z głowy, a i program odbudowy pogłowia miałby duże szanse powodzenia.
Polski cykl zamkniety głowny odbiorca duńskich warchlaków zajechał swoich dostawców
Zawsze obawialiśmy się ze duńczyki wykończą polskich rolników a tu chyba szala przechyliła się w druga stronę i polski rolnik (cykl otwarty) wykonczył duńskich producentów prosiaka, dlatego teraz tucznik ma tylko jeden kurs: w góre!
Szkoda tylko ze znów się zaczyna pogoń za warchlakiem bo jak by jeszcze ze 2-3 miesiące duńczyków poddusić... to byliby na parę lat z głowy, a i program odbudowy pogłowia miałby duże szanse powodzenia.
Baraki, chyba dzisiaj się widzieliśmy.baraki pisze:Z czym wrócic na ten rynek?
Polski cykl zamkniety głowny odbiorca duńskich warchlaków zajechał swoich dostawców![]()
Cykl zamknięty nie odbiera duńskich warchlaków. A poza tym pożyjemy, zobaczymy.
Witam handlował ktoś z pośrednikiem JAŚKO? jakie opinie?
http://niezalezna.pl/64298-rzad-dorznal-polskie-swinie dla Sawickiego Polska hodowla jest już pozamiatana, nic tylko zablokować Sokołów, a nie żeby ściągał tu towar i bogacił duńskich rolników