FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Skup z 3,90 na 4,00
potrzebuje opini na temat zakładu Łagrom Poniecz jest daleko odemnie i nikt z moich znajomych z nimi nie handlował z góry dzięki za odpowiedź
platnosci powyzej miesiaca
-
stan1069@o2.pl
Według tego http://pl.wikipedia.org/wiki/Rząd_Jaros ... czyńskiegoF1 pisze:Kupiłem za pieniądze zaoszczędzone jak Jarek był przy władzy bo ziemia to nie maszyna że kupisz kiedy Ci bank kredyt da tylko jak sprzedający zechce sprzedać a wtedy jak nie masz kasy kupuje kto innystan1069@o2.pl pisze:Za czyich rządów kupiłeś 2 hektary za 100 000 ?????F1 pisze:Stan zobacz sobie początki rządów tych POpaprańców i dzień dzisiejszy trzoda-chlewna.com.pl/forumN/viewtopic.php?f=12&t=158&sid=9a914f0df41272ddc5fd61e6216ed4a0&start=1770 tu ceny nawozów http://www.agrofoto.pl/forum/topic/437- ... zów/page-9
Stan w latach 80 tych jak chodziłem do podstawówki to nauczycielka historii też tak jak Ty twierdziła a pod koniec zaczęła coś o Katyniu pod nosem przebąkiwać
i po cenach o których pisał Chłop które panowały za rządów PIS jesteś śmieszny do bólu
-
LukaszBONQ
brzydal Łagrom też do mnie wydzwania i też pierwszy raz bym handlował... Ale tu by chcieli kupić a tu znów samochodu nie mają gdzie wynająć, chcą żeby im podpisać że świniaki się wybiją min. 78%. Coś mnie trochę zniechęcają... Co do cen do 4.8-4,9 można dostać
brzydal uwazaj duzo moze wyjsc w klasie u
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
23.02.2015 Ceny skupu tuczników i macior - E klasa maksymalnie 6,20 zł/kg, żywiec do 5,00 zł/kg.
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... 5-00-zl-kg
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... 5-00-zl-kg
W mościszkach to swego czasu przy wadze zywej chcieli przecież gwarancji 80% wybicia
W łagromie na wbc to 78% wybicie mi robili z mojej wagi i ani 0,2% w góre czy w dół w ostatnich sprzedazach do nich się nie zdarzyło, dukowaniem mi to pachniało. Z miesnoscia zawsze było dobrze na dunie ok 59 az w grudniu gdy sprzedawałem ostatni lot wyszło słabiutko 55,5 na tle 3 innych zakładów najsłabiej dla przykładu w ten sam dzień ładowałem do Piniego (poraz piewszy od dawien dawna) i mimo dalszej drogi wyszlo 0,8 wyższe wybicie i miesnosc 57,7.
Kasa na rr w poniecu zawsze po 21 dniach wpływała, dla vatowcow dłuższe terminy
W łagromie na wbc to 78% wybicie mi robili z mojej wagi i ani 0,2% w góre czy w dół w ostatnich sprzedazach do nich się nie zdarzyło, dukowaniem mi to pachniało. Z miesnoscia zawsze było dobrze na dunie ok 59 az w grudniu gdy sprzedawałem ostatni lot wyszło słabiutko 55,5 na tle 3 innych zakładów najsłabiej dla przykładu w ten sam dzień ładowałem do Piniego (poraz piewszy od dawien dawna) i mimo dalszej drogi wyszlo 0,8 wyższe wybicie i miesnosc 57,7.
Kasa na rr w poniecu zawsze po 21 dniach wpływała, dla vatowcow dłuższe terminy
-
LukaszBONQ
dzięki za info
Od dziś 15-20 groszy w górę okoliczni skupujący
to agentowi w glowce chyba cos sie pomieszalo znow0909 pisze:Minus 10 grmat pisze:jak tam na skupach co sie dzieje jakie ceny ?????
sraczke dostales czy jak ?
http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wia ... 11391.html
czy ktoś mi wyjaśni co to oznacza dla hodowców bo mi to się nie podoba
To była informacja tylko dla ciebie za twoje brzydkie slowamat pisze:to agentowi w glowce chyba cos sie pomieszalo znow0909 pisze:Minus 10 grmat pisze:jak tam na skupach co sie dzieje jakie ceny ?????
sraczke dostales czy jak ?
Dla rolników to zupełnie nic ale dla zakładów dobry interes ale propaganda sukcesu ze strony ministra rolnictwa już jest. Lepszym rozwiązaniem byłe by dopłata do eksportu poza unie wtedy pozbyli się trochę towaru a tak za te 3-5 miesięcy problem powróci czyli w okresie kiedy teoretycznie cena powinna być najwyższa ( Czerwiec - Sierpień ) zakłady będą czyścić magazyny jednocześnie obniżając cenę na tuczniki .fix pisze:http://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/beda-doplaty-do-przechowywania-miesa-wieprzowego,111391.html
-
danielski813
JAKIE POSTULATY TAKIE SUKCESY

kiedyś pielęgniarki zrobiły białe miasteczko a podwyżkę dostali lekarze
teraz rolnicy zrobili zielone miasteczko a śmietankę spiją wszyscy oprócz rolnika
taki to mamy złodziejski kraj
moim zdaniem najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby dopłacić do maciory
teraz rolnicy zrobili zielone miasteczko a śmietankę spiją wszyscy oprócz rolnika
taki to mamy złodziejski kraj
moim zdaniem najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby dopłacić do maciory
jakby przypadkiem do maciory to coby chlopki zrobili z ta kasa, pewnie przepiliby SAMI SWOI
Te stawki 200-300 euro za 100kg przechowywania miesa przez 3-5 miesiecy to chyba błąd w druku bo to nie logiczne!
Dobry pomysł, dopłacic do maciory oddanej na wbc 300E i oplacalność sie poprawi w mig.bizon pisze: moim zdaniem najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby dopłacić do maciory
Dla jasności chodziło mi o żywe zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie zadeklarowane np we wniosku o dopłaty że określona ilość będzie a tak to przetwórcy dostaną do mięsa pewnie i tego które zostało przywiezione z Niemiec, Danii ,jak również tucznika wyprodukowanego z zagranicznego warchlaka.
OSTRZEGAM PRZED ŁAGROMEM . TERMIN PŁATNOŚCI PRZECIĄGNIĘTY O 3 TYG I KOMPLETNY OLEW DO TEGO
Najsprawiedliwiej by była dopłata do każdego sutka maciory pomnożona przeż wiek hodowcy i podzielona przez wzrost gospodyni
i do potęgi ilorazu inteligencji cześka
4,2 skup, 5,9 E Mazowieckie
4,8 netto za 50 szt -2% lokalna ubojnia ,koszty produkcji pokryte,zysk pozostał tylko w postaci gnojowicy !
To czym Ty żywisz, że przy cenie 4,80 netto wychodzisz na zero?
ja uważam że cena uczciwa na chwilę obecną to 5 zł na żywca przy aktualnych kosztach produkcji
Kazik podobnie myślimy jak widać z resztą nie pierwszy raz
zależy czy macie na myśli aktualną cene warchalka w tych kalkulacjach, czy cene warchlaka kupowanego 3 miesiace temu i przy tuczniku sprzedawanym teraz ?
bo moim zdaniem jeśli ktoś kupował warchlaka 3 miesiace temu to 5 zł za kg tucznika spzredawanego dziś jest ok, ale teraz warchlak podrozał.., zboze też coraz droższe do zniw tradycyjnie, wiec i tucznik powinien byc drozszy za 3 meisiace żeby zysk wyszedł taki sam.
brzydki to ty jestes wiele osob ci to powie za twoje zachowanie !!!!!!!! agencie 0909!!!!
Kazik szanujmy swoją pracę i liczmy dokładniej jak w innych branżach liczą a nie po łepkach bo przechwalanie się niskimi kosztami produkcji nikomu nie służy, każdy liczy po swojemu 
spędówka 4zł . maciory 2,3
Niemcy nie chcą przechowywania mięsa dopłat
https://www.schweine.net/news/isn-lehnt ... ivate.html
I słusznie ze nie chca bo takie dopłaty dają przetwórcom darmowe narzedzie do zbijania ceny w przyszłości, a doraxnie żadne nadwyżki nie zostana z rynku zdjęte bo jak słusznie zauwazyli koledzy z ISN najpierw trzeba opróznic magazyny zeby zrobic miejsce pod dotowane.
I słusznie ze nie chca bo takie dopłaty dają przetwórcom darmowe narzedzie do zbijania ceny w przyszłości, a doraxnie żadne nadwyżki nie zostana z rynku zdjęte bo jak słusznie zauwazyli koledzy z ISN najpierw trzeba opróznic magazyny zeby zrobic miejsce pod dotowane.
jak tam dzisiaj niemcy
- 2 eurocenty do poziomu 1,50 euro
... i po radości...
-
prosiaczek
To w następnym tygodniu pewnie na ZMP nieco w dół - tak aby dać sygnał, że żądania większych cen nie są uzasadnione.
jak oni mają dopłacac do tego przechowlnictwa tyle co to mieso jest warte.. to czy nie lepiej żeby je zutylizowali, albo przerobili na wysokiej jakosci karme dla psów czy jakis tam innych mięsożernych? chociaz zeszło by mieso z rynku i wtedy by to mogło, a tak wroci po pol roku i znow wywola problem. jesli tak ma byc, to rzeczywiscie lepiej chyba tego przechowalnictwa żeby nie było..
ale koledzy z psl maja zaklady i mroznie i oni beda zadowoleni.
-
stan1069@o2.pl
Tam jest napisane że dopłaty mają być do mięsa już zmagazynowanego , a to by wyjaśniało gwałtowne podwyżki u Niemca , teraz pewnie będą do nas wozić na magazyny
ta stawka chyba pomylona albo dotyczy np. mięsa schabowego a żeby było 100 kg schabowego to trzeba 20 świń zmagazynować .
Chodzili po drogach za interwencją , teraz ma być , znowu niedobrze
teraz trzeba znowu chodzić żeby nie było 
ta stawka chyba pomylona albo dotyczy np. mięsa schabowego a żeby było 100 kg schabowego to trzeba 20 świń zmagazynować .
Chodzili po drogach za interwencją , teraz ma być , znowu niedobrze
czy ktoś potwierdza spadek u makarona od dzisiaj 20 gr ?
Olewnik dziś płacił 6,05 netto za E za cały samochód
Dzisiaj było wiele ofert z niskim statusem salmonelli więc może dlatego średnia w dółfix pisze:- 2 eurocenty do poziomu 1,50 euro
-
stan1069@o2.pl
Sposób na życie Edmunda , któremu mieszkanie w zielonym miasteczku nie grozi
czy to znaczy, ze jak zaszlachtuje swego jedynego wieprzaka i zamrożę w zamrażalce, to dostanę dopłatę? Hehhe, ale się problemy zrobiły.
Dzisiejsze czasy są dzikie. Lepiej nic nie robić i mieć dopłaty, które są większe niż dochód z pracy na roli. Mój przykład 30 ha V klasy. Żyto i ziemniaki, ewentualnie jęczmień po oborniku. Przeszedłem na rolnictwo ekologiczne. Obsiane wszystko koniczyną i nostrzykiem. Koszty: nawozy 0.00, śor 0,00. Dostanę dopłaty bezpośrednie, 3-30, do wysokobiałkowych, ekologoiczne, i na część za ochronę rodzimych gatunków - nostrzyk.
Nie powiem, bo mam jednego warchlaka, i krowę na mleko. Ale do takiej sytuacji prowadzi debilna polityka unii. Za ubiegły rok miałem 65 000 dopłat, około 5 000 zwrotu akcyzy. Ile w mieście musiałbym tyrać? Ubezpieczenie w krus, działalność - sprzedaż drewna na cele opałowe. Na luzie mam 30 000 na rękę ze sprzedaży. Czyli wychodzi 10 000 na miecha na rękę. Takiej kasy to niektórzy wójtowie w moim regionie nie zarabiają.
Edmund, 2015-02-25 07:49:08
Jeden z komentarzy pod artykułem o interwencji na rynku wieprzowiny
czy to znaczy, ze jak zaszlachtuje swego jedynego wieprzaka i zamrożę w zamrażalce, to dostanę dopłatę? Hehhe, ale się problemy zrobiły.
Dzisiejsze czasy są dzikie. Lepiej nic nie robić i mieć dopłaty, które są większe niż dochód z pracy na roli. Mój przykład 30 ha V klasy. Żyto i ziemniaki, ewentualnie jęczmień po oborniku. Przeszedłem na rolnictwo ekologiczne. Obsiane wszystko koniczyną i nostrzykiem. Koszty: nawozy 0.00, śor 0,00. Dostanę dopłaty bezpośrednie, 3-30, do wysokobiałkowych, ekologoiczne, i na część za ochronę rodzimych gatunków - nostrzyk.
Nie powiem, bo mam jednego warchlaka, i krowę na mleko. Ale do takiej sytuacji prowadzi debilna polityka unii. Za ubiegły rok miałem 65 000 dopłat, około 5 000 zwrotu akcyzy. Ile w mieście musiałbym tyrać? Ubezpieczenie w krus, działalność - sprzedaż drewna na cele opałowe. Na luzie mam 30 000 na rękę ze sprzedaży. Czyli wychodzi 10 000 na miecha na rękę. Takiej kasy to niektórzy wójtowie w moim regionie nie zarabiają.
Edmund, 2015-02-25 07:49:08
Jeden z komentarzy pod artykułem o interwencji na rynku wieprzowiny
Może nam wszystkim na dobre te embarga wyjdą , tylko w dłuższej perspektywie .http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/11 ... -sprawdzac
To się zdecydujcie w którą stronę od jutra. Aktualnie w grupie 4.8-4.9 netto żywiec - jakiś 1-2% potrącenia.
na przyszły tydzień stablizacja, a za dwa tygodnie odpał w górę