FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
W końcu Stan coś mądrego napisał. Lepiej mieć mniejsza ilość wszystkiego i brak kredytu niż dużo i z kredytem bo jak się policzy dobrze koszty to ten co ma kredyt może mieć niższe dochody aniżeli ten co go nie ma. I chociaż głowa spokojna.
Ja nie mam kontraktu i też często sprzedaje złotówkę drożej niż sąsiady. Za ile i kiedy ostatnio sprzedawałeś? Może i wychodzisz dobrze, ale wiesz że wyjątek potwierdza regułe, kontrakty szczególnie te które podpisują pośrednicy do Kutna to nikomu jeszcze na dobre chyba nie wyszły.oscilek pisze:A ja powiem tak, mam kontrakt podpisany z jedną firmą odkąd ta firma istnieje i nie zamierzam z niego rezygnować (chyba że całkowicie zamknę hodowlę). Co prawda jak jest duże zapotrzebowanie na świnie to na wolnym rynku mógłbym uzyskać te 20-30 (może nawet 40 gr. na kilogramie) więcej. Jednak w okresach drastycznych spadków cen moja cena zawsze wynosiła ok złotówki więcej. Pamiętam czasy jak sąsiad na wolnym rynku sprzedał po 2,80 a mi w zakładach wyszły 4,03 na żywą. Musiałem mu pokazywać fakturę bo nie chciał mi uwierzyć. Ale to był już największy dołek cenowy, a mi nigdy w świnki nie wyszły poniżej 4,00 zł. Później cena wzrosła do 3,50 to mi już wychodziły ok 4,30. Po prostu przy długofalowej współpracy z jednym zakładem mam dużo mniejsze wachnięcia cen.
Pare lat wstecz sprzedawałem do Dudy bez umowy i wybicie i miesność na tamte czasy była porównywalna z Salusem . Pomyślałem wtedy że dobrze bedzie z nimi podpisac umowe bo to w końcu koncern
,pewny odbiorca i płatnik. I z chwilą podpisania umowy (dobrze że na próbę ) zrobiłem to na pół roku czar prysł. Wybicie grubo poniżej 80 % a mięsność u niektórych sztuk 38%
,gdzie średnia w salusie nie spadała poniżej 58% i zresztą do dziś taka jest, tylko kto inny już je kupuje
Brak umów kontraktacyjnych na wage żywa całkowicie wyjaśnia czemu służa te na wbc.
traktory w majestacie prawa "zabieraja" to kilka procent z faktury to "normalnosc" a dlaczego tak jest bo jest na to przyzwolenie "gospodarzy" Polski a raczej nas ktorzy na nich glosujemy .Kolo sie zamyka.
Baraki gdybyś miał podpisaną umowę na wagę żywą, mogło by się okazać, że po jakimś czasie olał byś odpowiednie żywienie i mięsność by podupadła ... a tak trzeba się starać - nie?baraki pisze:Brak umów kontraktacyjnych na wage żywa całkowicie wyjaśnia czemu służa te na wbc.
nie do konca .Kilogram smalcu kosztuje tyle co 3 kilo miesa. Wyprodukowanie
Mylisz się prosiaczek... Ja i dziś nawet nie oddaje 500 szt/rok i żyję z samych świnek.. Do tego dochodzi jeszcze kredyt na ukończeniu.. I jakoś nie lamentujęprosiaczek pisze: Jeszcze nie tak dawno wystarczało produkować rocznie ok 500 sztuk, a dzisiaj aby wyżyć z samych świnek to moim zdaniem potrzebna jest produkcja rzędu kilku tysięcy sztuk.
Dania w górę http://etrzoda.pl/prices/
https://www.youtube.com/watch?v=ZLVLj-e ... e=youtu.bestan1069@o2.pl pisze:Tucznika potrzeba mieć kila tysięcy , krów kilkaset , brojlera kilka milionów żeby na życie urobić i tysiąc hektarów![]()
![]()
tylko żeby tak się stało to trzeba ludzi we wsiach zdepopulować jak dziki na Podlasiu
![]()
![]()
Wydaje mi się że w lepszej sytuacji są ci co mają 2 lochy , 20 brojlera ,1 krowe i 10 hektarów![]()
, bo nie musza się tłumaczyć że wszystko jest własnością banku
A dla ręcistów co zbliżą się na mniej niż trzy metry do ciągnika natychmiastowa utrata renty i obowiązkowe opłacenie zusu od początku jej trwania....Stanislaw pisze:gospodarstwo rolne powinno byc prowadzone samodzielnie przez wlasciciela .Kara za niewywiazywanie NATYCHMIASTOWE WSTRZYMANIE DOPLAT oraz przejscie na ZUS i po klopocie.Prawie wszyscy BIZNESMENI zatrudniaja za 8-10 zl na czarno
panowie napewno wiekszosc z was jest vatowcami. warto czy nie?
-
danielski813
Nikt ci nie odpowie sam musisz sobie policzyć bo ty znasz najlepiej swoje gospodarstwo jakie plany na inwestycje na kolejne lata jakie przychody jakie wydatki i twoja decyzja
liczyłem 3 i 4 lata temu sam vat ze sprzedazy i z zakupów wiadomo wszystkich zakupów nie miałem udokumentowanych ale wat w zakupach był troche wiekszy niz w sprzedarzy
Euro 4,14 a słychać że tucznik w dół a warchlak w górę. Nie chować ciągników bo chyba trzeba znowu wyjeżdżać !!!
4 lata temu to były całkiem inne stawki vat.. Policz sobie teraz przy stawce vat 8% na żywiec i Ci wyjdzie czy Ci się opłaci, czy nie...Nowy123 pisze:liczyłem 3 i 4 lata temu sam vat ze sprzedazy i z zakupów wiadomo wszystkich zakupów nie miałem udokumentowanych ale wat w zakupach był troche wiekszy niz w sprzedarzy
Niemcy cena startowa niska ale i sprzedających mało
za 2 godz. będzie wszystko jasne
za 2 godz. będzie wszystko jasne
-
danielski813
pewne jest to ze bez inwestycji sie nie opłaca wejsc po to zeby wyjsc na zero szkoda fatygi
-
stan1069@o2.pl
Belka coś mówił że złoty jest niedowartościowanychłop pisze:Euro 4,14 a słychać że tucznik w dół a warchlak w górę. Nie chować ciągników bo chyba trzeba znowu wyjeżdżać !!!
Kazik akurat stawka wat za żywiec dla watowca niema większego znaczenia, a ryczałtowiec powinien porównac wat z ryczałtu od sprzedaży i z faktur na środki produkcji, jeśli z faktur zakupu jest znacznie więcej watu jak z ryczałtu od sprzedaży to można rozważyć przejście na zasady ogólne.Kazik pisze:4 lata temu to były całkiem inne stawki vat.. Policz sobie teraz przy stawce vat 8% na żywiec i Ci wyjdzie czy Ci się opłaci, czy nie...Nowy123 pisze:liczyłem 3 i 4 lata temu sam vat ze sprzedazy i z zakupów wiadomo wszystkich zakupów nie miałem udokumentowanych ale wat w zakupach był troche wiekszy niz w sprzedarzy
-
stan1069@o2.pl
Przy poważniejszych inwestycjach wat na zasadach ogólnych jest korzystny , a jak się inwestycje zakończą to trzeba go zwrócić
stawki wat za żywiec robią różnice podobnie jak ceny produktów które się sprzedaje .
Niemcy jednak w górę Wiec z kad te obniżki w pl? Znow zmowa cenowa?
Pini chce wszystkich załadować w bambuko
pytałem o vat bo będe brał maszyny. ale pomijajac to czy pozniej w perspektywie czasu czy jest dobrze byc na tym vacie
sprawa vat wyglada tak ,musisz byc na tym vat przez 5 lat przyjmijmy ze kupujesz maszyny za 100 tys to masz zwrotu 23 tys i srodkow do produkcji za 50 tys to masz oklo 4 tys watu razem27 tys zwrotu czyli aby to zrownowazyc musisz sprzedac za 350 tys trzody lub 55o tys mleko ale pamietaj ze musisz sie rozliczac przez 5 lat.Moim zdaniem na VAT warto tylko jak sie bierze duzo kredytow bo Urzad Skarbowy moze to sprawdzic i musisz udowodnic z kad masz kesz.Warto rowniez jak dostajesz duza kase dotacji a malo produkujesz ale to jest rzadkosc U mnie przy sprzedazy za kilkaset tys rocznie i inwestycjach rzedu 70 tys z fakturami vat rocznie nie warto byc na vat, nawet przy dotacji na MR
-
stan1069@o2.pl
O ile dobrze wiem to po 5 latach możesz przejść na ryczałt pod warunkiem że już wat spłaciłeś jak nie to trzeba wyrównać żeby się uwolnić 
stan czy to pewne ze trzeba wyzerowac
Jak już przechodzisz na vat, to nie ma odwrotu.. Chyba, że zwócisz US to co dostałeś, tak jak stan pisze. Przy inwestycji zgadza się, vat Ci zwracają, ale jak skończą Ci się inwestycje (bo z czego będziesz ciągle dokładał??) to te pieniążki co dostałeś będziesz musiał oddać. Więc Nowy123 myśl długofalowo, a nie tylko do momentu kupna maszyn i jednorazowego zwrotu vatu..Nowy123 pisze:pytałem o vat bo będe brał maszyny. ale pomijajac to czy pozniej w perspektywie czasu czy jest dobrze byc na tym vacie
Ja za 3 lata dwa razy zapłaciłem po pare tysięcy, zwrotów koło 120 tys. Przy sprzedaży mam 1 % więcej więc w ciągu roku też się prawie 10 tys uzbiera, czyli jestem tą dyche do przodu. Ale tak jak pisze Kazik, nie ma odwrotu jak raz przejdziesz to będziesz a jak chcesz wyjść, to Ci wyliczą ile musisz im oddać najpierw, a wtedy to Ci się odechce rezygnować.
Jak 1%? Tzn w porównaniu z ryczałtem, gdzie stawka jest 7%?
A tak poza tym to tą rozmowę można przenieść do odpowiedniego działu "Prawo, praca".
A tak poza tym to tą rozmowę można przenieść do odpowiedniego działu "Prawo, praca".
Tak w porównaniu z ryczłtem.Tylko ja mam cykl otwarty i dużo mam vatu przy zakupie prosiaka.
-
stan1069@o2.pl
T o że masz 1 % więcej to tylko przez to że Ci się zwidujePablo80 pisze:Ja za 3 lata dwa razy zapłaciłem po pare tysięcy, zwrotów koło 120 tys. Przy sprzedaży mam 1 % więcej więc w ciągu roku też się prawie 10 tys uzbiera, czyli jestem tą dyche do przodu. Ale tak jak pisze Kazik, nie ma odwrotu jak raz przejdziesz to będziesz a jak chcesz wyjść, to Ci wyliczą ile musisz im oddać najpierw, a wtedy to Ci się odechce rezygnować.
Stan jak dwa razy do skarbówki przez trzy lata zaniosłem w sumie z 4 tys to mi się nic nie zwiduje, tylko najwyżej Tobie. Mam 8 tyle dostaje przy sprzedaży tyle wpływa na konto, zboża wiele nie kupuje, ale przy swoim też jest dużo kosztów a tam wszędzie jest Vat.
ten 1% vatowcom dolozyli bo wiedza ze i tak to odzyskaja .Ciekawe ze jako chodowcy nie jestesmy rowno traktowani co gwarantuje nam konstytucja. Podajcie mi inny przyklad nierownego traktowania podatnikow .Stan ma racje.Pablo prosze podaj ile zaplaciles 23% vat a ile sprzedales za 8% Kwoty fakturowe VAT .Jak dobrze zakombinujesz to pewnie warto,ale do tego trzeba miec LEB na karku .
A jak jeszcze kupisz ziemie na ktora chyba Vatu nie ma to skad wezmiesz kase na 23% zakupy .Do Vatu to naprawde warto sie zastanowic bo nie wiesz co Cie czeka jutro
-
stan1069@o2.pl
Pablo Ty dopłacasz 8 % watu do ceny warchlaka do tego jeszcze wat płacisz od tego co zeżre , a to daje prawie tyle samo co kosztuje tucznik a czasami więcej więc jest różnica pomiędzy tymi co kupuja same dodatki
tak jak wcześniej było mówione możesz odnosić korzyści z tego że jesteś na zasadach ogólnych ale musisz się pilnować bo po 5 latach US powie sprawdzam
i trzeba fakturki pokazać
a od tego coś więcej wydal niż zarobił stawka 75 % 
tak jak wcześniej było mówione możesz odnosić korzyści z tego że jesteś na zasadach ogólnych ale musisz się pilnować bo po 5 latach US powie sprawdzam
-
stan1069@o2.pl
1% im dołożyli ale 5 % zabrali , a więc mają 3 % a ryczałtowiec 7 % więc mają 4 % różnicy na minusie które mogą sobie wyrównać odliczając wat w produkcji roślinnej o ile taka posiadająStanislaw pisze:ten 1% vatowcom dolozyli bo wiedza ze i tak to odzyskaja .Ciekawe ze jako chodowcy nie jestesmy rowno traktowani co gwarantuje nam konstytucja. Podajcie mi inny przyklad nierownego traktowania podatnikow .Stan ma racje.Pablo prosze podaj ile zaplaciles 23% vat a ile sprzedales za 8% Kwoty fakturowe VAT .Jak dobrze zakombinujesz to pewnie warto,ale do tego trzeba miec LEB na karku .
Pablo80 pisze:Stan jak dwa razy do skarbówki przez trzy lata zaniosłem w sumie z 4 tys to mi się nic nie zwiduje, tylko najwyżej Tobie. Mam 8 tyle dostaje przy sprzedaży tyle wpływa na konto, zboża wiele nie kupuje, ale przy swoim też jest dużo kosztów a tam wszędzie jest Vat.
8% przy sprzedaży to Ci zabierają a nie Ty dostajesz
Panowie załóżcie oddzielny temat na VAT....
wracając do cen: Niemcy 1,50 euro bez zmian też próbowali cenę zbić jak nasz Pini ale hodowcy niemieccy też nie są głupi, wystawili tylko 1445 świń
(czyżby brakowało towaru ?) z czego sprzedali tylko 635
bo cena była za niska
miałem ofertę 6,00 netto za E w tym tygodniu ale jeszcze poczekam
nawet biorąc stawkę 1,47 x 4,14 euro = 6,09 a gdzie jeszcze transport
wracając do cen: Niemcy 1,50 euro bez zmian też próbowali cenę zbić jak nasz Pini ale hodowcy niemieccy też nie są głupi, wystawili tylko 1445 świń
miałem ofertę 6,00 netto za E w tym tygodniu ale jeszcze poczekam
nawet biorąc stawkę 1,47 x 4,14 euro = 6,09 a gdzie jeszcze transport
-
stan1069@o2.pl
Kazik nie masz racjiKazik pisze:Pablo80 pisze:Stan jak dwa razy do skarbówki przez trzy lata zaniosłem w sumie z 4 tys to mi się nic nie zwiduje, tylko najwyżej Tobie. Mam 8 tyle dostaje przy sprzedaży tyle wpływa na konto, zboża wiele nie kupuje, ale przy swoim też jest dużo kosztów a tam wszędzie jest Vat.
8% przy sprzedaży to Ci zabierają a nie Ty dostajeszKoszty to można sobie zrobić jakie tylko chcesz, a wiadomo czym większe koszty, tym więcej vatu dla Ciebie.. Ale pochwal się, ile przez te 3 lata bycia na vacie jesteś na minusie?
Do tego zmierzałem stan