CENY TRZODY

Awatar użytkownika
lukas1982

Re: CENY TRZODY

Post autor: lukas1982 »

marucha pisze:u mnie bez kontraktu ciut wyżej (cenyrolnicze) i chcą brać więcej niż mam. święta idą . Kontraktowcze są do przodu w stosunku do rynkowiczów ale znajomy wyliczył że średnia cena tucznika fermowego -normalne całosamochodowe ilości ( wykluczając całosamochodową przyczepkę Stana) rynkowa cena w Polsce jest wyższa niż zmp, a już napewno zmp - 2%. Pomijam fakt że podobno kara za kontrakt to 50 złotych od sztuki nieodebranej lub niedostarczonej ( tak słyszałem). Wiec dzisiaj piniemu pomału opłaca się już płacić karę niż odbierać w kontrakcie. Ale gdyby nie miał kontraktów to nie obniżałby ceny rynkowej aż tak nisko. Tak to mniej więcej działa. Średnia cena się liczy a nie ekstremum. Ale dzisiaj kontraktowicze wygrywają . Moze też wygrają w skali roku. To jest rynek świński - nieprzewidywalny.
U mnie jest 100 kary od sztuki.
Umowa do czerwca z możliwością przedłużenia do końca roku ale chyba wejdę w lipcu na wolny rynek licząc na grillowe branie u miastowej braci.
prosiaczek

Post autor: prosiaczek »

To jak to jest z tymi dopłatami do prywatnego przechowalnictwo? Podobno niektóre zakłady kupią na zachodzie (Dania, Niemcy) potrzebne im na drugą część okresu grillowego mięsa a Unia dopłaci im za przechowanie. W lipcu zamiast płacić wyższe ceny za żywiec - wyjmą mięso z zamrażarek i git. Co na to nasz Pan minister? Czy pozwoli aby dopłacać do składowania mięsa innego pochodzenia jak z POLSKI??? A może już się zgodził?
0909

Post autor: 0909 »

Tucznik musi stanieć bo hodowcy mają za dużo kasy i budują chlewnie
mat

Post autor: mat »

to jake ceny agencie u ciebie sa ????????
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Do jakiego poziomu musi staniec aby hodowcy przestali budowac nowe chlewnie. :roll: :roll: :roll:
Kazik

Post autor: Kazik »

Akurat Pan Ojdana ma żywienie na mokro jeżeli się nie mylę (rozumiem, że rozmawiacie o dzisiejszym Agrobiznesie) to produkuje jeszcze taniej niż my.. A jak my zarabiamy przy dzisiejszych cenach, to On tym bardziej, więc buduje jeszcze jedną chlewnię..
0909

giełda +
Kazik

0909 pisze:Tucznik musi stanieć bo hodowcy mają za dużo kasy i budują chlewnie
ano +
prosiaq

Post autor: prosiaq »

A może zrobimy konkurs jakie są wasze przewidywania na jutrzejsze ZMP?
Ja zaczynam: 0 czyt. ZERO
0909

prosiaq pisze:A może zrobimy konkurs jakie są wasze przewidywania na jutrzejsze ZMP?
Ja zaczynam: 0 czyt. ZERO
Ja stawiam b/z
gevara3

Post autor: gevara3 »

Obstawiam +3.
FarmerB

Post autor: FarmerB »

Komentarze do produktów Sokołowa z fb.
15 marca o 14:08
Kupiłam Waszą "szynkę świąteczną". Wieelki błąd. Jakim cudem mięso może być tak słone?! Zróbcie coś, Wasze produkty aktualnie nie nadają się nawet do podania psom, bo co one winne.
1Lubię to! ·

Sokołów Marzeno, dziękujemy za zgłoszenie. Czy jesteś w stanie udzielić nam dodatkowych informacji na temat produktu? (numer partii, numer oddziału produkcyjnego) Jeśli tak, prosimy o wysłanie do nas wiadomości prywatnej, zawierającej te informacje.
Lubię to! · Odpowiedz · 15 marca o 21:32

Marzena Dzień dobry, mam nadzieję że zdjęcie będzie pomocne. Ja niestety kończę przygodę z Państwa produktami.
Zdjęcie użytkownika
Lubię to! · Wczoraj o 12:55
Sokołów Marzeno,
jest nam przykro i przepraszamy, że w Twoje ręce trafił produkt wątpliwej jakości – zbyt słona Szynka Świąteczna. Chcemy zaznaczyć, że wyrób posiadamy w naszej ofercie kilka lat. Receptura jest od lat taka sama i do tej pory nie mieliśmy uwag dotyczących zawyżonej ilości soli. Zapewniamy, że cały proces produkcji podlega rygorystycznej kontroli jakościowej, z każdej partii prowadzone są badania na zawartość soli, tak też było i tym razem. Jednak przesłana przez Ciebie informacja zobowiązuje nas do ponownego przeanalizowania procesu produkcji partii, z której pochodziła Szynka przez Ciebie zakupiona.
W niektórych sytuacjach mimo prowadzonej restrykcyjnej kontroli wady są na tyle ukryte, że ujawniają się dopiero na stole Klienta.
Jeszcze raz przepraszamy za zaistniałą sytuację, wyrażam nadzieję, iż pozostaniesz nabywcą produktów „Sokołowa” oraz zapewniamy, że robimy wszystko, aby nasze produkty nie były przyczyną przykrych niespodzianek, ale były synonimem jakości, dobrego smaku oraz przede wszystkim bezpieczeństwa.
Jesteśmy gotowi skontaktować się z Tobą i dostarczyć możliwie najszybciej Szynkę Świąteczną o właściwej jakości. Szanując Twoją prywatność chcielibyśmy wiedzieć, czy wyrażasz na to zgodę i dlatego prosimy o informację zwrotną w wiadomości prywatnej.
Pozdrawiamy.
i paróweczki haha

Mistrz Karol
13 marca o 12:59
Najszczersze gratulacje! Udało się Wam zrobić parówki Gratka, których kot nie chce ruszyć! Do tej pory wszystkie jakie kupowałem, były potencjalnym celem dla futrzaka. Z Gratką jest inaczej - natychmiast odwraca głowę po ich powąchaniu. Inna sprawa że dałem mu je po tym, jak niemal się porzygałem próbując je zjeść. Gorszego 'czegoś' w życiu nie jadłem, a doświadczenia w jedzeniu 'śmieciowego' jedzenia mam sporo. Jeszcze raz, gratulacje!
1Lubię to! ·

Sokołów Karolu, przykro nam, ze nasz produkt nie spełnił Twoich oczekiwań. Zachęcamy jednak do spróbowania innych produktów naszej marki, ponieważ posiadamy w ofercie wiele asortymentów.
https://www.facebook.com/sokolowfanpage?ref=ts&fref=ts
ziutek

Post autor: ziutek »

duzym plusem jest to ze skonczyly sie tak zwane kalkulatory w animexie wiec sporo juz odpadnie
0909

3,40 plus jutro
Chief
Kontakt:

Ziutek nie wiem jak w waszych stronach bo u nas podpisuja tylko z ich Prosiakow, wstawianych przez Agri.
Chief
Kontakt:

09 A kto tak placi mozesz zdradzic.
Mariusz1986

Post autor: Mariusz1986 »

Tucznik musi stanieć bo hodowcy mają za dużo kasy i budują chlewnie

Bardzo słuszny argument. :lol:
mar

Post autor: mar »

agent 0909 u Ciebie obniżki a do mnie dzwonią co dzień to inne firmy o tucznika i podają zupełnie inne ceny jak w oficjalnych cennikach na ich stronach
Europig

Post autor: Europig »

ziutek pisze:duzym plusem jest to ze skonczyly sie tak zwane kalkulatory w animexie wiec sporo juz odpadnie
ziutek kalkulatory dalej są tylko na innych zasadach... trzeba brać od nich prosiaka i paszę i dostawać to co dają= może się trafić prosiak niewiadomego pochodzenia, nie mówiąc o paszy

Jeżeli chodzi o ceny- u nas płacą od 5,5 do 5,75 poubojowo (za klasę E) na odbiory jutro. Przewiduję że po niedzieli cena pójdzie w górę bo telefony się urywają

Pozdrawiam
ziutek

dokladnie a te agri plus to chyba najgorszy warchlak dunski lepsze od ich odpadow
mat

Post autor: mat »

agencie a te 3.4 to cena za maciore czy tucznika ?
ziutek

za kurczaki
rafall

Post autor: rafall »

Pośrednicy do włocha szukają tucznika z wolnego rynku po 5,6
mar

a niby tak dużo Włoch świń mial
pitek81

Post autor: pitek81 »

jutro ładuje po 5,60
brzydal

Post autor: brzydal »

po pierwsze 5,6 to żadna rewelacja jak na dzisiejsze ceny spokojnie 5,7 można dostać
po drugie gorsza mięsność i wydajność rzeźna
po trzecie cenę ostatnio zbił włoch pierwszy wyskoczył z obniżkami i to o 50 gr na kilogramie
mar

brzydal zgadzam się z Tobą w 100%
Falco

Post autor: Falco »

Lochy w dół, dziś 2,4 netto.
Przejeżdżałem obok fermy Mroza pod Gostyniem, obornik wozili, ja pier... w samochodzie do dziś mi śmierdzi, czym on je karmi???
Zdaje się, że swoją fermę też powiększa.
A ile nowych kurników powstaje w trójkącie Gostyń Borek Koźmin... Dobrze że kraje z UE nie mogą od tak wprowadzić embarga jak np. Rosja, bo by trzeba było te brojlery chyba kisić...
Kazik

No budują budują te kurniki na potęgę.. Więc czemu nowych chlewni czy tuczarni ma nie przybywać?
oscilek

Post autor: oscilek »

Kazik pisze:No budują budują te kurniki na potęgę.. Więc czemu nowych chlewni czy tuczarni ma nie przybywać?
"Polska już potęgą wieprzową nie będzie" Marek Sawicki- Dlatego.

a tu link do wywiadu w którym te słowa padły:
http://wyborcza.pl/1,91446,17406516,Saw ... owiny.html

Nie do końca rozumiem czemu rząd oddał bez walki cały sektor produkcji rolnej. Ale teraz pozostaje już tylko aby ostatni zgasił światło.
Ulan

Post autor: Ulan »

a jak tam ceny? bedzie wzrost dzisiaj?

propozycja na dziś 4,5 -1% za cały samochód -stały odbiorca.
andrzej-guzik

Post autor: andrzej-guzik »

oscilek pisze: "Polska już potęgą wieprzową nie będzie" Marek Sawicki- Dlatego.

Nie do końca rozumiem czemu rząd oddał bez walki cały sektor produkcji rolnej. Ale teraz pozostaje już tylko aby ostatni zgasił światło.
Cały polski przemysł sprzedany i wykończony rolnictwo już też ledwo zipie kto miał to się dorobił, tu nie ma nic do rozumienia jak sie dostanie cieplutki stołek to się trzeba nagłabać póki można. PSLu trzeba się pozbyć z rządu bo oni jakby nic nie robili to by było pół biedy ale oni nam szkodzą zamiast dla nas pracować, jeszcze dopłaty do materiału siewnego zmniejszyli, wie ktoś dlaczego?? To już nie jest partia rolnicza, oni w swoich wypowiedziach traktują nas jak przygłupów.
0909

andrzej-guzik pisze:

Cały polski przemysł sprzedany i wykończony rolnictwo już też ledwo zipie kto miał to się dorobił, tu nie ma nic do rozumienia jak sie dostanie cieplutki stołek to się trzeba nagłabać póki można. PSLu trzeba się pozbyć z rządu bo oni jakby nic nie robili to by było pół biedy ale oni nam szkodzą zamiast dla nas pracować, jeszcze dopłaty do materiału siewnego zmniejszyli, wie ktoś dlaczego?? To już nie jest partia rolnicza, oni w swoich wypowiedziach traktują nas jak przygłupów.
Dopłata do materiału siewnego to dopiero początek ciecia, przygotować sie na większe żeczy ,POLSKA rozwijała sie dzięki kredytom ALE PRZYJDZIE CZAS SPŁATY w tedy pogadamy Rolnicy najwiecej dostana w d...............pe
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

tu sie z Toba zgadzam ,jazda sie rozpoczela, chyba ze ktos slepy i nie widzi .W Polsce skup na przechowanie nie ruszy bo by cene trzeba podniesc a pozniej sie przywiezie to co zmagazynuje europa i tez drozej nie bedzie.Dzis sasiadowi pomagalem ladowac 3,65 - 3% 33 szt. na rate mu starczy na 31 III.Saletra 1480 saletrzak 1280.Jestem bardzo ciekaw cen po zniwach?
MARTECH

Post autor: MARTECH »

zgodze siez kolegami beda mieli duze klopoty ci rolnicy ktorzy sie przeinwestowali bez zadnego pokrycia
luk85

Post autor: luk85 »

Niemcy bez zmian
prosiaq

Post autor: prosiaq »

a więc trafiliśmy
szkoda bo entuzjazm wyhamuje
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

0909 pisze:
andrzej-guzik pisze:

Dopłata do materiału siewnego to dopiero początek ciecia, przygotować sie na większe żeczy ,POLSKA rozwijała sie dzięki kredytom ALE PRZYJDZIE CZAS SPŁATY w tedy pogadamy Rolnicy najwiecej dostana w d...............pe
tez sie zgadzam, ostatnio mówili że polska ma 104 kg złota, znajac zycie pewnie jeszcze mniej go maja, podzielić te złoto na wszystkich ludzi w polsce wychodzi ze mamy po ok 400 zł na głowe, a kredytu mamy po 20000zł na głowę, także jesteśmy bankrutami przez duże B
0909

Rolnicy niech przygotują sie na wysokie podatki ja stawiam 300 % do góry do tego co płacą . Zakłady miesne kiedyś tez tak zadłuzały sie i dzis z bankrutowały . Małe zakłady będą powstawać rodzinne i tu jest szansa
Chief
Kontakt:

09 od czego mamy placic te podatki 300% wieksze.Radze Ci zmien Dilera.
0909

Chief pisze:09 od czego mamy placic te podatki 300% wieksze.Radze Ci zmien Dilera.
Dowiesz sie
krzywy

Post autor: krzywy »

turbogrocho49 pisze: tez sie zgadzam, ostatnio mówili że polska ma 104 kg złota, znajac zycie pewnie jeszcze mniej go maja, podzielić te złoto na wszystkich ludzi w polsce wychodzi ze mamy po ok 400 zł na głowe, a kredytu mamy po 20000zł na głowę, także jesteśmy bankrutami przez duże B
turbo, pisz to co wiesz. Jak nie wiesz to sprawdź. Polska jest na 34 miejscu wśród posiadaczy największych rezerw złota. Polskie rezerwy złotego kruszcu liczą 102,9 ton i stanowią 5 proc. całkowitych rezerw.
http://finanse.wp.pl/gid,15656774,kat,3 ... leria.html
Stanislaw

jesli 09 myslisz o katastralnym to masz racje ,on jest w prawie tylko zawieszony w rolnictwie i w kazdej chwili moze byc.Pytam sie gdzie jest to polskie zloto,faktycznie gdzie lezy,takie ono nasze jak gruszki na wierzbie
krzywy

Post autor: krzywy »

0909 pisze: Dopłata do materiału siewnego to dopiero początek ciecia, przygotować sie na większe żeczy ,POLSKA rozwijała sie dzięki kredytom ALE PRZYJDZIE CZAS SPŁATY w tedy pogadamy Rolnicy najwiecej dostana w d...............pe
0909, nim wciśniesz "Wyślij" zajrzyj do słownika ortograficznego i doucz się gramatyki języka polskiego na poziomie szkoły podstawowej. Potem pouczaj innych i wygłaszaj swoje dziwne opinie.
Ostatnio zmieniony środa 18 mar 2015, 20:41 przez krzywy, łącznie zmieniany 2 razy.
danielski813

Post autor: danielski813 »

a co bedzie jak posrewdnika skontroluja to ile zapłaci taki np 09 kawałek ode mnie skontrolowali jednego troche handlował troche hodowal i kręcil na VAT to jak go UKS podliczyl to będzie płakał jeszcze ze 3 lata innego zakład do którego oddawał przekręcił a ten nieborak chłopom zapłacił sprzedając 5ha po około 100 tysia więc sie agencik nie nabijaj bo każdy ma swoje za uszami
mar

ale Woźniecki się rozszalał ze zmianami cenników n aceny rolnicze
Kazik

Ścisła czołówka :)
Stanislaw

5,6 to przy jego mozliwosciach 4,1- 4,2.Moje chlewnie sa puste i jak nie bedzie uczciwosci ze strony skupujacych to nie ma mowy o swiniach.Jak sie nie wydarzy jakis kryzys to nikt z nas tego nie wytrzyma.Jakbym chcial wiecej trzymac to musialbym w chlewnie zainwestowac z 200 tys.Tylko remonty i modernizacje.Jedynie za swoje zadnych kredytow!!!!!!!Chociaz bym mial pieniadze to po co to robic zeby sie martwic czy zaplaca czy nie OSZUKAJA na miesnosci na wybiciu czy cena bedzie oplacalna i najwazniejsze ASF.Jesli ktos dzis zarabiana swinkach to gratuluje samopoczucia!!!!!!!!
Kazik

Stanisław cofnij się kilka stron do tyłu.. Tam pisze ile się zarabia przy dzisiejszej cenie tucznika.

A tak PS. wczoraj rozmawiałem z kolegą, co ma kurniki brojlera, i mówi, że z rzutu zostaje mu na kredyt + trochę na życie.. Nie wiem czy to prawda, ale każdy lubi się raczej chwalić niż zaniżać zyski :roll:
brzydal

Post autor: brzydal »

ja naprzykład nbie lubie się chwalić wolę zaniżać :wink: po co ludzi denerwować
ODPOWIEDZ