FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Ale są i tacy co mnożą x3 
ale ciągłe narzekanie na brak opłacalności tez w niczym nie pomoże a już na pewno kasy nie doda w portfelu
-
kakałowy szatan
oj Marku skąd te załamanie?
narzekać tym bardziej nie lubię 
W świecie jest taka prosta zasada: zaadaptuj się do istniejących warunków albo giń. Na niektóre rzeczy nie mamy czasami wpływu (np. na to czy jakiś nieuczuciwy pośrednik nas oszuka - choć nie do końca, bo sami wybieramy tego który cechuje się najmniejszym ryzykiem handlowym). Ale na niektóre rzeczy wpływ mamy - np. na to jak produkujemy. Nasz rynek się zmienia i to w bardzo szybkim tempie - główna zmiana polega na wydajności, redukcji kosztów itd. Jasne że to nas nie cieszy, bo wymaga od nas sporego wysiłku, za którym nie idzie lepszy zarobek.. ale nie mamy na to wpływu. Pozostaje się dostosować- poprawiać wyniki.. albo iść na pole za stodołą, nabrać ziemi za pazuche, a potem paść na kolana jak Boryna i skończyć gospodarzenie
Wystarczy pomyśleć sobie tak - w czasach kiedy ludzie kosili sierpem zboże w żniwa... kim był koleś który wjechał tam kombajnem? Napewno szybko stał się bogaty.. bo zboże wtedy było znacznie wiecej warte.. a maszyną mógł zrobić taką robote jak 40 ludzi .... ale teraz prawie każdy ma kombajn - wiec stał się on jak kiedyś sierp... teraz trzeba zrobić coś innego żeby być o krok do przodu przed większością... bo prawda jest taka że najlepiej zarabia ten kto wyprzedza innych pomysłowością i innowacyjnością.
Wystarczy pomyśleć sobie tak - w czasach kiedy ludzie kosili sierpem zboże w żniwa... kim był koleś który wjechał tam kombajnem? Napewno szybko stał się bogaty.. bo zboże wtedy było znacznie wiecej warte.. a maszyną mógł zrobić taką robote jak 40 ludzi .... ale teraz prawie każdy ma kombajn - wiec stał się on jak kiedyś sierp... teraz trzeba zrobić coś innego żeby być o krok do przodu przed większością... bo prawda jest taka że najlepiej zarabia ten kto wyprzedza innych pomysłowością i innowacyjnością.
Stanislaw pisze:5,6 to przy jego mozliwosciach 4,1- 4,2.Moje chlewnie sa puste i jak nie bedzie uczciwosci ze strony skupujacych to nie ma mowy o swiniach.Jak sie nie wydarzy jakis kryzys to nikt z nas tego nie wytrzyma.Jakbym chcial wiecej trzymac to musialbym w chlewnie zainwestowac z 200 tys.Tylko remonty i modernizacje.Jedynie za swoje zadnych kredytow!!!!!!!Chociaz bym mial pieniadze to po co to robic zeby sie martwic czy zaplaca czy nie OSZUKAJA na miesnosci na wybiciu czy cena bedzie oplacalna i najwazniejsze ASF.Jesli ktos dzis zarabiana swinkach to gratuluje samopoczucia!!!!!!!!
ulan dodales mi optymizmu niewiedzialem ze z sierpa ktos przeszedl na kombajn ,ze Boryna umarl bo nie potrafil sie dostosowac ze sprzedajac swinki po 3,65 wystarczy poprawic warunki i bedzie dobrze.Na to wszystko potrzebne sa pieniazki nawet na leki dla Boryny i tylko w jego przypadku warto sie zadluzac,ale jak to byla starosc to coby zmienil kombajn ?
To kto az tak kradnie?emil pisze:Po 5,35 za E sprzedaję
Następne Gospodarstwo Bankrutem .Bardzo duże pełno zielonego sprzętu na podwórku i Komornik licytuje ,a Rolnik uciekł w Polskę policja szuka Coraz lepiej
Licytacje były, są i będą.
Inwestować z głową i własnym rozsądkiem a nie patrzeć na sąsiadów czy znajomych i ścigać się z nimi Kto ma więcej !!!
Wspaniała Pani Profesor która uczyła mnie matematyki powiedziała super słowa które do dziś pamiętam: "umiesz liczyć to licz na siebie i się nie przelicz"
Dużo pseudo rolników którzy chcieli zrobić szybki biznes na świniach mają dzisiaj budynki na wielki kredyt do tego muszą trzymać czyjeś świnie na tzw hotelu za 25 zł co może na ten kredyt nie starcza !!!
I są niewolnikami we własnym podwórku. Nie życzę tego nikomu dlatego cały czas piszę o rozsądku w inwestowaniu jak ktoś ma zaplecze i chce stopniowo się rozwijać to super ale widzę młodych gniewnych którzy w 2 lata chcą dorównać tym co przez 15 lat stworzyli to żal mi się ich robi i szkoda ludzi bo komornik adresu może nie pomylić !!!
Za cały zestaw pow 56% cena 4,30 do 4,50 netto
Wspaniała Pani Profesor która uczyła mnie matematyki powiedziała super słowa które do dziś pamiętam: "umiesz liczyć to licz na siebie i się nie przelicz"
Dużo pseudo rolników którzy chcieli zrobić szybki biznes na świniach mają dzisiaj budynki na wielki kredyt do tego muszą trzymać czyjeś świnie na tzw hotelu za 25 zł co może na ten kredyt nie starcza !!!
I są niewolnikami we własnym podwórku. Nie życzę tego nikomu dlatego cały czas piszę o rozsądku w inwestowaniu jak ktoś ma zaplecze i chce stopniowo się rozwijać to super ale widzę młodych gniewnych którzy w 2 lata chcą dorównać tym co przez 15 lat stworzyli to żal mi się ich robi i szkoda ludzi bo komornik adresu może nie pomylić !!!
Za cały zestaw pow 56% cena 4,30 do 4,50 netto
Kazik pisze:To kto az tak kradnie?emil pisze:Po 5,35 za E sprzedaję
Podejrzewam że Salus = Bermont i termin do tego minimum 5 tygodni.
A w mojej wiosce kolejny hit. 11ha po 95k/ha
Oczywiście krowiarze.
Oczywiście krowiarze.
-
danielski813
po tyle tez bym sprzedał a co!!!!!!!!!!!
że też u mnie nie ma takich krowiarzy... Ciekawe, jakie będą ceny po 2020...
Skończy się i krowiarzom.. Tylko my żebyśmy wcześniej się nie wykończyli 
-
turbogrocho49
co u was miasto blisko, pod dzialki budiowlane kupuja?lukas1982 pisze:A w mojej wiosce kolejny hit. 11ha po 95k/ha
Oczywiście krowiarze.
Niedosyć że do miasta 20km to w prostej linii będzie z 15km od tej ziemi do planowanej kopalni odkrywkowej. Ale kto bogatemu zabroni.turbogrocho49 pisze:co u was miasto blisko, pod dzialki budiowlane kupuja?lukas1982 pisze:A w mojej wiosce kolejny hit. 11ha po 95k/ha
Oczywiście krowiarze.
Przykład krowiarza, który rozwiją się najszybciej we wsi ( ziemię kupił inny).
1989r 26ha i 20 dojnych
dziś 190ha swoich obora na 300 dojnych i wszystkie byki trzymane u siebie.
Potężne kredyty za tym oczywiście stoją,dla świniarzy wręcz niewyobrażalne jest na dziś 1mln kredytu a tam tyle to w roku spłaca
Na dziś we wsi na 400 mieszkańców 800 dojnych krów
To co Ty tam lukas robisz? 
W promocyjnej cenie sprzedam trochę hektarów 95 tys nie chce sprzedam taniej i zaproszę do restauracji jak znajdę kupca klasa 2 i 3
Mam oferty 3,60ha po 20 tyś i 6ha po 30tyś i sie zastanawiam czy brać... , pierwsze pole kliniaste, w 2 kawałkach, jeszcze w srodku kawałek lasku facet chce sobie zostawić, drugie podzielone zakrzaczonymi rowami na trzy kawałki, blisko las duża presja dzików, bez ogrodzenia siatką leśną niema szans. Gleba 4,5,6
Kupili byście na moim miejscu?
policz za jaki czas Ci się zwróci zainwestowany kapitał i zacznie zarabiać, a potem pomyśl czy inwestując te pieniądze w inny sposób nie dało by się lepiej i szybciej na nich zarobić...baraki pisze:Mam oferty 3,60ha po 20 tyś i 6ha po 30tyś i sie zastanawiam czy brać... , pierwsze pole kliniaste, w 2 kawałkach, jeszcze w srodku kawałek lasku facet chce sobie zostawić, drugie podzielone zakrzaczonymi rowami na trzy kawałki, blisko las duża presja dzików, bez ogrodzenia siatką leśną niema szans. Gleba 4,5,6
znam takich co mając do obrobienia 70ha kupują traktor za 600tys za swoje......
znam takich co mając 50ha kupują 2 traktory i sprzęt za 1mln na kredyt...... można i tak inwestować
a ty się zastanawiasz nad 250tys....
pieniądz ma zarabiać na siebie, czy to w swojej czystej formie czy też jako ziemia albo maszyna, ziemię można jeszcze traktować jako inwestycję, ale maszyna to tylko środek produkcji, ma co najmniej zarobić na swoje utrzymanie i na swoją amortyzację, a jak już zarobi to ją sprzedajemy i kupujemy nową i znowu odliczmy vat, i zarabiamy!!!! a nie wkur...my sąsiada 
widział ktoś przedsiębiorcę który szpanuje przed sąsiadami nową obrabiarką CNC albo tokarką za 2mln? nie, bo to jest jego narzędzie pracy,
jak to narzędzie zarobi na samochód dla właściciela za 2mln, to wtedy można się pochwalić własną zaradnością i tym że potrafimy inwestować rozsądnie
Z czego żyjemy? ze świń, więc inwestujmy w coś co nam przynosi pieniądze, a koszty ograniczajmy, także te związane z kupnem nowego sprzętu do obrobienia pola, jeśli taniej wychodzi w wieloletnim rozrachunku wynająć dobry sprzęt , lub kupić tańszy który da radę to po co podnosić koszty wyprodukowania kg wieprzowiny niepotrzebnymi wydatkami na szpanerski traktor i plug, który będzie pracował kilkaset godzin w roku... albo i mniej, a może zamiast wydawać 1mln na 10 ha policzyć jak ten milion zarobiłby "włożony w świnie"? choć ja wiem że raty kredytu na to pole zapłaci unia w doplatach...
a pole już nasze... 
widział ktoś przedsiębiorcę który szpanuje przed sąsiadami nową obrabiarką CNC albo tokarką za 2mln? nie, bo to jest jego narzędzie pracy,
jak to narzędzie zarobi na samochód dla właściciela za 2mln, to wtedy można się pochwalić własną zaradnością i tym że potrafimy inwestować rozsądnie
Z czego żyjemy? ze świń, więc inwestujmy w coś co nam przynosi pieniądze, a koszty ograniczajmy, także te związane z kupnem nowego sprzętu do obrobienia pola, jeśli taniej wychodzi w wieloletnim rozrachunku wynająć dobry sprzęt , lub kupić tańszy który da radę to po co podnosić koszty wyprodukowania kg wieprzowiny niepotrzebnymi wydatkami na szpanerski traktor i plug, który będzie pracował kilkaset godzin w roku... albo i mniej, a może zamiast wydawać 1mln na 10 ha policzyć jak ten milion zarobiłby "włożony w świnie"? choć ja wiem że raty kredytu na to pole zapłaci unia w doplatach...
Ostatnio zmieniony czwartek 19 mar 2015, 20:50 przez SOJER, łącznie zmieniany 2 razy.
Dolar kupiony 5 miesięcy wstecz dzis sprzedany tez zysk dobry około 0,70 złSOJER pisze:pieniądz ma zarabiać na siebie, czy to w swojej czystej formie czy też jako ziemia albo maszyna, ziemię można jeszcze traktować jako inwestycję, ale maszyna to tylko środek produkcji, ma co najmniej zarobić na swoje utrzymanie i na swoją amortyzację, a jak już zarobi to ją sprzedajemy i kupujemy nową i znowu odliczmy vat, i zarabiamy!!!! a nie wkur...my sąsiada
Ja mam w kupnie 4,5 ha 5 i 6 klasa daję 17000 tyś za ha sąsiadowi i temu pasuje sęk w tym ,że 1ha udziału ma babka i jej mało 
sprzedam na początku przyszłego tyg. 170 sztuk Duńczyka o mięsności 57% w wadze śr. 125-130kg tel. 517413854
jak czytam, te Wasze ceny ziemi to stwierdzam, ze w innych krajach mieszkamy, jedynie Lukas w tym samym 
30 tys? 17 tys? u nas by sie pozabijali, ba sam bym bral jeszcze dzis
30 tys? 17 tys? u nas by sie pozabijali, ba sam bym bral jeszcze dzis
Zgadzam się to samo dotyczy budynków kupiłem w tym roku chlewnię 150 m kwadratowych za 15 tyś a jaki by był koszt postawienia takiego budynku a być może za 5 lat by stał pusty jak to jest z płytami obornikowymi a hodowli już dawno nie ma należy inwestować z głową to i 90 tysi za ha będzie skąd wziąćSOJER pisze:pieniądz ma zarabiać na siebie, czy to w swojej czystej formie czy też jako ziemia albo maszyna, ziemię można jeszcze traktować jako inwestycję, ale maszyna to tylko środek produkcji, ma co najmniej zarobić na swoje utrzymanie i na swoją amortyzację, a jak już zarobi to ją sprzedajemy i kupujemy nową i znowu odliczmy vat, i zarabiamy!!!! a nie wkur...my sąsiada
Z czego żyjemy? ze świń, więc inwestujmy w coś co nam przynosi pieniądze, a koszty ograniczajmy, także te związane z kupnem nowego sprzętu do obrobienia pola, jeśli taniej wychodzi w wieloletnim rozrachunku wynająć dobry sprzęt , lub kupić tańszy który da radę to po co podnosić koszty wyprodukowania kg wieprzowiny niepotrzebnymi wydatkami na szpanerski traktor i plug, który będzie pracował kilkaset godzin w roku... albo i mniej, a może zamiast wydawać 1mln na 10 ha policzyć jak ten milion zarobiłby "włożony w świnie"? choć ja wiem że raty kredytu na to pole zapłaci unia w doplatach...a pole już nasze...
-
danielski813
baraki bierz z opisu wynika ze w sam raz na te proekologizne do dopłat ci sie przyda no chyba że juz masz
bliski znajomy kupił 5 ha w zasadzie to bagna jakies 15 km od obory za skromne 75 za ha z lokalnych bambrow nikt sie nie pchal z racji tego ze do połowy maja tam kaczki pływają
bliski znajomy kupił 5 ha w zasadzie to bagna jakies 15 km od obory za skromne 75 za ha z lokalnych bambrow nikt sie nie pchal z racji tego ze do połowy maja tam kaczki pływają
Tak wygląda ta po 20:
https://www.google.pl/maps/@52.7393677, ... a=!3m1!1e3
Ta bjała dziłaka z laskiem w środku i trójkąt po drugiej stronie drogi
A tak za 30:
https://www.google.pl/maps/@52.7415405, ... a=!3m1!1e3
A tak za 30:
ale jak dobrze pokombinuje z dopłatami, ekologia, itp, to na ratę powinno starczyć, jak nie brał z banku na całość...danielski813 pisze:baraki bierz z opisu wynika ze w sam raz na te proekologizne do dopłat ci sie przyda no chyba że juz masz
Oj baraki baraki...jaki Ty nierozsądny jesteś.baraki pisze:Tak wygląda ta po 20:
A tak za 30:
Jutro skoro świt pędzę do pana ''Stasia'' i oferuję po pincet za hektar więcej + notariusz i wypisy/wyrysy po mojej stronie
20 za ha to dobra cena...jak za taki pioch
30...tu bym się zastanawiał, bo cena dość - zjadliwa
ziemia jest warta tyle, ile jesteś gotów za nią zapłacić...
przerzućcie to do tematu Ceny ziemi rolnej. A tak poza tym - sam ostatnio tez nabyłem kilka ha, o cenie nie będę pisał - podobno atrakcyjna wg innych. Pytanie jest takie: ile będzie kosztować ziemia za kilka lat, skoro już teraz na moim terenie jakieś 70% leży odłogiem (nie mylić z niebraniem do tego dopłat). A co będzie, jak nie będzie dopłat?
4,2 -1% 60 szt Baraki u nas za tą cene to kolejka jak do specjalisty na chorą kase.
-
kakałowy szatan
jutro sprzedaż 5,60 po wielkich targach 120-140 szt,loch szt 2 2,45
Dzisiejsza propozycja 5,8 wbc miesnosc 57% przy ilości 100 sztuk
znajomy ma dzisiaj sprzedawac po 4.5 netto, ewentualnie pare groszy więcej.
-
kakałowy szatan
przerabiałem już te "ewentualne" parę groszy więcej z marnym skutkiem życzę żeby w tym przypadku było inaczejPeron pisze:znajomy ma dzisiaj sprzedawac po 4.5 netto, ewentualnie pare groszy więcej.
Dzisiejsza aukcja +1
cena 4,6 zł/kg żywca -1% już osiągalna !
patrzac na ceny warchlaków - to jak wyrosną z nich tuczniki, to powinny pojechać po conajmniej 5,5zł/kg..
patrzac na ceny warchlaków - to jak wyrosną z nich tuczniki, to powinny pojechać po conajmniej 5,5zł/kg..
-
prosiaczek
0909 - na pewno nie jesteś jednym z hodowców, próbujesz działać na dwie strony ale ze wskazaniem raczej na tę kupującą. Rzeczywiście można się z Tobą zgodzić, że pomimo zakupów na przechowalnictwo (jak pisałem wcześniej, nie wykluczając zakupu gotowych elementów od naszych zachodnich sąsiadów) kolejne święta mogą być podobne. Będzie tak, że niewielka grupa wykorzysta krótki okres passy i sprzeda za w mirę uczciwe pieniądze. Będzie też sporo takich, którzy się spóźnią, w tym sporo takich, którzy się przechytrzą. Jakoś nie czuję by ten rok był dobry dla trzodziarzy, aby tylko nie popaść w niewolę jak kot u Kargula.
tucznika zaczyna brakować cena RUSZYŁA do GÓRY 30 gr
-
andrzej19570
Jak płacisz 3 z groszami to kto normalny ci sprzeda tucznika.Więc nic dziwnego że Ci zaczyna brakować!!Ja tydzień temu parę sztuk po 4.30 netto sprzedałem.
Ja to chciał bym dożyć czasów gdzie cena tucznika będzie na jakimś stałym poziomie i nie zmieni się z dnia na dzień o te 30 groszy lub o 60-70 groszy w dwa tygodnie, bo obecnie sprzedaż to jak gra w pokera a przeważnie większość z nas trafia w kiepską cenę . Od razu zaznaczam że nie ma to być jakaś wygórowana stawka tylko aby starczyło na poniesione koszty i zostało na waciki dla żony.
-
Wielkopolanin
Faktycznie chyba 0909 ma rację http://wozniecki.com.pl/cennik/ tu jest 30 groszy więcej, a obserwuję tę stronę od kilku tygodni i zawsze skup na który sprzedaje ma tą samą cenę
przyszly tydzien 5.75hak
Agri plus ma oferte w sam raz dla Ciebie, wynagrodzenie na stałym poziomie, w sam raz na wacikiManiu pisze:Ja to chciał bym dożyć czasów gdzie cena tucznika będzie na jakimś stałym poziomie i nie zmieni się z dnia na dzień o te 30 groszy lub o 60-70 groszy w dwa tygodnie, bo obecnie sprzedaż to jak gra w pokera a przeważnie większość z nas trafia w kiepską cenę . Od razu zaznaczam że nie ma to być jakaś wygórowana stawka tylko aby starczyło na poniesione koszty i zostało na waciki dla żony.
Mie osobiście takie nudne życie nie odpowiada, lubie jak cos sie dzieje! Jak dla mie to cena niech skacze i 3 zł na tydzień, wtedy jest dopiero najlepsza zabawa
Ty mozesz lubic taka branze, ale czy Twoj portfel polubi takie wachniecia ceny na poziomie 3zl/kg...
Co do samego rynku trzody to też lubię jak coś się dzieje (szczególnie zwyżki
) dlatego tucz na kontrakcie bądź też dojenie krów jest dla mnie zbyt nudne 
Co do samego rynku trzody to też lubię jak coś się dzieje (szczególnie zwyżki
Wachnie sie w dół to sie wachnie i w górę, cała sztuka polega na tym zeby wiedzieć kiedy sprzedać i to jest cały urok tego biznesu!
przyszły tydzień auto po 6 zł hak