FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
pora chyba juz wyjsc na ulice ?!?!?!?!?0909 pisze:3.20 plus vat
Kasia 84 Bardzo polecam Sprzedaje od kilku lat nigdy nie było nawet 1 dnia spóźnienia Wybojowosc i miesnosc identyczna jak w Sokołowie
pewnie i cena 3.2 jest mozliwa jak u mnie 3.4 juz skupnik dajemat pisze:pora chyba juz wyjsc na ulice ?!?!?!?!?0909 pisze:3.20 plus vat
do tych 3,20 należy zawsze doliczyć prowizje w postaci sprzedaży przez takiego naciągacza na wbc .Po przeliczeniu klasy E daje nam dziś kiele 4 zł.z dobrym hakiem.emil pisze:3.20 to chyba za przerośnięte... Po 3,60 skupnicy płacą w tej chwili w wlkp.
Ostatnio zmieniony środa 06 maja 2015, 11:18 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
nemezis pisze:do tych 3,20 należy doliczyć prowizje co daje na dziś 4 z dobrym hakiememil pisze:3.20 to chyba za przerośnięte... Po 3,60 skupnicy płacą w tej chwili w wlkp.
tak zgadza sie tyle prowizji wezmie skupujacy (posrednik)
W USA jest nadprodukcja tucznika
-
danielski813
Afryka ma nadmiar piasku!!!!!
Panowie co tak cicho o kontraktach do Piniego pochwalcie się po ile sprzedawaliście w tym tygodniu.
bieda w kraju mlekiem i miodem plynacym ?.Afryka jest najbogatszym kontynentem ,klimat i bogactwa naturalne .Piasek to tylko sahara.Bieda jest tam z tego samego powodu co u nas . http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 85488.html
-
turbogrocho49
Ale pi..a prawie dwa lata nic nie zarobić. Zostaje kontrakt kredyty jakoś trzeba spłacić
Bez zmian, 1,40emil pisze:Wie już ktoś jak Niemcy?
Tak jak wczoraj pisałem, spadki wyhamowały...
Tylko z kim kontrakt podpisać? Tam jeszcze gorzej niż u nas i do tego trzeba chwalić firmę. Na wolnym rynku to można sobie ponarzekać i pobluźnić trocheturbogrocho49 pisze:Ale pi..a prawie dwa lata nic nie zarobić. Zostaje kontrakt kredyty jakoś trzeba spłacić
To napiszcie przy jakiej cenie wychodzicie na zero w cyklu otwartym na wolnym rynku?
cykl zamknięty , u mnie zero to 4,35 netto( cenę obciążają inwestycje)
podstawa w świętokrzyskim to 3.80 na poniedziałek umówione 4.25 netto
prawdziwe eldorado 4.00-4.20pln
Słyszał ktoś o Łagromie ?? 
upadł ?
A co z Łagromem ?
staś76 pisze:cykl zamknięty , u mnie zero to 4,35 netto( cenę obciążają inwestycje)
Bez kredytu pewnie koło 4,00 byś wyszedł na zero.. Ale to i tak jak na cykl zamknięty jest sporo..
nie lubię plot powtarzać ale kto mieszka na welkopolsce nie powie coś więcej bo ......
Ty mnie tu nie strasz bo w zeszłym tygodniu im sprzedałem 
nie straszę ale dowiedz się dobrze najlepiej u przedstawicieli z wlkp.
Łagrom od dawna ma problemy ,także ja nauczony sprzedażą do byłego Salusa mimo ich kuszących cen zawsze omijałem szerokim łukiem ,za to czuje sie już wolnym człowiekiem bo resztkami sił tydzień temu zdusiłem resztę kredytu jaki miałem na chlewnie 
-
stan1069@o2.pl
To kto w końcu kto na tych świniach zarabia i kiedy ?????????????? na ZM narzekacie że kradną i oszukują
a one upadają
ci co na kupnej paszy i warchlaku duńskim jechali już od pewnego czasu grzeczni
pewnie już w unii na stanowisku konserwatora powierzchni gładkich się zatrudnili
z tego dobrobytu
ci co same warchlaki kupują też widzę że już mają dosyć i o kontraktach marżą , a taki to miał być biznes
jedynie ci co mają cykl zamknięty i areał jakoś dają rady , a jak za dużo nie napożyczali to mają się jeszcze dobrze
jeszcze po żniwach jak soji po 500 zł / tone nakupią to się będą śmiali
i będą czekali aż się nowocześni hodowcy wykrwawią
trochę ten pomór niepokoi .
Andre kiedy byłeś bardziej zadowolony jak Ci pożyczyli czy jak im oddałeś ????????? a może byłbyś bardziej zadowolony jak by Ci w ogóle nie pożyczyli ??
ci co na kupnej paszy i warchlaku duńskim jechali już od pewnego czasu grzeczni
ci co same warchlaki kupują też widzę że już mają dosyć i o kontraktach marżą , a taki to miał być biznes
jedynie ci co mają cykl zamknięty i areał jakoś dają rady , a jak za dużo nie napożyczali to mają się jeszcze dobrze
Andre kiedy byłeś bardziej zadowolony jak Ci pożyczyli czy jak im oddałeś ????????? a może byłbyś bardziej zadowolony jak by Ci w ogóle nie pożyczyli ??
Gratulacje
Ja muszę spłacić też w tym roku ale patrząc na opłacalność zwierzęcą jak i roślinną ciężko będzie 
Stan polskiej soi ponasiewane mnogo
sam mam ponad 5 ha
ale ta soja ominie w większości świńskie podniebienia
przegrywając z pługiem!
-
stan1069@o2.pl
Żeby ją zjadł pług to trzeba mieć konkretny pług
większość będzie musiała kosić
za koszenie ziarno , za dopłaty uprawa a na konto sieczka 
-
danielski813
Wiesz stan ten areal nie do końca bo jak. Pszenżyto 450 za tonę to nie wim czy nie taniej kupić niż samemu uprawiać ten pomor faktycznie sen z oczu spędza bo jak na razie to jedynie z producentami skutecznie walczą a zaraza hula aż miło
Kontrakty cen na czerwiec wieprzowiny spadają
jeszcze rzepak "do dolu"i jest pozamiatane
Teoretycznie miałem jeszcze 8 lat na spłate (15 lat był udzielony),ale patrzac na to co sie dzieje ,wszystkie środki poszły na spłate i powiem Ci że teraz czuje sie jak młody bóg mimo że gołystan1069@o2.pl pisze:To kto w końcu kto na tych świniach zarabia i kiedy ?????????????? na ZM narzekacie że kradną i oszukująa one upadają
![]()
ci co na kupnej paszy i warchlaku duńskim jechali już od pewnego czasu grzeczni![]()
pewnie już w unii na stanowisku konserwatora powierzchni gładkich się zatrudnili
z tego dobrobytu
![]()
ci co same warchlaki kupują też widzę że już mają dosyć i o kontraktach marżą , a taki to miał być biznes![]()
jedynie ci co mają cykl zamknięty i areał jakoś dają rady , a jak za dużo nie napożyczali to mają się jeszcze dobrzejeszcze po żniwach jak soji po 500 zł / tone nakupią to się będą śmiali
i będą czekali aż się nowocześni hodowcy wykrwawią
trochę ten pomór niepokoi .
nie spieszylbym sie ze splata tego kredytu chyba ze odsetki byly duze,wolalbym tymi pieniazkami obracac,ale kazdy wie najlepiej co ma robic i decyzje podejmuje sam
-
stan1069@o2.pl
Jak pszenżyto po 450 to jest go 7 ton z ha przeważniedanielski813 pisze:Wiesz stan ten areal nie do końca bo jak. Pszenżyto 450 za tonę to nie wim czy nie taniej kupić niż samemu uprawiać ten pomor faktycznie sen z oczu spędza bo jak na razie to jedynie z producentami skutecznie walczą a zaraza hula aż miło
2 lata drogi warchlak
-
danielski813
Sam pewnie wiesz ile kosztuje to 7 ton z ha *450 bedzie 3150 to raczej dopłaty troche trzeba ugryźć zeby wyjsc na zero materiał siewny chwast minimum 2 razy grzyb antywylegacz i to dobry paliwo sprzęt bez tego o 7 tonach pomarzyc a i jeszcze taki mały detal co sie nazywa NPK bo na samej koli nie urosnie a ciekawostka taka ze MLEKPOL wysyła pisma do dostawców żeby ograniczali produkcje mleka znajomy co w radzie zasiada zdradzil mi ostatnio ze mleko w klasie extra z zagranicy na zakładzie kosztuje 75gr brutto zapowiada sie naprawde niezła jazda....
Chyba coś ci się popierd...ilo. Te 3,150 to nakłady na 2 ha z hakiem przy odpowiedniej wiedzy starczy. No chyba że wciśniesz komuś kit że bez jelonka nie da sie wyciągnąć 7t/ha, i musisz jego cene wliczyć w koszty produkcji ziarna,tak jak krowiarze wliczają sobie kredyty w koszty produkcji mleka.

Ceny ostro w górę
4,6 + Vat

Nie wiem co wy tak narzekacie kto czytał ostatni Top Agrar ? Podobno przemysł paszowy kredytuje nas na 60 mln euro
jeszcze trochę to jak gnojowicy się nie uda sprzedać to o zyskach ze sprzedaży będzie można zapomnieć
bo wartość paszy przekroczy wartość tucznika 
A jeden z potentatów w wlkp dziś cenę podniósł, i to nie jakieś tam 10gr. 
- WOJCIECH1236
Ruszyło się... Ceny ostro w górę
Falco pisze:A jeden z potentatów w wlkp dziś cenę podniósł, i to nie jakieś tam 10gr.
czyi ile i kto daje ????
Potwierdzam góra
świń brak
Pojechały do chin i brakuje
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 57330.html
za 200 usd się w chnach nie opłaca tucznika robić a co my mamy powiedzieć
http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 57330.html
za 200 usd się w chnach nie opłaca tucznika robić a co my mamy powiedzieć
w środę oddane 80 sztuk po 5.5 za E
A ile koledzy teraz w górę
A ile koledzy teraz w górę
nie wierze ze Polacy beda exportowac do Chin ,mamy tylko 60- 70 % na samozaopatrzenie i co najwyzej ceny wzrosna w Niemcach a na nas dalej pojada jak na starej kobyle.ZM nie sa idiotami wola u nas dobrze sprzedac polkielbase niz rexportowac drogi towar.Pozyjemy zobaczycie.
ja tez czytalem w dani z nowego prowu ma isc na chlewnie w niemczech podobnie w mojej okolicy co drugi mysli o maciorach oczywiscie z nowego rozdania wiec mnie zastanawia czy te swinie jeszcze nie zadrogieF1 pisze:Nie wiem co wy tak narzekacie kto czytał ostatni Top Agrar ? Podobno przemysł paszowy kredytuje nas na 60 mln eurojeszcze trochę to jak gnojowicy się nie uda sprzedać to o zyskach ze sprzedaży będzie można zapomnieć
![]()
bo wartość paszy przekroczy wartość tucznika
My nie musimy eksportować niech inni eksportują Niemcy Holandia itp. to spowoduje wzrost cen i będą to robić najwieksi gracze rynkowi chiny będą potrzebowały duże partie jednolitego surowca w polsce kilka podmiotów które mają takie możliwości eksportowe które nie są polskimi firmami tylko UE i nie tylko to spowoduje (mam taką nadzieję ) że surowieć z importu nie pojedzie do nas a pojedzie do chin a to spowoduje wzrost zapotrzebowania na surowiec polskich mniejszych zakładów które uzupełniały surowiec importowany . Nie będą teraz miały dostępu do taniego mięsa importowanego .Będzie to skutkowało konkurencją w kupie tuczników z rynku lokalnego i to powinno wpłynąć na ceną na naszym rynku .Polska może także od końca kwietnia eksportować wieprzowinę do Uzbekistanu to nie zostanie obojętne do polskiego rynku .Takie są moje przemyślenia czy trafne to się okaże w niedługim czasie.
-
kakałowy szatan
kto jest tym dobroczyńcom?Falco pisze:A jeden z potentatów w wlkp dziś cenę podniósł, i to nie jakieś tam 10gr.
Dawno mnie tu nie było. Wczoraj poszło 45 szt po 5,1 E.
P.S. Kto będzie w stanie mi odpowiedzieć proszę aby to uczynił pod tym tematem http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN ... 41#p127941 Z góry serdecznie dziękuje
P.S. Kto będzie w stanie mi odpowiedzieć proszę aby to uczynił pod tym tematem http://www.trzoda-chlewna.com.pl/forumN ... 41#p127941 Z góry serdecznie dziękuje