FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
orientuje się ktoś jak cena warchlaka duńskiego na przyszły tydzień?
100% racji gdzie tu ekonomika żywienia na pszenicy i kukurydzy ? pod względem cena/jakość najlepiej wypada pszenżyto jęczmień i żyto. Każdy myśli że jak da pszenicy to osiągnie najlepsze wyniki , jest ktoś w stanie powiedzieć czym różni się pszenica o pszenżyta pod względem wartości pokarmowej ? pewnie ma więcej białka ? heheUlan pisze:jęczmien jest o tyle dobry że ma sporo białka dobrej jakości, ale też dostarcza włókno - trzeba wybrać kto co woli - albo jęczmien albo owies albo otręby. moim zdaniem z tych trzech opcji najlepszy jest jęczmien właśnie. oczywiscie lepszy jary niż ozimy - ale to jak kupuje się zboża, przy ich uprawie - w moim przypadku wybór pada na ozimy, bo wole zebrać 8 ton ozimego niż 4 jarego. Choc w tym roku nie zbiore nic bo karłowatość go zeżarła.. ale jarego tez by nie było za dużo przy takiej suszy.baraki pisze:Szeregując zboża pod względem przydatności do żywienia tuczników jęczmień jest na ostatnim miejscu, nadaje sie tylko do paszy dla loch prośnych!!!
Tak w ogóle to moim zdaniem właśnie pszenica jest najmniej przydatna do żywienia świń a to dlatego że jest najdroższa. Nie wiem po ile kupujecie paszową - ale pewnie około 600-650zł/t? żyto można kupić po 400zł brutto, pszenżyto po 450-480zł.. i na paszy pszenżyto/żyto/jęczmien zimowy/sruta sojowa zużycie paszy w tuczu od 30-120kg mam 2,5-2,7/kg przyrostu. To jakie macie na pszenicy że Wam się opłaca? Musiało by być chyba 2-2,2.
Pszenica dla prosiaka owszem a od 25 kg pszenżyto 60% i reszta. Mięsność 58 bez problemu a od 90kg pszenżyto 40% i żyto 30% bo na pszenicy jedynie gnojówka by została.
Tucznik 4,8 i w górę
Tucznik 4,8 i w górę
4.9 zł + vat umówione
A co to za systematyka ? masakralukas1982 pisze:jęczmień jary jest jednak przydatny do prosiąt na te kilka tyg po odsadzeniu jako lżejsze trawiennie zboże, choć z 200kg na tonę. Poza tym zgadzam się z tym że pszenica>kukurydza>pszenżyto>jęczmień
-
stan1069@o2.pl
Ekonomiki w żywieniu świń to dawno nie było
Tak żeście namieszali z tymi zbożami
i z tym szeregowaniem że szok jeszcze trzeba było oprócz ceny i wartości pokarmowej poszeregować względem wylegania i porastania
przecież jak się ma dobre ziemie to się nie będzie pszenżyto albo żyto uprawiać bo taniej tuczyć na pszenżycie albo życie
równie śmieszne jest uprawianie pszenicy dlatego że smaczniejsza na piachu
bo co z tego że bardziej wartosciowa jak nie urośnie
może jak się kupuje to lepiej wybrać tansze pszenżyto albo żyto i oszukiwać siebie i świnie
bo co z tego że troche taniej zapłacisz jak do niego trzeba żeby zbilansować drożej dosypać ?????????
no ale jak by się hodowcy sami nie oszukiwali to by juz dawno świn nie było

Tak żeście namieszali z tymi zbożami
przecież jak się ma dobre ziemie to się nie będzie pszenżyto albo żyto uprawiać bo taniej tuczyć na pszenżycie albo życie
równie śmieszne jest uprawianie pszenicy dlatego że smaczniejsza na piachu
może jak się kupuje to lepiej wybrać tansze pszenżyto albo żyto i oszukiwać siebie i świnie
260zl wioza mi na sobote - BLUEmar pisze:orientuje się ktoś jak cena warchlaka duńskiego na przyszły tydzień?
Po 6 się wyprzedałem, teraz przynajmniej 2 miesiące wakacji bez smrodku
mar - wiem kto na przyszły tydzień szuka kupca na blue czystego po 235
mar - wiem kto na przyszły tydzień szuka kupca na blue czystego po 235
don to daj namiary na tego warchlaka bo własnie szukam coś dobrego
Już nie te czasy i aminokwasów możesz sobie dosypać z worka byle kasa się zgadzała. Kuku ma 3 podstawowe zalety dużo energii, mało włókna i jest łatwo strawna, przez co możesz sobie pozwolić, by sypać coś innego niż sojową. Gdy nasypiesz rzepakowej, to ma metioninie tyle zaoszczędzisz, że na lizynę starczy i na tryptofan jeszcze prawie starczy.Emil144 pisze:A co to za systematyka ? masakralukas1982 pisze:jęczmień jary jest jednak przydatny do prosiąt na te kilka tyg po odsadzeniu jako lżejsze trawiennie zboże, choć z 200kg na tonę. Poza tym zgadzam się z tym że pszenica>kukurydza>pszenżyto>jęczmieńKukurydza na drugim miejscu ? Kukurydza ma najmniej białka ze wszystkich wymienionych zbóż na dodatek o najsłabszym składzie aminokwasowym mało Lizyny która jak wiadomo jest pierwszym aminokwasem limitującym wykorzystanie białka w żywieniu świń.
jeśli chodzi o ekonomię, to ciężko znaleźć coś lepszego niż dobre kiszone ziarno qq i sam na tym bazuję. Do tego owies, pszenżyto, rzepakowa i trochę sojowej. taniej się nie da.
Jęczmień jakoś w kalkulacje wejść nie może. Bez kuku pewnie by inaczej było, gdyż do owsa za dużo oleju iść by musiało.
Żyto do rzepakowej jakoś nie za bardzo.
trochę podejrzany ten blau za 235 zł
Co najmniej 20zł za tani 
no uważam że 10 zł za tani
Czyli masz lepsze źródło niż ja 
no około 245 to można dostać dobry status zdrowotny
255zł/szt netto mam ofertę za najwyższy status zdrowotny.
Piszecie ze 245zł-255 rynkowa cena a 235 za tani, może pośrednik z polski podpisał kontrakt a klienta nie znalazł, może ten klient wycofał mu się w ostatniej chwili a warchlak ma za kilka dni przyjechać, a może dunczyk stracił klienta a za 5 dni ma zwolnic następnym warchlakarnie ....
pamiętacie promocje i ceny warchlaka z początków tego forum ?
pamiętacie promocje i ceny warchlaka z początków tego forum ?
kaisyp pisze:Mam fermę ze 130 lochami
Byłem na rynku z fermowym prosiakiem udało mi się sprzedać 50 szt 12kg po 40 zł /szt
z fermy 30 szt w wadze 18kg po 90zł/szt
z fermy 120 szt 20kg po 80zł/szt
i koniec
mam na zbyciu jeszcze 450 szt . Może lepiej jednak gazować niż tuczyć, Z końca maja jak miałem problemy z ze sprzedażą prosiaków 400szt ropocząłem tucz na zewnątrz pod wiatą daje to nikłe rezultaty
sprzedałem teraż do Dudy 50 szt i mam wrażenie , że kantują na wadze i mięsności
pozdrawiam
Gdybanie....
Trzeba brać z zaufanego źródła, a nie czekać na promocje niewiadomego pochodzenia..
Trzeba brać z zaufanego źródła, a nie czekać na promocje niewiadomego pochodzenia..
Kazik pisze:Gdybanie....
apropos gdybania... mam taką teorie - nie orientujecie się czasem czy nie zdarza się tak że Ci co przywożą warchlaka, żeby dać lepszą cene i zdobyć klienta, obniżają cene o 5 czy 10zł.. ale w zamian dobierają za pół ceny albo za darmo jakieś odrzuty? Bo taką prawidłowość widze - im tanszy warchlak i im dłużej negocjuje, tym wiecej charłaków przyjeżdza.. no wiec jak to jest?
-
mediastore
była taka strona - piractwo na maxa od kilku lat TNT Torrent - jak tylko pojawiła się książka Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego - strona wyparowała - widać wydawca odnotował duże straty w empiku kolpolterze ruchu - a przedtem dzień w dzień programy , filmy , audycje , czasopisma , gry - kilka lat dziesiątki nowości dziennie - grzeczne lemingi poprawnie głosują tu miska ryżu tu darmowa rozrywka - tu marchewka a tam kij 
http://www.polskatimes.pl/artykul/38849 ... l?cookie=1
http://www.polskatimes.pl/artykul/38849 ... l?cookie=1
No chyba żartujesz chrłaków chyba ich nie bierzesz albo gratis i do izolatkiUlan pisze:Kazik pisze:Gdybanie....
apropos gdybania... mam taką teorie - nie orientujecie się czasem czy nie zdarza się tak że Ci co przywożą warchlaka, żeby dać lepszą cene i zdobyć klienta, obniżają cene o 5 czy 10zł.. ale w zamian dobierają za pół ceny albo za darmo jakieś odrzuty? Bo taką prawidłowość widze - im tanszy warchlak i im dłużej negocjuje, tym wiecej charłaków przyjeżdza.. no wiec jak to jest?
świnki wczoraj kolega opchnął po 4.6pln
Niemcy przed licytacja 3 centy na plus. 5 zl w powietrzu juz wisi chyba za swoje kasę pociągane a prosiak kupiony za grosze
do 5 jeszcze daleko co iektorzy dostaja 5.4.5.6 za e wiec agencie nie biadol glupot !!!!!!!!!!!0909 pisze:Niemcy przed licytacja 3 centy na plus. 5 zl w powietrzu juz wisi chyba za swoje kasę pociągane a prosiak kupiony za grosze
5.90 dostać dziś to zero problemu dziecino Mat umyj sobie twarz albo nie pij gorzałki bo klepiesz brednie
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
0909 pisze:5.90 dostać dziś to zero problemu dziecino Mat umyj sobie twarz albo nie pij gorzałki bo klepiesz brednie
hahhahaha tam niemcy tu Polska jakbys zauwazyl agencie bond skup 4 zl i na razie ani drgnie !!!!!
Ulan przejedz sie raz do dani po warchlaka wtedy wszystko zrozumiesz. warchlaka na ta chwile mnostwo dzisiaj zamawiasz jutro masz. spzedane dzisiaj 47szt po 6hak. nastepne dopiero za miesiac
To trochę podskoczyło. U nas skupy w tamtym tygodniu po 3,50mat pisze:0909 pisze:5.90 dostać dziś to zero problemu dziecino Mat umyj sobie twarz albo nie pij gorzałki bo klepiesz brednie
hahhahaha tam niemcy tu Polska jakbys zauwazyl agencie bond skup 4 zl i na razie ani drgnie !!!!!
Animex 5.9, warchlak delikatnie podskoczył na nastepny tydzien..
Korekta: juz załadowane po 253zl waga 31,15kg całe autoChief pisze:260zl wioza mi na sobote - BLUEmar pisze:orientuje się ktoś jak cena warchlaka duńskiego na przyszły tydzień?
Od 2lat ten sam nr kolczyka
-
stan1069@o2.pl
A do kiedy to mięso maja trzymać które zgromadzili z dopłata do przechowywania ?????????????? bo chyba niedługo to na najkrótszy okres przechowania pojawi sie na rynku a wtedy w powietrzu do 5 na WBC może zabraknąć0909 pisze:Niemcy przed licytacja 3 centy na plus. 5 zl w powietrzu juz wisi chyba za swoje kasę pociągane a prosiak kupiony za grosze
Niemcy biją sie o mieso
Tak jak my zaraz bedziemy sie bic o duńskiego warchlaczka
na przyszły tydzien 260 zł najwyzszy status. Ale ładnie aukcja leci " Lubie to" 
przekroczyło 16
nie warto kupowac warchlaka drogo dobrze wpasowac sie z tucznikiem i kasa jest sztuka tanio kupic i drogo sprzedac wystarczy jeden taki rzut i kasy pelne kieszenie
nie warto kupowac warchlaka drogo dobrze wpasowac sie z tucznikiem i kasa jest sztuka tanio kupic i drogo sprzedac wystarczy jeden taki rzut i kasy pelne kieszenie
Jak tam giełda ... bo nie zdążyłem i już zamknieta ...
Niemcy +2, tak mi się wydaje
1.60 euraka będzie
Hit z mojej okolicy. Skup z 3,8 na 3,6
. To dlatego pewnie mali rezygnują z hodowli. Za duna prawie 5 można na teraz wyciągnąć. 150 zł różnicy na sztuce, prosiaka ostatnio za 240 kupowałem 26 kg, ale to ponad miesiąc temu było. W między czasie dwie obniżki były.
Czym wy sie tu podniecacie kolega który tuczy duńczyka sprzedał w tamtym tygodniu 400 sztuk i co mu wyszło - dokładka 15 zeta do sztuki. Niech mi nikt nie pierd... że zarabia tucząc duna przy obecnych cenach 
Łoe ludzie, toć każdy inne koszta ma gospodarstwie. Może na gotowiźnie po 0,92zł a można na swoim (ccm, żyto, słonecznik, wywar) za 0,70zł. Różnica z lekka 50zł/szt.
Można warchlaka brać za gotówkę a można na terminy
Można bez słomy lub ze słomą
Można samemu lub z pracownikiem
Można z 5zł medykamentów/szt można 20zł
Można w końcu sprzedać po 6,10E można 5,70E.
Suma sumarum można wyprodukować za tyle lub za tyle.
Można warchlaka brać za gotówkę a można na terminy
Można bez słomy lub ze słomą
Można samemu lub z pracownikiem
Można z 5zł medykamentów/szt można 20zł
Można w końcu sprzedać po 6,10E można 5,70E.
Suma sumarum można wyprodukować za tyle lub za tyle.
Powtórzę swój wpis z innego tematu:
Ostatnio taki znajomy opowiadał że kupił 120 warchlaków po 230 zł/szt. Sprzedał po 103 dniach po 5,60 za E. I mówi że jak policzył to mu wyszło że zarobił na tym rzucie 11 500 zł, czyli około 100 zł/szt.
Ostatnio taki znajomy opowiadał że kupił 120 warchlaków po 230 zł/szt. Sprzedał po 103 dniach po 5,60 za E. I mówi że jak policzył to mu wyszło że zarobił na tym rzucie 11 500 zł, czyli około 100 zł/szt.
a w mojej okolicy na skupach 4 netto
-
stan1069@o2.pl
Jak by gnojówke policzył to by mu 100 zł. zostałokaciocha pisze:Czym wy sie tu podniecacie kolega który tuczy duńczyka sprzedał w tamtym tygodniu 400 sztuk i co mu wyszło - dokładka 15 zeta do sztuki. Niech mi nikt nie pierd... że zarabia tucząc duna przy obecnych cenach
1,60 (+2)Emil144 pisze:Niemcy +2, tak mi się wydaje
20 sztuk poszło po 5,80 E.
problem polega na tym że jak przyjeżdzają to wszystkie są wychudzone po podróży, typowego charłaka sie wyłapie, ale często zdarzają takie które widać dopiero po kilku dniach, jak reszta zaczyna się zaokrąglać a u takiego zaczyna być widać kręgosłup. Oni przy załadunku powinni takie odrzucać a nie zawsze to robią - bo np. lek. który jest przy załadunku mówi że jest wszystko z nim w porządku. i co zrobić w takiej sytuacji ?F1 pisze: No chyba żartujesz chrłaków chyba ich nie bierzesz albo gratis i do izolatki![]()
jak tucznik za ciężki w zakładzie to od razu 2 zł na kg w plecy i jaką premię ma zakład a ja bym za charłaka kasę jeszcze miał płacić a tak odnośnie cen to sprzedane po 5,40 wbc jak cena rośnie to jakoś mięsność gwałtownie spada
Stan a Ty coś hodujesz czy nadal wakacje? Tak jak pisze Lukas, różnicy na kosztach i sprzedaży może być ze 120 zł. Kolega kaciochy to niech sobie da spokój bo pojęcia o hodowli nie ma i wszyscy wkoło zarobili na nim a on dołożył 20 zł. Mozna i 100 teraz zarobić, ale jakby wszyscy wiedzieli jak to zrobić to świnie by były po 4, a na spędzie po 2,8
Nawiasem mówiąc zabawne jest to wkółko pisanie o dokładaniu do hodowli duna podczas gdy import bije rekordy, a pogłowie macior maleje. Nie znam nikogo kto wrócił do macior za to w drugą stronę ciągle przechodzą z cyklu zamkniętego do tuczu.
Nawiasem mówiąc zabawne jest to wkółko pisanie o dokładaniu do hodowli duna podczas gdy import bije rekordy, a pogłowie macior maleje. Nie znam nikogo kto wrócił do macior za to w drugą stronę ciągle przechodzą z cyklu zamkniętego do tuczu.