FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
spokojnie można dostać 4,5 netto to informacja dla rolników
tak jak piszesz, za dobry towar w przyzwoitej ilości 4,50 spokojnie możemy wymagać/Edd pisze:spokojnie można dostać 4,5 netto to informacja dla rolników
a dlaczego nie wymagać 5 zeta
bo trzeba być głupim, żeby wierzyć w to że znajdziemy takiego samego idiotę jak my po stronie zakładuarek pisze:a dlaczego nie wymagać 5 zeta
Aby pogłowie spadło kilka tysięcy gospodarstw musi upaść w Europie !!!
A chyba nie po to inwestowali aby upadać !!!
Każdy by chciał żyć z tych świnek ale puki pseudo byznesmeny będą chcieli bogato dzieci pożenić i będą dostawiać kolejne chlewnie na tysiące to pogłowie nie spadnie !!!
A chyba nie po to inwestowali aby upadać !!!
Każdy by chciał żyć z tych świnek ale puki pseudo byznesmeny będą chcieli bogato dzieci pożenić i będą dostawiać kolejne chlewnie na tysiące to pogłowie nie spadnie !!!
-
turbogrocho49
wygląda na to że w tym roku lepiej bedzie sprzedać zboże jak świniaki chować, pszenica już prawie 210 euro
Niemcy zero
-
turbogrocho49
Czyli bedzie drogie zboże tanie mięsomonikaa pisze:http://www.agrofoto.pl/bgz/Agro_Tydzien_2015-06-29.pdf?utm_source=FreshMail&utm_medium=email&utm_campaign=fm_Putin%3A%20embargo%20na%20import%20wybranych%20produkt%C3%B3w%20zostanie%20przed%C5%82u%C5%BCone%21#page=4
Nie tylko tucznik tani
ale porzeczka czarna kosztuje taniej niż zboże bo 50 gr za kg a zboże 65 groszy
ale porzeczka czarna kosztuje taniej niż zboże bo 50 gr za kg a zboże 65 groszy
my możemy sobie co najwyżej ze swoją ulubioną "blondynką" pójść na łańcuszku potaplać się w błotku
- mytotoksyna1
Najnowsze wieści cenowe dotyczące trzody chlewnej.
Podobno w roku 2044 ma cena skoczyć do poziomu 3,99 złotego.)(żywa)
-za kg.
Podobno w roku 2044 ma cena skoczyć do poziomu 3,99 złotego.)(żywa)
-
turbogrocho49
ile denarów za tucznika??
- mytotoksyna1
...................widzę i słyszę ,że się obudzili lenie, wygodne z mięsnych zakładów i rzucają wyzwanie w GÓRĘ .
całe dwadzieścia groszy do GÓRY!
.co daje ddo myślenia.
całe dwadzieścia groszy do GÓRY!
.co daje ddo myślenia.
-
kędzierzawy
po niedzieli 20 , 30 gr do góry
tucznika nie za dużo jednak
skąd wiesz? prorok?kędzierzawy pisze:po niedzieli 20 , 30 gr do góry
To jakie propozycje macie na przyszły tydzień?
w przyszłym tygodniu to niejednemu pogłowie się przerzadzi,jak w tuczarniach zrobi się pod 40 stopni 
skup 10 gr do góry 3,80 plus vat
staś76 pisze:w przyszłym tygodniu to niejednemu pogłowie się przerzadzi,jak w tuczarniach zrobi się pod 40 stopni
Narazie na tuczarni jest 24st, więc nie jest źle...
Jaka waga tuczników?
U mnie głęboka ściółka, waga 70-90kg i metraż ok. 0,75m2/szt...
U mnie głęboka ściółka, waga 70-90kg i metraż ok. 0,75m2/szt...
śr około 90-100kg płytka sciółka
Kazik pisze:staś76 pisze:w przyszłym tygodniu to niejednemu pogłowie się przerzadzi,jak w tuczarniach zrobi się pod 40 stopni
dawajcie witamine C w upały
pigvet pisze:Kazik pisze:staś76 pisze:w przyszłym tygodniu to niejednemu pogłowie się przerzadzi,jak w tuczarniach zrobi się pod 40 stopni
O soku malinowym juz słyszałem teraz piszecie żeby wit C podawac
W jakim stosunku i na jaki okres czasu to stosujecie, i jaki to ma wpływ?
100- 200 g 99% na 1000 L H2O
-
kakałowy szatan
dobry pomysł sprawdza siępigvet pisze:Kazik pisze:staś76 pisze:w przyszłym tygodniu to niejednemu pogłowie się przerzadzi,jak w tuczarniach zrobi się pod 40 stopni
32 stopnie na tuczarni...
Moje jaskółki też na upał w tuczarni narzekają . 
U mnie 26 stopni.. A w cieniu 32gaceksz13 pisze:32 stopnie na tuczarni...
musisz pomyslec nad wentylacja, jak nie masz mozliwosci wstawienia wentylatorów lub wiekszej przebudowy musisz ratowac się innymi pomyslami np od strony nasłonecznionej tam gdzie są okna bądź wloty powietrza czasami wystarczy " postawić " ścianę z balotów , tak żeby był cień , powietrze wtedy ochładza się znacząco , możesz spróbować rozbudować tą myśl stawiając ścianę z desek lub płyty i w środku w stworzonym kanale " stworzyć " zraszacz i np 2 razy po 30 min płukać zimną wodą , do wody możesz dodać np rapicidu , co oprócz dezynfekcji powoduje ze powietrze jest jeszcze bardziej "rześkie". sprawdź sobie świecą dymną lub czymś podobnym jak powietrze wędruje u Ciebie na tuczarni. moze wystarczy mała przeróbka. to jest tylko jeden z przykładów wszystko uzależnione jest od budowy chlewni i ekonomii. pzdrgaceksz13 pisze:32 stopnie na tuczarni...
Osmozan fajnie tez sie sprawdza , bo powoduje szybkie nawodnienie i łagodzi stress, ale duża podaż wit C jest bardziej ekonomiczna.
Wentylacja nie obniży temp. Kazik albo schładza albo źle mu termometr pokazuje. U mnie na dworze w cieniu 34, w komorach tuczowych 33.5 a w porodowkach gdzie powietrze idzie od północy i przez korytarz jest 29.5 - 30.3. A gdy ktoś ma głęboką sciolke to grzeje od spodu dodatkowo.
a ja mysle ze najlepsza metoda [ bez kosztow] jest mozliwosc wytaplania sie swinek w wodzie lub chociaz zmoczenie posadzek zimna woda ktora parujac zabiera cieplo . Na tej zasadzie dzialaja wszystkie lodowki i klimy . Bez kosztow panie pigvet ,pan bys zaraz zrobil biznes na chlopkach,czy nadmiar vit c nie jest czasem szkodliwy,kiedys wmawiano ze nie obecnie juz tak nie jest.
No własnie u mnie na tuczarni tamp. podobna jak w cieniu 32 stopnie a Kazik pewnie ma klime albo super wypasiona wentylacje.
... albo nieskalibrowane czujniki;)
Godz 15.45
- Załączniki
-
- 20150704_134033-1.jpg (104.56 KiB) Przejrzano 15604 razy
-
- 20150704_153804-1.jpg (56.57 KiB) Przejrzano 15604 razy
to zdjęcie z lipca 2013 ,ale dzisiaj jest 32,5 ,jutro pewnie wyrówna...
- Załączniki
-
- Zdjęcie0116.jpg (28.26 KiB) Przejrzano 15577 razy
fajne sterowniki. Drogie?
kazik to w jaki sposób obniżyłeś o 6 stopni temp ?
A tu dla niedowiarków

Jedyne co mnie ratuje, to to, że w tuczarni mam 5 takich komór, a tylko 2 są pełne.. Reszta czeka na warchlaka i są wszędzie drzwi otworzone i jest bardzo duży przepływ powietrza, co obniża temperaturę. Do tego dobrze zaizolowane drzwi i temp jaka jest taka jest..
W starym werbowanym budynku po sprzedaży tuczników mam dziś 22,5 stopnia

Jedyne co mnie ratuje, to to, że w tuczarni mam 5 takich komór, a tylko 2 są pełne.. Reszta czeka na warchlaka i są wszędzie drzwi otworzone i jest bardzo duży przepływ powietrza, co obniża temperaturę. Do tego dobrze zaizolowane drzwi i temp jaka jest taka jest..
W starym werbowanym budynku po sprzedaży tuczników mam dziś 22,5 stopnia
Dezosan pomaga na głębokich zbiera amoniak temperatury nie tyka, muchy zabija
Kazik powieś obok czujki zwykły termometr i sprawdż czy dobrze wskazuje sterownik.
A nie masz przypadkiem tej czujki w pobliżu wentylatora??????
A nie masz przypadkiem tej czujki w pobliżu wentylatora??????
Wentylator jest na koncu boksu a czujnik na srodku, wiec temperatura powinna byc ok. Jakbym dal czujnik przy wlotach to tez by zanizal