FORUM
CENY TRZODY
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
Re: CENY TRZODY
27.07.2015 Ceny skupu tuczników i macior: średnie ceny świń rzeźnych 3-4 grosze niższe niż tydzień temu
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... dzien-temu
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... dzien-temu
Zmniejszanie przepływu wody jak radzi Ulan zwłaszcza teraz to strzelanie sobie w kolano ,ja mam zainstalowane dodatkowe poidło i wiekszość kabanów właśnie przy nim leży ,a rada na zapychanie sie tubomatu ,no cóż też miałem taki problem i do środka włożyłem drut długości 1 m choć ani długość czy też grubość (drutaWielkopolanin pisze:Ja od miesiąca ma tubomaty zamontowane w przegrody i jestem średnio zadowolony, nie widze w nich nic lepszego niż w skrzynkowych, które mam już kilka lat. Np. nie mogę wyregulować tak by po obu stronach wysypywało się tyle samo (świnie z jednego kojca prawie wysypują, a te z drugiego mają prawie pusto) druga sprawa - mechanizm wysypujący pasze mam taki,że obraca się w koło i zdarza sie, że gdy ustawie tak by nie leciało zbyt dużo to świnie wylizują paszę spod tej obracającej się blachy i mokra pasza się zalepia i nie wysypuje się wcale.waldus11 pisze:dla tuczników jaki lepszy karmnik tubomat czy skrzynkowy?
Może ktoś ma pomysł jak te wady wyeliminować?
andre - pytanie było jak zrobić żeby tubomat się nie zawieszał, a zmiejszenie przepływu wody napewno by pomogło w tym celu, aczkolwiek świnie nie będą tym faktem zachwycone, szczegolnie w upały. Najlepszym sposobem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w budynku- wtedy nie będą szukac ochłody w rozlewaniu wody
Drut włożony do środka tez pomaga, ale jak pasza nie jest za bardzo zalewana wodą w dolej częsci tuby.
Nie chciałem Cię urazić jezeli tak to odebrałeś to przepraszam jak sam zresztą zauważyłeś zmniejszenie przepływu może likwiduje problem paszowy ale ujawnia chyba znacznie gorszy i w tym sie zgadzamy oboje ,u mnie mimo wszystko drut sie sprawdził być może dlatego właśnie że mam zainstalowane dodatkowe poidła w komorach . PozdrawiamUlan pisze:andre - pytanie było jak zrobić żeby tubomat się nie zawieszał, a zmiejszenie przepływu wody napewno by pomogło w tym celu, aczkolwiek świnie nie będą tym faktem zachwycone, szczegolnie w upały. Najlepszym sposobem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w budynku- wtedy nie będą szukac ochłody w rozlewaniu wodyDrut włożony do środka tez pomaga, ale jak pasza nie jest za bardzo zalewana wodą w dolej częsci tuby.
Jak jest zalewana tuba skoro cała miska z smoczkami jest powiedzmy poniżej ,dodatkowo w misce jest dziura przelewowa????????????????????
Utrzymanie odpowiedniej temp .jak na zewnątrz jest prawie 40 to nie lada wyczyn ,ja mając pełne drzwi w komorach od strony korytarza powstawiałem ażurowe przegrody ,był zraszany korytarz wentylatory na maxa a i tak padł w tym roku rekord i na komorach miałem ponad 34stopnie
- mytotoksyna1
...posadzka cementowa wybawi ze zmartwień .andre pisze:Utrzymanie odpowiedniej temp .jak na zewnątrz jest prawie 40 to nie lada wyczyn ,ja mając pełne drzwi w komorach od strony korytarza powstawiałem ażurowe przegrody ,był zraszany korytarz wentylatory na maxa a i tak padł w tym roku rekord i na komorach miałem ponad 34stopnie
-
stan1069@o2.pl
Do każdego paśnika musi być odpowiednia obsada świń , odpowiednia szczelina i smaczna pasza i wcale to nie znaczy że nie będa rozsypywać
jak jest mała obsada to trafi się gamoń i kopie w paszy
jak jest duża szczelina mają większy wybór i muszą rozwalać , a jak za mała to śliną zakleją bo za blisko jedzą
a jak jest niesmaczna pasza to trzeba siedzieć w karmniku bo się w paszy uduszą
żeby było w miare dobrze to delikwent ma się cudem dostać do paszy , szybko nażreć jak leci w obawie że za chwile konkurent mu skoczy na grzbiet i trzeba spierdala... z jadalni i znowu czekać w kolejce
tym co się wydaje że im nie rozrzucają paszy to mają pewnie na ruszcie albo słaby wzrok
jak jest mała obsada to trafi się gamoń i kopie w paszy
jak jest duża szczelina mają większy wybór i muszą rozwalać , a jak za mała to śliną zakleją bo za blisko jedzą
a jak jest niesmaczna pasza to trzeba siedzieć w karmniku bo się w paszy uduszą
żeby było w miare dobrze to delikwent ma się cudem dostać do paszy , szybko nażreć jak leci w obawie że za chwile konkurent mu skoczy na grzbiet i trzeba spierdala... z jadalni i znowu czekać w kolejce
tym co się wydaje że im nie rozrzucają paszy to mają pewnie na ruszcie albo słaby wzrok
Ponad 90% tubomatów na rynku cały mechanizm dozujący (ta tarcze na końcu leja) ma obudowany zewnętrzna osłoną i świnie do nie mają tam dostępu żeby cokolwiek zaklejać. Jak to jest na wierzchu to jest jakaś pomyłka nie tubomat.
Mam tubomaty i skrzynkowe ze zraszaczami i w te drugie sa otwarte na max i dopóki jest woda w zraszaczu to w misce będzie nie więcej jak garśc paszy, poprostu wyjadają na bierzaco mieszając z wodą, i nigdy ich nie reguluję. Tubomaty zdawało by sie podobnie działają a jednak nie idzie ich ustawić, raz jest ok a raz trafi sie jeden tucznik co lubi się bawić tym wysypem i wysypuje dla zabawy i można prawie całkiem zamknąc qa i tak wysypie.
Mam tubomaty i skrzynkowe ze zraszaczami i w te drugie sa otwarte na max i dopóki jest woda w zraszaczu to w misce będzie nie więcej jak garśc paszy, poprostu wyjadają na bierzaco mieszając z wodą, i nigdy ich nie reguluję. Tubomaty zdawało by sie podobnie działają a jednak nie idzie ich ustawić, raz jest ok a raz trafi sie jeden tucznik co lubi się bawić tym wysypem i wysypuje dla zabawy i można prawie całkiem zamknąc qa i tak wysypie.
- mytotoksyna1
0909 jakie ceny !!
...bo rzuciłbym trochę mięsem w rodaków ,a ni wim ile wołać.
...bo rzuciłbym trochę mięsem w rodaków ,a ni wim ile wołać.
Nie wszyscy sa zadowoleni jak podaje ceny np mat i wielu innych
Pewnie większość już czytała http://www.farmer.pl/produkcja-zwierzec ... 58906.html
Najlepszy jest ostatni akapit
Najlepszy jest ostatni akapit
baraki pisze:Ponad 90% tubomatów na rynku cały mechanizm dozujący (ta tarcze na końcu leja) ma obudowany zewnętrzna osłoną i świnie do nie mają tam dostępu żeby cokolwiek zaklejać. Jak to jest na wierzchu to jest jakaś pomyłka nie tubomat.
Potwierdzam co pisze baraki.. Skrzyniowe ze zraszaczami są najlepsze zarówno pod względem marnowania paszy, jaki i stosowania kiszonej kukurydzy w paszy...
W Polsce nie myśleć o tubomatach tylko myśleć żeby nas przybyło bo udusimy sie od nad produkcji
, pewnie oberwie mi sie ale niestety taka jest prawda .Jest nadprodukcja wszystkiego
, pewnie oberwie mi sie ale niestety taka jest prawda .Jest nadprodukcja wszystkiego
taka nadprodukcja że prawie codziennie jakiś telefon z zapytaniem o tuczniki
-
turbogrocho49
Jak tam niemcy ?
W zasadzie nic nowego średnia idealnie 1,45 http://www.isn-schweineboerse.de/Portal ... eldung.pdf .turbogrocho49 pisze:Jak tam niemcy ?
Francuscy farmerzy niszczą żywność z Niemiec i Hiszpanii. Władze nie panują nad sytuacją [WIDEO]
http://www.wsensie.pl/dummy-category-4/ ... acja-wideo
mocni są.....
http://www.wsensie.pl/dummy-category-4/ ... acja-wideo
mocni są.....
A u nas szanuje się wszystko zagraniczne bo polskie zawsze jest gorsze ale to może nasze dzieci zrozumieją jak będą w 100% niewolnikami .
W Polsce jak byśmy coś takiego zrobili to reżimowe media zrobiły by na nas taką nagonkę że miasto nienawidziło by wieś przez następne 100 lat a po drugie to uczestników strajku skazali by na więzienie i oprócz tego milionowe odszkodowania
Taka prawda niestety...
-
gregor1975
śmierdzi mi dziś obniżką u Niemca i to większą
a gdzie nos wsadzałeś?gregor1975 pisze:śmierdzi mi dziś obniżką u Niemca i to większą
- mytotoksyna1
No i stało się to co miało się stać w tym tygodniu ,rzuciłem 10 szt. tucznika ponownie na rynek.
Cena 4,15 +7% .
Wieczorem poleje się browar..
Cena 4,15 +7% .
ile mozna dac za lubin zakladajac ze soja jest po 1600netto
wieksza obnizka to ile wtedy bedzie ??????jacekgg pisze:a gdzie nos wsadzałeś?gregor1975 pisze:śmierdzi mi dziś obniżką u Niemca i to większą
-
LukaszBONQ
zmniejsz częstotliwość i liczbę sztuk sprzedawanych w partii bo tylko huśtawki na rynku wywołujesz ;Dmytotoksyna1 pisze:No i stało się to co miało się stać w tym tygodniu ,rzuciłem 10 szt. tucznika ponownie na rynek.
Cena 4,15 +7% .
zależy czy żółty czy niebieski ten łubin. Trzeba przeliczyć na białko i strawność, poza tym i tak nie dasz go wiecej niż 2-3% bo strach. W związku z powyższym uważam zę 1000zł brutto za żółty jest ok, 750 brutto za niebieski.Chinczyk pisze:ile mozna dac za lubin zakladajac ze soja jest po 1600netto
Niebieski słodki kupiłem z domieszką owsa 50 zł za q
Smutna sprawa szukał kasy jak wielu tego forum i jak znalazł to trzeba zegnać sie
żonka pocieszy sie przykre
http://finanse.wp.pl/kat,1033781,title, ... &_ticrsn=5
Smutna sprawa szukał kasy jak wielu tego forum i jak znalazł to trzeba zegnać sie
żonka pocieszy sie przykre
http://finanse.wp.pl/kat,1033781,title, ... &_ticrsn=5
- mytotoksyna1
Przecież mówiłem nie tak dawno ,że każdy , czy chłop , robotnik najemny , biznesmen , czy posiadacz 4 chlewni , bogacz z 400 hektarami , czy z 2,5 ha --dostanie (to jest pewne) tylko łopatę ziemi na głowę na końcu żywota.
Nygusy i nieroby dłużej żyją
to dlugo jeszcze pociagniesz jak tak...
1,40€
-
turbogrocho49
czyli bez zmian?
takturbogrocho49 pisze:czyli bez zmian?
sprzedam 170-180 sztuk Duńczyka w wadze śr. 130kg tel 517413854
- mytotoksyna1
mar pisze:sprzedam 170-180 sztuk Duńczyka w wadze śr. 130kg tel 517413854
Musisz wołać echem wszem i wobec ??
zamienię się po żniwach jeśli ktoś chętny 11t śruty sojowej za 25t pszenicy.
zboże sypie dobrze 7,5 tony z h pszenżyta ziarno grube
a u niektorych sypnie po 3 tony na takie to widac0909 pisze:zboże sypie dobrze 7,5 tony z h pszenżyta ziarno grube
albo i po 2 tony
-
turbogrocho49
W tym roku rozrzut duży, u dobrych farmerow dobre plony
a u skupnikow rewelacyjne
-
andrzej19570
To możemy tylko pozazdrościć naszemu agentowi.Plony ma dobre,na świniach też dobrze zarabia,prosiaki zawsze kupi najtańsze na rynku.Rośnie na drugi Kulczyk!!
Dobrze że nie jestem zazdrosny,cieszę się tym co mam

Dania minus uje 9,20
Rosja zwiększa ilosc loch na 46.000 procentowo 70 %
wieprzowina będzie płynąć z Rosji do Polski
Bez przesady. U nas pszenica zimowa sypnęła 6,5 tony z hektara. Ten rok nie jest taki zły jak wszyscy krzyczą. Ehh, żeby tylko cena na świnki była lepsza...Peron pisze:albo i po 2 tony
A w Chinach liczba loch spada ... . Pewnie oglądałeś agro-pierdoły i wiesz co mówili o pewnych regionach i co dzieje się z uprawami i ciekawe czym nakarmią ten wzrost jeżeli są to prawdziwe dane w co osobiście wątpię. Tylko pytanie czy wzrost jest liczony po wystąpieniu ASF czyli w niektórych miejscach od zera.0909 pisze:Dania minus uje 9,20
A u nas cena marna ale świnie poszukiwane .
Przeczytałem artykuł o tym wzroście i to dopiero plany jednej z firm jakiś etap tam realizują ale do planowanej ilości jeszcze daleko.
pszenica u kolegi 1,20 h 9 ton
plony 50% ubieglorocznych ,4tony [pszenica + pszenzyto] a wyglada na ponad 5 ,zyto hybryda cieniutkie,rowniez 4t,w ubieglym roku populacyjne dalo 7,5 t.Rzepaku jeszcze nie mlocilem.