FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Giełdy to dziś nie ma a cena stowarzyszenia ustalona bez zmian 1.42 pomału kończą się świnie u naszych "kolegów" , jednak biorąc pod uwagę kurs euro to mamy minimalne wzrosty ( około 4-5 groszy jak dobrze liczę ) ale to i tak pewnie bez znaczenia. Ciekawe jak policzą euro do dopłat , jedno jest pewne po ustaleniu kursu przez NBP euro nieco podrożałoubnt pisze:jak giełda ??
sokołów dzisiaj obniżył 15 gr dla programu
dziady
Europejski Bank Centralny ogłosił 30 września br. oficjalny kurs euro, który może być stosowany przy ustalaniu stawek płatności bezpośrednich za rok 2015. W Polsce wynosi on 4,2448 złotych za euro.Peron pisze:A to nie miało być tak, że średni kurs z całego września? Istnieje taka możliwość, bo ostatnimi laty dziwnym trafem na koniec września kurs spadał o kilka groszy...
78% to wybojowość do przyjęcia? świnie nie głodzone, warzone całe auto na składzie
czytając komentarze na temat mięsności i wybojowości wychodzi na to że wszyscy kradną,
gdzie by nie sprzedał to wszędzie źle
gdzie by nie sprzedał to wszędzie źle
.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 wrz 2016, 20:42 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Żaden prykaz z góry, poprostu szofer cwaniaczek bo za brak każdego kilograma musiał by płacić,
Ja podpisując wz odpowiadam za niego i jak cos brakuje jest na mnie mimo ze obowiązuje OCP czyli ubezpieczenie.
Sam teraz zastanawiam sie nad wydawaniem wuzetek na transport do zakładu.
Ja podpisując wz odpowiadam za niego i jak cos brakuje jest na mnie mimo ze obowiązuje OCP czyli ubezpieczenie.
Sam teraz zastanawiam sie nad wydawaniem wuzetek na transport do zakładu.
50 szt prosiąt dziś zakupione po 120 zł za pare
i.
Ostatnio zmieniony czwartek 15 wrz 2016, 20:41 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
09 a mowiles ze jeden rzut w roku starczy
Twardo, sucho a tu http://www.twojapogoda.pl/polska/wielko ... a/16dniowa masakra.
od miesiaca nic nie popadalo od 1 lipca 15 litrow na metr .Jutro sieje pszenice po rzepaku ,uprawa bedzie bezorkowa ,niema pluga aby to ruszyc tak poplon wyciagnal wilgoc .A tu z innej beczki http://finanse.wp.pl/kat,1033781,title, ... aid=115ae9
To do końca roku jeszcze pojadą jak mają po 10 kg
za 120 pare nie kupowac ?ziutek pisze:09 a mowiles ze jeden rzut w roku starczy
kurs euro dopłat 4,2448
Koty mogę Ci za darmo oddać..
Właśnie mam kotną kotkę, więc cały miot mogę Ci oddać.. Tylko je trochę odchowam..
To po co płacić 60zł/szt? Przepłaciłeś trochę..
Właśnie mam kotną kotkę, więc cały miot mogę Ci oddać.. Tylko je trochę odchowam..
To po co płacić 60zł/szt? Przepłaciłeś trochę..
]
Ostatnio zmieniony czwartek 15 wrz 2016, 20:41 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielski813
50 szt prosiąt dziś zakupione po 120 zł za pare
Albo idiota ci je sprzedał albo masz za idiotów forumowiczów że uwierzą w takie cuda
Albo idiota ci je sprzedał albo masz za idiotów forumowiczów że uwierzą w takie cuda
stanisław Ja dzisiaj siałem tak samo jak Ty piszesz,wczoraj pojechałem orać pole po rzepaku i nic z tego nie wyszło chociaż pole było zrobione "gruberem " 3 tygodnie temu,więc pojechałem "gruberem" KOSEM najpierw na 15cm a póżniej do głębokości 25. Było ciężko gdyż ciągnik 120kM a gruber 2.6 ale po uprawie wyglądało dużo lepiej niż po orce a i wilgoć w miare została zatrzymana w środku i zbryleń ziemi też było niewiele a dzisiaj nawóz i siew pszenicy PANONIKUS. Wygląda całkiem nieżle po siewie!!!Stanislaw pisze:od miesiaca nic nie popadalo od 1 lipca 15 litrow na metr .Jutro sieje pszenice po rzepaku ,uprawa bedzie bezorkowa ,niema pluga aby to ruszyc tak poplon wyciagnal wilgoc .A tu z innej beczki http://finanse.wp.pl/kat,1033781,title, ... aid=115ae9
Orka w takich warunkach wysuszy ziemię do cna. Ja zaniechałem orac 4 lata temu i to co widać to zdecydowanie poprawa stosunków wodno powietrznych w glebie.
U mnie nie bardzo jest co wysuszać bo jestzero wilgoci po kukurydzy.Nie wiem czym różni się uprawa gruberem na 25 cm od orki chyba tylko nazwą. Jak byłem kiedyś na szkoleniu z bezorkowej to hasło przewodnie uprawiać najpłyciej jak to mozliwe i tak rzadko jak to konieczne. Dwa razy w jeden dzień i na tą głębokość to już jest bezorkowa tylko z nazwy.
Paweł orka odwraca ziemię, gruber miesza. Na 20cm wilgoć jednak jest a stosując orke zrobisz 25cm piachu. Jutro zamierzam siać po kukurydzy i czekać na deszcz.
a co do uprawy najrzadziej jak to konieczne pelna zgoda. Co do kwestii głębokości można uprawiać plycej ale stosując odpowiednie poplony drenujace glebę.
-
stan1069@o2.pl
Żeby się orać nie dało bo sucho , a za to gruber poszedł na 25 centymetrów głęboko to ziemia musi być szczególna albo wyobrażnia bujna

-
stan1069@o2.pl
Tego roku tyle słomy nie ma z kukurydzy bo słabsza , ale jak ładna to ja bym Ciebie puścił z tym gruberkiem i bym widział co byś na uprawiał ??????????? 10 metrów i trzeba by było gruber rozebraćlukas1982 pisze:a co do uprawy najrzadziej jak to konieczne pelna zgoda. Co do kwestii głębokości można uprawiać plycej ale stosując odpowiednie poplony drenujace glebę.
jak się te poplony nazywają co drenują glebę i nie potrzeba ich przyorywać ?????????
te uprawę bezorkową wymyślili bo chcieli sprzedać więcej maszyn
- mytotoksyna1
..najlepszy poplon to obornik.lukas1982 pisze:a co do uprawy najrzadziej jak to konieczne pelna zgoda. Co do kwestii głębokości można uprawiać plycej ale stosując odpowiednie poplony drenujace glebę.
Stasiu dobrze wiesz że sieje Bezorkowo po qq na ziarno i idzie. Twoje mądrości czasem dają do myślenia a czasem skłaniają do śmiechu. Choć masz rację badyli po qq sporo także od tego roku mulczuje właśnie po to aby zmniejszyć o raz przejazd gruberem.
No i wiadomo sprzęt w wysoką ramą 
-
stan1069@o2.pl
Z tego co u nas widzę bo zbiorze kuku na ziano przystawkami z docinaczami , to jak kuku ładna to do 10 metra gruberem nie dojedzieszlukas1982 pisze:Stasiu dobrze wiesz że sieje Bezorkowo po qq na ziarno i idzie. Twoje mądrości czasem dają do myślenia a czasem skłaniają do śmiechu. Choć masz rację badyli po qq sporo także od tego roku mulczuje właśnie po to aby zmniejszyć o raz przejazd gruberem.
po zbiorze na kiszonkę jak wysoko ścięta i częściowo położona przez omacnice to może być problem z posianiem wyżej wymienionym sprzętem
A jednak dopłaty niższe jak w ubiegłym roku http://www.arimr.gov.pl/aktualnosci/art ... ich-1.html nie spisali się zielone ludziki 
-
andrzej19570
Kurs euro wyższy jak rok temu!!Było 4.17 jest 4.24..Za dużo nasialiście motylkowych to teraz macie dużo niższe stawki jak dawniej!!A że ogólnie mniejsze dopłaty wychodzą to było wiadomo od dawna,nie po to namieszali i rozdrobnili na różne rośliny i zwierzęta żeby wyszło więcej!!Mniej więcej 10 % dostanie wyższe dopłaty ale 90 % nizsze!!
czy dobrze widzę że rośliny motylkowe w dupe dostały ?
tzn 422 zł to sawicki omotał rolników dobre !!!!!!!!!!!
tzn 422 zł to sawicki omotał rolników dobre !!!!!!!!!!!
No nie po to wymyślali to zazielenienie aby środowisko chronić bo to mają gdzieś tylko by dopłaty obniżyć 
Tak z ciekawości może ktoś się orientuje czy na zachodzie też ich obowiązuje zazielenianie czy to jest wymysł naszych urzędników?
obowiazuje w Finlandii to wiem napewno
-
stan1069@o2.pl
A dlaczego by ich miało nie obowiązywać ??????????? wcześniej się to nazywało w starej uni obowiązkowe ugorowanie ileś tam procent gruntów na których mogła być uprawiana roślina poprawiająca żyzność , z tego co wiem to jak był nieurodzaj to mogła być skarmiana , szkoda że niektórzy mają sklerozę i wszystko co im nie pasuje to albo PO albo peselzeus-1 pisze:Tak z ciekawości może ktoś się orientuje czy na zachodzie też ich obowiązuje zazielenianie czy to jest wymysł naszych urzędników?
ale tych strączków żeście nasiali
Mogę tylko powiedzieć, że np w Niemieckich Bawarii i Badenii-Witt jeszcze przed naszym eurowstąpieniem obowiązywały zbliżone zasady co do naszych ONW, tzn terminy nawożenia i obsada zwierząt, np. jak ktoś miał za dużą obsadę musiał się "pozbyć" obornika lub gnojowicy np. na rzecz innego gospodarstwa, ale mógł też zapłacić karę, chyba niezbyt dotkliwą, bo większość płaciła, przynajmniej w niektórych rejonach. Do tego obowiązkowa papierologia, jak i teraz. W rejonach gdzie było bardzo dużo bydła, nie było możliwości zbycia nawozów organicznych (nawet na fikcyjne umowy;-)) niektórzy wpadli na pomysł i gnojowicę przerabiali na granulat eko nawóz dla działkowców. Odłogowanie nie było obowiązkowe, przynajmniej z tego co wiem, dla większości, odłogował może jeden na czterdziestu. Dla ciekawostki, bauer narzeka, że trawa słaba, niska, ale musi skosić, bo moze mu paszy zabraknąć, ja pytam z ciekawości, który to pokos, a on że to siebten schitt, w normalnym roku to ma acht, i acht jest wyższy niż ten, no ale to był dość suchy rok... 
Ale, ale, czy Stan nie mówił, że sprzedał ostatnie świnie i zmienia branżę???
https://www.youtube.com/watch?v=URUfLs8WKfs
https://www.youtube.com/watch?v=URUfLs8WKfs
Zobaczcie jak 'newsweek' 'promuje' polskie mięso ;/
http://polska.newsweek.pl/niestrawne-me ... html#fp=nw
posiada ktos ziemie na ukrainie ???
pan redaktor Lis wspierany niemieckimi euroPracuś pisze:Zobaczcie jak 'newsweek' 'promuje' polskie mięso ;/
to stan w transporcie robi??
eeee chyba nie w tansporcie bo za bardzo sie mnie czepia
podajcie ceny kabanow w waszych stronach
dzisiaj kuzyn handlowal 60szt 4,5 - 2%
podajcie ceny kabanow w waszych stronach
dzisiaj kuzyn handlowal 60szt 4,5 - 2%
stan ma ścisłe związki z transportem, pod przyczepa przecież śpi w żniwa 
a dyszla ktos pilowac musi
- mytotoksyna1
.jaki rozum taka gadka ,szmatka.ziutek pisze:a dyszla ktos pilowac musi
4.6-2% sr waga 145 umowione na wtorek
chinczyk powiedz mi kto takie duze swinie u ciebie odbiera??
u mnie w okolicy jak juz maja po 130 to marudza ze przerosniete
wkurrrza mnie to bez kitu
najlepsze dla nich to kotki po 115kg
u mnie w okolicy jak juz maja po 130 to marudza ze przerosniete
wkurrrza mnie to bez kitu
najlepsze dla nich to kotki po 115kg