FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Ciągle tylko Niemcy i Niemcy a Polacy?
A Polskie zakłady objęte monitoringiem w miesiącach o tradycyjnie lepszym popycie: lipiec, sierpień, wrzesień, biły 240 tyś tygodniowo a teraz na zime kiedy sprzwedaż mięsa zawsze maleje Polski chłop natuczył tyle towaru że tygodniowo biją ponad 280 tyś z tendencja wzrostową.
I tu trzeba by zapytać amatorów duńskiej towarówki: na h... natuczyliście tyle tego towaru? Cykle zamkniete nie maja wyjścia bo lochy rodza całym rokiem ale w otwartym po jaki h... zwiekszacie stwaienia na okres jesienno zimowy? Do każdego kupionego warchlak dawali drugi gratis czy jak
A Polskie zakłady objęte monitoringiem w miesiącach o tradycyjnie lepszym popycie: lipiec, sierpień, wrzesień, biły 240 tyś tygodniowo a teraz na zime kiedy sprzwedaż mięsa zawsze maleje Polski chłop natuczył tyle towaru że tygodniowo biją ponad 280 tyś z tendencja wzrostową.
I tu trzeba by zapytać amatorów duńskiej towarówki: na h... natuczyliście tyle tego towaru? Cykle zamkniete nie maja wyjścia bo lochy rodza całym rokiem ale w otwartym po jaki h... zwiekszacie stwaienia na okres jesienno zimowy? Do każdego kupionego warchlak dawali drugi gratis czy jak
ciekaw jestem czy to trwała tendencja czy tylko chwilowa kumulacja
- mytotoksyna1
..jest tragedia ,intensywnie gospodarowane grunty na zachodzie kontynentu europejskiego ulegają Degradacji ..gregor1975 pisze:odnośnie zakupów świń z niemiec przez zm to tak naprawdę nikt nie wie za jakie są ceny transakcyjne. Dam sobie rękę uciąć że zm (te największe) płacą miej niż jest zmp. Nikt w zm nie jest głupi żeby przepłacać za niemiecki świnie 60 gr jak u nas można kupić. a bauery w niemczech pewnie mają jakąś rekompensatę ze strony swojego rządu a może nawet i z UE. wiem na 100 % że niemiecki chłop co rok dostaje ekstra kasę 20-40 euro za szt za spełnienie dobrostanu, czysta kasa. Tam się dba o rolników
..to wszystko ma krótkie nóżki.
-
gregor1975
z całym tym naszym przyjęciem do UE chodziło tylko o to żeby unia miała konsumenta. My jako Polska nie mamy byc producentem tylko konsumentem. Niezdrowa konkurencja zachodu niszczy u nas produkcje od rolnictwa po kopalnie i przemysł. My mamy tylko kupować co zachód produkuje i napędzać ich gospodarkimytotoksyna1 pisze:..jest tragedia ,intensywnie gospodarowane grunty na zachodzie kontynentu europejskiego ulegają Degradacji ..gregor1975 pisze:odnośnie zakupów świń z niemiec przez zm to tak naprawdę nikt nie wie za jakie są ceny transakcyjne. Dam sobie rękę uciąć że zm (te największe) płacą miej niż jest zmp. Nikt w zm nie jest głupi żeby przepłacać za niemiecki świnie 60 gr jak u nas można kupić. a bauery w niemczech pewnie mają jakąś rekompensatę ze strony swojego rządu a może nawet i z UE. wiem na 100 % że niemiecki chłop co rok dostaje ekstra kasę 20-40 euro za szt za spełnienie dobrostanu, czysta kasa. Tam się dba o rolników
gdyby ue głupich nie nałapała to pewnie by jej dziś nie było ale co się odwlecze to nie ucieczegregor1975 pisze:z całym tym naszym przyjęciem do UE chodziło tylko o to żeby unia miała konsumenta. My jako Polska nie mamy byc producentem tylko konsumentem. Niezdrowa konkurencja zachodu niszczy u nas produkcje od rolnictwa po kopalnie i przemysł. My mamy tylko kupować co zachód produkuje i napędzać ich gospodarkimytotoksyna1 pisze:..jest tragedia ,intensywnie gospodarowane grunty na zachodzie kontynentu europejskiego ulegają Degradacji ..gregor1975 pisze:odnośnie zakupów świń z niemiec przez zm to tak naprawdę nikt nie wie za jakie są ceny transakcyjne. Dam sobie rękę uciąć że zm (te największe) płacą miej niż jest zmp. Nikt w zm nie jest głupi żeby przepłacać za niemiecki świnie 60 gr jak u nas można kupić. a bauery w niemczech pewnie mają jakąś rekompensatę ze strony swojego rządu a może nawet i z UE. wiem na 100 % że niemiecki chłop co rok dostaje ekstra kasę 20-40 euro za szt za spełnienie dobrostanu, czysta kasa. Tam się dba o rolników
W nagrodę możemy pojechać od starych hitlerowców g.. sprządać i dupy im wycieraćgregor1975 pisze:z całym tym naszym przyjęciem do UE chodziło tylko o to żeby unia miała konsumenta. My jako Polska nie mamy byc producentem tylko konsumentem. Niezdrowa konkurencja zachodu niszczy u nas produkcje od rolnictwa po kopalnie i przemysł. My mamy tylko kupować co zachód produkuje i napędzać ich gospodarkimytotoksyna1 pisze:..jest tragedia ,intensywnie gospodarowane grunty na zachodzie kontynentu europejskiego ulegają Degradacji ..gregor1975 pisze:odnośnie zakupów świń z niemiec przez zm to tak naprawdę nikt nie wie za jakie są ceny transakcyjne. Dam sobie rękę uciąć że zm (te największe) płacą miej niż jest zmp. Nikt w zm nie jest głupi żeby przepłacać za niemiecki świnie 60 gr jak u nas można kupić. a bauery w niemczech pewnie mają jakąś rekompensatę ze strony swojego rządu a może nawet i z UE. wiem na 100 % że niemiecki chłop co rok dostaje ekstra kasę 20-40 euro za szt za spełnienie dobrostanu, czysta kasa. Tam się dba o rolników
-
gregor1975
Twój komentarz jest bardzo na poziomie
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2015, 11:35 przez gregor1975, łącznie zmieniany 1 raz.
W lato też nie natuczy dużo, bo jak zwiększysz obsadę to zaraz będzie 10% upadków przez upały, w zimę też nie, bo zapotrzebowanie mniejsze..
Kurnikarze nie patrzą na pory roku, tylko budują nowe obiekty nawet zimą, żeby na Wielkanoc mieć już towar do sprzedaży
Kurnikarze nie patrzą na pory roku, tylko budują nowe obiekty nawet zimą, żeby na Wielkanoc mieć już towar do sprzedaży
Jak TV nadal będzie ganić czerwone mięso a promować białe czyli kurczaka z Dosatronu to gratuluje wiedzy redaktorów TV co jest zdrowe.
Poczekajcie jeszcze rok i Ptasia Grypka z nowym zmutowanym wirusem z UE wpadnie tak jak to zrobili ze świnkami !!!
Poczekajcie jeszcze rok i Ptasia Grypka z nowym zmutowanym wirusem z UE wpadnie tak jak to zrobili ze świnkami !!!
-
navaho13
TV pokazuje to, co ma silne lobby. Ciekawy jestem, na co idzie fundusz promocji mięsa, którego składkę odciagaja nam przy sprzedaży? skup 3,6 brutto (od wielu lat najgorzej płacący skupnik w okolicy).
Pieniądze z funduszu promocji mięsa idą do Izb rolniczych które nimi zarządzają. Izby są w każdym powiecie więc dociekliwi powinni się przejść i spytać. Niestety, powszechne wybory do izb są świetnie tajone np. w moim powiecie od lat zgłaszają się tylko 2 te same osoby na 2 miejsca więc wiadomo kto wygrywa. Nikt nie zgłasza kandydatur bo o terminie zgłaszania wiedzą tylko zainteresowani PSLowcy 
Kto z forumowiczów chociaż raz głosował na wyborach do izb rolniczych? Albo, kto wie że do izb są wybory powszechne a zgłosić kandydaturę może każdy?
Kto z forumowiczów chociaż raz głosował na wyborach do izb rolniczych? Albo, kto wie że do izb są wybory powszechne a zgłosić kandydaturę może każdy?
ostro do gory bedzie
Stawiam w środę obniżki a Państwo jak obstawia środę ?
euro za drogie i swiń nie kupują na giełdzie Polacy
Dzisiaj nie kupują to w srode beda sie bic o tucznika i cena do góry
Dzisiaj nie kupują to w srode beda sie bic o tucznika i cena do góry
- mytotoksyna1
09 podciągnij za ucho te niemiecką giełdę - oczywiście do góry , czasami nie w bok lub dół !
-
zenekzkition
z giełdy tego nie wywnioskowałes o ile wogóle to jest jakaś giełda bo ja po niemiecku nic nie rozumiem ale jeśli masz takie informacje to może tak być0909 pisze:Stawiam w środę obniżki a Państwo jak obstawia środę ?
Wszędzie słyszę Niemcy a co my nie możemy mieć swojego zdania i ceny ? Jak tak co niektórych podniecają tamte ceny to niech się przeniosą tam i działają na ich rynku . A tymczasem Dania ponownie bez zmian , kiedyś wszyscy opierali się na tamtych cenach oczywiście w momencie gdy były najniższe w Europie .
- mytotoksyna1
Krok czwarty do uzdrowienia sytuacji na rynku wieprzowiny.
4. Przywrócić ubój rytualny.
A Ciebie jak podniecają ceny w Danii, to przeprowadź się do Dani i tam działaj na ich rynkuManiu pisze:Wszędzie słyszę Niemcy a co my nie możemy mieć swojego zdania i ceny ? Jak tak co niektórych podniecają tamte ceny to niech się przeniosą tam i działają na ich rynku . A tymczasem Dania ponownie bez zmian , kiedyś wszyscy opierali się na tamtych cenach oczywiście w momencie gdy były najniższe w Europie .
- mytotoksyna1
Napisałem to aby co niektórym postarać się uświadomić jak działają tajne agentury zawsze podają tak dane z różnych krajów aby przedstawić je korzystnie dla siebie wywołując panikę i zaniepokojenie co niektórych mniej świadomych rolników i to nie tylko na tym forum ale i na innych mniej lub bardziej profesjonalnych forach . Gdy by tam cena też spadała to byśmy od razu to wiedzieli. Ostatnio tu nie można mieć własnego zdania innego niż inni bo od razu jest się atakowanym i wyśmiewanym .Kazik pisze:A Ciebie jak podniecają ceny w Danii, to przeprowadź się do Dani i tam działaj na ich rynkuManiu pisze:Wszędzie słyszę Niemcy a co my nie możemy mieć swojego zdania i ceny ? Jak tak co niektórych podniecają tamte ceny to niech się przeniosą tam i działają na ich rynku . A tymczasem Dania ponownie bez zmian , kiedyś wszyscy opierali się na tamtych cenach oczywiście w momencie gdy były najniższe w Europie .
- mytotoksyna1
...gołym uchem i okiem czuć ,że na forum są Dwaj szpiedzy .
Jeszcze trochę to ci dwaj panowie zaczną nam w kuchennym garku krupniku stojącym na piecu , kaszę liczyć.
Dzisiejsza giełda 1,34 (+- 0 cent)
Sprzedam 500 sztuk w cenie niemieckiej . Opuszcze 10 groszy
Zaczynają dzwonić za tucznikiem.
Odbiór jutro ewentualnie w poniedziałek.
Kolejki ze hoho xd
Odbiór jutro ewentualnie w poniedziałek.
Kolejki ze hoho xd
...na poniedziałek 4 zł za 20 szt ,a zwykły skup 3,4 ,za taką cenę nie sprzedawałem od 5-ciu lat , na dzisiaj po odliczeniu rat kredytów dokładam do każdej sprzedanej szt 40zł ,cykl zamknięty 
dossche oferuje 45 zł od sztuki .
- mytotoksyna1
..a ja oferuję - HOP SZKLANKA PIWA!vicia1223 pisze:dossche oferuje 45 zł od sztuki .
- mytotoksyna1
Tak jak onegdaj polski chłop ni dał sobie narzucić Kołchozów , tak dzisiaj nie powinien tańczyć pod dyktando molochów , lobbystów , którzy wyprowadzą nas na manowce.
A ty jesteś pierwszym kandydatem na ofiarę uboju rytualnegomytotoksyna1 pisze:Krok czwarty do uzdrowienia sytuacji na rynku wieprzowiny.
tak patrze po mojej okolicy i widze ze najwiekszymi entuzjastami zachodu sa dzieci rolnikow ktorzy kiedys byli w parti i dobrze sie im powodzilo i dzis oni robia to samo co ich rodzice.Rodzice nie poniesli zadnych konsekwencji swego postepowania ich dzieci pewnie tez nie.Dzis slyszalem ze kilka bylych PGR[ niewiadomo kto byl dotychczas posiadaczem] z mojej okolicy zostalo sprzedanych wlascicielowi ZM z wielkopolski za 60 mln zl.We Wloszech ta tranzakcja bylaby dokladnie sprawdzona przez US i w razie korupcji SKONFISKOWANA.25 LAT TEMU NIE BYLO TAKICH BOGACZY,ile mozna sie dorobic w ciagu roku uczciwie.
25 lat temu nie było bogaczy bo KAŻDY gówno miał i tyle.Stanislaw pisze:tak patrze po mojej okolicy i widze ze najwiekszymi entuzjastami zachodu sa dzieci rolnikow ktorzy kiedys byli w parti i dobrze sie im powodzilo i dzis oni robia to samo co ich rodzice.Rodzice nie poniesli zadnych konsekwencji swego postepowania ich dzieci pewnie tez nie.Dzis slyszalem ze kilka bylych PGR[ niewiadomo kto byl dotychczas posiadaczem] z mojej okolicy zostalo sprzedanych wlascicielowi ZM z wielkopolski za 60 mln zl.We Wloszech ta tranzakcja bylaby dokladnie sprawdzona przez US i w razie korupcji SKONFISKOWANA.25 LAT TEMU NIE BYLO TAKICH BOGACZY,ile mozna sie dorobic w ciagu roku uczciwie.
- mytotoksyna1
Wczoraj teściowa zaszła do sklepu Lenarcika, a tam pustki. Dziewczyny mówią, że już tak raz było i że nie ma świń. Myślę, zobaczę na stronie internetowej po ile chciałby kupić te świnie, że w sklepie nie mają czego sprzedawać. 3,6-4,0. Dorzuciliby trochę i nie nadążyliby bić. Ale po co. Może znajdą się głupi.
W temacie.
Na początku tygodnia 4,9 podstawa. Znajomy mówi, że teraz 4,8 a po niedzieli może być gorzej.
W temacie.
Na początku tygodnia 4,9 podstawa. Znajomy mówi, że teraz 4,8 a po niedzieli może być gorzej.
Ostatnio zmieniony piątek 13 lis 2015, 22:16 przez krzywy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
turbogrocho49
Juz powoli podnoszą. Narazie nie śmiało 10 20 gr
Jurgiel nadchodzi i jak zechca to moga wszystko
Lenarcik już od dawna bazuje na skupowym tuczniku i ceny ma tragiczne, te 4 (czyli realnie 4,1-4,2) to niezła cena jak na niego, skoro tyle daje to faktycznie musi brakować swiń na skupach.
też zauważyłem ruch z tendencją na wzrosty
Kto nie musi wiadomo kilka dni niech przytrzyma tak jak ZM przekłada odbiory już umówione aby zadzwonić że cena niższa. W poniedziałek ten zapisy na 2 tyg a wczoraj telefon odbiór od ręki. Cuda !
.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 22:22 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
lepszym rozwiązaniem niż przetrzymanie teraz tuczników jest sprzedaż w tym momencie wszystkiego powyżej 90 kg zmijszyła by sie w ten sposób podaż mięsa. Jak przetrzymamy to znów zrobimy górę mięsa. Zdaje sobie sprawę że to jest nie ralne w naszych warunkach 
Sory ale nie stać mnie na takie dokładanie co by 100kg tucznika sprzedać po 4 zł albo 3,80 zł. Góry mięsa nie będzie jak z zachodu nie będą brać !!!
Ilość mięsa krajowego spełnia zapotrzebowanie konsumentów w 50%, reszta to import . Słowa ministra z tego roku , wieprzowina jako jedyna jest sprawdzana ze wszystkich produktów rolnych , reszty jest na tyle że wystarczy na export . W polski mięso wieprzowe też wyjeżdża nie mówię że nie ale dane mówią że połowy brakuje wg potrzeb . Nasze jedzie tam a ich jedzie do nas
Wczoraj dzwoniłem to odbiór za dziesiec dni a kierowca mówił ze zakład idzie na pół gwizdka bo nie ma zbytu na mieso pewnie z zachodu ida góry miesa bo umowy podpisane .
też mam takie odczucie ze cena wzrosnie,byc moze subiektywne bo moje swinki dorastaja
mam pytanie ,ile kazdy z Was moze zwiekszyc produkcje tucznika ,rocznie od swoich loch, bez inwestycji w budowe nowych budynkow. Modernizacja moze byc.Pytam bo chcialbym wiedziec czy jest nam potrzebna inwestycja w molochy trzymajace kilkaset,czy tysiecy loch.Przeciez latwiej byloby zmodernizowac to co jest .Z mojej okolicy wszyscy porezygnowali z PROWu na odbudowe poglowia loch.U mnie moznaby z 700 szt zwiekszyc , czyli o 30- 40 loch
Tucznik na zapisy i ograniczenia ilościowe i jest przymiarka do niskich wag 115 brutto klasa 1
to 115kg to oczywiście wbc0909 pisze:Tucznik na zapisy i ograniczenia ilościowe i jest przymiarka do niskich wag 115 brutto klasa 1
waga żywca1963 pisze:to 115kg to oczywiście wbc0909 pisze:Tucznik na zapisy i ograniczenia ilościowe i jest przymiarka do niskich wag 115 brutto klasa 1