FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:33 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Produkcja żywca wieprzowego w Polsce to 1600 000 ton ogółemStanislaw pisze:mam pytanie ,ile kazdy z Was moze zwiekszyc produkcje tucznika ,rocznie od swoich loch, bez inwestycji w budowe nowych budynkow. Modernizacja moze byc.Pytam bo chcialbym wiedziec czy jest nam potrzebna inwestycja w molochy trzymajace kilkaset,czy tysiecy loch.Przeciez latwiej byloby zmodernizowac to co jest .Z mojej okolicy wszyscy porezygnowali z PROWu na odbudowe poglowia loch.U mnie moznaby z 700 szt zwiekszyc , czyli o 30- 40 loch
Zakładając wyniki produkcyjne 26 tuczników od lochy na rok oraz aktualny średni uzysk mięsa z jednego tucznika 90kg mamy:
1600 000t / (26* 0,09t)=695652
Jak widać wystarczy nam niespełna 700 tyś loch żebyśmy byli samowystarczalni a według GUS mamy tych loch 900tyś.
to mamy nad produkcje ?baraki pisze:Produkcja żywca wieprzowego w Polsce to 1600 000 ton ogółemStanislaw pisze:mam pytanie ,ile kazdy z Was moze zwiekszyc produkcje tucznika ,rocznie od swoich loch, bez inwestycji w budowe nowych budynkow. Modernizacja moze byc.Pytam bo chcialbym wiedziec czy jest nam potrzebna inwestycja w molochy trzymajace kilkaset,czy tysiecy loch.Przeciez latwiej byloby zmodernizowac to co jest .Z mojej okolicy wszyscy porezygnowali z PROWu na odbudowe poglowia loch.U mnie moznaby z 700 szt zwiekszyc , czyli o 30- 40 loch
Zakładając wyniki produkcyjne 26 tuczników od lochy na rok oraz aktualny średni uzysk mięsa z jednego tucznika 90kg mamy:
Jak widać wystarczy nam niespełna 700 tyś loch żebyśmy byli samowystarczalni a według GUS mamy tych loch 900tyś.
Marku to że umiesz to robić wcale nie znaczy że wszyscy umieją ,nie jest to takie proste jak by się wydawało. tuczyć może każdy ale do macior potrzeba znacznie więcej umiejętności ,wiedzy i chęci oraz cierpliwościbaraki pisze:Produkcja żywca wieprzowego w Polsce to 1600 000 ton ogółemStanislaw pisze:mam pytanie ,ile kazdy z Was moze zwiekszyc produkcje tucznika ,rocznie od swoich loch, bez inwestycji w budowe nowych budynkow. Modernizacja moze byc.Pytam bo chcialbym wiedziec czy jest nam potrzebna inwestycja w molochy trzymajace kilkaset,czy tysiecy loch.Przeciez latwiej byloby zmodernizowac to co jest .Z mojej okolicy wszyscy porezygnowali z PROWu na odbudowe poglowia loch.U mnie moznaby z 700 szt zwiekszyc , czyli o 30- 40 loch
pieprzysz glupoty bez problemuk upuja po 50tys zl od osob prywatnych a nawet po 70 tys za lepsze kawalki gdzie ty widzisz deflacje ???????0909 pisze:http://agrobiznes.money.pl/artykul/tak-tanio-jeszcze-nie-bylo-ceny-gruntow,99,0,1954147.html
Wszystko w dół deflacja
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2015, 20:47 przez mat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielski813
Dzis 3,9netto od poniedziałku 3,8 a w sokolowie od poniedziałku 4,6 wbc
w koncu grunty zaczna taniec glupota jest kupywac tak drogo role to sie nigdy nie wruci
http://www.nakrus.pl/
Spadające ceny tucznika wywrócą ceny zboża i ziemi do góry nogami
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2015, 21:40 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
J
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:32 przez nemezis, łącznie zmieniany 3 razy.
miastowi maga kupic role korespondycyjnie i byc rolnikiem
https://www.youtube.com/watch?v=ikTmXld ... e=youtu.benemezis pisze:Jeśli ktoś chciałby skosztować to do jutra promocja w wstonce http://www.hiszpanskiejedzenie.com/2014 ... iberyjska/
http://www.biedronka.pl/pl/product,id,1 ... kiej-350-g
Powiem więcej, są takie dane co mówią, że ilość krajowego zaspokaja 30% zapotrzebowania, reszta to importvicia1223 pisze:Ilość mięsa krajowego spełnia zapotrzebowanie konsumentów w 50%, reszta to import . Słowa ministra z tego roku , wieprzowina jako jedyna jest sprawdzana ze wszystkich produktów rolnych , reszty jest na tyle że wystarczy na export . W polski mięso wieprzowe też wyjeżdża nie mówię że nie ale dane mówią że połowy brakuje wg potrzeb . Nasze jedzie tam a ich jedzie do nas
Szalone? Nie zależy kto i jak to policzy. W poniedziałek rozmawiałem z producentem tucznika z okolic Gostynia, twierdził, że oferują warchlaka w cenie 155zł. Jeżeli jakimś cudem znacząco spadnie cena zboża jak to wieszczy nasz J.B. to będzie zysk, zwłaszcza u tych co tuczą w otwartym na kupnym zbożu. Zysk będzie, nie wiadomo tylko czy to będzie się opłacać.
Według GUS około 10% ubijanych tuczników to import, import do export miesa miej więcej wychodzi na 0 .
Odnośnie warchlaków to ciężko o wiarygodne dane ile tego importujemy.
Odnośnie warchlaków to ciężko o wiarygodne dane ile tego importujemy.
Jeżeli ARiMR nie ma 100% wiarygodnych danych o imporcie żywych zwierząt, to ja już nie wiem nic ....
https://www.youtube.com/watch?v=q9h2pZSxfFA
https://www.youtube.com/watch?v=q9h2pZSxfFA
Jak Tyś Falko tak treściwe filmy znalazł

a co ma cena tucznika do ceny ziemi powiedz mi nie ma nic !!!!!! za inne galezi produkcji orlniczej a dobra ziemia zawsze bedzie w cenie !0909 pisze:http://www.nakrus.pl/
A wczoraj mieliśmy wycieczkę do historii !!!
Jeden kolega robił w garażu wyroby ze swoich świnek, ja przyniosłem bimberek , sąsiad baniak pysznych ogóreczków i powiem wam że łza się w oku zakręciła przy tym zapachu.
Bo to był prawdziwy Zapach , Smak z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą itp bez konserwantó, barwników, żelatyny, chemii !!!!
Na szynki trzeba poczekać jak u dziadka bo to nie te sklepowe pod nazwą Szynka Dziadziusia ze świni ubitej w poniedziałek a w środę w sklepowej ladzie.
Jeden kolega robił w garażu wyroby ze swoich świnek, ja przyniosłem bimberek , sąsiad baniak pysznych ogóreczków i powiem wam że łza się w oku zakręciła przy tym zapachu.
Bo to był prawdziwy Zapach , Smak z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą itp bez konserwantó, barwników, żelatyny, chemii !!!!
Na szynki trzeba poczekać jak u dziadka bo to nie te sklepowe pod nazwą Szynka Dziadziusia ze świni ubitej w poniedziałek a w środę w sklepowej ladzie.
- mytotoksyna1
chłop pisze:A wczoraj mieliśmy wycieczkę do historii !!!
Najtreściwsze , mądre słowa , które padły po kilku dniowej posusze słownej na forum Trzoda Chlewna.
Jak coś z tego baniaka i tego płynu Wam Chłopie zostało to przyjedź do mnie to Cię domowym wyrobem z dzika poczęstuję .

chętnie ale za daleko.
Po za tematem posłuchajcie tego utworku Gość napisał prawdę a druga zwrotka cała prawda !!!
https://www.youtube.com/watch?v=R1pTic0Xly8
Po za tematem posłuchajcie tego utworku Gość napisał prawdę a druga zwrotka cała prawda !!!
https://www.youtube.com/watch?v=R1pTic0Xly8
Pewnie że ziemia nie stanieje ta śmieszna ustawa wcale n ie ograniczy wykupu bo to jest tylko mydlenie oczu jest masa luk i można to be problemu obejśćmat pisze:pieprzysz glupoty bez problemuk upuja po 50tys zl od osob prywatnych a nawet po 70 tys za lepsze kawalki gdzie ty widzisz deflacje ???????0909 pisze:http://agrobiznes.money.pl/artykul/tak-tanio-jeszcze-nie-bylo-ceny-gruntow,99,0,1954147.html
Wszystko w dół deflacja
W całej Uni zaczyna sie deflacja
jaka ???? deflacja jest zo roku i co z tego ??????
a pamietacie jak drogie byly mieszkania ,dzialki domy w 2008 i co sie stalo krach......F1 pisze:Pewnie że ziemia nie stanieje ta śmieszna ustawa wcale n ie ograniczy wykupu bo to jest tylko mydlenie oczu jest masa luk i można to be problemu obejśćmat pisze:pieprzysz glupoty bez problemuk upuja po 50tys zl od osob prywatnych a nawet po 70 tys za lepsze kawalki gdzie ty widzisz deflacje ???????0909 pisze:http://agrobiznes.money.pl/artykul/tak-tanio-jeszcze-nie-bylo-ceny-gruntow,99,0,1954147.html
Wszystko w dół deflacja
- mytotoksyna1
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
mytotoksyna1 pisze:![]()
Wybijta sobie mrzonkę z zakutych ,głupich mózgownic , że zimia stanieje !
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
tak rozumuja osoby mocno zadluzone.....mytotoksyna1 pisze:![]()
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
-
stan1069@o2.pl
Ta cena ziemi jest chora tak jak cena tucznika
niech tylko dopłat zabraknie to jedno zero trzeba odciąć od jej wartości
ale póki co niech każdy się cieszy że jest milionerem

ale póki co niech każdy się cieszy że jest milionerem
milionerzy jaka cena na żywą po niedzieli???????
- mytotoksyna1
stan1069@o2.pl pisze:Ta cena ziemi jest chora tak jak cena tucznika![]()
niech tylko dopłat zabraknie to jedno zero trzeba odciąć od jej wartości
![]()
ale póki co niech każdy się cieszy że jest milionerem![]()
![]()
![]()
Słusznie, czas zabrać wszelakiego rodzaju dopłaty -wtedy molochy i im podobni znajdą się w Lombardach i łapach Komorników.
..nastąpi II reforma rolna - każdy kawałek gruntu będzie wchłonięty przez pracowitych małorolnych.
- mytotoksyna1
Barany przemądrzałe jaka cena po niedzieli???czesio pisze:milionerzy jaka cena na żywą po niedzieli???????
U mnie 4 -4,2 od miesiąca bez zmian
Czasami sie zastanawiam czemu część osób z tego forum nie kandydowało do sejmu
Jezu kochany tam byście dopiero robili karierę, po ci sie brudzic w tych świniach i polu.
Jestem tu od ponad 7 lat i zamiast mądrzejszych i godnych rady spotykać to coraz gorsi i bardziej cwani
A jak by bardziej sie przyjrzeć to wiecej dziecinady i głupoty w głowach co niektórych .
Przejzyjcie ten temat od poczatku i zastanówcie sie nad sobą bo barachlo sie robi....
Jezu kochany tam byście dopiero robili karierę, po ci sie brudzic w tych świniach i polu.
Jestem tu od ponad 7 lat i zamiast mądrzejszych i godnych rady spotykać to coraz gorsi i bardziej cwani
A jak by bardziej sie przyjrzeć to wiecej dziecinady i głupoty w głowach co niektórych .
Przejzyjcie ten temat od poczatku i zastanówcie sie nad sobą bo barachlo sie robi....
-
turbogrocho49
toś amerykę odkrył, te forum to śmiech na sali, zostało parę ludzi co piszą treściwie i na temat, reszta to banda idiotów
turbo a co to jest treściwe pisanie bo powiem szczerze ze jak czytam ze na 6 klasie gleby osiągacie 6 ton pszenżyta to co to jest za tresc
-
stan1069@o2.pl
To kto według Ciebie tak treściwie pisze ?????turbogrocho49 pisze:toś amerykę odkrył, te forum to śmiech na sali, zostało parę ludzi co piszą treściwie i na temat, reszta to banda idiotów
podejrzewam że ten co najpierw spyta czy za warchlaka duńskiego 250 to dużo ????????
pózniej ile mu trzeba doxy dosypać bo mu duszno
krótko przed sprzedażą poopowiadać że jest ssanie
a na końcu że peło z pesel żle rządzi
Chief Ty to dopiero pierdoły opowiadasz gospodarstwo zostawiłeś bratu , świnie tuczysz , pole uprawiasz tirem jeżdzisz co tam jeszcze działasz ??????????
jest trudny czas i się czepiacie po prostu :oops:tymi tuczami tych mięśniaków wykończyliście cykl zamknięty a teraz samych siebie wykończycie
- mytotoksyna1
Krok piąty dla stabilizacji rynku mięsa wieprzowego.
5. Definitywny i Kategoryczny zakaz sprowadzania knurów z poza granic POLSKI I loszek.
..generuje to różnej maści choroby .
..kod DNA , RNA jest u tych osobników w rozsypce.
5. Definitywny i Kategoryczny zakaz sprowadzania knurów z poza granic POLSKI I loszek.
..generuje to różnej maści choroby .
..kod DNA , RNA jest u tych osobników w rozsypce.
- mytotoksyna1
..to tyczy także nasienia.
-
turbogrocho49
I tak w koło Macieju.
Stan piszesz o tych duńczykach juz z 5 lat, a jakoś nikt nie bankrutuje, tak dla ciebie to powiem ci że gospodarka się rozwija, ale ty i tak tego nie ogarniesz, za malutki jesteś, ty umiesz tylko opluć wszystkich w tym jesteś dobry. Myślisz że kredyty ktoś za mnie spłaca, nie sam spłacam.
Stan piszesz o tych duńczykach juz z 5 lat, a jakoś nikt nie bankrutuje, tak dla ciebie to powiem ci że gospodarka się rozwija, ale ty i tak tego nie ogarniesz, za malutki jesteś, ty umiesz tylko opluć wszystkich w tym jesteś dobry. Myślisz że kredyty ktoś za mnie spłaca, nie sam spłacam.
-
kakałowy szatan
mocno?MARTECH pisze:mytotoksyna1 pisze:![]()
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.tak rozumuja osoby mocno zadluzone.....mytotoksyna1 pisze:![]()
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
-
kakałowy szatan
czytamy forum teraz , i tak ci powiem postaw auto w miejscowości Podmokle Małe ( jesteś kierowcą to wiesz gdzie to jest ), a załadujemy CI w 1 h 180 szt tucznika o średniej mięsności 54% i wydajności 77% wystawisz tylko fakt na naszą grupę i musisz zapłacić w 7 dni , już nie chodzi o 4,20 daj choć 3,8Chief pisze:Barany przemądrzałe jaka cena po niedzieli???czesio pisze:milionerzy jaka cena na żywą po niedzieli???????
U mnie 4 -4,2 od miesiąca bez zmian
- mytotoksyna1
..czy ja muszę się wstydzić za szatana kakaowego ?
..nie, szatana trza gonić w misiom DZIURĘ.
..a kysz , zmoro !
..a kysz , zmoro !
-
kakałowy szatan
powiedzmy tak szczerze , coś jest na rzeczyturbogrocho49 pisze:toś amerykę odkrył, te forum to śmiech na sali, zostało parę ludzi co piszą treściwie i na temat, reszta to banda idiotów
-
kakałowy szatan
szanuję Twoje wypowiedzi ale Ty musisz też się szanowaćmytotoksyna1 pisze:..czy ja muszę się wstydzić za szatana kakaowego ?
..a kysz , zmoro !
- mytotoksyna1
kakałowy szatan pisze:szanuję Twoje wypowiedzi ale Ty musisz też się szanowaćmytotoksyna1 pisze:..czy ja muszę się wstydzić za szatana kakaowego ?
..a kysz , zmoro !
stan1069@o2.pl pisze:To kto według Ciebie tak treściwie pisze ?????turbogrocho49 pisze:toś amerykę odkrył, te forum to śmiech na sali, zostało parę ludzi co piszą treściwie i na temat, reszta to banda idiotów
podejrzewam że ten co najpierw spyta czy za warchlaka duńskiego 250 to dużo ????????
pózniej ile mu trzeba doxy dosypać bo mu duszno
krótko przed sprzedażą poopowiadać że jest ssanie
a na końcu że peło z pesel żle rządzi![]()
![]()
![]()
![]()
Chief Ty to dopiero pierdoły opowiadasz gospodarstwo zostawiłeś bratu , świnie tuczysz , pole uprawiasz tirem jeżdzisz co tam jeszcze działasz ??????????
jest trudny czas i się czepiacie po prostu :oops:tymi tuczami tych mięśniaków wykończyliście cykl zamknięty a teraz samych siebie wykończycie![]()
Stan super tekst : " ile mu trzeba doxy dosypać bo mu duszno "
Myśmy z Pablem i Rafalem nasze polskie fermowe brali , i to z nowej chlewni . Tam to dopiero problemy były .
Turbo dobrze napisał że tu już tylko banda idiotów została co nic nie mają a się mądrzą

Turbo dobrze napisał że tu już tylko banda idiotów została co nic nie mają a się mądrzą
nie wygląda to dobrze,
ceny za małe ilości 3,40 - 3,50
fermówka 3,80 - 3,90
fermówka 3,80 - 3,90
toc to dobreceny sa u agenta 2.9 netto albo i 2.8jacekgg pisze:nie wygląda to dobrze,
fermówka 3,80 - 3,90
skupnicy objazdowi 3,20mat pisze:toc to dobreceny sa u agenta 2.9 netto albo i 2.8jacekgg pisze:nie wygląda to dobrze,
fermówka 3,80 - 3,90