CENY TRZODY

nemezis

Re: CENY TRZODY

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:33 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
baraki

Post autor: baraki »

Stanislaw pisze:mam pytanie ,ile kazdy z Was moze zwiekszyc produkcje tucznika ,rocznie od swoich loch, bez inwestycji w budowe nowych budynkow. Modernizacja moze byc.Pytam bo chcialbym wiedziec czy jest nam potrzebna inwestycja w molochy trzymajace kilkaset,czy tysiecy loch.Przeciez latwiej byloby zmodernizowac to co jest .Z mojej okolicy wszyscy porezygnowali z PROWu na odbudowe poglowia loch.U mnie moznaby z 700 szt zwiekszyc , czyli o 30- 40 loch
Produkcja żywca wieprzowego w Polsce to 1600 000 ton ogółem
Zakładając wyniki produkcyjne 26 tuczników od lochy na rok oraz aktualny średni uzysk mięsa z jednego tucznika 90kg mamy:
1600 000t / (26* 0,09t)=695652
Jak widać wystarczy nam niespełna 700 tyś loch żebyśmy byli samowystarczalni a według GUS mamy tych loch 900tyś.
0909

Post autor: 0909 »

baraki pisze:
Stanislaw pisze:mam pytanie ,ile kazdy z Was moze zwiekszyc produkcje tucznika ,rocznie od swoich loch, bez inwestycji w budowe nowych budynkow. Modernizacja moze byc.Pytam bo chcialbym wiedziec czy jest nam potrzebna inwestycja w molochy trzymajace kilkaset,czy tysiecy loch.Przeciez latwiej byloby zmodernizowac to co jest .Z mojej okolicy wszyscy porezygnowali z PROWu na odbudowe poglowia loch.U mnie moznaby z 700 szt zwiekszyc , czyli o 30- 40 loch
Zakładając wyniki produkcyjne 26 tuczników od lochy na rok oraz aktualny średni uzysk mięsa z jednego tucznika 90kg mamy:
Jak widać wystarczy nam niespełna 700 tyś loch żebyśmy byli samowystarczalni a według GUS mamy tych loch 900tyś.
to mamy nad produkcje ?
0909

1963

Post autor: 1963 »

baraki pisze:
Marku to że umiesz to robić wcale nie znaczy że wszyscy umieją ,nie jest to takie proste jak by się wydawało. tuczyć może każdy ale do macior potrzeba znacznie więcej umiejętności ,wiedzy i chęci oraz cierpliwości
mat

Post autor: mat »

0909 pisze:http://agrobiznes.money.pl/artykul/tak-tanio-jeszcze-nie-bylo-ceny-gruntow,99,0,1954147.html
Wszystko w dół deflacja
pieprzysz glupoty bez problemuk upuja po 50tys zl od osob prywatnych a nawet po 70 tys za lepsze kawalki gdzie ty widzisz deflacje ???????
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2015, 20:47 przez mat, łącznie zmieniany 1 raz.
danielski813

Post autor: danielski813 »

Dzis 3,9netto od poniedziałku 3,8 a w sokolowie od poniedziałku 4,6 wbc
MARTECH

Post autor: MARTECH »

w koncu grunty zaczna taniec glupota jest kupywac tak drogo role to sie nigdy nie wruci
0909

http://www.nakrus.pl/
Spadające ceny tucznika wywrócą ceny zboża i ziemi do góry nogami
Ostatnio zmieniony sobota 14 lis 2015, 21:40 przez 0909, łącznie zmieniany 1 raz.
nemezis

Post autor: nemezis »

J
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:32 przez nemezis, łącznie zmieniany 3 razy.
MARTECH

miastowi maga kupic role korespondycyjnie i byc rolnikiem
Falco

Post autor: Falco »

Falco

vicia1223 pisze:Ilość mięsa krajowego spełnia zapotrzebowanie konsumentów w 50%, reszta to import . Słowa ministra z tego roku , wieprzowina jako jedyna jest sprawdzana ze wszystkich produktów rolnych , reszty jest na tyle że wystarczy na export . W polski mięso wieprzowe też wyjeżdża nie mówię że nie ale dane mówią że połowy brakuje wg potrzeb . Nasze jedzie tam a ich jedzie do nas
Powiem więcej, są takie dane co mówią, że ilość krajowego zaspokaja 30% zapotrzebowania, reszta to import ;-)
Szalone? Nie zależy kto i jak to policzy. W poniedziałek rozmawiałem z producentem tucznika z okolic Gostynia, twierdził, że oferują warchlaka w cenie 155zł. Jeżeli jakimś cudem znacząco spadnie cena zboża jak to wieszczy nasz J.B. to będzie zysk, zwłaszcza u tych co tuczą w otwartym na kupnym zbożu. Zysk będzie, nie wiadomo tylko czy to będzie się opłacać.
baraki

Post autor: baraki »

Według GUS około 10% ubijanych tuczników to import, import do export miesa miej więcej wychodzi na 0 .
Odnośnie warchlaków to ciężko o wiarygodne dane ile tego importujemy.
Falco

Jeżeli ARiMR nie ma 100% wiarygodnych danych o imporcie żywych zwierząt, to ja już nie wiem nic ....
https://www.youtube.com/watch?v=q9h2pZSxfFA
mietko75

Post autor: mietko75 »

Jak Tyś Falko tak treściwe filmy znalazł :?: :wink: :?: :wink: :?: :wink:
mat

0909 pisze:http://www.nakrus.pl/
Spadające ceny tucznika wywrócą ceny zboża i ziemi do góry nogami
a co ma cena tucznika do ceny ziemi powiedz mi nie ma nic !!!!!! za inne galezi produkcji orlniczej a dobra ziemia zawsze bedzie w cenie !
chłop

Post autor: chłop »

A wczoraj mieliśmy wycieczkę do historii !!!
Jeden kolega robił w garażu wyroby ze swoich świnek, ja przyniosłem bimberek , sąsiad baniak pysznych ogóreczków i powiem wam że łza się w oku zakręciła przy tym zapachu.
Bo to był prawdziwy Zapach , Smak z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą itp bez konserwantó, barwników, żelatyny, chemii !!!!
Na szynki trzeba poczekać jak u dziadka bo to nie te sklepowe pod nazwą Szynka Dziadziusia ze świni ubitej w poniedziałek a w środę w sklepowej ladzie.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

chłop pisze:A wczoraj mieliśmy wycieczkę do historii !!!
Jeden kolega robił w garażu wyroby ze swoich świnek, ja przyniosłem bimberek , sąsiad baniak pysznych ogóreczków i powiem wam że łza się w oku zakręciła przy tym zapachu.
Bo to był prawdziwy Zapach , Smak z pieprzem, solą, czosnkiem, cebulą itp bez konserwantó, barwników, żelatyny, chemii !!!!
Na szynki trzeba poczekać jak u dziadka bo to nie te sklepowe pod nazwą Szynka Dziadziusia ze świni ubitej w poniedziałek a w środę w sklepowej ladzie.

Najtreściwsze , mądre słowa , które padły po kilku dniowej posusze słownej na forum Trzoda Chlewna.
mietko75

Jak coś z tego baniaka i tego płynu Wam Chłopie zostało to przyjedź do mnie to Cię domowym wyrobem z dzika poczęstuję . :lol: :wink:
chłop

Post autor: chłop »

chętnie ale za daleko.

Po za tematem posłuchajcie tego utworku Gość napisał prawdę a druga zwrotka cała prawda !!!

https://www.youtube.com/watch?v=R1pTic0Xly8
F1

Post autor: F1 »

mat pisze:
0909 pisze:http://agrobiznes.money.pl/artykul/tak-tanio-jeszcze-nie-bylo-ceny-gruntow,99,0,1954147.html
Wszystko w dół deflacja
pieprzysz glupoty bez problemuk upuja po 50tys zl od osob prywatnych a nawet po 70 tys za lepsze kawalki gdzie ty widzisz deflacje ???????
Pewnie że ziemia nie stanieje ta śmieszna ustawa wcale n ie ograniczy wykupu bo to jest tylko mydlenie oczu jest masa luk i można to be problemu obejść
0909

W całej Uni zaczyna sie deflacja
mat

jaka ???? deflacja jest zo roku i co z tego ??????
MARTECH

F1 pisze:
mat pisze:
Wszystko w dół deflacja
Pewnie że ziemia nie stanieje ta śmieszna ustawa wcale n ie ograniczy wykupu bo to jest tylko mydlenie oczu jest masa luk i można to be problemu obejść
a pamietacie jak drogie byly mieszkania ,dzialki domy w 2008 i co sie stalo krach......
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

:D :D Wybijta sobie mrzonkę z zakutych ,głupich mózgownic , że zimia stanieje !
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
MARTECH

mytotoksyna1 pisze::D :D Wybijta sobie mrzonkę z zakutych ,głupich mózgownic , że zimia stanieje !
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
mytotoksyna1 pisze::D :D Wybijta sobie mrzonkę z zakutych ,głupich mózgownic , że zimia stanieje !
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
tak rozumuja osoby mocno zadluzone.....
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Ta cena ziemi jest chora tak jak cena tucznika :lol: :lol: niech tylko dopłat zabraknie to jedno zero trzeba odciąć od jej wartości :oops:
ale póki co niech każdy się cieszy że jest milionerem :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
czesio

Post autor: czesio »

milionerzy jaka cena na żywą po niedzieli???????
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

stan1069@o2.pl pisze:Ta cena ziemi jest chora tak jak cena tucznika :lol: :lol: niech tylko dopłat zabraknie to jedno zero trzeba odciąć od jej wartości :oops:
ale póki co niech każdy się cieszy że jest milionerem :lol: :lol: :lol: :lol:

Słusznie, czas zabrać wszelakiego rodzaju dopłaty -wtedy molochy i im podobni znajdą się w Lombardach i łapach Komorników.
..nastąpi II reforma rolna - każdy kawałek gruntu będzie wchłonięty przez pracowitych małorolnych.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

:D P. Mietko !! P. Martech mnie obraża !
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

czesio pisze:milionerzy jaka cena na żywą po niedzieli???????
Barany przemądrzałe jaka cena po niedzieli???
U mnie 4 -4,2 od miesiąca bez zmian
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Czasami sie zastanawiam czemu część osób z tego forum nie kandydowało do sejmu
Jezu kochany tam byście dopiero robili karierę, po ci sie brudzic w tych świniach i polu.
Jestem tu od ponad 7 lat i zamiast mądrzejszych i godnych rady spotykać to coraz gorsi i bardziej cwani
A jak by bardziej sie przyjrzeć to wiecej dziecinady i głupoty w głowach co niektórych .
Przejzyjcie ten temat od poczatku i zastanówcie sie nad sobą bo barachlo sie robi....
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

toś amerykę odkrył, te forum to śmiech na sali, zostało parę ludzi co piszą treściwie i na temat, reszta to banda idiotów
arek

Post autor: arek »

turbo a co to jest treściwe pisanie bo powiem szczerze ze jak czytam ze na 6 klasie gleby osiągacie 6 ton pszenżyta to co to jest za tresc
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

turbogrocho49 pisze:toś amerykę odkrył, te forum to śmiech na sali, zostało parę ludzi co piszą treściwie i na temat, reszta to banda idiotów
To kto według Ciebie tak treściwie pisze ?????
podejrzewam że ten co najpierw spyta czy za warchlaka duńskiego 250 to dużo ????????
pózniej ile mu trzeba doxy dosypać bo mu duszno
krótko przed sprzedażą poopowiadać że jest ssanie
a na końcu że peło z pesel żle rządzi :lol: :lol: :lol: :lol:
Chief Ty to dopiero pierdoły opowiadasz gospodarstwo zostawiłeś bratu , świnie tuczysz , pole uprawiasz tirem jeżdzisz co tam jeszcze działasz ??????????

jest trudny czas i się czepiacie po prostu :oops:tymi tuczami tych mięśniaków wykończyliście cykl zamknięty a teraz samych siebie wykończycie :shock: :shock:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Krok piąty dla stabilizacji rynku mięsa wieprzowego.
5. Definitywny i Kategoryczny zakaz sprowadzania knurów z poza granic POLSKI I loszek.
..generuje to różnej maści choroby .
..kod DNA , RNA jest u tych osobników w rozsypce.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..to tyczy także nasienia.
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

I tak w koło Macieju.
Stan piszesz o tych duńczykach juz z 5 lat, a jakoś nikt nie bankrutuje, tak dla ciebie to powiem ci że gospodarka się rozwija, ale ty i tak tego nie ogarniesz, za malutki jesteś, ty umiesz tylko opluć wszystkich w tym jesteś dobry. Myślisz że kredyty ktoś za mnie spłaca, nie sam spłacam.
kakałowy szatan

Post autor: kakałowy szatan »

MARTECH pisze:
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
..takiej obcji ni ma .
1 miliard ludzi głoduje.
tak rozumuja osoby mocno zadluzone.....
mocno?
kakałowy szatan

Chief pisze:
czesio pisze:milionerzy jaka cena na żywą po niedzieli???????
Barany przemądrzałe jaka cena po niedzieli???
U mnie 4 -4,2 od miesiąca bez zmian
czytamy forum teraz , i tak ci powiem postaw auto w miejscowości Podmokle Małe ( jesteś kierowcą to wiesz gdzie to jest ), a załadujemy CI w 1 h 180 szt tucznika o średniej mięsności 54% i wydajności 77% wystawisz tylko fakt na naszą grupę i musisz zapłacić w 7 dni , już nie chodzi o 4,20 daj choć 3,8
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

..czy ja muszę się wstydzić za szatana kakaowego ?
..nie, szatana trza gonić w misiom DZIURĘ.
..a kysz , zmoro !
kakałowy szatan

turbogrocho49 pisze:toś amerykę odkrył, te forum to śmiech na sali, zostało parę ludzi co piszą treściwie i na temat, reszta to banda idiotów
powiedzmy tak szczerze , coś jest na rzeczy
kakałowy szatan

mytotoksyna1 pisze:..czy ja muszę się wstydzić za szatana kakaowego ?
..a kysz , zmoro !
szanuję Twoje wypowiedzi ale Ty musisz też się szanować :twisted:
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

kakałowy szatan pisze:
mytotoksyna1 pisze:..czy ja muszę się wstydzić za szatana kakaowego ?
..a kysz , zmoro !
szanuję Twoje wypowiedzi ale Ty musisz też się szanować :twisted:
:D :D Widzę skruchę , a to dobrze wróży na przyszłość.
Ulan

Post autor: Ulan »

stan1069@o2.pl pisze:
To kto według Ciebie tak treściwie pisze ?????
podejrzewam że ten co najpierw spyta czy za warchlaka duńskiego 250 to dużo ????????
pózniej ile mu trzeba doxy dosypać bo mu duszno
krótko przed sprzedażą poopowiadać że jest ssanie
a na końcu że peło z pesel żle rządzi :lol: :lol: :lol: :lol:
Chief Ty to dopiero pierdoły opowiadasz gospodarstwo zostawiłeś bratu , świnie tuczysz , pole uprawiasz tirem jeżdzisz co tam jeszcze działasz ??????????

jest trudny czas i się czepiacie po prostu :oops:tymi tuczami tych mięśniaków wykończyliście cykl zamknięty a teraz samych siebie wykończycie :shock: :shock:

Stan super tekst : " ile mu trzeba doxy dosypać bo mu duszno " :D bardzo mi się podoba :D .. ale inną sprawą jest że doxy czasami już nie działa bo za dużo dostał w dani, aż zęby mu zżółkły ;)
mietko75

Myśmy z Pablem i Rafalem nasze polskie fermowe brali , i to z nowej chlewni . Tam to dopiero problemy były .
Turbo dobrze napisał że tu już tylko banda idiotów została co nic nie mają a się mądrzą :!: :!:
jacekgg

Post autor: jacekgg »

nie wygląda to dobrze,
ceny za małe ilości 3,40 - 3,50
fermówka 3,80 - 3,90
mat

jacekgg pisze:nie wygląda to dobrze,
ceny za małe ilości 3,40 - 3,50
fermówka 3,80 - 3,90