FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
http://www.cenyrolnicze.pl/prawo-i-fina ... ty-lapowka
I jak w tym Kraju bedzie dobrze???
I jak w tym Kraju bedzie dobrze???
będzie kogo ulaskawiac
Najlepiej na świniach wychodzą na dziś Ci ze strefy co zlikwidowali z produkcji w zamian za rekompensaty

ile mają tej rekompensaty?
100zl sz
teraz na cukrze można zarobić
sie okazuje że nawet Brazylia nie pokryje zapotrzebowania
kto ma buraki cukrowe ?
http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 61180.html
a kto ma opanowany rynek cukru w Polsce ?
pewnie ci sami co niedługo opanują rynek wieprzowiny
kto ma buraki cukrowe ?
http://www.farmer.pl/agroskop/analizy-i ... 61180.html
a kto ma opanowany rynek cukru w Polsce ?
pewnie ci sami co niedługo opanują rynek wieprzowiny
to jak można się spodziewać jakiś podwyżek bliżej świąt czy nie co się łudzić?
- mytotoksyna1
..moim zdaniem dołować nie będzie cena tuczników ,ale szczytów Mount Ewerestu długggo nie osiągnie.
W sklepach bardzo drogo ,posunięć logicznych ze strony Kaczyńskiego brak (nie dziwię się wcale ,bo naprawdę rolnictwo zna jak mało kto
,normalnie normalka .)
W sklepach bardzo drogo ,posunięć logicznych ze strony Kaczyńskiego brak (nie dziwię się wcale ,bo naprawdę rolnictwo zna jak mało kto
Niestety macie panowie racje z jozwiakowskim kiedyś dzwonie do ath i mowie ile dadzą bo jozwiakowski daje tyle a on do mnie ze my z markiem się licytować nie będziemy a kuzynowi z innego rejonu dali więcej chociaż mieli dalej i koniec rozmowy. Wszyscy co skupują w tej okolicy cenę ustalają z damaslawkiem i zawsze mamy jedne z najniższych w kraju.
-
Wielkopolanin
Sam przyznajesz rację, ze kierują się ceną od Niego ponieważ im pasuje to wyznacznikiem jest Damasławek. Największy pośrednik na okolicę i może robić takie zawirowanie z cena. To że płaci w terminie 1-2 dni nie może być usprawiedliwieniem do zaniżenia ceny.
Z tego co słyszałem sprzedaje również bezpośrednio do ubojni i zm nawet tutaj kiedyś ktoś wspominał że sprzedaje do Pini.[/quote]
No masz racje im to pasuje, ale już podobny termin zapłaty im nie pasuje.
BTW FarmerB Ty nie jesteś czasem rocznik 86? Bo jeśli tak to chyba Cie kojarze.
Z tego co słyszałem sprzedaje również bezpośrednio do ubojni i zm nawet tutaj kiedyś ktoś wspominał że sprzedaje do Pini.[/quote]
No masz racje im to pasuje, ale już podobny termin zapłaty im nie pasuje.
BTW FarmerB Ty nie jesteś czasem rocznik 86? Bo jeśli tak to chyba Cie kojarze.
no wlasnie jak by nie było zakazu wywozu, to moglibysmy sprzedawać świnie gdziekolwiek - jak nie z Polakiem, to z niemcem albo czechem współpracowac jak by się szło dogadać. Kiedy ten zakaz minie wywozu żywych zwierząt? napewno jego zniesienie miało by ogromny wpływ na cene u nas.chłop pisze:Mam pomysł a może skoro u Merkelowej świnia droższa jak u nas to może będziemy dogadywać się z firmami transportowymi bo po co mają lecieć na pusto niech wezmą naszego tucznika do niemiec po ich cenie a euro 4,27 stoi co wy na to ?????
Kuźwa sorry zapomniałem że stara unia wiedziała jak się zabezpieczyć przed takim scenariuszem i kazała nam kilka ładnych lat Auyeskiego zwalczać i jest zakaz wywozu żywych !!!!!
Wiedziały skur...le jak nas wydupczyć bo byśmy ich zalali żywcem a tak to ubojnie u nas wykupili i sterują cenami !!!!!
poniżej tak jak trzeba
Ostatnio zmieniony sobota 28 lis 2015, 09:45 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
O!Ulan pisze:no wlasnie jak by nie było zakazu wywozu, to moglibysmy sprzedawać świnie gdziekolwiek - jak nie z Polakiem, to z niemcem albo czechem współpracowac jak by się szło dogadać. Kiedy ten zakaz minie wywozu żywych zwierząt? napewno jego zniesienie miało by ogromny wpływ na cene u nas.chłop pisze:Mam pomysł a może skoro u Merkelowej świnia droższa jak u nas to może będziemy dogadywać się z firmami transportowymi bo po co mają lecieć na pusto niech wezmą naszego tucznika do niemiec po ich cenie a euro 4,27 stoi co wy na to ?????
Kuźwa sorry zapomniałem że stara unia wiedziała jak się zabezpieczyć przed takim scenariuszem i kazała nam kilka ładnych lat Auyeskiego zwalczać i jest zakaz wywozu żywych !!!!!
Wiedziały skur...le jak nas wydupczyć bo byśmy ich zalali żywcem a tak to ubojnie u nas wykupili i sterują cenami !!!!!
Słyszę że jeszcze ktoś widzi potrzebę uwolnienia naszego kraju, lub jego części od tej zarazy. Próbowałem jakiś czas temu znaleźć sojuszników w walce o potwierdzenie unijne że 2/3 powierzchni naszego kraju jest od wielu miesięcy wolne i może w związku z tym sprzedawać świnie żywcem do Niemca, Holendra i Duńczyka. Świadomość w tej sprawie wśród producentów jest znikoma i nikt poza nami -Stowarzyszeniem Producentów Podlasie za ten temat się nie zabrał.
http://www.kzp-ptch.pl/index.php/95-akt ... ujeszkyego
okazuje się że to wojewódzcy lekarze razem z Polsusem w naszym imieniu stwierdzili że decyzja o uznaniu Polski lub jej części jest dla producentów niekorzystna.
http://www.kzp-ptch.pl/index.php/95-akt ... ujeszkyego
Mhhh. Jest niekorzystna - to fakt ale nie dla producentów, tylko dla Zakładów "Polskich?" które bez skrępowania mogą sobie kupować świnie do uboju nawet z Pribałtytki i zalewać kraj warchlakiem z Pribałtyki do tuczy nakładczych z rejonów ASF i Aujeszki. Żadna świnia żywa też im z Polski nie wyjedzie. To mają raj.
ich producenci warchlaka też mają raj i do nas sprzedają pomimo że u nas nie kupują. U Niemca jacyś chyba zwariowani przetwórcy kupują dzisiaj żywiec na haku po 1,31 euro czyli około 5,5 na haku a u nas 4,5 a może mniej i jeszcze w kolejki trzeba się pisać bo taką nadprodukcję tuczników w kraju mamy?
http://www.isn-schweineboerse.de/Portal ... eldung.pdf
Pytanie do Polsus. Czy w związku z Waszą decyzją mniej świń- warchlaków wjechało do Polski z Danii i Holandii i Pribałtyki, czy więcej?
Czy status zdrowotny Polski w związku z tym się podniósł czy tez obniżył. Do niedawna Podlasie całe mogło być uznane za wolne od Aujeszki a teraz już jeden region Podlasia został zainfekowany albo warchlakiem, tucznikiem z Pribałtyki lub reszty Polski która jeszcze a wirusem walczy.
Poszukuję świadomych producentów którzy razem z Podlasiem wystąpią o uznanie ich regionów za wolne od Aujeszki. Procedura jest prosta, Wystarczy tylko chcieć i zgłosić do powiatowego i wojewódzkiego a potem wojewódzki do głównego. Ale to trzeba chcieć. My chcieliśmy. Na nasze kolejne pisma Giwet po konsultacjach ( jakie konsultacje? to powinno być urzędowe automatyczne działanie) ma wystąpić do Unii o uznanie części Podlasia za wolne od Aujeszki. Czy zgłosi - niedługo sprawdzimy pisząc kolejne pismo o udzielenie informacji publicznej.
A gdzie reszta kraju? Gdzie 2/3 polskich producentów -świniarzy!!!!!? Maniana?
uwazam ze z warchlakiem nawleczono tyle chorob ze wiekszosc moich sasiadow nie poradzila sobie z chorobami.W moim regionie na myko skuteczna jest tylko jedna szczepionka.
U mnie działa też tylko jedna, o dziwo ta najtańsza.
W moim rejonie 4pln na poniedziałek jak u was?
No masz racje im to pasuje, ale już podobny termin zapłaty im nie pasuje.Wielkopolanin pisze:Sam przyznajesz rację, ze kierują się ceną od Niego ponieważ im pasuje to wyznacznikiem jest Damasławek. Największy pośrednik na okolicę i może robić takie zawirowanie z cena. To że płaci w terminie 1-2 dni nie może być usprawiedliwieniem do zaniżenia ceny.
Z tego co słyszałem sprzedaje również bezpośrednio do ubojni i zm nawet tutaj kiedyś ktoś wspominał że sprzedaje do Pini.
BTW FarmerB Ty nie jesteś czasem rocznik 86? Bo jeśli tak to chyba Cie kojarze.[/quote]
oj pomyłka trochę starszy rocznik
4,2 - 4,5Chief pisze:W moim rejonie 4pln na poniedziałek jak u was?
wlkp
Cena marzenie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
bo to cena w klasie E
4 zl na wbc cena marzenie masarni ubojni nic tylko zarabiac a rolnikow dymac bez wazeliny !!!
W roli sprostowania to podałem cenę wagi żywejChief pisze:W moim rejonie 4pln na poniedziałek jak u was?
ddd pisze:4,2 - 4,5Chief pisze:W moim rejonie 4pln na poniedziałek jak u was?
wlkp
ja podałem wbc e klasa za ilości od 10 sztuk do ...
4 zł jak na razie nie spotkałem oferty
spotkasz nie martw się
Świętokrzyskie > okolice Pacanowa skup 3.40+vat na 30.11.2015.Chief pisze:W moim rejonie 4pln na poniedziałek jak u was?
a ile płaci pan Z z tych okolic?????
zakłady dzwonią, pytają o tucznika i po cichu dają 5 za WBC
a Wozniecki nadal 3 zeta ciekawe kto mu sprzedaje jak gostek kilka setek dziennie kukuje
ja na jutro 3,6 za 20 szt , k.urwa toć to 100 dokładki do szt. 
w tym źródle http://www.minrol.gov.pl/Rynki-rolne/Zi ... .11.2015-r takiej tanizny nie widać....
spędy poniżej 3 zł
w tym źródle http://www.minrol.gov.pl/Rynki-rolne/Zi ... .11.2015-r takiej tanizny nie widać....
spędy poniżej 3 zł
Sprzedają ,sprzedają tylko nikt się do tego nie przyzna ,a z drugiej strony wiadomo że to nie zboże w magazynie które może leżeć . Kolega ma kilkadziesiąt szt. na sprzedaż i każda po około 150arek pisze:a Wozniecki nadal 3 zeta ciekawe kto mu sprzedaje jak gostek kilka setek dziennie kukuje
skup na jutro 3,10 plus vat
40 gr podwyżka to ostro 
kilka setek????arek pisze:a Wozniecki nadal 3 zeta ciekawe kto mu sprzedaje jak gostek kilka setek dziennie kukuje
do samego piniego wstawia w tysiacach kolego
co do woznieckiego to dzisiaj laduja u mnie we wsi do niego, ale ceny ni ciula sie nie dowiem bo to zawziete ludzie takze prawdy nie powiedza
to ze kupuje w tysiącach to wiem ale ja pisałem a tych na skupach a przecież on ma rożne sposoby wspolpracy chociażby z cena niemiecka czy wstawia warchlaki i odbiera tucznika ale tam wiadomo ze 3 zet nie placi
nie wiem ile prawdy w tym ale 185szt pojechalo po 3,8 wż 
-
robert0169
a mnie na chwilę obecną w temacie cen trzody nie dziwi już nic......
- mytotoksyna1
Cena 3,10 +r
..do 10 sztuk.
..do 10 sztuk.
Panowie ruszac sie na strajk do sepolna krajenskiego ktory dzisiaj jest. przeciez ta cena 15 lat temu byla 3 zl a teraz tez jest 3 zl to tak jak by teraz po 2 zl byly w porownaniu do tego co bylo 15 lat temu !!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
stan1069@o2.pl
Z dowozem ?????????????mytotoksyna1 pisze:Cena 3,10 +r
..do 10 sztuk.
- mytotoksyna1
Masz rację , ale powinno się poczekać jeszcze na zdecydowane , energiczne kroki nowego ministra rolnictwa !!mat pisze:Panowie ruszac sie na strajk do sepolna krajenskiego ktory dzisiaj jest. przeciez ta cena 15 lat temu byla 3 zl a teraz tez jest 3 zl to tak jak by teraz po 2 zl byly w porownaniu do tego co bylo 15 lat temu !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Po Nowym Roku trza rozeznać sytuację !
Duńczycy cieszą sie ze zysków za rok 2014 i 2015 a Polacy ?
jak cena na nowy tydzięń
Niewolnik ma się cieszyć że pozwolono nazywać się mu europejczykiem i niech napierdala0909 pisze:Duńczycy cieszą sie ze zysków za rok 2014 i 2015 a Polacy ?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 lis 2015, 10:19 przez Edd, łącznie zmieniany 1 raz.
- mytotoksyna1
..co ty urwałeś się z choinki ?olek05 pisze:jak cena na nowy tydzięń
..trzy wersety do góry spójrz i skojarz jażnie .
.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:28 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
30.11.2015 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
nemezis pisze:Woli ścisłości to nie z przed 15 lat ale blisko 25. Co do samego strajku w sprawie cen - to proponuje przeanalizować sytuację w naszym kraju -[relacja producent-przetwórca-półka sklepowa] Można rzec że ten interes jest już pozamiatany. Proponował bym raczej każdemu aby przeanalizował czy nie spieniężyć tego co się da i spier...ć z tego interesu lub nie wydostać się bez minusa, czy nadal tkwić w tym i mieć nadzieję.Jak to mówią nadzieja matką głupich.mat pisze:Panowie ruszac sie na strajk do sepolna krajenskiego ktory dzisiaj jest. przeciez ta cena 15 lat temu byla 3 zl a teraz tez jest 3 zl to tak jak by teraz po 2 zl byly w porownaniu do tego co bylo 15 lat temu !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Woli ścisłości to nie z przed 15 lat ale blisko 25. Co do samego strajku w sprawie cen - to proponuje przeanalizować sytuację w naszym kraju -[relacja producent-przetwórca-półka sklepowa] Można rzec że ten interes jest już pozamiatany. Proponował bym raczej każdemu aby przeanalizował czy nie spieniężyć tego co się da i spier...ć z tego interesu lub nie wydostać się bez minusa, czy nadal tkwić w tym i mieć nadzieję.Jak to mówią nadzieja matką głupich.[/quote od myszy do cesarza wszyscy zyja z gospodarza------zawsze rolnikow beda rabac na cenie lepiej zajac sie czym innym niz ciagle dokladac do interesu ----- dostajemy doplaty i tak przejmuja je zm. i cala otoczka zwiozana z rolnictwem ele jestesmy w UE. biezcie kredyty i badzcie niewolnikami bankow........nemezis pisze:mat pisze:Panowie ruszac sie na strajk do sepolna krajenskiego ktory dzisiaj jest. przeciez ta cena 15 lat temu byla 3 zl a teraz tez jest 3 zl to tak jak by teraz po 2 zl byly w porownaniu do tego co bylo 15 lat temu !!!!!!!!!!!!!!!!!!