FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
http://www.zmskiba.pl/?pid=75
naj niższa cena w kraju
Niemcy kolejne centy do góry
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
naj niższa cena w kraju
Niemcy kolejne centy do góry
http://www.isn-schweineboerse.de/Auktio ... talog.aspx
Skup drugi tydzień 3,00 netto, jedna trzecia to przerosty.
-
robert0169
po 3 kupie jednego moze byc przerost 130+kielckie
- mytotoksyna1
https://youtu.be/Y9j__zgw6wYrobert0169 pisze:po 3 kupie jednego moze byc przerost 130+kielckie
Salami chcesz zrobić ?
192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?
Super wyniki jutro zamawiaj następne Duńczykikaczy pisze:192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?
No cóż pytasz więc odpowiadam na zwykłym PBZ czy Wbp mam to samo kto nie potrafi tego zrobić pozostaje mu tucz importówkaczy pisze:192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?
Od jednej (najlepszej) lochy wyszło Ci 30 tuczników/rok, czy średnio ze wszystkich loch? Bo to różnica..
zamierzam położyć ruszta na chlewni więc narazie nie zamówię. Pochwal się swoimi wynikami 0909.0909 pisze:Super wyniki jutro zamawiaj następne Duńczykikaczy pisze:192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?
Niektórzy pracują zawodowo i na trzymanie loch nie mogą sobie pozwolić, bo musieli by zrezygnować z pracy.F1 pisze:No cóż pytasz więc odpowiadam na zwykłym PBZ czy Wbp mam to samo kto nie potrafi tego zrobić pozostaje mu tucz importówkaczy pisze:192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?acha na koniec roku wyszło mi od lochy 30 tuczników sprzedanych ale nie wiem czy cieszyć się z wyniku bo przy tych cenach to o opłacalności trudno mówić średnio wyszło 5,40 wbc za cały rok
09 wynikk to jest od swiat do swiat a wielkonc w marcu
To słabo Ci tam płacą że musisz jeszcze świnie trzymać przy tej cenie a ile Ci zostało liczyłeś może? Bo ja aż boję się policzyć że do lasu pogonię jak - wyjdzie a do pracy mi się chodzić nie chce nie po to najlepsze lata poświęciłem gospodarstwu żeby teraz pracować i do świń dokładać jak się przez 5 lat nie poprawi to koniec ze świńkami tak mi zabrały prawie 50 lat życiakaczy pisze:zamierzam położyć ruszta na chlewni więc narazie nie zamówię. Pochwal się swoimi wynikami 0909.0909 pisze:Super wyniki jutro zamawiaj następne Duńczykikaczy pisze:192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?Niektórzy pracują zawodowo i na trzymanie loch nie mogą sobie pozwolić, bo musieli by zrezygnować z pracy.F1 pisze:No cóż pytasz więc odpowiadam na zwykłym PBZ czy Wbp mam to samo kto nie potrafi tego zrobić pozostaje mu tucz importówkaczy pisze:192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?acha na koniec roku wyszło mi od lochy 30 tuczników sprzedanych ale nie wiem czy cieszyć się z wyniku bo przy tych cenach to o opłacalności trudno mówić średnio wyszło 5,40 wbc za cały rok
Kolego Kaczy, każdy przyrost od tej wagi 26 powyżej 1kg na dobę należy uznać za zadowalający, aczkolwiek rekordu nie pobiłes powinny ważyć ciut lepiej przy sprzedaży, ale nie ma co przeżywać, to nie wyścigi...
- mytotoksyna1
Będzie podatek tzw. MYTO na tuczu kontraktowym i tuczu zagranicznego warchlaka 20 % od gotowego tucznika .
..na początek myślę ,,,,,,,,ze wystarczy .
..pieniądze będą gromadzone na czarną godzinę w rolnictwie , która wybije z chwilą odcięcia dopłat do rolnictwa w 2022 roku.
..na początek myślę ,,,,,,,,ze wystarczy .
..pieniądze będą gromadzone na czarną godzinę w rolnictwie , która wybije z chwilą odcięcia dopłat do rolnictwa w 2022 roku.
- mytotoksyna1
..moje tuczniki mają przyrosty 300 gram na dobę ,ale nie narzekam , chociaż mięso prima sort w smaku .Peron pisze:Kolego Kaczy, każdy przyrost od tej wagi 26 powyżej 1kg na dobę należy uznać za zadowalający, aczkolwiek rekordu nie pobiłes powinny ważyć ciut lepiej przy sprzedaży, ale nie ma co przeżywać, to nie wyścigi...
Szynka leżakuje wędzona w spiżarni 4-6 miesięcy.
-
mateuszkonrad
- Kontakt:
30.11.2015 Ceny skupu tuczników i macior - potrzebne działania rządu
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... d-tuczniki
http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/ ... d-tuczniki
to kufa i przu 6 zl na zywa dolozysz
dzisiaj miałem propozycje od pośrednika do kutna po 4,9 powoli szukają towaru
Widzę f1 że masz uraz do osób którzy kupują warchlaki (dunczyki), albo masz taki charakter i lubisz szydzić z ludzi. Według ciebie ktoś kto kupuje warchlaki jest nieudacznikiem bo nie umie sobie sam wyhodować, a jak już ktoś pracuje i dodatkowo tuczy to według Ciebie mało zarabia.
Prawda jest taka że kasy nigdy za wiele, prowadzę własną działalność i nie narzekam, świnki trzymam 2 razy w roku.
Jak byś miał 8ha i budynek na 300 tuczników to ciekaw jestem czy byś trzymał lochy i z nich wyżył i też byś się tak mądrzył?
Wstawiałem wcześniej polskie warchlaki i nigdy takich przyrostów nie miałem, dlatego zapytałem jak to u Was to wygląda.
Jak wstawiałem warchlaka cena żywca wahała się 4,5-4,7. Takiej ceny jak obecnie pewnie nikt się nie spodziewał. Mimo to ze wstępnych wyliczeń zostało mi ok 65 zł/szt nie licząc amortyzacji. Szału ni ma, ale zawsze coś, dobrze, że nie na minusie
Prawda jest taka że kasy nigdy za wiele, prowadzę własną działalność i nie narzekam, świnki trzymam 2 razy w roku.
Jak byś miał 8ha i budynek na 300 tuczników to ciekaw jestem czy byś trzymał lochy i z nich wyżył i też byś się tak mądrzył?
Wstawiałem wcześniej polskie warchlaki i nigdy takich przyrostów nie miałem, dlatego zapytałem jak to u Was to wygląda.
Jak wstawiałem warchlaka cena żywca wahała się 4,5-4,7. Takiej ceny jak obecnie pewnie nikt się nie spodziewał. Mimo to ze wstępnych wyliczeń zostało mi ok 65 zł/szt nie licząc amortyzacji. Szału ni ma, ale zawsze coś, dobrze, że nie na minusie
przy jakiej cenie sprzedałeś??? 65 zł zostało przy dzisiejszych cenach ????? warchlak po ile wyszedł na wstawienie??? swoją drogą wszyscy raptem prosiaka
kupić na już by chcieli bo taniocha normalnie to za drogo a teraz tel gorący 
Nie mam urazu do osób które kupują duńczyka może oprócz tuczu nakładczego bo wiem jak ciężko mieć dobre wyniki w rozrodzie ja na to pracowałem całe życie i mam doświadczenie większe niż Pejsak cieszy mnie że na nich tyle zarobiłeś w końcu po to się tym zajmujemykaczy pisze:Widzę f1 że masz uraz do osób którzy kupują warchlaki (dunczyki), albo masz taki charakter i lubisz szydzić z ludzi. Według ciebie ktoś kto kupuje warchlaki jest nieudacznikiem bo nie umie sobie sam wyhodować, a jak już ktoś pracuje i dodatkowo tuczy to według Ciebie mało zarabia.
- mytotoksyna1
Przed takimi osobami jak F1 to ja robię wielki ukłon !F1 pisze:Nie mam urazu do osób które kupują duńczyka może oprócz tuczu nakładczego bo wiem jak ciężko mieć dobre wyniki w rozrodzie ja na to pracowałem całe życie i mam doświadczenie większe niż Pejsak cieszy mnie że na nich tyle zarobiłeś w końcu po to się tym zajmujemykaczy pisze:Widzę f1 że masz uraz do osób którzy kupują warchlaki (dunczyki), albo masz taki charakter i lubisz szydzić z ludzi. Według ciebie ktoś kto kupuje warchlaki jest nieudacznikiem bo nie umie sobie sam wyhodować, a jak już ktoś pracuje i dodatkowo tuczy to według Ciebie mało zarabia.
..jak to jest prawda co pisze.
-
stan1069@o2.pl
Kaczy przecież to co dostaniesz na wypłate co miesiąc to nie wliczaj do zysku ze świń

KACZY pokaz jak ty to szybko policzyłeś bo według moich szybkich to tyle własnie dołożyłeś moje szybkie liczenie
125 x 3,8 = 475 zeta
warchlak 230 zeta
pasza 2,7 x 125 = 337,5 x 0,9 = 303 zeta
a o reszcie nie wspomnę
475 - 533 = -58 zeta
czyli na moje masz co najmniej 58 zeta w plecy
125 x 3,8 = 475 zeta
warchlak 230 zeta
a o reszcie nie wspomnę
475 - 533 = -58 zeta
-
zenekzkition
ciężko kupić warchlaka który waży 0 kg ale nie którzy daja rade
arek, a z jakiej okazji w paszy mnożysz przez 125? 
-
zenekzkition
ponieważ warchlak ważył 0 kg
125kg - 1,5% = 123,125 kg x 3,8zł = 467,85 + 7% = 500 złarek pisze:KACZY pokaz jak ty to szybko policzyłeś bo według moich szybkich to tyle własnie dołożyłeś moje szybkie liczenie
125 x 3,8 = 475 zeta
warchlak 230 zeta
a o reszcie nie wspomnę
475 - 533 = -58 zeta
warchlak 191,48 brutto / szt
wszystkie mieszania skrupulatnie notowane co do kilograma, wszystkie wydatki : warchlak, soja, premiks, zakwaszacz, zboże, leki, nawet stan licznika energii zanotowany, jak mówiłem były to wstępne obliczenia, wszystko będzie dokładnie liczone.
no tak zapomniałem odjąć na starcie 26,6 kg zmniejszy to co prawda o 60 zeta kosztów ale cenę paszy policzyłem na 900 zeta za tone i zużycie 2,7 kg wątpię czy w tym się wyrobi ale już pisałem na szybko liczylem
Arek ty na kalkulacje sie nie nadajeszarek pisze:KACZY pokaz jak ty to szybko policzyłeś bo według moich szybkich to tyle własnie dołożyłeś moje szybkie liczenie
125 x 3,8 = 475 zeta
warchlak 230 zeta
a o reszcie nie wspomnę
475 - 533 = -58 zeta
Jeżeli koleś zakupił warchlaka po 230pln to jakim cudem wyliczasz mu zużycie paszy do 125kg
Mój Boże coraz gorzej z wami panowie
Tak wogole to myśl rozsądnie chłopie bo kaczemu raczej chodziło o cenę 4,5 - 4,7 wtedy zostaje cos koło 70pln, wiem z autopsji bo sprzedawałem pod koniec września i początkiem października
Tak pierdolisz i wymądrzasz sie jak byś z miasta przyszedł
-
zenekzkition
tylko kto teraz płaci 3.8 
arek odejmij jeszcze różnicę ceny wrchlaka i ceny tucznika netto którą podałeś a którą ja podałem i 64 zł na szt się znalazło
Premix 20kg = 100 zł
Soja 150 kg = 255 zł
Jęczmień 200 kg = 130 zł
Pszenżyto 610 kg = 354 zł
Olej i dodatki = 100 zł
Robocizna i prąd SUMA 1000zł z zapasem jak ktoś ma drożej to jest źle !!!
Warchlak 230 brutto
Pasza 2,8 x 100 280 zł
Leczenie 10 zł
Prąd 5 zł bo w paszy już policzony
Suma 525 zł
125 kg x 3,8 = 475 zł + 7% = 508 zł bez robocizny i amortyzacji i upadków
Soja 150 kg = 255 zł
Jęczmień 200 kg = 130 zł
Pszenżyto 610 kg = 354 zł
Olej i dodatki = 100 zł
Robocizna i prąd SUMA 1000zł z zapasem jak ktoś ma drożej to jest źle !!!
Warchlak 230 brutto
Pasza 2,8 x 100 280 zł
Leczenie 10 zł
Prąd 5 zł bo w paszy już policzony
Suma 525 zł
125 kg x 3,8 = 475 zł + 7% = 508 zł bez robocizny i amortyzacji i upadków
e
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:27 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
chief przecież pisze kaczy ze opierdzielił po 3,8 ja mam cykl zamknięty to dlatego warchlaka nie odliczyłem ale przepraszam jeszcze trochę to wam i przy 2 zetach 100 zostanie no i jeszcze czy w sierpniu albo początkiem września warchlaka można było kupić za mniej niż 200 zeta watpie
-
zenekzkition
orientuje sie ktoś ile płaci food serwis??
,
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:27 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
kaczy pisze:192 szt w sredniej wadze 125kg poszły po 3,8 netto. Przyjechały w wadze 26,6 kg były u mnie 95 dni to chyba niezły wynik? jak to wychodzi u Was?
125-26,6 =98,4 kg w 95 dni, wiec 1,035 dziennie - jak na duńczyka to standard, u mnie do tej pory najszybciej rosły w tempie 1,16kg na dzien od 26 do 120 kg w średnio 81 dni przy zużyciu paszy na poziomie 2,58 i upadkach 1,5%, ale zazwyczaj okolo 1kg jest własnie przyrost.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 lis 2015, 22:40 przez Ulan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kuzwa to chyba na sterydach te świnie u was idą
Ja mam od 7lat dunczyka i najlepszy wynik to 1,05kg a standardowo mam w granicy 0,970kg
Ja mam od 7lat dunczyka i najlepszy wynik to 1,05kg a standardowo mam w granicy 0,970kg
kaczy pisze:125kg - 1,5% = 123,125 kg x 3,8zł = 467,85 + 7% = 500 złarek pisze:KACZY pokaz jak ty to szybko policzyłeś bo według moich szybkich to tyle własnie dołożyłeś moje szybkie liczenie
125 x 3,8 = 475 zeta
warchlak 230 zeta
a o reszcie nie wspomnę
475 - 533 = -58 zeta
warchlak 191,48 brutto / szt
wszystkie mieszania skrupulatnie notowane co do kilograma, wszystkie wydatki : warchlak, soja, premiks, zakwaszacz, zboże, leki, nawet stan licznika energii zanotowany, jak mówiłem były to wstępne obliczenia, wszystko będzie dokładnie liczone.
podając 65zł na plusie masz na myśli że masz 65zł ponad koszt wyprodukowania, a koszt wyprodukowania to tylko jedna ze składowych obciążeń w firmie zajmijącej się chowem i hodowlą. To tak jak by lek wet Ci liczył tylko za same leki i to po cenie w jakiej kupuje je w hurtowni, bez swojej robocizny, kosztów pracy, podatków itd. Albo handlarz soją, sprzedał by Ci ją po cenie takiej jaką kupił w Argentynie czy Brazylii - do tego dochodzi sporo innych kosztów zawsze.
Ogólnie dobry wynik Ci wyszedł jak na obecną cene. Ale od kosztu wyprodukowania powinno zostać 100zł średnio żeby wyjść na 0 tak naprawde i pozapłacać podatki, ubezpieczenia, kredyty, robocizne, amortyzacje itd. Dopiero to co powyżej to jest zysk.
Bo oni liczą pierwszą sprzedaż dlatego tak wychodzi 
Kaczy sprzedał 192szt a gdzie pozostałe 108?
Ciekawe kiedy one zejdą, ile jeszcze paszy zjedzą, jaką wagę średnią będą miały...
Ciekawe kiedy one zejdą, ile jeszcze paszy zjedzą, jaką wagę średnią będą miały...
kupiłem 200 szt 192 sprzedane, 4 szt upadki, 4 szt do zabicia na święta
- mytotoksyna1
..tu niepostrzeżenie wychodzi zwykła deska lipowa z tzw. SĘKIEM.magier pisze:Bo oni liczą pierwszą sprzedaż dlatego tak wychodzi
napisałem że najlepiej tak wyszło,na 15 rzutów, 2 były takie że 1,15 - ale to raczej zalezy od towaru jaki się dostanie- jak jest zdrowy, nie choruje, do tego ma jakieś lepsze geny to i idzie jak burza. zazywczaj też około 1 kg się kręci, dodam że żrą u mnie głównie ze zbóż żyto i pszenżyto (bez pszenicy).Chief pisze:Kuzwa to chyba na sterydach te świnie u was idą
- mytotoksyna1
..zły wynik , och zły.kaczy pisze:kupiłem 200 szt 192 sprzedane, 4 szt upadki, 4 szt do zabicia na święta
..na święta na stole widzę u ciebie kaczkę z Lidla.
Dobra niema co sie naśmiewać kazdy z nas hoduje jak tylko potrafi
Kaczemu i tak dobrze wyszło mimo ze cały czas liczę jak mogło ci zostać 65pln przy tej cenie to naprawdę wyczyn albo troche przekłamanie
A co do reszty przemadrzalkow to to forum tez służy docelow doradczych albo chociażby porównawczych wyników naszej chodowli
Wiem ze co poniektórzy nigdy nie zdradza sekretu jak osiągneli takie super wyniki bo to tajemnica Hogwartu,
Co do cen to wir Jędrzejów 4pln na ten tydzien
Kaczemu i tak dobrze wyszło mimo ze cały czas liczę jak mogło ci zostać 65pln przy tej cenie to naprawdę wyczyn albo troche przekłamanie
A co do reszty przemadrzalkow to to forum tez służy docelow doradczych albo chociażby porównawczych wyników naszej chodowli
Wiem ze co poniektórzy nigdy nie zdradza sekretu jak osiągneli takie super wyniki bo to tajemnica Hogwartu,
Co do cen to wir Jędrzejów 4pln na ten tydzien
Kurcze to powiem ci ze u mnie w paszy zbożem dominującym to wlasnie pszenicaUlan pisze:napisałem że najlepiej tak wyszło,na 15 rzutów, 2 były takie że 1,15 - ale to raczej zalezy od towaru jaki się dostanie- jak jest zdrowy, nie choruje, do tego ma jakieś lepsze geny to i idzie jak burza. zazywczaj też około 1 kg się kręci, dodam że żrą u mnie głównie ze zbóż żyto i pszenżyto (bez pszenicy).Chief pisze:Kuzwa to chyba na sterydach te świnie u was idą
Jęczmienia wogole nie sieje
zyto 9-10 % bialka, Pszenzyto 11 %, pszenica 12-16%, jak ktos ma dobra ziemie i plony 8-10 ton pszenicy to wyniki beda zawsze lepsze.Tylko jak zasieje rzepak i zbierze pod 6 ton to po co hodowla.
W poniedziałek odsadzałem loszki PBZxWBP. 138 dni od urodzenia. Jedną średnią zmierzyłem miarą wyszło 106-108kg w zależności od siły uciągu, Waga pokazała 121kg. Były wygłodzone, zawsze głodzę przed odsadzeniem loszek. Wydawało się, że lochy w upały kiepsko karmiły i prosięta nie były najlepsze a tu zaskoczenie. W miarę wyrównane w grupie, najmniejsza na oko lżejsza o 5kg, najcięższe kastraty cięższe o dobre 5kg od zważonej.
A zliczeniem kosztów to tutaj jest różnie, niektórym przyrastają kilogram na kolbie kukurydzy, inni własne zboże mają za darmo więc w koszty nie liczą, są i tacy co na tuczniku zarobią i przy 3zł, kosztem dużej straty na własnym prosiaku/warchlaku
A zliczeniem kosztów to tutaj jest różnie, niektórym przyrastają kilogram na kolbie kukurydzy, inni własne zboże mają za darmo więc w koszty nie liczą, są i tacy co na tuczniku zarobią i przy 3zł, kosztem dużej straty na własnym prosiaku/warchlaku