CENY TRZODY

stan1069@o2.pl

Re: CENY TRZODY

Post autor: stan1069@o2.pl »

Chief ty mi tu nie pierd... :lol: :lol: :lol: bajek !!
zboże byś chciał taniej kupić bo polski rolnik powinien ci sprzedać taniej bo jak sprzeda do Kuwejtu to transport drogo mu wyjdzie ??????????? :lol: :lol: :lol:
podaj średnią cene za np. 2 lata tego towaru który kupujesz bo raczej powyżej 6 zł płacisz :lol: :lol: :lol: :lol: i pewnie takiego całkiem czystego nie kupujesz bo jak byś kupował zdrowego to byś się po świecie za chlebem nie tułał
i nie piszcie żebyście brali od polskiego rolnika prosie bo w to nikt nie wierzy , jeszcze troche się pomęczycie i albo kontrakt albo suchy chleb
stan1069@o2.pl

Chief pisze:
Kazik pisze:Jak już jesteśmy przy warchlakach DK, to bierze ktoś na przyszły tydzień? Jaka cena za jaki status?
214 BLUE
214 / 30 = 5,20 :lol: :lol: :lol: :lol:
magier

Post autor: magier »

Chief pisze:
brzydal pisze:Chief nikt kto ma dobry towar z dziś na jutro nie sprzeda ci warchlaka bo tak nie da się funkcjonować produkcja prosiąt jest rytmiczna i zaplanowana i sprzedaż też musi taka być. Jeśli według ciebie nasza solidarność ma wyglądać w ten sposób że ja mam tobie sprzedać prosiaka za 180 zł szczepionego na cirkowirus wolnego od chorób, bo duński z takim samym statusem kosztuje powyżej 200zł i jeszcze na cirko nie jest zaszczepiony i jeszcze mówisz żę producenci prosiaka chcą ciebie okradać, trochę się zastanów nad tym co jest w tej relacji nie tak.
Doskonale wiem jak to funkcjonuje, podałem ci tylko przykład a ja z chęcią w przyszłości nawiązał bym takowa umowę na odbiór prosiaka co 4 czy 2,5 miesiąca ilościowo mniejsze partie
A po drugie sam widzisz trzymasz sie swojej wersji jak blondynka szminki.
Polski producent prosiaka ne umie pojąć tego ze pośrednik napewno nie płaci w DK po 200pln za warchlaka tylko minimum te 30-40pln taniej,
Wiec koleżko wytłumacz mi na jakiej podstawie mam płacić tobie albo innemu polskiemu chłopu za warchlaka po 8pln/kg???
Tu sie zamyka koło.
Co Duńczyk chowa te świnie na powietrze ze tańsze niż polskie??
Troche logiki w tym wszystkim, bo jeżeli naprawdę większość ferm produkujących dobre polskie prosie było by konkurencyjne cenowo to jestem pewien ze duża część rynku była by wlasnie zalana naszymi świnmi a nie przywozonym tysiące km zza Odry
Tak sie sprawa przedstawia, i taka jest kolej rzeczy na rynku
Bo dzisiaj takie czasy ze idąc do sklepu i robiąc zakupy napewno patrzysz na cenę, i jeżeli jest konkurencyjna to kupisz tańszy produkt
Chief idąc twoim tokiem rozumowania to nie masz się na co wkurzać że ubojnia płaci tobie 3,8 czy 4,2 a niemcowi 4,6. Przecież transport też kosztuje więc tucznik jest w niemczech tańszy o te 20-30 zł i Pan z ubojni powie Ci że kupi od Ciebie tuczniki ale mają być tańsze jak te niemieckie no i jakość lepsza.. Jak nie to jednym telefonem zalatwi 10000 tuczników na jutro od niemca (tak ja ty od duńczyka z dnia na dzień) a tak musi od ciebie 500 i jeszcze 20-tu takich znaleźć.
Kazik

Post autor: Kazik »

stan1069@o2.pl pisze:
Chief pisze:
Kazik pisze:Jak już jesteśmy przy warchlakach DK, to bierze ktoś na przyszły tydzień? Jaka cena za jaki status?
214 BLUE
214 / 30 = 5,20 :lol: :lol: :lol: :lol:

Ale z Ciebie matematyk stan :shock:
Nie dziwne, że Ci się nie udało ze świnkami
Ostatnio zmieniony sobota 12 gru 2015, 13:09 przez Kazik, łącznie zmieniany 1 raz.
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Stan co do mojej tułaczki to inna sprawa
Jest tu kilka osób którzy znają moją historie a tobie nie bede tego tłumaczył
Co do pieniędzy z mojej pracy to grosza nie wkładam w gospodarstwo bo to juz nie moje a praktycznie mojego młodszego brata. Grosza od niego nie chce a i zawsze na mnie bedzie mógł liczyć, ja sam ze ślubna wynajmuje kawalerkę w mieście bo na wsi miejsca dla 2gospodarzy niema :)
A co do cen Zboza czy tego warchlaka powyżej 6pln to i owszem wiecej płace bo i tak tańszy niż nasze 25kg
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Chief pisze:Stan co do mojej tułaczki to inna sprawa
Jest tu kilka osób którzy znają moją historie a tobie nie bede tego tłumaczył
Co do pieniędzy z mojej pracy to grosza nie wkładam w gospodarstwo bo to juz nie moje a praktycznie mojego młodszego brata. Grosza od niego nie chce a i zawsze na mnie bedzie mógł liczyć, ja sam ze ślubna wynajmuje kawalerkę w mieście bo na wsi miejsca dla 2gospodarzy niema :)
A co do cen Zboza czy tego warchlaka powyżej 6pln to i owszem wiecej płace bo i tak tańszy niż nasze 25kg
Z tego wykluwa się prosty wniosek i prosta droga.
Wszystkie dopłaty do rolnictwa zabrać w całej UNII i sprawa domknięta na ostatni guzik .Rolnik duński otworzy szeroko oczy ,m. in. polski także i będzie uczciwa konkurencja .
Znikną agencje (armia urzędników)
..i rozpocznie się praca od podstaw na polskiej wsi.
DRIPOL

Post autor: DRIPOL »

nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 maja 2016, 20:14 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
nemezis

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 maja 2016, 20:14 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
danielski813

Post autor: danielski813 »

a dla mnie mimo wszystko nie tęskno do jedzenia swin karmionych zlewkami z kuchni nieodrobaczanych i jak to ise mówi karmionych na oko w sensie na oko jakas słaba ta swinia to jeb jej prowitu az sie osra...
Ja bez wachania zjadam swoje i jakos nie widze problemu rocznie na wyroby dla znajomego rzeźnika puszczam ze 100 sztuk i wszyscy jego klienci żyją a jak puszcza towar to zawsze kolejka no ale jak kiedys wziął od znajomego co ma otwarty dunczyka żywionego na mokro to wolał wyrzucić 150kg wyrobów niz popsuc se opinie raczej nie wina to samgo unczyka tylko coli i innych smieci w korycie ale przeciez zwykły kowalski nie ma pojęcia jak sie świnie tuczy i nawet jakby zapytał to kazdy powie w sklepie ze tradycyjnie
Kazik

nemezis pisze:
Kazik pisze:
mietko75 pisze:Gdyby były dopłaty obszarowe połączone z posiadaniem macior , to i inaczej by to wyglądało . Żaden program odbudowy kolejnych dłużników nie musiałby tworzyć . Cała filozofia :idea: :idea:

Rasa Puławska - to jedyne sensowne rozwiązanie jeśli chodzi o lochy.. Dopłaty do loch (ponad 1000zł/szt/rok) + 15% wyższa cena za tuczniki, z których mięso trafia na półki Auchan.. Stado max 70 loch.. Jeśli będę kiedyś wracał do loch, to tylko ta rasa..
Jaki zm dopłaca te 15 %.
Sprzedaż musi odbywać się przez POLSUS.
W 2014r sprzedano jedynie tylko 2095 sztuk tuczników, a zapotrzebowanie jest duże.
Średnia cena w 2014r za klasę U wyniosła 6,86zł, a za klasę E 7,36zł/kg.
Dane z TopAgrar nr. 4/2015.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Kazik a gdyby tak podstawa dopłaty była podstawą , a na każdy h byłoby dodatkowe np;1200 zl . Warunek to że na jedno h będzie przypadały dwie sztuki trzody zameldowane u nas dłużej niż 12 miesięcy . Wszystkie molochy by pod to nie podchodziły i ta nowo mająca powstać na te siedem tysi też by nie podchodziła . :idea: :idea: :idea:
stan1069@o2.pl

Zameldowanie świni wcale nie świadczy o tym że zameldowany ma 12 miesięcy życia
mietko75

To fakt , tu numery wszystkie są jednakowe . Można by oś innego wymyśleć
Kazik

mietko75 pisze:Kazik a gdyby tak podstawa dopłaty była podstawą , a na każdy h byłoby dodatkowe np;1200 zl . Warunek to że na jedno h będzie przypadały dwie sztuki trzody zameldowane u nas dłużej niż 12 miesięcy . Wszystkie molochy by pod to nie podchodziły i ta nowo mająca powstać na te siedem tysi też by nie podchodziła . :idea: :idea: :idea:

Gdybać można mietko, ale zapewne wiesz, że tak się nie stanie.. A z resztą molochy też by zaczęli "obchodzić" ten przepis i tyle by z tego było..
Zapewne wiecie jak w tym roku robili z dopłatami do bydła.. Dopłaty do szt obejmowały max 30szt na jedno gospodarstwo, to Ci co mieli np. 120szt dzielili je na jednego syna, drugiego syna.. Jak trzeba to i rozdzielność z żoną się zrobi, i żona też przygarnie 30szt.. I takim sposobem rolnik ze 120szt bydła zamiast dostać dofinansowanie do 30szt dostaje do 120..
Z lochami byłoby to samo..
brzydal

Post autor: brzydal »

Chief konkurencyjny cenowo do dla ciebie 25% tańszy ?? Jak duńczykowi to zapłacisz 215zł ale od swojego rodaka maoże nawet sąsiada czy kolegi to weźmiesz ale za 180. W sumie to nawet rozumiem twoje myślenie i nie jest to do końca twoją winą, poprostu jesteś ofiarą systemu. Wytłumacze na przykładzie świń: w stadzie jak wiadomo osobniki najniżej w hierachii są odcinane i bite przez te silniejsze, ale gdy zabieżemy taką słabą świnkę i wpuścimy do jeszcze mniejszych lub równych jej to ta odrazu będzie gryźć słabsze od niej nie zważając na to że niedawno to ona była poniewierana i ty właśnie tak się zachowujesz jak silniejszym to się podpożądkujesz a jak do równego to odrazu z ryjem byś szedł. Napewno jakiś psycholog lub socjolog lepiej by to uzasadnił ale mam nadzieję że da się zrozumieć muj wywód :wink:
mietko75

Kazik pisze:
mietko75 pisze:Kazik a gdyby tak podstawa dopłaty była podstawą , a na każdy h byłoby dodatkowe np;1200 zl . Warunek to że na jedno h będzie przypadały dwie sztuki trzody zameldowane u nas dłużej niż 12 miesięcy . Wszystkie molochy by pod to nie podchodziły i ta nowo mająca powstać na te siedem tysi też by nie podchodziła . :idea: :idea: :idea:

Gdybać można mietko, ale zapewne wiesz, że tak się nie stanie.. A z resztą molochy też by zaczęli "obchodzić" ten przepis i tyle by z tego było..
Zapewne wiecie jak w tym roku robili z dopłatami do bydła.. Dopłaty do szt obejmowały max 30szt na jedno gospodarstwo, to Ci co mieli np. 120szt dzielili je na jednego syna, drugiego syna.. Jak trzeba to i rozdzielność z żoną się zrobi, i żona też przygarnie 30szt.. I takim sposobem rolnik ze 120szt bydła zamiast dostać dofinansowanie do 30szt dostaje do 120..
Z lochami byłoby to samo..
Tylko że każdy kij ma dwa końce . Jeśli byłoby to powiązane z h , to by takie proste nie było . Nr gospodarstwa oddzielny , gospodarstwo rozdzielone to i pod jakieś nowe nabory mniejsze , i td, i tp
I te sztuki mogły by pozostać powiązane z tymi miesiącami . Każdy by musiał lochy nabywać od innego rolnika aby numer się zmienił w agencji , bo swój by pod uwagę nie był brany :idea:
magier

Post autor: magier »

To moze od razu prawo dziedziczenia:) jak ktos dostal h po ojcach to tylko on ma prawo do zycia:) to jak ktos ma warsztat we wsi to tylko syn ma wylacznosc na okolice i zaden inny nie powstanie. Problem lezy w tym ze powinnismy miec wolny rynek i jak my sprzedajemy swinie i nie dostajemy doplaty exportowej to niemcy tez nie powinni. My tak jak oni powinnismy moc sprzedawac zywiec do nich a nie ze oni moga do nad a my do nich nie. Wtedy bysmy niemca moment wykosili, ale ze nie ma wolnego rynku to tak sie dzieje jak sie dzieje
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Brzydal, jak Polscy hodowcy prosiaka będą tak myśleć jak Ty to kariery nie zrobią. Jak chce się rynek zdobywać to trzeba mieć konkurencyjny cenowo towar odpowiedniej jakości. W Polsce większość po roku zaczyna budować tuczrnie żeby zamknąć cykl. Bo ani cena nie konkurencyjna ani jakość nie ta. Z dani miliony jadą a u nas bedą debatować dlaczego mają mieć taniej skoro są takie super. Duńczyki już nasz rynek zdobyli, oni nie muszą niczego udowadniać.
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

Pablo80 pisze:Brzydal, jak Polscy hodowcy prosiaka będą tak myśleć jak Ty to kariery nie zrobią. Jak chce się rynek zdobywać to trzeba mieć konkurencyjny cenowo towar odpowiedniej jakości. W Polsce większość po roku zaczyna budować tuczrnie żeby zamknąć cykl. Bo ani cena nie konkurencyjna ani jakość nie ta. Z dani miliony jadą a u nas bedą debatować dlaczego mają mieć taniej skoro są takie super. Duńczyki już nasz rynek zdobyli, oni nie muszą niczego udowadniać.
Proste!?
baraki

Post autor: baraki »

Pablo80 pisze:Brzydal, jak Polscy hodowcy prosiaka będą tak myśleć jak Ty to kariery nie zrobią. Jak chce się rynek zdobywać to trzeba mieć konkurencyjny cenowo towar odpowiedniej jakości. W Polsce większość po roku zaczyna budować tuczrnie żeby zamknąć cykl. Bo ani cena nie konkurencyjna ani jakość nie ta. Z dani miliony jadą a u nas bedą debatować dlaczego mają mieć taniej skoro są takie super. Duńczyki już nasz rynek zdobyli, oni nie muszą niczego udowadniać.
Zgadza się Pablo z tym że ja bym jeszcze w drugim zdaniu dopisał: trzeba zorganizować transport i termin płatności kilku miesięczny a najlepiej płacić za tucz od sztuki jak agri+ , wtedy sukces murowany!
Zdrowe rynkowe podejście to podstawa, ale wiekszość importerów duńskiego warchlaka jest wysoce niekonsekwentna, jak oni importują to tłumaczą to prawem rynku i uważają że tak jest ok., następnie majac chlewy pełne importowanego warchlaka wyłażą na ulicę i gęby drą przeciwko importowi https://youtu.be/xaJsfdnm9NQ?t=3210 :shock: Takim hipokrytom trzeba zacytować to co Pablo napisał:
"Jak chce się rynek zdobywać to trzeba mieć konkurencyjny cenowo towar odpowiedniej jakości"
i rozgonic pałami do domów.
Rynek rzadzi się swoimi prawami i kijem Wisły nikt nie cofnie ale można spróbowac odwołać sie do preferencji konsumenta, niech ludzie zdecydują co chcą kupować ale do tego konieczne jest wyraźne i jednoznaczne oznaczenie produktów na półce co do pochodzenia surowca. Wprowadzic ustawowy obowiązek zamieszczania informacji o producencie zywca z którego został zrobiony dany produkt, czy było to prosię urodzone w Polsce czy za granicą, czy pochodzi z przemysłowej fermy czy z rodzinnego małego gospodarstwa, itd, konsument ma prawo wiedzieć i dokonac wyboru. Teraz wszystko jest wrzucane do jednego worka, małe gospodarstwa mają pewne atuty które odpowiedni marketing mógł by promować! Np jajka już sa od dawna różnicowane na zagrodowe i fermowe i cena tez jest różna, dlaczego z wieprzowina nie ma byc podobnie? Jest juz przecież cały system identyfikacji pochodzenia surowca, brakuje tylko najważniejszego końcowego dostępu do tej informacji dla konsumenta.
F1

Post autor: F1 »

A co jest takie super w duńczyku ja tam różnic nie widzę kolega kilka tysięcy rocznie sprzedaje to żaden mały zakład tych świń nie chce bo trudno potem te pułtusze sprzedać mięsność taka sama jak i naszych przyrost też no może ceną odbiega :lol: :lol: :lol:
mietko75

magier pisze:To moze od razu prawo dziedziczenia:) jak ktos dostal h po ojcach to tylko on ma prawo do zycia:) to jak ktos ma warsztat we wsi to tylko syn ma wylacznosc na okolice i zaden inny nie powstanie. Problem lezy w tym ze powinnismy miec wolny rynek i jak my sprzedajemy swinie i nie dostajemy doplaty exportowej to niemcy tez nie powinni. My tak jak oni powinnismy moc sprzedawac zywiec do nich a nie ze oni moga do nad a my do nich nie. Wtedy bysmy niemca moment wykosili, ale ze nie ma wolnego rynku to tak sie dzieje jak sie dzieje
Na równe zasady jak widać nie ma co liczyć , jeszcze teraz gdy asf w kraju mamy . Wiem że to co zaproponowałem uderzałoby w tych co prosiaki produkują ziemi nie posiadając . Należałoby tylko mieć rozeznanie jak wielką grupę zwykłych hodowców by to dotknęło , bo na pewno sporo gigantów by to wyeliminowało i zrobiło miejsce dla gospodarstw rodzinnych .
Jedno jest już pewne , że mimo iż nie wolno krają unij dopłacać do produkcji trzody to nasi konkurenci to robią i jeśli obecne władze nie wypracują podobnego mechanizmu to w niedługim czasie będzie po Polskich Producentach Trzody Chlewnej . :oops:
stan1069@o2.pl

O jakiej Wy tu konkurencyjności opowiadacie ??????????? :lol: :lol: :lol: nie możecie sprzedać warchlaka ani tucznika za granice :lol: :lol: :lol: nie korzystacie z zysków ZM nie będąc udziałowcami i Wy o konkurencji opowiadacie :lol: :lol: :lol: :lol: przecież można tucznika sprzedać ze 100 zł. strata a 200 dostać po sprzedaży wyrobów z niego :lol: :lol: . Jedynie ASF może co niektórych wyzwolić albo wyleczyć :shock:
brzydal

Pablo80 zgadza sie właśnie przez takie myślenie jak twoje i Chiefa ani producenci prosiaka ani tucznika kariery nie zrobią. Biznes zrobi Duńczyk i agri plus. Pomimo tego że lubię to co robię to z czegoś muszę dzieci nakarmić i dlatego jak mam sprzedać warchlaka taniej o 40 zł niż duńczyk to wolę sam utuczyć, jak tucz otwarty zarobi na importowanych to ja też zarobie i to o 40 zł więcej. Proste Chief ? Nie twierdze że wszyscy którzy prosiaki produkują są cacy a ci co tuczą są be, wszędzie są ludzie najgorsze jest to że nie możemy sami ze sobą się dogadać i dajemy sobą manipulować, priorytet dajemy zagranicznym produktom
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Duzy zakład z Wielkopolski ma dwie cany za klase e. Różnica 10 gr, na plus, ale nie za polskiego. Małych zakładów które nie chcą duńczyka jest pewnie kilka w kraju. Ja sprzedaje do małych i w piątek za resztke 35 sztuk płacili 3,9 a na doładowanie chcieli to kumplowi 3,2 zaproponowali, bo za spedówkę więcej nie dadzą. To na dużej sztuce jest 100 zł różnicy, a ja we wrześniu za prosiaka 27 kg dałem niecałe 180. Także małych hodowców w pierwszej kolejności zniechęcą. Mi przy dobrych wynikach zostało tym razem koło 0:) na plus będzie dotacja z grupy i jakoś będzie. Ile zarobił mały sprzedając za 3,2? Ze dwa lata temu też była dyskusja na ten temat i od tego czasu co się zmieniło? Te same argumenty tylko że duńskich prosiaków dwa razy więcej. I każdy tuczący z raz albo dwa spróbował polskich i wrócił do duńskich. Co dalej, ja biore urlop do lutego :) a w skali kraju to moim zdaniem tucze nakładcze do opodatkowania, oznakowanie mięsa, sprzedaż bezpośrednia, kontrola sprowadzanych zwierząt i mięsa. Tylko lobby zakładów mięsnych rządzi a nie hodowcy bo tych coraz mniej. Im takie zmiany nie na rękę, choć może dla małych zakładów to jedyna droga tylko tego nie rozumieją. Jak chcecie jeszcze z tego grona wykluczyć tuczących duńczyka to niedługo nie będzie się komu spotkać.
Nie wiem jaki duńczyk zrobił biznes na sprzedaży mi prosiaka za 180 minus koszty to pewnie ze 140 do 150 dostał.
Priorytet to dla mnie wyniki. 1,1 przyrost, mięsność powyżej 58 i zużycie "taniej" paszy poniżej 3kg na kg przyrostu, upadki do 1%
Ostatnio zmieniony niedziela 13 gru 2015, 11:01 przez Pablo80, łącznie zmieniany 2 razy.
danielski813

Widze że zgodnie z politycznymi tendencjami również i na tym forum są producenci gorszego i lepszego sortu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Zle gadacie ,tylko weterynaria we wspolpracy z UOKiKiem moga zrobic porzadek.Porzadek trzeba zaczac od kontroli czy firmy rowno placa za tucznika i jak zagospodarowuja nawozy naturalne
danielski813

Tylko że poza rolnikami nikomu na tym nie zależy więc nikt nic z tym nie zrobi bo racja leży po stronie tych co mają kase i nawet jakby zaczęli placic więcej polskiemu chlopu to okaże się że sieci mają taniej swoje mięcho i i po nie kupią tak czy inaczej dopuki konsument nie zacznie szukać krajowych produktów to jesteśmy w czarnej dupie a nasza kasa z funduszu promocji idzie na promocję za granicą na zagraniczny towar i kolo sie zamyka wiec żaden wet żaden uokik tylko świadomość społeczna uzyskana z pieniędzy których ktoś od nas pobiera bo dziś korzyść z tego mają zm i pośrednicy a z założenia miał ten fundusz służyć hodowcom
andre

Post autor: andre »

Z tym sortem to pan prezes niech uważa ,bo do standardowych wymiarów jeszcze trochę mu brakuje :lol: i prima sort mu sie nie należy :wink: A towar zwłaszcza to widać w owocach karłowaty nie jest najlepiej oceniany 8)
andre

To w ramach rozluznienia w tej naszej szarej rzeczywistości
baraki

Żeby fundusz promocji służył Polskim rolnikom trzeba zacząć od zamieszczania rzetelnej informacji na etykiecie produktów, nastepnie wykorzystać fundusz na akcje informacyjną co oznaczają informacje na etykiecie, co się wiąże z dokonaniem takiego a nie innego wyboru, niech polski konsument zdecyduje czy chce zeby istniały polskie rodzinne gospodarstwa trzodowe.
Wątek z UOKiK to ukłon PIS w stronę organizacji rolniczych które o to prosiły, jak zwykle zbada i nic nie znajdzie.
nemezis

?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 maja 2016, 20:13 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
baraki

To akurat łatwo sprawdzić, DNA nikt nie oszuka, w razie niezgodności zawartości z etykietą cała partia do utylizacji + dotkliwa kara finansowa.
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Porządek to niech ze złotym bialkiem zrobią. Bo kontroli mało, towaru schodzi coraz więcej więc niech się określą albo dopuścić albo nie dopuszczać do koryta.
Stanislaw

? .andre czlowiek wielki nie musi byc wysoki Napoleon, Pilsudski, takze uwazaj co piszesz" kurduplu"
andre

To chyba na prawdę żart drogi Stanisławie przyrównywać Jarka do tak wielkich postaci historycznych jakie dałeś w przykładzie,a co do mojej osoby to raczej do kurdupli nie należe :wink: Prawie 1,90 do czegoś zobowiązuje :)
Stanislaw

no i widzisz mialem racje
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

Andre

Zaraz poleci w twoim kierunku:"długi do nieba a głupi jak trzeba"

Fakt jarkowi trochę brakuje do Piłsudskiego
A zapędy polityczne bardziej go upodobniają do tego tego podobnego Józefa ale ze wschodu

Ja jestem ciekaw jak ten kraj będzie wyglądał za 4 lata skoro teraz wróciła "normalność"
prosiaq

Post autor: prosiaq »

I jeszcze o polityke mi tu się zacznijcie kłócić to zostaniecie sami, nikt Was nie będzie chciał czytać.
Cena do wzięcia 4,90.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

https://youtu.be/XHLM-XesSto
1,40 cm. ,a jaki super facet.
andre

Dzięki Gregor za wsparcie ,ale Damy Radę :lol: 8) ,a co do cen to w tym tyg. spróbuje sprzedać a nie oddać ,o cenie powiadomię
brzydal

w ubiegłym tygodniu 5,1 do 5,2 dało się wynegocjować po niedzieli prawdopodobnie 10-20 gr do góry bo towaru bardzo brakuje
1963

Post autor: 1963 »

mam na po niedzieli ze dwa autka świnek ale nie mam chętnych żeby dali więcej niż 4.00pln
arek

Post autor: arek »

wam w ostatnim tygodniu cenę podnieśli o zeta na kg a guru nadal stoi w miejscu tez w tym tygodniu chciałbym pozbyć się trochę sztuk
Siwy

Post autor: Siwy »

[quote="vicia1223"]Siwy to napisz po ile dają[/quote]
Na wstępie 4-4,10 oferują po negocjacjach 4,2 i 4,30 wzięte -tak jak pisałem
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

netto?
1963

są zakłady co obiecują i 4.2 ale tak wiarygodne z kasą ze sie od nich daleko staram trzymać
1963

Peron ,jeden z tych zakładów znasz , nazwa na b
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

to ładnie się podnieśli...
ODPOWIEDZ