CENY TRZODY

brzydal

Re: CENY TRZODY

Post autor: brzydal »

jak jest taka beznadzieja z eksportem a na krajowym rynku jest za dużo tucznika to wytłumaczcie mi dlaczego pini ściąga tuczniki z niemiec i płaci drożej jak za nasze, to tak jak my byśmy w dzisiejszej sytuacji kupowali pszenice z niemiec dla naszej trzody i płacili za nią po 800 ! a krajowego ziarna do oporu, coś tu jest nie tak. Nie tylko makaroni sprowadza tuczniki
Farmer82

Post autor: Farmer82 »

W Sępólnie Krajeńskim było kilka protestów, gospodarzy było bardzo mało, cena po psie a warchlak płynie pełnym ciągiem, czyli pełne zadowolenie i satysfakcja wśród producentów.
danielski813

Post autor: danielski813 »

brzydal to proste przy tej skali makaron ma w d....pie polskiego dostawce i polski rynek tylko lubi tanią polską siłe roboczą i sprzyjających mu włodarzy on bez eksportu cinko będzie pierdział i tylko frajerstwo jest w stanie zapewnic mu przetrwanie a ci co mówią ze bez makarona zginą to idioci bo kilka lat temu nie było piniego i jakos wszyscy mieli gdzie sprzedać ...
brzydal

rynek pustki nie lubi, a makaroniarz nie jest konsumentem wieprzowiny tylko przetwórcą, masz 100% racji
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

brzydal pisze:jak jest taka beznadzieja z eksportem a na krajowym rynku jest za dużo tucznika to wytłumaczcie mi dlaczego pini ściąga tuczniki z niemiec i płaci drożej jak za nasze, to tak jak my byśmy w dzisiejszej sytuacji kupowali pszenice z niemiec dla naszej trzody i płacili za nią po 800 ! a krajowego ziarna do oporu, coś tu jest nie tak. Nie tylko makaroni sprowadza tuczniki
Kazik

Post autor: Kazik »

Farmer82 pisze: a warchlak płynie pełnym ciągiem, czyli pełne zadowolenie i satysfakcja wśród producentów.
Zgadza się, kierowcy robią po 3 kursy tygodniowo do Danii..
krzywy

Post autor: krzywy »

brzydal pisze:jak jest taka beznadzieja z eksportem a na krajowym rynku jest za dużo tucznika to wytłumaczcie mi dlaczego pini ściąga tuczniki z niemiec i płaci drożej jak za nasze, to tak jak my byśmy w dzisiejszej sytuacji kupowali pszenice z niemiec dla naszej trzody i płacili za nią po 800 ! a krajowego ziarna do oporu, coś tu jest nie tak. Nie tylko makaroni sprowadza tuczniki
Brzydal, pomyśl troszeczkę. Potrzebujesz miesięcznie 100 ton zbóż. Okoliczni rolnicy mogą Ci dostarczyć tylko 50 ton, resztę ciągniesz z daleka (może nieco drożej, ale musisz). Podniesiesz cenę sąsiadom? Nie! Bo oni i tak muszą Ci sprzedać. Nie ma innego kupca. Ty więcej nie zapłacisz, bo to nie spowoduje cudownego rozmnożenia ziarenek w magazynach dostawców.
Podobnie z trzodą. Ubojnia płaci najmniej na miejscu. Z nikim nie konkuruje. Im dalej tym większa konkurencja. Pomimo kosztów skupu i transportu cena musi być wyższa.
Taki Pinii, czy jakiś inny magik, podnosząc cenę nie spowoduje natychmiastowego wzrostu podaży tucznika. Lepiej braki ściągnąć z zewnątrz, niż konkurować ceną o surowiec lokalny.
A odnośnie cen zbóż, to na rynku lokalnym ok. 100 zł drożej niż ciągnięte z zewnątrz.
dragonlux

Post autor: dragonlux »

Załadunek 16.12.2015 sztuk 200 mięsność 57.9% PIC wbc 5.35 za E Na żywo 4.22
danielski813

niekoniecznie krzywy jest dobre to porównanie ja np jak kupije ziarka z daleka to tylko jak jest taniej niz na miejscu a sąsiadam płace troszke lepiej musi byc tylko jeden warunek spełniony mianowicie spory zapas a skoro podobno magazyny w zm pękają w szwach to po co drogo kupują za granicą moim zdaniem z tego samego powodu co ja bo kupuja od swoich
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Panowie i Panie, odnośnie cen trzody i sytuacji w naszej branży to polecam ten filmik o nas. Nawet słychać co chwilę nasze głosy sprzeciwu i narzekania, między innymi takie, jak na tym forum...

https://www.youtube.com/watch?v=T0HxtmB3iPk
BRUTAL

Post autor: BRUTAL »

Mamy do czynienia z agresywnym atakiem Niemiec na Polskim rynku wieprzowiny za przyzwoleniem rządu PiS którego w głównej mierze wybrała wieś.Jeśli rząd będzie dalej pozwalał na niszczenie hodowli i nie zablokuje dotowanej wieprzowiny bezwartościowej jakości to za rok zostaną sami świniopasy z tuczem kontraktowym którzy są dla Polskich hodowców największymi pasożytami i nieudacznikami.
baraki

Post autor: baraki »

Peron ten filmik to napewno nie o nas, te owce sa dobrze odżywione i zadbane.
1963

Post autor: 1963 »

krzywy pisze:
Brzydal, pomyśl troszeczkę. Potrzebujesz miesięcznie 100 ton zbóż. Okoliczni rolnicy mogą Ci dostarczyć tylko 50 ton, resztę ciągniesz z daleka (może nieco drożej, ale musisz). Podniesiesz cenę sąsiadom? Nie! Bo oni i tak muszą Ci sprzedać. Nie ma innego kupca. Ty więcej nie zapłacisz, bo to nie spowoduje cudownego rozmnożenia ziarenek w magazynach dostawców.
Podobnie z trzodą. Ubojnia płaci najmniej na miejscu. Z nikim nie konkuruje. Im dalej tym większa konkurencja. Pomimo kosztów skupu i transportu cena musi być wyższa.
Taki Pinii, czy jakiś inny magik, podnosząc cenę nie spowoduje natychmiastowego wzrostu podaży tucznika. Lepiej braki ściągnąć z zewnątrz, niż konkurować ceną o surowiec lokalny.
A odnośnie cen zbóż, to na rynku lokalnym ok. 100 zł drożej niż ciągnięte z zewnątrz.
widzisz Krzywy wytłumaczyłeś jak pierwszoklasistom ale nie trafia bo pustka ,gdzie ? A WE ŁBIE !!!
Ulan

Post autor: Ulan »

1963 pisze:
krzywy pisze:
widzisz Krzywy wytłumaczyłeś jak pierwszoklasistom ale nie trafia bo pustka ,gdzie ? A WE ŁBIE !!!

ale to jest właśnie definiacja zmowy cenowej ! i już za samo oświadczenie piniego : cena w polsce : niemcy -6 eurocentów- powinien makaron pójść pod nóż, bo to jest przyznanie się do ustalania ceny zgodnie z widzimisie !

jak by tylko nie było tej zafajdanej asf i aujeszkiego to tiry od niemca prezyjeżdzały by po nasze świnki i cena była by nie -6 a +2 lub wiecej, bo niemcy sa duże, i wiele zakładów miało by bliżej do polski niż np na południe niemiec.
Ulan

monikaa pisze:Na zachodzie zaczyna być głośno o skupie interwencyjnym od 04.01....

Pytanie za 100 punktów - czy jeśli skup interwencyjny zostanie uruchomiony to:

a) cena wzrośnie
b) cena zmaleje
c) wszędzie wzrośnie a u nas zmaleje
d) ustalą cene interwencyjną na 101 euro za tone i cena będzie stała przez rok :lol:
1963

Post autor: 1963 »

Ulan ,oczywiscie ze to zmowa ale lobby miesne za mocne na nas rozdrobnionych rolnikow . ktost tam pisze zeby cena jeszcze spadla to padnie tucz otwarty ,gowno prawda najbardziej dostanie po dupie zamkniety bo otwarty zwyczajnie nie wstawi a w przypadku loch nie jest to takie proste
kondzio

Post autor: kondzio »

Jak ma się lochy to masz majątek którym możesz manewrować,w kryzysie jak Cię nie stać kryjesz mniej a jak się biznes opłaca kryjesz więcej . W ten sposób cały czas jesteś na rynku . A w otwartym jak cena do góry to ty kupujesz drożejącego warchlaka ,a ja choć mniej ale zgarniam cenę najwyższą, bo jak ty wstawiasz bo się opłaca to ja sprzedaję i zarabiam kokosy.
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

nie do konca tak jest ,Kryjac teraz maciory tucznik bedzie w sierpniu a tucz otwarty decyzje podejmuje koniec maja i tuczniki mamy razem a pozatym u mnie na dzis cena max 3,5 a tucz otwarty ma inna cene i Jurgiel nic z tym nie robi.
kondzio

Tak czy owak będzie Nowak.
Jeśli natomiast nie zrobimy jakiejś zadymy to prędzej otwarte a po nich zamknięte przestaną istnieć.
Bo żąd powinien określić strategię na najbliższe lata . Jeżeli w normalnej cenie da się w Polsce zagospdarować 80% produkcji to nich ktoś to powie ,a nie twożyć programy zwiększające pogłowie.
Trzeba Jurgielowi zadać pytanie jak z droższego tucznika w Niemczech może do nas wjechać tańsze mięso. Niech może nasz żąd podpatrzy jak robią to Niemcy.
kondzio

WYJDŹMY PO NOWYM ROKU NA ULICĘ
Tylko tam możemy Jarkowi przypomnieć że jest taka grupa jak rolnictwo która przyczyniła się do jego zwycięstwa.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

Jakoś kondzio ta Twoja teoria o otwartym ni jak się ma do tego co się dzieje. Macior w Polsce ubywa tuczów przybywa. A każdy dołek cenowy pogłębia to zjawisko.
F1

Post autor: F1 »

BRUTAL pisze:Mamy do czynienia z agresywnym atakiem Niemiec na Polskim rynku wieprzowiny za przyzwoleniem rządu PiS którego w głównej mierze wybrała wieś.Jeśli rząd będzie dalej pozwalał na niszczenie hodowli i nie zablokuje dotowanej wieprzowiny bezwartościowej jakości to za rok zostaną sami świniopasy z tuczem kontraktowym którzy są dla Polskich hodowców największymi pasożytami i nieudacznikami.
Po części można by powiedzieć że masz rację tyle że to nie wina PiS a Nowoczesnej i innych pasti których interes został zagrożony zajmują się Trybunałem spychając dobro Polaków na drugi plan wywołują niepokoje społeczne w trosce o niby demokrację a rachunków demokracją nie zapłacisz 8)
F1

Post autor: F1 »

kondzio pisze:WYJDŹMY PO NOWYM ROKU NA ULICĘ
Tylko tam możemy Jarkowi przypomnieć że jest taka grupa jak rolnictwo która przyczyniła się do jego zwycięstwa.
Do tego to cena musi jeszcze o 1 zł spaść aby ludzie wyszli na ulicę to musi zaboleć nie ma innej rady mam nadzieję że do tego dojdzie
zeus-1

Post autor: zeus-1 »

F1 pisze:
kondzio pisze:WYJDŹMY PO NOWYM ROKU NA ULICĘ
Do tego to cena musi jeszcze o 1 zł spaść aby ludzie wyszli na ulicę to musi zaboleć nie ma innej rady mam nadzieję że do tego dojdzie
A kto ma wyjść na ulice jak większość tuczarzy jest w kontrakcie a niedobitki przejdą w tym roku- małe cykle zamknięte w mojej okolicy wyginęły już wiele lat temu
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Teraz na ulice się wychodzi tylko 10 każdego miesiąca :lol: :lol: :lol:
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 23 maja 2016, 20:07 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
brzydal

krzywy pisze:
A odnośnie cen zbóż, to na rynku lokalnym ok. 100 zł drożej niż ciągnięte z zewnątrz.[/quote]

Widzisz krzywy jak ja nie dam rolnikowi z mojej okolicy rynkowej ceny za zboże to mój sąsiad da a jak nawet obydwaj się umówimy to ktoś trzeci się znajdzie albo zawiezie do Iłowa do de heus i na tym polego wolny rynek, a to co ty napisałeś to nadaje sie pod paragraf. Po drugie wole dać kilka groszy wiecej znajomemu i mieć stałe miejsce gdzie coroku mam pierwszeństwo i kupie zboże. Jak tak będziemy myśleć to nic z tego nie bedzie
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

stan1069@o2.pl pisze:Teraz na ulice się wychodzi tylko 10 każdego miesiąca :lol: :lol: :lol:
Mylisz się,są już lepsi bo co sobotę wychodzą ci odsuwani od koryta!!
rafall

Post autor: rafall »

Dzisiejsza sprzedaż 4 netto -2%
luk85

Post autor: luk85 »

Tak z ciekawości zapytam skąd macie informację , że Pini sprowadza świnie z Niemiec ?
mat

Post autor: mat »

siwnie moze nie ale stare mrozonki pewnie tak i doda troche polskiego i salami gotowe
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

luk85 pisze:Tak z ciekawości zapytam skąd macie informację , że Pini sprowadza świnie z Niemiec ?
Ja też trzymając się matematyczno -gospodarczej logiki nie wierzę , żeby przedsiębiorca kupywał tam ,gdzie jest drożej.
Taka logika to była za komuny !!.. ale splajtowała!!
kondzio

Pini ma podpisane umowy -2, ma podpisane na +2 i jak mu brakuje to nie podnosi ceny bo ona pogłowia tuczników nie zwiększy a bierze z zachodu.
luk85

A powiedz mi kto niby to wozi, skoro tak dobrze poinformowany jestes?
Chief
Kontakt:

Post autor: Chief »

mat pisze:siwnie moze nie ale stare mrozonki pewnie tak i doda troche polskiego i salami gotowe
Raczej nie wlecze nic z zachodu a wręcz przeciwnie, chyba ze ma gdzieś poza Kutnem chłodnię
"Odpady" w paletopojemnikach wozimy do masy mniejszych zakładów w całym kraju
Miedzy innymi z Niemiec, Holandii czy Danii, z których potem powstają wyroby długo dojrzewającej :)
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

wozisz do Bruno do DW?
kondzio

Pini chce podpisywać umowy bo się martwi o surowiec . Trzech najwiėkszych jego dostawców ma w kieszeni, przywożą mu połowę dziennej produkcji ,pieścii ich rozmaitymi premiami.Oni mają przekonać chłopa że te -6 to złoty interes.
Gdyby nikt nie podpisał tych żałosnych umów to Pini miałby dylemat w razie gdy tucznika mało to konkuręcja podjedzie i podkupi i Pini jedzie na wodzie lub bierze u Niemca nie za -6 tylko za + 2 .
Miałem w tym roku umowę na te -2 , ale były w roku momenty gdy brakowało i miałem lepsze oferty lecz nie mogłem bo 50 kary za nieoddany.
Podpisanie umów spowoduje już obniżenie ceny od ceny Niemieckiej o ok 30 gr na umowy a reszta jeszcze niżej.
Pini jak nie będzie miał umów będzie miał kłopot z surowcem i cena się rozhuśta,zrobi się tz bałagan cenowy jak będzie brakować powie płacić każdą cenę . Jak ma umowy śpi spokojnie i śni mu się jak Niemcy w dół .
Nich każdy patrzy na cenę niemiecką a nie na cenę barkiego,i za taką sprzedaje bo to jest argument który tylko należy brać pod uwagę.
Sory trochę się rozpisałem ,z reguły tylko czytam .
kondzio

W Niemczech bez zmian. Cena bazowa od 17.12.do 23.12.- 5,33 zl. ZMP-2 centy=1,23 euro. Kurs euro 4,3304
Taką informacja jest powszechnie dostępna.
Panowie to jest argument
Jakby każdy się tego trzymał albo przynajmniej większość to musieli by płacić.
Jakie to proste.
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony wtorek 24 maja 2016, 15:22 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
kędzierzawy

Post autor: kędzierzawy »

luk85 pisze:A powiedz mi kto niby to wozi, skoro tak dobrze poinformowany jestes?
woźniecki ?
danielski813

Pitu Pitu na poniedziałek 4,3 netto z żywą a tydzień temu było 3,9...
andre

Post autor: andre »

Kondzio lepiej tego nie można opisać ,szkoda tylko że większość i tak podpisze te umowy bo sobie wytłumaczy że przeżuci który tys.sztuk i tak na swoje wyjdzie .Stąd powstające co rusz nowe tuczarnie w cyklu otwartym bo trzeba ilościami obrót robić ,błędne koło ale co zrobić jak polski rolnik zadowolony jest ceną mniejszą niż dostaje niemiaszek ,ale za to kupując np. ciągnik godzi sie zapłacić tyle samo co on :lol: Jak sam zauważyłeś bez umów cena w końcu odzwierciedlałaby stan faktyczny rynku -jest ssanie na towar jest i cena ,a dziś to nawet nie wiadomo jak ten stan rzeczy nazwać . Pozdrawiam
krzywy

1963 pisze: widzisz Krzywy wytłumaczyłeś jak pierwszoklasistom ale nie trafia bo pustka ,gdzie ? A WE ŁBIE !!!
Widzę. Są ludzie, którym nie wmówisz, że "czarne jest czarne, a białe jest białe".
krzywy

W temacie, 5,00 netto. Początek tego tygodni.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

krzywy pisze:W temacie, 5,00 netto. Początek tego tygodni.
Nie buduj zamków na wodzie , takie ceny to za tamtych czasów byłyby możliwe .
Teraz sprawa dalece inna , bardziej pryncypialna w sferze złudzeń GOSPODARCZYCH.
luk85

do nemezis

Z moich informacji w 2015 nic nie wjechało z Niemiec ... kończąc temat .
mat

Post autor: mat »

luk85 pisze:do nemezis

Z moich informacji w 2015 nic nie wjechało z Niemiec ... kończąc temat .
wiadomo ze nic z zywych swin z niemiec nie wjechalo, niemcy to kraj madrych ludzi nei tak jak u nas oni patrza w przyszlosc dobrze wiedza ze wkoncu polaczek sie zlamie kiedys. do nas trafia tylko miesa stare mrozone z krotkim terminem waznosci gdzie zaraz i tak musieli by to na karme przeznaczyc albo i zutylizowac za nie male pieniadze. a tak polak wezmie wszytsko!!! gdyby mieliby wozic do nas zywe swinie to na pewno drozej niz na podawanych aukcjach !!!!
baraki

Post autor: baraki »

Według aktualnych danych wyeksportowaliśmy w tym roku 338tyś ton, zaimportowaliśmy 560tyś ton.
Wartość kg eksportowanego mięsa to 7,3zł, zaś importowanego 7,6zł.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 gru 2015, 00:57 przez baraki, łącznie zmieniany 1 raz.
kondzio

Jeżeli twierdzicie że nie wjechały żywe , to powód jest jeden strach przed asf.
Więc twierdzę w dalszym ciągu jak nie podpiszemy umów to w sytuacji braku na rynku możemy wynegocjować ceny wyższe niż w Niemczech. Niemcy boją się asf i nie chcą widzieć naszych samochodów po żywiec u siebie w obawie przed chorobą. Ten rok jak się nie damy przekonać na umowy
może być inny.
UMOWY TO ZGUBA POLSKIEGO HODOWCY W 2016 ROKU
Ulan

kondzio pisze:Jeżeli twierdzicie że nie wjechały żywe , to powód jest jeden strach przed asf.
Więc twierdzę w dalszym ciągu jak nie podpiszemy umów to w sytuacji braku na rynku możemy wynegocjować ceny wyższe niż w Niemczech. Niemcy boją się asf i nie chcą widzieć naszych samochodów po żywiec u siebie w obawie przed chorobą. Ten rok jak się nie damy przekonać na umowy
może być inny.
UMOWY TO ZGUBA POLSKIEGO HODOWCY W 2016 ROKU
popieram ! ja też nie zamierzam nic podpisywać- oni proponują je jedynie po to żeby zabezpieczyć swoje interesy, a nas mają głęboko. .
ODPOWIEDZ