CENY TRZODY

turbogrocho49

Re: CENY TRZODY

Post autor: turbogrocho49 »

mówiłem to już w tamtym roku, srednia na tej umowie wyszła jak na wolnym rynku, albo i gorzej, na koniec roku troche lepiej, zeby zachecić jeleni na -6
vicia1223

Post autor: vicia1223 »

debilizm...
kondzio

Post autor: kondzio »

Możesz trochę jaśniej ?
Kazik

Post autor: Kazik »

Wszyscy piszecie tylko o Pinim i jego umowach.. Ja oddałem tylko ok 200szt na umowę ZMP-2 w październiku, i wyszło bardzo dobrze względem rynkowej ceny, bo ok. 30-40gr więcej.. Na -6 to nie ma się co zastanawiać, bo cena z wolnego rynku napewno będzie wyższa!
A czy ktoś w zeszłym roku podpisywał umowę z Animexem na tzw. kalkulator? Jak to się sprawdza w praktyce?
danielski813

Post autor: danielski813 »

A po co wam te umowy dobry towar na wolnym rynku i tak najlepiej wychodzi bo to ZM muszą kupic a nie my oddać za darmo czym więcej mają w kontraktach tym gorzej traktują wszystkich oni powinni szukać surowca a nie my odbiorcy....
Kazik

I co ja na to poradzę że mamy taką sytuację jaką mamy? Każdy orze jak może.. i chce się zabezpieczyć przez takim krachem jaki teraz mamy na rynku świń...
danielski813

A jaki to krach jak od tygodnia telefon za telefonem bo świń brakuje
arek

Post autor: arek »

Kazik wyobraź sobie taka sytuacje ze pini ma pokryte zapotrzebowanie w umowach na 99% to jak myślisz jaka będzie wystawiał cena na wolny rynek to nie jest zakład który nie ma wpływu na rynek krajowy inni tylko będą się dopasowywali to jego cen
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Te kilka -eurocentów to wynik tego że mamy ASF i nogi z uszami trzeba zamiast sprzedać to zutylizować i nie bardzo wiem o co Wy się tak strasznie ciskacie :lol: :lol: :lol: nie pasuje nie podpisywać
trzeba mieć świadomość tego że ASF szkodzi eksportowi , a WY zamiast mniej warchlaków ściągać to więcej sprowadzacie , a potem pierdoleni... że to za dużo tuczników sprowadzają , a to znowu kilkudziesięcioletnie mięso sprowadzili a to antybiotykami nafaszerowane itd i jeszcze myslicie że to Wam pomoże :lol: :lol: :lol: a to Wam tak pomoże jak pis :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: który jak by nie wygrał wyborów to by już rolników na drogach hartował :lol: :lol: :lol: :lol:
kondzio

Post autor: kondzio »

Wygląda mi że stoisz po drugiej stronie barykady.
Awatar użytkownika
czesio

Post autor: czesio »

Raczej stoi na barykadzie i mówi prawdę,tylko nikt z was nie chce w to uwierzyć. :lol: :lol: :lol: :lol:
Kazik

danielski813 pisze:A jaki to krach jak od tygodnia telefon za telefonem bo świń brakuje

Może teraz sytuacja się normuje, ale kilka tygodni temu był dramat.
brzydal

Post autor: brzydal »

chyba top agrar opublikował dane z których wynika że mamy w polsce o 5% więcej świń niż przed rokiem a w całej uni o 3 %, wyobraźcie sobie taką sytuację że macie nagle o 5 % zboża więcej niż przed rokiem albo siana o 5% za dużo. Np. mleka skupiono w tym roku o 12% więcej niż rok temu a jak myślicie co by było gdyby trzody było o 12% więcej, pewnie trzeba było by się zapisać w kolejkę do sprzedaży na rok do przodu
baraki

Post autor: baraki »

Brzydal w obecnej sytuacji to już niema większego znaczenia czy mamy tych świń kilka% mniej czy wiecej.
Po odliczeniu exportu importujemy tyle miesa (głównie z Niemiec, Belgii, Holandii) ile Polskie zakłądy bija w ciągu 2miesięcy, dodaj do tego 7mln sprowadzonego warchlaka i okazuje się że prawdziwie krajowa produkcja trzody prawie nie istnieje! Rynek jest zdominowany przez import, cena u nas jest całkowicie zalezna od ceny w Niemczech.
Żywych tuczników nikt do Polski nie importuje bo niby po co? Taki tucznik jak do nas wiedzie to już poza UE żadna cześć z niego nie wyjedzie a w Polsce nie wszystkie części z tego tucznika sa w cenie, masarnie wola kupić gotowe mięso, dokładnie to co im potrzeba.
F1

Post autor: F1 »

stan1069@o2.pl pisze:Te kilka -eurocentów to wynik tego że mamy ASF i nogi z uszami trzeba zamiast sprzedać to zutylizować i nie bardzo wiem o co Wy się tak strasznie ciskacie :lol: :lol: :lol: nie pasuje nie podpisywać
trzeba mieć świadomość tego że ASF szkodzi eksportowi , a WY zamiast mniej warchlaków ściągać to więcej sprowadzacie , a potem pierdoleni... że to za dużo tuczników sprowadzają , a to znowu kilkudziesięcioletnie mięso sprowadzili a to antybiotykami nafaszerowane itd i jeszcze myslicie że to Wam pomoże :lol: :lol: :lol: a to Wam tak pomoże jak pis :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: który jak by nie wygrał wyborów to by już rolników na drogach hartował :lol: :lol: :lol: :lol:
Idąc Twoim tokiem myślia to dziś by były rolników pełne przejścia tyle że nikt tym zielonym ludkom już nie wierzy tylko kwik rozpaczy im został ciekawe gdzie tych Twoich idoli wczoraj pochowali bo mało na pierwszym planie było ich widać ale pewnie niedługo wyjdą z ukrycia tak po nowym roku liczę jak wytrzezwieją :lol: :lol: :lol:
brzydal

Post autor: brzydal »

baraki niby jest uzależniona od ceny niemieckiej to dlaczego teraz u nas jest o conajmiej 60 gr taniej niż w niemczech jak import przewyższa export ? było nawet taniej a zdażało się ,że nasza cena była podobna do niemieckiej. Myślę że oprócz niewidzialnej ręki wolnego rynku jest jeszcze jakaś druga ręka która pomaga tamtej nas strzydz jak te barany
F1

No i nie potrzeba do tego UIKOK że kupujący stosują ceny dampingowe wystarczy tylkko wyciągnąć konsekwencje
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Gdyby Jurgiel chcial to UOKIK zrobilby taki kociol ze odechcialoby sie ZM kombinowac, ale z tego co widac nie zrobi nic!!!!
baraki

O wolnym rynku nie ma mowy bo ASF i ayjeszka robi swoje.
arek

Post autor: arek »

ciekawy jestem jak uporamy się z tymi chorobami to co będzie następnym problemem
zzoorroo

Post autor: zzoorroo »

z ASF sie tak wczesnie nie uporamy to jest problem na długie lata.
robert0169

Post autor: robert0169 »

robert0169

robert0169

F1

Kazik

... a faktycznie :D ... no proszę :)
Baraki, jak nie masz dużych kredytów to ze 100ha nie wyżyjesz? :shock: Po co Ci się pchać w bydło? Jak nie jesteś na vacie to przejdź i z samej roślinnej + dopłaty + zwroty vatu i będzie ładna pensja prezesa..
stan1069@o2.pl

Tymi importowanymi warchlakami zajechaliście swojego prezesa :shock: teraz pewnie założy stowarzyszenie opasionych :lol:

do nie dawna myślałem że tucz zamknięty poradzi sobie z otwartym opartym na importowanym warchlaku , ale ostatnio widzę że to zamknięty cykl ma coraz większy problem :shock: :shock: bo ma świadomość tego że otwarty jest przygotowany na kontrakt od zaraz a zamknięty musi się zmodernizować dotyczy to tych co maja kredyt , bo ci co nie mają zgaszą światło i po bólu :oops:
Kazik

Na rynku wołowiny też istnieje takie pojęcie jak tucz kontraktowy... Tylko że jest mało popularny bo cena wolnorynkowa jest dużo bardziej atrakcyjna.. Ale pożyjemy zobaczymy, czy za kilka lat nie będzie tego samego problemu co w naszej branży.
mietko75

Post autor: mietko75 »

Ja czegoś nie rozumie :oops: :oops: Gdy Sawicki dioksyny do nas od Niemca wpuścił i tuczniki były jeszcze tańsze jak obecnie , to Marucha poematy o opłacalności wypisywał , a Baraki swoje kalkulacje przedstawiał w których wówczas na plusie był . To teraz tucznik droższy , zboże tańsze , paliwo blisko złotówkę tańsze i Baraki profil będzie zmieniał :?: :?: :?: :?:

Robert zwykle mało poważne filmy wklejał , a te trzy ostatnie są niezwykle poważne i prawdziwe . :idea:
stan1069@o2.pl

Co Ty Mietku nie rozumiesz ???????????????????? telewizor masz zepsuty ??? nie wiesz kto nami rządzi ???? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Stanislaw

Post autor: Stanislaw »

Do wiedzy o co chodzi wystarczy sprawny rozum [podobno niekiedy potrafi oszukiwac wlasciciela] https://www.youtube.com/watch?v=khekOrOxxlU
mietko75

Stanie , zmiana władzy nie powinna wpłynąć na zmianę profilu produkcji przez Barakiego . Skoro po 3,50 Baraki spokojnie zarabiał , to czemu teraz będzie się na coś innego przestawiał :?: :?: :?: Ty z tej poprawności politycznej zaślepłeś całkiem . Tylko propagandą byś chciał się zajmować . :twisted: :twisted:
stan1069@o2.pl

mietko75 pisze:Stanie , zmiana władzy nie powinna wpłynąć na zmianę profilu produkcji przez Barakiego . Skoro po 3,50 Baraki spokojnie zarabiał , to czemu teraz będzie się na coś innego przestawiał :?: :?: :?: Ty z tej poprawności politycznej zaślepłeś całkiem . Tylko propagandą byś chciał się zajmować . :twisted: :twisted:
Nie powinna ??????????? a jednak wpływa Ty Mietek może nie zauważasz boś mniej wykształcony [ sam pisałeś chyba że do szkoły Ciebie nie ciągnęło ] teraz to nie wiadomo co robić :lol: :lol: kto tam wie co Jaroslaw wymyśli ??????????????? mnie się wczoraj śniło że Kurski prowadzi Wiadomośći a ojciec Tadeusz jaka to melodia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jak się przebudziłem to się zastanawiałem nie jak to mozliwe tylko dlaczego przed świętami :lol: :lol: :lol: :lol:
baraki

Mietko to nie z powodu oplacalności! Ostatnio kręgosłup mi nawala a prosiak jest mały i sie trzeba do niego schylać...
stan1069@o2.pl

Wcale się nie dziwie że Tobie kręgosłup nawala przy takich oknach w chlewni
Falco

Post autor: Falco »

Wracając do tegorocznych umów Piniego, u mnie to była przez cały rok czołówka cenowa, w najlepszym razie wolny rynek płacił tyle samo, przeważnie 20-30 gr mniej.
Pablo80

Post autor: Pablo80 »

baraki pisze:Mietko to nie z powodu oplacalności! Ostatnio kręgosłup mi nawala a prosiak jest mały i sie trzeba do niego schylać...
To sobie ale sanatorium wymyśliłeś , nie ma co. W moich okolicach opasów nie mało, też miałem zamiar wejść w ten biznes, ale susza pokrzyżowała mi plany a teraz to jakoś nie widzę tego . Ale żeby przy tym roboty nie było to pierwsze słyszę.
mietko75

http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 0,1,0.html
Gdyby miało się sprawdzić , to z tych h co masz Baraki to 50 szt będzie ciężko wyżywić . Ja mimo że nie wykształcony to myślący jestem . PSL mnie już kilka lat wstecz do drugiego profilu produkcji przekonało . Sawicki co rusz to afery organizował aby polski hodowca zbyt wiele nie zarobił . Ta z dioksynami tylko mnie utwierdziła w przekonaniu że jemu nie chodzi o dobro rolnika polskiego , tylko kolesi z ław poselskich i nie tylko . Teraz Wy śpicie a ja sortowniki wstaję poprzestawiać , bo przed świętami to nie możemy w tym roku nadążyć towaru szykować . Natomiast o odbiór darmozjadów to aż muszę się prosić , by na święta mieć choć trochę lżej . :oops: :oops: Szmaciaż Sawicki mnie akurat już dawno do drugiego kierunku zarobkowanie przekonał , mimo że nieustannie do specjalizacji w jednym przekonywał . Banda złodziej
nemezis

Post autor: nemezis »

.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 23:31 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Mietek, a mój kolega narzeka, że szczypior marnieje w chłodniach i nie schodzi, bo za ciepło jest i ludzie mają zielenine w ogródkach jeszcze...
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

baraki pisze:Mietko to nie z powodu oplacalności! Ostatnio kręgosłup mi nawala a prosiak jest mały i sie trzeba do niego schylać...
Baraki coś mi tu nie gra. Plecy bolą ok ale to nie powód aby likwidować produkcję tym bardziej, że masz najniższe koszty i najdrożej tucznika sprzedajesz na tym forum.
Bez problemu wtedy starcza na pracownika tak abyś mógł szczepić na proste plecy. Po drugie co Ty w tych nocach robisz? Ja w 2015 roku zarwałem jedną nockę (odbiór buraków). Teraz codziennie chodzę z dziećmi na 16,30 na roraty i później już do chlewni nie wchodzę. Porody nocne bez opieki lecz 80% w dzień po gabrostinie.
Jeśli Ci się znudziły lochy to łatwiej jest się przestawić na duny niż opasy.
Mam znajomego co ma 350 opasów i jak mówi szału ni ma a Tir z żarciem co drugi dzień na podwórzu.
mateuszkonrad
Kontakt:

Post autor: mateuszkonrad »

21.12.2015 Aktualne ceny skupu trzody chlewnej w Polsce:

http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Cztery pory roku -aktualności :3,30 -3,40 złotego.
Dziękujemy za uwagę!
stan1069@o2.pl

mietko75 pisze:http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/nauka,2191/specjalisci-prognozuja-rok-2016-bedzie-jeszcze-cieplejszy,188860,1,0.html
Gdyby miało się sprawdzić , to z tych h co masz Baraki to 50 szt będzie ciężko wyżywić . Ja mimo że nie wykształcony to myślący jestem . PSL mnie już kilka lat wstecz do drugiego profilu produkcji przekonało . Sawicki co rusz to afery organizował aby polski hodowca zbyt wiele nie zarobił . Ta z dioksynami tylko mnie utwierdziła w przekonaniu że jemu nie chodzi o dobro rolnika polskiego , tylko kolesi z ław poselskich i nie tylko . Teraz Wy śpicie a ja sortowniki wstaję poprzestawiać , bo przed świętami to nie możemy w tym roku nadążyć towaru szykować . Natomiast o odbiór darmozjadów to aż muszę się prosić , by na święta mieć choć trochę lżej . :oops: :oops: Szmaciaż Sawicki mnie akurat już dawno do drugiego kierunku zarobkowanie przekonał , mimo że nieustannie do specjalizacji w jednym przekonywał . Banda złodziej
Mietek żeby pieczywo było rano świeże to się chlebuś i bułeczki w nocy piecze , ale to nie powód żeby właściciel piekarni piec o północku włączał :lol: :lol: :lol: Piekarnia ma służyć właścicielowi , a nie temu co chce świeże bułki rano jeść :lol: :lol: Daj juz spokój temu Sawickiemu !!!! bo taki minister to skarb :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
0909

Post autor: 0909 »

Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Mietko to jeszcze nie jest wybudzony od czasów ostatnich wyborów ,lunatykuje po nocach ,łazi po wiosce ,polach i nie może uwierzyć w sukces PIS. :D

Też uważam ,że Sawicki nie dopuściłby do takiego spadku cen wieprzowiny , uwstecznienia wypłat z ARMIR.
Nie było idealnie ,ale było ..teraz co? paraliż kręgosłupa ?
F1

stan1069@o2.pl pisze:
mietko75 pisze:http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/nauka,2191/specjalisci-prognozuja-rok-2016-bedzie-jeszcze-cieplejszy,188860,1,0.html
Mietek żeby pieczywo było rano świeże to się chlebuś i bułeczki w nocy piecze , ale to nie powód żeby właściciel piekarni piec o północku włączał :lol: :lol: :lol: Piekarnia ma służyć właścicielowi , a nie temu co chce świeże bułki rano jeść :lol: :lol: Daj juz spokój temu Sawickiemu !!!! bo taki minister to skarb :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Dzięki temu skarbowi od roku mamy takie ceny jakbyś zapomniał :lol: :lol: Myto nir troluj już tu bo to nic im nie pomoże widziałeś wczoraj Antka w mundurze ?pewnie przyjdą po nich nocą ale oni też tak robili mieli od kogo się uczyć :wink:
Gregory_Fox

Post autor: Gregory_Fox »

Myto

Nie dalej jak trzy dni temu rozmawiałem z zastępcą kierownika ARiMR
Był u mnie po drobną przysługę

Powiedział wprost
Przygotuj się ba dopłaty w czerwcu bo program jest tak źle zrobiony ze Ci którzy mają EFA to nie ma szans wprowadzić do systemu
Musi być nowy program bądź ten poprawiony
A wg niego wszystko wina ministra i byłego kierownika agencji ze nie dopingowali aby program był jak się należy

Więc jak słyszę demagogów z peslu to mnie h jasny strzela
danielski813

nie pitol gregory bo to nie problem polski a raczej unii poczytaj posłuchaj więcej niz jednej osoby fakt ze arimr nie bedzie nigdy działał ja za olejniczaka ale w ty konkretnym przypadku problem siega troche szerzej
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Gregory_Fox pisze:Myto

Nie dalej jak trzy dni temu rozmawiałem z zastępcą kierownika ARiMR
Był u mnie po drobną przysługę

Powiedział wprost
Przygotuj się ba dopłaty w czerwcu bo program jest tak źle zrobiony ze Ci którzy mają EFA to nie ma szans wprowadzić do systemu
Musi być nowy program bądź ten poprawiony
A wg niego wszystko wina ministra i byłego kierownika agencji ze nie dopingowali aby program był jak się należy

Więc jak słyszę demagogów z peslu to mnie h jasny strzela
Jo, d..pa ja mam trzy klasy i hulam na kompku, a tam same mądrale i nie umio postępować z klawiaturo!
To liczydła w dłoń i do boju!
ODPOWIEDZ