FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
Co do umów z Pini. Mądrych hodowców nie brakuje ale chciałbym zobaczyć ilu podpisało te umowy 
Młody ambitny prawnik ze 2 tys wyłożyć mu na koszty, i pokazać ten dokument (wzór) gwarantuje, że narobiłby niezłego szumu.
Włoski przedsiębiorca na polskiej ziemi w Specjalnej Strefie Ekonomicznej (pomoc publiczna może wynieść 50% inwestycji)!!!, największa zakład, dyskryminuje polskich hodowców zaniżając im cenę!!! Z tego to nawet TVN by się ucieszył.
Młody ambitny prawnik ze 2 tys wyłożyć mu na koszty, i pokazać ten dokument (wzór) gwarantuje, że narobiłby niezłego szumu.
Włoski przedsiębiorca na polskiej ziemi w Specjalnej Strefie Ekonomicznej (pomoc publiczna może wynieść 50% inwestycji)!!!, największa zakład, dyskryminuje polskich hodowców zaniżając im cenę!!! Z tego to nawet TVN by się ucieszył.
MekkaB pisze:Co do umów z Pini. Mądrych hodowców nie brakuje ale chciałbym zobaczyć ilu podpisało te umowy
CZYTAĆ CI WSZYSCY "GOŚCIE" Z FORUM CO SIĘ NIE LOGUJĄ, A CZYHAJĄ TYLKO ŻEBY ZROBIĆ POPŁOCH WŚRÓD ROLNIKÓW!
Ja mam akurat pełną chlewnie Duna , a mimo to też jestem za tym aby jeśli już to tylko z numerami PL były jakieś rekompensaty .
?
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 23:30 przez nemezis, łącznie zmieniany 2 razy.
"Państwa wspólnotowe mogą przyznawać dodatkowe wsparcie na rzecz rolników do maksymalnej wartości kwoty przyznanej w rozporządzeniu, przy spełnieniu tych samych warunków dotyczących obiektywności, braku dyskryminacji i niezakłócenia konkurencji."
Niema szans zeby UE się zgodziła na warunki takie jak w projekcie, zwląszcza wobec "zamachu stanu" jakiego sie dopuścił obecny rząd.
Niema szans zeby UE się zgodziła na warunki takie jak w projekcie, zwląszcza wobec "zamachu stanu" jakiego sie dopuścił obecny rząd.
N.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 23:29 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie powinni dawać w ogóle i nie byłoby problemu
Do tej pory nie było więc po co teraz , niech dorzucą 30 gr na skupie i tyle . Rozporządzenie podaje do 70 zł to tak jakby podawać długość przyrodzenia z kręgosłupem
70 dostaną Ci co spełniają wszystkie kryteria od 1 do 20, tak to będzie wyglądało .
A tak w ogóle to Ci z dobrym zapleczem zbożowym przechodzą na kontrakty , do tego to idzie i chyba już nic tego nie zatrzyma , hazard się przejadł dla hodowców
A tak w ogóle to Ci z dobrym zapleczem zbożowym przechodzą na kontrakty , do tego to idzie i chyba już nic tego nie zatrzyma , hazard się przejadł dla hodowców
- mytotoksyna1
Ci co mają dobre zaplecze zbożowe to nie w ciemię bici , zboże sprzedadzą po żniwach , albo przetrzymają na składzie u młynarza , albo u siebie .vicia1223 pisze:Nie powinni dawać w ogóle i nie byłoby problemuDo tej pory nie było więc po co teraz , niech dorzucą 30 gr na skupie i tyle . Rozporządzenie podaje do 70 zł to tak jakby podawać długość przyrodzenia z kręgosłupem
70 dostaną Ci co spełniają wszystkie kryteria od 1 do 20, tak to będzie wyglądało .
Brak im pie...dolić się z jakimikolwiek zwierzętami , a tym bardziej świniami !!
CHCO MIEĆ KRĘGOSŁUP ZDROWY !
Vicja ty jak coś chluśniesz to ....
-
kakałowy szatan
Te umowy to są wg projektów piniego czy jego dostawców?MekkaB pisze:Co do umów z Pini. Mądrych hodowców nie brakuje ale chciałbym zobaczyć ilu podpisało te umowy
Jest furtka w tym bo już jesteśmy dyskryminowani brakiem możliwości eksportu jak nie wolno nam wysyłać to niech nie sprowadzają jak nie to można naciski robić w inny sposób wystarczy tylko chciećbaraki pisze:"Państwa wspólnotowe mogą przyznawać dodatkowe wsparcie na rzecz rolników do maksymalnej wartości kwoty przyznanej w rozporządzeniu, przy spełnieniu tych samych warunków dotyczących obiektywności, braku dyskryminacji i niezakłócenia konkurencji."
Odnośnie projektu rozporządzenia dotyczącego pomocy dla producentów trzody i mleka, ciekawi mnie dlaczego dyskryminowani mają być chociażby rolnicy produkujący tuczniki w systemie otwartym, ale kupujący prosięta z polskich stad. Przecież tak samo wspierają rodzimą produkcje trzody chlewnej jak co produkujący w systemie zamkniętym. Według mnie rekompensata powinna być przyznawana przynajmniej do każdej sztuki sprzedanej z polskim numerem. Tylko gdzie można się zgłosić z taką propozycja i czy w czymkolwiek takie starania pomogą?
Kupuje polskie prosiaki od sąiada ,jemu ceny spadły za prosiaki podobnie jak nam za tuczniki ,ja nie dostanę bo nie mam macior ,on nie dostanie bo nie ma tuczników 
i tak właśnie wygląda wspieranie polskich rodzinnych gospodarstw. Ktoś nie pomyślał. Może numer PL powinien decydować. Przecież to nasze Polaków podatki. Tak właśnie będziemy wnioskować. Polskie świnie, polski PL.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 23:27 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 23:26 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
@nemezis, dlaczego tak uwazasz? Kwestia odpowiedniego zapisu w rozporzadzeniu 
- mytotoksyna1
wojce pisze:Kupuje polskie prosiaki od sąiada ,jemu ceny spadły za prosiaki podobnie jak nam za tuczniki ,ja nie dostanę bo nie mam macior ,on nie dostanie bo nie ma tuczników
Sprawa prosta jak drucik !!
Prosiak śr waga ok. 10 kg. -dopłata do właściciela prosiąt 70 zł : 10 = 7 złotych dla prosiakomistrza .
Nieudolny hodowca ,co musi kupić prosiaka , bo nie umi robić przy maciorach 0 złotych dopłaty.
.
Ostatnio zmieniony czwartek 28 sty 2016, 23:26 przez nemezis, łącznie zmieniany 1 raz.
To nie ma znaczenia bo w numerze oznakowania jest numer siedziby stada gdzie zwierzę się urodziło jasne i proste
czyli Ci co tuczą polskie prosięta to gorszy sort ....mytotoksyna1 pisze:
Sprawa prosta jak drucik !!
Prosiak śr waga ok. 10 kg. -dopłata do właściciela prosiąt 70 zł : 10 = 7 złotych dla prosiakomistrza .
Nieudolny hodowca ,co musi kupić prosiaka , bo nie umi robić przy maciorach 0 złotych dopłaty.
Jeżeli pytasz o warchlaka to bez zmiangos11 pisze:Jak gełda?
Czekamy u kuzyna na warchlaka 220pln status taki średni
Ale za to świątecznie %%%
Pozdrawiam
Mytotoksyna, nie kazdy ma warunki zeby hodowac lochy i nie kazdy ma na to czas, wiec Twoja wypowiedz jest lekko mowiac nie na miejscu. F1 ma racje, jesli znany jest juz numer stada pochodzenia to latwo dojsc do numeru stada tuczacego. Zawsze mozna rozwiazac ten problem w taki sposob, aby zarowno producent prosiat jak i tuczacy dostali odpowiednio nizsze rekompensaty jak Ci posiadajacy cykl zamkniety.
Ci co tuczą to są tuczarze a dopłata powinna być dla hodowców
-
zenekzkition
@bizon, dlaczego tylko wybrani maja dostac rekompensaty skoro kazdy poniosl straty na porownywalnym poziomie?
Brak logiki w wypowiedziach co poniektorych osób równa sie ilorazowi inteligencji danych osobnikówKrychu pisze:@bizon, dlaczego tylko wybrani maja dostac rekompensaty skoro kazdy poniosl straty na porownywalnym poziomie?
Do tego należy doliczyć zazdrość, samozachwyt, brak pomysłowości, lenistwo i obłudę.
@chief mozesz rozwinac swoja wypowiedz?
o kant du..y potłuc taką pomoc
ja tuczę polskiego warchlaka, a kolego mi go sprzedaje czyli żaden z nas pomocy nie otrzyma
przecież to chore jest, kto tam siedział w tej komisji ?
dopłata powinna być do polskiego kolczyka i wtedy by było sprawiedliwe
ja tuczę polskiego warchlaka, a kolego mi go sprzedaje czyli żaden z nas pomocy nie otrzyma
przecież to chore jest, kto tam siedział w tej komisji ?
dopłata powinna być do polskiego kolczyka i wtedy by było sprawiedliwe
a ten co tuczy polskiego warchlaka to kogo wspiera ? duńczyka ?bizon pisze:Ci co tuczą to są tuczarze a dopłata powinna być dla hodowców
to idąc dalej takim tokiem rozumowania, to dopłata powinna być tylko dla tych co "hodują" tylko na swoim zbożu
ręce opadają
Widzę że jednak w Polsce to lepiej jak rząd wprowadza podatki wszystkim, niż daje pomoc niektórym. Przez 8 lat nie było żadnej pomocy a jak w końcu coś ma być to jeszcze niech co niektórzy doniosą do Brukseli, że rząd niesprawiedliwie dzieli.Najlepiej to w imie sprawiedliwości niech Bruksela zablokuje wszystko jako niedozwoloną pomoc i będzie super.
-
andrzej19570
Mam podobne zdanie jak Pablo.Przecież wszystkim nie dogodzi,zawsze ktoś będzie pokrzywdzony.Z pomocą suszową było podobnie,sąsiednie gminy dawali wszystkim a w mojej nie,do dziś jest hałas o to.Tamto było niedopracowane i też nie sprawiedliwe...Właśnie doczytałem że za tucz kontraktowy też się może wezmą!! http://www.agrofakt.pl/trudna-sytuacja-trzody-chlewnej/
-
robert0169
jak zabacze ze ktory jezdzi zagranicznym ciagnikiem po polskij wsi tooooo kola przebije

-
robert0169
[quote="robert0169"]jak zabacze ze ktory jezdzi zagranicznym ciagnikiem po polskiej wsi tooooo kola przebije
[/quote]
Tak czytam o tych dotacjach i nie bardzo jestem w temacie, ale wiem tyle, ze wszelkie dotacje nie są dobre i niczemu nie służą.
Pablo, Andrzej, szanuje Wasze zdanie, ale trudno nie zadac pytania dlaczego mamy nie dazyc do jakiegos kompromisu? Wiadomo ze wszystkim nie uda sie dogodzic, ale jesli mozna dogodzic wiekszej liczbie osob, to chyba warto to zrobic.
@Peron, swieta racja, tylko zeby wszystkie kraje sie do tego stosowaly.
-
andrzej19570
Dotacje są na całym świecie i mają za zadanie łagodzić skutki niepożądanych zjawisk!!Całkowicie różnych,od powodzi,pożarów,klęski urodzaju,nieurodzaju itp.Cały czas marudzimy tu na tym forum i innych a jak coś w końcu chcą nam dać to nam sie to lub tamto nie podoba!!Jedni dostali suszowe teraz niektórzy tą dopłatę,inni znowu jakieś prowy czy coś jeszcze i tak to się kręci.To w sumie nie są duże pieniądze dla pojedynczego rolnika ale zawsze coś.Nawet jak dostaniemy te 1500,czy 2 tysiaki to będzie na węgiel czy na paszę!!Zawsze lepiej niż nam to dadzą niż sobie premie czy kolacje u sowy!!!A i my możemy sobie tam pojechać za tą kasę!!Peron pisze:Tak czytam o tych dotacjach i nie bardzo jestem w temacie, ale wiem tyle, ze wszelkie dotacje nie są dobre i niczemu nie służą.
[quote="robert0169"]jak zabacze ze ktory jezdzi zagranicznym ciagnikiem po polskij wsi tooooo kola przebije
[/quote
W mojej wsi też taki zazdrośnik się trafił to do tej pory do dentysty chodzi
W mojej wsi też taki zazdrośnik się trafił to do tej pory do dentysty chodzi
Swoją drogą to po strajkach w 2012r kto dostał dotacje- zakłady a kto strajkował - rolnicy.
Jeszcze nic nie ruszyło ,a Wam już udało sie ze sobą poróżnić. Jakie to polskie 
-
danielski813
A kiedy rolnicy dostali jakies dotacje jak za żywiec dostają zakłady za sprzęt diler i producent maszyny obszarowe nawozów a jedyne realne dla rolnika to te w bankach spułdzielczych bo na niższy procent

-
robert0169
bizon pierd-lnij sie w leb puziej ci oddam

Niestety nie mam ku temu powodów--- nie mam żadnych długów ani kredytówrobert0169 pisze:bizon pierd-lnij sie w leb puziej ci oddam![]()
Życzę Wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świat Bożego Narodzenia.
założenie słuszne ,chcą wesprzeć gospodarstwa z maciorami które w czasach dekoniuktury ,nie mogą tak łatwo podjąć decyzji że nie utuczą tego co się urodziło !
tucze otwarte są graczem bardziej rynkowym teoretycznie mającym więcej informacji co do końcowego wyniku ekonomicznego .
dlatego należy pomóc tym mniej cwanym
tucze otwarte są graczem bardziej rynkowym teoretycznie mającym więcej informacji co do końcowego wyniku ekonomicznego .
dlatego należy pomóc tym mniej cwanym
http://spptch.pl/mlekoswinie.pdf
a ja myślę tak
projekt omawianego rozporządzenia Rady Ministrów jest niezgodny z intencją KE, która przydzieliła pulę środków do przyznania rolnikom w sektorach wołowiny i cielęciny, mleka i przetworów mlecznych, wieprzowiny, mięsa baraniego i koziego. Powodem wprowadzenia pomocy były problemy na powyższych rynkach, wywołane silną nierównowagą między podażą i popytem. Pomoc powinna być udzielona przy spełnieniu warunków dotyczących obiektywności i braku dyskryminacji.
Natomiast projekt rozporządzenia Rady Ministrów zakłada przydzielenie pomocy określonej, uprzywilejowanej grupie producentów trzody chlewnej co jest właśnie wyrazem dyskryminacji i braku obiektywności.
Pomoc powinna być udzielona wszystkim producentom świń którzy wprowadzili zwierzęta na rynek niezależnie od skali jak i rodzaju produkcji. Wszyscy oni bowiem ponieśli skutki obniżki dochodów z powodu embarga rosyjskiego. W lipcu 2015 r. przeciętna cena tusz wieprzowych w UE zmalała o 13%, prosiąt o 23%. w odniesieniu do lipca 2014 r.
Jeżeli zaś mamy wspierać rodzimą produkcję, za nasze polskie- polskich producentów świń pieniądze płacących podatki z każdą sprzedaną świnią, to powinniśmy wspierać producentów tucznika którzy wprowadzają na rynek tucznika z numerem kolczyka PL, jak i tych którzy na rynek ten kolczyk PL wprowadzają w postaci sprzedanego innym polskim producentom warchlaka.
Uzasadnienie.
1. Projekt dyskryminuje grupę producentów trzody którzy posiadają więcej świń niż grupa uprzywilejowana.
2. Gospodarstwa rodzinne produkujące warchlaki na sprzedaż zostały pozbawione wsparcia pomimo że produkcja polskiego warchlaka w Polsce została objęta PROW na lata 2014-2020
3. Gospodarstwa rodzinne produkujące tucznika z polskiego warchlaka zostały także w projekcie rozporządzenia pozbawione nadzwyczajnej pomocy
4. W ten sposób gospodarstwa rodzinne- rzekomy priorytet polityki rządu wypadły z dostępu do nadzwyczajnej unijnej, uzupełnionej w 50 procentach w naszą – polskich podatników pomoc..
5. Tłumaczenie, że gospodarstwa produkujące warchlaka na sprzedaż mogą przyczynić się do rozprzestrzeniania ASF w Polsce jest niezasadne. Nie stwierdzono bowiem, aby kiedykolwiek w Polsce doszło do przeniesienia ASF świń z jednego gospodarstwa do drugiego a szczególnie z gospodarstwa produkującego warchlaki na sprzedaż, będącego pod stałym nadzorem lekarza weterynarii. ASF świń wystąpił dotychczas w niewielkich, pozbawionych elementarnych zasad bioasekuracji stadach które zostały zarażone przez bliski kontakt z chorym na ASF dzikiem. Polska jest wolna od ASF świń. ASF dzików w Polsce został zawleczony przez dziki i jest nadal przez dziki jest po Polsce rozprzestrzeniany.
a ja myślę tak
projekt omawianego rozporządzenia Rady Ministrów jest niezgodny z intencją KE, która przydzieliła pulę środków do przyznania rolnikom w sektorach wołowiny i cielęciny, mleka i przetworów mlecznych, wieprzowiny, mięsa baraniego i koziego. Powodem wprowadzenia pomocy były problemy na powyższych rynkach, wywołane silną nierównowagą między podażą i popytem. Pomoc powinna być udzielona przy spełnieniu warunków dotyczących obiektywności i braku dyskryminacji.
Natomiast projekt rozporządzenia Rady Ministrów zakłada przydzielenie pomocy określonej, uprzywilejowanej grupie producentów trzody chlewnej co jest właśnie wyrazem dyskryminacji i braku obiektywności.
Pomoc powinna być udzielona wszystkim producentom świń którzy wprowadzili zwierzęta na rynek niezależnie od skali jak i rodzaju produkcji. Wszyscy oni bowiem ponieśli skutki obniżki dochodów z powodu embarga rosyjskiego. W lipcu 2015 r. przeciętna cena tusz wieprzowych w UE zmalała o 13%, prosiąt o 23%. w odniesieniu do lipca 2014 r.
Jeżeli zaś mamy wspierać rodzimą produkcję, za nasze polskie- polskich producentów świń pieniądze płacących podatki z każdą sprzedaną świnią, to powinniśmy wspierać producentów tucznika którzy wprowadzają na rynek tucznika z numerem kolczyka PL, jak i tych którzy na rynek ten kolczyk PL wprowadzają w postaci sprzedanego innym polskim producentom warchlaka.
Uzasadnienie.
1. Projekt dyskryminuje grupę producentów trzody którzy posiadają więcej świń niż grupa uprzywilejowana.
2. Gospodarstwa rodzinne produkujące warchlaki na sprzedaż zostały pozbawione wsparcia pomimo że produkcja polskiego warchlaka w Polsce została objęta PROW na lata 2014-2020
3. Gospodarstwa rodzinne produkujące tucznika z polskiego warchlaka zostały także w projekcie rozporządzenia pozbawione nadzwyczajnej pomocy
4. W ten sposób gospodarstwa rodzinne- rzekomy priorytet polityki rządu wypadły z dostępu do nadzwyczajnej unijnej, uzupełnionej w 50 procentach w naszą – polskich podatników pomoc..
5. Tłumaczenie, że gospodarstwa produkujące warchlaka na sprzedaż mogą przyczynić się do rozprzestrzeniania ASF w Polsce jest niezasadne. Nie stwierdzono bowiem, aby kiedykolwiek w Polsce doszło do przeniesienia ASF świń z jednego gospodarstwa do drugiego a szczególnie z gospodarstwa produkującego warchlaki na sprzedaż, będącego pod stałym nadzorem lekarza weterynarii. ASF świń wystąpił dotychczas w niewielkich, pozbawionych elementarnych zasad bioasekuracji stadach które zostały zarażone przez bliski kontakt z chorym na ASF dzikiem. Polska jest wolna od ASF świń. ASF dzików w Polsce został zawleczony przez dziki i jest nadal przez dziki jest po Polsce rozprzestrzeniany.
marucha zmiejsz produkcję, to morze i tobie rząd kiedyś pomorze 
Staś pełne poparcie
Po co nam molochy