FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
zamiast dawać lepiej zająć się nieuczciwymi praktykami ze strony przemysłu miesnego i handlu. We wrześniu dostawaliśmy około 6zł na WBC a w listopadzie 4,7 różnica 1,3zł. Teraz tylko częśc miała by dostać 70zł z czego 35 i drugie też w sumie od naszych podatników bo unia najpierw zabiera a później łaskawie obdarowuje . Zgodził bym się z tym jeśli statystyczny podatnik za zakupione mieso z jednego świniaka zapłacił by o 70 zł mniej bo o tyle było by tańsze z powodu niższych cen spowodowanych nadprodukcją załamaniem rynku itp. . Ale konsument (podatnik) nie zauważył spadku cen mięsa w sklepach to za co ma płacić ???? my dostaliśmy w dupe konsument nic z tego niema to kto z nas ostrzygł ???? pieniędzy trzeba szukać u beneficjentów tego całego kryzysu. jak ma ześć mięso z magazynu jak jego cena nie spada spada tylko cena żywca. dlatego drób z nami wygrywa
MARUCHA zgadzam się z toba tylko mam jedno male ale pomoc ma być za sprzedane tuczniki w ostatnim kwartale czyli jak ktoś kupował warchlaka z końcem 3 kwartału na cenę gwarantowana to byl świadomy czy da rade wyjść na swoje i tym pomagać tak nie bardzo mi się widzi ale jak masz lochy to masz ograniczony wpływ na zatrzymanie tego interesu
Dobra pany jako ze okres świąteczny nie kłóćta sie a rękę na zgodę podać
Wszstkim tu obecnym życze wesołych świat
i bez obżarstwa :p aby małżonki nie musiały sie wstydzić za ów panów
Póki co 250szt zdjęte w wadze 38kg
Na zdrowko wszystkim
Wszstkim tu obecnym życze wesołych świat
Póki co 250szt zdjęte w wadze 38kg
Na zdrowko wszystkim
Jakby wszystkim z polskim kolczykiem - to i tym z agriplusa zamiast 30zł od sztuki dostali by 100 ale jaja
Agriplusowcy musieli by dostać, niema możliwości żeby ich wykluczyć bo świnie formalnie należa do nich.
Przy każdej okazji mniejszym wytyka sie ze nie zarabiają bo sa mali, że jak by byli duzi to by zarabiali, więc skoro duzi są bardziej efektywni i lepiej zarabiają to może im pomoc nie koniecznie potrzebna?
Mniejsi może mniej efektywni ale za to mniejsza koncentracja to mniejsze obciązenie dla srodowiska.
Przy każdej okazji mniejszym wytyka sie ze nie zarabiają bo sa mali, że jak by byli duzi to by zarabiali, więc skoro duzi są bardziej efektywni i lepiej zarabiają to może im pomoc nie koniecznie potrzebna?
Mniejsi może mniej efektywni ale za to mniejsza koncentracja to mniejsze obciązenie dla srodowiska.
Tylko żeby nie było tak jak z dopłatami do materiału siewnego ze kasę trzepie firma nasienna a w kieszeni rolnika nie widać tych pieniędzy...............czytaj - jeżeli wejdzie dopłata do tucznika to 4 z przodu już nie ujrzymy ...............
marucha przeważnie się z tobą zgadzam ale teraz to dałeś do pieca....
ty byś chciał wsparcia ??
to gospodarząc na takim obszarze i z taką ilością loch nie masz kapitału, żeby przetrwać rok albo dwa ??
wsparcie to już dostaliście od państwa, kupując ziemię z ANR w cenach o jakich możemy tylko pomarzyć
ale wiadomo różne głupoty się wypisuje jak na horyzoncie widać grubo ponad pół bańki...
to gospodarząc na takim obszarze i z taką ilością loch nie masz kapitału, żeby przetrwać rok albo dwa ??
wsparcie to już dostaliście od państwa, kupując ziemię z ANR w cenach o jakich możemy tylko pomarzyć
ale wiadomo różne głupoty się wypisuje jak na horyzoncie widać grubo ponad pół bańki...
Jeśliby to wsparcie miało wejść w życie w takiej postaci i to na dłuższy okres , to zobaczycie że koło tej sprawy będzie podobny harmider jak i koło trybunału . W założeniu wsparcie będzie przysługiwało wyłącznie krajowym gospodarstwom rodzinnym , wyłącznie
I Ci co mieliby głośno protestować niech się wczytają w jakim kraju żyją , jaki jest jego ustrój
Lobby zagranicznych koncernów już tak poprzez PO będzie naciskało że szybciej nikt nie dostanie żadnej złotówki , niżeli wyłącznie rodzimi producenci , zobaczycie

"Jak poinformował minister Krzysztof Jurgiel, 21 grudnia 2015 r. skierowany został do konsultacji społecznych oraz uzgodnień międzyresortowych projekt rozporządzenia Rady Ministrów dotyczący tymczasowej nadzwyczajnej pomocy dla rolników w sektorach hodowlanych, czyli produkujących świnie i mleko."
czyli możemy zgłaszać swoje uwagi do tego projektu, więc do dzieła Panowie i Panie
Wesołych, Zdrowych i Spokojnych Świąt Wam życzę
czyli możemy zgłaszać swoje uwagi do tego projektu, więc do dzieła Panowie i Panie
Wesołych, Zdrowych i Spokojnych Świąt Wam życzę
Ta pomoc będzie jednorazowa pomyślcie trochę do bydła co roku dają a cena się trzyma nawet jak Agri dostanie to do 2000 sztuk ile to jest? jeden dzień produkcji u nich ale oni zamkniętego raczej nie mająlantier pisze:Tylko żeby nie było tak jak z dopłatami do materiału siewnego ze kasę trzepie firma nasienna a w kieszeni rolnika nie widać tych pieniędzy...............czytaj - jeżeli wejdzie dopłata do tucznika to 4 z przodu już nie ujrzymy ...............
Ostatnio zmieniony czwartek 24 gru 2015, 09:23 przez F1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
andrzej19570
Ale kopalnie też dostają duże dotacje a nie odczuwamy spadku cen węgla!!!brzydal pisze: Ale konsument (podatnik) nie zauważył spadku cen mięsa w sklepach to za co ma płacić ???? my dostaliśmy w dupe konsument nic z tego niema to kto z nas ostrzygł ???? pieniędzy trzeba szukać u beneficjentów tego całego kryzysu. jak ma ześć mięso z magazynu jak jego cena nie spada spada tylko cena żywca. dlatego drób z nami wygrywa
a z jakiej paki oni maja dostac ??? jakie jest pochodzenie tych warchalkow ?? bo na pewno nie polskie ??? a jak polskie to co z tego, w tym projekci pisze ze trzeba okazac sie fakturami sprzedazy a oni takie maja na kontrakcie ??? maja od szt 30 zl i koniec zreszta muis byc cykl zamkniety urodzenie i sprzedaz z jednym goposdarstwie.Don pisze:Jakby wszystkim z polskim kolczykiem - to i tym z agriplusa zamiast 30zł od sztuki dostali by 100 ale jaja
- mytotoksyna1
Polski tucznik z cyklu zamkniętego , cena 3,30 +r.
--------Wesołych Świąt -----------
--------Wesołych Świąt -----------
- Załączniki
-
- miki.jpg (7.06 KiB) Przejrzano 16087 razy
ale wiadomo różne głupoty się wypisujekaBAD pisze:marucha przeważnie się z tobą zgadzam ale teraz to dałeś do pieca....
to może do hektara dopłaty też tylko do 5 ha? bo to mało i trzeba im właśnie dołożyć bo się z nich nie utrzymają- chyba że pod szkłem?
kapitału aby przetrwać rok czy dwa? Ile gospodarstw rodzinnych utrzymujecie ze swoich świń. Jedno czy kilkadziesiąt?
Każdy ma tyle ile ogarnie, do czego ma głowę, i ryzykuje lub zarabia wszystkim co ma.
Komuno wróć?
A gwoli cen to opłaca się i małym i dużym, albo się nie opłaca. Jedni sklepy zakładają inni likwidują. Jedni kopalnie zamykają ( Wielka Brytania) a inni utrzymują.
A pieniądze spadły z nieba na święta. Wybrańcom losu? polityki? Wyborcom? Może i tak będzie.
A tak w ogóle to Wesołych Świąt w tych tematach. Odfruwam na inne.
ASF to temat jeszcze wyłącznie dla Podlasia jest. Oby.
@fix, z tego co czytalem konsultacje trwaja az do 24 grudnia.
kiedyś wystarczyło sprzedać z zamkniętego ok 1000tucznika rocznie i można było żyć, a dzisiaj na ilość musisz stawiać bo żeby wyciągnąć tyle co kiedyś z 1 tyś to dzisiaj się nam wmawia że musisz sprzedać z 3tyś bo opłacalność niższa i ilością masz sobie wyrobić zysk o ile się uda,
spędówka -10gr Damasławek
Wesołych Świąt!!!
spędówka -10gr Damasławek
Wesołych Świąt!!!
są po to aby były, a nie po to aby coś wniosły. Pieniądze już zostały podzielone.Krychu pisze:@fix, z tego co czytalem konsultacje trwaja az do 24 grudnia.
http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/B ... ieprzowiny
no ale pogadać zawsze można do 24 grudnia i wysłać swoje przemyślenia.
czy ktoś z was sprzedających tucznika duńskiego miał przypadki że przy sprzedaży zdejmuje się kolczyk duński i w to miejsce osoba z ZM zakłada kolczyk z polskim numerem ?
czemu to ma służyć ?
oszukać klientów że wyroby są z polskiego tucznika ?
czemu to ma służyć ?
oszukać klientów że wyroby są z polskiego tucznika ?
Ale na fakturach nie zawsze jest podana ilość sztuk tylko kg jak na wbc sprzedajesz i co wtedy?mat pisze:a z jakiej paki oni maja dostac ??? jakie jest pochodzenie tych warchalkow ?? bo na pewno nie polskie ??? a jak polskie to co z tego, w tym projekci pisze ze trzeba okazac sie fakturami sprzedazy a oni takie maja na kontrakcie ??? maja od szt 30 zl i koniec zreszta muis byc cykl zamkniety urodzenie i sprzedaz z jednym goposdarstwie.Don pisze:Jakby wszystkim z polskim kolczykiem - to i tym z agriplusa zamiast 30zł od sztuki dostali by 100 ale jaja
Wesołych Świąt wszystkim życzę
Niech nadchodzą rok, będzie lepszy niż ten mijający!
Niech nadchodzą rok, będzie lepszy niż ten mijający!
-
andrzej19570
Ja również życzę wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt!!!
przeciez wypelniasz zgloszenie sprzedazy do ubojni to masz ile szt sprzedales lancuch tez wypelniasz i tam jest ilosc szt podanaF1 pisze:Ale na fakturach nie zawsze jest podana ilość sztuk tylko kg jak na wbc sprzedajesz i co wtedy?mat pisze:a z jakiej paki oni maja dostac ??? jakie jest pochodzenie tych warchalkow ?? bo na pewno nie polskie ??? a jak polskie to co z tego, w tym projekci pisze ze trzeba okazac sie fakturami sprzedazy a oni takie maja na kontrakcie ??? maja od szt 30 zl i koniec zreszta muis byc cykl zamkniety urodzenie i sprzedaz z jednym goposdarstwie.Don pisze:Jakby wszystkim z polskim kolczykiem - to i tym z agriplusa zamiast 30zł od sztuki dostali by 100 ale jaja
Zaraz siadam do wigilii ,więc życzę Wam wszystkim spokojnych ,radosnych i rodzinnych świąt ,niech to będzie czas odpoczynku i refleksji i oczywiście wymarzonych prezentów ,choć nie jedno marzenie mogłoby nie zmieścić się pod choinkę 
wesolych swiat wszystkim i tym dobrym i zlym ludziom nie pijta duzo bo dlugi weekend przed nami
co do rekompensat , dlaczego mam być pominięty jako producent polskiego prosiaka to nie rozumiem , jak i ci hodowcy co go odemnie kupują
Bo na prosiaku cały czas da się jeszcze zarobić najgorzej ma cykl zamknięty bo to co zyskałby na prosiaku to traci na tuczniku 
Obserwujac to forum powiem tak duze gospodarstwa chwalą sie jakie to wysokie ceny osiagaja za sprzedane tuczniki nawet po 60-70 gr.wyzsze od spedówki a teraz jak maja dopłaty nie dostac to im sie wielka krzywda dzieje było trzeba jeszcze ze trzy ciagniki wziasc na kredyt bo unia da .
myślę że dlatego bo miniesterstwo postanowiło wspierać cykl zamknięty aby był głównym źródłem polskiego mięsa i cała w tym filozofia a sprawiedliwości nie było i nie będzie. sam więcej sprzedałem w ostatnim kwartale warchlaków jak tuczników. Dopłacanie do niczego dobrego nie doprowadziło (patrz do[łaty bezpośrednie, materiał siewny ) i teraz też nie doprowadzi tą kase i tak przejmą zakłady z obcym kapitałem
tez jestem przeciwny jakimkolwiek doplatą,brzydal pisze:myślę że dlatego bo miniesterstwo postanowiło wspierać cykl zamknięty aby był głównym źródłem polskiego mięsa i cała w tym filozofia a sprawiedliwości nie było i nie będzie. sam więcej sprzedałem w ostatnim kwartale warchlaków jak tuczników. Dopłacanie do niczego dobrego nie doprowadziło (patrz do[łaty bezpośrednie, materiał siewny ) i teraz też nie doprowadzi tą kase i tak przejmą zakłady z obcym kapitałem
czasami zastanawiam sie jak by ksztaltowala sie polska wies bez doplat bezposrdnich czy do jakiegokolwiek sprzetu
obluda aby nabrac jak najwiecej prostych ludzi i aby napedzac rynek i wielkie koncerny
jezeli zabrano by doplaty na wsi pozostali by faktycznie ci ludzie ktorzy sie z tego utrzymuja a nie jak do tej pory lobbysci w garniturach
Też tak uważam dlatego byłem przeciwny naszemu wstąpieniu do UE i nadal uważam że była to zła decyzja
no ale większość była za
Spytajcie się krowiarzy, czy wejście do Unii to była dobra decyzja
Napewno się z Wami zgodzą
Żeby nie Unia, to by tyle John Deere-ów, New Holland-ów, Fendt-ów i innych zagranicznych marek nie latało po polskiej wsi.
Żeby nie Unia, to by tyle John Deere-ów, New Holland-ów, Fendt-ów i innych zagranicznych marek nie latało po polskiej wsi.
Widze ze wszyscy co maja cos wspólnego z dunskim warchlakiem sa przeciwni dopłatom do tucznika z numerem PL ,proponuje wziasc jeszcze z tysiac albo dwa dunczyka moze bedziecie zadowoleni jak nie umiecie produkowac w cyklu zamknietym.
- mytotoksyna1
Kazmierz
"
"
Jak zaczną się psuć , a zaczną!
to stado świń trzeba będzie sprzedać ,a może i dwa..
.dla krowiarzy też , czas nostalgii już mija .
...też znajdzie się jakiś wirus , lakti, lakti 13.
..och ,biznes ,och życie ,och ,och.
..w przyrodzie , przyroda , hodowla , życie, musi ciągle zaskakiwać ,ewoluować .......
Przystąpienie do unii uważam za słuszny KROK !!!
..no, bigos i parówki czekają , żytniówka także .
..parówki swojskie , żeby nie było ..
"
"
Jak zaczną się psuć , a zaczną!
.dla krowiarzy też , czas nostalgii już mija .
...też znajdzie się jakiś wirus , lakti, lakti 13.
..och ,biznes ,och życie ,och ,och.
..w przyrodzie , przyroda , hodowla , życie, musi ciągle zaskakiwać ,ewoluować .......
Przystąpienie do unii uważam za słuszny KROK !!!
..no, bigos i parówki czekają , żytniówka także .
..parówki swojskie , żeby nie było ..
Jasne jasne a w sklepach to by tylko był papier toaletowy i ocetKazik pisze:Spytajcie się krowiarzy, czy wejście do Unii to była dobra decyzja![]()
- mytotoksyna1
..każdy ,kto jedzie na zagranicznym warchlaku , pomimo podatku powinien dostać wielkanocną rózgą po czterech literach .
..koniec ,teraz balanga !
Święta prawda.zzoorroo pisze:Obserwujac to forum powiem tak duze gospodarstwa chwalą sie jakie to wysokie ceny osiagaja za sprzedane tuczniki nawet po 60-70 gr.wyzsze od spedówki a teraz jak maja dopłaty nie dostac to im sie wielka krzywda dzieje było trzeba jeszcze ze trzy ciagniki wziasc na kredyt bo unia da .
Warchlak, pasza na kredyt, murzyn za 5zł godz, auto 4x4 i jest super. Tak nauczyli wielcy hodowcy warchlak z importu zakłady mięsne rąbania rolników po kieszeni.
Nie każdy, nie każdy. Ja i Mietek tuczymy duna i jak najbardziej popieramy wsparcie dla polskich hodowców cyklu zamkniętego, chociaż oni czasami nam nawymyślają jacy to nie dobrzy jesteśmy.zzoorroo pisze:Widze ze wszyscy co maja cos wspólnego z dunskim warchlakiem sa przeciwni dopłatom do tucznika z numerem PL ,proponuje wziasc jeszcze z tysiac albo dwa dunczyka moze bedziecie zadowoleni jak nie umiecie produkowac w cyklu zamknietym.
Przepraszam jesli uraziłem mądrze myslacego rolnika.
A gdzie ja napisałem, że jestem przeciwny dopłatom do tucznika tylko z numerami PL?zzoorroo pisze:Widze ze wszyscy co maja cos wspólnego z dunskim warchlakiem sa przeciwni dopłatom do tucznika z numerem PL ,proponuje wziasc jeszcze z tysiac albo dwa dunczyka moze bedziecie zadowoleni jak nie umiecie produkowac w cyklu zamknietym.
Dopiero niespełna pół roku jadę na duńczyku, a do tej pory miałem swoje lochy i sprzedawałem ok. 400-500szt tucznika rocznie.
Wiem ile jest przy tym pracy i zachodu, więc jak najbardziej jestem za tym, żebyście dostali te 70zł/tucznika.
Farmer82 pisze: Święta prawda.
Warchlak, pasza na kredyt, murzyn za 5zł godz, auto 4x4 i jest super. Tak nauczyli wielcy hodowcy warchlak z importu zakłady mięsne rąbania rolników po kieszeni.
Tak zgadzam się, warchlak i pasza na kredyt, ale po uregulowaniu wszystkiego zostaje więcej niż w cyklu zamknietym
Wiem co piszę, bo wszystko dokładnie liczę, ile na co wydaję..
Nie przesadzaj..mytotoksyna1 pisze:..każdy ,kto jedzie na zagranicznym warchlaku , pomimo podatku powinien dostać wielkanocną rózgą po czterech literach .
Co do balangi - pełna zgoda
nie karzdy wam wymyśla pablo 80 każdy poprostu sobie radzi jak może. Ja zawsze tylko powtarzam że tucz duna do niczego dobrego nas nie zaprowadzi , ta kasa którą płacicie za duńczyka powinna w Polsce zostać, czy to w cyklu zamkniętym czy w otwartych
No jak więcej może Ci zostać jak zamknięty ma prosiaka za póldarmoKazik pisze:A gdzie ja napisałem, że jestem przeciwny dopłatom do tucznika tylko z numerami PL?zzoorroo pisze:Widze ze wszyscy co maja cos wspólnego z dunskim warchlakiem sa przeciwni dopłatom do tucznika z numerem PL ,proponuje wziasc jeszcze z tysiac albo dwa dunczyka moze bedziecie zadowoleni jak nie umiecie produkowac w cyklu zamknietym.
Dopiero niespełna pół roku jadę na duńczyku, a do tej pory miałem swoje lochy i sprzedawałem ok. 400-500szt tucznika rocznie.
Wiem ile jest przy tym pracy i zachodu, więc jak najbardziej jestem za tym, żebyście dostali te 70zł/tucznika.
Farmer82 pisze: Święta prawda.
Tak zgadzam się, warchlak i pasza na kredyt, ale po uregulowaniu wszystkiego zostaje więcej niż w cyklu zamknietym![]()
Wiem co piszę, bo wszystko dokładnie liczę, ile na co wydaję..
Nie przesadzaj..mytotoksyna1 pisze:..każdy ,kto jedzie na zagranicznym warchlaku , pomimo podatku powinien dostać wielkanocną rózgą po czterech literach .
Co do balangi - pełna zgoda
brzydal, ale jak u mnie jeden sąsiad żeby zasiedlić w 100% swoje tuczarnie potrzebuje prawie 3 tys warchlaka, drugi prawie 2 tys, to kto mu zaoferuje takie ilości w jednym wstawieniu?
Ja np. potrzebuję co 6 tygodni głupie 200 - 250szt i tu nawet jest problem..
W okolicznej wsi mam fermę ok. 300 loch - wachlak Danbred, i jak kupiłem to rosły mi do wagi 125kg 5 miesięcy
Ja np. potrzebuję co 6 tygodni głupie 200 - 250szt i tu nawet jest problem..
W okolicznej wsi mam fermę ok. 300 loch - wachlak Danbred, i jak kupiłem to rosły mi do wagi 125kg 5 miesięcy
Sory kazik ale 70 zeta to nigdy nie dostaniemy dobrym rozwiazaniem było by 15-20 zeta na przestrzeni 2-3 lat mozee cos by sie zmieniło i wiecej rolników by poszło w cykl zamkniety a nie napedzało dunska gospodarke
F1 w pół roku ze swoich loch sprzedam ok 200-250szt tucznika..
Kupując warchlaka z zewnątrz sprzedam co najmniej 500-600szt.. Pomimo, że ze sztuki zostanie mi mniej niż w cyklu zamkniętym, to efekt skali zrobi swoje i ostateczny zysk będzie większy.
Kupując warchlaka z zewnątrz sprzedam co najmniej 500-600szt.. Pomimo, że ze sztuki zostanie mi mniej niż w cyklu zamkniętym, to efekt skali zrobi swoje i ostateczny zysk będzie większy.
Daj Boże... Ale te 20zł to i tak jest nieadekwatne do wykonywanej pracy przy lochach..zzoorroo pisze:Sory kazik ale 70 zeta to nigdy nie dostaniemy dobrym rozwiazaniem było by 15-20 zeta na przestrzeni 2-3 lat mozee cos by sie zmieniło i wiecej rolników by poszło w cykl zamkniety a nie napedzało dunska gospodarke
3000 też da się z polskiego warchlaka zrobić, tylko trzeba checi po obydwu stronach ( wiadomo łatwiej jest zadzwonić do pośrednika i duńczyka zamówić ) i nie wiem jakim cudem rosły ci 5 miesięcy
chyba że 12kg miały przy wstawieniu.
już nie demonizujcie tych loch to nic strasznego trzeba robić jak wszędzieKazik pisze:Daj Boże... Ale te 20zł to i tak jest nieadekwatne do wykonywanej pracy przy lochach..zzoorroo pisze:Sory kazik ale 70 zeta to nigdy nie dostaniemy dobrym rozwiazaniem było by 15-20 zeta na przestrzeni 2-3 lat mozee cos by sie zmieniło i wiecej rolników by poszło w cykl zamkniety a nie napedzało dunska gospodarke
Ciekawe co na to Petru z PO i PSL ? Pewnie juz powiedzieli ze sie nie da i niemozna!!!
ok 20kg miały przy kupnie i tuczyłem je jeśli mnie pamięć nie myli 135-138dni (ostatnia partia zeszła po tylu dniach).brzydal pisze:3000 też da się z polskiego warchlaka zrobić, tylko trzeba checi po obydwu stronach ( wiadomo łatwiej jest zadzwonić do pośrednika i duńczyka zamówić ) i nie wiem jakim cudem rosły ci 5 miesięcychyba że 12kg miały przy wstawieniu.
po świętach 20 groszy do góry