FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
czy ja twierdzę że dałem Ci jakieś pieniądze ? chciałem wytłumaczyć Tobie dla czego miniesterstwo zdecydowało się na dotację dla cyklu zamkniętego o ograniczonej liczbie sztuk ale ty chyba nie zrozumiałeś a raczej tylko udajesz
marucha to gosp, w parcewie to ilo pokoleniowe ???
czasami nie jest to twór ,,uwłaszczony " po jakimś pge-erze
...a w ogóle to żygac sie chce od reklamy tego parcewa, bez obrazy
czasami nie jest to twór ,,uwłaszczony " po jakimś pge-erze
...a w ogóle to żygac sie chce od reklamy tego parcewa, bez obrazy
Staś
pokaż swoje dzieło, może i ja ci je zwrócę?
pokaż swoje dzieło, może i ja ci je zwrócę?
marucha ile mialeś jak zaczynaleś rozkradać pgr wiekszość w mojej okolicy nie miała na paczke papierosow. Agencyjne zwierzeta sprzedali bo podobno chore byly maszyny ziemie wszystko za pol darmo wzieli dzierzawy nie płacili bo kolesie z agencji umarzali.
Panowie, dajcie już spokój... Cóż Wam marucha zawinił?
-
danielski813
Nic im nie zrobił ale nie po polsku było by nie dokopać jak jedni wchodzili na pgr-y inni mówlili że to idioci a dziś żal dupy ściska...
jak by kupił po cenie rynkowej to pewnie nikogo by nie kuło .....
-
danielski813
kupił po takiej jaka wtedy była rynkowa i ciągle kupuje i uwierz mi nie znajdziesz w tamtych rejonach ludzi coby na niego narzekali no może poz mieszczuchami z juchnowca...bo tamci mają noski drażliwe jak poszukacie w prasie rolniczej Andrzej Brzozowski to możecie sie sporo ciekawych rzeczy nauczyc nap co można zrobić z holmera

myślę ze raczej jest tu problem spółek pracowniczych które powstawały aby przejąc te dawne PGRy i późniejsze kiwanie pracowników przez prezesów tych spolek
napiszcie lepiej jak kiwacie system, żeby mieć więcej niż ustawowe 300ha
a co zbliżasz się do tej granicy coś mi się zdaje ze masz się od kogo uczyć
może mój syn a pewniej wnuk
no tak kupując 50 ha za 56 tys he to trochę czasu potrwa splata kredytu
hehe niestety bez układów takie są ceny...
no niestety płać i płacz
Dlaczego brak dopłaty dla tuczników z kupionych polskich prosiaków-podział rolników na lepszych,gorszych..Mogli kilka dni zaczekać z ogłoszeniem nie było by spadku ceny.
Marucha a po ile sprzedajecie na dzień dzisiejszy? To z czystej ciekawości bez podtekstu!
Nie każdy mógł wziąć trzeba było mieć układy w Agencji i bankach w nowym PROW ma być że jeśli możesz zrealizować inwestycję z własnych środków to dotacji nie otrzymasz jak kolega Marucha podawał ceny to zawsze wyższe od rynkowych a chodzi właśnie o sparcie gospodarstw rodzinnych cykl zamknięty ,Jakby rząd chciał to by Agri w Polsce nie było no ale oni za miskę grochówki na dożynkach raz w roku przez 8 lat robili co chcielidanielski813 pisze:Nic im nie zrobił ale nie po polsku było by nie dokopać jak jedni wchodzili na pgr-y inni mówlili że to idioci a dziś żal dupy ściska...
-
turbogrocho49
Każdy mógł wziąść pgr, pamiętam jak z ojcem jeszcze młody szczyl byłem, w 2001 r oglądaliśmy pgr 500 ha, ojciec wraz z wspólnikiem wpłacili wadium, i stanęli do przetargu, I przetarg nikt nie licytował, II nikt nie licytował, w III został sprzedany, ale nie nam, bo my już do III przetargu nie przystąpilsmy, bo moja mama i żona wspólnika wybiły z głowy chłopom interesy, tak jak ktoś wyżej pisze, wziąść w tamtym czasie 500 ha ziemi, to też było ryzyko, wszystko nie wyglądało tak jak dzisiaj kolorowo, duzo było odłogów do kupienia za nie duże pieniądze, dziś człowiek by się śmiał i żył jak lord, a może już by sam dawno się wychuśtał
jeszcze turbo zobaczysz jak bede zyc ci dzisiejsi lordowie co maja 500 ha i wiecej ja kzabiora doplaty to polowa popadaturbogrocho49 pisze:Każdy mógł wziąść pgr, pamiętam jak z ojcem jeszcze młody szczyl byłem, w 2001 r oglądaliśmy pgr 500 ha, ojciec wraz z wspólnikiem wpłacili wadium, i stanęli do przetargu, I przetarg nikt nie licytował, II nikt nie licytował, w III został sprzedany, ale nie nam, bo my już do III przetargu nie przystąpilsmy, bo moja mama i żona wspólnika wybiły z głowy chłopom interesy, tak jak ktoś wyżej pisze, wziąść w tamtym czasie 500 ha ziemi, to też było ryzyko, wszystko nie wyglądało tak jak dzisiaj kolorowo, duzo było odłogów do kupienia za nie duże pieniądze, dziś człowiek by się śmiał i żył jak lord, a może już by sam dawno się wychuśtał
Poupada? Jedynie poprzez rewolucje
:-) 500 ha szło kupić za 2mln to już to dawno spłacone.
- mytotoksyna1
Sytuacja na rynku cen trzody, diametralnie ulega poprawie .
Cena skoczyła na 3, 35 +r.
Tucznik ,zdrowy , krajowy, pochodzący jeszcze z czasów chrztu Polski (Mieszko 1, anno domini 966 r)
Cena skoczyła na 3, 35 +r.
Tucznik ,zdrowy , krajowy, pochodzący jeszcze z czasów chrztu Polski (Mieszko 1, anno domini 966 r)
- mytotoksyna1
lukas1982 pisze:Poupada? Jedynie poprzez rewolucje:-) 500 ha szło kupić za 2mln to już to dawno spłacone.
Nie kracz ,bo wykraczesz .
Historia "kołem się toczy"
-
kakałowy szatan
mam pytanie czy sprzedający do pośrednika też łapie sie na dopłatę czy tylko do zm?Chief pisze:koleżko podaj przyklady tych sprzedazy.....Farmer82 pisze:Ci co tuczą importowane warchlaczki niech się głoszą do ministerstwa np. Dani albo do firm co im sprowadza towar drugiego sortu. A tak prawdę mówiąc poco komuś co ma na stanie ponad 1000szt dotacja jak tu co niektórzy mają cenę o min 0,8zł wyższą.
bo pierdolic moze kazdy
co do dotacji to proponuje przesiąść ci sie do poloneza zamiast wolksvagena albo seata
albo zamiast noza z chin kup tego polskiego
nie cwaniakujcie panowie bo wbrew pozorom jestescie bardziej kruchi i bezbronni aniżeli inni
bezsensowne przekamażanie sie
wszyscy jedziemy na tym samym wozku tyle ze co poniektorzy za bardzo sa zazdrosni...
-
stan1069@o2.pl
Bylem i jestem za cyklem zamkniętym , dobrze że już świń nie mam bo z tych hodowców zrobił się najgorszy sort
a z tymi co jeszcze w mocherach chodzą to nie do wytrzymania
zgodę na pomoc unia wyraziła i kasę przeznaczyła o ile się nie mylę 10 dni przed wyborami parlamentarnymi i powiedziała że pomoc ma nie naruszać zasad konkurencji , a według mnie tzn. że trzeba dać wszystkim
ktoś tu pisał że do bydła dopłaty są dla mniejszych hodowców , płacą od 3 do 30 sztuk ale temu co ma 1000 sztuk to chyba tez dopłacają do 27 sztuk
zgodę na pomoc unia wyraziła i kasę przeznaczyła o ile się nie mylę 10 dni przed wyborami parlamentarnymi i powiedziała że pomoc ma nie naruszać zasad konkurencji , a według mnie tzn. że trzeba dać wszystkim
ktoś tu pisał że do bydła dopłaty są dla mniejszych hodowców , płacą od 3 do 30 sztuk ale temu co ma 1000 sztuk to chyba tez dopłacają do 27 sztuk
-
stan1069@o2.pl
Nowe chlewnie tez się miały szybko spłacić , patrząc na cenę tucznika to się trochę wydłuży .lukas1982 pisze:Poupada? Jedynie poprzez rewolucje:-) 500 ha szło kupić za 2mln to już to dawno spłacone.
To po cholerę wadium wpłacali ? Za krzywy ryj chcieli wziąć czy liczyli że ktoś dolę odpali?turbogrocho49 pisze:Każdy mógł wziąść pgr, pamiętam jak z ojcem jeszcze młody szczyl byłem, w 2001 r oglądaliśmy pgr 500 ha, ojciec wraz z wspólnikiem wpłacili wadium, i stanęli do przetargu, I przetarg nikt nie licytował, II nikt nie licytował, w III został sprzedany, ale nie nam, bo my już do III przetargu nie przystąpilsmy, bo moja mama i żona wspólnika wybiły z głowy chłopom interesy, tak jak ktoś wyżej pisze, wziąść w tamtym czasie 500 ha ziemi, to też było ryzyko, wszystko nie wyglądało tak jak dzisiaj kolorowo, duzo było odłogów do kupienia za nie duże pieniądze, dziś człowiek by się śmiał i żył jak lord, a może już by sam dawno się wychuśtał
A co dziś tak kolorowo jak wszystko droższe?Środki produkcji
-
stan1069@o2.pl
Po 1 przetargu wadium poszło się jeba...F1 pisze:To po cholerę wadium wpłacali ? Za krzywy ryj chcieli wziąć czy liczyli że ktoś dolę odpali?turbogrocho49 pisze:Każdy mógł wziąść pgr, pamiętam jak z ojcem jeszcze młody szczyl byłem, w 2001 r oglądaliśmy pgr 500 ha, ojciec wraz z wspólnikiem wpłacili wadium, i stanęli do przetargu, I przetarg nikt nie licytował, II nikt nie licytował, w III został sprzedany, ale nie nam, bo my już do III przetargu nie przystąpilsmy, bo moja mama i żona wspólnika wybiły z głowy chłopom interesy, tak jak ktoś wyżej pisze, wziąść w tamtym czasie 500 ha ziemi, to też było ryzyko, wszystko nie wyglądało tak jak dzisiaj kolorowo, duzo było odłogów do kupienia za nie duże pieniądze, dziś człowiek by się śmiał i żył jak lord, a może już by sam dawno się wychuśtał![]()
bo często tak bywa
-
turbogrocho49
ludzie po to startowali bez grosza przy dupie, my juz jakies zaplecze mieliśmy, arr rozkładało spłaty na bezprocentowe raty na 12 lat, nie kupiliśmy bo kobiety nie dały, tak było by kupione na 100 %, poszło za niecały 1 mln, 480 ha i 7 ha pod budynkami, budynki fakt faktem ruina, ale ze 3 4 budynki nadawały się do modernizacji
-
andrzej19570
Tak każdy mógł wziąć pod warunkiem ze miał pieniądze, dokładnie tak samo jak i teraz może brać. Też się kiedys zainteresowałem tematem słyszac jak w telewizji agencja zachęcała do osadnictwa, wizyta w bankach w sprawie możliwości kredytu rozwiała moje marzenia, patrzyli na mnie z politowaniem jak na niepełnosprawnego umysłowo
Skąd np miałem wziać pieniądze na wadium czy udziła własny, miałem 15 ha i pusto w kieszeni, oprocentowanie kredytu komercyjnego zaczynało sie tak od 30% w stosunku rocznym a na hipoteke to mogłem dostać pod ten areał max 10000zł i wszystko w temacie.
Ogry w drodze z umowami na - 6. Kto jest Władcą Pierścienia?
-
andrzej19570
A tu jest coś o interesie świńskim!!!Niemieccy producenci likwidują lochy. W Chinach hodowcy dostają ponad 10 zł za kg http://www.agropolska.pl/produkcja-zwie ... g,364.html
Jak się kupuje 500 ha do obowiązkowo rozdzielność majątkowaturbogrocho49 pisze:ludzie po to startowali bez grosza przy dupie, my juz jakies zaplecze mieliśmy, arr rozkładało spłaty na bezprocentowe raty na 12 lat, nie kupiliśmy bo kobiety nie dały, tak było by kupione na 100 %, poszło za niecały 1 mln, 480 ha i 7 ha pod budynkami, budynki fakt faktem ruina, ale ze 3 4 budynki nadawały się do modernizacji
a
Ostatnio zmieniony środa 30 gru 2015, 15:10 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
marucha pisze:moje ceny lepsze na cenyrolniczeMekkaB pisze:Marucha a po ile sprzedajecie na dzień dzisiejszy? To z czystej ciekawości bez podtekstu!
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlew ... transakcje
gorszych nie podaję chociaż posiadam,
Podlasie poza Ełkiem nie ma praktycznie zejścia. Ełk nie bierze więc cena zerowa. ASF to problem tylko dla Podlasia jest jeszcze i róbcie wszystko aby tak tylko przez kolejne 3 lata pozostało. Tak panowie jeszcze przez 3 lata Polska nie będzie sprzedawać na rynki trzecie. Ale prawdę mówiąc my nie mamy co sprzedawać bo u nas świń brakuje.
Sprzedaje się więc kto zechce i za ile chce.
myślę że nie mam za wysokich cen mimo że wielki i reklamowany
proszę porównać daty i ceny choćby tustaś76 pisze:4zł za 20 szt . dzisiaj
sprzedał 18 listopada mój sympatyk
a ja o 10 groszy taniej
nie ma lekko
-
danielski813
NIe moja sprawa ale od 1-X do 13 XI cgyba sie aparat do badania mięsności zawiesił na szczęście na 61,6 a nie na 56

marucha
co byś o mnie nie myślał ,biorę przekład z lepszych a nie z gorszych http://www.podlaskie.strefabiznesu.pl/a ... spodarstwo
...ale to wasze gospodarstwo to przedsiębiorstwo, a proponowana pomoc dedykowana jest dla gospodarstw.
co byś o mnie nie myślał ,biorę przekład z lepszych a nie z gorszych http://www.podlaskie.strefabiznesu.pl/a ... spodarstwo
...ale to wasze gospodarstwo to przedsiębiorstwo, a proponowana pomoc dedykowana jest dla gospodarstw.
-
andrzej19570
Jest wyjaśnienie na stronie top-agrar odnośnie dopłaty do tuczników!!
http://www.topagrar.pl/articles/top-swi ... e=Facebook Marucha zacznij już pisać protest do Brukseli!!!!A tu wypowiedź ministra odnośnie takich donosicieli!!!Oznacza to, że świnie musiały się w tym gospodarstwie urodzić. Tak więc wsparcie będzie dotyczyło tylko rolników sprzedających świnie wyhodowane w cyklu zamkniętym.
http://wpolityce.pl/polityka/276585-wic ... iemieckiejWicepremier Morawiecki: Część polskiego establishmentu jest bardzo niedojrzała. "Zmagamy się ze zjawiskiem donoszenia na własny kraj. Nie wyobrażam sobie takiego zachowania elity niemieckiej"
jak się sprzedaje na żywo to trudno zbadać poubojowo. mięsność więc przechodzi z ostatniej poubojowej.danielski813 pisze:NIe moja sprawa ale od 1-X do 13 XI cgyba sie aparat do badania mięsności zawiesił na szczęście na 61,6 a nie na 56![]()
![]()
http://www.gr-parcewo.pl/index.php?opti ... 2&Itemid=3
link3
a ten pan świnie z bliska widział żeby się na temat dopłat do świń niemieckich czy polskich wypowiadać?andrzej19570 pisze:Jest wyjaśnienie na stronie top-agrar odnośnie dopłaty do tuczników!!http://www.topagrar.pl/articles/top-swi ... e=Facebook Marucha zacznij już pisać protest do Brukseli!!!!A tu wypowiedź ministra odnośnie takich donosicieli!!!Oznacza to, że świnie musiały się w tym gospodarstwie urodzić. Tak więc wsparcie będzie dotyczyło tylko rolników sprzedających świnie wyhodowane w cyklu zamkniętym.http://wpolityce.pl/polityka/276585-wic ... iemieckiejWicepremier Morawiecki: Część polskiego establishmentu jest bardzo niedojrzała. "Zmagamy się ze zjawiskiem donoszenia na własny kraj. Nie wyobrażam sobie takiego zachowania elity niemieckiej"
witam, jakie wrażenia po przeczytaniu artykułu z Pinim Piero, a w szczególności na temat uboju tylko i wyłącznie polskich świń?
Widzisz tak już jest że nie każdemu można dać a co dziś młody człowiek jest winien że nie mógł skorzystać z poprzedniego naboru ?Bart 20 pisze:Dlaczego brak dopłaty dla tuczników z kupionych polskich prosiaków-podział rolników na lepszych,gorszych..Mogli kilka dni zaczekać z ogłoszeniem nie było by spadku ceny.
http://www.topagrar.pl/articles/prow-20 ... elicznych/
Mam nadzieję że nowy rząd przed ogłoszeniem naboru jeszcze to zmieni
-
robert0169
topagrar pisze tylko o usługach rolniczych, inni piszą wiecej http://www.agrowerdykt.pl/artykuly/rusz ... -2014-2020 , ja juz czekam na modernizacje, wolę to niz tą działalność pozarolniczą i płacenie podwójnego Krusu, chciałbym coś zmodernizować ale nie wiem czy świnie czy budynki na zmiane produkcji:) a tymczasem Niemcy bez zmian, duzo szumu odnośnie 70 zl, oferty u nas W Wlkp okolo 4,8-5 e za wieksze ilosci. Jutro sylwester niech zacznie sie juz nowy rok bo starego mam dosyć:)
-
andrzej19570
a ten pan świnie z bliska widział żeby się na temat dopłat do świń niemieckich czy polskich wypowiadać?[/quote]A ty myślisz że mówiąc o establishmencie miał na myśli ciebie?????marucha pisze:[
powinna byc dopłata tylko dla polskich prosiąt i dla producentów i dla kupujacych tylko polskie prosięta!!
- mytotoksyna1
Siała baba mak nie widziała jak ,a dziad wiedział nie powiedział , a to było tak .gratka pisze:powinna byc dopłata tylko dla polskich prosiąt i dla producentów i dla kupujacych tylko polskie prosięta!!
Swinie 15 kilogramową jak ktoś dostanie w łapy to szczęściarz , bo nic nie musi umić tylko sypać paszeeeee.