CENY TRZODY

brzydal

Re: CENY TRZODY

Post autor: brzydal »

czy ja twierdzę że dałem Ci jakieś pieniądze ? chciałem wytłumaczyć Tobie dla czego miniesterstwo zdecydowało się na dotację dla cyklu zamkniętego o ograniczonej liczbie sztuk ale ty chyba nie zrozumiałeś a raczej tylko udajesz
staś76

Post autor: staś76 »

marucha to gosp, w parcewie to ilo pokoleniowe ???
czasami nie jest to twór ,,uwłaszczony " po jakimś pge-erze
...a w ogóle to żygac sie chce od reklamy tego parcewa, bez obrazy
marucha

Post autor: marucha »

Staś
pokaż swoje dzieło, może i ja ci je zwrócę?
pio

Post autor: pio »

marucha ile mialeś jak zaczynaleś rozkradać pgr wiekszość w mojej okolicy nie miała na paczke papierosow. Agencyjne zwierzeta sprzedali bo podobno chore byly maszyny ziemie wszystko za pol darmo wzieli dzierzawy nie płacili bo kolesie z agencji umarzali.
Awatar użytkownika
Peron

Post autor: Peron »

Panowie, dajcie już spokój... Cóż Wam marucha zawinił?
danielski813

Post autor: danielski813 »

Nic im nie zrobił ale nie po polsku było by nie dokopać jak jedni wchodzili na pgr-y inni mówlili że to idioci a dziś żal dupy ściska...
kaBAD

Post autor: kaBAD »

jak by kupił po cenie rynkowej to pewnie nikogo by nie kuło .....
danielski813

kupił po takiej jaka wtedy była rynkowa i ciągle kupuje i uwierz mi nie znajdziesz w tamtych rejonach ludzi coby na niego narzekali no może poz mieszczuchami z juchnowca...bo tamci mają noski drażliwe jak poszukacie w prasie rolniczej Andrzej Brzozowski to możecie sie sporo ciekawych rzeczy nauczyc nap co można zrobić z holmera :idea: :idea: :idea:
arek

Post autor: arek »

myślę ze raczej jest tu problem spółek pracowniczych które powstawały aby przejąc te dawne PGRy i późniejsze kiwanie pracowników przez prezesów tych spolek
kaBAD

napiszcie lepiej jak kiwacie system, żeby mieć więcej niż ustawowe 300ha
arek

a co zbliżasz się do tej granicy coś mi się zdaje ze masz się od kogo uczyć
kaBAD

może mój syn a pewniej wnuk
arek

no tak kupując 50 ha za 56 tys he to trochę czasu potrwa splata kredytu
kaBAD

hehe niestety bez układów takie są ceny...
arek

no niestety płać i płacz
Bart 20

Post autor: Bart 20 »

Dlaczego brak dopłaty dla tuczników z kupionych polskich prosiaków-podział rolników na lepszych,gorszych..Mogli kilka dni zaczekać z ogłoszeniem nie było by spadku ceny.
Awatar użytkownika
MekkaB

Post autor: MekkaB »

Marucha a po ile sprzedajecie na dzień dzisiejszy? To z czystej ciekawości bez podtekstu!
F1

Post autor: F1 »

danielski813 pisze:Nic im nie zrobił ale nie po polsku było by nie dokopać jak jedni wchodzili na pgr-y inni mówlili że to idioci a dziś żal dupy ściska...
Nie każdy mógł wziąć trzeba było mieć układy w Agencji i bankach w nowym PROW ma być że jeśli możesz zrealizować inwestycję z własnych środków to dotacji nie otrzymasz jak kolega Marucha podawał ceny to zawsze wyższe od rynkowych a chodzi właśnie o sparcie gospodarstw rodzinnych cykl zamknięty ,Jakby rząd chciał to by Agri w Polsce nie było no ale oni za miskę grochówki na dożynkach raz w roku przez 8 lat robili co chcieli :roll:
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

Każdy mógł wziąść pgr, pamiętam jak z ojcem jeszcze młody szczyl byłem, w 2001 r oglądaliśmy pgr 500 ha, ojciec wraz z wspólnikiem wpłacili wadium, i stanęli do przetargu, I przetarg nikt nie licytował, II nikt nie licytował, w III został sprzedany, ale nie nam, bo my już do III przetargu nie przystąpilsmy, bo moja mama i żona wspólnika wybiły z głowy chłopom interesy, tak jak ktoś wyżej pisze, wziąść w tamtym czasie 500 ha ziemi, to też było ryzyko, wszystko nie wyglądało tak jak dzisiaj kolorowo, duzo było odłogów do kupienia za nie duże pieniądze, dziś człowiek by się śmiał i żył jak lord, a może już by sam dawno się wychuśtał
mat

Post autor: mat »

turbogrocho49 pisze:Każdy mógł wziąść pgr, pamiętam jak z ojcem jeszcze młody szczyl byłem, w 2001 r oglądaliśmy pgr 500 ha, ojciec wraz z wspólnikiem wpłacili wadium, i stanęli do przetargu, I przetarg nikt nie licytował, II nikt nie licytował, w III został sprzedany, ale nie nam, bo my już do III przetargu nie przystąpilsmy, bo moja mama i żona wspólnika wybiły z głowy chłopom interesy, tak jak ktoś wyżej pisze, wziąść w tamtym czasie 500 ha ziemi, to też było ryzyko, wszystko nie wyglądało tak jak dzisiaj kolorowo, duzo było odłogów do kupienia za nie duże pieniądze, dziś człowiek by się śmiał i żył jak lord, a może już by sam dawno się wychuśtał
jeszcze turbo zobaczysz jak bede zyc ci dzisiejsi lordowie co maja 500 ha i wiecej ja kzabiora doplaty to polowa popada
Awatar użytkownika
lukas1982

Post autor: lukas1982 »

Poupada? Jedynie poprzez rewolucje :-):-) 500 ha szło kupić za 2mln to już to dawno spłacone.
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

Post autor: mytotoksyna1 »

Sytuacja na rynku cen trzody, diametralnie ulega poprawie .
Cena skoczyła na 3, 35 +r.
Tucznik ,zdrowy , krajowy, pochodzący jeszcze z czasów chrztu Polski (Mieszko 1, anno domini 966 r)
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

lukas1982 pisze:Poupada? Jedynie poprzez rewolucje :-):-) 500 ha szło kupić za 2mln to już to dawno spłacone.

Nie kracz ,bo wykraczesz .
Historia "kołem się toczy"
kakałowy szatan

Post autor: kakałowy szatan »

Chief pisze:
Farmer82 pisze:Ci co tuczą importowane warchlaczki niech się głoszą do ministerstwa np. Dani albo do firm co im sprowadza towar drugiego sortu. A tak prawdę mówiąc poco komuś co ma na stanie ponad 1000szt dotacja jak tu co niektórzy mają cenę o min 0,8zł wyższą.
koleżko podaj przyklady tych sprzedazy.....
bo pierdolic moze kazdy
co do dotacji to proponuje przesiąść ci sie do poloneza zamiast wolksvagena albo seata
albo zamiast noza z chin kup tego polskiego
nie cwaniakujcie panowie bo wbrew pozorom jestescie bardziej kruchi i bezbronni aniżeli inni
bezsensowne przekamażanie sie
wszyscy jedziemy na tym samym wozku tyle ze co poniektorzy za bardzo sa zazdrosni...
mam pytanie czy sprzedający do pośrednika też łapie sie na dopłatę czy tylko do zm?
stan1069@o2.pl

Post autor: stan1069@o2.pl »

Bylem i jestem za cyklem zamkniętym , dobrze że już świń nie mam bo z tych hodowców zrobił się najgorszy sort :lol: :lol: :lol: a z tymi co jeszcze w mocherach chodzą to nie do wytrzymania :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

zgodę na pomoc unia wyraziła i kasę przeznaczyła o ile się nie mylę 10 dni przed wyborami parlamentarnymi i powiedziała że pomoc ma nie naruszać zasad konkurencji , a według mnie tzn. że trzeba dać wszystkim

ktoś tu pisał że do bydła dopłaty są dla mniejszych hodowców , płacą od 3 do 30 sztuk ale temu co ma 1000 sztuk to chyba tez dopłacają do 27 sztuk :oops:
stan1069@o2.pl

lukas1982 pisze:Poupada? Jedynie poprzez rewolucje :-):-) 500 ha szło kupić za 2mln to już to dawno spłacone.
Nowe chlewnie tez się miały szybko spłacić , patrząc na cenę tucznika to się trochę wydłuży .
F1

turbogrocho49 pisze:Każdy mógł wziąść pgr, pamiętam jak z ojcem jeszcze młody szczyl byłem, w 2001 r oglądaliśmy pgr 500 ha, ojciec wraz z wspólnikiem wpłacili wadium, i stanęli do przetargu, I przetarg nikt nie licytował, II nikt nie licytował, w III został sprzedany, ale nie nam, bo my już do III przetargu nie przystąpilsmy, bo moja mama i żona wspólnika wybiły z głowy chłopom interesy, tak jak ktoś wyżej pisze, wziąść w tamtym czasie 500 ha ziemi, to też było ryzyko, wszystko nie wyglądało tak jak dzisiaj kolorowo, duzo było odłogów do kupienia za nie duże pieniądze, dziś człowiek by się śmiał i żył jak lord, a może już by sam dawno się wychuśtał
To po cholerę wadium wpłacali ? Za krzywy ryj chcieli wziąć czy liczyli że ktoś dolę odpali? :lol: :lol: bo często tak bywa
F1

A co dziś tak kolorowo jak wszystko droższe?Środki produkcji
stan1069@o2.pl

F1 pisze:
To po cholerę wadium wpłacali ? Za krzywy ryj chcieli wziąć czy liczyli że ktoś dolę odpali? :lol: :lol: bo często tak bywa
Po 1 przetargu wadium poszło się jeba... :lol: :lol: po 2 tak samo i na trzecie wadium juz brakło :lol: :lol: :lol: a PGR sprzedany za mniej niz to 1 i 2 wadium wynosiło :mrgreen: :mrgreen: bo cene po nie rozstrzygniętych przetargach na pewno obniżali , no ale co zrobić jak się chce więcej niż może :oops:
turbogrocho49

Post autor: turbogrocho49 »

ludzie po to startowali bez grosza przy dupie, my juz jakies zaplecze mieliśmy, arr rozkładało spłaty na bezprocentowe raty na 12 lat, nie kupiliśmy bo kobiety nie dały, tak było by kupione na 100 %, poszło za niecały 1 mln, 480 ha i 7 ha pod budynkami, budynki fakt faktem ruina, ale ze 3 4 budynki nadawały się do modernizacji
andrzej19570

Post autor: andrzej19570 »

Bo tak się robi interesy!!!
Załączniki
kul.jpg
kul.jpg (30.38 KiB) Przejrzano 13469 razy
baraki

Post autor: baraki »

Tak każdy mógł wziąć pod warunkiem ze miał pieniądze, dokładnie tak samo jak i teraz może brać. Też się kiedys zainteresowałem tematem słyszac jak w telewizji agencja zachęcała do osadnictwa, wizyta w bankach w sprawie możliwości kredytu rozwiała moje marzenia, patrzyli na mnie z politowaniem jak na niepełnosprawnego umysłowo :D Skąd np miałem wziać pieniądze na wadium czy udziła własny, miałem 15 ha i pusto w kieszeni, oprocentowanie kredytu komercyjnego zaczynało sie tak od 30% w stosunku rocznym a na hipoteke to mogłem dostać pod ten areał max 10000zł i wszystko w temacie.
kondzio

Post autor: kondzio »

Ogry w drodze z umowami na - 6. Kto jest Władcą Pierścienia?
andrzej19570

A tu jest coś o interesie świńskim!!!Niemieccy producenci likwidują lochy. W Chinach hodowcy dostają ponad 10 zł za kg http://www.agropolska.pl/produkcja-zwie ... g,364.html
F1

turbogrocho49 pisze:ludzie po to startowali bez grosza przy dupie, my juz jakies zaplecze mieliśmy, arr rozkładało spłaty na bezprocentowe raty na 12 lat, nie kupiliśmy bo kobiety nie dały, tak było by kupione na 100 %, poszło za niecały 1 mln, 480 ha i 7 ha pod budynkami, budynki fakt faktem ruina, ale ze 3 4 budynki nadawały się do modernizacji
Jak się kupuje 500 ha do obowiązkowo rozdzielność majątkowa 8) i kobiety do pracy bo może na kszę nie zostać dziś na 50 ha dobrej ziemi to żyjesz lepiej jak ten na 500 :lol: :lol:
marucha

a
Ostatnio zmieniony środa 30 gru 2015, 15:10 przez marucha, łącznie zmieniany 1 raz.
marucha

marucha pisze:
MekkaB pisze:Marucha a po ile sprzedajecie na dzień dzisiejszy? To z czystej ciekawości bez podtekstu!
moje ceny lepsze na cenyrolnicze
http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlew ... transakcje
gorszych nie podaję chociaż posiadam,
Podlasie poza Ełkiem nie ma praktycznie zejścia. Ełk nie bierze więc cena zerowa. ASF to problem tylko dla Podlasia jest jeszcze i róbcie wszystko aby tak tylko przez kolejne 3 lata pozostało. Tak panowie jeszcze przez 3 lata Polska nie będzie sprzedawać na rynki trzecie. Ale prawdę mówiąc my nie mamy co sprzedawać bo u nas świń brakuje.
Sprzedaje się więc kto zechce i za ile chce.
myślę że nie mam za wysokich cen mimo że wielki i reklamowany
proszę porównać daty i ceny choćby tu
staś76 pisze:4zł za 20 szt . dzisiaj

sprzedał 18 listopada mój sympatyk
a ja o 10 groszy taniej
nie ma lekko
danielski813

NIe moja sprawa ale od 1-X do 13 XI cgyba sie aparat do badania mięsności zawiesił na szczęście na 61,6 a nie na 56 :D :D :D
staś76

Post autor: staś76 »

marucha :)
co byś o mnie nie myślał ,biorę przekład z lepszych a nie z gorszych http://www.podlaskie.strefabiznesu.pl/a ... spodarstwo
...ale to wasze gospodarstwo to przedsiębiorstwo, a proponowana pomoc dedykowana jest dla gospodarstw.
andrzej19570

Jest wyjaśnienie na stronie top-agrar odnośnie dopłaty do tuczników!!
Oznacza to, że świnie musiały się w tym gospodarstwie urodzić. Tak więc wsparcie będzie dotyczyło tylko rolników sprzedających świnie wyhodowane w cyklu zamkniętym.
http://www.topagrar.pl/articles/top-swi ... e=Facebook Marucha zacznij już pisać protest do Brukseli!!!!A tu wypowiedź ministra odnośnie takich donosicieli!!!
Wicepremier Morawiecki: Część polskiego establishmentu jest bardzo niedojrzała. "Zmagamy się ze zjawiskiem donoszenia na własny kraj. Nie wyobrażam sobie takiego zachowania elity niemieckiej"
http://wpolityce.pl/polityka/276585-wic ... iemieckiej
0909

Post autor: 0909 »

Niemcy b/z
marucha

danielski813 pisze:NIe moja sprawa ale od 1-X do 13 XI cgyba sie aparat do badania mięsności zawiesił na szczęście na 61,6 a nie na 56 :D :D :D
jak się sprzedaje na żywo to trudno zbadać poubojowo. mięsność więc przechodzi z ostatniej poubojowej.
http://www.gr-parcewo.pl/index.php?opti ... 2&Itemid=3
link3
marucha

andrzej19570 pisze:Jest wyjaśnienie na stronie top-agrar odnośnie dopłaty do tuczników!!
Oznacza to, że świnie musiały się w tym gospodarstwie urodzić. Tak więc wsparcie będzie dotyczyło tylko rolników sprzedających świnie wyhodowane w cyklu zamkniętym.
http://www.topagrar.pl/articles/top-swi ... e=Facebook Marucha zacznij już pisać protest do Brukseli!!!!A tu wypowiedź ministra odnośnie takich donosicieli!!!
Wicepremier Morawiecki: Część polskiego establishmentu jest bardzo niedojrzała. "Zmagamy się ze zjawiskiem donoszenia na własny kraj. Nie wyobrażam sobie takiego zachowania elity niemieckiej"
http://wpolityce.pl/polityka/276585-wic ... iemieckiej
a ten pan świnie z bliska widział żeby się na temat dopłat do świń niemieckich czy polskich wypowiadać?
mar

Post autor: mar »

witam, jakie wrażenia po przeczytaniu artykułu z Pinim Piero, a w szczególności na temat uboju tylko i wyłącznie polskich świń?
F1

Bart 20 pisze:Dlaczego brak dopłaty dla tuczników z kupionych polskich prosiaków-podział rolników na lepszych,gorszych..Mogli kilka dni zaczekać z ogłoszeniem nie było by spadku ceny.
Widzisz tak już jest że nie każdemu można dać a co dziś młody człowiek jest winien że nie mógł skorzystać z poprzedniego naboru ?
http://www.topagrar.pl/articles/prow-20 ... elicznych/
Mam nadzieję że nowy rząd przed ogłoszeniem naboru jeszcze to zmieni :wink:
robert0169

Post autor: robert0169 »

gratka

Post autor: gratka »

topagrar pisze tylko o usługach rolniczych, inni piszą wiecej http://www.agrowerdykt.pl/artykuly/rusz ... -2014-2020 , ja juz czekam na modernizacje, wolę to niz tą działalność pozarolniczą i płacenie podwójnego Krusu, chciałbym coś zmodernizować ale nie wiem czy świnie czy budynki na zmiane produkcji:) a tymczasem Niemcy bez zmian, duzo szumu odnośnie 70 zl, oferty u nas W Wlkp okolo 4,8-5 e za wieksze ilosci. Jutro sylwester niech zacznie sie juz nowy rok bo starego mam dosyć:)
andrzej19570

marucha pisze:[
a ten pan świnie z bliska widział żeby się na temat dopłat do świń niemieckich czy polskich wypowiadać?[/quote]A ty myślisz że mówiąc o establishmencie miał na myśli ciebie????? :D :D
gratka

Post autor: gratka »

powinna byc dopłata tylko dla polskich prosiąt i dla producentów i dla kupujacych tylko polskie prosięta!!
Awatar użytkownika
mytotoksyna1

gratka pisze:powinna byc dopłata tylko dla polskich prosiąt i dla producentów i dla kupujacych tylko polskie prosięta!!
Siała baba mak nie widziała jak ,a dziad wiedział nie powiedział , a to było tak .
Swinie 15 kilogramową jak ktoś dostanie w łapy to szczęściarz , bo nic nie musi umić tylko sypać paszeeeee.
ODPOWIEDZ