FORUM
CENY TRZODY
Re: CENY TRZODY
teraz jak uwzględnią warchlaki w kosztach to ciekawe czy pule pieniędzy tez zwiększą bo jak nie to MARUCHE blado widzę rekompensaty wyjdzie pewnie po dwa zeta na sztukę
No to PZTD ostro zalobbował żeby dostać dopłatę.
Ja tam nie chcę w temacie domniemanych dopłat mącić, ale zawsze będzie tak, że nigdy się wszystkim nie dogodzi. Wg mnie, jeśli już, to powinno być dla wszystkich producentów w postaci wyrównania do określonego pułapu, np.4,5zł za kg (taki przykład). Bo sami dobrze wiecie, że przy bardzo porównywalnych kosztach jedni sprzedawali na koniec października po 4,30-4,50 netto za kg, a niektórzy za tydzień czy dwa w listopadzie po 3,80 netto za kg i grudniu po 3,50 netto za kg. I powtarzam: koszty produkcji każdy miał bardzo porównywalne. I tak to powinno być rozliczane.
A najlepiej, jakby był wolny rynek w całej UE albo, żeby w ogóle nie było UE, bo tą ichniejszą równością, to się żygać chce. Nawet wg hymnu UE wszyscy mają mieć równe prawa i mieć po równo: "Wszyscy ludzie będą braćmi". Widać niemieccy rolnicy są bardziej braćmi, my mniej (chyba po innym ojcu).
A najlepiej, jakby był wolny rynek w całej UE albo, żeby w ogóle nie było UE, bo tą ichniejszą równością, to się żygać chce. Nawet wg hymnu UE wszyscy mają mieć równe prawa i mieć po równo: "Wszyscy ludzie będą braćmi". Widać niemieccy rolnicy są bardziej braćmi, my mniej (chyba po innym ojcu).
moja sprzedaż czwartkowa 3,7 na żywą -2% 49 szt
-
andrzej19570
Peron,bo to miał być bardzo prosty system pomocy żeby szybko wszedł w życie!!Żeby nie było zamieszania tak jak z odszkodowaniem za suszę czy te dopłaty bezpośrednie!!Pewnie że uczciwiej by było dopłacać do określonej ceny,np do 4,20 bo jeden dostawał 2.80 inny 3.70 ale to wymagałoby więcej czasu i roboty by to wyliczyć!!A systemy komp w Polsce są takie jakie są co widzimy na co dzień.
Wypełniam wniosek, składam kopie faktury i wyciąg wpłaty z banku, potwierdzam za zgodność pod groźba odpowiedzialności karno-skarbowej. Urzędnik bierze kalkulatorek i liczy. Faktycznie, system do tego potrzebny skomplikowany...
albo samemu sobie obliczyc należność coś w rodzaju modernizacji a agencja miałaby 5 lat na kontrole tego zdarzenia i git
- mytotoksyna1
arek pisze:albo samemu sobie obliczyc należność coś w rodzaju modernizacji a agencja miałaby 5 lat na kontrole tego zdarzenia i git
..to tuczników z cyklu zamkniętego i otwartego byłoby więcej niż ludzi na kuli ziemskiej .
..gdzieś ok 7,3 miliardów.
po złożeniu wniosków okaże się,że pogłowie w ostatnim kwartale wzrosło do 25 mln sztuk i jest największe w ostanich latach

jeżeli by to było takie proste to materiału siewnego zbóż byśmy więcej wysiali jak hektarów w Polsce łącznie z nieużytkami bagnami i jeziorami mamy
-
danielski813
ale sie koledzy nakręcili ciekawe ilu napisze jak dostaną kase pewnie tylko ci co uznają ze za mało

nakręcili się, bo to za bardzo zaczyna być kombinowane wszystko. Tak to wygląda, jakby było przepychane na siłę i pisane przez określoną grupę rolników.
Czyli wykonujący usługę tuczu dostaną dopłatę?
Nie
A ja się będę upierał, że nie do sztuki, tylko do określonej ceny jednostkowej powinno być.
Z tego co wyczytałem to dostaną ponieważ tucz rozliczają na podstawie faktur. Śmiech na sali! ,,Wyszło szydło z worka"
- mytotoksyna1
Najsprawiedliwiej, najmądrzej , epilog pomocy dla hodowców trzody jest taki.
ARMIR ma w łapach wszystkich hodowców świń .
1. Jest określona kwota na pomoc .
2. ARMIR ma kto kupuje i wzbogaca obcy kapitał.
3.ARMIR ma kto hoduje i zap..rdala przy polskim świniaku .
4.Kwotę ową podzielić przez ilość hodowców , polskiej świni .
5. ni ma znaczenia ,czy 2000 szt , czy 111szt , czy 8 szt.
6. ..nie dzielta polski , nie dzielta POLSKI.
..i jeszcze jedno ta pomoc powinna być utrzymana tylko do momentu zakończenia konfliktu z Rosją.
ARMIR ma w łapach wszystkich hodowców świń .
1. Jest określona kwota na pomoc .
2. ARMIR ma kto kupuje i wzbogaca obcy kapitał.
3.ARMIR ma kto hoduje i zap..rdala przy polskim świniaku .
4.Kwotę ową podzielić przez ilość hodowców , polskiej świni .
5. ni ma znaczenia ,czy 2000 szt , czy 111szt , czy 8 szt.
6. ..nie dzielta polski , nie dzielta POLSKI.
..i jeszcze jedno ta pomoc powinna być utrzymana tylko do momentu zakończenia konfliktu z Rosją.
Dla producentów tak, ale dotowanie importerów zagranicznego towaru z pieniędzy polskiego podatnika to jakieś nieporozumienie.Peron pisze:Ja tam nie chcę w temacie domniemanych dopłat mącić, ale zawsze będzie tak, że nigdy się wszystkim nie dogodzi. Wg mnie, jeśli już, to powinno być dla wszystkich producentów w postaci wyrównania do określonego pułapu, np.4,5zł za kg (taki przykład). Bo sami dobrze wiecie, że przy bardzo porównywalnych kosztach jedni sprzedawali na koniec października po 4,30-4,50 netto za kg, a niektórzy za tydzień czy dwa w listopadzie po 3,80 netto za kg i grudniu po 3,50 netto za kg. I powtarzam: koszty produkcji każdy miał bardzo porównywalne. I tak to powinno być rozliczane.
Jak mają dostać jakie kolwiek wsparcie importerzy duńczyka to z tego wiecej szkody jak pożytku, lepiej rozdać bezdomnym.
I nie mówię tego dlatego ze mam lochy bo może za chwile sam będę te duńczyki tuczył, ale dlatego że jak juz wspieramy cos pieniędzmi podatnika to niech to będzie polska gospodarka a nie duńska.
To trzeba protesty pisać!!!!!!!!czarny pisze:Z tego co wyczytałem to dostaną ponieważ tucz rozliczają na podstawie faktur. Śmiech na sali! ,,Wyszło szydło z worka"
Marek, a jak Polska będzie uznana krajem wolnym od choroby Aujeszkiego, i po Twojego tucznika przyjedzie pośrednik z Niemiec, bo mu się opłaci i lepiej będzie dawał, niż polski handlarz, to sprzedaż mu, czy go pogonisz z kijorem i "Bogurodzicą" na ustach?
Pisał ktoś że koszty mamy równe , bzdura ktoś sprzedaje po 3,2 i są to u niego koszty ,nie ma kredytu sam koło tego chodzi . Ale jak ktoś wziął kredyt i wybudował na więcej jak 2000 tysiące, zatrudnia ludzi to średnio ma o 40 zł/szt koszty większe , sprzeda drożej o tą wartość i obydwum zostało w tym przypadku zero zysku . To nasz żąd nieuczciwie pomoże temu małemu , czyli będzie niszczył tych co rozwijali swoją hodowlę. Starsi pewnie znają co znaczy rozkułaczyć. Pozdrawiam wytrwałych.
- mytotoksyna1
kondzio pisze:Pisał ktoś że koszty mamy równe , bzdura ktoś sprzedaje po 3,2 i są to u niego koszty ,nie ma kredytu sam koło tego chodzi . Ale jak ktoś wziął kredyt i wybudował na więcej jak 2000 tysiące, zatrudnia ludzi to średnio ma o 40 zł/szt koszty większe , sprzeda drożej o tą wartość i obydwum zostało w tym przypadku zero zysku . To nasz żąd nieuczciwie pomoże temu małemu , czyli będzie niszczył tych co rozwijali swoją hodowlę. Starsi pewnie znają co znaczy rozkułaczyć. Pozdrawiam wytrwałych.
.propagandowa BZDURA.
- mytotoksyna1
..ekonomiczna Bzdura.
-
stan1069@o2.pl
Jak dopłate dostanie tucz kontraktowy i otwarty to dla 98 % hodowców tuczu zamkniętego dopłata nie pokryje kosztów zawiezienia wniosku

-
stan1069@o2.pl
Jak ktoś dużo zainwestowal i go główka nie boli to sprzedaje drożej jak 3,20 , a jak spełnia wymagania to chyba dostanie do 2000 sztuk a powyżej juz niekondzio pisze:Pisał ktoś że koszty mamy równe , bzdura ktoś sprzedaje po 3,2 i są to u niego koszty ,nie ma kredytu sam koło tego chodzi . Ale jak ktoś wziął kredyt i wybudował na więcej jak 2000 tysiące, zatrudnia ludzi to średnio ma o 40 zł/szt koszty większe , sprzeda drożej o tą wartość i obydwum zostało w tym przypadku zero zysku . To nasz żąd nieuczciwie pomoże temu małemu , czyli będzie niszczył tych co rozwijali swoją hodowlę. Starsi pewnie znają co znaczy rozkułaczyć. Pozdrawiam wytrwałych.
- Muchozolali
Kto ci takiej ciemnoty do głowy nakład. Dajcie mi kupca z Niemiec to każdy transport tam wyślę.Peron pisze:Marek, a jak Polska będzie uznana krajem wolnym od choroby Aujeszkiego, i po Twojego tucznika przyjedzie pośrednik z Niemiec, bo mu się opłaci i lepiej będzie dawał, niż polski handlarz, to sprzedaż mu, czy go pogonisz z kijorem i "Bogurodzicą" na ustach?
Dokladnie! Ayjeszka nie stanowi problemu w przypadku świń wysyłanych bezpośrednio do rzexni, tylko zwierzęta do dalszego chowu są objęte restrykcjami.
Pośrednik = pośrednio. Można sprzedawać pośrednio do Niemiec, czy nie? (tzn. przemieszczenie z Twojego numeru stada do numeru pośrednika i dopiero do zakładu) Czy Tylko bezpośrednio do zakładu, a odbierający świadczy w tym przypadku usługę transportu.
Można i pośrednio i bezpośrednio, wazne jest przeznaczenie do uboju.
każdemu kto złoży wniosek 1000zł.
dodatkowo jak z trzech obrazków (krowa,słoń,świnia) prawidłowo wskaże świnie - dodatkowe 500zł.
dodatkowo jak z trzech obrazków (krowa,słoń,świnia) prawidłowo wskaże świnie - dodatkowe 500zł.
Ok, byłem przekonany, że bez pośredników. Cofam swoje słowa.
I popieram propozycję kaBADa
I popieram propozycję kaBADa
Podpisuję się pod tym co Baraki napisał mimo że sam Duńczyki tuczębaraki pisze:Dla producentów tak, ale dotowanie importerów zagranicznego towaru z pieniędzy polskiego podatnika to jakieś nieporozumienie.Peron pisze:Ja tam nie chcę w temacie domniemanych dopłat mącić, ale zawsze będzie tak, że nigdy się wszystkim nie dogodzi. Wg mnie, jeśli już, to powinno być dla wszystkich producentów w postaci wyrównania do określonego pułapu, np.4,5zł za kg (taki przykład). Bo sami dobrze wiecie, że przy bardzo porównywalnych kosztach jedni sprzedawali na koniec października po 4,30-4,50 netto za kg, a niektórzy za tydzień czy dwa w listopadzie po 3,80 netto za kg i grudniu po 3,50 netto za kg. I powtarzam: koszty produkcji każdy miał bardzo porównywalne. I tak to powinno być rozliczane.
Jak mają dostać jakie kolwiek wsparcie importerzy duńczyka to z tego wiecej szkody jak pożytku, lepiej rozdać bezdomnym.
I nie mówię tego dlatego ze mam lochy bo może za chwile sam będę te duńczyki tuczył, ale dlatego że jak juz wspieramy cos pieniędzmi podatnika to niech to będzie polska gospodarka a nie duńska.
Póki była mowa o dotacji do tuczu zamkniętego, to nie miałem zastrzeżeń za bardzo i powstrzymywałem się od komentarzy, bo pamiętam, co to maciory, porody, problemy z prosiętami itp, więc dla takich hodowców szacuneczek. Ale teraz wchodzi kwestia tuczu otwartego. Mam znajomych, co wstawiają różne warchlaki, w zależności gdzie taniej kupią albo kto da na dłuższą krechę. I jak akurat trafił z polskim to patriota pełną piersią, nie?
-
danielski813
A tak na marginesie ta cała unia powinna sie odjebać od branży na conajmniej 2 lata i nie prubować pomagać jak nie mają pjęcia o sektorze i po tym czasie rynek sie wyklaruje kto ma zostać ten zostania moze to przykre ale tak musi być inaczej każda pomoc odbije się przeciw nam a na korzyść ZM patrz dopłate do przechowalnictwa...
Czy wie ktoś jaki termin płatności w bermońcie ?
Myślę że jak wyjdzie z dotacją za VI kwartał a cena nie wzrośnie ,to w 2016 wszyscy wielcy podzielą stada na mniej jak 2000 i wszyscy staną po dotację.
Panowie
jak zwykle się wielu z was narażę ale czas konsultacji w tej sprawie minął bezpowrotnie. Każdy miał swoje 5 minut które mógł wykorzystać. Z moich 5 postulatów 4 zostały uwzględnione, więc nie ma, co narzekać.
Jeśli mogę dodać swoje 5 groszy do waszej dyskusji to jeśli rząd przyjął kierunek wspierania nie za dużych - do 2000 sztuk świń gospodarstw rodzinnych i nie narazi się tym, którzy pieniądze na to wydali czyli UE, to czy się komu podoba czy nie jeśli ktoś z producentów świń ten warunek spełnia to powinien kasę dostać. Każde gospodarstwo rodzinne czy ma swoje maciory i cykl zamknięty bo mu to się opłaca, czy też kupuje polskiego warchlaka, czy sprzedaje polskiego warchlaka, czy też w końcu kupuje tańsze -najtańsze duńskie kastraty czy inne warchlaki to ma do tego prawo. Robi to legalnie i płaci podatki zarówno u nas jak i do unii. I ma prawo kupować co mu się opłaca, bo z tej opłacalności karmi i kształci swoje polskie dzieci. I nie mamy prawa niszczyć kogoś kto kupuje duńczyka a nie polaka. Jak by nie było ludzie mają robotę i po zasiłki stawać nie muszą. Ale dotacja z unii, plus 50 procent naszych była do produkcji żywca i mleka. Jeśli chcemy wspierać rozwój polskiej hodowli to to zróbmy, są na to pieniądze, tylko jednym nie dają bo za duzi a ci mniejsi nie biorą bo jak się okazuje innych warunków nie spełniają lub wcale za maciory brać się nie chcą.
jak zwykle się wielu z was narażę ale czas konsultacji w tej sprawie minął bezpowrotnie. Każdy miał swoje 5 minut które mógł wykorzystać. Z moich 5 postulatów 4 zostały uwzględnione, więc nie ma, co narzekać.
Jeśli mogę dodać swoje 5 groszy do waszej dyskusji to jeśli rząd przyjął kierunek wspierania nie za dużych - do 2000 sztuk świń gospodarstw rodzinnych i nie narazi się tym, którzy pieniądze na to wydali czyli UE, to czy się komu podoba czy nie jeśli ktoś z producentów świń ten warunek spełnia to powinien kasę dostać. Każde gospodarstwo rodzinne czy ma swoje maciory i cykl zamknięty bo mu to się opłaca, czy też kupuje polskiego warchlaka, czy sprzedaje polskiego warchlaka, czy też w końcu kupuje tańsze -najtańsze duńskie kastraty czy inne warchlaki to ma do tego prawo. Robi to legalnie i płaci podatki zarówno u nas jak i do unii. I ma prawo kupować co mu się opłaca, bo z tej opłacalności karmi i kształci swoje polskie dzieci. I nie mamy prawa niszczyć kogoś kto kupuje duńczyka a nie polaka. Jak by nie było ludzie mają robotę i po zasiłki stawać nie muszą. Ale dotacja z unii, plus 50 procent naszych była do produkcji żywca i mleka. Jeśli chcemy wspierać rozwój polskiej hodowli to to zróbmy, są na to pieniądze, tylko jednym nie dają bo za duzi a ci mniejsi nie biorą bo jak się okazuje innych warunków nie spełniają lub wcale za maciory brać się nie chcą.
nastepny do KODu
problem z polskim prosiakiem polega na tym że nie ma dużych ilości wyrównanych partii.w temacie dopłat to każdy ma straty na polskim czy duńczyku .
Problem z polskim prosiakiem polega na tym że duńska genetyka jest pilnie strzeżonym dobrem narodowym nie dostępnym dla polskich ferm a kazda inna nie wytrzymuje konkurencji.
a mi się wydaje ze problemem jest lenistwo polskiego rolnika
100% się zgadzam nie powinno być dopłat do niczego i dla nokogo !!! ale w całej unidanielski813 pisze:A tak na marginesie ta cała unia powinna sie odjebać od branży na conajmniej 2 lata i nie prubować pomagać jak nie mają pjęcia o sektorze i po tym czasie rynek sie wyklaruje kto ma zostać ten zostania moze to przykre ale tak musi być inaczej każda pomoc odbije się przeciw nam a na korzyść ZM patrz dopłate do przechowalnictwa...
Ta dotacja to tylko jednorazowa pomoc więc po co by mieli dzielić stadakondzio pisze:Myślę że jak wyjdzie z dotacją za VI kwartał a cena nie wzrośnie ,to w 2016 wszyscy wielcy podzielą stada na mniej jak 2000 i wszyscy staną po dotację.
marucha pisze:Panowie
Tutaj zgadzam się z Panem, że jako rolnicy z cyklu zamkniętego jak i tuczarze warchlaków pochodzących z importu płacimy podatki do budżetu państwa jak i składamy się na budżet Wspólnoty, a przy tym musimy wyżywić nasze rodziny.
Domniemywam, że kolejnym Pana krokiem będzie dążenie do ujednolicenia cen skupu świń na terenie całej Polski, w myśl Pana słów, że płacimy jednakowe podatki, a co najważniejsze musimy wyżywić swoje rodziny i utrzymać swoje gospodarstwa. Mam nadzieję, że ma Pan wypracowane mechanizmy ku temu, aby Pan Woźniecki nie płacił na skupach po 3,4 zł za kg, a inny podmiot płacił powyżej 4 zł za kg żywca.
2000 szt. x 4 kwartały = 8000szt x 500zł = 4 000 000 zł wniosek teoretycznie gospodarstwo rodzinne czy już przedsiebiorstwo rolne
W mojej okolicy jest Spółdzielnia Produkcyjna 330 ha i 6000 tucznika w cyklu zamkniętym smród w okolicy 2 km pracuje tam 12 osób czyli to też jest gospodarstwo rodzinne- zostawiam wszystkim do przemyślenia
Średnia cena w 2015 r -4.11 netto żywa w tym z ostatniego kwartału 3.76 netto
W mojej okolicy jest Spółdzielnia Produkcyjna 330 ha i 6000 tucznika w cyklu zamkniętym smród w okolicy 2 km pracuje tam 12 osób czyli to też jest gospodarstwo rodzinne- zostawiam wszystkim do przemyślenia
Średnia cena w 2015 r -4.11 netto żywa w tym z ostatniego kwartału 3.76 netto
A kto każe mu budować i zatrudniać ludzi? To tak jak byś kazał płacić więcej tym co do pracy dalej dojeżdżają bo mają wyższe kosztykondzio pisze:Pisał ktoś że koszty mamy równe , bzdura ktoś sprzedaje po 3,2 i są to u niego koszty ,nie ma kredytu sam koło tego chodzi . Ale jak ktoś wziął kredyt i wybudował na więcej jak 2000 tysiące, zatrudnia ludzi to średnio ma o 40 zł/szt koszty większe , sprzeda drożej o tą wartość i obydwum zostało w tym przypadku zero zysku . To nasz żąd nieuczciwie pomoże temu małemu , czyli będzie niszczył tych co rozwijali swoją hodowlę. Starsi pewnie znają co znaczy rozkułaczyć. Pozdrawiam wytrwałych.
GOSPODARSTWO RODZINNE ws KONSTYTUCJA .Zatrudnia paru ludzi na czarno ws GOSPODARSTWO RODZINNE .Prawo i jego egzekwowanie ws GOSPODARSTWO RODZINNE .DEMOKRACJA ,DEMOKRACJA ws ZLODZIEJE
Widzisz kolego F1 nie wszyscy nadają się do tego żeby zatrudniać innych ,ty lubisz sam no to za.....laj .
Niektórzy mają wyższe aspiracje budują nowe obiekty i zatrudniają tych co budować nie chcą ,czy to nie normalne. Gospodarka najlepiej się rozwija jak polityka się nie wtrąca sie nie powinno być żadnych dopłat,żadnych interwencji ,wtedy każdy obywatel znajdzie swoje miejsce w szeregu .
Niektórzy mają wyższe aspiracje budują nowe obiekty i zatrudniają tych co budować nie chcą ,czy to nie normalne. Gospodarka najlepiej się rozwija jak polityka się nie wtrąca sie nie powinno być żadnych dopłat,żadnych interwencji ,wtedy każdy obywatel znajdzie swoje miejsce w szeregu .
Ok wpożądku ale dlaczego oczekujesz jeszcze dodatkowego wsparcia? Za ambicje zapłać ze swoich a nie z moich
masz niższe koszty sprzedajesz drożej a kasa na modernizację może też nie powinna być ? Niech każdy robi za swoje 
Dopłata do przechowalnictwa, dopłata do tucznika- no to możemy zapomniec o dobrej cenie za tucznika na długi czas...